Bášča

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#801 Re: Tuzla

Post by Toto »

Mu'min wrote:Evo šta organizovaše Tuzlaci:
http://bhstring.net/tuzlauslikama/tuzla ... p?id=46178
ovo je odlican poslovni potez ne samo sa stanovista biznisa vec i sa stanovista potreba bastovana

ako se ova tema odmetne u nesto masovnije mozemo i mi organozavati internu forumsku berzu sjemena i rasada
Mu'min

#802 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Toto

u pravu si.
Upravo jednu od tacki koje sam imao u mislim sa formiranjem one FSR grupe je npr. izmjena sjemena i formiranje banke sjemena.
flag

#803 Re: Bášča

Post by flag »

Ja lijepo rekoh da sam za. Nađoh neku online prodavnicu sjemena u Novom Sadu, neka egzotična i ponešto domaćih sjemena htio da naručim. Međutim, pola od onog što sam htio naručiti nisu imali. Naravno da bih radije i razmjenjivao a i kupovao sjemena, sadnice ili opremu u nekoj našoj prodavnci, banci, udruženju kako god se to zvalo ili formulisalo. Ja sam naravno za!
Mu'min

#804 Budućnost hrane

Post by Mu'min »

safran

#805 Re: Bášča

Post by safran »

Meni tek danas stigoše željno očekivana sjemena paradajza iz USA. Ja ih sadim kud puklo da puklo.
kOmpir

#806 Re: Bášča

Post by kOmpir »

safran wrote:Meni tek danas stigoše željno očekivana sjemena paradajza iz USA. Ja ih sadim kud puklo da puklo.
Šta je u pitanju ako se može znati ?
Mu'min

#807 Re: Bášča

Post by Mu'min »

safran wrote:Meni tek danas stigoše željno očekivana sjemena paradajza iz USA. Ja ih sadim kud puklo da puklo.
Jes provjerila da li je GMO?
safran

#808 Re: Bášča

Post by safran »

Nije GMO ! Probrala nekoliko interesantnih sorti sa http://www.tomatofest.com/ - vidjećemo kako će ispasti
vrtlar

#809 Re: Bášča

Post by vrtlar »

Pozdrav bastoljubcima sta je ovo jeli iko radi bastu izuzev Mumina i mene.JA nisam nista poslije sijanja krompira graska i luka.I grasak i luk rastu pravo, krompir malo sporije ide ali i njega sam pokrio.Imao sam obaveza rezao vinovu lozu gazda zakasnio mislio da ce prodati i nije i angazovao mene i evo uradih na vrijeme.Danas sam izfrezao drugi put bastu i sutra staviti salate jos i luka crvenog.Mumine dokle si ti stigao sa bastom ovi drugi izgleda neradnici :D :razz: ili im jos snijeg.
Mu'min

#810 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Krenu će i ostali vrtlar samo moraju imati prave uslove.
Mada se u bašči uvijek ima raditi. Čak i ako je 100 cm snijeg debeo pokrivač.
Tad naravno unutrašnje poslove, planiranje, analiziranje uz kahvicu i ženicu. :)

Kompir je posijan luk radimo u rata.
Ove hefte zbog dežurstva na poslu nisam mogo nikud maknut tako da sutra idemo aBd u akciju.

Salata počinje polahko nicati u grediti.
Danas probilo pola sorti paradajza sijanih prošlu subotu.
Paprike veselo rastu.

Sad valja i ostalo početi direkt u zemlju sijati, uskoro će 1. april.

Obećo sam kćerkici da ćemo sijati njeno cvijeće, pa valja dug odužiti.
A i našoj e-koni pojasniti kako mi to radimo. :)

Imali vrtlar kakvih slika? :)
Oticon

#811 Re: Bášča

Post by Oticon »

Uglavnom rasad bjelog patlidžana, fafarona slatkih i ljutih i osam vrsta paradajiza zasađen 04.03. ...sve niklo... :razz:
Ma kako neradim...ubih se oko rasada..te ga "Češljaj"...te ga okreći stalno da uhvati koji zračak sunca...te dodaji zemlju jer se izdužio...
Danas ću obići moj snježni vrt da vidim da li se visina snjega spustila ispod 100 cm :roll:
A sad za vas jedno pitanje...kad da sadim rasad karfiola i brokula :?
vrtlar

#812 Re: Bášča

Post by vrtlar »

Oticon wrote:Uglavnom rasad bjelog patlidžana, fafarona slatkih i ljutih i osam vrsta paradajiza zasađen 04.03. ...sve niklo... :razz:
Ma kako neradim...ubih se oko rasada..te ga "Češljaj"...te ga okreći stalno da uhvati koji zračak sunca...te dodaji zemlju jer se izdužio...
Danas ću obići moj snježni vrt da vidim da li se visina snjega spustila ispod 100 cm :roll:
A sad za vas jedno pitanje...kad da sadim rasad karfiola i brokula :?

