Hakiz wrote: ↑30/06/2025 18:30Da li su u tim državama uz cijene rasle i penzije, invalidnine itd?_BataZiv_0809 wrote: ↑30/06/2025 18:15 To je isto kad kazu kod nas se gura turizam a vidi Barcelone zabranjuje iznajmljivanje, zato nam i jest sve ovako kako jeste...truc muc...glupi Bosnjo...
Jes sine, ali Barcelona je od decenija turizma nagrnula zilijarde eura i sad kad su se nadolmili para imaju luksuz da sutnu masovni turizam...
Tako i sa nasim javnim prevozom, do jucer su nam vrhunac bili "renovirani" istanbulski autobusi i tramvaji iz Konye, a sad je ipak obnovljena pruga i nabavljena su nova vozila, ne moze preko noci sve.
Medjutim, Vladi Trojke zamjerim nesto drugo i smatram im to za veliku fulu-sto GRAS nisu otjerali u stecaj. To su bili najavili i onda su se samo usutili. Nisu imali politicke hrabrosti da to doguraju do kraja, ne znam ili nisam upratio niti jedan drugi valjan razlog za to. Sve te uhljeb gubitase treba sljustrit u stecaj.
Nakon 30 godina od rata doslo je vrijeme da se podvuce crta. Nema vise kupovanja socijalnog mira, nego plati ili crkni. To je svaka postkomunisticka drzava prosla.
Vlada Kantona Sarajevo (2022-2026)
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#801 Re: Vlada Kantona Sarajevo (2022-2026)
- skupljac_zeljeza
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
- geralt
#804 Re: Vlada Kantona Sarajevo (2022-2026)
Ja ne znam da je iko u Evropi potpuno privatizovao ili ukinuo javni gradski prevoz._BataZiv_0809 wrote: ↑30/06/2025 18:15 Medjutim, Vladi Trojke zamjerim nesto drugo i smatram im to za veliku fulu-sto GRAS nisu otjerali u stecaj. To su bili najavili i onda su se samo usutili. Nisu imali politicke hrabrosti da to doguraju do kraja, ne znam ili nisam upratio niti jedan drugi valjan razlog za to. Sve te uhljeb gubitase treba sljustrit u stecaj.
Nakon 30 godina od rata doslo je vrijeme da se podvuce crta. Nema vise kupovanja socijalnog mira, nego plati ili crkni. To je svaka postkomunisticka drzava prosla.
Sarajevo ne moze bez javnog prevoza, zvao se on GRAS ili nekako drukcije. Fizicki ne moze. Nema prostora za dodatna auta u saobracaju. Imas 200 i kusur hiljada ljudi dnevno koji trebaju nekako otici od tacke A do tacke B. Cak i privremene obustave ili poremecaji izazivaju kolaps.
- Chmoljo
#805 Re: Vlada Kantona Sarajevo (2022-2026)
jedino rješenje za ovu kotlinu i jeste dobar GS.geralt wrote: ↑30/06/2025 18:35Ja ne znam da je iko u Evropi potpuno privatizovao ili ukinuo javni gradski prevoz._BataZiv_0809 wrote: ↑30/06/2025 18:15 Medjutim, Vladi Trojke zamjerim nesto drugo i smatram im to za veliku fulu-sto GRAS nisu otjerali u stecaj. To su bili najavili i onda su se samo usutili. Nisu imali politicke hrabrosti da to doguraju do kraja, ne znam ili nisam upratio niti jedan drugi valjan razlog za to. Sve te uhljeb gubitase treba sljustrit u stecaj.
Sarajevo ne moze bez javnog prevoza, zvao se on GRAS ili nekako drukcije. Fizicki ne moze. Nema prostora za dodatna auta u saobracaju. Imas 200 i kusur hiljada ljudi dnevno koji trebaju nekako otici od tacke A do tacke B. Cak i privremene obustave ili poremecaji izazivaju kolaps.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#806 Re: Vlada Kantona Sarajevo (2022-2026)
Nisam mislio na privatizaciju nego na novu firmu koja ce krenuti od nule.geralt wrote: ↑30/06/2025 18:35Ja ne znam da je iko u Evropi potpuno privatizovao ili ukinuo javni gradski prevoz._BataZiv_0809 wrote: ↑30/06/2025 18:15 Medjutim, Vladi Trojke zamjerim nesto drugo i smatram im to za veliku fulu-sto GRAS nisu otjerali u stecaj. To su bili najavili i onda su se samo usutili. Nisu imali politicke hrabrosti da to doguraju do kraja, ne znam ili nisam upratio niti jedan drugi valjan razlog za to. Sve te uhljeb gubitase treba sljustrit u stecaj.
