Kutak za ateističko-religijski trenutak

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
King Theoden

#801 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by King Theoden »

Kur'an kaže da je vrijeme relativno.
apsidejzi

#802 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by apsidejzi »

Dino34 wrote:Najbrži trkači konji mogu do 70.
Govorimo o normalnim jahacim konjima. Oni dostižu brzinu od 60 km/h
https://www.google.com/amp/s/praxistipp ... layout=amp
Pozz od nindze :nindzastajl:
Ps.
So gilt das 1764 geborene britische Rennpferd Eclipse als schnellstes Pferd der Welt. Der Hengst soll angeblich für die 7190 Meter lange englische Rennstrecke sechs Minuten und vier Sekunden gebraucht haben, was einer Durchschnittsgeschwindigkeit von 71,9 km/h entsprechen würde

Dakle, najbrži konj ikad.
A ja ne znam koji konj moze trcati 60km/h citav dan. Sta ako je prosjek 59Km/h? Kako to utice na matematiku? Sta ako je konj malo stariji? Ima li dob konja neke veze.

Ah, jebiga, treba nam 60Km/h pa cemo nastimati 60km/h. Kognitivna pristrasnost :skoljka:

Presuticemo da ni jedan konj ne moze trcati tom brzinom citav dan, a koristena vremenska jedinica je dan. Nekad je za potrebe dokazivanja bitna TACKA jer mjenja smisao ajeta a nekad cemo samo pretpostaviti da su putnici mogli za dan preci 1440 km :run:
King Theoden

#803 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by King Theoden »

Zato što pričamo o arapskim konjima. Zato što su arapski konji najizdrzljiviji. Zato što arapski konj najduže može držati brzinu od 60 km/h
Čak i da uzmeš neku drugu brzinu, dobićeš rezultat koji kaže da se džibril kreće ogromnom brzinom. Kad uzmeš u obzir vrijeme koje ima na raspolaganju, lako je izračunati dokle može stići. Kad izračunaš, onda vidiš da to i nije ona tvoja cifra od 3500, nego mnogo, mnogo više.
vatrogasac

#804 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by vatrogasac »

Dino34 wrote:Zato što pričamo o arapskim konjima. Zato što su arapski konji najizdrzljiviji. Zato što arapski konj najduže može držati brzinu od 60 km/h
Čak i da uzmeš neku drugu brzinu, dobićeš rezultat koji kaže da se džibril kreće ogromnom brzinom. Kad uzmeš u obzir vrijeme koje ima na raspolaganju, lako je izračunati dokle može stići. Kad izračunaš, onda vidiš da to i nije ona tvoja cifra od 3500, nego mnogo, mnogo više.
Pokazao si poentu da je vrijeme koje se koristi u Kur'anu relativno i ne može se mjeriti na naš način i tamam. Što se tiče konja, ako se tjera mak na konac, tebi u prilog ide isto i konjska snaga kao mjerna jedinica iako svaki konj nema istu snagu mada je totalno nebitno kada govorimo o načinu izražavanja u Kur'anu niti bih ja to potencirao kao nekakav dokaz. Sigurno je da prvo nebo nije homosfera ili stratosfera po Kur'anu kako nekada aludira 'ateistički tefsir', a gdje je i kako je to je problem nauke, a naučni dokaz je dokaz Božijeg zakona fizike i obavezujući za muslimana.
Konjska snaga je naziv za više starih mjernih jedinica za snagu izvan sustava SI. Oznaka KS podrazumijeva kod nas konjsku snagu prema njemačkom standardu (DIN) koja se definira kao snaga potrebna da se masa od 75 kilograma podigne (djelujući silom od 75 kiloponda) na visinu od 1 metra u vremenu od 1 sekunde.
King Theoden

#805 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by King Theoden »

