Vehabizam - Selefizam

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
vruce pivo

#801 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by vruce pivo »

statix wrote:
Amerima takva situacija i odgovara,da nema talibana,al kaide,teororista,vehabija nebi bilo ni nafte za Ameriku,kako bi se opravdavali imperijalisticki ratovi??
Pa sami Ameri su tokom devedesetih dali zeleno svjetlo Saudijcima da kroz zvanične institucije podrže finansiranje vehabijske vjerske platforme..Iste platforme koja im se odbila o glavu 11 septembra ali im je dala povoda da okupiraju Irak i Afganistan!
Ta je prica poznata, ali koji je motiv SA? Novac, naravno, nema tu filozofije. dolari im u ocima ko fildzani.

Jos kad mi kazu da je teorija sebicnog gena sranje.
Naravno da je novac i profit iza svega toga..

Ljudi u Americi i Saudijskoj Arabiji su dva razlicita svijeta,sta vise ne mogu se smisliti...ali su Americki politicari i kraljevska porodica koja broji 8000 clanova kao dva oka u jednoj glavi..Ta neraskidiva veza traje vise od 70 godina i nju u stvari ne podrzavaju ni gradjani Amerike ni Saudijske Aarabije,ni Izrael a ni ostatak muslimanskog svijeta,ali ta veza i pored svega traje i traje..
statix

#802 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by statix »

@vruce pivo
Jesi siguran za Izrael? Amerika ih puna, nema logike.
ikrime

#803 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by ikrime »

.[/quote]

Cinjenice su veoma jednostavne samo ih treba povezati na pravi nacin..

Recimo da je Saudijska Arabija u zadnjih deset godina izdvojila preko 100 milijardi dolara za sirenje vehabijskog pokreta...I sad nek mi neko pokusa objasniti zasto bi Saudijci finansirali najvece neprijatelje zapada dok u isto vrijeme predstavljaju najveceg Americkog saveznika na bliskom istoku,uz Izrael naravno..
Kakva je to dvostruka igra ??!![/quote]

Otkudt ti da Saudijci finansiraju najveće neprijatelje Zapada. Pa zbog čega su zatvorene silne organizacije kod nas, ako je tako. Iako su uglavnom bile udure. Odmah nakon 11.9. svaka organizacije koja je došla pod bilo kakvu sumnju zatvorena je, i to ne ovdje, nego su je Saudijci u Saudiji ugasili zamrznuvši im račune.

Saudija jako dobro sarađuje ne brini ti, na hutbama se i ne smije spomenuti američki zulum, još ako se dova kakva prouči, odmah zatvor. Puni su zatvori "neposlušnih" imama i njihovih učenika.

Nije ba sve tako jednostavno kako ti misliš.[/quote]

Da li si ti upoznat sa falsifikovanjem Kurana u Fahdovoj stampariji koja dnevno odstampa preko 20000 primjeraka i u kojim se poziva na ubijanje zidova i krscana a u nekim surama se pominju tenkovi i helikopteri !!?
Da li znas za to?
Uzmi tu cinjenicu i ovu sliku ispod pa saberi 2+2!!
Image[/quote]

de nebulazni, kakvo falsfikovanje Kur'ana :-)
callmethebreeeze

#804 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by callmethebreeeze »

da, zaista, cuj falsifikovanje kur'ana. to bi bas moglo proci.
:-)
zlafa

#805 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by zlafa »

callmethebreeeze wrote:isli su i na kosovo, ima ih po africi. ljudi svoje misionaranje ozbiljno shvataju. a imaju lovu. :D
hvala bogu pa jehovini nemaju mocnu drzavu iza sebe.
Moras razgraniciti 2 stvari misionare i selefije. Al evo uzet cemo da su Saudijci finansirali misionare u Bosni. Stim nesto puno Saudija nema veze, moras shvatiti da dole ima samo jedan porez a to je zekat, pa ljudi znaju taj zekat usmjeriti u razne organizacije koje se bave POZIVOM U ISLAM, sto ne vidim lose.
bez_ideje

#806 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by bez_ideje »

