vaučer wrote:Trinaest mjeseci nepušenja danas...![]()
Nije lako, nije ni toliko teško..
Cigarete, odvikavanje
Moderator: anex
- spreca
#801 Re: Cigarete, odvikavanje
- Gusztav
#802 Re: Cigarete, odvikavanje
Evo od mene, kao iskusnog, jadan mali savjet za sve koji hoće da se prestanu pušiti ili su tek prestali.
Dakle, kad rješiš da "baciš" cigarete, nemoj prestati,ne daj Bože, i s kafom, kao ono
"Ne pušim, sad mi ni kafa nije kafa bez cigarete". To bi bila kardinalna greška.
Bilo bi zaista previše odreći se dva zadovoljstva odjednom. Bilo bi samo gore.
Moj ti je savjet da nastaviš sa kafom, a uz kafu fino i lagano pijuckaj čaj.
Meni je to pomoglo i evo već šest godina uživam - srk kafe, zatim umjesto dima cigarete, srk čaja.
Nadam se da će ova "mala fora" još nekome pomoći. Uživajte.
Dakle, kad rješiš da "baciš" cigarete, nemoj prestati,ne daj Bože, i s kafom, kao ono
"Ne pušim, sad mi ni kafa nije kafa bez cigarete". To bi bila kardinalna greška.
Bilo bi zaista previše odreći se dva zadovoljstva odjednom. Bilo bi samo gore.
Moj ti je savjet da nastaviš sa kafom, a uz kafu fino i lagano pijuckaj čaj.
Meni je to pomoglo i evo već šest godina uživam - srk kafe, zatim umjesto dima cigarete, srk čaja.
Nadam se da će ova "mala fora" još nekome pomoći. Uživajte.
- Michun
#803 Re: Cigarete, odvikavanje
Ubrzo 4 god. da ne pusim.
Na pocetku sam se debljala jer sam sve vise i vise jela. Nisam ono kao nedostaju mi cigarete nego neprimjetno se slagao gram na gram i nabila viska kg.
Zadnje dvije god. sam sportas
samo takav i skinula sam 10 kg. Sad imam idealnu liniju.
Na pocetku sam se debljala jer sam sve vise i vise jela. Nisam ono kao nedostaju mi cigarete nego neprimjetno se slagao gram na gram i nabila viska kg.
Zadnje dvije god. sam sportas
- spreca
#804 Re: Cigarete, odvikavanje
Michun wrote:Ubrzo 4 god. da ne pusim.
Zadnje dvije god. sam sportassamo takav i skinula sam 10 kg. Sad imam idealnu liniju.
Svaka cast
- Michun
#805 Re: Cigarete, odvikavanje
Hvala ti
Pa jesi bar probao s knjigom alana cara?
Da, da...curica sam ja. Ne cudi me sto si fulio, nadimak jeste muskog roda
- spreca
#806 Re: Cigarete, odvikavanje
Michun wrote:Hvala ti![]()
Eh curice
nedaj se samo produzi tako
- Eweleen
#807 Re: Cigarete, odvikavanje
možel mi neko dat link da skinem ovu knjigu od alena carra o prestanku pušenja?
-
sandra01
#808 Re: Cigarete, odvikavanje
Ja jednom nisam pusila jedan cijeli dan i legla navece da spavam i vidim nesto mi nije dobro,trese mi se iznutrica ,kocim se, ma nije mi bilo dobro nikako isto kao da sam dobila neki napad histerije
i ja kontam sta mi je pa sta mi je i onda skontam da taj dan nisam zapalila nijednu te ja ti se brze ustanem ,bilo oko 2 po ponoci i zapalim dvije i smirih se bogami

- Rauber
#809 Re: Cigarete, odvikavanje
SretnoEweleen wrote:možel mi neko dat link da skinem ovu knjigu od alena carra o prestanku pušenja?
