Cita, naravno, evo upravo hocu da mu odgovorim, samo treba malo vremana, na opsirne postove treba i opsirnije odgovarati.arzuhal wrote:Pitao sam, više puta, da li neko čita osvrte dr. goga. Niko ni habera. Kao i sad. Kao i jučer...iza zavjese..dr.gog wrote:Vjeruješ li ti meni da me gore nabrojano više nervira od tebe?Ateista wrote: -vjeronauka u vrticima
-vjeronauka u skoli
-ucenje fatihe i slicnih stvari u skolama
-stalno neke nove dzamije
-forsiranje vjerskih pozdrava u skolama, fakultetima (ima dosta slucajeva), gdje ces bolje proci kod profesora ako se pozdravis sa selam alejkum
-U Americi je svaka druga "tako nam bog pomogao", u sudnicama, na javnim mjestima, pretsjednik amerike mora biti vjernik i govoriti takve stvari
.
Jesi li ikad naletio na tzv."GOD TV"-jedan od besplatnih kanala na engleskom, koji je bio lako uhvatljiv na onim prvim satelitskim analognima antenama?
Ozbiljne čike sa službenim osmjehom, siva odjela, Biblija u ruci, teme neiscrpne...punašne voditeljice ,u sakoima i suknjama službenica Vlade XY...24 sata dnevno..ispod, i na drugih 100 sličnih kanala primjerice u SAD, piče brojevi telefona za DONATE ovo Donate ono...
Interesantno, komunicirajući sa nekima od njih prije 10 godina već, otkrih da ti ljudi najčešće nemaju agresivnosti u sebi, ali ni osjećaja za realni svijet izvan svojih sterilnih studijskih prostorija...
Zbilja, kad bi nam dodirna tačka bila gorenavedena kritika...nadošli bi na kompromis bar u mjeri da ne negiramo osnovna ubjeđenja, u zaključku da u našim uvjerenjima IMA NEŠTO što jedni drugima ne možemo pobiti, što je istina, ma koliko je mi ne shvatali trenutno.
Veoma je teško, zaista, ali ja polazim u priči od osvjedočenja koja ni najracionalniji umovi, počevši od moje vječne sumnjičavosti, nikad ne mogu da objasne, osim da ih pokušaju ironizirati.
Ponajprije kad se radi o detaljima koji bježe vještini izražavanja i opisivanja.Kako? Pa recimo da ja Forum i pisanje vidim kao mjesto gdje se ne može izraziti i objasniti svako mišljenje do kraja, naprosto jer je za takvo što nesavršen.Nekad treba znati ljude mimo ove pričaonice, nekad treba povući ručnu čak i u temeljnim ubjeđenjima.
Pri stavu sam da najviše problema u međusobnom shvatanju dolazi od činjenice da smo puni predrasuda i često militantni u iznošenju mišljenja.
Kako voditi dijalog ako je tema u startu postavljena na negiranju drugoga, ili karikiranju na osnovu paušalnih ili populističkih trendova??.
Mislim tu i na vjerske trendove i na moderne liberalno ateističke, i na sumnjive knjižice sa Bliskog istoka, SAD, razne "braće", i na mesijanstvo trendovskih pisaca religioznog SF-a ,od Dan "Isusimoženu"Browna do već u cirkus rasplinutog Zeitgeista, od beskrajnih polemika Jahje i Didata koje su svrha same sebi, do ukočenih propovjednika bezbrojnih crkava koji slute na Armagedon i spas-naravno samo svoje pastve i pride novčanika...
Pitanje ateistima
- Ateista
#801 Re: Pitanje ateistima
- Kadija
#802 Re: Pitanje ateistima
stari samo da znas da ja nisam nastao od majmuna a ti ako hoces da vjerujes u to da si nastao od majmuna ja ti nemogu zabraniti,vjeruj i dalje...............samo da ti kazem da je darvinova teorija o postanku covjeka ''BUDALASTA TEORIJA''...............hmmmmm i zasto od nastanka covjeka niti jedan majmun se vise nije probrazio u covjeka iako hiljadama godina zive u prisustvu i covjekovoj blizini................mislim,sad ce mi napisati kako je to bilo doba,bla bla bla .............jednostavno izvini,ali nemogu ni tu teoriju da prihvatim,kao sto ni ti nemozes da prihvatis da je ''BOG'' stvorio covjeka.
