Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
seln

#801 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by seln »

detroit-mercy wrote:
seln wrote:
detroit-mercy wrote: Iskreno, ja koliko vidim ovi visoko educirani rade manje od ovih sa nizom spremom, imaju vise vremena, imaju manje egzistencijalnih briga i sl. Tako ti je u BiH, tako ti je u Austriji, tako ti je u Njemackoj, na Marsu, gdje god pogledas.
U kojem paralelnom univerzumu ti zivis? :shock:
Manje rade, imaju vise vremena?
Mozda manje egzistencijalnih briga, ali i to je relativno.
Super, onda hajmo svi biti kasirke u BILA-oj ili raditi na buausteli jer cemo onda biti totalno ispunjeni.
Ne moze, kako bi onda primali 60k, kao ti....
Imas li ti nesto protiv kasirki ili baustelaca? Oni bar ne smatraju druge manje vrijednim ako nisu zavrsili fakultet za par sati dnevno.
I BILLA se pise sa dva L.
elcaliente

#802 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by elcaliente »

pirmin wrote:
elcaliente wrote:Ja imam skoro 40 godina, 22 godine sam zaposlen u struci, ozenjen, dosao sa 12 godina zivota u Njemacku i u zadnju godinu dana intenzivno razmisljam o napustanju Njemacke u pravcu Svicarske. Razlog novac i okruzenje koje vise nelici na Njemacku u kojoj sam odrasto.
Sta je sa Luxemburgom?
Kontam ako budem morao bjezati iz Austrije (nacisti kako su krenuli napravice od nje prciju poput Madjarske) pretpostavljam da bi se tamo moglo pristojno zivjeti.
I to je opcija, ja imam druga u okolini Ciriha, kada pogledam njegove prihode i rashode a onda vidim svoje vidim da sam u puno losijoj poziciji. Onda je Svicarska puno sigurnija sto se tice buducnosti, ovdje od Sirijaca, Afganistaca itd bas pocinjes razmisljati dali zelis da ti tu dijete odrasta.
insomnia78

#803 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by insomnia78 »

elcaliente wrote:Evo imam ja jedan primjer:
Covjek prije godinu dana dosao iz BiH za Njemacku, dole bio pravnik imao stalni posao, kafica ovo ono. Zena mu radila u vrticu.
On ovdje sada postar na biciklu plata 2000 eur brutto, zena radila u McD sada nedavno presla u vrtic plata 2200 eur brutto. Imaju dijete. Nasli su sebi jos jedan vrtic gdje idu navece da ciste dobiju 450 eur neto.
I pitam ja njega bas nedavno sto nepolaze da mu se njegova skola prizna ovdje, kaze on meni ja sam tek sada vidio da ja sa b1 kursom nemam pojma o njemackom jeziku a jel ti stvarno mislis da ja imam mozga poslije dva posla i zadace sa djetetom da ucim bilo sta?
Kaze da bi se sada vratio u Bosnu jer mu je ljepse bilo a mu zena nece radi kompleksa. Sada svako malo zove da sjedimo na balkonu i opijamo se.
A kakav mu je fejsbuk?
uglavnomja

#804 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by uglavnomja »

detroit-mercy wrote:
uglavnomja wrote:
:thumbup:

i da dodam

zavrsiti fakultet sa par sati ucenja dnevno :lol: :lol:
i to inzinjerski :D

:oops:
Jednostavan sazetak price i onda se cudimo sto nam je kako nam je. Ne moze, nema, nemoguce, ne talasaj, sve je dobro dok kukas. Stvarno uzivamo u mazohizmu.

jok, eto se moze ...

fakat ne znam na sta lice fakulteti u americi, ali djeca su u filmovima povazdan u skoli, u kampusu, ubise se uceci ...

u moje doba se moralo ici na fakultet, sjediti na predavanjima, vjezbama, predavati radove ... od jutra do mraka, pa onda sjedi kuci i uci satima
dok mama i tata zaradjuju, i jos mama kuha, pere, servira

a ti pricas o zvarsavanju fakulteta ucenjem kod kuce, par sati dnevno, sa punim (jadno placenim) poslom, zenom i djecom :-) bez roditelja kao bejbisitera, rucka kod njih, brace, sestara, tetaka i ostalih da ti pomognu

i to na jeziku koji nije maternji :D
(jedino se slazemo oko cifre 5 godina, to je to, da skontas kako se zivi)

de ba :-)

na stranu razlike usa i eu, ali daj malo realnosti

i jos nesto, valja to finansirati :oops:
insomnia78

#805 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by insomnia78 »

uglavnomja wrote:
detroit-mercy wrote:
uglavnomja wrote:

i da dodam

Jednostavan sazetak price i onda se cudimo sto nam je kako nam je. Ne moze, nema, nemoguce, ne talasaj, sve je dobro dok kukas. Stvarno uzivamo u mazohizmu.

