USA viza i novija iskustva

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
Dzole_SSS

#801 Re: USA viza i novija iskustva

Post by Dzole_SSS »

bambuelo wrote:Ali koliko ja znan, suprug zaista nije radio poslednje dvije godine. Niti u BiH niti u SAD-u. Sestra ga je zaista pomagala jer su supružnici pokušali uspostaviti život u BiH i naći posao. Međutim nisu uspjeli i sada planiraju u SAD-u. Zato ga je ona prijavljivala. Ne znam sada kako to ide, ali mislim da nije nikakv pokušaj prevare. Ugalvnom, ovo što Karanan pita, sada i mene interesuje, a vidim da je melb26sa vrlo stručna pa bi bilo super kada bi mogla odgovoriti.
Da li mozemo znati u kojim poljima supruznici traze posao? Hvala
melb26sa

#802 Re: USA viza i novija iskustva

Post by melb26sa »

bambuelo wrote:Ali koliko ja znan, suprug zaista nije radio poslednje dvije godine. Niti u BiH niti u SAD-u. Sestra ga je zaista pomagala jer su supružnici pokušali uspostaviti život u BiH i naći posao. Međutim nisu uspjeli i sada planiraju u SAD-u. Zato ga je ona prijavljivala. Ne znam sada kako to ide, ali mislim da nije nikakv pokušaj prevare. Ugalvnom, ovo što Karanan pita, sada i mene interesuje, a vidim da je melb26sa vrlo stručna pa bi bilo super kada bi mogla odgovoriti.

Sestra mora da je prilozila vise od 50% za izdrzavanje brata (sve se racunima za pomoc u listi dole navedenog) AKO je on u US - znaci racuni iz US, ne iz Bosne. Posto nije bio u US, to nije kvalifikovani izdatak i brat nikako nije legalno mogao biti dependent.

Support

Support includes amounts spent to provide:

Food,
Lodging,
Clothing,
Education,
Medical and dental care,
Recreation,
Transportation, and
Similar necessities.

This information can be found in Publication 501, Exemptions, Standard Deduction, and Filing Information.

Da je brat pametniji, sam bi uradio svoje poreze -zadnje tri godine. Sestra mora uraditi ispravku poreza za godine kad ga je navodila kao dependent.
bambuelo

#803 Re: USA viza i novija iskustva

Post by bambuelo »

Dzole_SSS wrote:
Da li mozemo znati u kojim poljima supruznici traze posao? Hvala
Suprug je ekonomista, a za suprugu nisam siguran
bambuelo

#804 Re: USA viza i novija iskustva

Post by bambuelo »

melb26sa wrote:

Sestra mora da je prilozila vise od 50% za izdrzavanje brata (sve se racunima za pomoc u listi dole navedenog) AKO je on u US - znaci racuni iz US, ne iz Bosne. Posto nije bio u US, to nije kvalifikovani izdatak i brat nikako nije legalno mogao biti dependent.

Support

Support includes amounts spent to provide:

Food,
Lodging,
Clothing,
Education,
Medical and dental care,
Recreation,
Transportation, and
Similar necessities.

This information can be found in Publication 501, Exemptions, Standard Deduction, and Filing Information.

Da je brat pametniji, sam bi uradio svoje poreze -zadnje tri godine. Sestra mora uraditi ispravku poreza za godine kad ga je navodila kao dependent.
Hvala!
Barca_Adnan

#805 Re: USA viza i novija iskustva

Post by Barca_Adnan »

Pozdrav forumasi,

Prije 2 godine na ovom forumu sam dobio dosta korisnih informacija koje su mi pomogle da dobijem vizu za Njemacku,pa se nadam da ce i u ovom slucaju isto biti.

Naime,moja supruga i ja zivimo u Njemackoj vec dvije godine,i odlucuili smo se odselit u Ameriku. Ona ima americko drzavljanstvo,a ja bosansko. Oboje smo zaposleni,sve uredno i kako treba,ali smatramo da je Amerika bolja opcija za nas. Ono sto ja zelim da znam je li se iko susreo s ovim ili slicnim slucajem i sta mi moze savjetovat. Od informacija na internetu saznao sam da moramo apliciriti za spajanje porodice (I-130) i imati sponzora da ne bi bio na teret drzavi kad dodjemo tamo,ali me zanima da li mi je olaksica to sto zivim i radim u Njemackoj,ili to nema nikakve veze? I koja bi opcija bila najbrza? Mi smo razmisljali da ja apliciram za turisticku vizu i da tamo onda trazim green card. Iz iskustva sa svabama znam da nece ici glatko,ali opet zelim da vidim koji je najlaksi put i naravno najbrzi. A ako mi je jedina i najbolja opcija apliciranje za I-130,koliko mogu ocekivat da cu cekat?(sluzbeno po netu je 8-9 mjsc) ali ja znam neke slucajeve i do 18 mjeseci.

