arzuhal wrote:Evo, ovako. Da navedem neki primjer kakve NIN voli
Tokom rata, na nekoj od brdovitih (planinskih) linija oko Sarajeva, u redovima ABiH je služio i jedan konjić, k'o u poljara Lijana. Taj konjić je neprestano teglio MTS, hranu, itd. do naših rovova. Jednom se desi da se konj otrgnuo, zatrčao ka litici i skočio u provaliju. Iz čista mira se ubio. Naši neki ljudi su došli do sljedećeg zaključka: jadni konjo više nije mogao fizički izdržati to danonoćno teglenje i odlučio je da sebi prekrati muke skačući u provaliju.
To da čovjek samom sebi oduzme život, sam odluči o svom biološkom koncu poznata je činjenica. Ljudi sebi oduzimaju život, recimo, kada trpe fizičku bol ili neko zlostavljanje. Ali nijedno biće na ovom dunjaluku (i to je ono što napredni vanzemljaci nikad i nikakavim spravama ne mogu da dokuče) ne poznaje sintagmu ''promašeni život''. Nijedan puž, lav, majmun, itd. ne baca svoj život u propast zato što je ''shvatio'' da živi ''promašenim životom''! Jedino čovjek to čini. Na kraju, oduzimanje sebi života (tog najvećeg smisla uopće, sic!) nije nužno - postoje toliki načini da čovjek ''praktično'' umre zbog neke čudne neispunjenosti, zbog nedostatka nečeg što njegovom biološkom bivanju ne daje nikakav smisao. Jedino je čovjek biće koje otkriva besmisao.

...bez dobrog primjera sve je cista suhovina.
Nego, negdje tokom rata mi na jednoj od planina oko Sarajeva (ABiH). Pentrali se na polozaj cijeli dan (komandir se okliznu i marnu glavom o panj i u tom ti ovaj jedan brze bolje da ga isamara, ko biva da bi dosao sebi, jer mu se ukazala zgodna prilika do to ucini kad ne moze drugacije

, nije ga volio jer ga je ovaj stalno nesto zajebav'o), ako ne brojim sam put od tunela, pjeske, pa kamionima il' busevima, ne sjecam se najbolje, preko nekakvih visoravni, livada do polozaja. Ma jedno, u vrh glave, tri il' cetiri dana puta (jebote, danas ces za to vrijeme obici cijelu planetu, vise puta

). Bili smo jedno cetiri-pet dana. Kad, jedan dan ne dodje hrana, ono nikako, nema (obicno su nam donosili nekakve konzerve sa nedefinisanim sadrzajem, al' sad nema nicega, hava). Bilo je nas koji smo besali visak pa smo dijelili taj dan. Sljedeci dan opet nista. Vec smo se bili zabrinuli i uzjebali. I komandir popizdio. Treci dan eto ti ovih sto nose hranu i nose nam, da ne povjerujes, nose nam lole PODRAVKIN GOVEDJI GULAS, i to duplu dozu! Da vidis tog cirkusa kad smo mi onako gladni napali na one gulase,

, ne mogu ti opisat'. Niko
ni mu kajet sto nema hrane dva dana. Kasnije nam ovi sto su donijeli hranu kazu kako su dva, nije jedan, nego oba konja izvrsila samoubistvo skocivsi sa litice. Kazu ti oni, haman im dojadilo nosat hranu svaki dan uz one vrleti.
Dal' je istina, nisam siguran ali znajuci nas svijet, sumnjam.
Nego, dal' si cuo za Natufiance?