Namjenska industrija i naoruzanje u svijetu

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
MorningStar

#801 Re: Namjenska industrija i naoruzanje u svijetu

Post by MorningStar »

Guadalajara wrote: 13/10/2020 18:04
prasoje wrote: 13/10/2020 17:58
Guadalajara wrote: 11/10/2020 17:34 Niko da postavi novu Sjevernokorejsku vojsku sa parade :D
Hrišćanski je udeliti sirotinji, pa da udelim. :D
Lanser za Oganj proizveo BNT iz Novog Travnika, optički nisan Zrak Sarajevo, bojevu glavu i raketnu komoru Pretis iz Vogošće, raketno gorivo SPS iz Viteza, eksploziv Prva Iskra.

Zbog lakše i brže proizvodnje mislim da je bolji lanser od Grada 122 mm i rakete za Grad...
Jesi siguran da su ovi lanseri ti "naslijedjeni" tj. stari ? A spominju da su ih modernizovali (pretpostavljam i nisan ?) sto se tice raketa (i propelenta za iste) sumnjam da imaju toliko dug rok da su zaostavistina iz sfrj ?

Koliko sam citao Vitezit ne radi vise nema stuko ga covic sa kompanijom.
Last edited by MorningStar on 13/10/2020 18:11, edited 1 time in total.
Guadalajara

#802 Re: Namjenska industrija i naoruzanje u svijetu

Post by Guadalajara »

prasoje wrote: 12/10/2020 20:02 Novi objekat T-4 za preradu delaborisanih eksploziva u preduzeću "Prva iskra namenska a.d." u Bariču, Obrenovac.

I link ka vesti
http://www.politika.rs/sr/clanak/464355 ... a-u-Baricu
Mali kapacitet ovih kotlova...Vitezit ima velike nove pogone za delaborisanje eksploziva iz avionskih bombi. Zbog visoke cijene eksploziva iz stare municije hoce da vade eksploziv i dalje da prepakuju u novu municiju
Guadalajara

#803 Re: Namjenska industrija i naoruzanje u svijetu

Post by Guadalajara »

MorningStar wrote: 13/10/2020 18:07 Jesi siguran da su ovi lanseri ti "naslijedjeni" tj. stari ? A spominju da su ih modernizovali (pretpostavljam i nisan ?) sto se tice raketa (i propelenta za iste) sumnjam da imaju toliko dug rok da su zaostavistina iz sfrj ?
Aha, jer se za ove lansirne cijevi za Oganj koristi slicna tehnologija kao za topove sa dosta termicke obrade i kovanja. Nije puno proizvedeno raketa za Oganj, sa njima se oskudijevalo i devedesetih...zanimljivo je da je Pretis vise raketa za Grad proizveo nego za Oganj...
Guadalajara

#804 Re: Namjenska industrija i naoruzanje u svijetu

Post by Guadalajara »

MorningStar wrote: 13/10/2020 18:07 Koliko sam citao Vitezit ne radi vise nema stuko ga covic sa kompanijom.
Ima veliki pogon za delaborisanje eksploziva iz avionskih bombi. Mislim da je EU ili NATO finansirao izgradnju...Bile su negdje slike...

Pogon za eksplozive je još u Vitezitu.

I nije Vitezit prijeratni slupan, vec SPS...Druga je stvar sto se sve trpa pod "Vitezit".
MorningStar

#805 Re: Namjenska industrija i naoruzanje u svijetu

Post by MorningStar »

Guadalajara wrote: 13/10/2020 18:22
MorningStar wrote: 13/10/2020 18:07 Koliko sam citao Vitezit ne radi vise nema stuko ga covic sa kompanijom.
Ima veliki pogon za delaborisanje eksploziva iz avionskih bombi. Mislim da je EU ili NATO finansirao izgradnju...Bile su negdje slike...

I nije Vitezit prijeratni slupan, vec SPS...Druga je stvar sto se sve trpa pod "Vitezit".
Pa radi li to ? Reciklira li se eksploziv ?

