PROTESTI, 08.03.2008. god. u 13h

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
suncica24

Post by suncica24 »

Šapat wrote:Ali moras objasniti u cemu je trik...za one koji ne skontaju odmah :)

Obratite paznju na veliko slovo Dž.

Primijeticete da je to stereo slovo jer se u jednom nalaze i meko i tvrdo.

Ima i crticu kao meko - Đ , ali i ž kao tvrdo, pa izgleda maloumno - Đž :)
Opste poznata stvar. Samo poslusajte Alikadicku, koja je doktor nauka i...sta ocekivati da ce djeca nauciti :roll:
Odoh sad iskopati jednu "pricicu" iz knjige koja se "ne mora" kupiti u 3. osnovne
Last edited by suncica24 on 06/03/2008 21:07, edited 1 time in total.
stochar

Post by stochar »

fazon sa snjeskom bijelicem je zanimljiv, intrigantan i salje jaku poruku. ali, znate sta s tim mozemo dobiti? isto sto dobijamo i svih ovih godina: kur.inu! boli ove na vlasti qratz i za snjeska bijelica, i za crvene kartone, i za karikature!

ponavljam: svugdje u svijetu se protestuje ispred institucije kojoj se obracas! nedavno su se aktivisti u vritaniji popeli na britanski parlament i okacili parole. to je mirna akcija, usmjerena prema vlasti. nisu objesili parole na big ben ili na katedralu...

Image

Demonstranti koji se protive proširenju londonskog aerodoroma "Hitrou" protestovali su danas skoro tri sata na krovu britanskog Parlamenta.

Policija je bez primene sile odvela sa krova šestoro aktivista koji su razvili transparente, a očekuje se da će demonstranti posle privođenja biti i uhapšeni, prenosi BBC.
Veruje se da se grupa popela na zgradu Parlamenta preko požarnih stepenica.
Premijer Gordon Braun rekao je tokom obraćanja poslanicima da odluke moraju da se donose "unutar ovog doma, a ne na njegovom krovu"...
suncica24

Post by suncica24 »

fazon sa snjeskom bijelicem je zanimljiv, intrigantan i salje jaku poruku. ali, znate sta s tim mozemo dobiti? isto sto dobijamo i svih ovih godina: kur.inu! boli ove na vlasti qratz i za snjeska bijelica, i za crvene kartone, i za karikature!

ponavljam: svugdje u svijetu se protestuje ispred institucije kojoj se obracas! nedavno su se aktivisti u vritaniji popeli na britanski parlament i okacili parole. to je mirna akcija, usmjerena prema vlasti. nisu objesili parole na big ben ili na katedralu...

Jesi i ti nasao porediti BiH i Englesku :?
Kao da ne zivis ovdje :roll:
suncica24

Post by suncica24 »

Nadam se da ce vas ovo "poucno" djelo prosvijetliti, kao sto je i mene :x

Knjižica se zove "Daidža", dio je edicije "Najljepše priče za djecu i roditelje", pisac je B.H. Planjac, izdavanje "aminovano" i potpomognuto od "Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona", novčano potpomognuto od strane "Vispak-a", a štampao ga je "Planjaxkomerc".

