Prirodno matematicki fakultet

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
Elokventni

#801 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by Elokventni »

prijemni je gimnazijsko znanje iz biologije (4godine)...
ubacit´ cu proslogodisnji prijemni kada bude vrijeme za pripreme...

smijer biras odmah, ali prve 2godine svi idu zajedno... tako da u toku te 2godine imas pravo jednom mjenjati isti ;)

sto se tice zaposlenja ... ne znam, mada je po statistici iz prosle godine s PMF-a bilo vrlo malo ne zaposlenih...

ako te jos nesto zanima pitaj!

p.s nek´ me neko napomene za ovaj prijemni privatnom

:dance:
Liina

#802 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by Liina »

Planiram aBd ove godine upisati biologiju na PMF-u, tacnije mikrobiologiju. Znam da su prve dvije godine iste za sve smjerove, pretpostavljam da je i prijemni. Zanima me da li je prijemni težak i na koje bi se oblasti trebala naročito fokusirati?? Postoji li pripremna nastava? Unaprijed hvala :) Pozdrav svima!
Vernes_AMG

#803 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by Vernes_AMG »

Liina wrote:Planiram aBd ove godine upisati biologiju na PMF-u, tacnije mikrobiologiju. Znam da su prve dvije godine iste za sve smjerove, pretpostavljam da je i prijemni. Zanima me da li je prijemni težak i na koje bi se oblasti trebala naročito fokusirati?? Postoji li pripremna nastava? Unaprijed hvala :) Pozdrav svima!

Kolegice buduca hehe , i ja planiram slicno kao ti , samo ili ekologiju ili genetiku. Postoji pripremna nastava mislim maj/juni , treba se informisati na faksu a ono sto se bude obradjivali na pripremnoj nastavi bude otprilike na prijemnom :thumbup:
Liina

#804 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by Liina »

Ma kolega, svejedno ćemo prve dvije godine biti zajedno, aBd :) Ah problem je što nisam iz Sarajeva, a i na stranici faxa ima slabo šta pa pokušavam ovdje dobiti neke korisne informacije. Hvala u svakom slučaju :)
nellington

#805 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by nellington »

http://www.sarajevo-x.com/bih/sarajevo/clanak/110315074

Gradski vijećnici Grada Sarajeva danas su na sjednici usvojili tri odluke o dodjeli "Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva". Tako je ovogodišnji dobitnik pojedinačne nagrade akademik Dejan Milošević...

:thumbup:
Vernes_AMG

#806 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by Vernes_AMG »

Liina wrote:Ma kolega, svejedno ćemo prve dvije godine biti zajedno, aBd :) Ah problem je što nisam iz Sarajeva, a i na stranici faxa ima slabo šta pa pokušavam ovdje dobiti neke korisne informacije. Hvala u svakom slučaju :)

Cim ja dobijem neke konkretne ifnormacije proslijedicu ti ih :thumbup:
motachjointa

#807 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by motachjointa »

Ko je novi dekan ima li neko informaciju?
neo7

#808 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by neo7 »

motachjointa wrote:Ko je novi dekan ima li neko informaciju?
Neki profesor sa Biologije koliko ja znam..
minjonja

#809 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by minjonja »

rifat skrijelj :D

izglasano jucer, ali to mora jos parlament, sta li, da prihvati. nadam se da hoce jer mi na biologiji nemamo ni sijalice da zamijenimo na lampama, dosta mikroskopa je pokvareno, lupe jos gore. nadamo se da ce nas on malo pripazit :D
Elokventni

#810 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by Elokventni »

kako sam cuo, najavio je da ce pokusati u svom mandatu fakultet razdvojiti na 5 : )

koliko je to sad tacno :/
Jed1217

#811 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by Jed1217 »

Kako to planira da izvede, živo me interesuje :-) I ovako je ni na šta nalik
chengaba

#812 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by chengaba »

:roll: :roll:

Naveo je da mu je cilj da se krene sa tim da svaki odsjek ojača dovoljno da nekada postane zaseban fakultet, ali bez ugrožavanja drugih odsjeka. Ne izvrčite riječi. :zoka:
Jed1217

#813 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by Jed1217 »

To je već druga stvar, samo, dabogda... Al eto
Elokventni

#814 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by Elokventni »

prenosim samo kako sam cuo :D ako je tako kao sto ti kazes, ne zvuci nimalo lose :)
Keksich

#815 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by Keksich »