Toliko od mene............ipak ovo je demokratija i svako ima pravo na svoje misljenje pa i o nastanu covjeka i postojanju
JEDNO I JEDINOG ALLAHA Dz.S STVORITELJA SVEGA NAMA POZNATOG I NE POZNATOG
pozz
Toliko od mene............ipak ovo je demokratija i svako ima pravo na svoje misljenje pa i o nastanu covjeka i postojanju
pozz
- dr.gog
- Grijem se na: briketi kanabisa
- Horoskop: Vodolija
#803 Re: Pitanje ateistima
Ko se suzdrži dobiće karamelu

- Optimus Prime
#805 Re: Pitanje ateistima
Ti mozes naravno misliti i da se sunce okrece oko zemlje . To ti niko ne moze zabraniti, cak i vecina moze misliti da se sunce okrece oko zemlje ali demokratija nema veze sa naucnim dokazima.Kadija wrote:stari samo da znas da ja nisam nastao od majmuna a ti ako hoces da vjerujes u to da si nastao od majmuna ja ti nemogu zabraniti,vjeruj i dalje...............samo da ti kazem da je darvinova teorija o postanku covjeka ''BUDALASTA TEORIJA''...............hmmmmm i zasto od nastanka covjeka niti jedan majmun se vise nije probrazio u covjeka iako hiljadama godina zive u prisustvu i covjekovoj blizini................mislim,sad ce mi napisati kako je to bilo doba,bla bla bla .............jednostavno izvini,ali nemogu ni tu teoriju da prihvatim,kao sto ni ti nemozes da prihvatis da je ''BOG'' stvorio covjeka.
pozz
U naucim krugovima je evolucija opstepriznriznata teorija za nastanak covjeka i dokazi su toliko ubjedljivi da je i Vatikan nedavno rezignirao.
- Ateista
#806 Re: Pitanje ateistima
Vjerujem da i tebe nervira, zabrinulo bi me kad te e bi nerviralo, ali to sam naveo kao primjer religijske propagande na pitanje koje je postavio @kadija i koji je negirao moje tvrdnje. Sad, da ne bude pogresno shvaceno, ja nisam ni za kakvu vrstu propagande, pa ni za ateisticku, vec sam upravo za malo otvoreniju raspravu o toj temi, a cilj je upravo ublazavanje te propagande i pokazivanje ljudima da postoji jos jedan izbor, odnosno vise njih, da neki i drugacije razmisljaju.dr.gog wrote:Vjeruješ li ti meni da me gore nabrojano više nervira od tebe?Ateista wrote: -vjeronauka u vrticima
-vjeronauka u skoli
-ucenje fatihe i slicnih stvari u skolama
-stalno neke nove dzamije
-forsiranje vjerskih pozdrava u skolama, fakultetima (ima dosta slucajeva), gdje ces bolje proci kod profesora ako se pozdravis sa selam alejkum
-U Americi je svaka druga "tako nam bog pomogao", u sudnicama, na javnim mjestima, pretsjednik amerike mora biti vjernik i govoriti takve stvari
.
Jesi li ikad naletio na tzv."GOD TV"-jedan od besplatnih kanala na engleskom, koji je bio lako uhvatljiv na onim prvim satelitskim analognima antenama?
Ozbiljne čike sa službenim osmjehom, siva odjela, Biblija u ruci, teme neiscrpne...punašne voditeljice ,u sakoima i suknjama službenica Vlade XY...24 sata dnevno..ispod, i na drugih 100 sličnih kanala primjerice u SAD, piče brojevi telefona za DONATE ovo Donate ono...
Interesantno, komunicirajući sa nekima od njih prije 10 godina već, otkrih da ti ljudi najčešće nemaju agresivnosti u sebi, ali ni osjećaja za realni svijet izvan svojih sterilnih studijskih prostorija...
Zbilja, kad bi nam dodirna tačka bila gorenavedena kritika...nadošli bi na kompromis bar u mjeri da ne negiramo osnovna ubjeđenja, u zaključku da u našim uvjerenjima IMA NEŠTO što jedni drugima ne možemo pobiti, što je istina, ma koliko je mi ne shvatali trenutno.
