Doktori ,sestre.... banda nezainteresovana i bahata....

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
Trebam te

#801 Re: Doktori ,sestre.... banda nezainteresovana i bahata....

Post by Trebam te »

awake wrote:
potpuni stranac wrote:
sokkia wrote:Kojim dokazima?Kako ih pribaviti?
Ja da odem u policiju i dam izjavu da sam dao mito tom i tom doktoru neznam dali bi tog doktora uhapsili ali mene bi sigurno jer znaš ono i davanje mita je krivićno djelo.
Da ih neko tajno snimi to sud nebi uvažio jer bi to bio "protuzakonito pribavljen dokaz"
Kako onda?
pametnjaković, nema pojma a hoće da pametuje.
Evo kako je pod policiskom pratnjom priveden, saslušan a nakanadno i osuđen vidjeniji tuzlanski dr. tip prijavio inspektoru da mu dr iznudjuje pare za liječenje majke i oni mu "namjeste"- plati doktoru novcanicama notiranim kod policije kad je dao pare nasli ih odma kod dr i u mantilu ga odveli u stanicu

Ma ja ima nacina, samo narodu najlakse dati u dzep, :mrgreen: da on ne bi imao srklet i da se ne bi borio za pravdu!?? :skoljka:
Lijen smo mi narod 8-)

.
awake

#802 Re: Doktori ,sestre.... banda nezainteresovana i bahata....

Post by awake »

Nije samo lijen nego i glup daju mitolozima toliko para da se mogu za tu sumu mog liječit u privatnoj klinici u Zg,Bg, Tz itd
MAN-lion's coach

#803 Re: Doktori ,sestre.... banda nezainteresovana i bahata....

Post by MAN-lion's coach »

potpuni stranac wrote:
MAN-lion's coach wrote:Čemu nestašica reagenasa danima po Domovima zdravlja i bolnicama?Zar smo tolika fukara i bijeda?
Jedino se ono malo čuva za teške bolesnike
i štele.
Jah,to sam zaboravila reći. :skoljka:
nevenkagaragic

#804 Re: Doktori ,sestre.... banda nezainteresovana i bahata....

Post by nevenkagaragic »

awake wrote:
sokkia wrote:Za mene primanje mita i nije neki strašan zloćin koliko je nesavjestan ,bahat i neodgovoran odnos prema bplesniku.
Pokušavam shvatiti ovog "doktora" iz prvog primjera koji traži pare od ćovjeka a zna da mu ne može pomoći ,ili ovoga iz drugog primjera kome sam faktićki dao život svog djeteta u ruke i vjerovo mu ko dragom bogu a on ga i ne pogleda.
Gdje je nestao moral,ljudstvo i ta ljekarska etika.Možemo li se i kako boriti protiv ovakvih? :x :x :x
možeš se boriti, fino prijaviš istražnim organima,sa dokazima
Sve se MOZE, kad se HOCE!
Deo krivice svakako snose i gradjani, najvise oni koji pruzaju mito. Takvi retko prijavljuju lekara jer i sami ucestvuju u korupciji. Evo sta kaze ministar zdravstva KS Mustafa Cuplov :

"San" - 10-01-2011 02:00
Građani se najviše žale na neljubaznost osoblja, mito i korupciju

Teško je sada nekoga natjerati da upre prstom u ljekara ili nekog drugog i kaže «e on mi je uzeo pare». A, očekuju da se stane mitu i korupciji u kraj. Uvijek imaju u podsvijesti ono «ako se žalim na njih, neće me htjeti sutra pregledati»
MAN-lion's coach

#805 Re: Doktori ,sestre.... banda nezainteresovana i bahata....

Post by MAN-lion's coach »

Ima li neko info o onom Zakonu iz juna prošle godine koji je trebao biti donešen?
nevenkagaragic

#806 Re: Doktori ,sestre.... banda nezainteresovana i bahata....

Post by nevenkagaragic »

nevenkagaragic wrote:FARMACEUTSKU MAFIJU PREUZIMA SIPA? O OVOME JE VEC PISANO U "SLOBODNOJ BOSNI 29.01.2009.god.
"DALEKO" SMO "DOGURALI" ... i U MEDICINI ... ZAR NE? ALI, NEKA JE NAROD ZADOVOLJAN!