http://rapidshare.com/files/130417432/A ... pusiti.rar
- END2012
#810 Re: Cigarete, odvikavanje
sandra01 wrote:Ja jednom nisam pusila jedan cijeli dan i legla navece da spavam i vidim nesto mi nije dobro,trese mi se iznutrica ,kocim se, ma nije mi bilo dobro nikako isto kao da sam dobila neki napad histerijei ja kontam sta mi je pa sta mi je i onda skontam da taj dan nisam zapalila nijednu te ja ti se brze ustanem ,bilo oko 2 po ponoci i zapalim dvije i smirih se bogami
![]()
![]()
Samo te uhvatila kriza... Isto sam to prošla. Samo što sam ja u takvim trenucima popila čašicu travarice i bilo mi je ok. U pitanju je tvoja ovisnost o nikotinu, jer je on čista droga. Misliš li da je svjetski sistem zdravlja toliko "pošten" da prihvati činjenicu kako je pušenje čista droga i postepeno samoubojstvo??? Ne nije!!! Zar ti nije logičan apusrd da jedna država toliko novca "troši" za kampanje, kako bi spriječila pušenje, a s druge strane najvisočije javne prihode ubire upravo od prizvođača droga (cigareta)!? Na koncu, možeš li se prisjetiti kad si počinjala da pušiš, kako ti se nesvjestalo, trebalo ti vremena da navikneš na cigare (drogu) i td..??
3 dana traje fizička ovisnost. To tvoje što si navela. Ja sam već navela stranicu koja je meni pomogla.
Pozzz
Last edited by END2012 on 06/02/2010 17:35, edited 1 time in total.
- END2012
#811 Re: Cigarete, odvikavanje
nuram wrote:Taj prvi put sam testirala karakter. Kao to je pitanje odluke, bla, bla, bla.
Meni je to u stvari čisto "skidanje" sa droge. Unosiš otrov u organizam tolike godine, postepeno. Vjerojatno ga postepeno treba i prestati unostiti da bi bilo uspješno. Za sada jeste.
Meni je padalo na pamet da tako prestanem pšuti, i evo sam prestala. ALI NE TAKO!!! Zauvijek sam bacila cigare. Sad patim od depresije, nije mi dobro, ali se borim...
Pusti ti postepene metode. Nikotin jeste droga, katran ti pomaže da dobiješ RAK i ne samo pluća, ali ljudi i dalje puše.
Pa kako ne bi, kad uđeš u ordinaciju kod doktora, a on upravo ugasio cigaru!????
ALI IPAK, činjenica je da smo svi različiti, pa probaj ti kako ti odgovara. Ali, nemoj dozvoliti da se sve svede na probu!!
Odluka je odluka..
POzz i sretno! Svakako mi javi kako ti ide...
- luckylaka
#812 Re: Cigarete, odvikavanje
Evo boga mi ja namirih 400 dana bez cigarete.Inace sam pusac bio od ,79 pa eto do ,09,punih 30 godina.I nista sad .Sjedim u drustvu pusaca,zena cak pusi ko,,turcin,, a meni to nista.Jest da sam dobio 20kg. ali neka sam i bio sam zgoljo.E jesam zdero vodu ko krava.Svaki cas samo voda i voda i gotovo.Jesam rahat,a pijem ko smuk.Samo cvrsta volja.I nikad nisam rekao,,necu vise pusiti,,ali dok mogu mogu
- chuchumbamayumbe
#813 Re: Cigarete, odvikavanje
Zanimljivo i gadno...
WASHINGTON (AFP) - You know smoking is bad for you. You know inhaling someone else's smoke is bad for you. Now a US study says third-hand smoke -- tobacco residue clinging to surfaces -- is also bad for you.
When a cigarette burns, nicotine is released in the form of a vapor that collects and condenses on indoor surfaces such as walls, carpeting, drapes and furniture, where it can linger for months, said the study, which was published in the Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).
"Our study shows that when this residual nicotine reacts with ambient nitrous acid it forms carcinogenic tobacco-specific nitrosamines, or TSNAs," said Hugo Destaillats, a corresponding author of the study.
"TSNAs are among the most broadly acting and potent carcinogens present in unburned tobacco and tobacco smoke," he said.
The most likely human exposure to TSNAs is through either inhalation of dust or the contact of skin with carpet or clothes -- making third-hand smoke particularly dangerous to infants and toddlers.
Opening a window or turning on a fan to air out a room while a cigarette burns does not eliminate the hazard of third-hand smoke. Smoking outdoors doesn't help much either.
