Istanbul
Moderator: anex
-
rudy81
#801 Re: Istanbul
mozes zadnjih par godina u grckoj i all inclusive, pet zvjezdica naci za 10 eur 
- @mba
#802 Re: Istanbul
ne kontam kako radite to direktno???
nazovete hotel, rezervisete, karte negdje drugo kupite, letite, taxi do hotela i to je to???
nazovete hotel, rezervisete, karte negdje drugo kupite, letite, taxi do hotela i to je to???
-
radio_sa
#803 Re: Istanbul
Jel moguce za nekih 400 do 450 maraka platıtı avıon preko pegasusa. boravak u ıstanbulu hranu ı prevoz od kadıkoya prema taksımu ı starom dıjelu ? da to bude dovoljno
- eluna
#804 Re: Istanbul
fino nađeš prvo na www.bookings.com ili sličnom potralu hotel koji ti godi, pa isti taj hotel nađeš na googlu, dođeš do broja telefona i eto@mba wrote:ne kontam kako radite to direktno???
mada - www.airbnb.com je daleko najoblja opcija
-
rudy81
#805 Re: Istanbul
radio_sa wrote:Jel moguce za nekih 400 do 450 maraka platıtı avıon preko pegasusa. boravak u ıstanbulu hranu ı prevoz od kadıkoya prema taksımu ı starom dıjelu ? da to bude dovoljno
pitanje ti je preuopsteno....koliko osoba, koliko dana, interesi... ?
-
exAprilica
#806 Re: Istanbul
I mene zanima, do 500KM smjestaj i prevoz, za hranu se lako moze. Po osobi 7 do 10 dana?rudy81 wrote:radio_sa wrote:Jel moguce za nekih 400 do 450 maraka platıtı avıon preko pegasusa. boravak u ıstanbulu hranu ı prevoz od kadıkoya prema taksımu ı starom dıjelu ? da to bude dovoljno
pitanje ti je preuopsteno....koliko osoba, koliko dana, interesi... ?
-
motorola01
#807 Re: Istanbul
Mozete sami izracunati. AKo ovdje neko kaze da je avion (povratna) 200KM po osobi, eto odmah 400KM prevoz. Na ovo treba dodati i prevoz taksijem do hotela i nazad(to ce valjda neko napisati koliko otprilike kosta). Ja sam dvokrevetne sobe + dorucak vidjao po nekih stotinjak KM i to je to. Prevoz ipak po mom misljenju puno ucestvuje u cjelokupnoj cijeni!
- Pooll
#808 Re: Istanbul
Evo dacu vam svoj primjer aranzmana za mart...
Pristojan Hotel, ***, Sirkeci, po osobi za 8 nocenja - 9 dana sa doruckom............... 177,00 EUR
Karta akcijska THY ...............................................................................99,00 EUR
#809 Re: Istanbul
motorola01 wrote:Mozete sami izracunati. AKo ovdje neko kaze da je avion (povratna) 200KM po osobi, eto odmah 400KM prevoz. Na ovo treba dodati i prevoz taksijem do hotela i nazad(to ce valjda neko napisati koliko otprilike kosta). Ja sam dvokrevetne sobe + dorucak vidjao po nekih stotinjak KM i to je to. Prevoz ipak po mom misljenju puno ucestvuje u cjelokupnoj cijeni!
ovdje niko apssolutno nije preporucio prevoz taksijem, naprotiv, gradsski prevoz je i visse nego jednostavan i koristan u smislu prebacivanja od aerodroma do hotela ali i 'zujanja' po gradu...
takodje, karte se mogu ponekad kupiti kod Turkish Airlinesa za 99 EUR, ili za oko 100 EUR kod Pegasusa..(cak je i ona najjeftinija karta kod BH Airlinesa - koji je presstao da vozi vidim maloprije
-
motorola01
#810 Re: Istanbul
Nismo se bas najbolje razumjelirudy81 wrote:motorola01 wrote:Mozete sami izracunati. AKo ovdje neko kaze da je avion (povratna) 200KM po osobi, eto odmah 400KM prevoz. Na ovo treba dodati i prevoz taksijem do hotela i nazad(to ce valjda neko napisati koliko otprilike kosta). Ja sam dvokrevetne sobe + dorucak vidjao po nekih stotinjak KM i to je to. Prevoz ipak po mom misljenju puno ucestvuje u cjelokupnoj cijeni!
ovdje niko apssolutno nije preporucio prevoz taksijem, naprotiv, gradsski prevoz je i visse nego jednostavan i koristan u smislu prebacivanja od aerodroma do hotela ali i 'zujanja' po gradu...
takodje, karte se mogu ponekad kupiti kod Turkish Airlinesa za 99 EUR, ili za oko 100 EUR kod Pegasusa..(cak je i ona najjeftinija karta kod BH Airlinesa - koji je presstao da vozi vidim maloprijeispod 400 KM), znaci nije to bas nuzno 200 EUR... ako se putovanje planira par mjeseci unaprijed moze se jeftino proci...
