Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
dalmatinka

Post by dalmatinka »

Arslan wrote:
dalmatinka wrote:
Dobrincanka wrote:Pzdrav svima
Molim vas da ne bi otvarala novu temu radi jednog pitanja,pitat cu vas ovde :)
Kako se u Bosni zove" Ricotta "sir ovi koji su u Americi sigurno znaju o cemo pricam(ovde ga vecinom koriste za lazanju) Sad kada sam bila u Bosni pokusavala sam da ga nadzem ali uzalud niko nezna kakav je taj sir :-) Pa molim vas ako znate bila bi vam zahvalna na odgovoru,ili ako ima neka zamjena bilo sta...............Thanks

Dobrincanka
Ricotta je svježi sir na talijanskom, što amerikanci podrazumijevaju pod tim, ne bih znala reći.
na talijanskom?

ricotta je italijanski svjezi sir koji se dobija od sirutke sireva mozzarelle, provolone a pogotovo od pecorina.. ne pravi se direktno od mlijeka kao kajmak nego eto od sirutke koja se zagrijava do nekih 70° - 80° da bi zajedno sa priprodnom kiselinom pokrenula Albumin koji je na kraju odgovoran da se ta masa stvrdne, usiri ..
Htjela sam pojednostavniti, nešto slično se kod nas pravi u Dalmaciji, mi to zovemo puina, ali baš talijanska ricotta se uvozi, a koliko je meni poznato ne pravi se u Bosni, svježi sir je adekvatna zamjena pod uvjetom da nije niti malo kiseo i da je kremast.
dacina_curica

Post by dacina_curica »

Aorta wrote:@ Dacina_curica: daj nam recept za slatki hljeb od tikve, pliz. : )
evo ga: :D
1 1/2 solja (210g) brasna
1/2 kasicice soli
1 solja (200 g) secera
1 kasicica praska za pecivo
1 solja (1/4 L) pirea od bundeve*
1/2 solje (1 dL) maslinovog ulja
2 jajeta, umucena
1/4 solje (0.5 dL) vode
1/4 kasicice muskatnog orascica
1/4 kasicice cimeta
1/4 kasicice allspice (susene, mljevene pimento "bobice")
1/2 solje (1 dL) sjeckanih oraha

* da bi se napravio pire od bundeve, presjeci bundevu na pola, ocistiti od sjemena, peci na (folijom prekrivenom) plehu sa pljosnatom stranom okrenutom na dole. peci na 180°C dok ne omeksa (45 minuta do 1 sat). pustiti da se ohladi i onda ispasirati.

Ugrijati rernu na 180°C (350F). Zajedno prosijati brasno, so, secer i prasak za pecivo.

Pomijesati pire od bundeve, ulje, jaja, vodu i zacine i polako u masu dodati suhe sastojke. Na kraju dodati sjeckane orahe.

Smjesu istresti u dobro podmazanu formu za hljeb (9x5x3 inch). Peci 50-60 minuta (provjeriti cackalicom da li je peceno - ja koristim vatrostalnu zdjelu za pecenje pa treba malo duze da se ispece). Izvaditi iz forme dok je vruce i ostaviti da se ohladi (mada ja volim "copnuti" direktno iz rerne).
Last edited by dacina_curica on 04/10/2007 14:26, edited 1 time in total.
dacina_curica

Post by dacina_curica »

@Aorta: ovo sve izgleda supeeeeeeer...Pogotovo supa :smajostoseoblizuje:....Je li domaca? (ja samo pravim iz kesice, nikad mi do sada nisu noklice uspjele kad sam sama pravila :( )...imas li dobar recept? :D

evo rucka (i vecere) od prije par dana:

paprike i tikvice iz rerne (pravim cesto, coEk obozava tikvice) :-)
Image

krompirusa
Image

junetina sa brokulom i gljivama u soja sosu i jasmin rizom (brzinski)
before Image & after Image

i na kraju "micikin" bulgur :D
before Image & after Image
zena21

Post by zena21 »

vidi ti ove curice sto se izbirikala :D

draga, svaka cast :kiss:
dacina_curica

Post by dacina_curica »

fala zenice :kiss: hajd' na rucak :D :D :D

ja inace kuham 1-2 dana u sedmici ali "nakuham" da imamo za 4-5 dana...ne vjerujem da bih stigla kuhati svaki dan :-) .....doduse tek sam pocela sa kuhanjem (odkako je mali zijancer tu) pa nisam se jos dobro "uhodala" u kuhinji.....valjda ce doci vremenom :-) :-) :-)

e sad, predlozite mi sta da pravim za veceru :D :D :D
maccarona

Post by maccarona »