"Smoking outside is better than smoking indoors but nicotine residues will stick to a smoker's skin and clothing," said Lara Gundel, a co-author of the study.
"Those residues follow a smoker back inside and get spread everywhere. The biggest risk is to young children," she said.
"Dermal uptake of the nicotine through a child's skin is likely to occur when the smoker returns and if nitrous acid is in the air, which it usually is, then TSNAs will be formed."
Substantial levels of TSNAs were also found in the truck of a heavy smoker, the study says, adding that most vehicle engines emit some nitrous acid that can infiltrate the passenger compartment of a vehicle.
Researchers from the Lawrence Berkeley National Laboratory led the study, which they say is the first to quantify the reactions of third-hand smoke with nitrous acid.
google prevod:
WASHINGTON (AFP) - Znaš li je pušenje loše za vas. Znaš udisanja tuđeg dima je loše za vas. Sada američka studija kaže treći-hand smoke - duhan ostatak prianja na površinu - također je loše za vas.
Kada cigareta gori, nikotin je izdan u obliku pare koja prikuplja i kondenzira na zatvorenim površinama kao što su zidovi, Tepih, zavjesa i namještaja, gdje se to može otezati mjesecima, kazao je studija, koji je objavljen u Proceedings of National Academy of Sciences (PNAS).
"Naša studija pokazuje da je, kad ovaj preostali nikotin ambijenta dušikov reagira s kiselinom tvori kancerogene duhan-specifičnih nitrosamines, ili TSNAs", rekao je Hugo Destaillats, odgovara autor studije.
"TSNAs su među najviše djeluje široko i snažno prisutna u karcinogeni unburned duhan i duhanski dim," rekao je.
Najvjerojatnije ljudske izloženosti TSNAs je bilo kroz udisanje prašine ili kontakt kože s tepih ili odjeću - stvaranje treće strane dim osobito opasno za bebe i malu djecu.
Otvaranje prozora ili uključivanje ventilatora za zrak iz sobe dok gori cigareta ne eliminiraju opasnost od treći-hand smoke. Pušenje na otvorenom, ne pomaže puno ni.
"Pušenje izvan je bolje nego pušenje u zatvorenom prostoru, ali nikotin ostataka će se držati pušač kože i odjeće", rekao je Lara Gundel, ko-autor studije.
"Oni ostataka slijedite pušač natrag unutra i dobiti širi posvuda. Najveća opasnost je da se mladi djece", rekla je ona.
"Dermalno uptake od nikotina kroz kožu djeteta je vjerojatno da će doći kad se vraća pušač i ako dušikov kiselina je u zraku, koji se obično, onda TSNAs će biti formiran."
Znatan nivo TSNAs je također pronađena u kamion i pušač, studija, kaže, dodajući da je većina vozila, motora ispuštaju dušični neke kiseline koje mogu infiltrirati putničke kabine vozila.
Istraživači iz Nacionalnog laboratorija Lawrence Berkeley je vodio studiju, koji kažu da je prvi kvantificirati reakcije treće ruke dima s dušikov kiseline.
WASHINGTON (AFP) - You know smoking is bad for you. You know inhaling someone else's smoke is bad for you. Now a US study says third-hand smoke -- tobacco residue clinging to surfaces -- is also bad for you.
When a cigarette burns, nicotine is released in the form of a vapor that collects and condenses on indoor surfaces such as walls, carpeting, drapes and furniture, where it can linger for months, said the study, which was published in the Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).
"Our study shows that when this residual nicotine reacts with ambient nitrous acid it forms carcinogenic tobacco-specific nitrosamines, or TSNAs," said Hugo Destaillats, a corresponding author of the study.
"TSNAs are among the most broadly acting and potent carcinogens present in unburned tobacco and tobacco smoke," he said.
The most likely human exposure to TSNAs is through either inhalation of dust or the contact of skin with carpet or clothes -- making third-hand smoke particularly dangerous to infants and toddlers.
Opening a window or turning on a fan to air out a room while a cigarette burns does not eliminate the hazard of third-hand smoke. Smoking outdoors doesn't help much either.
