Imena u Bosni i Hercegovini

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Mrs.Zurbrigen

#801 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by Mrs.Zurbrigen »

bez_ideje wrote:
Mrs.Zurbrigen wrote:
bez_ideje wrote:Pa dobro,kod krscana je to stvar krstenja -oni mahom svi (krsteni) imaju i krsno ime
hmmm... ne kontam... pa krsno ime je ime. koja je razlika izmedju imena i krsnog imena?

btw, jos dva bisera iz ddr-a: socijalinde i planhold. :D
Ne znam stvarno......ali obicno je ono drugo -krsno......Ako ko zna nek nas prosvijetli :mrgreen:
hmmm... dunno. mislim, poznajem puno krstenih krscana koji imaju samo jedno, i puno nekrstenih krscana koji imaju dva ili tri... ne znam kakva je tu tradicija...

imena sa -y ovdije signaliziraju da su djeca rodjena u istocnoj njemackoj (za vrijeme ddr-a). ronny, mandy, conny, cindy, peggy - zvuci engleski, dakle na neki nacin egzoticno. mozda im je to bio nacin da izraze protest protiv rezima... :D i da ne zaboravim jacqueline (izgovoreno: zakeline, sa dugim eeee u sredini i na kraju O_o).
Sunrise00

#802 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by Sunrise00 »

bez_ideje wrote:ima ih i od dva slova -Bo,Ea....... :-) :-) :-) :-) :-)
ja upoznala jednu Su :D :D
minjonja

#803 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by minjonja »

pa valjda pri rodjenu dobiju jedno ime i onda kad se krsti doda se drugo, sta li :D
mom bratu hodza nije htio "cafirsko" ime na uho da prouci (ime germanskog porijekla), pa mu je jednostavno proucio kao da se haris zove :D ali to je ime samo za onaj svijet, na ovom ima samo jedno, ovo cafirsko ime.

a sta fali jacqueline? predivno ime. nemam pojma sta znaci, ali predivno zvuci.
theTruePath

#804 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by theTruePath »

minjonja wrote:pa valjda pri rodjenu dobiju jedno ime i onda kad se krsti doda se drugo, sta li :D
mom bratu hodza nije htio "cafirsko" ime na uho da prouci (ime germanskog porijekla), pa mu je jednostavno proucio kao da se haris zove :D ali to je ime samo za onaj svijet, na ovom ima samo jedno, ovo cafirsko ime.

Koje je to ime Bogati? moralo je biti upadljivo da bi hodza odbio prouciti
SenSen

#805 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by SenSen »

Mrs.Zurbrigen wrote:hmmm... pa mene je skoro zapalo. i to ne samo ime jedne bake, nego i druge. O_o hvala bogu, pa je neko intervenirao na vrijeme...
Sada ovo vidje :lol: :lol: :lol:

I mene je zamalo zapalo ime od Majke rahmetli. Vrlo staromodni zenstveno ime (nije nikakvo cvijece :D ) koje mi nikako nebi pasalo. Koliko god neko volio svoje roditelje (u mom slucaju svoju svekrvu :D ) mislim da imenovanje dijece nije bas najbolji forum za izrazivanje te ljubavi. Tj vaznije je da ce dijete morati zivjeti sa tim imenom.
Mrs.Zurbrigen

#806 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by Mrs.Zurbrigen »

SenSen wrote:
Mrs.Zurbrigen wrote:hmmm... pa mene je skoro zapalo. i to ne samo ime jedne bake, nego i druge. O_o hvala bogu, pa je neko intervenirao na vrijeme...
Sada ovo vidje :lol: :lol: :lol:

I mene je zamalo zapalo ime od Majke rahmetli. Vrlo staromodni zenstveno ime (nije nikakvo cvijece :D ) koje mi nikako nebi pasalo. Koliko god neko volio svoje roditelje (u mom slucaju svoju svekrvu :D ) mislim da imenovanje dijece nije bas najbolji forum za izrazivanje te ljubavi. Tj vaznije je da ce dijete morati zivjeti sa tim imenom.
pa ja sam uvijek mislila na imena mojih roditelja, onako malo adaptirano na danasnje potrebe. ne bi pas ni tako lose prosli... :D

ne znam, nekako mi se jako svijdaju i neka njemacka imena, kao hagen ili moritz ili grete, ali uvijek kontam da ce glupo zvuciti u kombinaciji sa mojim i momkovim super-balkanskim prezimenima... :D

a sto se jacqueline tice, ne fali joj nista. samo kad neko iz dresdena, bautzena ili slicnih krajeva sa strasnim dijalektom jacquelinu pretvori u nesto sto zvuci kao zvakelina onda, ne znam, nekako ne ostajo puno od ljepote tog imena... :D
SenSen

