Teroristički napad na Novom Zelandu - Christchurch

Post Reply
pustopoljina

#801 Re: Teroristički napad na Novom Zelandu - Christchurch

Post by pustopoljina »

_Scarlett_ wrote:
pustopoljina wrote: Dobro, ovo sa distancom ja bas i nisam osjetila..nekad kod nekih idiota..nekad ima neotesanih i glasnih ljudi, pa ne mos' doci do rijeci...ali uglavnom to gledamo kao svoje razlicitosti i nije nekako da se neko iskljucuje zbog toga...
Nekad bas imam taj osjecaj nepripadnosti...i u bosni i u at, a nekad mi je bas super kako je- i jedno i drugo.
Nisam to ni ja osjetila jer zivim u zemlji s malim brojem Bosnjaka pa nas ne dozivljavaju uopste. A i zene smo pa je manje vjerovatno da ce nas neko gledati poprijeko.

Ali imam rodjake u Austriji koji kazu da jeste da Bosnjake preferiraju u odnosu na, recimo, crnce, Turke, Arape, pa i Albance, ali da ih ni ne prihvataju kao totalne equals.

Doduse, niko me nece ubijediti da Austrijanac smatra ni Mitra gastarbajtera iz Sapca ravnim njemu :D Znaci, nije vjera tu jedino sto udaljava Bosnjake/Balkance od "zapadnjaka". Ima i do geografije i kulture koje dijelimo i sa krscanskim narodima ovdje. Mada vjera igra ulogu, pogotovo u ovoj geopolitickoj klimi.

Btw, ja sam nekako zavoljela bas to da nismo "niciji". Bas specificni, imamo samo sebe. Kostalo nas je i kostace. Ali cini nas posebnim.
Ma mi smo njima yugo. Znaju da nas ne smiju nervirati :lol: previse :lol:
I ja mislim da nije samo vjera.
славянин

#802 Re: Teroristički napad na Novom Zelandu - Christchurch

Post by славянин »

_Scarlett_ wrote:
славянин wrote: Ne znam koliko imas godina , mozda ste vi stariji to kuca komsiluk ovo ono kafa ujutro - za kojeg Boga navijas :D ali ... ne znam ja sam eto relativno mladje godine proveo tamo i vala ne sjecam se da smo dosli ikada do teme "sta si ti"
Pa bas medju mladima (18-25 god) u Evropi je ovih dana doslo do procvat desnicarstva i konzervativizma. Njima vjera i nije toliko bitna po sebi koliko im je bitna kao dio identiteta.

I nece pitati sta si nego ce (nekad) skontati po imenu.
Vidi moje godiste umalo :D Pa eto pitaj te mlade germance "ocemo li u crkvu u nedelju ujutro u 9" :lol:

Sto se tice identiteta - da imaju stvari koje ih definisu kao njemce,austrijance i sl- ali sta sad ? Imas i ti tradicije i mentalitet nas - i cesto se nasi drze zajedno jer bolje "leze" jedni drugima - to isto vazi za npr austrijance. mozda su neke stvari i imale korijene imalo u religiji , medjutim danas je to dio nacionalnog identitea.. vjera im je onako tanko :D
Last edited by славянин on 16/03/2019 22:48, edited 1 time in total.
triconja

#803 Re: Teroristički napad na Novom Zelandu - Christchurch

Post by triconja »

Velika tragedija je nekako uspjela da iznjedri dijasporske muke i manjak osjecaja pripadnosti u novom drustvu. Teska je muka dijasporska.

Cini se da se brzo ide sa teme da zivot nije siguran jer moze budali nadoc da u ime viseg cilja unesreci nevine ljude i prelazi se na probleme koji imaju veci prioritet tipa jednakosti migranata i domicilnog stanovnistva, znaci ni trunke postovanja prema zrtvama i njihovim porodicama.
pustopoljina

#804 Re: Teroristički napad na Novom Zelandu - Christchurch

Post by pustopoljina »

славянин wrote:
pustopoljina wrote: Pa da...