Veoma je teško, zaista, ali ja polazim u priči od osvjedočenja koja ni najracionalniji umovi, počevši od moje vječne sumnjičavosti, nikad ne mogu da objasne, osim da ih pokušaju ironizirati.
Ponajprije kad se radi o detaljima koji bježe vještini izražavanja i opisivanja.Kako? Pa recimo da ja Forum i pisanje vidim kao mjesto gdje se ne može izraziti i objasniti svako mišljenje do kraja, naprosto jer je za takvo što nesavršen.Nekad treba znati ljude mimo ove pričaonice, nekad treba povući ručnu čak i u temeljnim ubjeđenjima.
Pri stavu sam da najviše problema u međusobnom shvatanju dolazi od činjenice da smo puni predrasuda i često militantni u iznošenju mišljenja.
Kako voditi dijalog ako je tema u startu postavljena na negiranju drugoga, ili karikiranju na osnovu paušalnih ili populističkih trendova??.
Mislim tu i na vjerske trendove i na moderne liberalno ateističke, i na sumnjive knjižice sa Bliskog istoka, SAD, razne "braće", i na mesijanstvo trendovskih pisaca religioznog SF-a ,od Dan "Isusimoženu"Browna do već u cirkus rasplinutog Zeitgeista, od beskrajnih polemika Jahje i Didata koje su svrha same sebi, do ukočenih propovjednika bezbrojnih crkava koji slute na Armagedon i spas-naravno samo svoje pastve i pride novčanika...
Slazem se da je na forumu tesko raspravljati o nekim temama, da ima prednosti razgovor lice u lice, ali i ovo pisanje donekle ima svoje prednosti, nekako covjek malo vse misli sta pise nego sta prica, jer kad pise - taj trag ostaje, a kad prica, to je samo dio tog trenutka (osim ako se ne snima) a i brze ide pa ljudi manje razmisljaju kad pricaju i slicno, to je moje misljenje.
Ja licno ove rasprave vidim na iduci nacin: neko postavi pitanje, bez obzira jeli vjernik ili ateista, na sta mu drugi daju odgovor. On na te odgovore postavlja dalje pitanja i dalje, razmjenjuju se misljenja i slicno. Problem je u tome sto je jako tesko definisati u kojim terminima se razgovara i na kojem nivou, na primjer, ako neko kaze da vjeruje i da mu ne treba dokaz za to, da njegova vjera ne mora imati veze sa logikom - to je ok, ali kad ti isti pocnu da dokazuju neke stvari, cas govore o dokazima cas o tome kako se vjera ne treba dokazivati, tu nastaje problem, ili kada neko ignorise neka pitanja, vrti se u krug i slicno, bez obzira na to jeli vjernik ili ateista, kada ocekuje da svi razmisljaju na nacin na koji on razmislja, kada se ljute zbog nekih pitanja ili odgovora i kada vrijedjaju i slicno.
Bilo bi fino kada bi ove rasprave mogle teci malo drugacijim tokom, kada bi svako jasno davao do znanja na koji nacin razmislja, kada bi jasno odvojio sta je to u sta je siguran, sta je to sto smatra dokazom, u sta jednostavno vjeruje i slicno, tada bi komunikacija bila laksa, mogli bismo vise nauciti jedni o drugima, ne bi bilo vrijedjanja i slicnih stvari, a nekima koji su neodlucni bi dali materijala za razmisljanje na osnovu kojeg bi dosli do svojih uvjerenja i slicno.
- Kadija
#807 Re: Pitanje ateistima
Ateista....dokaz,o kojem govoris da ti mi vjernici stavimo na vidjelo.............hmmm vec si citao taj dokaz bezbroj puta...ali ga nisi procitao kako treba
dokaz koji je dat ljudima da idu pravim putem od Allaha Dz.S
a taj dokaz je Kur'an CASNI
- Ateista
#808 Re: Pitanje ateistima
Tvoje pravo, kao sto si i sam rekao, ali mozes li mi objasniti jednu stvar:Kadija wrote:stari samo da znas da ja nisam nastao od majmuna a ti ako hoces da vjerujes u to da si nastao od majmuna ja ti nemogu zabraniti,vjeruj i dalje...............samo da ti kazem da je darvinova teorija o postanku covjeka ''BUDALASTA TEORIJA''...............hmmmmm i zasto od nastanka covjeka niti jedan majmun se vise nije probrazio u covjeka iako hiljadama godina zive u prisustvu i covjekovoj blizini................mislim,sad ce mi napisati kako je to bilo doba,bla bla bla .............jednostavno izvini,ali nemogu ni tu teoriju da prihvatim,kao sto ni ti nemozes da prihvatis da je ''BOG'' stvorio covjeka.
pozz
Vidim da tvoje misljenje o teoriji evolucije nije samo negiranje iste, nego te sama pomisao na to da bi mogla biti tacna vrijedja, zasto to?