Daidžu smo sestra i ja dočekivali svake subote u isto vrijeme. Tada bi nam dolazio u goste. Uvijek bi nam donosio puno slatkiša, igračaka i drugih poklona.Kada bismo ga ugledali, potrčali bi mu u susret koliko god nas noge nose. On bi nas grlio, ljubio, stiskao uz svoje mirisno lice i odmah dijelio poklone.Jednog popodneva dok smo bili na barama Sehid mi reče da mi je daidža nastradao u saobraćajnoj nesreći na autoputu kod Ljubljane. Pomislih da je laž, da njemu ne može ništa biti i uputih se kući.Trčao sam koliko su me noge nosile i zamišljao razmrskano auto i nastradalog daidžu. Nemože njemu ništa biti, sam sam sebe tješio.Nakon par mjeseci čuo sam da je daidža došao iz bolnice iz Ljubljane i trčeći se uputio njegovoj kući. Daidžina kuća bila je pusta. Nigdje žive duše.Utrčao sam u kuću ne izuvši čizme i potrčao daidži u zagrljaj. Očekivao sam da daidža bude u zavojima, da bude. ali da bude u invalidskim kolicima, da bude ez nogu nisam očekivao. Dugo smo se grlili i jecali. Nisam mogao svog jakog daidžu zamisliti u invalidskim kolicima. Plačnim glasom zatražio je čašu vode. Skočio sam u dva koraka i nasuo čašu hladne, bunarske vode. - Izvoli daidža", rekoh mu. -Hvala, hvala - on će uz smiješak. - Ne zafrkavaj se. Ti si mi daidža. To je sitnica. On me pogledao. Imao je najljepši osmijeh na svijetu.
delightful

Post by delightful »

wtf?!
Šapat

Post by Šapat »

:angry: :angry: :angry: :angry: :angry: :x :x :x :x :x

Ma ljudi moji...hajde da ne zapocinjemo o obrazovanju sada ovdje.
Otvorimo novu temu, a tamo cete cuti sve i svasta, a tice se istrazivanja koje je radjeno po ovom pitanju... samo jedna natuknica cemu nam uce djecu...recimo - islamska vjeronauka, cini mi se za neki 5. razred, u kojoj se kaze da "covjek moze istuci zenu ako ga ne slusa" ?!?!

Ali vise na toj temi tamo negdje...

Admini, brisite odavde ovo o obrazovanju, ili prebacite u novu temu negdje i ostavite ovdje link, moze? Da ne mijesamo kruske i jabuke...
vjesticanametli

Post by vjesticanametli »

NPP i horor, smrskani dajdza u kolicima bez nogu, slova koja ne postoje, zadaca o ubistvima (djeco kako bi vi ubili ili zaklali nekoga) :x :x pa dokle vise :x :x :x :x dokleeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee

narode *icka ti materina :x
suncica24

Post by suncica24 »

Sapat, treba da zapocnemo diskusiju o svemu sto nas "muci", a kantonalne vlasti to ignorisu iz dana u dan.
Hebi ga, ali isti djecak zbog kojeg sam ukljucena u sve ovo je citao i ovu pricu, i nije moje samo da pomognem roditeljima da mu obezbjede sigurnost, vec i... obrazovanje i minimum "normalnog" djetinjstva.
:roll:
Bea_Trix
Location: 'Mount Everest: forbidding, aloof, terrifying. The mountain with the biggest tits in the world.'

Post by Bea_Trix »

Dani, Broj 560 - 07.03.2008
Denisova majka duguje nam izvinjenje
(Žrtva današnjeg Sarajeva; Dani 557; 15. 2. 2008; str. 18-19; Oprosti nam, Denise; Dani 557; 15. 2. 2008; str. 44-50; Fokus: Razbijena Vlada: Dani 557; 15. 2. 2008; str. 6-7; Revolucija s interneta: Dani 558; 22. 2. 2008; str. 32-37)

Treba krenuti od kraja devedesetih, nije tako davno da bi već bilo zaboravljeno. Događalo se učestalo obrušavanje fasada, osipanje cigli, crijepa... Bilans u nekoliko mjeseci - troje ili više povrijeđenih, od kojih jedno sa smrtnim ishodom. I suviše zgusnut niz događaja u kratkom vremenu nije dopuštao ignoriranje problema, pa će tadašnji premijer Sarajevskog kantona Mustafa Mujezinović izaći pred kamere i mrtav-hladan objasniti građanima, stoci zatucanoj, da su oni, Vlada, vrlo ozbiljno analizirali problem, utvrdili da za sanaciju fasada i krovova nema para i da za ove nesreće nije odgovoran on, nego "oni koji se i danas kriju gore po šumama, Radovan i bratija"!