Muslimani nikada nece biti dio demokratskog drustva ako to ne moraju!
Htjeli priznati ili ne,demokratija za njih uvijek predstavlja samo prelazno rjesenje ili ti ga nuzno zlo..teznje su usmjerene ka stvaranju vjerske drzave utemeljene na serijatu!
Serijat je za muslimane jasan,i tu nema odstupanja-serijat je u suprotnosti sa demokratijom i teznjama zapadnog drustva!
Prica o muslimanskoj renesansi koja ce da otvori oci zapada je samo mlacenje prazne slame,jer je omjer sila i okolnosti ,na neciju zalost,na neciju radost,takav da je jedina renesansa koja moze da se dogodi ona unutar samog islama i poredaka koji su ustrojeni na serijatu! Postajati konkurentan na trzistu nauke,umjetnosti i ekonomije i nastojati parirati zapadu u tome je gotovo nemoguc poduhvat jer ce i dobre stvari ostajati u sjeni nepostivanja ljudskih prava,zenskih i djecijih pogotovo.
-Ne zelim biti dio drustva u kojem ce mi ulema dati listing poslova koje smijem da obavljam
-Ne zelim biti dio drustva koje mi propisuje kako moram da se oblacim
-Ne zelim bit dio drustva koje ce me objesiti zato sto sam homo
-Ne zelim biti dio drustva koje ce me kamenovati zato sto se sexam
-Ne zelim biti dio drustva koje ce mi odjeci ruku ruku kad maznem upaljac
-Ne zelim biti dio drustva koje ce da me bicuje zato sto pijem
-Ne zelim biti dio drustva u kojem ne mogu slobodno da se krecem
-Ne zelim biti dio drustva u kojem ne mogu slobodno da razgovaram
-Ne zelim biti dio drustva koje mi namece uloge koje sama ne izaberem
-Ne zelim biti dio drustva u kojem ce da me gledaju kao da sam bolesna zato sto ne zelim brak
i NEMA TE RENESANSE KOJA CE TO DA PROMIJENI
Za sada vjetar puse u mom smjeru i nadam se da ce takve "serijatske demokratije" da otpuse sto dalje od moje postojbine!
zlafa

#807 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by zlafa »

bez_ideje wrote:Muslimani nikada nece biti dio demokratskog drustva ako to ne moraju!
Htjeli priznati ili ne,demokratija za njih uvijek predstavlja samo prelazno rjesenje ili ti ga nuzno zlo..teznje su usmjerene ka stvaranju vjerske drzave utemeljene na serijatu!
Serijat je za muslimane jasan,i tu nema odstupanja-serijat je u suprotnosti sa demokratijom i teznjama zapadnog drustva!
Prica o muslimanskoj renesansi koja ce da otvori oci zapada je samo mlacenje prazne slame,jer je omjer sila i okolnosti ,na neciju zalost,na neciju radost,takav da je jedina renesansa koja moze da se dogodi ona unutar samog islama i poredaka koji su ustrojeni na serijatu! Postajati konkurentan na trzistu nauke,umjetnosti i ekonomije i nastojati parirati zapadu u tome je gotovo nemoguc poduhvat jer ce i dobre stvari ostajati u sjeni nepostivanja ljudskih prava,zenskih i djecijih pogotovo.
-Ne zelim biti dio drustva u kojem ce mi ulema dati listing poslova koje smijem da obavljam
-Ne zelim biti dio drustva u kojem ce da me gledaju kao da sam bolesna zato sto ne zelim brak
Za sada vjetar puse u mom smjeru i nadam se da ce takve "serijatske demokratije" da otpuse sto dalje od moje postojbine!
Niko te ceri i ne tjera ;) al pazi kada vjetar promjeni smjer sta si rekla :)
callmethebreeeze

#808 Re: Vehabizam - Selefizam

sta ce se desiti kad vjetar promijeni smjer?
bez_ideje

#809 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by bez_ideje »