Javni prevoz nije samoodrziv ni u Parizu, a kamoli da bude kod nas gdje je auto alfa i omega i nacin zivljenja.
Prvi ja se nisam provozao tramvajem cini mi se od prije pandemije, a uvijek sam zivio i zivim na 5 do 7 minuta hoda od tramvajske ili bus stanice.
-
mistek
#807 Re: Vlada Kantona Sarajevo (2022-2026)
Najjače od svega je što će Trojka ovim potezima odraditi najteže odluke i kad za godinu i po dođe kontra strana na vlast, nemaju šta zajebano donositi, doći će ko spasioci, samo laganica
Trebalo je javni prijevoz još poboljšati za rast cijena, mada da je bolji nego prije, jeste (i da je cijena od 2,20KM u odnosu na 1,80KM od Bog zna kad pjesma, jeste).
Kako god, nije mi vala jasno i nikad neće biti da neko donese odluku da se povećaju cijene javnog prijevoza (na stranu što će ova odluka dovesti do toga da se prihod možda i ne poveća, jer će ljudi izbjevati plaćanje još više ili koristiti javni prijevoz manje) i to neko ocijeni kao ok odluku, a s druge strane je "socijalni mir" potpuno rasulo po pitanju saobraćaja (i parkinga) u gradu. Evo recimo ja bih im dao glas odmah, bez obzira na sve drugo (ali apsolutno bez obzira na sve drugo) kada bi očistili trotoare od nepropisnog parkiranja, sankcionisali nepropisna zaustavljanja i divlje prekršaje na cesti. A, napunili bi tim budžet koliko im GRAS ne može donijeti za vijek.
Kako god, Efendić je već uplanirao da je premijer KS od 2026. (ovi iz NG se mogu pripremati za vanredne izbore, biće veselo
), a to može samo spriječiti SDA, u biti. Ali neće, jer sami neće imati moć ni za šta.
Trebalo je javni prijevoz još poboljšati za rast cijena, mada da je bolji nego prije, jeste (i da je cijena od 2,20KM u odnosu na 1,80KM od Bog zna kad pjesma, jeste).
Kako god, nije mi vala jasno i nikad neće biti da neko donese odluku da se povećaju cijene javnog prijevoza (na stranu što će ova odluka dovesti do toga da se prihod možda i ne poveća, jer će ljudi izbjevati plaćanje još više ili koristiti javni prijevoz manje) i to neko ocijeni kao ok odluku, a s druge strane je "socijalni mir" potpuno rasulo po pitanju saobraćaja (i parkinga) u gradu. Evo recimo ja bih im dao glas odmah, bez obzira na sve drugo (ali apsolutno bez obzira na sve drugo) kada bi očistili trotoare od nepropisnog parkiranja, sankcionisali nepropisna zaustavljanja i divlje prekršaje na cesti. A, napunili bi tim budžet koliko im GRAS ne može donijeti za vijek.
Kako god, Efendić je već uplanirao da je premijer KS od 2026. (ovi iz NG se mogu pripremati za vanredne izbore, biće veselo
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#808 Re: Vlada Kantona Sarajevo (2022-2026)
Pa valjda spasioci trebaju da ukinu poskupljenja
Evo ako obecaju da ce ukinuti sva poskupljenja koja je Vlada Trojke donijela i od mene imaju glas.
Prvi put bih glasao za SDA od 2008. i za DF od 2014.

Evo ako obecaju da ce ukinuti sva poskupljenja koja je Vlada Trojke donijela i od mene imaju glas.
