Virtualna stomatološka ordinacija

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
hurmasica

#801 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by hurmasica »

imam jedno pitanje vezano za vadjenje zuba. da li je normalno da se prilikom vadjenja zuba osjeti strasan smrad? takav smrat koji se osjeti nekome iz usta ko nikad u zivotu nije oprao zube, ili jos gori da se cijela ordinacija usmrdila??
zub nije bio puno pokvaren, umnjak, ali je bio ukrivo izrastao i stvarao mi odredjene smetnje.
ljubav_aha

#802 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by ljubav_aha »

hurmasica wrote:imam jedno pitanje vezano za vadjenje zuba. da li je normalno da se prilikom vadjenja zuba osjeti strasan smrad? takav smrat koji se osjeti nekome iz usta ko nikad u zivotu nije oprao zube, ili jos gori da se cijela ordinacija usmrdila??
zub nije bio puno pokvaren, umnjak, ali je bio ukrivo izrastao i stvarao mi odredjene smetnje.
Sličan zadah nastaje i poslije nekih oralno-hirurških zahvata, naročito poslije vađenja zuba. Taj neprijatan zadah nastaje kao posledica raspadnja krvnog koaguluma. I ovdje je zadah potenciran time što bolesnici najčešće poslije vađenja ne održavaju oralnu higijenu i izbjegavaju čvrstu hranu.
http://mojstomatolog.net/zadah.htm

kamen spoticanja je ekspert ,ali ne znam kako cesto dolazi na svoju temu :)
hurmasica

#803 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by hurmasica »

hvala na odgovoru...ali meni zadah nije nastao ni prije a ni poslije vadjenaj zuba, nego u toku vadjenja zuba. znaci kad je stomatolog icupao zub kao da je oslobodio te nekakve smrdljive gasove, koji su ubrzo nakon toga nestali.
ljubav_aha

#804 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by ljubav_aha »

hurmasica wrote:hvala na odgovoru...ali meni zadah nije nastao ni prije a ni poslije vadjenaj zuba, nego u toku vadjenja zuba. znaci kad je stomatolog icupao zub kao da je oslobodio te nekakve smrdljive gasove, koji su ubrzo nakon toga nestali.
a zmisli kako je tokom vecih hirurskoh zahvata dugih operacija,cijela operaciona sala mirise kao klaonica :skoljka: :run:
kamen spoticanja

#805 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by kamen spoticanja »

ljubav_aha wrote: kamen spoticanja je ekspert ,ali ne znam kako cesto dolazi na svoju temu :)
kamen spoticanja wrote:rekose mi da je vrla moderacija ovog foruma prodavala silu nekim mojim prijateljima ovde :roll:
kao znak solidarnosti s njima, ova ordinacija prestaje s radom...bar sto se mene tice :)
svako dobro vam zelim :)
seneka

#806 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by seneka »

Koju pastu za zube koristite ? Čitam na temi, da je čak dobro mijenjati povremeno paste za zube ?

Dosta dobrog sam čuo o pasti za zube Sensodyne, i informaciju od rođaka s vana, da je dobila najbolju ocjenu od stomatologa u Njemačkoj, ono znam da ima tu dosta i lobiranja, ali ipak Švabo je to reko :) ?

Pa koju izabrati od različitih podvrsta Sensodyne

http://us.sensodyne.com/Sensitivity_Main.aspx

?

Gdje je najbolja cijena :) , vidjeh u DM-u od 6 do 9 km da je ?

Hvala!
mahalik

#807 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by mahalik »

Stručni i upoznati ljudi pomagajte
Totalno sam danas isprepadan da sam ne znam šta da radim
Naime zub mi je zdrav nema kvara ničega ali korijen ne valja kao mora mi se vrh odrezati ali će zub ostati
Uopšte ništa živo nisam skontao nego da se to radi na hirugiji
Da li imam razloga za strah?
azurna_obala

#808 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by azurna_obala »

mahalik wrote:Stručni i upoznati ljudi pomagajte
Totalno sam danas isprepadan da sam ne znam šta da radim
Naime zub mi je zdrav nema kvara ničega ali korijen ne valja kao mora mi se vrh odrezati ali će zub ostati
Uopšte ništa živo nisam skontao nego da se to radi na hirugiji
Da li imam razloga za strah?

