Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
- HardcoreMX
#801 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
nikakvi gazalije, ibi dibi arebije, rusdovi...ako se pogleda islamska sveta knjiga i islamski svijet koji sebe tako naziva vidjece se da to veze s vezom nema..muslimani se u cisto najvaznijim drustvenim okosnicama ne drze Qur'ana...imaju svestenstvo koje Qur'an cak u formi odbijanja u vjeru i zarade odbija, o cemu govori i tefsir u sirem razmatranju..u vrhu su korumpiranosti u svijetu, a upravo korupciju Qur'anu stavlja na prvoj ljestvici po osobinama licemjera odnosno nevjernika...strastveno i nerazumski slijede izmisljotine, povijest, hadise cak i kad se direktno suprostavljaju samoj Objavi...
-
sekerbay
#802 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
Strašno dobro opisano trenutno stanje u muslimanskim zemljama.HardcoreMX wrote:nikakvi gazalije, ibi dibi arebije, rusdovi...ako se pogleda islamska sveta knjiga i islamski svijet koji sebe tako naziva vidjece se da to veze s vezom nema..muslimani se u cisto najvaznijim drustvenim okosnicama ne drze Qur'ana...imaju svestenstvo koje Qur'an cak u formi odbijanja u vjeru i zarade odbija, o cemu govori i tefsir u sirem razmatranju..u vrhu su korumpiranosti u svijetu, a upravo korupciju Qur'anu stavlja na prvoj ljestvici po osobinama licemjera odnosno nevjernika...strastveno i nerazumski slijede izmisljotine, povijest, hadise cak i kad se direktno suprostavljaju samoj Objavi...
- Irsar
#803 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
Slažem se, jer pravi pad je bio uzrokovan obožavanjem materijalnih bogatstava koje su Muslimani dobili brzom ekspanziom u prvih par stoljećaExNihilo wrote:Glupost je lepezu uzroka i posljedica pada islamske civilizacije svesti na Gazalija.
Gazali je zapravo pokušao korigovati poremećaje uzrokovane materijalizmom, i u tome je uspio... privremeno.
- Bloo
- Globalna šefica
#804 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
Tvoja averzija prema materijalizmu je skoro fanatična. Koji je uzrok?Irsar wrote:Slažem se, jer pravi pad je bio uzrokovan obožavanjem materijalnih bogatstava koje su Muslimani dobili brzom ekspanziom u prvih par stoljećaExNihilo wrote:Glupost je lepezu uzroka i posljedica pada islamske civilizacije svesti na Gazalija.![]()
Gazali je zapravo pokušao korigovati poremećaje uzrokovane materijalizmom, i u tome je uspio... privremeno.
- ExNihilo
#805 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
Zanimljivo je, recimo, primijetiti da je većina islamskih autora 20. stoljeća, na linijama polarizovanog svijeta, pisala o materijalističkom Istoku i kršćanskom Zapadu. Padom komunizma, Zapad najednom postaje lučonoša materijalizma i pripisuju mu se svi atributi koji su ranije bili rezervirani za Istok. I ranije se Zapad proglašavao dekadentnim i trulim, ali ipak esencijalno prožet kršćanskom duhovnošću.
Makar se činilo drugačije danas kada muslimani neumorno biflaju o "materijalizmu Zapada", takvo viđenje Zapada je zapravo recentan fenomen u islamskoj apologetici.
Makar se činilo drugačije danas kada muslimani neumorno biflaju o "materijalizmu Zapada", takvo viđenje Zapada je zapravo recentan fenomen u islamskoj apologetici.
- Bloo
- Globalna šefica
#806 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
Care to elaborate ovo što si naveo kao uzročno-posljedičnu vezu?ExNihilo wrote:Zanimljivo je, recimo, primijetiti da je većina islamskih autora 20. stoljeća, na linijama polarizovanog svijeta, pisala o materijalističkom Istoku i kršćanskom Zapadu. Padom komunizma, Zapad najednom postaje lučonoša materijalizma i pripisuju mu se svi atributi koji su ranije bili rezervirani za Istok. I ranije se Zapad proglašavao dekadentnim i trulim, ali ipak esencijalno prožet kršćanskom duhovnošću.
- harač
#807 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
kritičari očito nisu na čisto šta se misli pod "materijalizmom": marksistička ideja o fetišizaciji robe ili metafizička teza da postoje samo materijalne pojave?
ovakvim nijansiranjem se i komunistički istok, i kapitalistički zapad, istovremeno daju kritikovati za "istu" stvar. [sve to vrijeme samo je jedan vid ovakvog "materijalizma" zaista podložan istinskoj kritici]
ovakvim nijansiranjem se i komunistički istok, i kapitalistički zapad, istovremeno daju kritikovati za "istu" stvar. [sve to vrijeme samo je jedan vid ovakvog "materijalizma" zaista podložan istinskoj kritici]
- Bloo
- Globalna šefica
#808 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
Rekla bih da sumnjam da se misli na dijalektički materijalizam, ali možda sam i u krivu. U Irsarevom slučaju.harač wrote:kritičari očito nisu na čisto šta se misli pod "materijalizmom": marksistička ideja o fetišizaciji robe ili metafizička teza da postoje samo materijalne pojave?