Mislim, ogromna je razlika u izrazavanju kada se sa necim ne slazes i kada se osjecas ugrozeno ili uvrijedjeno takvim tvrdnjama.
Ja se recimo ne osjecam uvrijedjen ili ugrozen pri pomisli da bog postoji (iako mislim da bih imao razloga....) vec jednostavno ne mislim da je to tako, pa zato mirno i stalozeno mogu reci da smatram da bog ne postoji, kao i to da smo najvjerovatnije nastali od majmuna. Cak i da mi neko dokaze da nisam u pravu, opet ne bih imao razloga da se osjecam uvrijedjen vec bih osjecao da sam nesto novo naucio.
Zasto tebe, i ostale vjernike, plasi pomisao na bilo kakvu drugaciju mogucnost, kao recimo na to da bog ne postoji ili da smo nastali od majmuna? Ne kazem da to moras prihvatiti, vjeruj u sta hoces, ali zasto te to plasi i vrijedja?
- NIN
#809 Re: Pitanje ateistima
Jeste. Upravu si da svako ima pravo na svoje misljenje. Recimo, bas kao sto neko moze imati svoje misljenje da je mesni narezak iz konzerve koji kosta dvije marke najbolja hrana na dunjaluku i govoriti kako je to nesto najzdravije.Kadija wrote:stari samo da znas da ja nisam nastao od majmuna a ti ako hoces da vjerujes u to da si nastao od majmuna ja ti nemogu zabraniti,vjeruj i dalje...............samo da ti kazem da je darvinova teorija o postanku covjeka ''BUDALASTA TEORIJA''...............hmmmmm i zasto od nastanka covjeka niti jedan majmun se vise nije probrazio u covjeka iako hiljadama godina zive u prisustvu i covjekovoj blizini................mislim,sad ce mi napisati kako je to bilo doba,bla bla bla .............jednostavno izvini,ali nemogu ni tu teoriju da prihvatim,kao sto ni ti nemozes da prihvatis da je ''BOG'' stvorio covjeka.
pozz
Druze moj, ti mozes biti uvjeren da nisi, kako ti kazes, nastao od majmuna i ja cu ti reci da si stopostotno upravu. Medjutim, argument cu podebljati sa jednom bitnom, tebi vjerovatno nepoznatom cinjenicom tako sto cu reci da covjek nije nastao od majmuna jer je covjek ustvari majmun! Mi nismo nastali nesto drugo jer jos uvijek pripadamo porodici visih majmuna i to je bioloski fakat. Dakle, ako te neko nekada pita sta mislis o ovoj dvojbi slobodno reci da je bioloska cinjenica da mi nismo nastali od majmuna jer, zapravo, mi i jesmo majmuni bas kao sto je i lav jos uvijek macka a ne nesto drugo. Kapiras?