:D Ja sam ista takva bila kad su mi to rekli, mislila sam da ću umrijeti :shock:, znam da sam preplakala jedno cijelo poslijepodne od brige...Ovako ja sam imala neke ciste na tri zuba, neki kažu od nepravilnog liječenja, genetike, pojma nemam od čega sve može nastati...helem..tako hodala po ovim državnim..da bi na kraju otišla oralnom hirurgu privatnom, i fino sve završila za 45 minuta.
Znači odreže se korijen zuba 1-2mm, zub ostaje, samo moraš kasnije paziti kako i šta jedeš, tj. ništa trgati zubima, meso, sudžuka, tvrdu hranu, paziti uglavnom. Nije ništa strašno, ništa nije boljelo. Nosila konce 7 dana, danas se ni ožiljak ne vidi, zubi su tu. Ako želiš broj ovog doktora kod kojeg sam ja radila, on je odličan.
Ne sekiraj se... :)
mahalik

#809 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by mahalik »

azurna_obala
da ne idem na stomatologiju?
Moji roditelji ubiše da su kao tamo stručni a ja im nešto ne bi pod ruke i msilim da su privatni bolji
Kakvo je tvoje mišljenje?
azurna_obala

#810 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by azurna_obala »

mahalik wrote:azurna_obala
Moji roditelji ubiše da su kao tamo stručni a ja im nešto ne bi pod ruke i msilim da su privatni bolji

Ja sam otišla samo jednom na stomatologiju, a prije toga bila u domu zdravlja, pa na studentskoj klinici, ne znam šta da ti kažem, svi neke svoje teorije imaju...kad sam bila na stomatologiji, skupilo se njih 2-3 oko mene i svi mudruju, a nikako da se slože. Ne znam, ma odi bar vidi šta vele oni, možda ne budeš moro ništa ni plaćat, samo ne znam da li se na stomatologiji čeka i da li oni naručuju na te operacije.

Ja sam sa svim snimcima otišla privatniku, i tako se riješila brige.
mahalik

#811 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by mahalik »

azurna_obala wrote:
mahalik wrote:azurna_obala

Ja sam otišla samo jednom na stomatologiju, a prije toga bila u domu zdravlja, pa na studentskoj klinici, ne znam šta da ti kažem, svi neke svoje teorije imaju...kad sam bila na stomatologiji, skupilo se njih 2-3 oko mene i svi mudruju, a nikako da se slože. Ne znam, ma odi bar vidi šta vele oni, možda ne budeš moro ništa ni plaćat, samo ne znam da li se na stomatologiji čeka i da li oni naručuju na te operacije.

Ja sam sa svim snimcima otišla privatniku, i tako se riješila brige.
Ništa otići ću kod jednog prijatelja stomatologa po drugo mišljenje pa ću vidjeti
Jel puno skupo to raditi privatno?
azurna_obala

#812 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by azurna_obala »

mahalik wrote:Ništa otići ću kod jednog prijatelja stomatologa po drugo mišljenje pa ću vidjeti
Ja sam za tri zuba platila 500 KM (ili 550 KM) ne mogu da se sjetim....nego ti se samo raspitaj na više mjesta, čuj i druga mišljenja. I najbolje ti je to što prije da obaviš, jer to može ugroziti i ostale zube i vilicu cijelu. Ali sama operacija nije strašna, poslije kada inekcija prestane djelovati ono boli, malo i otekne, ali dobićeš antibiotike, tako da sve uglavnom prođe sa određenim bolovima koji se daju trpiti :)
mahalik

#813 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by mahalik »

azurna_obala wrote:
mahalik wrote:Ništa otići ću kod jednog prijatelja stomatologa po drugo mišljenje pa ću vidjeti
Ja sam za tri zuba platila 500 KM (ili 550 KM) ne mogu da se sjetim....nego ti se samo raspitaj na više mjesta, čuj i druga mišljenja. I najbolje ti je to što prije da obaviš, jer to može ugroziti i ostale zube i vilicu cijelu. Ali sama operacija nije strašna, poslije kada inekcija prestane djelovati ono boli, malo i otekne, ali dobićeš antibiotike, tako da sve uglavnom prođe sa određenim bolovima koji se daju trpiti :)
E super
Odmah iduće sedmice to rješavam
Ja imam samo ovu dvojku:)
Hvala ti puno
Baba_Droga

#814 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by Baba_Droga »

Moze li mi neko dati informaciju ili podijeliti iskustvo o skidanju starih navlaka i stavljanju novih...

Na koji nacin se skidaju stare navlake ?

I da li se i kako /preko/ispod navlake moze izvaditi zivac ?

Hvala unaprijed :)
azurna_obala

#815 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by azurna_obala »

mahalik wrote:E super
Odmah iduće sedmice to rješavam
Ja imam samo ovu dvojku:)
Hvala ti puno
Nema na čemu :)
Sretno....

PS kod mene su bile ciste u pitanju...ne znam da li je i kod tebe takav slučaj...ali vjerovatno jest, samo uslikaj sve..
Još jednom puno sreće i ne brigaj :)
doktornesto

#816 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by doktornesto »

seneka wrote:Koju pastu za zube koristite ? Čitam na temi, da je čak dobro mijenjati povremeno paste za zube ?