#807 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by SenSen »

Mrs.Zurbrigen wrote:ne znam, nekako mi se jako svijdaju i neka njemacka imena, kao hagen ili moritz ili grete, ali uvijek kontam da ce glupo zvuciti u kombinaciji sa mojim i momkovim super-balkanskim prezimenima... :D
Jepp, vazno je uskladiti i ime i prezime. Ne znam kako bi nasla koje ide i sa mojim i sa momkovim prezimenom (jedno nashe i jedno strano). A osim toga je vazno da ime nije lako rimovati i da ne potsjeca na nesto, jer ce dijete da fasuje na igralistu. Evo mala demonstracija:

"Hej Hagen, gdje ti je Dazs?" :D

"Moritz, de dodji da se skijam po tebi" :D

"Grete, nemoj se izgubiti u shumi, ponesi mrva" :D
minjonja

#808 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by minjonja »

theTruePath wrote:
minjonja wrote:pa valjda pri rodjenu dobiju jedno ime i onda kad se krsti doda se drugo, sta li :D

ima djuture djece sto se tako zove. znaci nesto kao ratnik na njemackom. barem ja znam najmanje 6-7 ljudi koji se jos tako zovu. bas se pitam jel i njima hodza nesto drugo proucio.
Mrs.Zurbrigen

#809 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by Mrs.Zurbrigen »

minjonja wrote:
theTruePath wrote:

ima djuture djece sto se tako zove. znaci nesto kao ratnik na njemackom. barem ja znam najmanje 6-7 ljudi koji se jos tako zovu. bas se pitam jel i njima hodza nesto drugo proucio.
uh, pa ima bezbroj imena sa nekim ratnickim znacenjem...
ralph, rudolf, sven, walter, itd., itd.

a sto se prikladnosti imena tice, ili mogucnosti da se neko zeza na racun hagena i grete, ja mislim, pojma nemam, opasnost je uvijek tu da se dobije neki glup nadimak. koliko su mene zezali zbog mog finog balkanskog imena, :(, sve sto je malo egzoticnije budi mastu i navodi ljude na neke glupe ideje, ne znam kako bi se to dalo sprijeciti.
hagen i grete dapace ovdje nisu bas opasna imena, ali ne bih ih davala djeci da zivim negdje drugdje, gdje se na primjer govori engleski pa od hagena stvarno postane hejgn. :D dalkem, treba imena za svako podneblje... :D
minjonja

#810 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by minjonja »

Mrs.Zurbrigen wrote:
minjonja wrote:
theTruePath wrote:
uh, pa ima bezbroj imena sa nekim ratnickim znacenjem...
ralph, rudolf, sven, walter, itd., itd.

a sto se prikladnosti imena tice, ili mogucnosti da se neko zeza na racun hagena i grete, ja mislim, pojma nemam, opasnost je uvijek tu da se dobije neki glup nadimak. koliko su mene zezali zbog mog finog balkanskog imena, :(, sve sto je malo egzoticnije budi mastu i navodi ljude na neke glupe ideje, ne znam kako bi se to dalo sprijeciti.
hagen i grete dapace ovdje nisu bas opasna imena, ali ne bih ih davala djeci da zivim negdje drugdje, gdje se na primjer govori engleski pa od hagena stvarno postane hejgn. :D dalkem, treba imena za svako podneblje... :D
nije nijedno od tih gore imena :D ovo ime nije nikako strano ime za ovo podrucje.

a sto se tice imena za tebe, uvijek postoji mia koje ima od amerike do kine :D ako si vec gore, ja bi svojoj kcerki dala leonie ili jacqueline ili leonie-jacqueline :D a sinu najvjerovatnije maurice. meni prelijepa imena 8)
Mrs.Zurbrigen

#811 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by Mrs.Zurbrigen »

minjonja wrote:
nije nijedno od tih gore imena :D ovo ime nije nikako strano ime za ovo podrucje.

