ASTRONOMIJA

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
poostar

#801 Re: ASTRONOMIJA

Post by poostar »

http://www.sciencealert.com/nasa-s-maki ... watch-live

NASA's making a big exoplanet announcement this week,
poostar

#802 Re: ASTRONOMIJA

Post by poostar »

NASA najavila objavu velikog otkrića: Ovo smo čekali hiljadu godina

http://www.klix.ba/scitech/nauka/nasa-n ... /150723073

Jedva cekam da ispalim odavde :run:

Sala na stranu. Znaci,od 18 sati presica..ima link u gornjem postu
asdf1

#803 Re: ASTRONOMIJA

Post by asdf1 »

Vanzemaljci! Konacno!

karanana

#804 Re: ASTRONOMIJA

Post by karanana »

pa sta mogu reci?

otkrivena planeta 5000 svjetlosnih godina od nas koja mozda lici na nasu planetu i na kojoj mozda ima zivota.
statisticki gledano, to i nije neka senzacionalna novost.

sta mozemo uraditi da saznamo vise o toj planeti? nista jer je toliko daleko.
SmokingMan

#805 Re: ASTRONOMIJA

Post by SmokingMan »

Za ozbilnije poduhvate potreban je glas razuma i saglasnost svih svjetskih sila,a prije svega enormni godišnji svjetski budžet koji bi morao biti barem 5 puta veći od onoga kojeg sama USA ulaže u vojnu tehnologiju.
sunceKOtepsija

#807 Re: ASTRONOMIJA

Post by sunceKOtepsija »

karanana wrote:pa sta mogu reci?

otkrivena planeta 5000 svjetlosnih godina od nas koja mozda lici na nasu planetu i na kojoj mozda ima zivota.
statisticki gledano, to i nije neka senzacionalna novost.

sta mozemo uraditi da saznamo vise o toj planeti? nista jer je toliko daleko.

nije 5 milajardi vec 5 hiljada, mozemo smislit nesto d putujemo brzo i mozda poslat nesto ne mislim sad al kroz odredeni vremenski period
sunceKOtepsija

#808 Re: ASTRONOMIJA

Post by sunceKOtepsija »

sinuhe

#809 Re: ASTRONOMIJA

Post by sinuhe »

Neko ko sa Keplera gleda Zemlju vidi Zemljanine iz 615 godine nase ere. Daleko je to. Moraju naci nesto blize.
Ali nevjerovatna stvar ovako ili onako.
karanana

#810 Re: ASTRONOMIJA

Post by karanana »

ma ja. kao nasa djeca bi mogla ici tamo na put. nema sanse. evo desetinama godina se sprema misija za mars koju cemo mi mozda doziviti a mozda i necemo a mars je udaljen 13 svjetlosnih minuta od zemlje. a oni ovdje pricaju o planeti koja je udaljena 1400 svjetlosnih godina. ja mislim da bi nam sa brzinama koje sad imamo trebalo, bubam, ali mozda preko 200.000 godina da stignemo do tamo.
fosna2014

#811 Re: ASTRONOMIJA

Post by fosna2014 »

Sad moramo napraviti brod i par generacija da doputujemo do Keplera ili da izmislimo neku energiju koja bi nas zumirala do tamo. Veliko otkrice. :thumbup:
SmokingMan

#812 Re: ASTRONOMIJA

Post by SmokingMan »

Svjesni su da snimci koji će se ubuduće sačinjavati pomoću svemirskog teleskopa Kepler neće biti dovoljni za sačinavanje detaljnijih analiza,potrebno je poslati neku sondu koja bi morala uraditi neke detaljnije analize tla,atmosfere,etc.Sa trenutnom dostupnom tehnologijom potrbnp je oko 1,000 ili nešto više godina,kako bi sonda prešla toliku udaljenost,plus slanje povratnih informacija.Preveliki entuzijazam mogao bi veoma lahko mogao postati i veliko razočarenje.A eventualno naseljavanje planete na kojoj bi,po nekoj gruboj procjeni,život mogao egistirati bi moglo biti izvodljivo za nekih 7-10.000 godina,međutim,ukoliko bi se desio neki radikalniji skok u svemirskom programu,to bi moglo biti i mnogo mnogo ranije,ali sve prvenstveno zavisi od konkretne analize,jer prije svega ovakav tip istraživanja zahtjeva i kooperativan rad svih organizacija koja se bave svemirskim programom,te veliku količinu novca,koji se za sada uglavnom slijeva iz džepova izuzetno bogatih filantropa,a tek onda iz državnih budžeta,kao i dobrotvornih priloga kompanija.Lično sam veoma oprezan kada su u pitanju ovakva i slična otkrovljenja.
poostar