Image

Image

Image

"Slobodna Bosna", 02.04.2009.godine
Farmaceutska mafija...ima je i u BiH, ali je ostala samo na novinarskim clancima, naravno...
I...? Sta bi od pocetka 2009.godine? NISTA, po obicaju!
JE LI FEDERALNI MINISTAR SAFET OMEROVIĆ POLITIČKI SPONZOR „FARMACEUTSKE MAFIJE“?

Koji su ovo monstrumi...nadam se da ce biti primereno kaznjeni!

Najveće provizije uzimao načelnik dečijeg odeljenja Onkološkog instituta

Usput, dobro je procitati i ovo, pa "uzmite" koliko hocete... :

HEMOTERAPIJA -NAJSUROVIJA MEDICINSKA PREVARA?
nevenkagaragic

#807 Re: Doktori ,sestre.... banda nezainteresovana i bahata....

Post by nevenkagaragic »

Nacelnice Hitne medicinske pomoci!

Ne mogu doci k sebi od sinoc!
Naime, istina je da imam totalno negativno misljenje (iz licnog tragicnog iskustva) o UKC-u Tuzla, preciznije Internoj klinici na cijem je celu jula 2005.godine bila Nada Calic-Pavlovic. Diletantizam njenih internista je kostao zivota mog sina Denisa. Da li je nemar i neprofesionalni odnos na radnom mestu porodicna odlika?
Hitna medicinska sluzba NEMA ispravan EKG aparat, NEMA ispravan merac secera u krvi, NEMA inekciju voltaren koju smo morali ici kupiti! Pitanje je sta jos nema, jer ovo sto sam nabrojala je bila samo JEDNA intervencija. Sramota je to, velika sramota. Politika jeste kurva, a lekarska profesija se masovno preselila tamo, samo se pitam ZASTO? Za dobro gradjana sigurno ne...
Svoja iskustva javno objavljujem na internet forumima, pa cu tako i ovo, neka se zna! Jadno, zaista jadno!

Nevenka Garagic iz Tuzle

Ovo sam poslala na kontakt e-mail za nacelnika Hitne u Tuzli, Dusana Pavlovica.
Nne mogu ostati cutke, ne mogu, dzaba je.
Sinoc, tacnije popodne oko 17h Mehu je iznenada jako zabolelo u grudima...
Naravno da se uplasio jer se setio simptoma koje je imao nas sin Denis, koji je preminuo od aneurizme aorte, a Meho inace godinama pije lekove za pritisak. Nismo hteli rizikovati, pa smo otisli u hitnu. Kao sto vidite tamo lekari nemaju ono osnovno! Da li je to normalno? Naravno da nije, a sumnjam da ce nacelnika Pavlovica moja poruka imalo dotaci, zna on sve verrovatno.
Ipak smo u povratku svratili u PRIVATNU kliniku i narucili ultrazvucni pregled.

Eto...tako je to, pa mislite o meni sta god hocete(?).
sokkia

#808 Re: Doktori ,sestre.... banda nezainteresovana i bahata....

Post by sokkia »

nevenkagaragic wrote:Nacelnice Hitne medicinske pomoci!

Ne mogu doci k sebi od sinoc!
Naime, istina je da imam totalno negativno misljenje (iz licnog tragicnog iskustva) o UKC-u Tuzla, preciznije Internoj klinici na cijem je celu jula 2005.godine bila Nada Calic-Pavlovic. Diletantizam njenih internista je kostao zivota mog sina Denisa. Da li je nemar i neprofesionalni odnos na radnom mestu porodicna odlika?
Hitna medicinska sluzba NEMA ispravan EKG aparat, NEMA ispravan merac secera u krvi, NEMA inekciju voltaren koju smo morali ici kupiti! Pitanje je sta jos nema, jer ovo sto sam nabrojala je bila samo JEDNA intervencija. Sramota je to, velika sramota. Politika jeste kurva, a lekarska profesija se masovno preselila tamo, samo se pitam ZASTO? Za dobro gradjana sigurno ne...
Svoja iskustva javno objavljujem na internet forumima, pa cu tako i ovo, neka se zna! Jadno, zaista jadno!