Da, ali u suri fusilet kaže da svako nebo ima svoju zadaću.
Meni upravo gore napisano ima logike jer smo dokučili da ovi slojevi koje spomenuh doista imaju zadaću.
Recimo, šta bi se desilo s nama ljudima da preko noći nestane magnetno polje?
Isto tako, Allah taj fenomen spominje u suri tarik, pa kaže: "vesemai zati-r-redž"
Mislim da tebi ne moram objašnjavati značenje ovog "redž"
Za one koji ne znaju, riječ dolazi u značenju povratka tj ono što vraća nazad.
Da nebo nema tu funkciju, život na zemlji ne bi bio moguć. Dakle, ako u prvoj od navedenih sura govori o zadacima koje svako nebo ima, ajet iz sure tarik to potvrđuje. I opet kažem, to je samo moje mišljenje a samo Allah zna istinu.
A gledaj kako su ga preveli:
I tako mi neba puna kiše.
Ovo je recimo korkut. Kako je on došao do ovog prevoda :)
vatrogasac

#808 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by vatrogasac »

Nije mi pri ruci Muftićev riječnik, ali me sada zainteresova, a Google prevodi kao vraćanje.

Image
exampLe.

#809 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by exampLe. »

Bi li se “nebo koje vraca” moglo i ovako shvatiti?

Image
exampLe.

#810 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by exampLe. »

https://quranx.com/Tafsirs/86.11

Ovdje sve ukazuje na to da je rijec o kisi.
King Theoden

#811 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by King Theoden »

vatrogasac wrote:Nije mi pri ruci Muftićev riječnik, ali me sada zainteresova, a Google prevodi kao vraćanje.
I onda mi dođu ovi ateisti i onako ironično kažu "jah, vjerovati ćemo tebi a ne nekim profesorima arapskog"
exampLe. wrote:Bi li se “nebo koje vraca” moglo i ovako shvatiti?
Ko će ti ga znat...
Ja mislim da se odnosi na štit koji nas čuva od raznih kerefeka koje vrebaju i napadaju iz univerzuma.
Al et, to je samo moje mišljenje.
King Theoden

#812 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by King Theoden »

Sad, ne znam ima li taj omotač i neku drugu funkciju, recimo da zadržava ono što je dobro da nam to dobro ne bi "isparilo" u svemir. Neka to odgovori neko ko se razumije u zemljine omotače.
Jer, da je Allah govorio o vodi, umjesto zati redž, koristio bi metar.
Bloo
Globalna šefica

#813 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Bloo »

Dino34 wrote:
exampLe. wrote:Dino, pitanje
Odlično pitanje.
Znaš kako, budući da arapi iz vremena poslanika nisu imali riječ za univerzum, kur'an se koristio riječima koje su razumjeli. Onda imamo da je nebo ovo što mi vidimo, ali nekada bude i univerzum.
Ovih sedam nebesa je nešto drugo. Radi se o sedam slojeva atmosfere. Ono, troposfera, stratosfera...
To je spomenuto u suri fusilet u kojoj se kaže da svako od njih ima svoj zadatak. Budući da od ovih sedam slojeva svaki ima funkciju, mislim da se ajet odnosi na njih. A Allah zna najbolje.
Hmm
1.Troposfera
2.Stratosfera
3.Mezosfera
4.Termosfera
5.Egzosfera
*Jonosfera (nije bas sloj ali hajd da spomenemo)

Dalje, ne znam zasto predstavljate Arape tog vremena kao duduke. Jos od doba Pitagore koristili su se razni termini za univerzum aka svemir, sa značenjem - sve, sve stvari, onda čak i riječ kosmos (kao svijet u širem značenju, kosmos), mundus...et cetera et cetera. Da ne govorimo da su se modeli svemira razmatrali u još u doba starih Grka i Indijaca...stoga ništa novo i divlje.

Smatram da riječ alamin/alam može da pokrije značenje što se tiče svemira i svjetova u jednom.