Brokoli je veoma ljekovita biljka.Presadjuje se u mjesecu aprilu kad biljka ima 15 cm voli nize temperature od 5 do 18 i izuzetno brzo raste.Eh sad mi naumpade jeli mislis na brokoli ili na one male kupuscice.Napisano je brokuli.

Karfiol

Porijeklom od divljeg kupusa i dobiva se ukrstanjem sorti negdje ga zovu i pametni kupus isto ljekovita biljka.Presadjuje se kad biljka ima najmanje 15 cm visine isto se presadjuje u aprilu.Od dana sadnje daje plod u roku od 60 dana.Karfiol da bi ti ostao bijel moras sprijeciti da ga sunce przi.Mozes ga pokriti ili mu vezati lisce.Uzmes njegovo lisce oko njega i uspravis i vezes,time sprijecavas da izgubi bijelu boju a i zdraviji je uzgajan na ovaj nacin.
Last edited by vrtlar on 18/03/2012 20:27, edited 1 time in total.
vrtlar

#813 Re: Bášča

Post by vrtlar »

Mu'min wrote:Krenu će i ostali vrtlar samo moraju imati prave uslove.
Mada se u bašči uvijek ima raditi. Čak i ako je 100 cm snijeg debeo pokrivač.
Tad naravno unutrašnje poslove, planiranje, analiziranje uz kahvicu i ženicu. :)

Kompir je posijan luk radimo u rata.
Ove hefte zbog dežurstva na poslu nisam mogo nikud maknut tako da sutra idemo aBd u akciju.

Salata počinje polahko nicati u grediti.
Danas probilo pola sorti paradajza sijanih prošlu subotu.
Paprike veselo rastu.

Sad valja i ostalo početi direkt u zemlju sijati, uskoro će 1. april.

Obećo sam kćerkici da ćemo sijati njeno cvijeće, pa valja dug odužiti.
A i našoj e-koni pojasniti kako mi to radimo. :)

Imali vrtlar kakvih slika? :)

Bice slika dok jos malo zazeleni. Bolje za oci pogledati kad je zeleno.Obecanje se mora ispunjavati tako pomozi kcerkici i uci je nek zna sve o biljkama. Samo nemoj ti oko kone puno sta ces ako i njoj nesto obecas :mrgreen: pa cemo flag i ja morati da te vadimo. :mrgreen: ;-)
Oticon

#814 Re: Bášča

Post by Oticon »

Brokoli je veoma ljekovita biljka.Presadjuje se u mjesecu aprilu kad biljka ima 15 cm voli nize temperature od 5 do 18 i izuzetno brzo raste.Eh sad mi naumpade jeli mislis na brokoli ili na one male kupuscice.Napisano je brokuli.
Mislim na Brokoli, a ne na one male kupuščiće (njih zovem "prokulice"). Ako ih trebam presaditi u aprilu...onda sad moram zasaditi rasad ( jesam li dobro skontala?)
vrtlar

#815 Re: Bášča

Post by vrtlar »

Oticon wrote:
Mislim na Brokoli, a ne na one male kupuščiće (njih zovem "prokulice"). Ako ih trebam presaditi u aprilu...onda sad moram zasaditi rasad ( jesam li dobro skontala?)