Btw. Biti ateista nije bas tako cool...pogotovo kako jaca konzervatizam.
Nekad mi se cini da je bolje biti druge vjere, nego u razgovoru reci "ma sve su to price za malu djecu".
Ne znam koliko imas godina , mozda ste vi stariji to kuca komsiluk ovo ono kafa ujutro - za kojeg Boga navijas :D ali ... ne znam ja sam eto relativno mladje godine proveo tamo i vala ne sjecam se da smo dosli ikada do teme "sta si ti"
40.
Ti?
Pa sta's kad si mladji, nego ici cugati i doci kuci u 3-4 ujutru...koga upoznas da znas kako zivi i misli i sta jede?
Jesi dozivio poplavu ili pozar? Provalu? Par godina radio sa istih 7-8 ljudi? Par godina imao iste komsije?
славянин

#805 Re: Teroristički napad na Novom Zelandu - Christchurch

Post by славянин »

triconja wrote:Velika tragedija je nekako uspjela da iznjedri dijasporske muke i manjak osjecaja pripadnosti u novom drustvu. Teska je muka dijasporska.

Cini se da se brzo ide sa teme da zivot nije siguran jer moze budali nadoc da u ime viseg cilja unesreci nevine ljude i prelazi se na probleme koji imaju veci prioritet tipa jednakosti migranata i domicilnog stanovnistva, znaci ni trunke postovanja prema zrtvama i njihovim porodicama.
Jesi ti siguran da ti cigla nece na glavu pasti sutra ?- naravno da zivot nije siguran... Postovanje nevinim zrtvama.. svijet je surov , trebamo gledati kako popravljati stvari i ciniti ih boljim od oplakivanja nema nista a nazalost jedna stvar je izvjesna- bit ce jos nazalost ovakvih stvari da se oplakuju.

Svako se moze u normalno drustvo uklopiti.. kada njegdje ides .. uci o lokalnoj kulturi i obicajima ako oces da se uklopis.Nemoj da ides i da ocekujes da se svi tebi prilagodjavaju.
славянин

#806 Re: Teroristički napad na Novom Zelandu - Christchurch

Post by славянин »

pustopoljina wrote: 40.
Ti?
Pa sta's kad si mladji, nego ici cugati i doci kuci u 3-4 ujutru...koga upoznas da znas kako zivi i misli i sta jede?
Jesi dozivio poplavu ili pozar? Provalu? Par godina radio sa istih 7-8 ljudi? Par godina imao iste komsije?
Ima se znaci kuka :skoljka: :run: :D

Kako mislis pa kako cu drugacije upoznati kada odes u kafanu i posle se teturas sa francuskinjom a toliko si pijan da ne znas gdje je hotel :lol: , radio sam da par godina sa istim ljudima i imao komsije ali nisam ustvari bio siguran za komsije jer ne volim da komsijam i bilo je zdravo komsija - ako krene da blebece samo otkinem da sam u zurbi :D
pustopoljina

#807 Re: Teroristički napad na Novom Zelandu - Christchurch

Post by pustopoljina »

triconja wrote:Velika tragedija je nekako uspjela da iznjedri dijasporske muke i manjak osjecaja pripadnosti u novom drustvu. Teska je muka dijasporska.

Ne moras se ubacivati, ako nemas sta reci...
Radi se o tome da si bijel i teoretski se white supremacy ne odnosi na tebe.
U praksi, moze te neki ovakav ubiti u nekoj dzamiji u nekom kelnu, parizu...
Radi se o tome da li je ovaj islamofob (kaze da nije, a radi kao da jeste) ili je "samo" protiv migranata? Da dolazi sa idejama, koje dijeli sa sve vise mladih bijelih ljudi na zapadu i da su oni medju nama.
Tvoju dijasporu to kaci i po migrantima i po vjeri...i eto, povela se prica.
A ti si napisao nesto dostojanstveno ili si samo dosao da pljucnes dijasporu?
pustopoljina

#808 Re: Teroristički napad na Novom Zelandu - Christchurch

Post by pustopoljina »

славянин wrote:
pustopoljina wrote: 40.
Ti?
Ima se znaci kuka :skoljka: :run: :D

Kako mislis pa kako cu drugacije upoznati kada odes u kafanu i posle se teturas sa francuskinjom a toliko si pijan da ne znas gdje je hotel :lol: , radio sam da par godina sa istim ljudima i imao komsije ali nisam ustvari bio siguran za komsije jer ne volim da komsijam i bilo je zdravo komsija - ako krene da blebece samo otkinem da sam u zurbi :D
Pa odvede te francuskinja kuci, pa upoznas mamu, tatu i brata...pa dodje praznik, upoznas i dida i majku i tetku i tetka...
Itd.
славянин

