Sarajevo kojeg više nema

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
♥ Julianna ♥

#801 Re: Sarajevo kojeg više nema

Post by ♥ Julianna ♥ »

Sinoć naletih preko FB (joj kad Valter pročita :D) na jednu žučnu raspravu koju je potaklo pisanje jednog blogera Tarika, a kojem je u svom blogu replicirala jedna žustra Sarajka. Sve skupa je imalo neke veze sa urednikom na portalu radiosarajeva, mislim...bi kasno, pa sam bila pospana i nisam zapamtila blogove, a istini za volju mrsko mi bi i zapisati. Uglavnom, gosp. Tarik je isticao činjenicu da je Sarajlija i da kao Sarajlija jednostavno ne može uspjeti u Sarajevu. Kivan je i frustriran činjenicom da kao Sarajlija ne može dobiti posao u Sarajevu, dok ljudi koji dođu iz drugih gradova na pozicije, jer ih upravo zaposle njihovi zemljaci. Ko ne bi bio kivan?

Replikantica Sarajka ga je pokušala deklasirtati i napisala je hvalospjeve od ljudima koji nisu Sarajlije, a žive u Sarajevu. Gosp. Tarik imao jednu jako dobru poentu koju sam pročitala između redova doduše, ali vrlo brzo je naprosto literarno sahranjen od čitalaca i komentatora, jer je sebe nazvao za Boga miloga – Sarajlijom! Totalna fula poente od strane štovanih komentatora. Ubrzo zatim uslijedio je odgovor ove Sarajke koja je dala neke primjere iz svoje sredine da ljudi koji su došli u Sarajevo nekad više valjaju Sarajevu, nego oni anamooni "FGR".

Respekt zimi - lopate otkopaše ljude!

Ali, ali, ali ...sad meni ne bi bilo ni po muke da mogu zauzeti ijednu od ove dvije strane, ali da su one zapravo suprostavljene. Što je najtužnije nisu. Nego drugi fenomen je meni blinkao u glavi.

Što li se danas Sarajlije međusobno ne paze?

Ne stoje jedni iza drugih pa taman jedan lupao gluposti, a drugi to znao, pa ga opet branio? Sarajlije će prije stati iza Tuzlaka, Visočanina, Kakanjca, Zeničanina, Bišćanina, nego iza "svog Sarajlije". Ovdje to nije bio slučaj i dotična žustra rođena Sarajka je hitro stala u prve redove fronta odbrane neSarajlija. Gađali su se svakakvim terminima u pisanju i sve se svelo na niske grane, u 100 voda proprane rasprave: "došlje" vs. "Sarajlijce".

Šta ja znam, možda se nema ni iza koga stati? Ko li bi ga znao? I komšija Meho je odbranio komšiju Himzu od komšije Hase, kad ga je ovaj napao sjekirom na njivi pokraj Sarajeva. Pa komšija Himzo prvi s komšijom Hasom bržebolje popi kahvu na Bajram, a ni ne pogleda komšiju Mehu.

Ali dozvol'te da kažem, ma madafakers smo svi koji ne lovimo u mutnom i koji branimo principe ljudskosti. Gdje nas je ljudskost dovela sa ovakvim razmišljanjem? Za čas smo spremni koplja se latiti nebili se odbranili oni kojima odbrana ne treba. Podvukoh crtu. Odoh biti ass-hole-ica, zaboLE ME BRE!
muha_sa

#802 Re: Sarajevo kojeg više nema

Post by muha_sa »

♥ Julianna ♥ wrote:Sinoć naletih preko FB (joj kad Valter pročita :D) na jednu žučnu raspravu koju je potaklo pisanje jednog blogera Tarika, a kojem je u svom blogu replicirala jedna žustra Sarajka. Sve skupa je imalo neke veze sa urednikom na portalu radiosarajeva, mislim...bi kasno, pa sam bila pospana i nisam zapamtila blogove, a istini za volju mrsko mi bi i zapisati. Uglavnom, gosp. Tarik je isticao činjenicu da je Sarajlija i da kao Sarajlija jednostavno ne može uspjeti u Sarajevu. Kivan je i frustriran činjenicom da kao Sarajlija ne može dobiti posao u Sarajevu, dok ljudi koji dođu iz drugih gradova na pozicije, jer ih upravo zaposle njihovi zemljaci. Ko ne bi bio kivan?