No, nakon što nas je prosvijetlio beskompromisno imenujući krivce, te objasnio objektivne okolnosti i svoju nedužnost, ipak će učiniti vanredne napore za dobrobit svojih sugrađana i trenutno odnekud "namaknuti" dva miliona za sanaciju kritičnih objekata. Tako se to radi! Zašto, inače, bacati pare unaprijed i bez jasno definiranog problema?! To svakako nije bilo jednostavno imajući u vidu da je netom skršio milione u popločavanje Ferhadije, koje i danas traje.

Nepunu deceniju kasnije (trenutak koji živimo), događaju se učestala, gotovo svakodnevna ubojstva, počevši od obračuna mafijaških klanova, preko normalnih kafanskih klaonica, do adolescentskih, maloljetničkih nestašluka - premlaćivanja fratara, ubojstava i lomača, tek obuke radi, a sa ozbiljnom tendencijom da se ova pošast spusti i u obdaništa. Samo će ovdašnja dominantna vjerska zajednica pravilno detektirati problem i poduzeti korake "da se spasi što se spasit' dade", nastojeći da vjeronaukom zaštiti barem obdaništa, i od budućih generacija napravi ljude! Divljenja vrijedan pokušaj!

Ostalog što se tiče, aktuelni premijer Samir Sila izaći će pred kamere i mrtav-hladan objasniti nam, stoci zatucanoj, da su oni, Vlada: a) ozbiljno analizirali problem, b) utvrdili da za rješavanje ovog problema nema para, a ni fizičkih uvjeta, i c) da za ova događanja nije odgovoran on, nego "neodgovorni magazini i novinari koji pišu o kriminalcima i ubicama, praveći tako od njih heroje i uzore adolescentskoj populaciji"!!! Jasno je da su neodgovorni mediji tim načinom potkopali lukavu strategiju kantonalnih mozgova u rješavanju ovog problema: o čemu se ne govori - toga i nema!

No, iako nas je prosvijetlio beskompromisno detektirajući krivce, objasnivši objektivne teškoće, profesionalnu nenadležnost, kao i ličnu nedužnost, i ovaj će faraon učiniti vanredne napore za dobrobit svojih sugrađana, "namaknuti" inicijalna sredstva za rješavanje problema i donijeti buket naaajnovijih, do sada neviđenih, revolucionarnih zakona, makar je on za to i nenadležan. Tako se to radi! Zašto bacati pare unaprijed i bez konkretnog razloga?! Usput, drznut će se da, nesigurnošću i strahom sluđenim građanima (od kojih je barem polovina rat provela u rovu) zaprijeti - demobiliziranim borcima! On, koji je u ratu stekao status najboljeg majstora gipsa na sarajevskoj Traumatologiji, poseže za dignitetom boraca u cilju odbrane vlastite neodgovornosti. Brižni Tajo ne libi se, čak, da u verbalnom sukobu sa isprepadanim građanima kao argument upotrijebi - strah vlastitog djeteta!

Ovdje ne govorim o dva odvojena, neovisna događaja; riječ je o dva nasumce izabrana slučaja koja, u decenijskom kontinuitetu eksplozija, ubistava, pljački, fizičkog zlostavljanja, jesu stanje i znače parametar za ocjenu odnosa vladajućih struktura, nažalost na svim nivoima, prema građanima ove zemlje. Riječ je o matrici koja odlično funkcionira, i zato se ne mijenja, a da neće ni biti promijenjena, posvjedočila je oktroirana gradonačelnica Semiha Borovac u intervjuu jednoj ovdašnjoj lokalnoj televiziji.