Osim toga, tako mi neba punog kiše - je tako prelijepa rečenica (ne mogu usporediti sa originalom jer ne znam arapski), ali poetski je ovo tako zvonko i prosto savrseno. Nije Kur'an tehnicki manual for bubu's sake, vec valjda je prisutan i poetski jezik? Mada vidim da i jedni i drugi od njega pokusavate napraviti i tehnicko uputstvo i objasnjenje za sve pojave i smatram da to nije ni ispravno ni pravedno jer on to nije. Ali sta ja znam (a ocito i Allah) jer bitno je koristiti sva sredstva u postizanju cilja. Dokazivanja ciji je veci i ispravniji. A i ubaci se pomalo i hipologije i mehanike kretanja cisto da ne bude dosadno.

Što se tiče izjave: naučni dokaz je dokaz Božijeg zakona fizike - ove fizike na našoj planeti ili pak misliš na fizikE i povremena saznanja zbog kojih gradimo neka saznanja from the scratch? Kada određene pojave se ne ponašaju u skladu sa zakonima koje smo do sada saznali, te se desavaju pojave koje se opiru zakonima fizike koje znamo - i to se opravdava bozjim zakonima fizike samo mi jos nismo nadosli na to?
Madarski matematicar Erdos je imao simpa stav prema Bogu - zvao ga je Veliki Fasista - jer Bog ima knjigu sa rjesenjima svih matematickih problema ali nece da podijeli :D
exampLe.

#814 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by exampLe. »

Dino34 wrote:Sad, ne znam ima li taj omotač i neku drugu funkciju, recimo da zadržava ono što je dobro da nam to dobro ne bi "isparilo" u svemir. Neka to odgovori neko ko se razumije u zemljine omotače.
Jer, da je Allah govorio o vodi, umjesto zati redž, koristio bi metar.
A sta je sa nastavkom 86:12 “i Zemlje koja se otvara kad rastinje nikne”, je li tu dobar prijevod?
King Theoden

#815 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by King Theoden »

Zato @blojo što jedna jedina riječ (redž) dolazi u značenju toga što si napisala, ali i onoga što sam ja napisao.
Allah kaže jednu riječ i poklopi sve mogućnosti.
Zato uvijek ponavljam da je onima koji traže objašnjenje najbolje da sjednu sa nekim ko je studirao arapski, pa onda pitaju.
vatrogasac

#816 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by vatrogasac »

Dino34 wrote: I onda mi dođu ovi ateisti i onako ironično kažu "jah, vjerovati ćemo tebi a ne nekim profesorima arapskog"
Prevođenje je težak rad. Ne samo fonetika i morfologija nego i sintaksa i više od toga. Kada neko isto na ovim stranicama tvrdi da je kare'e samo čitati i da se ne može odnositi na učenje, kako prevesti samo sa čitati kada ajeti koji slijede spominju poučavanje, pero, znanje...
1. Čitaj, u ime Gospodara tvoga, koji stvara,
2. stvara čovjeka od ugruška!
3. Čitaj, plemenit je Gospodar tvoj,
4. koji poučava peru,
5. koji čovjeka poučava onome što ne zna.
zforumas

#817 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by zforumas »

Dino34 wrote:Zato @blojo što jedna jedina riječ (redž) dolazi u značenju toga što si napisala, ali i onoga što sam ja napisao.
Allah kaže jednu riječ i poklopi sve mogućnosti.
Zato uvijek ponavljam da je onima koji traže objašnjenje najbolje da sjednu sa nekim ko je studirao arapski, pa onda pitaju.
I ovi poklope sve mogucnosti...

Image
King Theoden

#818 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by King Theoden »

vatrogasac wrote:Prevođenje je težak rad. Ne samo fonetika i morfologija nego i sintaksa i više od toga. Kada neko isto na ovim stranicama tvrdi da je kare'e samo čitati i da se ne može odnositi na učenje, kako prevesti samo sa čitati kada ajeti koji slijede spominju poučavanje, pero, znanje...
To je to.
Kad su nas učili, tu riječ bi uvijek prevodili sa čitaj, uči, izučavaj.
exampLe.