Dosta dobrog sam čuo o pasti za zube Sensodyne, i informaciju od rođaka s vana, da je dobila najbolju ocjenu od stomatologa u Njemačkoj, ono znam da ima tu dosta i lobiranja, ali ipak Švabo je to reko :) ?

Pa koju izabrati od različitih podvrsta Sensodyne

http://us.sensodyne.com/Sensitivity_Main.aspx

?

Gdje je najbolja cijena :) , vidjeh u DM-u od 6 do 9 km da je ?

Hvala!
Kad si vec kod DM-a pogledaj ove nove ljubicaste colgate paste PRO GUM HEALTH.
Eh sad je li lobiranje ne znam, al znam da ih hvale stomatolozi u zadnje vrijeme.
Last edited by doktornesto on 14/04/2012 19:42, edited 1 time in total.
Igrok

#817 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by Igrok »

Popravljao sam zub i stavljen je lijek, pa za nekoliko dana mora se raaditi neko ciscenje kanala (nesta tako) i nesta kao vadjenje zivca :S. Mene interesuje boli li to pod anestezijom tj inekcijom :cry: ? Googlao sam nalazim neke igle pa sam se iskreno najezio helppp !!??
Dacca

#818 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by Dacca »

Pozdrav
Imam dilemu.. Nedavno sam imala problema sa zivcem na jedinici,pa mi je izvadjen taj zivac. Posljedica je da zub vremenom poprima tamnu boju. Koje je rjesenje? Takodjer,ocnjak mi je malo vise podignut,nego sto bi trebalo ,i zanima me ,da li se moze uraditi neka vrsta nadogradnje (vizuelno) plombom ?
rinna0304

#819 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by rinna0304 »

da ne listam sve nazad nez jel bilo pitanje ..
u zadnje vrijeme gornja vilica tj prva 4 zuba su mi nenormalno osjetljiva na sve zivo toplo, hladno, hranu, obican zrak znaci sve zivo i bas nekakav cudan osjecaj ..
eh sad nemam problema s zubima svi su popravljeni fkt ne znam od ceg bi ovo moglo biti al drama nervira :cry:
ice2cube

#820 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by ice2cube »

Mene ovi moji zubari narucuju mozda jednom mjesecno, dok mi jedan poprave drugi se pokvari :D
Lijepi privatnik (ko ima para) :mrgreen:
little_bit_confused

#821 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by little_bit_confused »

rinna0304 wrote:da ne listam sve nazad nez jel bilo pitanje ..
u zadnje vrijeme gornja vilica tj prva 4 zuba su mi nenormalno osjetljiva na sve zivo toplo, hladno, hranu, obican zrak znaci sve zivo i bas nekakav cudan osjecaj ..
eh sad nemam problema s zubima svi su popravljeni fkt ne znam od ceg bi ovo moglo biti al drama nervira :cry:
imam isti problem sa cijelom vilicom.. kazu mi da sam se prehladila i da pijem voltaren, ali on mi nista na pomaze.. skoro sam radila zube tako da znam da ih nema pokvarenih.. ovo je neki glup konstatan bol koji ne prestaje :sad:
BadSanta

#822 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by BadSanta »

Prije jedno 2 godine napuknula mi je gornja šestica koju sam liječila jedno 6 mjeseci.
Zubarka mi je rekla da bi morala slikati zub,rezati meso koje je uraslo u njega,ići u kanale i staviti nadogradnju.Naglasila je da tu ima dosta posla.
Zub me trenutno ne boli.Plomba koja je ostala je ogromna dok zuba imam vrlo malo samo sa desne strane koja je ostala čitava. E sad nekako bi preživjela to rezanje i kanale,ali se bojim da bi ovoliki rad na zubu na kraju koštao punooooo.
Zato stalno odgađam jer nikad nisam pri parama.
Zanima me je li možda neko bio u sličnoj situaciji i koliko ga je ona koštala?
hvala
Arslan_11

#823 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by Arslan_11 »

Imam cistu iznad dvojke...Ima li ko da preporuci gdje da to odem vaditi...Privatno ili na kliniku??? Pomagajte zub je vec otvoren :) :D
ice2cube

#824 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by ice2cube »

.
Last edited by ice2cube on 02/05/2012 21:27, edited 1 time in total.
dzena

#825 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by dzena »

Molim vas, veceras mi je pukao vanjski dio cetvorke (gornja desna strana vilice) sto predlazete i koje su cijene istog! Ostala je unutrsnja strana zuba, poprilicno cvrsta ali vec kvarom zahvacena

Hvala unaprijed
Post Reply