- Irsar
#809 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
Averzija prema glorifikaciji prolaznog i malo vrijednog je samo prirodna. Materijalno ima svoje mjesto i vrijednost, ali su te stvari podređene nekim bitnijim, ili bi bar trebalo tako biti. A bitnija je vjera, Allah, Ahiret i td. No izgleda većina ljudi se obmane da bira samo ili jedno ili drugo, jer materijalno blagostanje opija, to je davno uočeno.Bloo wrote:Tvoja averzija prema materijalizmu je skoro fanatična. Koji je uzrok?
- Bloo
- Globalna šefica
#810 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
Znači ti kada spominješ materijalno, ti se referiraš isključivo i jedino na materijalna bogatstva, ali ne i materijalizam generalno, ili pak tekovine "materijalnog" svijeta (kao antipod duhovnom).Irsar wrote:Averzija prema glorifikaciji prolaznog i malo vrijednog je samo prirodna. Materijalno ima svoje mjesto i vrijednost, ali su te stvari podređene nekim bitnijim, ili bi bar trebalo tako biti. A bitnija je vjera, Allah, Ahiret i td. No izgleda većina ljudi se obmane da bira samo ili jedno ili drugo, jer materijalno blagostanje opija, to je davno uočeno.Bloo wrote:Tvoja averzija prema materijalizmu je skoro fanatična. Koji je uzrok?
- Irsar
#811 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
Kad kažem "materijalizam" uglavnom mislim na "fokus na materijalno"; pretjerana potraga za i uživanje u materijalnom; stavljanje materijalnih stvari (bogatsva) prije duhovnih. I tome slično.Bloo wrote:Znači ti kada spominješ materijalno, ti se referiraš isključivo i jedino na materijalna bogatstva, ali ne i materijalizam generalno, ili pak tekovine "materijalnog" svijeta (kao antipod duhovnom).Irsar wrote:Averzija prema glorifikaciji prolaznog i malo vrijednog je samo prirodna. Materijalno ima svoje mjesto i vrijednost, ali su te stvari podređene nekim bitnijim, ili bi bar trebalo tako biti. A bitnija je vjera, Allah, Ahiret i td. No izgleda većina ljudi se obmane da bira samo ili jedno ili drugo, jer materijalno blagostanje opija, to je davno uočeno.Bloo wrote:Tvoja averzija prema materijalizmu je skoro fanatična. Koji je uzrok?
No nekada (ali recimo rijetko) i u širem smislu kritikujem opsesiju sa materijalnim svijetom i nastojanje da se na sve "odgovori" kroz manipulaciju materijom, ili da se svaki problem "riješi" na takav način. Kao da nam Bog nije potreban i kao da interakcija sa Bogom također ne prouzrokuje neke materijalne efekte; npr. vjernik koji se uzda u Boga neće podleći pod naletom nekih problema, dok bi se neko drugi primjerice ubio.
Nemam ja problem sa "tekovinama materijalnog svijeta", vjerovatno ovdje misliš na stvari tipa nauku i tehnologiju? Imam problem sa time da im se daje prioritet nad duhovnim, "nematerijalnim", vječnim, Božanskim i td.
- Irsar
#812 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
U biti, sve je to svakako davno opisano Islamom. Muhammed a.s., kao najbolji primjer nama, je bio siromašan i umro u neimaštini. Plus što je masu puta upozorio nas na opasnosti koje stoje iza materijalnih bogatstava i ugodnosti, za šta sve postoje veliki razlozi.
- Bloo
- Globalna šefica
#813 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
I onda oni poslije njega što dođoše sagradiše materijalističko monumentalno zdanje nad njegovim grobom...go figure.Irsar wrote:U biti, sve je to svakako davno opisano Islamom. Muhammed a.s., kao najbolji primjer nama, je bio siromašan i umro u neimaštini. Plus što je masu puta upozorio nas na opasnosti koje stoje iza materijalnih bogatstava i ugodnosti, za šta sve postoje veliki razlozi.