Replikantica Sarajka ga je pokušala deklasirtati i napisala je hvalospjeve od ljudima koji nisu Sarajlije, a žive u Sarajevu. Gosp. Tarik imao jednu jako dobru poentu koju sam pročitala između redova doduše, ali vrlo brzo je naprosto literarno sahranjen od čitalaca i komentatora, jer je sebe nazvao za Boga miloga – Sarajlijom! Totalna fula poente od strane štovanih komentatora. Ubrzo zatim uslijedio je odgovor ove Sarajke koja je dala neke primjere iz svoje sredine da ljudi koji su došli u Sarajevo nekad više valjaju Sarajevu, nego oni anamooni "FGR".

Respekt zimi - lopate otkopaše ljude!

Ali, ali, ali ...sad meni ne bi bilo ni po muke da mogu zauzeti ijednu od ove dvije strane, ali da su one zapravo suprostavljene. Što je najtužnije nisu. Nego drugi fenomen je meni blinkao u glavi.

Što li se danas Sarajlije međusobno ne paze?

Ne stoje jedni iza drugih pa taman jedan lupao gluposti, a drugi to znao, pa ga opet branio? Sarajlije će prije stati iza Tuzlaka, Visočanina, Kakanjca, Zeničanina, Bišćanina, nego iza "svog Sarajlije". Ovdje to nije bio slučaj i dotična žustra rođena Sarajka je hitro stala u prve redove fronta odbrane neSarajlija. Gađali su se svakakvim terminima u pisanju i sve se svelo na niske grane, u 100 voda proprane rasprave: "došlje" vs. "Sarajlijce".

Šta ja znam, možda se nema ni iza koga stati? Ko li bi ga znao? I komšija Meho je odbranio komšiju Himzu od komšije Hase, kad ga je ovaj napao sjekirom na njivi pokraj Sarajeva. Pa komšija Himzo prvi s komšijom Hasom bržebolje popi kahvu na Bajram, a ni ne pogleda komšiju Mehu.

Ali dozvol'te da kažem, ma madafakers smo svi koji ne lovimo u mutnom i koji branimo principe ljudskosti. Gdje nas je ljudskost dovela sa ovakvim razmišljanjem? Za čas smo spremni koplja se latiti nebili se odbranili oni kojima odbrana ne treba. Podvukoh crtu. Odoh biti ass-hole-ica, zaboLE ME BRE!
khm :-) a šta ono Bašeskija rece :? :D
♥ Julianna ♥

#803 Re: Sarajevo kojeg više nema

Post by ♥ Julianna ♥ »

Budala pamti, pametan piše :?
muha_sa

#804 Re: Sarajevo kojeg više nema

Post by muha_sa »

♥ Julianna ♥ wrote:Budala pamti, pametan piše :?
:lol:
to to :lol:
nego :-) prije jedno 5-6 godina izašo konkurs u jednoj jakoj firmi :) primaju hejbet raje :thumbup: šta cu vec mi prvi komšija na pameti--još mu ja bio ko drag--malo veca raja od njega :D
helem--taj moj komšo i varen i pecen s direktorom te firme-samo što još ne noce jedan kod drugog.--drito ja komši da pitam za mog sina :) fino vaspitano djete-nije što je moj al je takav :-) što za današnji vakat ne valja nikako.
-upitah komšu :lol: evo odgovora :lol: Bjež ba Muha :-) da ja covjeka bihuzurim zbog tvog sina--ne pada mi na pamet :-)
zatjerah ga u pizdu materinu i odoh--šta sam mogo drugo--da prostite :lol:
♥ Julianna ♥

#805 Re: Sarajevo kojeg više nema

Post by ♥ Julianna ♥ »

E to Muha ravno u kost. Šta reći? Koga da prostite, pos*ati? :-D
muha_sa

#806 Re: Sarajevo kojeg više nema

Post by muha_sa »

♥ Julianna ♥ wrote:E to Muha ravno u kost. Šta reći? Koga da prostite, pos*ati? :-D
volim se zaista zezat i smijat--što je dobro-bar tako mislim :-D
al kad pišem ovo i slicno onda samo istinu i ono što znam pišem :)
-onaj ko me zna zna da mi je sin jedno zlatno dijete--nije na mene :lol: :lol: al :-) eto komšije mi u mene--još kuca uz kucu i od djetinjstva se znamo.
al hajd--ne dao bog da smo svi isti.
Not My Idea

#807 Re: Sarajevo kojeg više nema

Post by Not My Idea »

e sad mu sav snijeg iz svog dvorista prebaci u njegovo :thumbup:

pitala bih te kolko ti je sinu godina al :run: :lol:
Filter

#808 Re: Sarajevo kojeg više nema

Post by Filter »