- skupljac_zeljeza
#809 Re: Vlada Kantona Sarajevo (2022-2026)
To je taj problem koji nije teško pratiti decenije unazad. Kada nešto poskupi ono ostaje tako sve do sljedećeg poskupljenja. Bilo da ova vlast ostane, bilo koja druga da dođe, neće niko ništa smanjiti. Okrivit će one prije njih po običaju. Konaković i Zvizdić sada kritikuju neke odluke koje su uvedene prije deset godina kao da nisu bili oni tada vlast._BataZiv_0809 wrote: ↑30/06/2025 18:45
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#810 Re: Vlada Kantona Sarajevo (2022-2026)
neka se digne cijena na cenera vala, možda onda napravimo i metro za koju godinu, tako ćemo se riješiti i smoga
inače, imam par prijedloga za naredne izjave:
ne morate kupovati L jaja, dovoljna su vam i M
ne morate uzimati tunjevinu u komadima i maslinovom ulju, dobri su i komadići
ne morate jesti edamer, solidan i je i biljni sir
ne mora uvijek Juicy, može i mutka
ne mora kafa s mlijekom i šećerom, dobra je i crna
ne morate koristiti toalet papir, poslužit će i stare novine
ne morate ljetovati na moru, ima lijepa rijeka i u vašem naselju
ne morate imati pametan telefon, stari Nokia još uvijek zvoni
ne morate grijati stan, obucite još jedan džemper
ne morate imati Netflix, ima i televizija reprize
ne mora svaki dan Poli, ima Pilka
zašto ići frizeru, kupite sebi mašinicu i upalite YT tutorijale
eto nekih primjera, besplatno za Uka i Nikšića
Skoro svako ovo ime se vrtilo od 1995. na ovamo, a Zeleni skoro da nikada nisu imali kompletnu vlast, štaviše to je bila ozbiljna anomalija ne tako davno. Kriviti njih za svaki cirkus u gradu je bezobrazluk, da ne upotrijebim goru riječ. I SDP da izbaci S iz imena, nema smislaskupljac_zeljeza wrote: ↑30/06/2025 18:50To je taj problem koji nije teško pratiti decenije unazad. Kada nešto poskupi ono ostaje tako sve do sljedećeg poskupljenja. Bilo da ova vlast ostane, bilo koja druga da dođe, neće niko ništa smanjiti. Okrivit će one prije njih po običaju. Konaković i Zvizdić sada kritikuju neke odluke koje su uvedene prije deset godina kao da nisu bili oni tada vlast._BataZiv_0809 wrote: ↑30/06/2025 18:45
-
Hakiz
#811 Re: Vlada Kantona Sarajevo (2022-2026)
Od mene trojka ima glas ako mi poveća invalidninu, ne mora ukidati poskupljenja._BataZiv_0809 wrote: ↑30/06/2025 18:45 Pa valjda spasioci trebaju da ukinu poskupljenja![]()
![]()
I da ukine maltretiranje kada budem kupovao osciloskop, da me ne matretiraju stvarima kao što su imam li registrovanu djelatnost jer je to, kofol, "profesionalni" uređaj, da ga ne moram slati u zavod za mjeriteljstvo itd.
Ako uradi trojka jedno, neću glasati za SDA. Ako uradi oboje, glasat ću za trojku.
Ako ne uradi ni jedno, možda glasam za SDA. Prvi put u životu.
Ima toga još, recimo da mogu lako kupiti isopropli i etil alkohol. I tako dalje.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#812 Re: Vlada Kantona Sarajevo (2022-2026)
@Velkoski Da nisu imali kompletnu vlast to je tacno.
Ali da su jedini imali kontinuitet vlasti dok su se partneri u istoj mijenjali (i to najcesce sto im je koaliranje sa SDA dolazilo glave) i to je tacno.
Enivej...
Kako god, ne bih se ja na mjestu otvorenih ni prikrivenih
fanova politickog rivala Trojke pretjerano radovao unaprijed. Dugo je do izbora, a do njih ce neke druge teme uzeti primat.
Ko se jos sjeca izbora Vukoje o kojem se mjesecima pisalo kao o kraju US BiH, ma da ne kazem ko se sjeca leptospiroze, a jos je u toku
Nego, nadati se da ce i DFSDA proci purgatorij, narocito SDA.
DF ocekujem da ce se ukinuti kad Zeljko politicki ili bioloski vise ne bude aktivan. Bez Zeljka nemaju smisao postojanja ni politickog djelovanja.
SDA bez bracnog para i njihovih poltrona bi bila daleko respektabilniji faktor. A i to je pitanje trenutka kad ce bracni par odstupiti. Bakir je vec starac od 70 godina, njegov prajm tajm je vec daleko iza njega, samo se bojim da ono sto dolazi nakon njega je gore i od njega i od zene mu.
Ali da su jedini imali kontinuitet vlasti dok su se partneri u istoj mijenjali (i to najcesce sto im je koaliranje sa SDA dolazilo glave) i to je tacno.
Enivej...
Kako god, ne bih se ja na mjestu otvorenih ni prikrivenih
Ko se jos sjeca izbora Vukoje o kojem se mjesecima pisalo kao o kraju US BiH, ma da ne kazem ko se sjeca leptospiroze, a jos je u toku
DF ocekujem da ce se ukinuti kad Zeljko politicki ili bioloski vise ne bude aktivan. Bez Zeljka nemaju smisao postojanja ni politickog djelovanja.