#809 Re: Teroristički napad na Novom Zelandu - Christchurch

Post by славянин »

pustopoljina wrote: Pa odvede te francuskinja kuci, pa upoznas mamu, tatu i brata...pa dodje praznik, upoznas i dida i majku i tetku i tetka...
Itd.
Odvede malo sutra - sutra ona svojim putim a ja svojim. Cuj odvede :D bila je druga i isao sam joj kuci.Jos se sjecam nekakvog sira sto su mi posluzili majko mila i draga na nekakvoj ploci .. kad su otvorili frizider... jos se sjecam smrada majko mila kao sada. :oops: -
PS:to je duza malo veza bila... roditelje joj nismo nest ni posjecivali .. a kada bi otisli vecera ovo ono bez vala teskih tema ?
Bodkin

#810 Re: Teroristički napad na Novom Zelandu - Christchurch

Post by Bodkin »

pustopoljina wrote:

Radi se o tome da li je ovaj islamofob (kaze da nije, a radi kao da jeste) ili je "samo" protiv migranata? Da dolazi sa idejama, koje dijeli sa sve vise mladih bijelih ljudi na zapadu i da su oni medju nama.
Ko god zivi vani bi mogao narednih godina najebati od ovakvih. Ova neodesnica je jako opasna. Kuci toga nema. Tamo su drugi problemi
triconja

#811 Re: Teroristički napad na Novom Zelandu - Christchurch

Post by triconja »

pustopoljina wrote:

Dvije muhe jednim udarcem.

Meni i dalje nije jasno kako na temi ovog tipa vi svrljate nebuloze licne prirode i vase neke dozivljaje koje nemaju ni trunke veze sa temom pored toliko ostalih tema gdje je cak to tema. Meni to sve baca da ste dosli na temu da lijecite vlastite frustracije, jer nema boljeg nacina za to nego neciju tragediju nadglasati svojim problemima i paznju preusmjeriti prema sebi.
славянин

#812 Re: Teroristički napad na Novom Zelandu - Christchurch

Post by славянин »

triconja wrote: Dvije muhe jednim udarcem.

Meni i dalje nije jasno kako na temi ovog tipa vi svrljate nebuloze licne prirode i vase neke dozivljaje koje nemaju ni trunke veze sa temom pored toliko ostalih tema gdje je cak to tema. Meni to sve baca da ste dosli na temu da lijecite vlastite frustracije, jer nema boljeg nacina za to nego neciju tragediju nadglasati svojim problemima i paznju preusmjeriti prema sebi.
Upravu si malo se odlutalo iako je tema u vezi imigracije,"sukoba kultura", ekstremizma bila "ukljucena" u diskusiju.

Oprostite na off :thumbup:
pustopoljina

#813 Re: Teroristički napad na Novom Zelandu - Christchurch

Post by pustopoljina »

triconja wrote: Dvije muhe jednim udarcem.

Imas li ti ogledalo?
Lik je iz cista mira ubio "strance u dzamiji". Ljude koji ugrozavaju njegovu kulturu i tradiciju?
I ova prica nema veze?
Ok.
Ja se povlacim, a ti primjerom pokazi kako treba.
Kaligrafija

#814 Re: Teroristički napad na Novom Zelandu - Christchurch

Post by Kaligrafija »

pustopoljina wrote: A ne bih govorila da sam JW, kad nisam, a i mene uzasno nerviraju ti hinjavci...malo se uvlace tebi ko muslimanu da su slicni, malo pravoslavnima...ma svima...i onda te uhvate u bubanj.
Pa zato ti i kazem, svi bjeze od njih ko od kuge...! :lol:
eltroxin

#815 Re: Teroristički napad na Novom Zelandu - Christchurch

Post by eltroxin »

Bodkin wrote: Ko god zivi vani bi mogao narednih godina najebati od ovakvih. Ova neodesnica je jako opasna. Kuci toga nema. Tamo su drugi problemi
Ti se bas nameracio da ti neko odgovori kako i zasluzujes na ovakve hinjske "zakljucke" pa da ga Cmoljo zgomba?
Cuj nema kod nas neodesnicel? Jedino nema ko da im stane u kraj.
tetejac