"Smoking outside is better than smoking indoors but nicotine residues will stick to a smoker's skin and clothing," said Lara Gundel, a co-author of the study.
"Those residues follow a smoker back inside and get spread everywhere. The biggest risk is to young children," she said.
"Dermal uptake of the nicotine through a child's skin is likely to occur when the smoker returns and if nitrous acid is in the air, which it usually is, then TSNAs will be formed."
Substantial levels of TSNAs were also found in the truck of a heavy smoker, the study says, adding that most vehicle engines emit some nitrous acid that can infiltrate the passenger compartment of a vehicle.
Researchers from the Lawrence Berkeley National Laboratory led the study, which they say is the first to quantify the reactions of third-hand smoke with nitrous acid.
google prevod:
WASHINGTON (AFP) - Znaš li je pušenje loše za vas. Znaš udisanja tuđeg dima je loše za vas. Sada američka studija kaže treći-hand smoke - duhan ostatak prianja na površinu - također je loše za vas.
Kada cigareta gori, nikotin je izdan u obliku pare koja prikuplja i kondenzira na zatvorenim površinama kao što su zidovi, Tepih, zavjesa i namještaja, gdje se to može otezati mjesecima, kazao je studija, koji je objavljen u Proceedings of National Academy of Sciences (PNAS).
"Naša studija pokazuje da je, kad ovaj preostali nikotin ambijenta dušikov reagira s kiselinom tvori kancerogene duhan-specifičnih nitrosamines, ili TSNAs", rekao je Hugo Destaillats, odgovara autor studije.
"TSNAs su među najviše djeluje široko i snažno prisutna u karcinogeni unburned duhan i duhanski dim," rekao je.
Najvjerojatnije ljudske izloženosti TSNAs je bilo kroz udisanje prašine ili kontakt kože s tepih ili odjeću - stvaranje treće strane dim osobito opasno za bebe i malu djecu.
Otvaranje prozora ili uključivanje ventilatora za zrak iz sobe dok gori cigareta ne eliminiraju opasnost od treći-hand smoke. Pušenje na otvorenom, ne pomaže puno ni.
"Pušenje izvan je bolje nego pušenje u zatvorenom prostoru, ali nikotin ostataka će se držati pušač kože i odjeće", rekao je Lara Gundel, ko-autor studije.
"Oni ostataka slijedite pušač natrag unutra i dobiti širi posvuda. Najveća opasnost je da se mladi djece", rekla je ona.
"Dermalno uptake od nikotina kroz kožu djeteta je vjerojatno da će doći kad se vraća pušač i ako dušikov kiselina je u zraku, koji se obično, onda TSNAs će biti formiran."
Znatan nivo TSNAs je također pronađena u kamion i pušač, studija, kaže, dodajući da je većina vozila, motora ispuštaju dušični neke kiseline koje mogu infiltrirati putničke kabine vozila.
Istraživači iz Nacionalnog laboratorija Lawrence Berkeley je vodio studiju, koji kažu da je prvi kvantificirati reakcije treće ruke dima s dušikov kiseline.
- arzuhal
#814 Re: Cigarete, odvikavanje
Tekst zanimljiv, al prevod gadan 

- chuchumbamayumbe
#815 Re: Cigarete, odvikavanje
Ma gugl, kao sto rekoh...arzuhal wrote:Tekst zanimljiv, al prevod gadan
Meni ne treba prevod, ali ima raje da nece razumjeti pa reko da olaksam.
Jasta je nego zanimljiv, dapache, stravican!
- delfin-79
#816 Re: Cigarete, odvikavanje
pa i ja sam bio pusac od 1967-2005 i pusio obavezno 60 cigareta i sam sebi naredio da vise necu pusiti.....jest da je bilo problema sa odvikavanjem ali ako ne mozes sam sebe kontrolisati kako ces nekog drugog......za ove sto hoce prestati pusiti a ne mogu neka kupe dva metra konopca i po prvo drvo....
- chuchumbamayumbe
#817 Re: Cigarete, odvikavanje
dobar si?
sto prestade, jel zdravlje ili nako?!
sto prestade, jel zdravlje ili nako?!