#819 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by exampLe. »

Ja kad procitam 86:11 i 86:12 pomislim da se tu ocigledno govori o kisi.

Opet to ne mora znaciti da sam u pravu.
King Theoden

#820 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by King Theoden »

exampLe. wrote:Opet to ne mora znaciti da sam u pravu.
Najpreče da je tako, baš ko i u mom slučaju. :mrgreen: I ja kažem da ne mora značit da sam u pravu.
exampLe.

#821 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by exampLe. »

U kojem su “nebu” Mjesec i Sunce po Kur’anu, ima li neko objasnjenje? :kiss:
apsidejzi

#822 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by apsidejzi »

I sta ste skontali: jel prvo nebo troposfera il nesto drugo?

Sto se tice brzine konja koliko se sjecam bila je racunica koja ”dokazuje” brzinu dzibrila kao brzinu svjetlosti. Lijepo zvuci ako se pretpostavi da su arapi mogli putovati 1440km na dan. Mislim, kako ne vidis da sam sebe zavaravas. Ja sam isto tako ranije kao sto i ti sada, slijepo branio upravo ovu mudzizu kur’ana. Wow, brzins svjetlosti, meleki su napravljeni od svjetlosti... sve se poklapa. Kad se malo odmaknes skontas da su brojke nastimane i da se sve opet vraca na arapsku kulturu: moze bit bude, moze bit ne bude.
Sanjarko

#823 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Sanjarko »

Bloo wrote: Hmm
1.Troposfera
2.Stratosfera
3.Mezosfera
4.Termosfera
5.Egzosfera
The ozone layer is contained within the stratosphere. In this layer ozone concentrations are about 2 to 8 parts per million, which is much higher than in the lower atmosphere but still very small compared to the main components of the atmosphere. It is mainly located in the lower portion of the stratosphere from about 15–35 km (9.3–21.7 mi; 49,000–115,000 ft), though the thickness varies seasonally and geographically. About 90% of the ozone in Earth's atmosphere is contained in the stratosphere.

The ionosphere is a region of the atmosphere that is ionized by solar radiation. It is responsible for auroras. During daytime hours, it stretches from 50 to 1,000 km (31 to 621 mi; 160,000 to 3,280,000 ft) and includes the mesosphere, thermosphere, and parts of the exosphere. However, ionization in the mesosphere largely ceases during the night, so auroras are normally seen only in the thermosphere and lower exosphere. The ionosphere forms the inner edge of the magnetosphere. It has practical importance because it influences, for example, radio propagation on Earth.
Jonosfera i magnetosfera ali ako racunamo i ozonski omotac onda je 8 komada.
King Theoden

#824 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by King Theoden »

exampLe. wrote:U kojem su “nebu” Mjesec i Sunce po Kur’anu, ima li neko objasnjenje? :kiss:
Mislim, znaš ti gdje su, jelte. Za objašnjenje mi treba vremena. Moram se malo duže zadati tj zadubiti u kur'an.
Možda večeras neš napišem.
apsidejzi wrote:kako ne vidis da sam sebe zavaravas
Misliš :)
Pametni ljudi izračunaše da arapski konj najduže izdrži trceci tom brzinom. Zašto je ne uzeti?!
Et, uzmi koju god hoćeš brzinu i ubaci u jednačinu i dobićeš broj daleko veći od tvojih 3500. Dobićeš broj koji kaže da je dobrano napustio univerzum.
Sanjarko

#825 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Sanjarko »

apsidejzi wrote:moze bit bude, moze bit ne bude.
Bas tako. Ali to je sustina vjere. Ne mislim konkretno samo na Islam, nego uopste na vjeru, svu, svaku. A ja se drzim nauke i vjere. Vise nauke, nego vjere ako cemo iskreno.
Post Reply