BocaJuniors wrote:kijameta wrote:
Zeljeznicar je registrovan u fudbalski savez tek 1946 godine kada i Sarajevo a to sto su zeljeznicari za svoj ceif trcali po livadi prije toga,to se ne racuna.Na tu 1921 vam se dobro napisam. PRVU SLUZBENU UTAKMICU ste odigrali 1946,kada i ponos grada FK Sarajevo, klub osnovan 1946,sastavljen od najboljih igraca SASK-a i Slavije a ne od smijesnih NEREGISTROVANIH amatera zeljeznicara.
Toliko o vasoj 'starini' i lazima.
hahahahahha.... umalo ne oplakah i ne padoh sa stolice... shuti bolan ne bio, poklopi se...
iz histoije FKZ:
Zeljeznicar je svoju prvu zvanicnu utakmicu digrao 17.9.1921 god. protiv Saska i izgubio sa 5:1
joj Boze dokle je ovo doslo, kurve počele o poštenju da govore... ccccccccc....
Kada su poslije rata čuli da se pravi neki novi begovski tim, pole ekipe Željezničara od gladi je potrčala prema Koševu misleći da će ih neko primiti u ekipu!
Na prozivci trener je pitao "ko je gladan" a ovi što su pohrlili u isti glas rekoše "JA"!
Trener na to reče "MRŠ"! Na insistiranje nekolicine ljudi iz tadašnje uprave trener je ostavio troicu igrača, a ostale ispalio na staro odredište.
Ovo je istinita priča, a ne ona izmišljotina da je komunističkim dekretom pola tima selje prekomandovano u FK Sarajevo!
Uvijek ste imali problema sa jedenjem. Igraču su uvijek bili željni, čak su neki kuckali lovu pred kinom Radnik pa išli u Vardar na krompirušu.
Da ste gladni klub evo još jednog primjera iz novije istorije list "San"
Od Gladi nismo mogli ni trenirati ni igrati za Zelju!
Jounouss Diata i Boubacar Dialiba nemaju para za avionsku kartu kako bi se vratili kuci *Trener Nenad Starovlah i gazda Hajrudin Dudo su nas hranili* Ujak iz Francuske slao mi je novac da prezivim kaze Boubacar
Odlazeci celnici Zeljeznicara, poput politicara u predizbornim kampanjama, najavljuju renoviranje stadiona,gradnje tribine,osvjetljenje na Grbavici, a iqraci im gladuju. U potrazi trbuhom za kruhom,dvojica seneqalskih fudbalera prije godinu i po stiqla su na Grbavicu sa koje sada zele sto prije otici. Osamnaestogodisnji Boubacar Dialiba i 22-godisnji Diata otvorili su dusu i srce i ispricali nam svoju zaista nevjerovatnu pricu.
Razocarani smo i povrijedjeni.Nemamo para da platimo avionske karte kako bi smo otisli kuci da vidimo svoju porodicu.Igrali smo i trenirali gladni.Kada smo dolazili rekli su nam da je Zeljo pravi evropski klub a mi smo bili vise gladni neqo siti-kazu uglas dvojica fudbalera. Kada su dolazili obecavali su im kule i gradove. Menadjer je rekao da je dogovorio sa Zeljom platu od po 1500 eura.Igrali smo za 450 maraka.Niko nam nije prevodio kada smo potpisivali,mislili smo da je to nesto drugo.Tako su nam govorili.Dosli smo zaraditi da pomognemo svojim porodicama,a molili smo svoje najblize da nam salju novac da prezivimo u Sarajevu.Da nije bilo pomoci mog ujaka iz Francuske nebi smo imali sta jesti kaze Boubacar.
Zahvaljujuci treneru Nenadu Starovlahu kojeg je Uprava Zelje otjerala i Hajrudinu Dudi kod kojeg stanuju, nekako su prezivljavali.
-Starovlah i Dudo su nam davali pare,kupovali nam hranu,vodili nas po restoranima da se najedemo.Oni su pravi ljudi i dok smo zivi to im necemo zaboraviti.Jedva sam cekao da igram a kad me trener Starovlah pozvao u tim protiv Slavije,odbio sam jer skoro dva dana nisam nista jeo.Znao sam da nebi mogao izdrzati.Pred svaku utakmicu gutali smo tablete.Neki iqraci su nas zvali kuci na rucak,na veceru.Najgore je bilo za praznike, svi idu svojima a mi smo gladovali. Onda bi nas gazda Dudo odveo negdje na cevape,odveo bi nas i na Igman samo da zaboravimo na probleme.Najsretniji smo bili kada se islo u hotel, u karantin ili na gostovanja.Tada smo imali tri obroka. Inace rijetko kada smo dva puta u toku dana jeli-pricaju nam Senegalci Boubacar Dialiba i Jounouss Diata.