Svako ko ima sugestiju,prijedlog ili korisnu informaciju,hvala unaprijed.

Pozz
melb26sa

#806 Re: USA viza i novija iskustva

Post by melb26sa »

Barca_Adnan wrote:Pozdrav forumasi,

Prije 2 godine na ovom forumu sam dobio dosta korisnih informacija koje su mi pomogle da dobijem vizu za Njemacku,pa se nadam da ce i u ovom slucaju isto biti.

Naime,moja supruga i ja zivimo u Njemackoj vec dvije godine,i odlucuili smo se odselit u Ameriku. Ona ima americko drzavljanstvo,a ja bosansko. Oboje smo zaposleni,sve uredno i kako treba,ali smatramo da je Amerika bolja opcija za nas. Ono sto ja zelim da znam je li se iko susreo s ovim ili slicnim slucajem i sta mi moze savjetovat. Od informacija na internetu saznao sam da moramo apliciriti za spajanje porodice (I-130) i imati sponzora da ne bi bio na teret drzavi kad dodjemo tamo,ali me zanima da li mi je olaksica to sto zivim i radim u Njemackoj,ili to nema nikakve veze? I koja bi opcija bila najbrza? Mi smo razmisljali da ja apliciram za turisticku vizu i da tamo onda trazim green card. Iz iskustva sa svabama znam da nece ici glatko,ali opet zelim da vidim koji je najlaksi put i naravno najbrzi. A ako mi je jedina i najbolja opcija apliciranje za I-130,koliko mogu ocekivat da cu cekat?(sluzbeno po netu je 8-9 mjsc) ali ja znam neke slucajeve i do 18 mjeseci.

Pozz
Apsolutno ne pomisljati ici na turisticku vizu I onda traziti zelenu kartu - to je visa fraud I s tim se ne igraj.

Imas savrsenu opciju direktnog rada sa USCIS uredom u Frankfurtu:

http://www.uscis.gov/about-us/find-usci ... eld-office
Predate za I-130 direkt tamo prateci informacije s gore navedenog linka I za manje od pet mjeseci mozete biti u USA. Dodatne info mozete naci na visajourney.com/forums google DCF Frankfurt.

Supruga je glavni sponzor I nadam se da je redovno prijavljivala americke poreze kao americki drzavljanin (ako ne zna za to neka pogleda zadnju stranicu svog americkog pasosa).
karanana

#807 Re: USA viza i novija iskustva

Post by karanana »

ali da li ovo znaci da recimo suprug sa turistickom vizom moze uci sa zenom i onda u americi popuniti i poslati i130:
If
your
petition
has
been
approved,
and
your
relatives
are
currently in the United States after making a legal entry (and
they meet certain other requirements), they may be able to file
applications with USCIS to adjust to permanent resident status.
2.
If your relatives
are already in the United States and
entered legally
, then they may be able to file an I-485
application to adjust their status to lawful permanent resident
at the same time as you file the I-130 relative petition.
Petitions filed
at the same time
with permanent residence
applications (I-485) must be filed at a location that is different
from where you would file an I-130 petition by itself. Please
read the instructions for the two addresses where concurrent
filings can be mailed.
Barca_Adnan

#808 Re: USA viza i novija iskustva

Post by Barca_Adnan »

melb26sa wrote:

Pozz
Apsolutno ne pomisljati ici na turisticku vizu I onda traziti zelenu kartu - to je visa fraud I s tim se ne igraj.

Predate za I-130 direkt tamo prateci informacije s gore navedenog linka I za manje od pet mjeseci mozete biti u USA. Dodatne info mozete naci na visajourney.com/forums google DCF Frankfurt.

Supruga je glavni sponzor I nadam se da je redovno prijavljivala americke poreze kao americki drzavljanin (ako ne zna za to neka pogleda zadnju stranicu svog americkog pasosa).
Hvala ti puno. Ako je stvarno tako "brzo" onda si mi popravio vikend. :) Sestra od moje supruge i njen muz su iz Bosne poslali u Chicago i cekali su 18 mjeseci,pa smo i mi ocekivali da bi moglo trajat vise od godinu dana.