Radi li taj pogon za eksplozive - mislim u kakvom je stanju znas li ? (konzerviran funkcionalan ili ocerupan ?)
prasoje

#806 Re: Namjenska industrija i naoruzanje u svijetu

Post by prasoje »

Guadalajara wrote: 13/10/2020 18:04 Lanser za Oganj proizveo BNT iz Novog Travnika, optički nisan Zrak Sarajevo, bojevu glavu i raketnu komoru Pretis iz Vogošće, raketno gorivo SPS iz Viteza, eksploziv Prva Iskra.

Zbog lakše i brže proizvodnje mislim da je bolji lanser od Grada 122 mm i rakete za Grad...
Ne pratim te. Hoćeš da kažeš da Srbija ne proizvodi rakete za "oganj"?

I da, proizveden u Travniku a po nacrtima VTI iz Beograda, ako idemo u sitna crevca "intelektualnog i fizičkog vlasništva". :-)
Guadalajara

#807 Re: Namjenska industrija i naoruzanje u svijetu

Post by Guadalajara »

MorningStar wrote: 13/10/2020 18:27
Guadalajara wrote: 13/10/2020 18:22

Pa radi li to ? Reciklira li se eksploziv ?

Radi li taj pogon za eksplozive - mislim u kakvom je stanju znas li ? (konzerviran funkcionalan ili ocerupan ?)
Reciklira...viškove municije iz OS BiH ovdje delaborišu...U Doboju rade PA i ovu municiju srednjeg kalibra...Samo u Doboju uzimaju bakar i mesing.

Radi, stari radnici su remontovali mašine i kotlove... Objekti se mogu malo urediti, fasade, podovi, izgleda dosta zapušteno.
Guadalajara

#808 Re: Namjenska industrija i naoruzanje u svijetu

Post by Guadalajara »

prasoje wrote: 13/10/2020 18:42
Guadalajara wrote: 13/10/2020 18:04 Lanser za Oganj proizveo BNT iz Novog Travnika, optički nisan Zrak Sarajevo, bojevu glavu i raketnu komoru Pretis iz Vogošće, raketno gorivo SPS iz Viteza, eksploziv Prva Iskra.

I da, proizveden u Travniku a po nacrtima VTI iz Beograda, ako idemo u sitna crevca "intelektualnog i fizičkog vlasništva". :-)
Za raketu od 128mm potrebna je bojeva glava, i to više vrsta bojevih glava, raketna komora i motor, raketno gorivo, upaljači, inicijalne kapisle, eksplozivi...

Proizvodna linija za raketno gorivo otisla je u vazduh...

Taj VTI je bio u Beogradu samo zbog monopola i nikakvog drugog razloga. Kompletna teška industrija ili veci njen dio je u Bosni, a samim tim i temelj vojne industrije u exyu :) :bih:
prasoje

#809 Re: Namjenska industrija i naoruzanje u svijetu

Post by prasoje »

Guadalajara wrote: 13/10/2020 18:47
prasoje wrote: 13/10/2020 18:42

Za raketu od 128mm potrebna je bojeva glava, i to više vrsta bojevih glava, raketna komora i motor, raketno gorivo, upaljači, inicijalne kapisle, eksplozivi...

Proizvodna linija za raketno gorivo otisla je u vazduh...

Taj VTI je bio u Beogradu samo zbog monopola i nikakvog drugog razloga. Kompletna teška industrija ili veci njen dio je u Bosni, a samim tim i temelj vojne industrije u exyu :) :bih:
Dakle, po tebi Srbija ne proizvodi rakete za "oganj"? A gde je trebalo da bude VTI - u Donjem Vakufu? :)

A za "kompletnu tešku industriju" blagodari drugu Titi i komunističkoj bratiji koja je iz Srbije i prenela dobar deo te industrije. ;-)
Guadalajara

#810 Re: Namjenska industrija i naoruzanje u svijetu

Post by Guadalajara »

prasoje wrote: 13/10/2020 18:56 Dakle, po tebi Srbija ne proizvodi rakete za "oganj"? A gde je trebalo da bude VTI - u Donjem Vakufu? :)

A za "kompletnu tešku industriju" blagodari drugu Titi i komunističkoj bratiji koja je iz Srbije i prenela dobar deo te industrije. ;-)
Samostalno još ne proizvodi.