Šta ako nisi imao biologiju zadnje dvije godine (tj. nisi uzeo prirodni smjer u srednjoj)?
minjonja

#816 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by minjonja »

znam jednu djevojku koja je u masinsku isla, a bila upisala biologiju. nesto ne mislim da je ona imala taj predmet u skoli. boduju ti onda znaci samo one ostale predmete. najvazniji u svemu je prijemni, a prava avantura krece nekad na malo visim godinama :D
naca-j

#817 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by naca-j »

eeeeej pozdrav iz banja luke...nije mi se dalo citati sve postova da bih saznala pa ako moze mala pomoc... treca sam godina medicinske skole i vec razmisljam o upisu na fax... planirala sam hemiju u banjaluci ali problem je sto me mnogo vise zanimaju biohemija molekularna biologija i genetika... tako sam nasla da na sarajevskom pmf-u postoji smjer genetika ali mi se za upis boduju ocjene iz biologije i fizike koje sam ja imala samo prve dve godine a sto se hemije tice ucila sam opstu, organsku, analiticku, toksikolosku, biohemiju i sanitarnu hem....tako da mi nije jasko sta i kako se me bodovati...i da li je tesko upasti, mislim da li se tu prima bas elita ili sta??? i sto se tice prijemnog pise da se sprema po gimnazijskom programu iz biologije ali ja nzm sta se po sarajevskom programu uci pa ako neko moze da mi kaze nazive i autore knjiga kao i izdavaca???? moooooooolim vas pomoziteeee :? :? :? :? :?
Keksich

#818 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by Keksich »

minjonja wrote:znam jednu djevojku koja je u masinsku isla, a bila upisala biologiju. nesto ne mislim da je ona imala taj predmet u skoli. boduju ti onda znaci samo one ostale predmete. najvazniji u svemu je prijemni, a prava avantura krece nekad na malo visim godinama :D
Je li samo biologija na prijemnom ili ima još predmeta? Kad je prvi rok i kad će početi pripremna nastava?
minjonja

#819 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by minjonja »

naca-j wrote:eeeeej pozdrav iz banja luke...nije mi se dalo citati sve postova da bih saznala pa ako moze mala pomoc... treca sam godina medicinske skole i vec razmisljam o upisu na fax... planirala sam hemiju u banjaluci ali problem je sto me mnogo vise zanimaju biohemija molekularna biologija i genetika... tako sam nasla da na sarajevskom pmf-u postoji smjer genetika ali mi se za upis boduju ocjene iz biologije i fizike koje sam ja imala samo prve dve godine a sto se hemije tice ucila sam opstu, organsku, analiticku, toksikolosku, biohemiju i sanitarnu hem....tako da mi nije jasko sta i kako se me bodovati...i da li je tesko upasti, mislim da li se tu prima bas elita ili sta??? i sto se tice prijemnog pise da se sprema po gimnazijskom programu iz biologije ali ja nzm sta se po sarajevskom programu uci pa ako neko moze da mi kaze nazive i autore knjiga kao i izdavaca???? moooooooolim vas pomoziteeee :? :? :? :? :?
ne prima se samo elita :D

ne znam kako se to boduje vama medicinarima, ali s obzirom da ih ima dosta sa zavrsenom medicinskom koji upisuju biologiju, znaci da nema problema pri upisu. mozda se racuna srednja ocjena svih hemija, ne znam zaista.
a knjiga koja se uglavnom koristi je biologija za treci, od safera medjedovica rifata hadziselimovica.
ima jos nekih, ali ne znam kako se zovu niti ko ih je napisao.

@keksich

samo je biologija na prijemnom (mada bi ja uvela bosanski, matematiku i latinski jos :roll: ).
prvi rok ako se ne varam bude u prvoj sedmici jula. drugi rok bude u augustu, ali ga prosle godine nije bilo jer su ih previse primili na drugom roku.

prosle godine su imali i pripremnu nastavu.