Ali jos neke stvari me zanimaju... Trebamo li imat jos dodatnog sponzora s obzirom da ona vec vise od dvije godine ne zivi tamo? (Sto se takse tice,zakljucno s 2013g je sve urađeno a sad nam je u obradi njemacka taksa za 2014 pa nakon nje radimo americku)

Naknada za I-130 me isto interesuje,jer nigdje ne mogu da nadjem mogu li uplatit ovdje iz njemacke i na koji racun?

Formular I-130 smo popunili i jos neki dodatni za slanje povratnih informacija. Mozes li mi brzinski napisat sta sve trebam poslat u prvoj koverti da me ne bi zvali i trazili mi dodatne papire i otezali? (Mozda malo gnjavim,ali lakse mi je ovako sve razuvidit neko njih zivkat ili basat po stranicama da ne promasim nesto)

Hvala unaprijed
karanana

#809 Re: USA viza i novija iskustva

Post by karanana »

i ja da se ukljucim u pitanja jer mi ovaj drugi dio nakon i-130 nije bas jasan.
znaci nako poslane i-130 sa stvarima koje traze, onda se ceka neko vrijeme i onda dodje neki dopis ili odgovor gdje se trazi da im se posalje popunjen i864? e to mi je malo nejasno. pogledao sam formular i poprilicno je zeznut. ko ga popunjava? da li suprug/supruga imigranta? ali ako taj suprug/supruga nisu radili i trenutno nemaju posla u americi, onda nema neke svrhe jer oboje fakticki dolaze bez posla i primanja.
da li i864 moze popuniti neko drugi? recimo, u americi imaju roditelji, brat, sestra od surpuga/supruge koja je glavni petitioner. recimo oni imaju primanja i sredstva da garantuju sponzorstvo, je li to dovoljno da glavni petitioner ne mora popunjavati i864 jer fakticki glavni petitioner ni nema sredstva da podrzava imigranta jer oboje dolaze nakon godina provedenih vani?
jefferson

#810 Re: USA viza i novija iskustva

Post by jefferson »

melb26sa wrote:

Pozz

Moj ti je savjet da sluzas Melb26sa od A do Z. Ja sam sve svoje obavio prema njenom upustvu, iako sam poprilicno upoznat sa procedurama, i sve zavrsio za 3 mjeseca (doduse ja sam vec bio u USA). Kaos to ti je Melb rekla, imas USCIS ured u Frankfurtu, i idi tamo i pitaj sta tacno treba.
melb26sa

#811 Re: USA viza i novija iskustva

Post by melb26sa »

Barca_Adnan wrote:
melb26sa wrote:

Pozz

Hvala ti puno. Ako je stvarno tako "brzo" onda si mi popravio vikend. :) Sestra od moje supruge i njen muz su iz Bosne poslali u Chicago i cekali su 18 mjeseci,pa smo i mi ocekivali da bi moglo trajat vise od godinu dana.

Ali jos neke stvari me zanimaju... Trebamo li imat jos dodatnog sponzora s obzirom da ona vec vise od dvije godine ne zivi tamo? (Sto se takse tice,zakljucno s 2013g je sve urađeno a sad nam je u obradi njemacka taksa za 2014 pa nakon nje radimo americku)

Naknada za I-130 me isto interesuje,jer nigdje ne mogu da nadjem mogu li uplatit ovdje iz njemacke i na koji racun?

Formular I-130 smo popunili i jos neki dodatni za slanje povratnih informacija. Mozes li mi brzinski napisat sta sve trebam poslat u prvoj koverti da me ne bi zvali i trazili mi dodatne papire i otezali? (Mozda malo gnjavim,ali lakse mi je ovako sve razuvidit neko njih zivkat ili basat po stranicama da ne promasim nesto)

Hvala unaprijed
http://germany.usembassy.gov/visa/uscis/i130/

Info za placanje je takodje na web stranici ambasade. Svi formulari navedeni se mogu naci na USCIS.gov kao I naknade za svaki.
Oboje cete morati otici licno u Frankfurt na USCIS infopass da predate peticiju.

Ako supruga ne radi u USA ili se njen posao ne nastavlja nakon preseljenja, dodatni sponzor ce trebati. Forma USCIS.gov/I-864 ce navesti sta sve treba za affidavit of support.