Vojni-tehnički zavod u Zagrebu, i odjek za municiju na MF DTD u Sarajevu.

Jah, Tito izgradio zeljezaru Vares, Zenicu, rudnike metala, mangana u Ilijasu i Buzimu, silicija i magnezija u Jajcu, zeljeza, cinka, olova u Varesu, olova i cinka u Srebrenici, Olovu....itd...

Najvecu tvornicu artiljerijske municije nije Tito izgradio...Bio je tu vojni zavod i prije Tite..

Vecina borbi i bitki je bila na podrucju BiH tokom 2SR....tako da je i najveci dio ratnih reparacija iz Njemačke dobila BiH...Bosna je zapad za Srbiju, tako da su masine prvo dosle u Zagreb i Hrvatsku i poslije sve u Bosnu...
MorningStar

#811 Re: Namjenska industrija i naoruzanje u svijetu

Post by MorningStar »

Guadalajara wrote: 13/10/2020 19:08
prasoje wrote: 13/10/2020 18:56 Dakle, po tebi Srbija ne proizvodi rakete za "oganj"? A gde je trebalo da bude VTI - u Donjem Vakufu? :)

Samostalno još ne proizvodi.

Vojni-tehnički zavod u Zagrebu, i odjek za municiju na MF DTD u Sarajevu.

Jah, Tito izgradio zeljezaru Vares, Zenicu, rudnike metala, mangana u Ilijasu i Buzimu, silicija i magnezija u Jajcu, zeljeza, cinka, olova u Varesu, olova i cinka u Srebrenici, Olovu....itd...

Najvecu tvornicu artiljerijske municije nije Tito izgradio...Bio je tu vojni zavod i prije Tite..

Vecina borbi i bitki je bila na podrucju BiH tokom 2SR....tako da je i najveci dio ratnih reparacija iz Njemačke dobila BiH...Bosna je zapad za Srbiju, tako da su masine prvo dosle u Zagreb i Hrvatsku i poslije sve u Bosnu...
Ako prozivode nesamostalno - opet proizvode (i mi uvozimo barut i mesingane kolacice za municiju pa opet kazemo mi proizvodimo..),sto otvara mogucnost da su ih opet oni napravili / opet skeptican sam da su zalihe i rok trajanja raketa toliki da ih i dan danas koriste..

Prije sfrj nesto industrijalizacije je uradila AU - sfrj je povecala kapacitete mnogostruko i razvila rudnike,zeljezaru itd itd.

Razlog zasto je namjenska industrija u BiH je primarno geografski (u slucaju odbrane sfrj bih bi bila zadnja linija + blizina rudnika + “centar” bivse sfrj)
prasoje

#812 Re: Namjenska industrija i naoruzanje u svijetu

Post by prasoje »

Guadalajara wrote: 13/10/2020 19:08 Bosna je zapad za Srbiju
Samo geografski.
155_mm

#813 Re: Namjenska industrija i naoruzanje u svijetu

Post by 155_mm »

u vezi ovog laganja o kradji nekih fabrika iz srbije cisto informacije radi
Kao najznačajniji pogon vojne industrije u BiH bio je Vojno tehnički zavod u Sarajevu, osnovan 1929. godine. On je 1. januara 1936. godine ušao u sastav Vojno tehničkog zavoda u Kragujevcu. U Zavodu u Sarajevu se izrađivala artiljerijska municija bez upaljača, dnevnog kapaciteta oko 1 000 komada. Zavod se od 1938. godine modernizuje i proširuje, a 1940. godine traži se stručna i tehnička pomoć Škodinih zavoda za puštanje u rad odjeljenja kod sela Gornja Vogošća,
ako se iko ikad nakrao fabrika i masina na teritoriji ex yu to su bili srbijanci devedesetih.
155_mm