Ova priprosta žena sebi dopušta da javno vrijeđa inteligenciju, obrazovanje i stručnost građana koji je gledaju i slušaju s ekrana, maskirajući vlastitu nesposobnost, neznanje i neodgovornost konstruiranim scenarijem političkog linča. S mirom smjerne pravednice, gospođa Borovac će objasniti da su protesti građana režirani, da imaju političku pozadinu, i ustvrditi da se tu, zapravo, radi o "igranci" koju joj je namjestio SDP, prozivajući je za odgovornost koju ona objektivno nema, a sve zbog toga što se suprotstavila nekim rješenjima prostornog uređenja u najužem centru grada koja je zagovarala ova stranka, na što ona kao gradonačelnica ima pravo.

Tačna je ali nepotpuna tvrdnja da gradonačelnik na to ima pravo. Ljudi od struke koji su ovo slušali, onako "iz rukava", bez konsultiranja Službenog lista i kantonalnih zak(l)ona, u najkraćem kažu ovako:

Članom 15. Statuta Grada Sarajeva jest propisano da je Grad Sarajevo, između ostalog, nadležan za urbano planiranje i upotrebu lokalnog zemljišta, te, pored ostalog, i za javni saobraćaj u Gradu. Odredbom člana 47. Zakona o prostornom uređenju Kantona Sarajevo također je propisano da Gradsko vijeće donosi regulacione planove. Regulacioni plan je propis, ali ovdje gospođa Borovac prešućuje član 38. Statuta Grada Sarajeva, koji propisuje da gradonačelnik predlaže i izvršava gradske propise. Dakle, kažu upućeni, gradonačelnica je bila dužna da predloži Gradskom vijeću da donese regulacioni plan i dosljedno ga provodi. Kao što je poznato, takvo šta ne postoji, nije postojalo, i neće još dugo - do trenutka kada će morati da se pozove na, razumije se, zatečeno stanje na terenu! Jasno je prepoznatljiv, toliko puta viđen, organizirani i strogo kontrolirani haos. U ovakvom slučaju, kad ne postoji regulacioni plan, koji instant-gradonačelnica nije predložila - za takvo šta nema vremena: radi na ponovnom popločavanju Ferhadije - predviđeno je da se urbanistička saglasnost izdaje na osnovu mišljenja Zavoda za planiranje, a protiv čega se gospođa Borovac danas bori!

Njena zakržljala moralna svijest ne prepoznaje svoju odgovornost ni u članu 38. Statuta Grada Sarajeva, koji propisuje da je gradonačelnik, između ostalog, nadležan:

1. da vrši nadzor nad gradskim ustanovama i objektima, gradskim preduzećima (GRAS, naprimjer)

2. da se stara o poštivanju prava svih stanovnika Grada Sarajeva navedenih u čl. 9., stav 1. Statuta Grada Sarajeva (temeljna ljudska prava i slobode - kao pravo na život, naprimjer), da osigura svim građanima jednaka prava, da podstiče miroljubiv suživot građana i dobrobit svih stanovnika, i tako dalje, i tako bliže!

Beščašće vlastodržaca koji upravljaju našim životima, i još gore - budućnošću i sudbinama naše djece, i suviše dugo traje da konačno ne bi polučilo (očekivane) posljedice: metastazu ove bolesti kojom su nepovratno zarazili kompletan društveni organizam. Stanje svijesti do kojeg su doveli sluđene stanovnike ovih prostora (besmisleno bi bilo ovdje spominjati Državu) imali smo priliku dijagnosticirati prije nekoliko večeri (četvrtak, 2. 3. 2008), kada je inventivna voditeljica show programa Piramida smatrala sasvim primjerenim da u programu pročita monstruoznu SMS poruku anonimnog građanina, koja glasi: "Da li je majka Denisa Mrnjavca uputila izvinjenje Kantonu za pričinjenu štetu?" Pravi je trenutak da čovjek - zanijemi! Treba živjeti u nadi da je poruku poslao sam premijer Samir Sila! Ako nije on, onda barem neko od njegovih ambicioznih kabinetskih poltrona. Ako nije ni tako, ako je ovo zaista stanje svijesti građana Sarajeva - nema nam spasa! I, k tome još - treba prihvatiti činjenicu da sasvim neopravdano od prozvanih tražimo da podnesu ostavke: bolje od gole Sile takvi građani nisu ni zaslužili!