Nevenka Garagic iz Tuzle

Ovo sam poslala na kontakt e-mail za nacelnika Hitne u Tuzli, Dusana Pavlovica.
Nne mogu ostati cutke, ne mogu, dzaba je.
Sinoc, tacnije popodne oko 17h Mehu je iznenada jako zabolelo u grudima...
Naravno da se uplasio jer se setio simptoma koje je imao nas sin Denis, koji je preminuo od aneurizme aorte, a Meho inace godinama pije lekove za pritisak. Nismo hteli rizikovati, pa smo otisli u hitnu. Kao sto vidite tamo lekari nemaju ono osnovno! Da li je to normalno? Naravno da nije, a sumnjam da ce nacelnika Pavlovica moja poruka imalo dotaci, zna on sve verrovatno.
Ipak smo u povratku svratili u PRIVATNU kliniku i narucili ultrazvucni pregled.

Eto...tako je to, pa mislite o meni sta god hocete(?).
Naravno da treba pisati i samo pisati,ma nek se zna.Neznam šta se treba desiti pa da se pokrene lavina i da zbriše sve ove koji su se uvukli u bjele mantile i da ih zamjenu za one prugaste,i da se razdvoli žito od kukolja.Nadam se da će se to ipak desiti.
zonbirile

#809 Re: Doktori ,sestre.... banda nezainteresovana i bahata....

Post by zonbirile »

Ja da odem u policiju i dam izjavu da sam dao mito tom i tom doktoru neznam dali bi tog doktora uhapsili ali mene bi sigurno jer znaš ono i davanje mita je krivićno djelo.
Da ih neko tajno snimi to sud nebi uvažio jer bi to bio "protuzakonito pribavljen dokaz"
Kako onda?
--------------------
pa to i jeste posao smradova iz sudstva,tužilašvta,policije.Hrvatska je dobar primjer,ali jebi ga nemaju naši vremena za to.
nevenkagaragic

#810 Re: Doktori ,sestre.... banda nezainteresovana i bahata....

Post by nevenkagaragic »

zonbirile wrote:
Kako onda?
--------------------
pa to i jeste posao smradova iz sudstva,tužilašvta,policije.Hrvatska je dobar primjer,ali jebi ga nemaju naši vremena za to.
Da, Hrvatska je dobar primer, no ne bas uvek (nazalost). Cini se da su balkanske drzave slicne bas kao jaje jajetu. Taman sam bila uverena da se nesto menja u komsiluku...

Roditelji djevojaka koje je ubio Primorčev sin: Ako je mogao kupiti Sanadera, može

A ova gospodja, Vedrana Rudan, je CARICA! Svaka joj cast na tekstu!

Hrvatska krv u hrvatskom džepu
nevenkagaragic

#812 Re: Doktori ,sestre.... banda nezainteresovana i bahata....

Post by nevenkagaragic »

Beba preterano rotirala glavu i od toga umrla? Svasta...
Da, naravno - UVEK i SVE je i inace "po uobičajenim pravilima medicinske struke i prakse" (??), to mnogi od nas znamo iz iskustva...

Smrt šestomjesečne bebe iz Lukavca nasilna
nevenkagaragic

#814 Re: Doktori ,sestre.... banda nezainteresovana i bahata....

Post by nevenkagaragic »

Image
"Dnevni avaz", 22.01.2011.

Pokusava li ovo Admir Arnautovic, portparol Kantonalnog tuzilastva TK opravdati (oprati) strucnost njihovog glavnog saradnika Zdenka Cihlarza?
Kao, Cihlarz nije imao "dokaze koji su naknadno prikupljeni..." ccc providno, providno Admire.
Kako portparol Tuzilastva TK ZNA da su nalazi iz Novog Sada "apsolutno pouzdani"?
Kako veliki strucnjak Cihlarz nije video "lom vratne kicme"?
Ali je zato znao napisati da bi moj Denis svakako umro, cak i da doktori nisu pogresili dijagnozu...
Cihlarzu, Cihlarzu, u normalnim i pravNim drzavama ostao bi bez licence...da, normalnim i pravNim!
Istina, ovde cuvate ledja jedni drugima (UKC-sudski vestak-Tuzilastvo TK), jako, jako i odavno poznata tuzlanska prica.

06.12.2008.
SRAMNA REAKCIJA TUZILASTVA TK
nevenkagaragic

#815 Re: Doktori ,sestre.... banda nezainteresovana i bahata....

