Apple Mac - All about
Moderator: Benq
- taxi_driver
#801 Re: Apple MAC all about
Koristim apple i prezadovoljan sam,ali stvarno ne kontam zasto bi mi mogao koristiti iPad.Prevelik je za nositi a ima bruku nedostataka.Evo vec pola godine u Aziji prodaju slican uredjaj sa vise memorije,vecim ekranom,usb prikljuckom....
samo ne kontam sta je ciji klon posto je ovo izaslo pola godine ranije.
http://shanghaiist.com/2010/01/28/ipad_ ... hs_bef.php
samo ne kontam sta je ciji klon posto je ovo izaslo pola godine ranije.
http://shanghaiist.com/2010/01/28/ipad_ ... hs_bef.php
- taxi_driver
- registriran
#804 Help me
Potrebna pomoc.
Imam mac mini OSX 10.4.11. Hocu da ga reinstaliram ali bih zelio sacuvati
neke programe, e-postu, fotografije, itd. Sta mi je ciniti?
Zahvalan.
neke programe, e-postu, fotografije, itd. Sta mi je ciniti?
Zahvalan.
- Šeha
#805 Re: Help me
Sto neces 10.5 ?registriran wrote:Potrebna pomoc.
neke programe, e-postu, fotografije, itd. Sta mi je ciniti?![]()
Zahvalan.
Inace kad ubacis disk idi na "custom" pa izaberi "archive and istall". Moras imati dovoljno mjesta na HDD za kopiju trenutnog sistema.
Ako citas engleski: http://support.apple.com/kb/HT1545
- hakazvaka
#807 Re: Apple MAC all about
ja vjerujem da apple nije ni ocekivao da ce svi papci* odma prionuti novim tehnologijama, bas kao sto je bilo s iPhonom...ja.neron wrote:
* ne uzimaj si k srcu
-
DYD666
#808 Re: Apple MAC all about
Ne kontam zasto se neki loze da detalje tipa "fizicka tastatura, removable battery, pa cak i fazmozni multitask" bar na ovakvom uredjaju pogotovo, to nikako nije prednost, a prva 2 su svakako nesto sto lagano izumire.
Ako je vjerovati Jobs-u; Netbooks su spori, imaju lose displaye i koriste zakrzljali PC software, kraj price. Nema potrebe za toliko drugih nebitnih detalja. Ako se vec vucemo sa slamke ne zaboravite da na iPadu nije 16G vec do 64GB, ko kaze da nema TVout? Pa i iPhone ima TVout zaboga...mada ne vidim cemu kad 3 je ljudi moze gledati video sa iPad-a regularno. I sta je to frka oko wide screen? Jest ljepsi za filmove, ali samo za to. Nikako nije OK za bilo koji OS nacelno ili bilo sta drugo. I onako 99% filmova nije 16:9 ratio vec mnogo drasticniji tako da i na bilo kojem Netbooku ako ga hocete gledati 1/1 imate poprilicno velik ruzni letterbox okolo, cm-2 gore dole kao da je sad vazno.
A valjda je svima jasno da bi imalo kompleksniji multitask od postojeceg, jer nije da ga nema nikako, potrosio bateriju i previse tako da bi sav ugodjaj koristenja pao u vodu? Uostalom, ko god misli daima potrebu da drzi NSF minimiziran dok salje mail na ovakvom uredjaju, onda fakat i nije za njega
...vidio sam slicne "paralele" gdje su pisali da iPad ne vrti HD video, pa kad su skontali da vrti - prepravljali. Dakle neko je pljuvao napamet. Fakat ne kontam u cemu je fazon.
Da ne bude zabune, licno me zaboli briga i za iPad i Netbooks, tek onako reda radi ako iznosimo cinjenice treba iznijeti sve do kraja
Ako je vjerovati Jobs-u; Netbooks su spori, imaju lose displaye i koriste zakrzljali PC software, kraj price. Nema potrebe za toliko drugih nebitnih detalja. Ako se vec vucemo sa slamke ne zaboravite da na iPadu nije 16G vec do 64GB, ko kaze da nema TVout? Pa i iPhone ima TVout zaboga...mada ne vidim cemu kad 3 je ljudi moze gledati video sa iPad-a regularno. I sta je to frka oko wide screen? Jest ljepsi za filmove, ali samo za to. Nikako nije OK za bilo koji OS nacelno ili bilo sta drugo. I onako 99% filmova nije 16:9 ratio vec mnogo drasticniji tako da i na bilo kojem Netbooku ako ga hocete gledati 1/1 imate poprilicno velik ruzni letterbox okolo, cm-2 gore dole kao da je sad vazno.
A valjda je svima jasno da bi imalo kompleksniji multitask od postojeceg, jer nije da ga nema nikako, potrosio bateriju i previse tako da bi sav ugodjaj koristenja pao u vodu? Uostalom, ko god misli daima potrebu da drzi NSF minimiziran dok salje mail na ovakvom uredjaju, onda fakat i nije za njega
...vidio sam slicne "paralele" gdje su pisali da iPad ne vrti HD video, pa kad su skontali da vrti - prepravljali. Dakle neko je pljuvao napamet. Fakat ne kontam u cemu je fazon.