-
Gospoda Ministarka
#818 Re: Cigarete, odvikavanje
Sinoc sanjam, ja je zapalila merak mi ko nikad... u dva dima sam je ispusila... al mi bilo krivo, sama sam na sebe bila ljuta i onda skontam dda sam samo sanjala. 
- HAVANA
#819 Re: Cigarete, odvikavanje
delfin-79 wrote:pa i ja sam bio pusac od 1967-2005 i pusio obavezno 60 cigareta i sam sebi naredio da vise necu pusiti.....jest da je bilo problema sa odvikavanjem ali ako ne mozes sam sebe kontrolisati kako ces nekog drugog......za ove sto hoce prestati pusiti a ne mogu neka kupe dva metra konopca i po prvo drvo....
Dobro ba što si nervozan
Ja i neću da prestanem.A da hoću, zaćas bi ja to.
- luckylaka
#820 Re: Cigarete, odvikavanje
A jel bio covjek pokraj tebe.Mozda si ti to stvarno povukla dva-tri puta a onda ti se ucinilo da si sanjala.Naeavno pod pretpostavkom da si udata.Gospoda Ministarka wrote:Sinoc sanjam, ja je zapalila merak mi ko nikad... u dva dima sam je ispusila... al mi bilo krivo, sama sam na sebe bila ljuta i onda skontam dda sam samo sanjala.
-
Gospoda Ministarka
#821 Re: Cigarete, odvikavanje
Ma nije bio tu, inace nadem zanimaciju da ne mislim na cigare... da njega nije bilo nikad ne bih prestalaluckylaka wrote:A jel bio covjek pokraj tebe.Mozda si ti to stvarno povukla dva-tri puta a onda ti se ucinilo da si sanjala.Naeavno pod pretpostavkom da si udata.
-
njonjica
#822 Re: Cigarete, odvikavanje
Ljudi moji, moram se pohvaliti da sam ponosno pregazila i treci mjesec bez cigareta. Nekako mislim da je to bila granica koju sam morala preci da bih bila sigurna da je moja odluka konacna.
Krize jos uvijek postoje, cesto sanjam da duhanim (pa mi u snu bude krivo sto pusim, ziva se nasekiram), zamirise mi (najiskrenije) narocito kad odem negdje na kafu, ali se nedam i uzivam u novim ukusima, mirisima.....
Mozda mi necete vjerovati, ali kafa mi nikad nije bila sladja.
Hvala svima koji pisu na ovoj temi jer su i oni bili inspiracija da prestanem pusiti.

Krize jos uvijek postoje, cesto sanjam da duhanim (pa mi u snu bude krivo sto pusim, ziva se nasekiram), zamirise mi (najiskrenije) narocito kad odem negdje na kafu, ali se nedam i uzivam u novim ukusima, mirisima.....
Hvala svima koji pisu na ovoj temi jer su i oni bili inspiracija da prestanem pusiti.
-
njonjica
#823 Re: Cigarete, odvikavanje
I meni se to desava...cesto....Gospoda Ministarka wrote:Sinoc sanjam, ja je zapalila merak mi ko nikad... u dva dima sam je ispusila... al mi bilo krivo, sama sam na sebe bila ljuta i onda skontam dda sam samo sanjala.
- ružmarin-a
#824 Re: Cigarete, odvikavanje
njonjica wrote:Ljudi moji, moram se pohvaliti da sam ponosno pregazila i treci mjesec bez cigareta. Nekako mislim da je to bila granica koju sam morala preci da bih bila sigurna da je moja odluka konacna.
ja evo pet godina hB i nekoliko mjeseci kako sam "čista"
a Alen Cer knjiga - topla preporuka za sve
(ja sam prije nego li je moj ukućanin uzeo prestala, a on nakon 2-3 godine nepušenja propušio i opet čita knjigu, kaže mora uvijek da je ima uza se, teško teško)
-
jaca.84
#825 Re: Cigarete, odvikavanje
Sve je stvar karaktera. Ja sam pusila 8 godina, po dvije kutije dnevno i samo sam preko noci prestala, bacila cigare i jednostavno vise nikad nisam zapalila evo vec 4 godine. I neka mi niko ne prica da je tesko, sve je u odluci i jacini karaktera covjeka.