Post by nevenkagaragic »

Svi se "dice" ultrazvucnim pregledima...pa kako od toliko njih niko nista nije video?
Sto kaze majka ove bebe, bar psihicki da se pripreme.
Nezainteresovanost, bahatost...?

Image
http://img197.imageshack.us/img197/5827/14avaz220111dobilisinab.jpg
"Dnevni avaz", 22.01.2011.

Roditelji krive ljekare za previd: Zulfići iz Zenice dobili sina bez ruku
nevenkagaragic

#816 Re: Doktori ,sestre.... banda nezainteresovana i bahata....

Post by nevenkagaragic »

nevenkagaragic wrote: Pokusava li ovo Admir Arnautovic, portparol Kantonalnog tuzilastva TK opravdati (oprati) strucnost njihovog glavnog saradnika Zdenka Cihlarza?
Kao, Cihlarz nije imao "dokaze koji su naknadno prikupljeni..." ccc providno, providno Admire.
Kako portparol Tuzilastva TK ZNA da su nalazi iz Novog Sada "apsolutno pouzdani"?
Kako veliki strucnjak Cihlarz nije video "lom vratne kicme"?
Ali je zato znao napisati da bi moj Denis svakako umro, cak i da doktori nisu pogresili dijagnozu...
Cihlarzu, Cihlarzu, u normalnim i pravNim drzavama ostao bi bez licence...da, normalnim i pravNim!
Istina, ovde cuvate ledja jedni drugima (UKC-sudski vestak-Tuzilastvo TK), jako, jako i odavno poznata tuzlanska prica.

06.12.2008.
SRAMNA REAKCIJA TUZILASTVA TK
Treba li sta dodati? Svaka cast udruzenju, svaka cast roditeljima!
Konacno da neko digne glas i kaze da nismo mi gradjani bas tolike budale da progutamo sve njihove gluposti.
Dokle ca nas obmanjivati, potcenjivati i praviti od nas nepismenim i nedoraslim za njihove konstrukcije i racunice?
Koje li su to bahate, nezainteresovane, drske i prodate duse!
Cihlarzu, Cihlarzu, nadam se da ce i tebe konacno "procitati", a Tuzilastvo TK je vec davno na samom dnu!

Povodom smrti bebe
Reagovanje na Saopštenje Kantonalnog tužilaštva TK

Autor: Dino O. 23. Januar 14:23

Udruženje roditelja teško bolesne djece u BiH je od Kantonalnog tužilaštva Tuzla zatražilo nadvještačenje nalaza bočica i nalaza vještaka iz Novog Sada u slučaju smrti šestomjesečne bebe E.B. iz Lukavca.

Udruženje roditelja teško bolesne djece u BiH je od Kantonalnog tužilaštva Tuzla zatražilo nadvještačenje nalaza bočica i nalaza vještaka iz Novog Sada u slučaju smrti šestomjesečne bebe E.B. iz Lukavca.

Nadvještačenje je zatraženo jer je Agencija za kontrolu lijekova BiH povrijedila princip nepristrasnosti u istražnom postupku. Naime, pristrasnost i zaštitnički stav Agencije prema proizvođačima vakcina se ogleda u tome što je uzorke dvije vakcine poslala na analizu u zemlje porijekla, što nigdje u svijetu nije praksa u istražnom postupku zbog mogućeg sukoba interesa . Pristrasnost se ogleda i u tome što je Agencija javnosti prećutala da su obje bočice iz kojih je E.B. primila vakcinu bačene i da se uopšte ne može vršiti laboratorijska analiza otvorenih bočica već analiza zatvorenih bočica iz iste serije, što je puno manje relevantno za sagledavanje problema. Pristrasnost se ogleda i u tome što Agencija nije reagovala na nalaz Centra za sudsku medicine i toksikologiju iz Novog Sada koji uopšte nije sadržavao toksikološke činjenice, pa je preuranjeno i ishitreno dao konačno mišljenje o nepostojanju uzročno- posledične veze između vakcinacije i smrti. Ovim se Agencija posebno ogriješila o sopstvenu ulogu kontrolora farmaceutskih preparata na BH tržištu. Pristrasnost Agencije se još vidi i u tome što je prećutala da se lošom organizacijom epidemiološke službe, odnosno neupisivanjem broja bočice u zdravstvenu knjižicu beba i davanjem dvije različite vakcine istovremeno direktno onemogućava praćenje i registrovanje post vakcinalnih reakcija, što je takođe zakonska obaveza u sektoru javnog zdravstva. Tako i da su iz kante za smeće sa pedijatrije u Lukavcu izvađene sve bačene bočice uopšte se ne bi znalo koje od njih su pripadale bebi E.T. jer broj bočica nigdje nije bio upisan.