Sto se tice prevoza od aerodroma do hotela, opet je neko ovdje spominjao prevoz cini mi se taksijem(ili nekim drugim prevoznim sredstvom), gdje hotel placa jednu turu(od hotela do aerodroma) ili cak i obje ture ako se ostane 10 dana.
-
kojeime
#811 Re: Istanbul
Zavisi sta ko podrazumijeva pod pristojan hotel. Pristojni hoteli na Sultanahmetu i Beyazitu od 3 do 4* (hotele sa manje od 3, pa cak i 3,5* ne treba ni gledati, to su uglavnom losi hoteli, a nisu puno jeftiniji od hotela sa 3,5*) kostaju od 50 do 100 Eura po sobi za jednu noc. 180 Eura za 8 nocenja sa doruckom u pristojnom hotelu je nemoguce. U hostelu ili nekom motelu moguce, ali u pristojnom hotelu ne vjerujem. Ili je neki ogroman popust (ili koristenje bodova skupljenih na letovima, specijana ponuda, poznanstvo sa menadzmentom hotela, ili neka druga neredovna situacija) ili nije pristojan hotel. Sada sam gledao jedan hotel koji je ovdje vec spominjan i koji je na glasu kao pristojan hotel, 3*, na Sultanahmetu, najeftinija soba je 70 Eura za noc. Dok je u jednom hotelu sa 4* zvjezdice 90 Eura.Pooll wrote:Evo dacu vam svoj primjer aranzmana za mart...
Pristojan Hotel, ***, Sirkeci, po osobi za 8 nocenja - 9 dana sa doruckom............... 177,00 EUR
Karta akcijska THY ...............................................................................99,00 EUR
Last edited by kojeime on 05/03/2013 02:40, edited 3 times in total.
-
kojeime
#812 Re: Istanbul
Tacno. Ja sam imao u cijenu hotela ukljucen prevoz od aerodroma do hotela i od hotela do aerodroma kada sam boravio 10 dana. Nije taksi, vec dodje vozilo koje posalje hotel. Da li je to vozilo i zaposlenik hotela, ili dodje neko ko nije zaposlenik hotela vec kojeg hotel plati za tu uslugu (recimo izadje recepcioner iz hotela nadje nekog besposlicara u blizini hotela koji nista ne radi a ima auto, da mu nekoliko lira da dodje po tebe na aerodrom. A tako i u odlaskumotorola01 wrote:Nismo se bas najbolje razumjelirudy81 wrote:motorola01 wrote:Mozete sami izracunati. AKo ovdje neko kaze da je avion (povratna) 200KM po osobi, eto odmah 400KM prevoz. Na ovo treba dodati i prevoz taksijem do hotela i nazad(to ce valjda neko napisati koliko otprilike kosta). Ja sam dvokrevetne sobe + dorucak vidjao po nekih stotinjak KM i to je to. Prevoz ipak po mom misljenju puno ucestvuje u cjelokupnoj cijeni!
takodje, karte se mogu ponekad kupiti kod Turkish Airlinesa za 99 EUR, ili za oko 100 EUR kod Pegasusa..(cak je i ona najjeftinija karta kod BH Airlinesa - koji je presstao da vozi vidim maloprijeispod 400 KM), znaci nije to bas nuzno 200 EUR... ako se putovanje planira par mjeseci unaprijed moze se jeftino proci...
. KAd sam spominjao avioprevoz, mislio sam na povratnu kartu za dvije osobe(jer gore neko pita koliko bi sve to kostalo za dvije osobe). Trenutno je povratna 99 eura po osobi i tako dodjemo do 400KM za prevoz.
Sto se tice prevoza od aerodroma do hotela, opet je neko ovdje spominjao prevoz cini mi se taksijem(ili nekim drugim prevoznim sredstvom), gdje hotel placa jednu turu(od hotela do aerodroma) ili cak i obje ture ako se ostane 10 dana.