SDA bez bracnog para i njihovih poltrona bi bila daleko respektabilniji faktor. A i to je pitanje trenutka kad ce bracni par odstupiti. Bakir je vec starac od 70 godina, njegov prajm tajm je vec daleko iza njega, samo se bojim da ono sto dolazi nakon njega je gore i od njega i od zene mu.
Last edited by _BataZiv_0809 on 30/06/2025 19:10, edited 1 time in total.
-
SuperHans
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
#814 Re: Vlada Kantona Sarajevo (2022-2026)
jedini spas sarajevske politike je nova politička opcija bez ikakvih repova i bez ikakvih koalicija, pogotovo ovakvih nakaradnih, do tada će mi svi biti isti - sa istom monetarnom ideologijom i to je to_BataZiv_0809 wrote: ↑30/06/2025 19:08 @Velkoski Da nisu imali kompletnu vlast to je tacno.
Enivej...
Kako god, ne bih se ja na mjestu otvorenih ni prikrivenihfanova politickog rivala Trojke pretjerano radovao unaprijed. Dugo je do izbora, a do njih ce neke druge teme uzeti primat.
![]()
Ko se jos sjeca izbora Vukoje o kojem se mjesecima pisalo kao o kraju US BiH, ma da ne kazem ko se sjeca leptospiroze, a jos je u toku![]()
normalno da je ovo utopija i da se nikada neće desiti, ali lijepo je maštati. Do tada smanjimo korištenje klime.
-----
ah da, zaboravih gore
djeci ukidamo kupone, al' će zato Partizan da buši Bosnu 20 razlike, samo društveno-korisne stvari
Last edited by Velkoski on 30/06/2025 19:17, edited 1 time in total.
- Haris.ba
#815 Re: Vlada Kantona Sarajevo (2022-2026)
Pa ja ne vidim kome ce prepustiti stranku. Sebija moze jos najmanje dva izborna ciklusa voditi stranku. Stranka ostaje u familiji, to je jos zadugo._BataZiv_0809 wrote: ↑30/06/2025 19:08 samo se bojim da ono sto dolazi nakon njega je gore i od njega i od zene mu.
Last edited by Haris.ba on 30/06/2025 19:20, edited 1 time in total.
-
velikonja
#816 Re: Vlada Kantona Sarajevo (2022-2026)
Ima li neko tekst zakljucka Vlade KS o ovim novim cijenama?
Naime, na stranici CTS je napisano da mjesecne karte za studente vaze zakljucno sa 30.6.2025
-Na oficijlnoj stranici Vlade KS u aktuelnostima je objavljena vijesti gdje je navedeno da "djaci studenti imaju besplatan javni prijevoz" tokom trajanja akademske i skolske godine
- Odlukom Senata UNSA o utvrdjivanju Akademskom kalendara, akademska 2024/25 zavrsava 30.09.2025.
Dakle studenti UNSA imaju pravo na besplatan javni prijevoz do kraja akademske godine tj do 30.09.2025? Ili ne? Kome vjerovati?
Naime, na stranici CTS je napisano da mjesecne karte za studente vaze zakljucno sa 30.6.2025
-Na oficijlnoj stranici Vlade KS u aktuelnostima je objavljena vijesti gdje je navedeno da "djaci studenti imaju besplatan javni prijevoz" tokom trajanja akademske i skolske godine
- Odlukom Senata UNSA o utvrdjivanju Akademskom kalendara, akademska 2024/25 zavrsava 30.09.2025.
Dakle studenti UNSA imaju pravo na besplatan javni prijevoz do kraja akademske godine tj do 30.09.2025? Ili ne? Kome vjerovati?
-
axe22
#817 Re: Vlada Kantona Sarajevo (2022-2026)
Ne morate 3 obroka, dovoljan je i jedan. Svi cemo biti FIT.Velkoski wrote: ↑30/06/2025 18:53 neka se digne cijena na cenera vala, možda onda napravimo i metro za koju godinu, tako ćemo se riješiti i smoga
Vodu pustati samo poslje velike nuzde ili poslje svake 7 male nuzde.
(Ne sjecam se nakon koliko je Izet ogranicio u seriji Lud, Zbunjen, Normalan)
-
HelaS
#818 Re: Vlada Kantona Sarajevo (2022-2026)
Iz Zakona o visokom obrazovanju Kantona Sarajevo:velikonja wrote: ↑30/06/2025 19:20 Ima li neko tekst zakljucka Vlade KS o ovim novim cijenama?