Nadvještačenje je takođe zatraženo zbog javno izrečene saglasnosti u nalazima vještaka iz Tuzle i Novog Sada koja je samo prividna a ne i suštinska jer počiva na potpuno oprečnim činjenicama. Tuzlanski vještaci su prvo tvrdili da se radi o novorođenačkoj smrti bez razloga a da nisu bili u stanju da vide ili da daju nekom drugom da utvrdi smanjen dotok krvi u moždano stablo kao uzrok smrti. Drugo, ostaje nejasan izvor energije za bebino okretanje sa leđa na stomak kad iz prve policijske zabilješke rezultira da su joj glavica, rukice i nogice bile mlitave i polijegale prema dole. Treće, ostaje potpuno neobjašnjen uticaj tzv imunološkog “udara” pet istovremeno ubačenih antigena na bebin kardio vaskularni system koji je takođe mogao izazvati smanjen dotok krvi prema glavi. Bebi E.T. je 10. 11. 2010 godine u organizam ubačeni virusi i bakterije koji su trebali vještački izazvati pet paralelnih bolesti, difteriju, veliki kašalj, poliomielitis, tetanus i hemofilus influenca b i izgraditi imunitet u slučaju da beba nekad dođe u kontakt sa ovim bolestima. Nalaz iz Novog Sada javnosti u BiH takođe nije prikazao brojčane vrijednosti iz rezultata analize uzoraka na osnovu kojih je donešen sud o smanjenom dotoku krvi u moždano stablo. Isto tako nedostaje i objašnjenje da li se dobijene brojčane vrijednosti kreću u referentnim granicama i da li imaju statističku značajnost.

Obzirom na to da niti jedna od dvije primljene vakcine u konzervansu ne sadrži živu, nema razloga za preveliku uznemirenost roditelja, posebno ako bi insistrirali da se njihovoj djeci ove dvije vakcine ne daju isti dan.

Roditelji koji se žele konsultovati o postvakcinalnim reakcijama mogu se obratiti na mail adresu Udruženja:
[email protected]

Udruženje roditelja teško bolesne djece u BiH
mob. 065 341 298

(Sodalive.ba)
Reagovanje na Saopštenje Kantonalnog tužilaštva TK

Evo jos jednom tog (vrlo "strucnog", "preciznog", bas na "visini") saopstenja Tuzilastva TK :
Beba iz Lukavca umrla zbog loma vratne kičme
mneme

#817 Re: Doktori ,sestre.... banda nezainteresovana i bahata....

Post by mneme »

Zalosno je vidjeti sve ove kvazi ljekare na djelu.Cast pojedincima,ali mislim da ih je premalo da bi se bilo sta pozitivno moglo reci o zdravstvu u BiH.
Sama sam bila svjedokom jedne odvratne situacije u privatnoj zdravstvenoj ustanovi. Naime, "uvazeni" doktor, koji je nadasve "prijatelj" svojim pacijentima, i koji istim govori da imaju njegovu podrsku 24/7/365, odbija pozive pacijenta (tj.pacijentovih ukucana) koji se nalazi u izuzetno teskom zdravstvenom stanju,koje je dodatno pogorsano gadnom infekcijom, dok u svojoj ordinaciji provodi sate i sate sa jednom gospodjom, koja je uzgred receno, dio sarajevske elite (ako to postoji), i koja je , po mom misljenju, ogromni hipohondar.
Pare jednako mirisu-i od fukare i od burzuja, ali, kako mi taj "uvazeni" doktor jednom rece- sve je stvar imidza, zato su nam ovi pacijenti vazni.

Da zakljucim,zalosno je to da i kada platis sugavom privatniku, ne mozes dobiti valjanu uslugu, jer nisi dio "odabranih". Fuj, fuj, fuj :run: :run:
zonbirile

#818 Re: Doktori ,sestre.... banda nezainteresovana i bahata....

