suncokret_1984 wrote:Ti se mene izgleda zaboravio
Znam ja da ti uzivas u basti i da imas manje vremana, ali de ziv bio podijeli te savjete oko cvijeca sa mnom
Malo se salim, naravno kad budes imao vremena pisi..
Nisam ja tebe zaboravio, već sam i sam sebe u ovoj frci.
Pošto sam u oskudici sa vremenom objavi ću vam slike jedne moje poznanice a nastavi ću poslije i sa svojim prvim koracim u Wintersowing metodi.
Wintersown je metoda gdje iz plastičnih flaša pravimo mini plastenike.
Prednosti je veliko od toga da je jeftin način hobby do vrlo uspješnih rezultata usporedbi sa uloženim.
Ovo je rad i rezultati moj poznanice:
Plastenku raspolovimo na pola i izbušimo gornji i donji dio.
Gornji dio još razrežemo na 3-4 mjesta u obliku slova "V" tako da možemo stisnuti kad budemo uklapali gornji dio u donji dio.
Rupe na donjem dijelu plastenke su zbog odtjecanja viša vode, a rupe na gornjem su za zrak.
Donji dio napuimo sa zemljom, bar 12 cm da se ne isuši previže brzo. Predlažem kupovnu zemlju jer se ova obična brzo "ublati" tj. postane ko tijesto ili još gore stvrdne.

Zemlja za sijanje nije primjerna, prijedlog je zemlja za balkonske saksije ili presađivanje (Compo).
Nakon što dodamo zemlju, stavimo sjemena, njeno pretisnemo i stavimo gornji dio flaše.

Rupe za drežnažu (otjecanje vode)

Rupe za prezrečivanje

Izrežemo u obliku slova "V" kako bi uspjeli mogli sastaviti oba djela.

Prije sijanja zemlju dobro navlažimo. Kao kad kuhate tijesto: prskate vodom i miješate zemlju dok ne postane dovoljno vlažna.

Plastenke postavljene 2.3.2009 na balkon

Plastenik...

Bellis perennis
Kad opazimo, da je sjeme dovoljno naraslo a temperature ne previše niske, skidamo gornji dio flše i stavimo na vanjsku temperaturu.
Neosjetljive trjanice možemo prije mraza staviti vani, dok ostale čekamo da prođe mraz.
Trajnice koje trebaju zimsku stratifikaciju možemo sijati već decembra, dok osjetljive jednogodišnje cvijeće tek od aprila sijemo.
To je to.