Akademska godina za prvi ciklus studija, u pravilu, počinje prvog oktobra, a nastava, u pravilu, počinje prvog ponedjeljka u oktobru.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#819 Re: Vlada Kantona Sarajevo (2022-2026)
Režime vrlo rijetko ruse disidenti, vecinom se ruse iznutra. Da se ne lazemo, Trojke nikad ne bi bilo bez NiP-a i Konakovica, niti bi u mojoj Zenici ikad SDA mogao srusiti bilo ko drugi osim Fućka Kasumovica. Tako da cemo se za taj tvoj idealtipski politicki projekat sasvim sigurno nacekati, vjerovatno dok Gen Z ne preuzme drustvo u svoje ruke. Ali tad ni ti ni ja vise necemo imati zdrave prostate, niti ce nas koljena ni zglobovi sluziti kao sto nas danas sluze, ako ne fasujemo kardiovaskularnu bolest, fasovat cemo karcinom, tako da yebigaVelkoski wrote: ↑30/06/2025 19:13 jedini spas sarajevske politike je nova politička opcija bez ikakvih repova i bez ikakvih koalicija, pogotovo ovakvih nakaradnih, do tada će mi svi biti isti - sa istom monetarnom ideologijom i to je to
normalno da je ovo utopija i da se nikada neće desiti, ali lijepo je maštati. Do tada smanjimo korištenje klime.
-----
ah da, zaboravih gore
djeci ukidamo kupone, al' će zato Partizan da buši Bosnu 20 razlike, samo društveno-korisne stvari
Mene vise brine sto su nasljednici gori od mentora. Ko pri zdravoj pameti misli da je Zahiragic bolji od Baketa, da je Mesalic bolji od Zeljka, da je Magoda bolji od Nerke Trenerke ili da je Ademovic junior bolji od Konakovica...
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
#820 Re: Vlada Kantona Sarajevo (2022-2026)
Misle oni koji imaju koristi, a mi koji šutimo i gledamo kako to sve prolazi smo zapravo najgori. Živimo u vrijeme socijalnih mreža, promjene trenutno nije nemoguće progurati, samo nas jebe apatija.
-
velikonja
#821 Re: Vlada Kantona Sarajevo (2022-2026)
HelaS wrote: ↑30/06/2025 19:26
Iz Zakona o visokom obrazovanju Kantona Sarajevo:Akademska godina za prvi ciklus studija, u pravilu, počinje prvog oktobra, a nastava, u pravilu, počinje prvog ponedjeljka u oktobru.
???
Dobro, pocetak je jasan, kraj akademske godine je upitan, po Akademskom kalendaru kraj je 30.9.
-
laik1981
#822 Re: Vlada Kantona Sarajevo (2022-2026)
Glasaci trojke nisu ista sorta kao glasaci SDA, bar se nadam da nisu._BataZiv_0809 wrote: ↑30/06/2025 19:08 @Velkoski Da nisu imali kompletnu vlast to je tacno.
Enivej...
Kako god, ne bih se ja na mjestu otvorenih ni prikrivenihfanova politickog rivala Trojke pretjerano radovao unaprijed. Dugo je do izbora, a do njih ce neke druge teme uzeti primat.
![]()
Ko se jos sjeca izbora Vukoje o kojem se mjesecima pisalo kao o kraju US BiH, ma da ne kazem ko se sjeca leptospiroze, a jos je u toku![]()
- Chmoljo
#823 Re: Vlada Kantona Sarajevo (2022-2026)
- insaneinthebrain
#824 Re: Vlada Kantona Sarajevo (2022-2026)
ma sve je to do pondera. da ga nisu smanjili sad ne bi bilo poskupljenja. ti mrski federalni parlamentarci 
-
HelaS
#825 Re: Vlada Kantona Sarajevo (2022-2026)
Ne razumijem tvoje upitnike.velikonja wrote: ↑30/06/2025 19:32HelaS wrote: ↑30/06/2025 19:26 Iz Zakona o visokom obrazovanju Kantona Sarajevo:???Akademska godina za prvi ciklus studija, u pravilu, počinje prvog oktobra, a nastava, u pravilu, počinje prvog ponedjeljka u oktobru.
Dobro, pocetak je jasan, kraj akademske godine je upitan, po Akademskom kalendaru kraj je 30.9.
Ako je Zakonom određen početak akademske godine na 01.10. a Senat, s pravom, odredio kraj te godine na 30.09, šta nije jasno