Gospođo Mrnjavac, Vi ste na redu. Ako budete ekspeditivni, možda vam Kanton i oprosti!
Mirza Ibrahimpašić
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

"Da li je majka Denisa Mrnjavca uputila izvinjenje Kantonu za pričinjenu štetu?"

:? Procitavsi ovo mogu samo reci, rugala se ruga pa joj bila druga (u prevodu, dabogda autora poruke desila sudbina ista)
Alhemicarkaa

Post by Alhemicarkaa »

Da li je majka Denisa Mrnjavca uputila izvinjenje Kantonu za pričinjenu štetu?
Koji monstrum moras biti i ovo napisati! :shock: :shock:
Bea_Trix
Location: 'Mount Everest: forbidding, aloof, terrifying. The mountain with the biggest tits in the world.'

Post by Bea_Trix »

mIRCerka wrote:
"Da li je majka Denisa Mrnjavca uputila izvinjenje Kantonu za pričinjenu štetu?"

:? Procitavsi ovo mogu samo reci, rugala se ruga pa joj bila druga (u prevodu, dabogda autora poruke desila sudbina ista)
he is being ironic.
Alhemicarkaa

Post by Alhemicarkaa »

Bea_Trix wrote:
he is being ironic.
Iz teksta Dana se to nije dalo zakljuciti... Nisam gledala tu emisiju pa sam donjela zakljucak na osnovu teksta..
mIRCerka

Post by mIRCerka »

Bea_Trix wrote:
mIRCerka wrote:

he is being ironic.
bea, autor teksta jeste bio ironican, ali iz njegovog teksta zakljucih da je neko zaista poslao takav sms u Piramidu....

I fakat me ne bi cudilo, obzirom da je gradonacelnica izjavila da nije stigla sve isprintat s foruma, ispade da je bitno sta je napisala mircerka/beatrix/alhemicarka...
Bea_Trix

Post by Bea_Trix »

ma poslan sms jeste...
Last edited by Bea_Trix on 06/03/2008 22:29, edited 1 time in total.
Alhemicarkaa

Post by Alhemicarkaa »

mIRCerka wrote:bea, autor teksta jeste bio ironican, ali iz njegovog teksta zakljucih da je neko zaista poslao takav sms u Piramidu....
Da, i to nedvosmisleno tvrdi da je takva poruka otisla u eter...

Ne znam ko je gori, onaj koji je napisao poruku, ili ona idiotkinja od voditeljice koja je procitala! :x
Alhemicarkaa

Post by Alhemicarkaa »

I onda me pitaju protiv cega protestujem...

:x
Bea_Trix

Post by Bea_Trix »

moze biti da je i autor sms-a dakle, bio ironican, a da to ovi nisu skontali.
Alhemicarkaa

Post by Alhemicarkaa »

Bea_Trix wrote:moze biti da je i autor sms-a dakle, bio ironican, a da to ovi nisu skontali.
Ako nisu bili sigurnu je li ironija nisu trebali citati. Moras biti monstrum pa dozvoliti da se u javnom servisu u porodicnom show pusti takva poruka!
zastava101

Post by zastava101 »

Da ponovo postavim, bilo je stamparskih gresaka :( Nadam se da ih sada nema! Ako ih ima, javljajte!