jok, eto se moze ...

fakat ne znam na sta lice fakulteti u americi, ali djeca su u filmovima povazdan u skoli, u kampusu, ubise se uceci ...

u moje doba se moralo ici na fakultet, sjediti na predavanjima, vjezbama, predavati radove ... od jutra do mraka, pa onda sjedi kuci i uci satima

a ti pricas o zvarsavanju fakulteta ucenjem kod kuce, par sati dnevno, sa punim (jadno placenim) poslom, zenom i djecom :-) bez roditelja kao bejbisitera, rucka kod njih, brace, sestara, tetaka i ostalih da ti pomognu

:lol:
elcaliente

#806 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by elcaliente »

insomnia78 wrote:
Covjek prije godinu dana dosao iz BiH za Njemacku, dole bio pravnik imao stalni posao, kafica ovo ono. Zena mu radila u vrticu.
On ovdje sada postar na biciklu plata 2000 eur brutto, zena radila u McD sada nedavno presla u vrtic plata 2200 eur brutto. Imaju dijete. Nasli su sebi jos jedan vrtic gdje idu navece da ciste dobiju 450 eur neto.
I pitam ja njega bas nedavno sto nepolaze da mu se njegova skola prizna ovdje, kaze on meni ja sam tek sada vidio da ja sa b1 kursom nemam pojma o njemackom jeziku a jel ti stvarno mislis da ja imam mozga poslije dva posla i zadace sa djetetom da ucim bilo sta?
Kaze da bi se sada vratio u Bosnu jer mu je ljepse bilo a mu zena nece radi kompleksa. Sada svako malo zove da sjedimo na balkonu i opijamo se.
A kakav mu je fejsbuk?

Nema fejsbuka, nefura to. :D
seln

#807 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by seln »

insomnia78 wrote:
A kakav mu je fejsbuk?
A, eto, zivi se pomalo...

Image
vjesticanametli

#809 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by vjesticanametli »

Nema se SCim kurcit pa nema fb...vozi bicikl deutsche post :lol:
Salu na stranu ali ima ljudi fakat odu s konja na magarca...pa to dvoje fakat krpe
detroit-mercy

#810 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by detroit-mercy »

insomnia78 wrote:O zrtvama koje su neminovne tridesetogodisnjaku iz BiH koji dodje iz Njemacke na radnu vizu
Hoces reci da tridesetgodisnjaku iz BiH je maximum usrana gujica :mrgreen: .
insomnia78

#811 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by insomnia78 »

Imam i ja jarana. Ovdje imo ekstra pos’o. Napustio, otiso gore na isti, dobro jako slican. Zena i djete ostali ovdje, pa ce gore. Djete malo.
Prvi mjesec kad mu vidis fejsbuk ludilo. Festival ovaj, festival onaj, biciklo, teretana, kafane, bajernov stadion. Snasonse cojk. Kum mi iso nesto gore i par dana bio od njega kaze zivi ko ker, hljeba nema da jede. Osto mu trista eura duzan. :lol: Zvao narod, sredjivo im, drugi jaran se vrati nakon mjesec kaze jebo te ovo. U medjuvremenu osto bez zene, djete nije vidio jedno tri godine, izbriso se sa fejsbuka :lol:
HAVANA

#812 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by HAVANA »