#814 Re: Namjenska industrija i naoruzanje u svijetu

Post by 155_mm »

sto se tice ove "vjezbe" u stvari radi se o veoma skupom propagandnom filmu za bugojanca. sto se tice broja kamera pozavidjeli bi im i oni sto su snimali film "bitka na neretvi" a i zvucni efekti su im bolji.

ako srbijanci ovo stvarno smatraju vjezbom i ovako polaniraju dejstva ognjeva u danasnje vrijeme dronova onda bi im bilo bolje da posadama daju sajle da se sami objese da se ne muce na frontu gdje ih ceka sigurna smrt.
Last edited by 155_mm on 13/10/2020 20:00, edited 1 time in total.
prasoje

#815 Re: Namjenska industrija i naoruzanje u svijetu

Post by prasoje »

Evo ga i dežurni trol sa svojim lagarijama. :D

Pet postova zna da veže jedan za drugim i zatrpa temu ali ne i da sve misli skupi u jedan. Da ne spominjem stalne citate i prenošenje tekstova bez ikakvog izvora/linka.
MorningStar

#816 Re: Namjenska industrija i naoruzanje u svijetu

Post by MorningStar »

155_mm wrote: 13/10/2020 19:34 sto se tice ove "vjezbe" u stvari radi se o veoma skupom propagandnom filmu za bugojanca. sto se tice broja kamera pozavidili bi im i oni sto su snimali film "bitka na neretvi" a i zvucni efekti su im bolji.

ako srbijanci ovo stvarno smatraju vjezbom i ovako polaniraju dejstva ognjeva u danasnje vrijeme dronova onda bi im bilo bolje da posadama daju sajle da se sami objese da se ne muce na frontu gdje ih ceka sigurna smrt.
O generale strategu moderni sun tzu - hvala na pojasnjenju.
155_mm

#817 Re: Namjenska industrija i naoruzanje u svijetu

Post by 155_mm »

gledajuci ovu vjezbu ispada da srbijanci planiraju da ognjeve u buducnosti koriste kao mamce za dronove.
155_mm

#818 Re: Namjenska industrija i naoruzanje u svijetu

Post by 155_mm »

talijani i turci obnavljaju saveznistvo. vjerovatno zbog geostrateskih igrica u mediteranu sa grckom i kiprom.
Akar i Guerini razgovarali o odnosima Turske i Italije

... saradnji Italije i Turske u oblasti namjenske industrije. Akar je naglasio značaj saradnje Turske i Italije, dvije velike mediteranske zemlje
155_mm

#819 Re: Namjenska industrija i naoruzanje u svijetu

Post by 155_mm »

njemci kao protiv orbana a naoruzavaju ga "do zuba" .
tipicno kapitalisticko licemjerje. isto kao i prodaja oruzja preko kcerki firmi u "problematicne" regione.

inace svabo i dalje izgleda vjeruje u gusjenice. za razliku od francuza koji bi najradije sve stavili na tockove.
:D

nouruzavanje orbana sa Pz2000, leopardima i lynxovima lici na to da su njemci odlucili ko je njihov igrac u buducnosti u nasem regionu. ne mora znaciti ali ovoliko naoruzavanje je ipak malo cudno.

pored madjara bitnu ulogu u buducnosti bi izgleda mogli imati turska i italija uz precutnu saglasnost zapadnih centara moci.
prasoje

#820 Re: Namjenska industrija i naoruzanje u svijetu

Post by prasoje »

MorningStar wrote: 13/10/2020 19:20
Ako prozivode nesamostalno - opet proizvode (i mi uvozimo barut i mesingane kolacice za municiju pa opet kazemo mi proizvodimo..),sto otvara mogucnost da su ih opet oni napravili / opet skeptican sam da su zalihe i rok trajanja raketa toliki da ih i dan danas koriste..
Krušik (po njihovom sajtu) proizvodi rakete 128mm za "oganj".

https://www.krusik.rs/nevodjene-rakete- ... mm-za-vbr/
MorningStar

#821 Re: Namjenska industrija i naoruzanje u svijetu

Post by MorningStar »

prasoje wrote: 13/10/2020 21:06

One rakete za GRAD sto su zavrsile u Jermeniji su kazu proizvedene u Srbiji sad pretpostavljam da su te iz krusika..
Guadalajara

#822 Re: Namjenska industrija i naoruzanje u svijetu

Post by Guadalajara »

MorningStar wrote: 13/10/2020 19:20 Ako prozivode nesamostalno - opet proizvode (i mi uvozimo barut i mesingane kolacice za municiju pa opet kazemo mi proizvodimo..),sto otvara mogucnost da su ih opet oni napravili / opet skeptican sam da su zalihe i rok trajanja raketa toliki da ih i dan danas koriste..

