"Neko bi ovde mogo biti bjen..."

Zanimljivosti, dešavanja i kulturno-politički život u Bihaću, Buzimu, Cazinu, V. Kladuši, Bos. Petrovcu, Sanskom Mostu, Bos. Krupi...

Moderator: Chloe

Post Reply
Mannequin

#801 Re: neko bi ovde mogo biti bjen

Post by Mannequin »

joj Boze.! xD

jedino od ovih svih izraza sam cula za "heravo" :lol: inace ima uvijek ljudi koji pricaju neknjizevnim jezikom, neki upotrebljavaju niz izraza jer je to u njihovom kraju normalno.. no sto se tice Bihaca dosta sam zadovoljna nacinom govora.!
mene strasno nervira kad cujem iz necijih usta da izleti rijec "peraljka" well, helloooo.! otkad je covjece postalo peraljka ispravno a ne pernica?! :S i isto iritantan izraz cak i jos cesci od prvog pomenutog : "znadem" to fakat para usi.!
BOGUS

#802 Re: neko bi ovde mogo biti bjen

Post by BOGUS »

Mannequin wrote:joj Boze.! xD

jedino od ovih svih izraza sam cula za "heravo" :lol: inace ima uvijek ljudi koji pricaju neknjizevnim jezikom, neki upotrebljavaju niz izraza jer je to u njihovom kraju normalno.. no sto se tice Bihaca dosta sam zadovoljna nacinom govora.!
mene strasno nervira kad cujem iz necijih usta da izleti rijec "peraljka"well, helloooo.! otkad je covjece postalo peraljka ispravno a ne pernica?! :S i isto iritantan izraz cak i jos cesci od prvog pomenutog : "znadem" to fakat para usi.!
Ako se ovako prica u Bihacu...
Bosanski_kralj

#803 Re: neko bi ovde mogo biti bjen

Post by Bosanski_kralj »

mene strasno nervira kad cujem iz necijih usta da izleti rijec "peraljka" well, helloooo.! otkad je covjece postalo peraljka ispravno a ne pernica?! :S i isto iritantan izraz cak i jos cesci od prvog pomenutog : "znadem" to fakat para usi.!
Nisi čula za izraze hasum, prandjikati??
Zar očekuješ da se i na ulici priča književnim jezikom :roll:

dok Hrvati zagorce svoje i njihov način govora veličaju na svakom koraku, u nas se samo gleda kako će se koga popljuvati
zambaklija

#804 Re: neko bi ovde mogo biti bjen

Post by zambaklija »

syringa wrote:sočica-grad

iskeljati-isprljati
ja sam kao djete ovaj izraz često čuo i koristio se za "pokakiti se"jesi li se iskeljo a za isprljati sam često čuo izraz "iskaljo-iskaljati se" :mrgreen:
sheilak

#805 Re: neko bi ovde mogo biti bjen

Post by sheilak »

Hrupiti / nahrupiti - nenadano doći ( gosti :D ), iznenada se, naglo, pojaviti, " izbiti " odnekud.

Haza budala - totalna, iskonska :-D budala ( mislim da sam ovo već spomenula, ali trenutno je izraz vrlo aktuelan, barem što se tiče mene :D )
mala_truba

#806 Re: neko bi ovde mogo biti bjen

Post by mala_truba »

Bosanski_kralj wrote:

Nisi čula za izraze hasum, prandjikati??
Zar očekuješ da se i na ulici priča književnim jezikom :roll:

dok Hrvati zagorce svoje i njihov način govora veličaju na svakom koraku, u nas se samo gleda kako će se koga popljuvati
Mi barem,il' većina nas, znamo razliku izmedju knjizevnog jezika i 'slenga', tj.znamo se izrazavati knjizevno a taj narodni govor nam je dio tradicije i ponekad je simpaticno to cuti. U Sarajevu takodje imaju svoj zargon, medjutim, dosta ih uopste ne kuzi i ne zna razliku izmedju knjizevnog govora i zargona, pa ih cujes i na ulici, kafani ali i na fakultetu,TV-u kako isto govore ne kontajuci da trebaju voditi racuna o tom.
Hook

#807 Re: neko bi ovde mogo biti bjen

Post by Hook »