#813 Re: ASTRONOMIJA

Post by poostar »

Mars se takodjer nalazi u tzv naseljivoj zoni, ali na njemu ne postoje uslovi za zivot. Nista, znacwmo vise 2018 godine kad james webb zamjeni hubble.
BHCluster

#814 Re: ASTRONOMIJA

Post by BHCluster »

Samo treba politicka volja tj strah od necega i odmah se lova osposobi.
sizifinho

#815 Re: ASTRONOMIJA

Post by sizifinho »

Daleko smo mi od otkrivanja novih svjetova, sve što sad gledamo su fotografije univerzuma od prije ihihi... Treba još pure.
Za našeg vremena sigurno neće biti selidbi
sunceKOtepsija

#816 Re: ASTRONOMIJA

Post by sunceKOtepsija »

karanana wrote:ma ja. kao nasa djeca bi mogla ici tamo na put. nema sanse. evo desetinama godina se sprema misija za mars koju cemo mi mozda doziviti a mozda i necemo a mars je udaljen 13 svjetlosnih minuta od zemlje. a oni ovdje pricaju o planeti koja je udaljena 1400 svjetlosnih godina. ja mislim da bi nam sa brzinama koje sad imamo trebalo, bubam, ali mozda preko 200.000 godina da stignemo do tamo.
teski pesimista, teski :-)
sunceKOtepsija

#817 Re: ASTRONOMIJA

Post by sunceKOtepsija »

poostar wrote:Mars se takodjer nalazi u tzv naseljivoj zoni, ali na njemu ne postoje uslovi za zivot. Nista, znacwmo vise 2018 godine kad james webb zamjeni hubble.
ne moraju biti ist uslovi
sunceKOtepsija

#818 Re: ASTRONOMIJA

Post by sunceKOtepsija »

BHCluster wrote:Samo treba politicka volja tj strah od necega i odmah se lova osposobi.
moze se i bez love ako svi radimo zajedno
sunceKOtepsija

#819 Re: ASTRONOMIJA

Post by sunceKOtepsija »

sizifinho wrote:Daleko smo mi od otkrivanja novih svjetova, sve što sad gledamo su fotografije univerzuma od prije ihihi... Treba još pure.
mozda izmislimo nesto sto ce nam omogucit da gledamo galaksije par miliona cak desetin a i stotina miliona svjetlosnih godina udaljenih od zemlje nase planete, da ih gledamo realtajm
studiorum_tuzlaensis

#820 Re: ASTRONOMIJA

Post by studiorum_tuzlaensis »

sunceKOtepsija wrote:
sizifinho wrote:Daleko smo mi od otkrivanja novih svjetova, sve što sad gledamo su fotografije univerzuma od prije ihihi... Treba još pure.
mozda izmislimo nesto sto ce nam omogucit da gledamo galaksije par miliona cak desetin a i stotina miliona svjetlosnih godina udaljenih od zemlje nase planete, da ih gledamo realtajm
:lol: :lol: :-)
sizifinho

#821 Re: ASTRONOMIJA

Post by sizifinho »

možda izmislimo tehnologiju koja otvara prolaz u vrijeme-prostor kontinuumu, i skraćuje put na 2-3 svjetlosne godine, hmmm, možda možda...
Čuj legende, da gledamo riltajm. Osim što je glupost, fizički je nemoguće. Ne zavisi od nas što je Kepler kojeg gledamo sad u kamenom dobu, već od prirode svjetlosti i brzine. Ne možemo učiniti da neki predmeti putuju ni približno brzini svjetlosti, kako ćeš onda ubrzat dolazak svjetlosti :S
karanana

#822 Re: ASTRONOMIJA

Post by karanana »