a sto se tice imena za tebe, uvijek postoji mia koje ima od amerike do kine :D ako si vec gore, ja bi svojoj kcerki dala leonie ili jacqueline ili leonie-jacqueline :D a sinu najvjerovatnije maurice. meni prelijepa imena 8)

kod mauricea uvijek moram misliti na "the joker", "some people call me maurice"... :D

hey, al da se vratimo religiji: kako je to, kad vec vecina nasih imena ima neki konotat, koji daje informacije o porijeklu osobe, kad jedan nacionalno i vjerski heterogeni par daje ime djetetu? jel oni onda koriste neutralna imena, ili se nadje neka druga vrsta konzensa. ili to njima nije ni vazno, jer u slucaju da je, ne bi ni postali par?

hmmm, jel mozda lothar? :D
minjonja

#812 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by minjonja »

Mrs.Zurbrigen wrote:
minjonja wrote:

kod mauricea uvijek moram misliti na "the joker", "some people call me maurice"... :D

hey, al da se vratimo religiji: kako je to, kad vec vecina nasih imena ima neki konotat, koji daje informacije o porijeklu osobe, kad jedan nacionalno i vjerski heterogeni par daje ime djetetu? jel oni onda koriste neutralna imena, ili se nadje neka druga vrsta konzensa. ili to njima nije ni vazno, jer u slucaju da je, ne bi ni postali par?

hmmm, jel mozda lothar? :D
nije lothar :D hej al koje li slucajnosti, ime ima itekako veze sa tvojim nickom :D :D

kod mene su uglavnom oni iz mijesanih brakova zovu mia, nina, ena, damir :D
Rimad

#813 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by Rimad »

Ne znam šta je više sa tim imenima danas. K'o da se stidimo sami sebe.

Sjećam se vremena kada je bilo smješno davati imena kao što su Tajfun ili Magic Johnson (bilo ih je i ovakvih). Izgleda da se vremena mijenjaju, pa će nam djeca nositi imena mitoloških bića.
Eto, ja ću svom djetetu dati ime Minotaur :-D , ako bude muško, a Meduza, ako bude žensko. Mislim da je ovo puno bolje nego npr. Sadik, jerbo, ako se bude zvao Sadik,svi ostali Minotauri, Odini, Ahileji će ga zezati u školi i nećemo moći ući u Evropsku uniju. :lol:
aman

#814 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by aman »

Ma ništa bez Jamezdina. Išao jedan u moju školu davno jednom... :shock:
theTruePath

#815 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by theTruePath »

minjonja wrote:
theTruePath wrote:

Ako mislis na Admir,to ime se u Njemackoj ne daje nikome...to su nasi ljudi izmislili,meni licno bezveze ime,,puno lijepse je Haris :D
minjonja

#816 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by minjonja »

nije admir, rekoh da je njemacko ime :-)
Sunrise00

#817 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by Sunrise00 »

minjonja wrote:nije admir, rekoh da je njemacko ime :-)
Hans! :D :D
Adolf 8-) :D
theTruePath

#818 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by theTruePath »

armin? :-)
beautyfool

#819 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by beautyfool »

A sto to hodza mora prouciti :? zar nema nekog od blize familije ko bi mogao prouciti ili je taj hodza neki bliski rod ili nesto slicno ???
bez_ideje

#820 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by bez_ideje »

A sta se uci?
Mislim ...nisam znala da ima neki vjerski obred sa imenom kod muslimana
minjonja

#821 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by minjonja »

beautyfool wrote:A sto to hodza mora prouciti :? zar nema nekog od blize familije ko bi mogao prouciti ili je taj hodza neki bliski rod ili nesto slicno ???
ma to je bilo u vrijeme komunizma kad je vrh bio fatihu znat.
beautyfool

#822 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by beautyfool »

Ezan i Ikamet, to ko god bar malo zna nesto uciti moze prouciti svom djetetu i jos neku lijepu dovu i eto ga :) netrebaju nikakve hodze i slicno za to.
Mrs.Zurbrigen

#823 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by Mrs.Zurbrigen »

ole, ole super nermin!!! :D

jesam li sad pogodila?

:D
minjonja

#824 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by minjonja »

Mrs.Zurbrigen wrote:
ole, ole super nermin!!! :D

jesam li sad pogodila?

:D

jes jes, nermin zurbrigen :D
beautyfool

#825 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by beautyfool »

Nermin je Tursko ime, puna Turska zena sa imenom Nermin :D kod njih je to zensko ime, ne znam otkud to da je neko Njemacko ???
Post Reply