Komparacija pridjeva "lud" :D

lud: budala
ludji: subudala
najludji: safi budala
:D
walkabout

#808 Re: neko bi ovde mogo biti bjen

Post by walkabout »

syringa wrote:sočica-grad
japalak-jaran (mozda)
gilipter-klosar
paj-dio,udio u necemu
heravo-krivo
prandjikati-skakati
fitnija
hasum-zavidnik-ca
uspuntati-ako nesto ne ide kako treba
kalifukter
hintu jemintu-
hampa
djemija-ladja
iskeljati-isprljati
A tek stara imena,mada nije tema:Hance,Munte,Slade,Taho, Tamame,Gospe,Gara,Dedo,Delija,Dekan....
cini mi se da su ovdje rijechi dosta raznolike starosti...

privuche mi paznju rijech "sochica" sa znachenjem grad, shto nisam nikad prije chuo :roll:

a znam za mjesto shto se zove Sochice i nije ni blizu Bos. Krajini :roll:
pustopoljina

#809 Re: neko bi ovde mogo biti bjen

Post by pustopoljina »

ko'će sam čula novu riječ :D (offtopic)
ruri (rury) :D

ne znam da li se još negdje (osim u bihaću) tako "od milja" zovu stanovnici ruralnih područja 8-)
bUDO_hodza

#810 Re: neko bi ovde mogo biti bjen

Post by bUDO_hodza »

Sine koga ti handris :D? -Kao.."koga ti zezas"...
hos-hoces li,da li ces
nes-neces li

De me sad barni ako smis?-Kao "dirni me sad ako smijes"...kad se djeca svadjaju...
kotac-biciklo
gumenjak-zaprezna kola
fijukati-npr...kad se cuje zvizduk vjetra,u cazinu kazu..:"kako fijuce lipo..."

Et malo od mene :D

Procitah tamo jedan komentar kakos e u Bos.Krajini pricha najispravniji bosanski jezik...mislim da je upravu.

Treba napomenuti da se neki ovi nasi izrazi koriste vise "iz sege (s ko sibenik)"...iz sege se prevodi kao "iz zajebancije"...
Znachi,jednostavno ponekad radi furke izustimo ovu koju nasu ustaljenu rijec ....
bUDO_hodza

#811 Re: neko bi ovde mogo biti bjen

Post by bUDO_hodza »

Sta labrnjas covjece...kao sta pricas covjece..
james_dean

#812 Re: neko bi ovde mogo biti bjen

Post by james_dean »

ako te puknem po labri (po ustima) :D
DISCIPLINA

#813 Re: neko bi ovde mogo biti bjen

Post by DISCIPLINA »

Izvinjavam se ako ponavljam nekog, nisma' stigo sve iscitat', a da'm se ne zagubi i s uma smetne.

tudikarke - tu,
ovdikarke - ovdje , kao i gorikarke, dolikarke i sve te varijacije :D
unaokolo - okolo
kor - rod
scerce - ceri / kceri
more - moze
ne gelendise - ne alaise - ne banda - ne drzi do neceg
oti - oni
nama - odmah
blago - domace zivotinje

hah nemre mi na um doc nisht vishe...

Cy
Bihac Bihac

#814 Re: neko bi ovde mogo biti bjen

Post by Bihac Bihac »

:bih
zlata

#815 Re: neko bi ovde mogo biti bjen

Post by zlata »

je'l' bilo

HODI 'VAMO

umisto....."dodji vamo"?

(to vam je Kad se naredjiVa... :D moras nama' oticci kako ti narede)

Dojdi 'vamo=dodji ovamo....ali to vam je ono....polahko...poziv...ali ne i naredjenje....i ne mora biti nama'.
bUDO_hodza

#816 Re: neko bi ovde mogo biti bjen

Post by bUDO_hodza »

pustopoljina wrote:sigracka za sigranje :lol: :lol: :lol: :lol: jes' vala bas :D
a de i tebe ..:D
Maraschino

#817 Re: neko bi ovde mogo biti bjen

Post by Maraschino »

bUDO_hodza wrote:
pustopoljina wrote:sigracka za sigranje :lol: :lol: :lol: :lol: jes' vala bas :D
a de i tebe ..:D

vire mi... :-) :D
foreigndude

#818 Re: neko bi ovde mogo biti bjen

Post by foreigndude »

Šte e ovo ovdi?
macchia_velija

#819 Re: neko bi ovde mogo biti bjen

Post by macchia_velija »

ušćufrijati se ...

