Ridjobrki wrote:(1) Većina toga što kažeš stoji, moja poenta je da im je politika transfera suluda jer su kupovali neselektivno i nesrazmjerno vrijednosti igrača. Na nekim pozicijama su gomilali igrače a na drugim bili šuplji, dovodili baška igrače baška trenere pa je vazda bilo tehnološkog viška koji je prodavan a nikad nije bio pametno nadomješten. Eto ti taj Veron, Shevchenko i Crespo. Kome trebaju ti igrači? I za koje pare? Oni jesu planetarne zvijezde bili prije Chelsea ali BILI. S druge strane imamo one velike potencijale koji su bili zvijezde na tržištu i za koje se isto bacalo parama.
Znači, kupovale su se etablirane skupe zvijezde čije su mogućnosti bile daleko manje od cijena koje su se za njih plaćale i igrači koji su bili sjajni potencijali i koji su tek trebali dokazati da su vrijedni svojih plaća a Chelsea je bilo totalno pogrešno mjesto za to (što imperativ rezultata, što treneri, što konkurencija...).
(2) Drogbe se i ja sjećam iz Guingampa, ja sam mislio da će otamo drito u Englesku ili Španiju, čuj Marseille... U Chelsea je došao kao kompletan igrač i tamo je stekao marketinški potencijal. Igrački je donio sa sobom samo je sad bio u fokusu gdje ga je mogao pokazati. A Nonda nije Drogbina klasa pa nije fer poređenje.
Duff jeste bio zvijezda samo ne za nas na Balkanu. Bio je u najboljih 11 SP 2002 i bio najbolje krilo Premiershipa dok je igrao za Blackburn. I Irci bi rekli da Džeko nije zvijezda...
Čech je bio najperspektivniji golman svijeta još dok je branio za Spartu, čudo je bilo što je potpisao za Rennes. Ispalo je da mu je taj tranzit bio pametan potez... Essien je imao reputaciju kičme ekipe i sjajnog all-roundera koji može igrati šta hoće još dok je bio u Lyonu. Stvar je samo do marketinškog potencijala EPL. On je promociju doživio u Engleskoj i vezaće ga se za Chelsea više nego Lyon zato što će tu vjerovatno duže ostati, pružiti najzrelije partije i biti više eksponiran, to si u pravu. Makelele nije bio otpad nego najvažniji dio ekipe koji je tražio bolji ugovor u Realu jer je radio za ekipu više od Zidanea i Figa zajedno a bio plaćen pet puta manje.
(3) Ovdje si uglavnom u pravu. Chelsea jeste postojao i prije Abramoviča i bio stabilna, solidna i čak simpatična ekipa. Meni su se tad jako sviđali - među prvima su forsirali pas-igru, bili vjerovatno prvi "europski" klub u Engleskoj, imali pravo dobre igrače, nogometne ikone (Desailly, Zola, Petit...)! Bili su ne baš rame uz rame, ali uz bok ManU i Arsenalu - u rangu Liverpoola i Newcastlea. Onda je došao Abramovič i donio pare, ali su (po meni) izgubili šarm.
Poštujem tu kvalitetnu ekipu ali ih nešto ne volim. Ne smeta meni to što ti kažeš nego nešto drugo. Ja volim sport, nogomet i igru i fale mi tu neke vrijednosti da bi mi se sviđali. Neke stalne vrijednosti za koje znam da simboliziraju taj klub, neka dosljednost, lojalnost, stalnost, "predvidivost"kakvu imaju ManU, Arsenal i slični klubovi koji ne mijenjaju često trenere, igrače, sistem, filozofiju...
Ja recimo volim Real ali ih sve teže gledam i pratim. Promijene predsjednika i sportskog direktora i sve što ti taj klub predstavlja ode u kurac. Čas se cijeni dojam, čas dojam nebitan daj 1:0. Forsiraju Špance a onda odjednom hejbet Holanđana k'o u Barçi devedesetih. Kunu se u Schustera i ispale ga k'o ništa. Fali im napadač a oni nahrpaju četiri prednja vezna. Skontaju da im fali taj napadač i dovedu Huntelaara.

Otpišu Helgueru kao "prošlog" i dovedu "perspektivnog" Cannavara...
Tako i Chelsea. Griješe se i o igrače i o trenere i o navijače i meni se to nimalo ne sviđa. Svako ima svoje razloge i svaka čast svakome, ali... Chelsea
Odo' sad gledat' svoje pa se čujemo!
Pozdrav tebi, Cyprus!