:shock: wow curice :D blago tebi sposobnoj 8-) :D
pitt

Post by pitt »

dacina_curica wrote:fala zenice :kiss: hajd' na rucak :D :D :D

ja inace kuham 1-2 dana u sedmici ali "nakuham" da imamo za 4-5 dana...ne vjerujem da bih stigla kuhati svaki dan :-) .....doduse tek sam pocela sa kuhanjem (odkako je mali zijancer tu) pa nisam se jos dobro "uhodala" u kuhinji.....valjda ce doci vremenom :-) :-) :-)

e sad, predlozite mi sta da pravim za veceru :D :D :D
Onaj lucikin recept za onu Ripa Vieja govedinu pravo dobro izgleda.....malo jos garlic & dill mashpotatoes.......i ozezi :D:D
dacina_curica

Post by dacina_curica »

izgleda fakat super ali je haman malo "too involved" :sad: ...da mi je sta na brzaka (valja mi Dadu voditi do mojih veceras malo, pa sam ogranicena vremenski)...sad kad bolje razmislim, nazvacu mamu pa cu se njoj uvaliti za veceru :oops: :lol: :lol: :lol:
pitt

Post by pitt »

dacina_curica wrote:izgleda fakat super ali je haman malo "too involved" :sad: ...da mi je sta na brzaka (valja mi Dadu voditi do mojih veceras malo, pa sam ogranicena vremenski)...sad kad bolje razmislim, nazvacu mamu pa cu se njoj uvaliti za veceru :oops: :lol: :lol: :lol:
i to sto kazes....a vazda ima chuck e cheese :D:D:D
Saian

Post by Saian »

dalmatinka wrote:
dacina_curica wrote:dalmatinka jesu li ovo racici ili? (sorry, fakat nista ne vidim :-) )
Normalno da ne vidiš, već pola sata pokušavam uvećati sliku.

Image

jao, evo mi kapa iz usta po tastaturi :oops: :oops: :oops:
pitt

Post by pitt »

Meni se jedu buffalo shrimps veceras ....ili fra diavolo :roll:
maccarona

Post by maccarona »

joj mene ceka neko iznenadjenje kod kuce :D:D
nadam se da je jelo u pitanju, crkoh od gladi :oops: :D
Aorta

Post by Aorta »

Arslan wrote:svaka cast Aorta!

prelijepa jela! prezentacija na visokom nivou! hvala! :D :D
Muchos gracias, senor. : ) Aferim od Arslana mi znaci vise nego...uh...hajd' necu vise. : p

Dacina_curica: hvala, lady! Ja ti isto volim praviti slatke hljebove, pogotovo banana i pumpkin. Uz caj, pogotovo u jesenske dane, uzitak je. Zucchini bread mi je jednom lose ispao, i nisam vise pokusala. A za zelatin, bas cu pogledati u Whole Foods (ili, Whole Paycheck, kako ga ja zovem). Ko bi rek'o -- offensive ingredients u marshmallowu. Btw, tikvice ti izgledaju krasne -- ima ti muz pravo! : )
dacina_curica

Post by dacina_curica »

whole paycheck...ditto :lol: :lol: :lol: :lol:

ja isto volim ove slatke "hljebove" bas u ovo doba.....uz casu mlijeka ili kafe i dobar filmic ili knjigu.....mmmmmmmm........

ovo mi je omiljeni recept za hljeb od banana (super jednostavan, a haos ukusan):

3-4 zrele banane, izgnjecene
75g (1/3c) istopljenog putera
170g (3/4c) secera
1 jaje (umuceno)
1 kasicica vanile
1 kasicica sode bikarbone
trunka soli
350g (1-1/2c) brasna

Ugrijati rernu na 175C (350F). Varjacom umjesati puter u banane, dodati secer, jaja i vanilu (moze i vanilin secer). U smjesu dodati sode bikarbonu i secer i promjesati. Dodati brasno na kraju i dobro izmjesati. istresti u podmazanu formu (za hljeb) i peci 1 sat (+/-). Izvaditi iz fore dok je vruce (da se ne zalijepi).