- Irsar
#814 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
Samo najava svega ostalog šta će u budućnosti doći, uključujući ovo danas što imamoBloo wrote:I onda oni poslije njega što dođoše sagradiše materijalističko monumentalno zdanje nad njegovim grobom...go figure.Irsar wrote:U biti, sve je to svakako davno opisano Islamom. Muhammed a.s., kao najbolji primjer nama, je bio siromašan i umro u neimaštini. Plus što je masu puta upozorio nas na opasnosti koje stoje iza materijalnih bogatstava i ugodnosti, za šta sve postoje veliki razlozi.
- Bloo
- Globalna šefica
#815 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
Pa ništa, ja ću se zavaliti i čekati da isti ti dođu tobe...Irsar wrote:Samo najava svega ostalog šta će u budućnosti doći, uključujući ovo danas što imamoBloo wrote:I onda oni poslije njega što dođoše sagradiše materijalističko monumentalno zdanje nad njegovim grobom...go figure.Irsar wrote:U biti, sve je to svakako davno opisano Islamom. Muhammed a.s., kao najbolji primjer nama, je bio siromašan i umro u neimaštini. Plus što je masu puta upozorio nas na opasnosti koje stoje iza materijalnih bogatstava i ugodnosti, za šta sve postoje veliki razlozi.
Nit luk jela, nit luk mirisala...
- Irsar
#816 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
Bolje bi ti bilo da ti promisliš o svom pokajanju.
- Bloo
- Globalna šefica
#817 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
Sumnjam.Irsar wrote:Bolje bi ti bilo da ti promisliš o svom pokajanju.
Ja sam izvršilac, te samoj sebi sudija i dželat.
- commendatore
#818 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
ne bih ja da polemisem previse - samo da te pitam kako je covjek sam sebi dzelat i sudija kad ga slozi sleper sa 80km/h bocno nista mu - al rokno vrat na licu mjesta cao....Bloo wrote:Sumnjam.Irsar wrote:Bolje bi ti bilo da ti promisliš o svom pokajanju.
eto samo to.... bio vidio svojim ocima kako covjeku nestaje zivot,... eto toliko
- Bloo
- Globalna šefica
#819 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
Nisi me razumio, ja sam govorila o odlukama i djelima pojedinca.commendatore wrote:ne bih ja da polemisem previse - samo da te pitam kako je covjek sam sebi dzelat i sudija kad ga slozi sleper sa 80km/h bocno nista mu - al rokno vrat na licu mjesta cao....Bloo wrote:Sumnjam.Irsar wrote:Bolje bi ti bilo da ti promisliš o svom pokajanju.
eto samo to.... bio vidio svojim ocima kako covjeku nestaje zivot,... eto toliko
- commendatore
#820 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
jasno to.... za to svi snosimo posljedice i zasluge zavisi ko sta gdje kako kome i sl....Bloo wrote: Nisi me razumio, ja sam govorila o odlukama i djelima pojedinca.
cinjenica je da postoji nepoznato samim time potvrdjuje drugu a to je da postoje stvari koje covjek ne zna.... i ne moze da pojmi....
- Bloo
- Globalna šefica
#821 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
I da li zbog toga treba da se pokaje?commendatore wrote:jasno to.... za to svi snosimo posljedice i zasluge zavisi ko sta gdje kako kome i sl....Bloo wrote: Nisi me razumio, ja sam govorila o odlukama i djelima pojedinca.
cinjenica je da postoji nepoznato samim time potvrdjuje drugu a to je da postoje stvari koje covjek ne zna.... i ne moze da pojmi....
- Irsar
#822 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
Heh, ironično ali na tvoju sreću ti nećeš biti sama sebi sudija niti "dželat". Da se Allah ništa ne pita većina onih koji će ipak biti spašeni bi propali trajno; ne baca Allah nikoga u vatru, već svak sam sebe tamo baci.Bloo wrote:Sumnjam.Irsar wrote:Bolje bi ti bilo da ti promisliš o svom pokajanju.
- Bloo
- Globalna šefica
#823 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
Složit ćemo se da se ne možemo složiti oko ovogaIrsar wrote:Heh, ironično ali na tvoju sreću ti nećeš biti sama sebi sudija niti "dželat". Da se Allah ništa ne pita većina onih koji će ipak biti spašeni bi propali trajno; ne baca Allah nikoga u vatru, već svak sam sebe tamo baci.Bloo wrote:Sumnjam.Irsar wrote:Bolje bi ti bilo da ti promisliš o svom pokajanju.
Svako svoj život proživljuje najbolje kako zna i umije.
- arzuhal
#824 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
Po meni, složili ste se u dobroj mjeri 
- Bloo
- Globalna šefica
#825 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
Zato što ne mogu da ulazim u sukob/diskusiju sa nekim poput njega.arzuhal wrote:Po meni, složili ste se u dobroj mjeri
Neka ga na njegovom high horse islamskom dok mi odozgo docira o pokajanju i Allahu.