Ja mislio ti imas vec posadjeno.Nisi se fino izrazila.Kad kazes rasaditi podrazumijeva se da imas rasad da si ga posijala.To sto ti hoces to je sijanje.Mozes posijati malo ce kasniti ali tu je to. :dance:
Mnogi grijese kazu brokoli a misle na prokulice. :mrgreen:
Ciprol

#816 Re: Bášča

Post by Ciprol »

eh da se i ja javim. pročitao sam veći dio teme :mrgreen:
planiram ove godine aBd napraviti nešto na balkonu/terasi. ugl bi to bilo začinsko bilje, chili papričice, možda paradajz. imam nekakav jarak na balkonu u koji bi trebalo ići cvijeće, kojeg nema već duži niz godina :oops:
sad vi meni recite, imal' ko iskustva kakvog sa tim? šta da uzgajam? šta raste, šta ne raste? i vidio sam onaj vertikalni način uzgoja, jel' neko to radio?
Image
Mu'min

#817 Re: Bášča

Post by Mu'min »

vrtlar wrote:Bice slika dok jos malo zazeleni. Bolje za oci pogledati kad je zeleno.Obecanje se mora ispunjavati tako pomozi kcerkici i uci je nek zna sve o biljkama. Samo nemoj ti oko kone puno sta ces ako i njoj nesto obecas :mrgreen: pa cemo flag i ja morati da te vadimo. :mrgreen: ;-)
U muci se poznaju junaci.
Nema, u mene kone sve članice stranke penzionera. :D

Inače jučer smo se kutarisasmo luka. Sa kćerkom uradi smo i njen dio (cvijeće joj sijali). Tako da sada samo čekamo rezultate. Paradajzi mašaAllah svi izbili. :)
Mu'min

#818 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Ciprol wrote:eh da se i ja javim. pročitao sam veći dio teme :mrgreen:
;-)

Ciprol wrote:planiram ove godine aBd napraviti nešto na balkonu/terasi. ugl bi to bilo začinsko bilje, chili papričice, možda paradajz. imam nekakav jarak na balkonu u koji bi trebalo ići cvijeće, kojeg nema već duži niz godina :oops:
sad vi meni recite, imal' ko iskustva kakvog sa tim? šta da uzgajam? šta raste, šta ne raste? i vidio sam onaj vertikalni način uzgoja, jel' neko to radio?
Image
Pa moreš sijati sve to što si gore nabrojao.
Balokon je najprimjerniji za začine i čili paprike.
Paradajz DA ali balkonske verzije. Ja sam prošle godine sijao 10 sadnica običnih sorti i reko sam NE više. Paradajz treba prostor.
A pošto nemaš iskustva moj prijedlog ti je slijedeći:
Kupi 1 vrćicu zemlje za sijanje. Nabavi si par sjemena (šta imaš već od sjemen?).
Dobro operi posude (vrelom vodom na kraju saperi) i bismisletom počni. Iskustvo po sistemu "probaj i vidi" je zlata vrijedno.
Vjeruj moji uslovi uzgoja mogu biti totalno drugačiji od tvojih tako da moj način sijanja može biti totalno kontra kao kod tebe.

Do čitanja...
suncokret_1984

#819 Re: Bášča

Post by suncokret_1984 »

Mu'min wrote:
vrtlar wrote:Bice slika dok jos malo zazeleni. Bolje za oci pogledati kad je zeleno.Obecanje se mora ispunjavati tako pomozi kcerkici i uci je nek zna sve o biljkama. Samo nemoj ti oko kone puno sta ces ako i njoj nesto obecas :mrgreen: pa cemo flag i ja morati da te vadimo. :mrgreen: ;-)
U muci se poznaju junaci.
Nema, u mene kone sve članice stranke penzionera. :D

Inače jučer smo se kutarisasmo luka. Sa kćerkom uradi smo i njen dio (cvijeće joj sijali). Tako da sada samo čekamo rezultate. Paradajzi mašaAllah svi izbili. :)
Ti se mene izgleda zaboravio :D
Znam ja da ti uzivas u basti i da imas manje vremana, ali de ziv bio podijeli te savjete oko cvijeca sa mnom :)
Malo se salim, naravno kad budes imao vremena pisi..
kurty

#820 Re: Bášča

Post by kurty »

eh da se i ja utefterim...

juce i danas sam zavrsio 90% priprema... vocke ostricao (ostale jos dvije), i ocistio bascu... Sutra ide oranje, pa kroz koji dan dzubrenje i frezanje...
Nekih 800kvadrata planiram da posijem... Od toga 100njak kvadrata paradjaz, krastavice, kupus, mladi luk, crveni luk... A ostatak cu da posadim bijeli luk... Nekih 700kvadrata recimo...