- Ateista
#810 Re: Pitanje ateistima
Ta prica je vec davno prozvakana. Ja vjerujem u NAUCNE dokaze, a ni jedna vjerska niti bilo koja druga knjiga se ne moze smatrati naucnim dokazom. Tvoje je pravo da je stavljas iznad nauke i da vjerujes vise toj knjizi nego naucnoj teoriji evolucije, ali moras napraviti razliku izmedju naucnih dokaza i vjerovanja, kao sto sam vec pomenuo, to je glavni problem u ovim raspravama, mijesaju se babe i zabe. Odluci, da li ti reba dokaz ili samo vjera? Ako ti je dovoljna vjera, u redu, vjeruj, ali ne mozes to zvati naucnim dokazom.Kadija wrote:Ateista...............dokaz,o kojem govoris da ti mi vjernici stavimo na vidjelo.............hmmm vec si citao taj dokaz bezbroj puta...ali ga nisi procitao kako treba
- Ateista
#811 Re: Pitanje ateistima
NIN wrote:Jeste. Upravu si da svako ima pravo na svoje misljenje. Recimo, bas kao sto neko moze imati svoje misljenje da je mesni narezak iz konzerve koji kosta dvije marke najbolja hrana na dunjaluku i govoriti kako je to nesto najzdravije.Kadija wrote:stari samo da znas da ja nisam nastao od majmuna a ti ako hoces da vjerujes u to da si nastao od majmuna ja ti nemogu zabraniti,vjeruj i dalje...............samo da ti kazem da je darvinova teorija o postanku covjeka ''BUDALASTA TEORIJA''...............hmmmmm i zasto od nastanka covjeka niti jedan majmun se vise nije probrazio u covjeka iako hiljadama godina zive u prisustvu i covjekovoj blizini................mislim,sad ce mi napisati kako je to bilo doba,bla bla bla .............jednostavno izvini,ali nemogu ni tu teoriju da prihvatim,kao sto ni ti nemozes da prihvatis da je ''BOG'' stvorio covjeka.
pozz
Druze moj, ti mozes biti uvjeren da nisi, kako ti kazes, nastao od majmuna i ja cu ti reci da si stopostotno upravu. Medjutim, argument cu podebljati sa jednom bitnom, tebi vjerovatno nepoznatom cinjenicom tako sto cu reci da covjek nije nastao od majmuna jer je covjek ustvari majmun! Mi nismo nastali nesto drugo jer jos uvijek pripadamo porodici visih majmuna i to je bioloski fakat. Dakle, ako te neko nekada pita sta mislis o ovoj dvojbi slobodno reci da je bioloska cinjenica da mi nismo nastali od majmuna jer, zapravo, mi i jesmo majmuni bas kao sto je i lav jos uvijek macka a ne nesto drugo. Kapiras?
- Optimus Prime
#812 Re: Pitanje ateistima
Ne mozes kao dokaz uzimati knjigu za koju ti je neko rekao da je objava.Kadija wrote:Ateista...............dokaz,o kojem govoris da ti mi vjernici stavimo na vidjelo.............hmmm vec si citao taj dokaz bezbroj puta...ali ga nisi procitao kako treba
Moras prvo dokazati da je kuran napisan od boga a ne od ljudi.
Prvi korak bi bio u tome da uspijes pronaci jedan ajet koji teoretski nije mogao biti napisan od strane covjeka.
- sistem
#813 Re: Pitanje ateistima
cuj suzdrzat se, a tamam dosao novidr.gog wrote:Ko se suzdrži dobiće karamelu![]()
![]()
- Callahan44
#814 Re: Pitanje ateistima
kako si samo pronicljiv
EdgeLoop wrote:Ja bih stvarno volio da se malo vratimo na ovo vrlo bitno pitanje.Molio bih vjernike (nije važno kojoj religiji pripadaju) da mi odgovore na pitanje : Ko je stvorio Boga?frla wrote:
Nemoj bolan lupati gluposti ko da sviraš bubanj u Sarajevo Drum Orchestra![]()
Allah dž.š. nije stvoren On je oduvjek, nije postao niti nastao.
- Kadija
#815 Re: Pitanje ateistima
BOg nije stvoren niti je rodjen niti je rodio..........sad bez vrijedjanja.........onaj post,a taman dosao novi,to me nimalo nepali,kao ni postovi koje postavljaju ljudi koji imaju zatvorene oci..........nebjezim od rasprave,ali mi se stvarno neda..........jer ko sam ja da vama govorim,obicno bice koje je Allah Dz.S stvorio kao i sve na ovom svijetu sto je stvorio.........naucni dokazi.......pa Allah Dz.S je stvorio i nauku tj covjeku dao mozak da razmislja a sad o cemu cemo mi razmisljati,to nam je dato na volju od Svemoguceg
pozdrav
pozdrav
- Optimus Prime
#816 Re: Pitanje ateistima
Kazem ti jos jednom.Kadija wrote:BOg nije stvoren niti je rodjen niti je rodio..........sad bez vrijedjanja.........onaj post,a taman dosao novi,to me nimalo nepali,kao ni postovi koje postavljaju ljudi koji imaju zatvorene oci..........nebjezim od rasprave,ali mi se stvarno neda..........jer ko sam ja da vama govorim,obicno bice koje je Allah Dz.S stvorio kao i sve na ovom svijetu sto je stvorio.........naucni dokazi.......pa Allah Dz:s je stvrio i nauku tj covjeku dao mozak da razmislja a sad o cemu cemo mi razmisljati,to nam je dato na volju od Svemoguceg
pozdrav
Da bi dokazao da je Allah stvorio sve, pa i naucne dokaze moras prvo dokazati da su izvori iz kojih znamo za Allaha, a tu mislim na kuranske ajete, autenticni.