detroit-mercy wrote:
seln wrote:
detroit-mercy wrote: Sta se odmah strvis :mrgreen: ucinilo mi se da si pisao o sebi.
Mada i sam dodajes da su velike sanse da djeca iz geta zavrse sa policijskim dosijeom.
Sad me zanima je li i ti sam zivis u tom/takovom dijelu grada ili si se ipak maknuo izvan.
Ne strvim se, samo te spasavam od pogresnih zakljucaka.
a zivim u dijelu grada sa 90% stranaca, u opcinskom stanu; stan vam' tak'i, 30 kvadrata.
doduse, puno ga placam, 150 eura, ali ima neki dodatak od drzave, pa nekako izadjem u kraj.
Primam 800 eura minimalca, a san mi je 1k (valjda kurac).
Koliko ono k ti primas?
Ako je to ono sto te cini sretnim onda ko sam ja da sudim.
Primanja nisu bitna, samo je bitno da izadjemo iz stereotipa da ne postoje nasi ljudi koji prave 5,6 ili 7 hiljada mjesecno i da je to nemoguca misija.
Pa niko nije ni rekao.Naravno da postoje.Isto tako postoje ovde ljudi koji prave 5,6,7,10 milja mjesecno a nisu ni stranacki ni lopovi...Svojim radom,mozgom i idejama.A znamo sa drugih tema na sta to izadje.Dabogda svi pravili,svi oko mene vise pravili od mene.Ja cu onda lako...Mahnit smo mi narod,umjesto da pitamo za savjet,nacin...nesta,sve se zavrsi na vrijedjanju,olajavanju...Zasto se uvijek plasiraju nekakve rekla kazala price,pored zivih ljudi.Na kraju ovaj sto plasira rekla kazala ubjedjuje onog koji zivi tamo.Da idem u francusku,pitao bi insomniu de matere ti reci koju pametnu,sta cu i kako,sta mislis sta je najbolji put,u ameriku fudu,pustopoljinu trece,seln,animals austriju,muha cengic vilu...Ha ja.I pogledajte konkretno temu kad se bez nadrkanog stava trazi savjet ,pomoc...Eno izdavanje stana,obrada drveta...Nikad nadrkanog stava,vecina poleti da pomogne sa onim sto zna.Na ovim vazda prepucavanje...
insomnia78

#813 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by insomnia78 »

detroit-mercy wrote:
insomnia78 wrote:O zrtvama koje su neminovne tridesetogodisnjaku iz BiH koji dodje iz Njemacke na radnu vizu
Hoces reci da tridesetgodisnjaku iz BiH je maximum usrana gujica :mrgreen: .
Nije al ne pricajte ljudima bajke. Ti si otiso na sasvim drugi nacin od ovih sto idu danas.
elcaliente

#814 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by elcaliente »

vjesticanametli wrote:Nema se SCim kurcit pa nema fb...vozi bicikl deutsche post :lol:
Salu na stranu ali ima ljudi fakat odu s konja na magarca...pa to dvoje fakat krpe
Suti, zima ide, on je duge gace vec u oktobru poceo nosati, sada kapa i kabanica.
Fakat mu nije lako, zivi za subotu navece da popije nesto kod kuce i pogleda zvijezde granda. Al sta se sve neradi iz ljubavi i radi bracnog druga.
Najgore je sto ti tom covjeku nemozes ni neku nadu dati da ce mu biti bolje. Jedino mu mozes reci strpi se jos 30 godina do penzije, sada ce to.
detroit-mercy

#815 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by detroit-mercy »

uglavnomja wrote:
detroit-mercy wrote:
uglavnomja wrote:

i da dodam

jok, eto se moze ...

i jos nesto, valja to finansirati :oops:
Problem je sto ti o Americi ucis iz filmova a ne iz realnosti.
Opet ti kazem, poznajem masu ljudi, samaca, pordicnih, sa bez djece koji su prosli taj put.
Tako kada kazes da je nemoguce onda si u dubokoj zabludi.
mirsek

#816 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by mirsek »

4200 brutto plus 450 za ciscenje +200 od drzave za dijete. Znaci oko 3000 netto mjesecno. Hoce da se ubije zbog kompleksa i trenutnog statusa a ne zbog egzistencijalnih problema. Nije psihicki spreman da ide postepeno od pocetka, od nule.
seln

#817 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by seln »

vjesticanametli wrote:Nema se SCim kurcit pa nema fb...vozi bicikl deutsche post :lol:
Ma, fejsbuk je najvece sranje na svijetu...
ne znam zasto niko ne objavljuje slike usranih pelena... ili kako sutira auto kad zimi rikne akumulator... ili dok se svadja sa zenom, jer ga je uhvatila kako chata sa simpatijom iz mladosti...
jok, samo slike sa godisnjeg, cevapi iz domovine, fancy dzamije u Turskoj, Stephansdom u Becu.
insomnia78