Ne bih se zacudio da niko ne dodje, nazoves hotel i iz hotela ti kazu da uzmes taksi, platis taksi, pa da ti hotel nadoknadi taj trosak. Ili da kada dodjes do hotela ljudi iz hotela plate taksi. Ne kazem da se to desava jer ne znam, meni je sve proslo glatko u svim boravcima (u stvari, u jednom povratku i nije ali je to duza prica. Uglavnom nije bilo nista strasno, na kraju je sve rijeseno kako treba i nije bila greska hotela), ali sve je moguce pa i to.
Eh, da. na internet stranicama nekoliko hotela koje sam gledao pise da ako uplatite boravak odredjene duzine, kao znak dobrodoslice dobijete pri dolasku ili casu vina ili korpu sa vocem ili bocu vina, ili nesto slicno (sto duzi boravak to poklon za dobrodoslicu bude vece vrijednosti, logicno). Uglavnom to mozete zaboraviti, nema od toga nista
- Pooll
#813 Re: Istanbul
Hvala kojeimekojeime wrote:
Zavisi sta ko podrazumijeva pod pristojan hotel. Pristojni hoteli na Sultanahmetu i Beyazitu od 3 do 4* (hotele sa manje od 3, pa cak i 3,5* ne treba ni gledati, to su uglavnom losi hoteli, a nisu puno jeftiniji od hotela sa 3,5*) kostaju od 50 do 100 Eura po sobi za jednu noc. 180 Eura za 8 nocenja sa doruckom u pristojnom hotelu je nemoguce. U hostelu ili nekom motelu moguce, ali u pristojnom hotelu ne vjerujem. Ili je neki ogroman popust (ili koristenje bodova skupljenih na letovima, specijana ponuda, poznanstvo sa menadzmentom hotela, ili neka druga neredovna situacija) ili nije pristojan hotel. Sada sam gledao jedan hotel koji je ovdje vec spominjan i koji je na glasu kao pristojan hotel, 3*, na Sultanahmetu, najeftinija soba je 70 Eura za noc. Dok je u jednom hotelu sa 4* zvjezdice 90 Eura.
Ako za cijenu koju si rekao zaista dobijes pristojan hotel onda skidam kapu i duboki naklon. U svakom slucaju zelim ti lijep boravak.
Znaci prije svakog putovanja detaljno se pripremim, proucim ponude, to mi predstavlja zadovoljstvo i pripreme, traganje za hotelom mi dodju kao neka antistres terapija... Ne bih niposto uzeo macka u vreci, raspitam se sto vise mogu, iako cesto komentari na web-u i rejting hotela nista ne znaci i to proucim, pogledam komentare, preporuke, slike i sl... Druga stvar, put u martu sam vec krajem decembra poceo planirati a u januaru sam vec zavrsio rezervaciju... Takodjer, u agenciji mi ne bi 'uvalili' neko smece jer bi izgubili stalnu musteriju, a imaju moje povjerenje 100%. Ja vise nisam u 'godinama'
p.s u hotelu 4*, koji je prema mom skromnom misljenju zaista dobar hotel, a vec je pominjan na ovoj temi, Grand Yavuz, http://www.grandyavuzhotel.com sam svojevremeno placao 40 EUR za noć...
-
kojeime
#814 Re: Istanbul
I ja sam bio u Grand Yavuzu i nisam nesto odusevljen. Hotel nije los, ali nije 4* sigurno. Prije ce biti 3*. Ali karakteristika Istanbula je da su izdasni u davanju ocjena hotelima, negdje drugo taj hotel bi jedva zasluzio 3*. Tamo je cijena sobe trenutno 150 Eura za dvokrevetnu sobu (sada procitao na njihovoj web stranici cijenu), sto znaci da bi se mogla mozda spustiti na oko 100 Eura. Ja sam placao kada sa bio tamo oko 60 Eura (soba, ne po osobi), ne sjecam se tacno. Ali cijene su otisle u zadnjih 2-3 godine osjetno prema gore u Istanbulu. I hoteli i hrana i gradski prevoz su osjetno poskupili. Recimo da je tvoj hotel 3* i posto nije bas na Sultanahmetu vec na Sirkeciju, neka soba bude 70 Eura. Ako je 70 za sobu, znaci 35 po osobi, to je 315 Eura, sto je znacajno skuplje od tvoje cijene. A ako je soba skuplja od 70 Eura, sto je vise nego vjerovatno, onda je razlika jos i veca, Zato mi je cijena koju si ti napisao cudna. Ali da ne pametujem, kako kazes dobro si se informisao, i svaka cast na takvom aranzmanu. Uzivaj u svakom slucaju, ionako ces najmanje boraviti u sobi 
Meni je problem sto nikada ne znam 3 ili 4 mjeseca unaprijed, a ranije da i ne govorim, kada cu moci ici, nekada odem da uplatim aranzman 15 dana prije polaska, tako da rijetko naidjem na jeftine karte i aranzmane.