Oko cvijeca se mama zanima, a uskoro i bambus pocinje da raste u avliji :-D
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#821 Re: Bášča

Post by Toto »

kurty wrote:eh da se i ja utefterim...

juce i danas sam zavrsio 90% priprema... vocke ostricao (ostale jos dvije), i ocistio bascu... Sutra ide oranje, pa kroz koji dan dzubrenje i frezanje...
Nekih 800kvadrata planiram da posijem... Od toga 100njak kvadrata paradjaz, krastavice, kupus, mladi luk, crveni luk... A ostatak cu da posadim bijeli luk... Nekih 700kvadrata recimo...

Oko cvijeca se mama zanima, a uskoro i bambus pocinje da raste u avliji :-D
:thumbup:
ima li koja fotka
Cvjetka

#822 Re: Bášča

Post by Cvjetka »

Krastavci se mogu vec prsaditi ili je jos rano?!Jer su vec u saksiji,porasli oko 10-15 cm.
Mu'min

#823 Re: Bášča

Post by Mu'min »

suncokret_1984 wrote:Ti se mene izgleda zaboravio :D
Znam ja da ti uzivas u basti i da imas manje vremana, ali de ziv bio podijeli te savjete oko cvijeca sa mnom :)
Malo se salim, naravno kad budes imao vremena pisi..
Nisam ja tebe zaboravio, već sam i sam sebe u ovoj frci. :)

Pošto sam u oskudici sa vremenom objavi ću vam slike jedne moje poznanice a nastavi ću poslije i sa svojim prvim koracim u Wintersowing metodi.

Image
Image

Wintersown je metoda gdje iz plastičnih flaša pravimo mini plastenike.
Prednosti je veliko od toga da je jeftin način hobby do vrlo uspješnih rezultata usporedbi sa uloženim.

Ovo je rad i rezultati moj poznanice:

Plastenku raspolovimo na pola i izbušimo gornji i donji dio.
Gornji dio još razrežemo na 3-4 mjesta u obliku slova "V" tako da možemo stisnuti kad budemo uklapali gornji dio u donji dio.
Rupe na donjem dijelu plastenke su zbog odtjecanja viša vode, a rupe na gornjem su za zrak.
Donji dio napuimo sa zemljom, bar 12 cm da se ne isuši previže brzo. Predlažem kupovnu zemlju jer se ova obična brzo "ublati" tj. postane ko tijesto ili još gore stvrdne. :)
Zemlja za sijanje nije primjerna, prijedlog je zemlja za balkonske saksije ili presađivanje (Compo).
Nakon što dodamo zemlju, stavimo sjemena, njeno pretisnemo i stavimo gornji dio flaše.

Image
Rupe za drežnažu (otjecanje vode)

Image
Rupe za prezrečivanje

Image
Izrežemo u obliku slova "V" kako bi uspjeli mogli sastaviti oba djela.

Image
Prije sijanja zemlju dobro navlažimo. Kao kad kuhate tijesto: prskate vodom i miješate zemlju dok ne postane dovoljno vlažna.

Image
Plastenke postavljene 2.3.2009 na balkon

Image
Plastenik... :)

Image

Image
Bellis perennis

Kad opazimo, da je sjeme dovoljno naraslo a temperature ne previše niske, skidamo gornji dio flše i stavimo na vanjsku temperaturu.
Neosjetljive trjanice možemo prije mraza staviti vani, dok ostale čekamo da prođe mraz.
Trajnice koje trebaju zimsku stratifikaciju možemo sijati već decembra, dok osjetljive jednogodišnje cvijeće tek od aprila sijemo.

Image
Image
Image

To je to. :)
Mu'min

#824 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Cvjetka wrote:Krastavci se mogu vec prsaditi ili je jos rano?!Jer su vec u saksiji,porasli oko 10-15 cm.
Daj sliku. :)
I kud bi ti presadila u veću posudu ili njivu/plastenik?
Cvjetka

#825 Re: Bášča

Post by Cvjetka »

Mu'min wrote:
Cvjetka wrote:Krastavci se mogu vec prsaditi ili je jos rano?!Jer su vec u saksiji,porasli oko 10-15 cm.
Daj sliku. :)
I kud bi ti presadila u veću posudu ili njivu/plastenik?
Nema sad sliku,nego bih htijela presaditi u bastu.
Post Reply