Ovo su peticije:

za Samira
http://rapidshare.com/files/97576035/Pe ... r.doc.html

i za Semihu
http://rapidshare.com/files/97575597/Pe ... a.doc.html

Printajte i potpisujete :D
mIRCerka

Post by mIRCerka »

Da li je iko gledao TVSA danas, navodno je semiha rekla da je ovo sdp revolucija i da ste svi vi pobrisali sve svoje poruke pa ona nije stigla sve da ostampa?????????
homo_sapiens

Post by homo_sapiens »

mIRCerka wrote:Da li je iko gledao TVSA danas, navodno je semiha rekla da je ovo sdp revolucija i da ste svi vi pobrisali sve svoje poruke pa ona nije stigla sve da ostampa?????????
nek se ne brine . . . dobice sav materijal, imace dovoljno vremena da ga cita, a mozda, jadna, ostala sama, pa nije znala da otvori forum :D pa se vadi na brisanje :D

cuj sdp revolucija :lol: :lol: :lol:
johnnykola

Post by johnnykola »

suncica24 wrote:Nadam se da ce vas ovo "poucno" djelo prosvijetliti, kao sto je i mene :x

Knjižica se zove "Daidža", dio je edicije "Najljepše priče za djecu i roditelje", pisac je B.H. Planjac, izdavanje "aminovano" i potpomognuto od "Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona", novčano potpomognuto od strane "Vispak-a", a štampao ga je "Planjaxkomerc".

Daidžu smo sestra i ja dočekivali svake subote u isto vrijeme. Tada bi nam dolazio u goste. Uvijek bi nam donosio puno slatkiša, igračaka i drugih poklona.Kada bismo ga ugledali, potrčali bi mu u susret koliko god nas noge nose. On bi nas grlio, ljubio, stiskao uz svoje mirisno lice i odmah dijelio poklone.Jednog popodneva dok smo bili na barama Sehid mi reče da mi je daidža nastradao u saobraćajnoj nesreći na autoputu kod Ljubljane. Pomislih da je laž, da njemu ne može ništa biti i uputih se kući.Trčao sam koliko su me noge nosile i zamišljao razmrskano auto i nastradalog daidžu. Nemože njemu ništa biti, sam sam sebe tješio.Nakon par mjeseci čuo sam da je daidža došao iz bolnice iz Ljubljane i trčeći se uputio njegovoj kući. Daidžina kuća bila je pusta. Nigdje žive duše.Utrčao sam u kuću ne izuvši čizme i potrčao daidži u zagrljaj. Očekivao sam da daidža bude u zavojima, da bude. ali da bude u invalidskim kolicima, da bude ez nogu nisam očekivao. Dugo smo se grlili i jecali. Nisam mogao svog jakog daidžu zamisliti u invalidskim kolicima. Plačnim glasom zatražio je čašu vode. Skočio sam u dva koraka i nasuo čašu hladne, bunarske vode. - Izvoli daidža", rekoh mu. -Hvala, hvala - on će uz smiješak. - Ne zafrkavaj se. Ti si mi daidža. To je sitnica. On me pogledao. Imao je najljepši osmijeh na svijetu.
ma zajebavas!!!

pa ovo je gore nego da im puste krug japanski!
covjece, od kad samo nejac pitaju strahom.
govna debilna!!!!
Asana

Post by Asana »

Naravno da je i SMS poruka cinicna, a MI u Danima ju je iskoristio da naglasi paradoksalan odnos "vlasti" prema gradjanima.

A tekstic iz knjizice je ... ne samo morbidan nego i literarno jako los.
Uvrstise ga nasi strucnjaci u "najljepse price" ????
New Left

Post by New Left »

homo_sapiens wrote:
mIRCerka wrote:Da li je iko gledao TVSA danas, navodno je semiha rekla da je ovo sdp revolucija i da ste svi vi pobrisali sve svoje poruke pa ona nije stigla sve da ostampa?????????
nek se ne brine . . . dobice sav materijal, imace dovoljno vremena da ga cita, a mozda, jadna, ostala sama, pa nije znala da otvori forum :D pa se vadi na brisanje :D

cuj sdp revolucija :lol: :lol: :lol:
kažu da se u zatvoru pročitano pamti tri puta bolje :D
valjda zbog koncentracije, ništa te ne ometa, ne galami ti rulja pod prozorom :lol:
Locked