Meni je problem sto nikada ne znam 3 ili 4 mjeseca unaprijed, a ranije da i ne govorim, kada cu moci ici, nekada odem da uplatim aranzman 15 dana prije polaska, tako da rijetko naidjem na jeftine karte i aranzmane.
-
rudy81
#815 Re: Istanbul
tako vec damotorola01 wrote:Nismo se bas najbolje razumjelirudy81 wrote:motorola01 wrote:Mozete sami izracunati. AKo ovdje neko kaze da je avion (povratna) 200KM po osobi, eto odmah 400KM prevoz. Na ovo treba dodati i prevoz taksijem do hotela i nazad(to ce valjda neko napisati koliko otprilike kosta). Ja sam dvokrevetne sobe + dorucak vidjao po nekih stotinjak KM i to je to. Prevoz ipak po mom misljenju puno ucestvuje u cjelokupnoj cijeni!
. KAd sam spominjao avioprevoz, mislio sam na povratnu kartu za dvije osobe(jer gore neko pita koliko bi sve to kostalo za dvije osobe). Trenutno je povratna 99 eura po osobi i tako dodjemo do 400KM za prevoz.
-
MMM1977
#816 Re: Istanbul
Imam tri dana za šetnju po Istanbulu, petak, subota i nedjelja. Interesuje me koliko mogu iskoristiti nedjelju. Šta radi od ovih znamenitosti koje ste nabrojali da treba posjetiti. Šoping bi obavio petak ili subotu, pretpostavljam da na to ne mogu racunati nedjeljom, ali pišite na šta mogu. Nemam baš vremena sve prelistati da nadjem odgovor. Hvala
-
mimica23
#817 Re: Istanbul
Nedeljom su sve znamenitosti otvorene,osim Kapali carsije.
- Coppertone
#818 Re: Istanbul
Sta je s shoping centrima?mimica23 wrote:Nedeljom su sve znamenitosti otvorene,osim Kapali carsije.
- bambina78
#819 Re: Istanbul
Rade shopping centri, Forum i Cevahir 
-
MMM1977
#820 Re: Istanbul
A šta je ovo sa ovim hotelima, gledam preko booking.com cijene da bog dragi sačuva. Ovo nešto hotela što se preporučuje na ovoj temi je uglavnom zauzeto a ostalo... Pa ne znam, proputovao sam Evropu ali ovakvih cijena ne vidjeh nigdje
Zanima me Taksim, idem autom, znači treba mi i parking u hotelu.
-
senna3
#821 Re: Istanbul
Da malo oživimo temu... Zna li neko kako doći do Ortakoja sa Sirkečija ili Eminonua da li ima neki autobus ili neki drugi prevoz ?
Pozdrav
Pozdrav
-
Eli05
#822 Re: Istanbul
Ne znam za bus koji krece sa Eminonu ali mozes tramvajem do zadnje stanice tj Kabatasa i odmah preko puta ima bus stanica, sjednes na bus 25E pise na njemu Kabatas-Sariyer i stoji na Ortakoju odmah isper Radisson Blue hotela. Ja sam isla tim a vratila se nekim drugim koji ide preko Eminonu al nemam pojma koji je broj, tako da ti je ovaj najpouzdaniji.senna3 wrote:Da malo oživimo temu... Zna li neko kako doći do Ortakoja sa Sirkečija ili Eminonua da li ima neki autobus ili neki drugi prevoz ?
Pozdrav
- Coppertone
#824 Re: Istanbul
gdje mozete po istanbulu koristite metro i tramvaj. brzi su
.
- eluna
#825 Re: Istanbul
imaš i trajekte i autobuse i tramvaj/metro ........... ne znam sada tačno gdje je ortakoj (a ove KOJ mrzim iz dna duše - stalno sam ih brkalasenna3 wrote:Da malo oživimo temu... Zna li neko kako doći do Ortakoja sa Sirkečija ili Eminonua da li ima neki autobus ili neki drugi prevoz ?
Pozdrav
inače - Eminune ti je kao naša ilidža samo nekih 3 puta veće po količini autobusa i brodova kojima je to polazna stanica
savjet: ne pitaj vozače bilo čega - oni će za tebe skotati najbližu rutu, pa će da te odvezu tamo gdje oni misle da treba da ideš kao da znaš i turski i istanbul kao svoj džep