:roll: uh, je8enu ste temu naceli...
samo cu se upaliti...
muha_sa

#809 Re: Sarajevo kojeg više nema

Post by muha_sa »

Not My Idea wrote:e sad mu sav snijeg iz svog dvorista prebaci u njegovo :thumbup:

oženjen tvojom sugradjankom--sad ce mi zenicanka unuku rodit :-D
Not My Idea

#810 Re: Sarajevo kojeg više nema

Post by Not My Idea »

muha_sa wrote:
Not My Idea wrote:e sad mu sav snijeg iz svog dvorista prebaci u njegovo :thumbup:

oženjen tvojom sugradjankom--sad ce mi zenicanka unuku rodit :-D
a to je taj :oops: :lol:
pardoniram se :run:

vidjet ces unuke sto je tek zlatna :oops: :)
♥ Julianna ♥

#811 Re: Sarajevo kojeg više nema

Post by ♥ Julianna ♥ »

Slušaj Muha...mene su uvijek vaspitali kako ne treba biti zlopamtilo i još svašta nešto.
Al čemu vakat, tom i vrijeme. Postupi po pravilu 38. Priručnika za *upke :-D
♥ Julianna ♥

#812 Re: Sarajevo kojeg više nema

Post by ♥ Julianna ♥ »

Filter wrote::roll: uh, je8enu ste temu naceli...
samo cu se upaliti...
Bolje ti je pripremi se i na ovoj temi se preimenuj u Fitilj :-D
muha_sa

#813 Re: Sarajevo kojeg više nema

Post by muha_sa »

Filter wrote::roll: uh, je8enu ste temu naceli...
samo cu se upaliti...
sve je to u pet dkg.
wewa

#814 Re: Sarajevo kojeg više nema

Post by wewa »

a ziva je istina da smo jedni drugima najgori. svi drvljem i kamenjem po sandzaklijama, albancima, hercegovcima - a od svih njih bi zapravo trebali uciti. svi su oni BIR, bubreg daju svome ako zatreba...
nas je mentalitet naopak - nase dijete je najteze natjerati da uci, a skola mu pred vratima. neka mu, kaze, zanata, sta fali? i dedo je bio zanatlija. a 5 minuta kasnije eto ga, kuka na direktora koji je iz pripizdine, pa jos svoje dovodi u coporima.
Pravi Valter

#815 Re: Sarajevo kojeg više nema

Post by Pravi Valter »

.
Last edited by Pravi Valter on 15/03/2012 09:40, edited 1 time in total.
wewa

#816 Re: Sarajevo kojeg više nema

Post by wewa »

ma nismo sami, fakat nismo. samo nas je malo...
♥ Julianna ♥

#817 Re: Sarajevo kojeg više nema

Post by ♥ Julianna ♥ »

wewa wrote:a ziva je istina da smo jedni drugima najgori. svi drvljem i kamenjem po sandzaklijama, albancima, hercegovcima - a od svih njih bi zapravo trebali uciti. svi su oni BIR, bubreg daju svome ako zatreba...
nas je mentalitet naopak - nase dijete je najteze natjerati da uci, a skola mu pred vratima. neka mu, kaze, zanata, sta fali? i dedo je bio zanatlija. a 5 minuta kasnije eto ga, kuka na direktora koji je iz pripizdine, pa jos svoje dovodi u coporima.
Nemam ja problem s tim da se školovaniji i kvalitetniji zaposli, odakle kod da dolazi.

Ja imam problem što recimo podjednako kvalitetan kadar iz Sarajeva i recimo iz Maglaja nema u startu iste šanse, zbog "zemljaka" koji odlučuje.

U diskusiji suprotnim argumentom bi se mogla pobijati ova moja rečenica, jer će neko reći kako mu smeta što neko ima problem jer ja kao Sarajlija imam prednost da radim u Sarajevu. Ali evo da odmah dam odgovor i na ovo: Dobro, i? Pa šta?

Šta ako ja iz ljubavi prema svom gradu želim da radim i njemu doprinesem svojim radom? Nisam otišla ni u Madrid, ni u Maglaj, htjela sam da radim i živim ovdje, u gradu u kojem sam rođena. Zašto bi ja išla u Zagreb i nekoj Zagrepčanki uzela posao i pri tome se još bunila što se njoj treba dati prednost?