Dakle, moras dokazati da je kuran stvarno poslan od boga.
Mi ateisti vjerujemo da su kuran napisali ljudi a ne bog sto znaci da ne vjerujemo tim dokazima.
Ono sto vjerujemo je to da nije rodjen, niti stvoren to jest da ne postoji.
- Callahan44
#817 Re: Pitanje ateistima
emile zola je rekao: ako mi se pokaže čudo, povjerovat ću
kad je vidio čudo, opet nije povjerovao
Optimus Prime wrote:Kazem ti jos jednom.Kadija wrote:BOg nije stvoren niti je rodjen niti je rodio..........sad bez vrijedjanja.........onaj post,a taman dosao novi,to me nimalo nepali,kao ni postovi koje postavljaju ljudi koji imaju zatvorene oci..........nebjezim od rasprave,ali mi se stvarno neda..........jer ko sam ja da vama govorim,obicno bice koje je Allah Dz.S stvorio kao i sve na ovom svijetu sto je stvorio.........naucni dokazi.......pa Allah Dz:s je stvrio i nauku tj covjeku dao mozak da razmislja a sad o cemu cemo mi razmisljati,to nam je dato na volju od Svemoguceg
pozdrav
Da bi dokazao da je Allah stvorio sve, pa i naucne dokaze moras prvo dokazati da su izvori iz kojih znamo za Allaha, a tu mislim na kuranske ajete, autenticni.
Mi ateisti vjerujemo da su kuran napisali ljudi a ne bog sto znaci da ne vjerujemo tim dokazima.
- Optimus Prime
#818 Re: Pitanje ateistima
Ja i nisam rekao da bih povjerovao ako bih vidio cudo.Callahan44 wrote:emile zola je rekao: ako mi se pokaže čudo, povjerovat ću
Optimus Prime wrote:Kazem ti jos jednom.Kadija wrote:BOg nije stvoren niti je rodjen niti je rodio..........sad bez vrijedjanja.........onaj post,a taman dosao novi,to me nimalo nepali,kao ni postovi koje postavljaju ljudi koji imaju zatvorene oci..........nebjezim od rasprave,ali mi se stvarno neda..........jer ko sam ja da vama govorim,obicno bice koje je Allah Dz.S stvorio kao i sve na ovom svijetu sto je stvorio.........naucni dokazi.......pa Allah Dz:s je stvrio i nauku tj covjeku dao mozak da razmislja a sad o cemu cemo mi razmisljati,to nam je dato na volju od Svemoguceg
pozdrav
Ako pazljivo procitas moj post vidjeces da sam ja napisao to da je TEK PRVI KORAK dokazivanja da je objava od boga, dokaz da postoji jedan ajet koji nije mogao biti napisan od strane covjeka.
Ako bi se teoretski pronasao takav ajet onda naravno postoje i druge opcije.
Kao ona od Dozera u kojoj postavlja hipotezu da su mozda vanzemaljske civilizacije donijele svete knjige u cilju da sa konceptom straha od vjecne vatre usmjere covjecanstvo u jednom za njih pozeljnom smjeru.
Ali posto takav ajet jednostavno ne postoji nema potrebe da naglabamo o ovim hipotezama.
-
mercur
#819 Re: Pitanje ateistima
hehe
tvoje postove nije potrebno čitati
pročitaš jedan i kasnije samo po jednu riječ
tvoje postove nije potrebno čitati
pročitaš jedan i kasnije samo po jednu riječ
Last edited by mercur on 28/04/2009 20:21, edited 1 time in total.