Ja bih rekla da je bolje direktno poslati email USCISu I pitati sve sto vas zanima tako nego traziti informacije od nekoga ok nije radio dcf u frankfurtu vec slao direkt u Chicago.
melb26sa

#812 Re: USA viza i novija iskustva

Post by melb26sa »

karanana wrote:i ja da se ukljucim u pitanja jer mi ovaj drugi dio nakon i-130 nije bas jasan.
znaci nako poslane i-130 sa stvarima koje traze, onda se ceka neko vrijeme i onda dodje neki dopis ili odgovor gdje se trazi da im se posalje popunjen i864? e to mi je malo nejasno. pogledao sam formular i poprilicno je zeznut. ko ga popunjava? da li suprug/supruga imigranta? ali ako taj suprug/supruga nisu radili i trenutno nemaju posla u americi, onda nema neke svrhe jer oboje fakticki dolaze bez posla i primanja.
da li i864 moze popuniti neko drugi? recimo, u americi imaju roditelji, brat, sestra od surpuga/supruge koja je glavni petitioner. recimo oni imaju primanja i sredstva da garantuju sponzorstvo, je li to dovoljno da glavni petitioner ne mora popunjavati i864 jer fakticki glavni petitioner ni nema sredstva da podrzava imigranta jer oboje dolaze nakon godina provedenih vani?
Petitioner - supruznik je po zakonu uvijek glavni sponzor cak iako ne zaradjuje dovoljno I mora popuniti I-864. Dodatni sponzor ulazi u igru ako ima dovoljne prihode da izdrzava svoju porodicu plus intending immigrant. Samo je vazno da je osoba u americi kao LPR ili drzavljanin I da radi, ne mora biti porodicno vezana niti cak biti u istom gradu/drzavi.
huxley

#813 Re: USA viza i novija iskustva

Post by huxley »

Jako interesantna i korisna tema, sa odlicnim i konkretnim odgovorima.

Brat je u USA, sa porodicom, rade i sve OK, americki drzavljani. Mi smo u BiH, ali bi se eventualno isto tako ispalili gore. Ako bi prodali ovo sto imamo ovdje, mogli bi kupiti i neku kucicu gore odmah, i izdrzavati se neki preiod, godinu, dvije.

Koliko je uopste izgledno ujedinjenje porodice, ako nije relacija roditelj-dijete ili supruznici, i koliko se ceka, te da li uopste postoje neke legalne opcije useljavanja? Brat / snaha nemaju svoju firmu, rade neke OK poslove? Nedavno sam bio gore i fascinirao me broj imigranata - nemoguce da su svi dobili green card na lutriji, a i poslovi koje rade sigurno nisu one vrste za koje se salju pozivna pisma, i bas kontam, jel moguce da smo mi toliki djuturumi da ne ne mozemo naci nacina da odemo u US of A.
melb26sa

#814 Re: USA viza i novija iskustva

Post by melb26sa »

huxley wrote:Jako interesantna i korisna tema, sa odlicnim i konkretnim odgovorima.

Brat je u USA, sa porodicom, rade i sve OK, americki drzavljani. Mi smo u BiH, ali bi se eventualno isto tako ispalili gore. Ako bi prodali ovo sto imamo ovdje, mogli bi kupiti i neku kucicu gore odmah, i izdrzavati se neki preiod, godinu, dvije.

Koliko je uopste izgledno ujedinjenje porodice, ako nije relacija roditelj-dijete ili supruznici, i koliko se ceka, te da li uopste postoje neke legalne opcije useljavanja? Brat / snaha nemaju svoju firmu, rade neke OK poslove? Nedavno sam bio gore i fascinirao me broj imigranata - nemoguce da su svi dobili green card na lutriji, a i poslovi koje rade sigurno nisu one vrste za koje se salju pozivna pisma, i bas kontam, jel moguce da smo mi toliki djuturumi da ne ne mozemo naci nacina da odemo u US of A.
Nigdje ne zuri I nista ne prodaji dok nemas imigrantsku vizu u pasosu. Brat moze poslati i-130 za tebe odmah (sto to nije prije uradio?) I za kojih 12-13 godina cete ti I tvoja porodica moci emigrirati. Djeca ispod 21 godine isto dobivaju imm vizu.

U medjuvremenu igrajte zelenu lutriju.
razonoda

#815 Re: USA viza i novija iskustva

Post by razonoda »

huxley wrote:Jako interesantna i korisna tema, sa odlicnim i konkretnim odgovorima.

Cudno da ovdje trazis info. nije li jednostavnije da brat posjeti imigr. advokata u USA i sazna kako najbrze da imigrirate. Postoje pravila, ali postoji i praksa.
Dzole_SSS

#816 Re: USA viza i novija iskustva

Post by Dzole_SSS »

Pa dobro ne znam sta se pojedini pale kao da je njihov privatni forum.

Pa sta ako covjek pita? Sta ima tu sporno? Odgovoris ako znas, ako ne znas preskocis i nikom nista.