#818 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by insomnia78 »

elcaliente wrote:
Suti, zima ide, on je duge gace vec u oktobru poceo nosati, sada kapa i kabanica.
Fakat mu nije lako, zivi za subotu navece da popije nesto kod kuce i pogleda zvijezde granda. Al sta se sve neradi iz ljubavi i radi bracnog druga.
Najgore je sto ti tom covjeku nemozes ni neku nadu dati da ce mu biti bolje. Jedino mu mozes reci strpi se jos 30 godina do penzije, sada ce to.
I opet nece moci imati punu penziju :lol:
Sto je najgore mlada ce mu prvom prilikom reci da nikad nista nije uradio za nju
elcaliente

#819 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by elcaliente »

mirsek wrote:
4200 brutto plus 450 za ciscenje +200 od drzave za dijete. Znaci oko 3000 netto mjesecno. Hoce da se ubije zbog kompleksa i trenutnog statusa a ne zbog egzistencijalnih problema. Nije psihicki spreman da ide postepeno od pocetka, od nule.
3000 mjescno. Stan sa 3 sobe 1500eur plus troskovi.
Hrana, dijete itd.
Zovem ga ja na veceru da izadzemo sa zenama od kada je dosao, kaze on meni nemogu ja sebi priustiti platim jelo 100-150 Eur a nema mi ko dijete cuvati, hajte vi kod nas.
detroit-mercy

#820 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by detroit-mercy »

seln wrote:
detroit-mercy wrote:
seln wrote:
U kojem paralelnom univerzumu ti zivis? :shock:
Manje rade, imaju vise vremena?
Mozda manje egzistencijalnih briga, ali i to je relativno.
Super, onda hajmo svi biti kasirke u BILA-oj ili raditi na buausteli jer cemo onda biti totalno ispunjeni.
Ne moze, kako bi onda primali 60k, kao ti....
Imas li ti nesto protiv kasirki ili baustelaca? Oni bar ne smatraju druge manje vrijednim ako nisu zavrsili fakultet za par sati dnevno.
Hvala ti na ispravci, davno sam bio u Austriji pa sam zaboravio da li je Billa sa jednim ili dva, sto je veoma vazno za diskusiju, kako se zove firma u Austriji :mrgreen: .
Ja licno nemam nista ni protiv kasirki ni baustelaca, cak naprotiv svako ko radi svoj posao casno i posteno za mene je osoba vrijedna paznje.
Ja samo ukazujem, da nisi po defaultu predodredjen za pranje guzice ako si iz BiH, da ti sudbina ne mora biti guzica do kraja zivota (osim ako ti to ne pricinjava zadovoljstvo) i da postoji hiljadu i jedan nacin da se odmaknes od guzice ali da se treba malo potruditi.
Ne razumijem u cemu je problem.
vjesticanametli

#821 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by vjesticanametli »

seln wrote:
Ma, fejsbuk je najvece sranje na svijetu...
ne znam zasto niko ne objavljuje slike usranih pelena... ili kako sutira auto kad zimi rikne akumulator... ili dok se svadja sa zenom, jer ga je uhvatila kako chata sa simpatijom iz mladosti...
jok, samo slike sa godisnjeg, cevapi iz domovine, fancy dzamije u Turskoj, Stephansdom u Becu.
Ma da....nemam ,fb sta bi metla na njega babsku guzicu ovde ko perac :mrgreen: bizi suti

Joj tom ti jaranu fakat crnjak....jebote ja bi se vratila
seln

#822 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by seln »

detroit-mercy wrote:
seln wrote: Ne moze, kako bi onda primali 60k, kao ti....
Hvala ti na ispravci, davno sam bio u Austriji pa sam zaboravio da li je Billa sa jednim ili dva, sto je veoma vazno za diskusiju, kako se zove firma u Austriji :mrgreen: .
Ja licno nemam nista ni protiv kasirki ni baustelaca, cak naprotiv svako ko radi svoj posao casno i posteno za mene je osoba vrijedna paznje.
Ja samo ukazujem, da nisi po defaultu predodredjen za pranje guzice ako si iz BiH, da ti sudbina ne mora biti guzica do kraja zivota (osim ako ti to ne pricinjava zadovoljstvo) i da postoji hiljadu i jedan nacin da se odmaknes od guzice ali da se treba malo potruditi.
Ti si spomenuo Billu...
I ako bi mi mogao citirati gdje sam napisao da su Bosanci predestinirani za pranje guzica.
Meni se pak cini da ti smatras kako je duznost svakog Bosanca da zavrsi fakultet usporedno s poslom i porodicom.
Samo, jednom ce i tvoja guzica zatrebati peraca. Ko ce j eprati, ako svi postanemo inzinjeri sa 60k(uraca)?
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#823 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by _BataZiv_0809 »

Sve je moguce, ali nije bas sve vjerovatno. Pustite vi new age filozofiju mozes ako mislis da mozes. Nismo svi isti, pogotovu nemamo svi iste pocetne tacke u zivotu, tako da ne mozemo imati ni ista iskustva.