-
mercur
#820 Re: Pitanje ateistima
e to sa vanzemaljcima ti je dobro...
ti ništa više ni bolje ne možeš skontat od priče
na razini školskog djeteta - crni Optimuse Prime
kako su nastali vanzemaljci;
e v o l u i r a l i , jel da,
ali od čega hahaha
ti nisi u stanju svoju tezu pratiti
a pogotovo tuđu misao i komentar akceptirati na ispravan način
osim ako je pojednostavljena hehe do stanovite razine

na razini školskog djeteta - crni Optimuse Prime
ali od čega hahaha
osim ako je pojednostavljena hehe do stanovite razine
Last edited by mercur on 29/04/2009 10:15, edited 1 time in total.
- seljak_cojek
#821 Re: Pitanje ateistima
Aksioma je iskaz koji se usvaja bez dokaza i smatra kao ishodni za izgradnju ove ili one matematičke teorije. 
- Optimus Prime
#822 Re: Pitanje ateistima
Posto ne postoji ni jedan ajet koji nije mogao biti napisan od strane covjeka onda nema potrebe za naglabanja o porijeklu kurana.mercur wrote:e to sa vanzemaljcima ti je dobro...
na razini školskog djeteta
ali od čega hahaha![]()
![]()
osim ako je pojednostavljena hehe do stanovite razine![]()
Ali hipoteticki gledano, kada bi postojao barem jedan ajet koji bi bio "nadnaravan" dakle izvan mogucnosti da ga napisu ljudi iz 7. stoljeca, opcija da bi bio napisan od strane vanzemaljaca je definitivno mnogo vjerovatnija,
nego da ga je poslalo nadnaravno bice.
Last edited by Optimus Prime on 28/04/2009 20:42, edited 1 time in total.
- Optimus Prime
#823 Re: Pitanje ateistima
Knjige za koje samoproglaseni poslanici tvrde da su objava od boga ne mogu ni u kom slucaju predstavljati aksiom.seljak_cojek wrote:Aksioma je iskaz koji se usvaja bez dokaza i smatra kao ishodni za izgradnju ove ili one matematičke teorije.
Ako mislis da mogu onda moras uzeti u obzir i "Knjigu Mormon" od Josepha Smitha kao aksiom.
- Dozer
#824 Re: Pitanje ateistima
Da...a mravi nastavljaju po svom uvjezbanom i utvrdjenom rasporedu...i tako vec puno duze od ljudi. Ipak je jasno ko je savrseniji
.
Mozda nisi primijetio, ali u prvom pasusu svog posta si upravo potvrdio ono sto sam i ja rekao.
Da zivotinje nemaju bar nekakvog razuma, to se nikada necemo sloziti. Majmune je vrlo lako nauciti da rade cak i na kompjuteru, to se zna. Ali i ne samo njih, nego je svasta nesto moguce nauciti i druge zivotinje, pri cemu se ne radi o pukoj zelji za nagradom, odnosno hranom kako ti to predstavljas.
Ai, u cemu je ovje razlika izmedju covjeka i bilo koje druge vrste? I covjeka treba nauciti svemu - od jezika, razgovora, hodanja pa do svega ostalog, i ja tu ne vidim nikakvu razliku izmedju nas i bilo koje zivotinje. Ako covjeka ostavis u dzungli, kao malo dijete ili cak bebu, on ce se ponasati tacno onako i u skladu s onim sto bude vidio oko sebe. Ako vidi majmuna, poprimice njegovo ponasanje. Da li tada ispada da je majmun ipak pametniji od covjeka, u konkretnom slucaju? Tarzan je odlican primjer ovoga, a sto je jos crnje, nedavno, cini mi se prosle godine, negdje u nekakvoj dzungli su pronasli bukvalno Tarzanov slucaj 0 dijete koje je odraslo u dzungli sa zivotinjama, samo se ne sjecam koje su zivotinje bile u pitanju - ili su majmuni ili vukovi, nisam siguran. Kako god, to dijete je bilo vise ta zivotinja, nego covjek. Nije govorilo nego je mumlalo, kretalo se cetveronoske i uopste se nije znalo uspraviti na svoje noge, jelo je isto sto i zivotinje s kojima je odraslo. I? Ko je koga ovdje cemu naucio? Da, slazem se, primitivan oblik zivota s naseg stanovista. Ali mozda smo i mi primitivan oblik zivota sa stanovista majmuna recimo...?