Sta nekima smeta kuji vrag sto ljudi postave pitanje* Niko vas ne primorava da odgovarate....
razonoda

#817 Re: USA viza i novija iskustva

Post by razonoda »

Dzole_SSS wrote:Pa dobro ne znam sta se pojedini pale kao da je njihov privatni forum.

Pa sta ako covjek pita? Sta ima tu sporno? Odgovoris ako znas, ako ne znas preskocis i nikom nista.

Sta nekima smeta kuji vrag sto ljudi postave pitanje* Niko vas ne primorava da odgovarate....
Sta je Dzole, sto si nervozan. :roll: Pa , nece valjda cekati 10 god. da bi imigrirao. :-)
huxley

#818 Re: USA viza i novija iskustva

Post by huxley »

Cudno da ovdje trazis info. nije li jednostavnije da brat posjeti imigr. advokata u USA i sazna kako najbrze da imigrirate. Postoje pravila, ali postoji i praksa.
Nisam siguran da sam te shvatio? Prije nego ode do advokata i plati par stoja za pravni lijek, zar ne bi bilo bolje prvo se informisati? Nije ni bitno, imas li neki konkretan prijedlog, kontakt ili sl, i kad kazes postoji i praksa, na sta mislis?
Jimmy McNulty
Čiča Gliša

#819 Re: USA viza i novija iskustva

Post by Jimmy McNulty »

Pozdrav za sve prisutne.

Iduće sedmice imam zakazan razgovor u Ambasadi za neimigrantsku vizu (B1/B2), eh sad ako mi možete dati par smjernica šta otprilike da očekujem, kako da se ponašam, šta bi sve bilo dobro da ponesem osim onoga što su mi naveli, iz nekih razloga imam tremu ali eto vidjet ćemo. Najviše me strah da nešto zabrljam i ne ponesem od dokumentacije. Valjda sve prođe dobro. :sad:

I koliko nakon razgovora treba čekati njihov odgovor?
razonoda

#820 Re: USA viza i novija iskustva

Post by razonoda »

Jimmy McNulty wrote:Pozdrav za sve prisutne.

Iduće sedmice imam zakazan razgovor u Ambasadi za neimigrantsku vizu (B1/B2), eh sad ako mi možete dati par smjernica šta otprilike da očekujem, kako da se ponašam, šta bi sve bilo dobro da ponesem osim onoga što su mi naveli, iz nekih razloga imam tremu ali eto vidjet ćemo. Najviše me strah da nešto zabrljam i ne ponesem od dokumentacije. Valjda sve prođe dobro. :sad:

I koliko nakon razgovora treba čekati njihov odgovor?
:-) Kako ces zaboraviti, vjerovatno imas spisak potrebnih papira.
Obuci je pristojno, odgovaraj samo sta te pita, kratko. nisu oni tu da te odbiju. Masa mladih dolazi ,i ne brini dobit ces vizu, ne budi preplasen, mislit ce da nesto krijesh.

sretno
karanana

#821 Re: USA viza i novija iskustva

Post by karanana »

fakticki, mislim da ces odmah da saznas jesi li dobio vizu ili ne. tako sam cuo da ljudima odmah kazu. ima i smisla jer nema tu nekih zakulisnih istrazivanja nakon intervijua. vjerovatno vec po prijemu one elektronske aplikacije urade neki background check, malo pregledaju po papirima koje doneses, vide kakav si i kako se ponasas i odmah se moze odluka donijeti.
Dzole_SSS

#822 Re: USA viza i novija iskustva

Post by Dzole_SSS »

Sta ta viza fakticki omogucava?

Neko zaposljenje, boravak?

Hvala
miki27A

#823 Re: USA viza i novija iskustva

Post by miki27A »

B1/B2 je turisticka viza, posjeta familiji, mozda neki sastanak (poslovno) ali ne smijes raditi sa ovom vizom.
razonoda

#824 Re: USA viza i novija iskustva

Post by razonoda »

miki27A wrote:B1/B2 je turisticka viza, posjeta familiji, mozda neki sastanak (poslovno) ali ne smijes raditi sa ovom vizom.
:-) ko kaze. .....moze ,to nazivaju--ilegalnim---ali niko ga nece ganjati. Madjari dolaze ,rade po 6 mj. i sljedece god opet.
karanana

#825 Re: USA viza i novija iskustva

Post by karanana »

udare im pecat na entry pointu da mogu ostati 6 mjeseci?
i opet ponove isto iduce godine?

cudno.
Post Reply