Sto kroz posao sto kroz zivot nagledao sam se ljudi koji su se trudili kao mahniti ali jednostavno nisu imali srece i sad ti njih pitaj moze li se uspjeti, pa vidi sta ce ti reci. Opet znam bruku i onih koji su uspjeli i sad misle da se trud i rad uvijek isplate. Postavite njima isto pitanje i dobicete drukciji odgovor. A niko ne laze :D Prema tome...suvisna je diskusija, ali hajde ubijamo vrijeme.

P.S. Ako Bombonjera ne izmislja-ne bih bio u kozi tom sto rmbaci u magacinu a vamo bio direktor. :-)
detroit-mercy

#824 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by detroit-mercy »

HAVANA wrote:
detroit-mercy wrote:
seln wrote: Ne strvim se, samo te spasavam od pogresnih zakljucaka.
a zivim u dijelu grada sa 90% stranaca, u opcinskom stanu; stan vam' tak'i, 30 kvadrata.
doduse, puno ga placam, 150 eura, ali ima neki dodatak od drzave, pa nekako izadjem u kraj.
Primam 800 eura minimalca, a san mi je 1k (valjda kurac).
Koliko ono k ti primas?
Ako je to ono sto te cini sretnim onda ko sam ja da sudim.
Primanja nisu bitna, samo je bitno da izadjemo iz stereotipa da ne postoje nasi ljudi koji prave 5,6 ili 7 hiljada mjesecno i da je to nemoguca misija.
Pa niko nije ni rekao.Naravno da postoje.Isto tako postoje ovde ljudi koji prave 5,6,7,10 milja mjesecno a nisu ni stranacki ni lopovi...Svojim radom,mozgom i idejama.A znamo sa drugih tema na sta to izadje.Dabogda svi pravili,svi oko mene vise pravili od mene.Ja cu onda lako...Mahnit smo mi narod,umjesto da pitamo za savjet,nacin...nesta,sve se zavrsi na vrijedjanju,olajavanju...Zasto se uvijek plasiraju nekakve rekla kazala price,pored zivih ljudi.Na kraju ovaj sto plasira rekla kazala ubjedjuje onog koji zivi tamo.Da idem u francusku,pitao bi insomniu de matere ti reci koju pametnu,sta cu i kako,sta mislis sta je najbolji put,u ameriku fudu,pustopoljinu trece,seln,animals austriju,muha cengic vilu...Ha ja.I pogledajte konkretno temu kad se bez nadrkanog stava trazi savjet ,pomoc...Eno izdavanje stana,obrada drveta...Nikad nadrkanog stava,vecina poleti da pomogne sa onim sto zna.Na ovim vazda prepucavanje...
Hajmo ovako, znaci ti bi prije pitao nekog sta ces i kako ces ko ce ti u startu reci nema teorije, ne moze, nije to za nas, od nekoga ko ce ti reci moze, pokusaj, nije nemoguce. Interesantno.
Kada si se vracao u BiH i pocinjao posao jesi li slusao ljude koji su govorili nemoguce, nema teorije, propast ces ili on koji su ti govorili pokusaj, tiskaj, vrti rezulat ce doci na kraju :mrgreen:
detroit-mercy

#825 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by detroit-mercy »

seln wrote:
detroit-mercy wrote:
seln wrote: Ne moze, kako bi onda primali 60k, kao ti....
Ti si spomenuo Billu...
I ako bi mi mogao citirati gdje sam napisao da su Bosanci predestinirani za pranje guzica.
Meni se pak cini da ti smatras kako je duznost svakog Bosanca da zavrsi fakultet usporedno s poslom i porodicom.
Samo, jednom ce i tvoja guzica zatrebati peraca. Ko ce j eprati, ako svi postanemo inzinjeri sa 60k(uraca)?
Ne bih bas reako da je duznost svakoga da zvrsi ali da se ne smiju razocarati niti ostati na tome "eh da je ovo ja bi ono", pokusati moze svako. Ako neko smatra da ima potencija za nesto vise zasto ga ograniciti na to da je dosao u stranu zemlju da ima 30 godina i slicno. Jel to bi sa 30 trebo leci u mezar.
Post Reply