PS. ja u ovo dodam cokoladne "mrvice" (chips) i macadamia nuts....njam, njam :D
The_Fluid

Post by The_Fluid »

Image

Jelo se prije neki dan, no da ne ostane nezabiljezeno. :)
dalmatinka

Post by dalmatinka »

Današnje lazanje, nestale su brzinom munje :shock:

Image
dino_va..djevojcica

Post by dino_va..djevojcica »

ako ko hoce s ove teme da me usvoji...

Image

ovo je sve sto znam :D
jOFLA

Post by jOFLA »

.
Last edited by jOFLA on 14/07/2010 20:57, edited 1 time in total.
floki

Post by floki »

Pravo ste se uštelili sa ovim kuhanjem da je na kraju postalo umjetnost.
Sve pohvale. Evo da i ja dam doprinos temi.

Prvo se malo krčaka sutlijaš i krompir izrezan na kockice

Image

Puretinu sam marinirala sa maslinovim uljem, sitno isjeckanom majčinom dušicom i bosiljkom, sol

Image

i voila
Image

filovala sam je sa bukovačama i rižom u koje sam stavila malo bibera u zrnu, sol i nacijedila malo limunovog soka a ostatak bukovače sam polako dinstala u tavi u soku koje su pustile

Image

i na kraju je izgledalo ovako

Image

salata

Image

i za kraj sutlijaš

Image
dacina_curica

Post by dacina_curica »

juce sam pravila "lezu" (pitu od rendanih tikvica)....i piletinu u kajmaku (tj. pileca prsa u umaku od pavlake i crvene paprike) :-) ...i jos neki buckuris....slikala sve, slike ostale kod kuce :-) ....nakacim sutra :D

a sad.....u nedjelju mi dolaze prijatelji na veceru (lafo Bajramsku).....slatkise mi nije problem "skuckati" (bice baklave i jos neki kolacic), ali ne znam sta da napravim kao predjelo i glavno jelo....Predlozite mi nestooooooo, pliiiiiz :D :D :D
Aorta

Post by Aorta »

jOFLA & floki -- dobro nam dosle! jOFLA, ovu supu bih voljela probati. Bas jucer kupih yams! Eto, vidis. : ) Super izgleda.

floki -- mogu misliti kako je ukusno. Sigurno tako izgleda!

@ Dacina_curica: je li ti dolaze "nasi" ljudi, ili? Ako su nasi, i bajramski je objed, onda je lagano za odluciti. A ako nisu, lemme think. Ja cu u nedjelju ujutro imati Bajram Brunch! (I'm onto something here! : )) Btw, ta leza dobro zvuci. LUHV tikvice.
dacina_curica

Post by dacina_curica »

Aorta wrote:jOFLA & floki -- dobro nam dosle! jOFLA, ovu supu bih voljela probati. Bas jucer kupih yams! Eto, vidis. : ) Super izgleda.

floki -- mogu misliti kako je ukusno. Sigurno tako izgleda!

@ Dacina_curica: je li ti dolaze "nasi" ljudi, ili? Ako su nasi, i bajramski je objed, onda je lagano za odluciti. A ako nisu, lemme think. Ja cu u nedjelju ujutro imati Bajram Brunch! (I'm onto something here! : ))
dolaze mi 3 Bosanca/Bosanke i jedna Amerikanka koja je udata za Bosanca....znaci nasi ljudi :D ....da nam je "bajramski menu with a twist" :lol:
jOFLA

Post by jOFLA »

.
Last edited by jOFLA on 14/07/2010 20:56, edited 1 time in total.
dacina_curica

Post by dacina_curica »

Dorucak od prije neki dan :D
Image

i rucak + vecera (za sledecih par dana)

leza (aka razlivena pita od tikvica - za ljenguze kojima je mrsko razvijati jufke :D )
Image

pileca prsa u sosu od pavlake
Image

paprikas iliti buckuris od povrca :-)
Image

i sinocna "vecera" (bilo mi mrsko kuhati, a imala potkuhano tijesto u frizideru :D )
Image

sad opet vjerovatno necu kuhati do nedjelje :-) :-) :-)
dacina_curica

Post by dacina_curica »

hadzinice cuvaj nam se i nemoj se puno forsirati :) :) :) ....a mi strpljivo ocekujemo slicice (kad god) :) :)
Post Reply