@naca, fina je molekularna biologija, asistentica je divna. nema smjer molekularne biologije, ona se izucava unutar smjera genetike.
Keksich

#820 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by Keksich »

Minjonja, hvala.
minjonja wrote:samo je biologija na prijemnom (mada bi ja uvela bosanski, matematiku i latinski jos :roll: ).
Zašto? Dobro, latinski je logičan, što je' jes', ali vala matematiku nek drže na odsjeku matematike :roll:
minjonja

#821 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by minjonja »

Keksich wrote:Minjonja, hvala.
minjonja wrote:samo je biologija na prijemnom (mada bi ja uvela bosanski, matematiku i latinski jos :roll: ).
Zašto? Dobro, latinski je logičan, što je' jes', ali vala matematiku nek drže na odsjeku matematike :roll:
zato sto studenti ne znaju pomnoziti dva broja na hemiji, biohemiji, fiziologiji, biofizici... a zalosno je koliko latinski ne znaju.
Chemist

#822 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by Chemist »

minjonja wrote:
Keksich wrote:Minjonja, hvala.
zato sto studenti ne znaju pomnoziti dva broja na hemiji, biohemiji, fiziologiji, biofizici... a zalosno je koliko latinski ne znaju.
Kako koji studenti druze!
naca-j

#823 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by naca-j »

mozda smaram izvinite ali nasla sam na netu biologiju za 1 raz.-sofradžija, šoljan, hadžiselimović... za 2 raz.-međedović, maslić. hadžiselimović i za 4 raz.škrijelj, sofradžija, maslić (nadam se da su to te po kojima ste vi ucili).... ali kao za inat nema te za treći razred iz koje bude najvise pitenja :sad: pa ako neko zna gdje ima da se skine ili tako nesto jer cisto sumnjam da cu je naci u bl da kupim :x
minjonja

#824 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by minjonja »

bice sajam univerziteta i sajam knjiga i ucila na skenderiji od 20.4.-25.4. probaj da dodjes ako ikako mozes jer tu mozes cuti direktno od predstavnika odsjeka iz kojih se knjiga treba uciti, a na sajmu ces moci i uzeti knjige.
„Sajam Univerziteta u Sarajevu i sajam univerzitetske knjige“

Želimo vas obavijestiti da će se u periodu od 20. do 25. aprila 2011. godine, u vremenu od 10,00 do 19,00 sati, u KSC Skenderija (Terezije bb) održati manifestacija pod nazivom „Sajam Univerziteta u Sarajevu i sajam univerzitetske knjige“, na kojoj će fakulteti i akademije Univerziteta u Sarajevu prezentovati svoju ponudu studijskih programa i univerzitetskih udžbenika.

Cilj ove manifestacije je da se prije raspisivanja konkursa za upis studenata u prvu godinu studija u školskoj 2011/2012. godini diplomirani srednjoškolci, budući studenti, informiraju o nastavnim planovima i programima fakulteta i akademija, uvjetima upisa i studiranja, odnosno da im se pomogne pri opredjeljenju izbora budućeg studija. Ciljna grupa su učenici četvrtih razreda koji se spremaju za upis na jedan od fakulteta/akademija Univerziteta u Sarajevu.

Ovogodišnji „Sajam Univerziteta u Sarajevu i sajam univerzitetske knjige“ organizira se u okviru 23. međunarodnog sajma knjiga učila, koji je prošle godine posjetilo blizu stotinu hiljada posjetilaca.

Pozivamo sve zainteresovane, a posebno maturante i buduće studente, da posjete „Sajam Univerziteta u Sarajevu i sajam univerzitetske knjige“.
http://unsa.ba/s/index.php?option=com_c ... Itemid=348
Keksich

#825 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by Keksich »

minjonja wrote:bice sajam univerziteta i sajam knjiga i ucila na skenderiji od 20.4.-25.4. probaj da dodjes ako ikako mozes jer tu mozes cuti direktno od predstavnika odsjeka iz kojih se knjiga treba uciti, a na sajmu ces moci i uzeti knjige.
Jao Minjonja hvala :shock:
naca-j wrote:mozda smaram izvinite ali nasla sam na netu biologiju za 1 raz.-sofradžija, šoljan, hadžiselimović... za 2 raz.-međedović, maslić. hadžiselimović i za 4 raz.škrijelj, sofradžija, maslić (nadam se da su to te po kojima ste vi ucili).... ali kao za inat nema te za treći razred iz koje bude najvise pitenja :sad: pa ako neko zna gdje ima da se skine ili tako nesto jer cisto sumnjam da cu je naci u bl da kupim :x
Može li link gdje si našla te knjige? :D I ja sam skontala da sam svoje prodala, tako da nemam odakle učiti :sad: Nadala sam se da se može na fakultetu ili pripremnoj nastavi dobiti neka skripta, takođe su mi rekli da tamo ima i plan i program, samo treba otići.
Post Reply