Da ne bude zabune, licno me zaboli briga i za iPad i Netbooks, tek onako reda radi ako iznosimo cinjenice treba iznijeti sve do kraja
Last edited by DYD666 on 30/01/2010 20:00, edited 2 times in total.
- Šeha
#809 Re: Apple MAC all about
Ma ove slike su sale, vicevi. Valjda su ljudi pametniji i ne uzimaju ova poredjenja za ozbiljno.
- registriran
#810 Re: Help me
Seha puno hvala, pokusat cu sutra da to uradim pa cu ti se javiti.Šeha wrote:Sto neces 10.5 ?registriran wrote:Potrebna pomoc.
Zahvalan.
Inace kad ubacis disk idi na "custom" pa izaberi "archive and istall". Moras imati dovoljno mjesta na HDD za kopiju trenutnog sistema.
Poz.
- registriran
#811 Re: Help me
Kasno paljenje.Šeha wrote:Sto neces 10.5 ?registriran wrote:Potrebna pomoc.
Zahvalan.
Sta mi treba da bih instalirao 10.5?
Imam mac mini 10.4.11 intel. Sve to radim posto sam kupio ram memoriju 1+1 GB.
- Qler
#812 Re: Apple MAC all about
nemoj se naljutiti Ali odavno nizam pročitao vise nebuloza. Reci da je multitasking nebitan može samo neko ko je slojep od ljubavi prema odredjenom branši ili neko ko ne zna da koristi racunar. Hebo uredjaj na kojem ne mogu na msn, slušati muziku, slati mail, i editovati test. Kad smo kod toga svako ozibljnije pisanje na touchscreen tastaturi je neozbiljno u najboljem slučaju.DYD666 wrote:Ne kontam zasto se neki loze da detalje tipa "fizicka tastatura, removable battery, pa cak i fazmozni multitask" bar na ovakvom uredjaju pogotovo, to nikako nije prednost, a prva 2 su svakako nesto sto lagano izumire.
Izvinite na greskama u kucanju ovo kućama na ipodu od jarana, pa ide malo teze nego na običnom tastaturi na n82
- hakazvaka
#813 Re: Apple MAC all about
multitasking jeste bitan, ali ima razlog zasto je iskljucen. naravno, i na iphone je multitasking ukinut, pa ga ja opet koristim (Cydia FTW)...Qler wrote:nemoj se naljutiti Ali odavno nizam pročitao vise nebuloza. Reci da je multitasking nebitan može samo neko ko je slojep od ljubavi prema odredjenom branši ili neko ko ne zna da koristi racunar. Hebo uredjaj na kojem ne mogu na msn, slušati muziku, slati mail, i editovati test. Kad smo kod toga svako ozibljnije pisanje na touchscreen tastaturi je neozbiljno u najboljem slučaju.DYD666 wrote:Ne kontam zasto se neki loze da detalje tipa "fizicka tastatura, removable battery, pa cak i fazmozni multitask" bar na ovakvom uredjaju pogotovo, to nikako nije prednost, a prva 2 su svakako nesto sto lagano izumire.
Izvinite na greskama u kucanju ovo kućama na ipodu od jarana, pa ide malo teze nego na običnom tastaturi na n82
to za tastaturu, cisto proseravanje, na tastaturu od iphona 3.5" se da navici da se kuca bez greske na horizontalnom, a da se ne moze navici na 10"
- Šeha
#814 Re: Help me
Treba ti samo disk... Ili .iso sa nekog torentaregistriran wrote: Kasno paljenje.
Sta mi treba da bih instalirao 10.5?
Imam mac mini 10.4.11 intel. Sve to radim posto sam kupio ram memoriju 1+1 GB.
trazi OSX 10.5 ili Leopard.
A mozes i 10.6 Snow Leopard posto ti je racunar Intel.
- ja.neron
#815 Re: Apple MAC all about
ja sliku postavio samo radi šale ali da imam para odmah bi uzeo jedan ovakavhakazvaka wrote: ja vjerujem da apple nije ni ocekivao da ce svi papci* odma prionuti novim tehnologijama, bas kao sto je bilo s iPhonom...
* ne uzimaj si k srcu![]()
![]()

i jedan ovakav

o njima sanjam već više godina ali kao što kaže stara Bosanska poslovica: Pokrij se jorganom koliko je dug.
-
DYD666
#816 Re: Apple MAC all about
Naravno da se necu naljutiti jer ocito nisi obratio dovoljno paznje na djelove recenica "cak i fazmozni multitask" bar na ovakvom uredjaju pogotovo" i "jer nije da ga nema nikako, potrosio bateriju i previse".Qler wrote: nemoj se naljutiti Ali odavno nizam pročitao vise nebuloza. Reci da je multitasking nebitan može samo neko ko je slojep od ljubavi prema odredjenom branši ili neko ko ne zna da koristi racunar.