Post by zonbirile »

zato pola doktora idu Turabiju :zjev:
Narancasta

#819 Re: Doktori ,sestre.... banda nezainteresovana i bahata....

Post by Narancasta »

Nakon mnogih negativnih iskustava, nedavno sam imala i jedno pozitivno, gdje su se doktori zaista upeli da odrade svoj dio, i odradili su ga zaista dobro.

Ali to je jedno pozitivno iskustvo, u na zalost mnogo negativnih koje sam licno dozivjela. :(
DaCo_sa

#820 Re: Doktori ,sestre.... banda nezainteresovana i bahata....

Post by DaCo_sa »

Evo nakon sto procitah ovu temu o losim iskustvima s doktorim apredlazem onim koji imaju dobra iskustva da pisu o njima naravno da navedu tacna imena tih doktora bilo privatnih ili ti drzavnih da bar znamo kome se obratiti kad prigusti :-) , jer svi mi znamo da je vecina doktora i medicinara banda nezainteresovana i neznalica tako da malo sta mozemo promjenit po tom pitanju na ovaj nacin osim da se u velikoj masi organizuje neki javni protest i da se svaki doktor prijavi nekoj nadleznoj instituciji al pitanje je kome ??? , kakva drzava tako i zdravstvo !!. Nazalost svako ce prije ili poslije biti primoran da im padne u ruke zato dajte da bar idemo onim koji zaista rade svoj posao kako treba , sto se mene licno tice ja nemam zasad nikog preporucit a obicno kad zapne na pregled idem privatno najvise zbog vremena kojeg nemam da bih cekao po mjesec na neki pregled , znaci samo to je razlog i nazalost i kad im das pare gledaju da te se sto prije rijese , zgrabe stoju i :run:
norah

#821 Re: Doktori ,sestre.... banda nezainteresovana i bahata....

Post by norah »

Nije ni cudo sto nam je takvo stanje u zdravstvu. Ja posebno ne vjerujem ovim mladjim doktorima, koji su zavrsili fakultet tokom rata ili poslije. Svi dobro znamo kako su se u to vrijeme zavrsavali fakulteti, pa i medicina.
nevenkagaragic

#823 Re: Doktori ,sestre.... banda nezainteresovana i bahata....

Post by nevenkagaragic »

Zasluzeno... nesto bas ne verujem u njenu "milosrdnost"...(lova?)...

Njemački ˝anđeo smrti˝ izvršio samoubistvo
nevenkagaragic

#825 Re: Doktori ,sestre.... banda nezainteresovana i bahata....

Post by nevenkagaragic »

Da vidimo STA CE Kantonalno tuzilastvo TK preduzeti? Bojim se NISTA, ili ce se kao i obicno osloniti na "strucna" vestacenja tima vestaka na celu sa Zdenkom Cihlarzom (uigranim "saradnikom" u cuvanju lika i dela UKC-a Tuzla)!

Saopštenje za javnost

Drugi zahtjev kantonalnom tužilaštvu Tuzla u vezi smrti lukavačke bebe

Autor: Semir D. 28. Januar 12:14
Image

Udruženje roditelja teško bolesne djece u BiH traži od Kantonalnog tužilaštva u Tuzli da ispita još jedan slučaj moguće teške post vakcinalne komplikacije.

Radi se o M.B., dvomjesečnoj bebi iz okoline Lukavca koja je 06. 11. 2010 godine primila obje vakcine, i doniranu Act HIB vakcinu i DTPr Infanrix IPV. Prije prijema vakcine bebu je pregledao pedijatar i odobrio vakcinaciju jer je pregledom ustanovio da je M.B. bio potpuno zdrav. M.B. je vakcine primio oko 18 sati naveče, nakon čega je cijelu noć preplakao.

Sutradan je prestao da jede, neprestano je palacao jezikom a oči su mu bile “kao ugašene“, kao da nije živo biće. Treće jutro mu se u urinu pojavila krv i počeo je da se guši. Kako gušenje nije prestajalo , MB je hitno prebačen u dječiju bolnicu u Tuzlu. U bolnici je proveo 13 dana i stalno je bio na aparatima. Nakon izlaska iz bolnice, MB je pronuđen da svako veče po pola sata koristi inhalator.

