Pa koja je nacionalnost.Dozer wrote:BH nikad nije ni bila multinacionalna drzava. Bila je i jeste - multietnicka.Dino79 wrote:Znači BiH više nije multinacionalna država ?Dozer wrote:Jok ja.
Ja im samo pokusavam objasniti da je nacionanost/nacija = drzavljanstvo/pripadnost drzavi, a da etnije/narodnosti/etnicke pripadnosti to nisu, tj. da to nisu nacionalnosti/nacije, nego samo dio neke nacije koji cini tu naciju.
Ali, cak i kad im to pokazes i dokazes na primjeru zvanicnog dokumenta, Ustava, zakona... Dobijes neke smijesne djecije odgovore i pokusaje spinovanja
To sto vas domaci politicari i tupavi neobrazovani novinari ubjedjuju da su Bosnjaci, Srbi i Hrvati u BiH nacije, a ne etnije/narodi (sto bi se glat moglo podvesti pod antiustavno djelovanje), ne znaci da je to istina.
Upravo radi ovoga se sve te B-H-S stranke i nazivaju etno-nacionalistickim, a ono sto predstavljaju etno-nacionalizmom, sto znaci da teze da narod/etnija koji predstavljaju u nekom momentu postane zasebna nacija.
Ako vi u ovome ne vidite problem po BiH kao drzavu, preporucujem dosta umivanja ledeno hladnom vodom... Mozda shvatite...
Bosanska ?
Ne zvuči baš najljepše za izgovor reći ja sam po nacionalnosti bosanohercegovac.