(Čudno mi da Bihaćlije smatraju da po svim normalnim definicijama oni ne spadaju pod ruralne sredine?!)
StLouis

#820 Re: neko bi ovde mogo biti bjen

Post by StLouis »

Pao snig hajmo se puzati..ponesi slicure pa niz dolove
Dino Esina

#821 Re: neko bi ovde mogo biti bjen

Post by Dino Esina »

StLouis wrote:Pao snig hajmo se puzati..ponesi slicure pa niz dolove
Ova je prejaka, "niz dolove", al ima ona "OBLADO ME DRIM"( spava mi se) i "SADIJ BRKLJU, OKISANĆE"(slozi sijeno na gomilu i pokrij najlonom :) )...Pa dje vam je NAVILJAK (hrpa sijena za nositi na gomilu sijena) , GOC GOLOTRBA ( više gola od potpuno gologa ), A HAJVAAANA (kako si glup, životinjo) , KULJOVA (trudna), VOĆAR (voćnjak), ŠUŠANJ (suho lišće), NAČMI (otpakuj), ĆUFTIJANI (dio dimija na nogama), SVITNJAK ( špaga koja služi da ti dimije ne spadnu...kaže se još i učkur, a u Sarajevu sam jela učkur pitu pa vi vidite je li kljukuša bezze ili šta??? ), OČEKAJ DA TE USTEGNEM (stani da ti uzvučem hlače ), ŠTONKAKAV REKO (što bi neko rekao ), TELE DUCA (tele udara kravu u vime dok SASNE, tj sisa), LIPŠO (zgodan mladić), KOMŠAČI iliti PERUŠAČI iliti LJUDI KOJI ČEPUTAJU KURUZE (jesenja ceremonija čišćenja tek obranih kukuruza od PERUŠE tj. onog zelenog lista :) ), ONI HODAJU GODINAMA ( zabavljaju se već duže vrijeme), PREVRIMIĆE (promijenit će se vremenske prilike), UZO U KLADUŠI (kupio u Kladuši), VRIDNA (debela u pozitivnom smislu ), KRIVI SE iliti DREČI (neutješno plače)...

!!! Ljudima iz Cazinske Krajine koji ovako ne govore se unaprijed izvinjavam...da ne bi bilo nepotrebne polemike...ovo su iskljucivo rijeci koje su najvise upotrebljavali moji stari...ja ih cuvam i prikazem gdje mogu. Volim ih i ponasna sam jer su mi u naslijedju. Stoga, svi vi koje nervira ona mala sto drobi o krajini i misli da na to ima puno pravo jer je tamo zivjela 6 mjeseci (cak!),, chill out...znamo mi kako pricamo, a da ne valjamo, ne bi smo dizali ovoliku prasinu iza sebe...svi znamo kako se kaze...eto, toliko od mene i ignore za neznalice...
pozz od KladušČanke

Post editovan Bumbar...Zamolila bih da se ne upotrebljava Caps u tolikoj mjeri. Unaprijed hvala.
Bosanski_kralj

#822 Re: neko bi ovde mogo biti bjen

Post by Bosanski_kralj »

Pomagati - plakati, jecati
olensoner

#823 Re: neko bi ovde mogo biti bjen

Post by olensoner »

Suklebac - malo dijete :D
StLouis

#824 Re: neko bi ovde mogo biti bjen

Post by StLouis »

olensoner wrote:Suklebac - malo dijete :D
E, ovaj izraz jos nisam cuo?? Gdje si ovo cuo?

d'jete sasne sisu - dijete jede/cucla dojku :D ovo ne znam ni prevesti :lol:
olensoner

#825 Re: neko bi ovde mogo biti bjen

Post by olensoner »

StLouis wrote:
olensoner wrote:Suklebac - malo dijete :D
E, ovaj izraz jos nisam cuo?? Gdje si ovo cuo?

d'jete sasne sisu - dijete jede/cucla dojku :D ovo ne znam ni prevesti :lol:
Od bas onih starih didova i nana u cazinskoj krajini, tacnije Buzim i okolina ;-)
Post Reply