Pitanje na koje treba dati odgovor je da li se kod M.B. radilo o gušenju nakon vakcinacije koje je u komisijama za praćenje postvakcinacijskih komplikacija poznato i registrovano kao pojava koju treba pratiti. Dijagnoza na optusnom pismu M.B. je bronhijalna astma i veliki kašalj i pedijatri tvrde “da nije od vakcine“. Kako su etički pokazatelji poštovanja Hipokritove zakletve u ovoj dječijoj bolnici vrlo sporni, potrebno je od strane nezavisnih stručnjaka pažljivo ispitati medicinske pokazatelje bebe M.B.

Ono što izaziva najviše sumnje je činjenica da su bebi M.B. odmah po prijemu u bolnicu rađene bakteriološke analize koje kasnije nisu upisane u otpusno pismo. Izostanak ovog podatka je suprotan ljekarskoj praksi jer doktori obično navedu i pretrage koje je važno isključiti iz konačne ocjene o zdravstvenom problemu jer potkrepljuju samu ljekarsku ocjenu, pa se obično navede „bakteriološki nalazi negativni“. Još više sumnje izaziva i priča koja kruži Lukavcem da je bebin djed išao u dječiju bolnicu u Tuzlu i da su ljekari odbili da mu daju bakteriološke nalaze njegovog unučeta.

Zašto su ovi nedostupni bakteriološki nalazi važni? Prije svega, dezaktivirana bakterija Bordetella pertussis je treći sastavni dio DTPr vakcine i trebala je kod bebe M.B. prvo izazvati veliki kašalj a zatim antitijela koja bi ga u budućnosti štitila od ove teške zarazne bolesti. Inkubacija kod ove bolesti ima vidljive simptome jer podsjeća na prehladu praćenu kašljem i da je bakterija unešena u organizam prije vakcinacije, pedijatar bi to kod pregleda morao primijetiti.

Bakterija Haemophilus influenzae b se nalazila u doniranoj ActHIB vakcini i trebala je kod M.B. izazvati istu rekaciju na meningitis.

Beba je takođe mogla negdje doći u kontakt sa bakterijom Streptococcus pneumonia i dobiti bakterijsku upalu pluća koja se razvija u septičnu upalu , a koja ne bi imala nikakvu vezu sa primljenim vakcinama. Prve dvije bakterije su u bebin organizam mogle biti unešene nečistim vakcinama. ActHIB vakcina npr. uopšte nema konzervans koji bi polisaharide od kojih je sastavljena štitio od bakterija. Ali, ako je vakcina proizvedena u potpuno sterilnim uslovima onda nema opasnosti od zagađenja vakcine.

Procjena koju treba donijeti je da li se prisustvo bakterija može vezati uz vakcinu ili se radi o dva potpuno neovisna događaja koja su slučajno vremenski povezana.

Drugi sporan pokazatelj u dijagnostici bebe M.B. je prekid disanja. On se kao simptom javlja kod sve četiri bolesti koje bi se mogle pripisati bebi M.B. i kod gušenja nakon vakcinacije, i kod bronhijalne astme, i kod velikog kašlja i kod bakterijske upale pluća. Zato Udruženje od kantonalnog tužilaštva u Tuzli traži detaljne medicinske pokazatelje disajnih puteva i pluća bebe M.B. kao što su brzina disanja, mjerenje dišnog volumena, izmjena plinova u plućima, korištenje pomoćnih dišnih mišića, stanično disanje, volumen svakog daha, neadekvatna ventilacija i perfuzije, nedostatak kiseonika u krvi, volumen svakog daha, neadekvatna ventilacija i perfuzije, nedostatak kiseonika u krvi i ugljičnog dioksida u arterijskoj krvi (PaO2 i PaCO2), cijanoza i još neke druge Svrha ovih pretraga je da se ustanovi da li se kod bebe M..B radilo o upali, o infekciji disajnih puteva ili njihovom sužavanju.

Roditelji koji se žele konsultovati oko post vakcinacijskih komplikacija mogu to učiniti pismeno putem mail adrese [email protected] ili na telefon 065 341 298.

(Udruženje roditelja teško bolesne djece u BiH)

sodalive.ba
Post Reply