Tad ce tebe objesit za muda,a mene javno kamenovati
bijela

#810 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by bijela »

zlafa wrote:
bez_ideje wrote:Muslimani nikada nece biti dio demokratskog drustva ako to ne moraju!
joj joj :-) :-)
sto ne mogu ovih muslimana koji ljudima "prijete" vjerom i serijatom.
oboje opstaju samo onda kada ga ljudi prihvate i valjda tako i treba biti. koja korist od nametnutog zakona od kojeg je ljudima muka?
il ce neko pozeljeti serijat pa ce ga primjenjivati il ga nece od toga nista ni biti.
nista sto je na silu sto se tice ljudi ne fercera.
BHF_Manijak

#811 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by BHF_Manijak »

Jes` jes`,eno pola Irana hoda bez ruku,a polovini ledja bride od bicovanja,a mnogo ih je i objesenih,sve se kalte po trgovima :lol: :roll: Covjece koliko stereotipa na jednoj temi,uzas jedan,grozim se na neupucenost i neukost ljudi,a posebno kada tako ponosno iznose svoje misljenje i stav o necemu o cemu pojma nemaju ili su samo otprilike naculi kako to fercera! :zzzz:
callmethebreeeze

#812 Re: Vehabizam - Selefizam

bez_ideje wrote:Tad ce tebe objesit za muda,a mene javno kamenovati
kako okrutno. mislim na vjesanje za muda.
:D

bijela, svaka cast. :thumbup:

evo, samo na vecerasnjoj temi smo vidjeli tri razlicita prisputa serijatu od tri razlicita sagovornika muslimana.
neka je sa srecom pri uredjivanju drzave.
zlafa

#813 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by zlafa »

bijela wrote: joj joj :-) :-)
oboje opstaju samo onda kada ga ljudi prihvate i valjda tako i treba biti. koja korist od nametnutog zakona od kojeg je ljudima muka?
il ce neko pozeljeti serijat pa ce ga primjenjivati il ga nece od toga nista ni biti.
ma nije niko nikome prijetio, ne znam gdje vidi ti prijetnju? ..
bez_ideje

#814 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by bez_ideje »

Jah,eto u Iranu sve lete na vjesala sami.......pa nisu toliko ludi,sute i trpe....znaju sta ih sljeduje.......sto ne znaci da manje zele!
Ostale stavke stoje
ljubav_aha

#815 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by ljubav_aha »

bijela wrote:
zlafa wrote:
joj joj :-) :-)
:thumbup:
ljubav_aha

#816 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by ljubav_aha »

bez_ideje wrote:Tad ce tebe objesit za muda,a mene javno kamenovati

:lol: :thumbup:
bijela

#817 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by bijela »

prvo, ja nikada ne bih govorila o nasoj zemlji u kontekstu serijata jer mislim da je to bezobrazno. muslimani su ovdje samo dio ravnopravnih.
a inace, sto se tice serijata u nase vrijeme i formiranje potencijalne serijatske drzave mislim da to ne bi bilo moguce dok se vecina fikha (razumijevanja serijata) ne bi ponovo provarila u muslimanskim mozgovima. na taj nacin bi tek bilo moguce primjenjivati serijat za koji vjerujemo da je univerzalan.
ne moze se praviti drzava sa propisima izvedenim iz idztihada muslimana stotinama godina prije nas.
u svakom slucaju, muslimani moraju poceti mnogo razmisljati. a to je, u ovom slucaju, bolno.

ako kazemo da se serijat ne sukobljava sa osnovima demokratije - moramo to i dokazati. kako ako je izvor demokratije volja vecine, a serijata Bog? onda nam treba "teokratija"... sta je to?.... i to je rasprava koja zasluzuje savremene muslimanske mozgove..

helem, sva moja prica bi se svela otprilike na to se ne moze pojednostavljivati serijat i njegovo uvodjenje u nasem kontekstu. da je jednostavno - danasnje "serijatske" zemlje bi dozivljavale procvat. posto ga ne dozivljavaju nesto je pogresno postavljeno.