SmokingMan wrote:Svjesni su da snimci koji će se ubuduće sačinjavati pomoću svemirskog teleskopa Kepler neće biti dovoljni za sačinavanje detaljnijih analiza,potrebno je poslati neku sondu koja bi morala uraditi neke detaljnije analize tla,atmosfere,etc.Sa trenutnom dostupnom tehnologijom potrbnp je oko 1,000 ili nešto više godina,kako bi sonda prešla toliku udaljenost,plus slanje povratnih informacija.Preveliki entuzijazam mogao bi veoma lahko mogao postati i veliko razočarenje.A eventualno naseljavanje planete na kojoj bi,po nekoj gruboj procjeni,život mogao egistirati bi moglo biti izvodljivo za nekih 7-10.000 godina,međutim,ukoliko bi se desio neki radikalniji skok u svemirskom programu,to bi moglo biti i mnogo mnogo ranije,ali sve prvenstveno zavisi od konkretne analize,jer prije svega ovakav tip istraživanja zahtjeva i kooperativan rad svih organizacija koja se bave svemirskim programom,te veliku količinu novca,koji se za sada uglavnom slijeva iz džepova izuzetno bogatih filantropa,a tek onda iz državnih budžeta,kao i dobrotvornih priloga kompanija.Lično sam veoma oprezan kada su u pitanju ovakva i slična otkrovljenja.
dakle ova planeta je udaljena 1400 svjetlosnih godina. dakle da sonda leti brzinom svjetlosti bilo bi joj potrebno 1400 godina da dodje do tamo. to je nepojmljivo, a evo probacu da izracunam i da docaram koliko bi vremena trebalo sondi da dodje do keplera sa tehnologijom/brzinama koje sada postizemo:

ova sonda new horizons sto je dosla do plutona je putovala blizu nekih 70.000 km na sat ako se ne varam. a u poredjenju sa ovom brzinom, svjetlost predje 330.000 km al u sekundi. new horizons je, takodjer ako se ne varam, najbrzi man made leteci objekat u svemiru. ili je mozda drugi po brzini, ima ona neka sonda koja je poodavno napustila solarni sistem, mozda ona pichi brze ali nije ni bitno za ovu moju kalkulaciju.
dakle, ovoj sondi je uzelo cca. 9 godina da predje razdaljinu od neka 4 svjetlosna sata.
e hajmo sad raditi prosto mnozenje, ispravite me ako me upratite: u jednoj godini ima 8760 sati. znaci jedna svjetlosna godina je 8760 "svjetlosnih" sati. do plutona je 4 svjetlosna sata ili 9 godina putovanja, znaci da bi se doslo do mjesta koje je udaljeno jednu svjetlosnu godinu potrebno je: 8760/4*9=
19.710 godina putovanja brzinom new horizonsa da se predje jedna svjetlosna godina
znaci do keplera: 19.710*1400=27.594.000
27 i po miliona godina putovanja. vau. nesto sam zajebo, puno je ovo. jelde?
statixx

#823 Re: ASTRONOMIJA

Post by statixx »

Pa šta si ti mislio burazeru... :D

Do najblize zvijezde, Alpha Centauri, trebalo bi ti nekih 75.000 godina. :D
SmokingMan

#824 Re: ASTRONOMIJA

Post by SmokingMan »

karanana wrote:
SmokingMan wrote:Svjesni su da snimci koji će se ubuduće sačinjavati pomoću svemirskog teleskopa Kepler neće biti dovoljni za sačinavanje detaljnijih analiza,potrebno je poslati neku sondu koja bi morala uraditi neke detaljnije analize tla,atmosfere,etc.Sa trenutnom dostupnom tehnologijom potrbnp je oko 1,000 ili nešto više godina,kako bi sonda prešla toliku udaljenost,plus slanje povratnih informacija.Preveliki entuzijazam mogao bi veoma lahko mogao postati i veliko razočarenje.A eventualno naseljavanje planete na kojoj bi,po nekoj gruboj procjeni,život mogao egistirati bi moglo biti izvodljivo za nekih 7-10.000 godina,međutim,ukoliko bi se desio neki radikalniji skok u svemirskom programu,to bi moglo biti i mnogo mnogo ranije,ali sve prvenstveno zavisi od konkretne analize,jer prije svega ovakav tip istraživanja zahtjeva i kooperativan rad svih organizacija koja se bave svemirskim programom,te veliku količinu novca,koji se za sada uglavnom slijeva iz džepova izuzetno bogatih filantropa,a tek onda iz državnih budžeta,kao i dobrotvornih priloga kompanija.Lično sam veoma oprezan kada su u pitanju ovakva i slična otkrovljenja.
dakle ova planeta je udaljena 1400 svjetlosnih godina. dakle da sonda leti brzinom svjetlosti bilo bi joj potrebno 1400 godina da dodje do tamo. to je nepojmljivo, a evo probacu da izracunam i da docaram koliko bi vremena trebalo sondi da dodje do keplera sa tehnologijom/brzinama koje sada postizemo:

ova sonda new horizons sto je dosla do plutona je putovala blizu nekih 70.000 km na sat ako se ne varam. a u poredjenju sa ovom brzinom, svjetlost predje 330.000 km al u sekundi. new horizons je, takodjer ako se ne varam, najbrzi man made leteci objekat u svemiru. ili je mozda drugi po brzini, ima ona neka sonda koja je poodavno napustila solarni sistem, mozda ona pichi brze ali nije ni bitno za ovu moju kalkulaciju.
dakle, ovoj sondi je uzelo cca. 9 godina da predje razdaljinu od neka 4 svjetlosna sata.
e hajmo sad raditi prosto mnozenje, ispravite me ako me upratite: u jednoj godini ima 8760 sati. znaci jedna svjetlosna godina je 8760 "svjetlosnih" sati. do plutona je 4 svjetlosna sata ili 9 godina putovanja, znaci da bi se doslo do mjesta koje je udaljeno jednu svjetlosnu godinu potrebno je: 8760/4*9=
19.710 godina putovanja brzinom new horizonsa da se predje jedna svjetlosna godina
znaci do keplera: 19.710*1400=27.594.000
27 i po miliona godina putovanja. vau. nesto sam zajebo, puno je ovo. jelde?
Svakako sam dao grubu procjenu koja nije meritorna,sve zavisi od vrste pogona na koji bi se sonda trebala oslanjati.Putovanje teoretski može trajati jako kratko,a može i znatno duže.Ali i sama lokacija svake zvijezde unutar sazviježđa (kao i njenih pratilaca) se vremenom mjenjaju,primjera radi ni jedan prepoznatljivi oblik sazviježđa Orion neće u narednih 500.000 godina biti isti kao što je to slučaj danas,zvijezde se jednostavno kreću u svojim putanjama.Signal koji je 1974 godine poslat iz Areciba u pravcu globularne skupine M13 će uprkos s svojoj izuzetnoj brzini uveliko promašiti svoju destinaciju.Skupina zvijezda "sedam sestara" (Pleiades) se postepeno kreće u pravcu "stopala" sazviježđa Orion.o je priroda kosmosa,o jednostavno se širi,što mu je i u prirodi.Niko ne bi mogao grantovati da bi sonda poslata u pravcu "potencijalne nove zemlje" mogla stići na svoje odredište i za približno proračunati period,prvenstveno iz tehničkih razloga,uslova u kosmosu,etc.Sve predhodno navedeno je samo primjer naše nemoći nasprav golemog prostora unutar Univerzuma.Koja je garancija da se u skorije vrijeme neće ugasiti i naše Sunce,uprkos tome što se radi o zvijezdi glavne sekvence,i što za nju postoji računica da će njezin životn vijek trajati još nekih +/-5 milijardi godina,jedno je od pravila da procjena ostaje samo procjena,stvarno trenutno stanje zvijezda,dalekih planeta te objekata dubinskog neba je sasvim nešto drugo.
crni100

#825 Re: ASTRONOMIJA

Post by crni100 »

Pozdrav,
Pronašao sam ovo u bašti liči mi na meteor kako da provjerim?
Teži 173 grama lijepi se za magnet.
http://postimg.org/image/yzuhrs9g5/
Last edited by crni100 on 24/07/2015 17:18, edited 1 time in total.
Post Reply