Dakle na ovakvom uredjaju, bar po mom skromnom misljenju, je fakat dovoljno onoliko mustitaska koliko ga vec i sam i ima jer u protivnom ode baterija ode sav ugodjaj. Sasvim jednostavno.
S druge strane reci "Hebo uredjaj na kojem ne mogu na msn, slušati muziku, slati mail, i editovati test." - ne znam ko je ovdje pogresno informisan, sve to mozes i na iPhoneu...da istovremeno, jer mail ce otici u pozadini, iPod svakako svira u pozadini, MSN aplikacija ce ti pamtiti konekciju koliko joj ti zadas dok se ne vratis u nju, a editovati text na to sve mozes svakako u cemu god hoces, od QuickOffice-a do te iste MSN aplikacije pa ga kasnije paste gdje ti volja, itd itd. Ne vidim zasto to nebi bilo jos bolje uradjeno na iPadu pogotovo ako je dosao free iWork/Pages. Na kraju krajeva, kao sto je i iPhone prvo sve drugo pa onda telefon, tako je iPad sve samo ne racunar u tom smislu rijeci i pokusavati ga popljuvati iz te -PC wannabe- perspektive, malo je apstraktno.
Last edited by DYD666 on 31/01/2010 01:18, edited 4 times in total.
-
DYD666
#817 Re: Apple MAC all about
Dok ne nadjem opciju da obrisem svoj post, a quotao sam sam sebe greskom 
-
febo_acm
#818 Re: Apple MAC all about
Kako su meni samo nejasni neki ljudi... Već svi imate 1000 mana za iPad, a niko ga još nije ni koristio.
Već godinama se proteže priča kako je iPhone u rangu sa Nokijama N, kako ima opcije kao Rock, ali + ima i touch.
99% ljudi koji pričaju protiv Applea nikada nisu probali nijedan Apple proizvod.
Ljudi dođu i kažu iz čista mira kako mogu kupiti Quad laptop za cijenu MacBook-a. Ja, i? Kupi. Šta me briga?
Ok, Nokia 5800 je mnogo bolja od iPhonea 2G, uredu. Sony MP4 je bolji od iPoda, ok neka je. Ali nemojte nas smarati sa time.
Apple je apple i nije za svakoga. Hvala Bogu.
Već godinama se proteže priča kako je iPhone u rangu sa Nokijama N, kako ima opcije kao Rock, ali + ima i touch.
99% ljudi koji pričaju protiv Applea nikada nisu probali nijedan Apple proizvod.
Ljudi dođu i kažu iz čista mira kako mogu kupiti Quad laptop za cijenu MacBook-a. Ja, i? Kupi. Šta me briga?
Ok, Nokia 5800 je mnogo bolja od iPhonea 2G, uredu. Sony MP4 je bolji od iPoda, ok neka je. Ali nemojte nas smarati sa time.
- shiljak
#819 Re: Apple MAC all about
apple pravi ql proizvode.. ali ovaj ipad je kriza 
- Jack Be Nimble
#820 Re: Apple MAC all about
Da li iko zna imali gdje na netu da se kupe skinovi za macbook ali sa bosanskim ili ex-yu temama?
Nesto kao ovo

Nesto kao ovo

- taxi_driver
#821 Re: Apple MAC all about
AMD wrote:Kako su meni samo nejasni neki ljudi... Već svi imate 1000 mana za iPad, a niko ga još nije ni koristio.
a sto to nije za svakoga?neko voli mercedes a neko bmw.tako i u svjetu komp. neko voli apple e neko windowse.Ja ih volim podjednako ,jer apple koristim privatno i poslovno a windowse poslovno.bez windowsa ne bih mogao raditi.ali od kako sam kupio apple i posjecujem forume za apple proizvode, nisam vidio ufuranijih korisnika.Pa njima i steve-ovo govno mirise.
- Chemist
#822 Re: Apple MAC all about
ja.neron wrote:![]()
E ovo mi se vec mnogo svidja
-
febo_acm
#823 Re: Apple MAC all about
Nisam ja ni rekao da bih ga odma kupio, onako meni je onaj iPad zanimljiva stvar. Da bih sada dao za nju 1000KM, nema šanse. Uređaj mi se sviđa, ali ne bih dao svoje pare za njega.
Ali nije poenta u tome, poenta je da su Apple proizvodi malo skupi, ali su korisnici jako emotivno
vezani za njih. I neko tako skuplja pare za MacBook i dođe pametnjaković i kaže jebo te to moj Asus M50 ima bolju grafičku...
Razumijem ja da svako ima svoje, ali ne treba pljuvati po nečemu bez potrebe. Ne obraćam se nikom lično, samo onako realno kažem
Ali nije poenta u tome, poenta je da su Apple proizvodi malo skupi, ali su korisnici jako emotivno
Razumijem ja da svako ima svoje, ali ne treba pljuvati po nečemu bez potrebe. Ne obraćam se nikom lično, samo onako realno kažem
-
febo_acm
#825 Re: Apple MAC all about
Da makar hoće pustiti Leopard za PC, ali legalno
:P
Meni je njihov OS nešto nenadjebivo
Meni je njihov OS nešto nenadjebivo