Ovo je polemika koja se tiče recimo samo zaposenja i odmiče dobrano od same ove teme,ali isprepletena je sa ovim da Sarajlija neće pripaziti Sarajliju, jer će u većini slučajevaSarajlija igrati fer igru. Jednostavno tako je.

A posebna je tema što jako puno mladih Sarajlija zabušava fakultete koji su im pod nosom, a zanati su im iz podniženja.
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#818 Re: Sarajevo kojeg više nema

Post by KatarinaKosaca »

♥ Julianna ♥ wrote:Nemam ja problem s tim da se školovaniji i kvalitetniji zaposli, odakle kod da dolazi.

Ja imam problem što recimo podjednako kvalitetan kadar iz Sarajeva i recimo iz Maglaja nema u startu iste šanse, zbog "zemljaka" koji odlučuje.
:thumbup: Upravo tako. I sasvim je normalno da postoji tešanjski lobi i da se međusobno pomažu, sasvim je normalno da se Sandžaklije međusobno guraju, ali ne daj Bože da to Sarajlije i pomisle. Odmah su "ufurane sarajlijice" :-?
I imala bih još što šta napisati, ali tek dođoh iz banovića.
♥ Julianna ♥

#819 Re: Sarajevo kojeg više nema

Post by ♥ Julianna ♥ »

@Valter, nisi sam i nećemo to off da vidimo :)

P.S FB...samo za operativnotaktičke manevre :D
♥ Julianna ♥

#820 Re: Sarajevo kojeg više nema

Post by ♥ Julianna ♥ »

KatarinaKosaca wrote:
♥ Julianna ♥ wrote:Nemam ja problem s tim da se školovaniji i kvalitetniji zaposli, odakle kod da dolazi.

:thumbup: Upravo tako. I sasvim je normalno da postoji tešanjski lobi i da se međusobno pomažu, sasvim je normalno da se Sandžaklije međusobno guraju, ali ne daj Bože da to Sarajlije i pomisle. Odmah su "ufurane sarajlijice" :-?
I imala bih još što šta napisati, ali tek dođoh iz banovića.
Više si nego dobrodošla :-D :bih:
Kad se raspremiš, samo naprijed :bih:
wewa

#821 Re: Sarajevo kojeg više nema

Post by wewa »

pa to i ja velim - meni nije problem tudji uspjeh, ne zanima me sta mu pise ni u pasosu, ni u licnoj karti. ali mi smeta sto pri upisu na univerzitet u sarajevu dodatne bodove dobijaju studenti koji nisu iz sarajeva. hem su osnovne i srednje skole lakse u manjim sredinama, hem postoje domovi koje subvencioniraju (ili bi trebali) njihovi kantoni - zasto jos i dodatni bodovi?!
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#822 Re: Sarajevo kojeg više nema

Post by KatarinaKosaca »

wewa wrote:pa to i ja velim - meni nije problem tudji uspjeh, ne zanima me sta mu pise ni u pasosu, ni u licnoj karti. ali mi smeta sto pri upisu na univerzitet u sarajevu dodatne bodove dobijaju studenti koji nisu iz sarajeva. hem su osnovne i srednje skole lakse u manjim sredinama, hem postoje domovi koje subvencioniraju (ili bi trebali) njihovi kantoni - zasto jos i dodatni bodovi?!
Ma, hajd sa studentima i nekako. Ali, kad počne zapošljavanje, guranje, tračanje sarajlija, zajedničko pljuvanje po njima... :-) :-) U bivšoj sam firmi bila jedina sarajka, firma u sred Sarajeva, ali ne samo da sam gledala dolaske i guranje zemljaka, nego sam morala slušati i svakodnevno tračanje kako su sarajlijice prepotentne.. A dijalekti i rječnik :-) :-) Tad sam vidjela koliko se ustvari želi Sarajevo bez Sarajlija i koliko smetamo.
nihil_

#823 Re: Sarajevo kojeg više nema

Post by nihil_ »

ulet...

Jesi li ti to zapamtila ili zapisala? :P :D
♥ Julianna ♥

#824 Re: Sarajevo kojeg više nema

Post by ♥ Julianna ♥ »

Wewa - you got to ask your self one question: Odakle su dekani i ministri obrazovanja? :-D
♥ Julianna ♥

#825 Re: Sarajevo kojeg više nema

Post by ♥ Julianna ♥ »

nihil_ wrote:
ulet...

Jesi li ti to zapamtila ili zapisala? :P :D
:lol: :lol: :lol: :lol: Sine vidiš li ti koliko je meni godina, ko će sve pisati? :-D
Post Reply