@zlafa meni je tvoj post upucen @bez_ideje zvucao kao prijetnja da ce ona vidjeti sta ce biti od njenih stavova kad dodje serijat.
BHF_Manijak

#818 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by BHF_Manijak »

bez_ideje wrote:Jah,eto u Iranu sve lete na vjesala sami.......pa nisu toliko ludi,sute i trpe....znaju sta ih sljeduje.......sto ne znaci da manje zele!
Ostale stavke stoje
Pregledao sam ti stavke,vise od pola onog ne stoji,ni blizu,ali mi se ne da naglabati i diskutovati iznova i iznova...Narodu kad spomenes serijat,odmah im se kosa na glavi dize,jer vlada misljenje da cim cunom mrdnes odmah leti jedan ekstremitet,kako ti rece maznes upaljac,leti ruka itd itd,a samo cui da kazem da to nije bas tako,ni blizu! :wink:

Nevjera dolazi iz neznanja i siromastva :wink:
Nedostatak informcija ocigledno je kreirao mnoge predrasude,ne samo kod naseg naroda nego i opcenito...
callmethebreeeze

#819 Re: Vehabizam - Selefizam

bijela wrote:prvo, ja nikada ne bih govorila o nasoj zemlji u kontekstu serijata jer mislim da je to bezobrazno. muslimani su ovdje samo dio ravnopravnih.
a inace, sto se tice serijata u nase vrijeme i formiranje potencijalne serijatske drzave mislim da to ne bi bilo moguce dok se vecina fikha (razumijevanja serijata) ne bi ponovo provarila u muslimanskim mozgovima. na taj nacin bi tek bilo moguce primjenjivati serijat za koji vjerujemo da je univerzalan.
ne moze se praviti drzava sa propisima izvedenim iz idztihada muslimana stotinama godina prije nas.
u svakom slucaju, muslimani moraju poceti mnogo razmisljati. a to je, u ovom slucaju, bolno.

ako kazemo da se serijat ne sukobljava sa osnovima demokratije - moramo to i dokazati. kako ako je izvor demokratije volja vecine, a serijata Bog? onda nam treba "teokratija"... sta je to?.... i to je rasprava koja zasluzuje savremene muslimanske mozgove..

helem, sva moja prica bi se svela otprilike na to se ne moze pojednostavljivati serijat i njegovo uvodjenje u nasem kontekstu. da je jednostavno - danasnje "serijatske" zemlje bi dozivljavale procvat. posto ga ne dozivljavaju nesto je pogresno postavljeno.

@zlafa meni je tvoj post upucen @bez_ideje zvucao kao prijetnja da ce ona vidjeti sta ce biti od njenih stavova kad dodje serijat.
bravo, klap, klap.
sto se tice "varenja fikha", ja mislim da toga nikada nece doci. jednostavno to je proslo vrijeme.
serijatsko uredjenje je moglo funkcionasti prije. danas ljudi imaju pristup informacijama, vide da drzave uredjenje na demokratski nacin funkcionisu puno, puno bolje, a pojedine medju njima su vise "muslimanske" od nekih "muslimanskih" drzava. zato ne vjerujem u serijat kao volju naroda.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#820 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by Chmoljo »

:roll:

http://www.virtualtourist.com/travel/Mi ... ehran.html

P.S. nekad se osjećam kao komunalac... Image
zonbirile

#821 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by zonbirile »

BHF_Manijak wrote:
bez_ideje wrote:Jah,eto u Iranu sve lete na vjesala sami.......pa nisu toliko ludi,sute i trpe....znaju sta ih sljeduje.......sto ne znaci da manje zele!
Ostale stavke stoje
Pregledao sam ti stavke,vise od pola onog ne stoji,ni blizu,ali mi se ne da naglabati i diskutovati iznova i iznova...Narodu kad spomenes serijat,odmah im se kosa na glavi dize,jer vlada misljenje da cim cunom mrdnes odmah leti jedan ekstremitet,kako ti rece maznes upaljac,leti ruka itd itd,a samo cui da kazem da to nije bas tako,ni blizu! :wink:

Nevjera dolazi iz neznanja i siromastva :wink:
Nedostatak informcija ocigledno je kreirao mnoge predrasude,ne samo kod naseg naroda nego i opcenito...
//////////////////////////////////
posljedi;no tomu,iz vjere nastaje znanje i blagostanje.
therrarrius

#822 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by therrarrius »

ikrime wrote:.
Cinjenice su veoma jednostavne samo ih treba povezati na pravi nacin..