#816 Re: Teroristički napad na Novom Zelandu - Christchurch

Post by tetejac »

Kaligrafija wrote:
славянин wrote:
Kaligrafija wrote:
Kakav vjetar puse, sta, objasni, nemoj mi umotavati u celofan?!
Juzni juzni..
Evo da ti nebi pogresni vjetrovi puhali, da znas na cemu si...mrzim cetnike iz dna duse, mrzim sve vezano za taj folklor, mrzim sve one koji su u ratu u BiH, izivljavali se i ubijali civile i danas se ponose tim i odobravaju folklor koji ide uz to, mrzim one sa brda koji su granatirali gradove i civile u njihovim domovima...Ne mrzim Srbe koji su i bili u VRS, koji nisu ubijali civile, nego su se borili casno u ratu, ne mrzim, samo ih ne volim...! Volim one koji su bili u ARBiH...! A nemam nista protiv onih koji su se ispalili vani...!
On voli ARBiH a mrzi one koji su ubijali civile.
Bodkin

#818 Re: Teroristički napad na Novom Zelandu - Christchurch

Post by Bodkin »

eltroxin wrote:
Bodkin wrote: Ko god zivi vani bi mogao narednih godina najebati od ovakvih. Ova neodesnica je jako opasna. Kuci toga nema. Tamo su drugi problemi
Ti se bas nameracio da ti neko odgovori kako i zasluzujes na ovakve hinjske "zakljucke" pa da ga Cmoljo zgomba?
Cuj nema kod nas neodesnicel? Jedino nema ko da im stane u kraj.
O cemu ti :D
mirsek

#819 Re: Teroristički napad na Novom Zelandu - Christchurch

Post by mirsek »

Znao sam da su ISIL-u podstrek dali cetnici, velikosrpski zlocinci i njihovi projekti ali da ih ovoliko postuje radikalna mraka sirom svijeta, pa svaka cast treba to zasluziti, postali su svjetski popularna zlocinacka grupa. Cekamo presudu Radovanu..
славянин

#820 Re: Teroristički napad na Novom Zelandu - Christchurch

Post by славянин »

mirsek wrote:Znao sam da su ISIL-u podstrek dali cetnici, velikosrpski zlocinci i njihovi projekti ali da ih ovoliko postuje radikalna mraka sirom svijeta, pa svaka cast treba to zasluziti, postali su svjetski popularna zlocinacka grupa. Cekamo presudu Radovanu..
? Jel do mene ili je ovo nerazumljivo :?
mirsek

#821 Re: Teroristički napad na Novom Zelandu - Christchurch

Post by mirsek »

славянин wrote:
mirsek wrote:Znao sam da su ISIL-u podstrek dali cetnici, velikosrpski zlocinci i njihovi projekti ali da ih ovoliko postuje radikalna mraka sirom svijeta, pa svaka cast treba to zasluziti, postali su svjetski popularna zlocinacka grupa. Cekamo presudu Radovanu..
? Jel do mene ili je ovo nerazumljivo :?
Do tebe je..Sve se medijski prati, onda nekom postanes najveci zlocinac u evropi poslije 2 sv. rata, nekom uzor a Bgm nekom i podstrek da cini slicne zlocine sirom svijeta.
LBVIEW

#822 Re: Teroristički napad na Novom Zelandu - Christchurch

Post by LBVIEW »

tetejac wrote: On voli ARBiH a mrzi one koji su ubijali civile.
Sto, da nece mozda UZP-ce?
tetejac

#823 Re: Teroristički napad na Novom Zelandu - Christchurch

Post by tetejac »

LBVIEW wrote:
tetejac wrote: On voli ARBiH a mrzi one koji su ubijali civile.
Sto, da nece mozda UZP-ce?
Neka voli koga hoće samo ovom izjavom aludira da Armija BiH nije ubijala civile što naravno nije točno. Živio! :thumbup:
SmokingMan

#825 Re: Teroristički napad na Novom Zelandu - Christchurch

Post by SmokingMan »

Ja,te BH vehabije,odmazdu pripremaju...

Image

Image
Post Reply