Prije sfrj nesto industrijalizacije je uradila AU - sfrj je povecala kapacitete mnogostruko i razvila rudnike,zeljezaru itd itd.

Razlog zasto je namjenska industrija u BiH je primarno geografski (u slucaju odbrane sfrj bih bi bila zadnja linija + blizina rudnika + “centar” bivse sfrj)
Jedno je barut/raketno gorivo proizvoditi kao sto je to radio SPS ili Vitezit, a drugo npr. sirovine i repromaterijal za barut/raketno gorivo.

Da, sfrj je samo povecala i modernizirala kapacitete, ali je vec imala izgradjenu baznu infrastrukturu.

Za eksperimentalne i neke manje serije nisu potrebna velika industrija postrojenja. Na MF-DTD proizveli su kompozitno raketno gorivo za GRAD uz pomoc Vitezita. Hocemo li i mi sad reci da proizvodimo raketno gorivo ?
MorningStar

#823 Re: Namjenska industrija i naoruzanje u svijetu

Post by MorningStar »

Guadalajara wrote: 13/10/2020 21:17
MorningStar wrote: 13/10/2020 19:20 Ako prozivode nesamostalno - opet proizvode (i mi uvozimo barut i mesingane kolacice za municiju pa opet kazemo mi proizvodimo..),sto otvara mogucnost da su ih opet oni napravili / opet skeptican sam da su zalihe i rok trajanja raketa toliki da ih i dan danas koriste..

Jedno je barut/raketno gorivo proizvoditi kao sto je to radio SPS ili Vitezit, a drugo npr. sirovine i repromaterijal za barut/raketno gorivo.

Da, sfrj je samo povecala i modernizirala kapacitete, ali je vec imala izgradjenu baznu infrastrukturu.

Za eksperimentalne i neke manje serije nisu potrebna velika industrija postrojenja. Na MF-DTD proizveli su kompozitno raketno gorivo za GRAD uz pomoc Vitezita. Hocemo li i mi sad reci da proizvodimo raketno gorivo ?
Pa ako imaju postrojenje za serijsku proizvodnju ili ti onu na industrijskom nivou onda proizvode. - Mislim jasna je razlika izmedju "testa" i "eksperimenta" i proizvodnje jel ?
Guadalajara

#824 Re: Namjenska industrija i naoruzanje u svijetu

Post by Guadalajara »

MorningStar wrote: 13/10/2020 21:19
Guadalajara wrote: 13/10/2020 21:17

Pa ako imaju postrojenje za serijsku proizvodnju ili ti onu na industrijskom nivou onda proizvode. - Mislim jasna je razlika izmedju "testa" i "eksperimenta" i proizvodnje jel ?
Vitezit ima kotlove za nitriranje i proizvodnju nitroglicerina...Nisam siguran da li imaju i za nitrocelulozu. Znam da mogu proizvoditi barut za minobacacku municiju.

Ako se kaze "serijsku" misli se na 100.000 komada necega i xx tona godisnje...
prasoje

#825 Re: Namjenska industrija i naoruzanje u svijetu

Post by prasoje »

MorningStar wrote: 13/10/2020 21:16
prasoje wrote: 13/10/2020 21:06

One rakete za GRAD sto su zavrsile u Jermeniji su kazu proizvedene u Srbiji sad pretpostavljam da su te iz krusika..
Tako je. Na linku koji sam ti dao nalaze se i rakete "grad 2000" u ponudi, te za koje pitaš. One se proizvode u saradnji sa EDePro.
Post Reply