Recimo da je Saudijska Arabija u zadnjih deset godina izdvojila preko 100 milijardi dolara za sirenje vehabijskog pokreta...I sad nek mi neko pokusa objasniti zasto bi Saudijci finansirali najvece neprijatelje zapada dok u isto vrijeme predstavljaju najveceg Americkog saveznika na bliskom istoku,uz Izrael naravno..
Kakva je to dvostruka igra ??!![/quote]

Otkudt ti da Saudijci finansiraju najveće neprijatelje Zapada. Pa zbog čega su zatvorene silne organizacije kod nas, ako je tako. Iako su uglavnom bile udure. Odmah nakon 11.9. svaka organizacije koja je došla pod bilo kakvu sumnju zatvorena je, i to ne ovdje, nego su je Saudijci u Saudiji ugasili zamrznuvši im račune.

Saudija jako dobro sarađuje ne brini ti, na hutbama se i ne smije spomenuti američki zulum, još ako se dova kakva prouči, odmah zatvor. Puni su zatvori "neposlušnih" imama i njihovih učenika.

Nije ba sve tako jednostavno kako ti misliš.[/quote]

Da li si ti upoznat sa falsifikovanjem Kurana u Fahdovoj stampariji koja dnevno odstampa preko 20000 primjeraka i u kojim se poziva na ubijanje zidova i krscana a u nekim surama se pominju tenkovi i helikopteri !!?
Da li znas za to?
Uzmi tu cinjenicu i ovu sliku ispod pa saberi 2+2!!
Image[/quote]

de nebulazni, kakvo falsfikovanje Kur'ana :-)[/quote]

Odakle ti to zdravlja ti?
The Nightwatchman

#823 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by The Nightwatchman »

sad na hrt-u bila emisija ona sto ide svake subote o duhovnosti i vjeri. obradjuju se razne teme iz raznih religija. uglavnom, tema je bila film jasmile zbanic. vrlo ozbiljan pristup, analiticki... pricala i jasmila preko telefona...

i sad...

prica neki efendija zagrebacki sta su to ustvari selefije (mrtav ozbiljan, upicanio se za televizije).

kaze, to su muslimani kao i svi drugi. u nicemu se ne razlikujemo. jedina stvar koju im umjereni muslimani zamjeraju je agresivnost u tumacenju kur'ana i ta neka eksplozivnost koju imaju
:D :D :D :D :D

umro sam od smjeha :lol: :lol: :lol:
ikrime

#824 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by ikrime »

:lol:

Zaista nespretan izbor riječi
bogumil-8

#825 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by bogumil-8 »

The Nightwatchman wrote:sad na hrt-u bila emisija ona sto ide svake subote o duhovnosti i vjeri.

prica neki efendija zagrebacki sta su to ustvari selefije....

kaze, to su muslimani kao i svi drugi. u nicemu se ne razlikujemo. jedina stvar koju im umjereni muslimani zamjeraju je agresivnost u tumacenju kur'ana i ta neka eksplozivnost koju imaju
Radije ovo tretiram kao neupućenost (neznanje, ne poznavanje) nego kao svjesno prikrivanje istine.
Dovoljno je istaknuti neslaganje:
- o wehabijskoj zabrani korištenja muzičkih instrumenata, slušanje muzike, pjevanje;
- o wehabijskoj zabrani učešća u demokratski izabranoj vlasti; dužnosti da se takvoj vlasti (i državi sa tako uspostavljenom vlašću) suprotstavljaju;
- o obavezi uspostave šerijatske vlasti i šerijatskih propisa (ako treba i silom, prinudom,...).
pa ćemo odmah uvidjeti da efendija ili ne zna o čemu govori ili namjerno govori neistinu.
Locked