I kakav je onda to Bog koji je jedno dijete ostavio na milost i nemilost divljim zivotinjama?
P.S. Moja nana, koja je bila pravi vjernik, kada nesto ide sporo, posao ili nesto tako, imala je obicaj reci - "ovo nece do bogojavljenja!" Prijevod ostavljam na slobodnu volju
Mozda nisi primijetio, ali u prvom pasusu svog posta si upravo potvrdio ono sto sam i ja rekao.
Da zivotinje nemaju bar nekakvog razuma, to se nikada necemo sloziti. Majmune je vrlo lako nauciti da rade cak i na kompjuteru, to se zna. Ali i ne samo njih, nego je svasta nesto moguce nauciti i druge zivotinje, pri cemu se ne radi o pukoj zelji za nagradom, odnosno hranom kako ti to predstavljas.
Ai, u cemu je ovje razlika izmedju covjeka i bilo koje druge vrste? I covjeka treba nauciti svemu - od jezika, razgovora, hodanja pa do svega ostalog, i ja tu ne vidim nikakvu razliku izmedju nas i bilo koje zivotinje. Ako covjeka ostavis u dzungli, kao malo dijete ili cak bebu, on ce se ponasati tacno onako i u skladu s onim sto bude vidio oko sebe. Ako vidi majmuna, poprimice njegovo ponasanje. Da li tada ispada da je majmun ipak pametniji od covjeka, u konkretnom slucaju? Tarzan je odlican primjer ovoga, a sto je jos crnje, nedavno, cini mi se prosle godine, negdje u nekakvoj dzungli su pronasli bukvalno Tarzanov slucaj 0 dijete koje je odraslo u dzungli sa zivotinjama, samo se ne sjecam koje su zivotinje bile u pitanju - ili su majmuni ili vukovi, nisam siguran. Kako god, to dijete je bilo vise ta zivotinja, nego covjek. Nije govorilo nego je mumlalo, kretalo se cetveronoske i uopste se nije znalo uspraviti na svoje noge, jelo je isto sto i zivotinje s kojima je odraslo. I? Ko je koga ovdje cemu naucio? Da, slazem se, primitivan oblik zivota s naseg stanovista. Ali mozda smo i mi primitivan oblik zivota sa stanovista majmuna recimo...?
I kakav je onda to Bog koji je jedno dijete ostavio na milost i nemilost divljim zivotinjama?
P.S. Moja nana, koja je bila pravi vjernik, kada nesto ide sporo, posao ili nesto tako, imala je obicaj reci - "ovo nece do bogojavljenja!" Prijevod ostavljam na slobodnu volju
-
Shoba
#825 Re: Pitanje ateistima
na neki nacin mozemo reci da bog postoji kao neka vrsta sile koja sve pokrece, ali nikako kao sila koja odredjuje ljudima sta bi trebali raditi, kako se ponasati, moliti se, raj, pakao i sl.
kada covjek procita pocetak starog zavjeta koji je osnova vecine veliih religija, svijet po tome ide unazad oko 8000 godina, i ispada da prije toga nije nista ni bilo. nema govora o dinosaurusima, i sl. nije se znalo da je ista prije postojalo....
Znaci, ljudi su bili ti koji su napravili religije, nikako neka visa sila. Sve svete knjige su napisane od strane odredjenih ljudi da bi dovele red medju ljude, i to im je glavna svrha.
Ljudi su donedavno vjerovali da je bog bradati ciko koji sjedi na oblacima, da je ispod zemljine povrsine pakao i sl. To s promijenilo sa vremenom otkako je nauka pocela da dokazuje suprotno.
kada covjek procita pocetak starog zavjeta koji je osnova vecine veliih religija, svijet po tome ide unazad oko 8000 godina, i ispada da prije toga nije nista ni bilo. nema govora o dinosaurusima, i sl. nije se znalo da je ista prije postojalo....
Znaci, ljudi su bili ti koji su napravili religije, nikako neka visa sila. Sve svete knjige su napisane od strane odredjenih ljudi da bi dovele red medju ljude, i to im je glavna svrha.
Ljudi su donedavno vjerovali da je bog bradati ciko koji sjedi na oblacima, da je ispod zemljine povrsine pakao i sl. To s promijenilo sa vremenom otkako je nauka pocela da dokazuje suprotno.