Ateizam vs. Religija

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Smrcak15

#801 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

Bloo wrote:@Smrčak

Odvadi malo i ohani.
jeli ovo diskusija ili nije??

je li trebamo umrtvit forum da raja se razidje ili sta je poenta???
shmizlica

#802 Re: Ateizam vs. Religija

Post by shmizlica »

a ebemu, paralelni svijet nije isto što i raj i pakao u koji ideš prema zasluzi/nezasluzi :-)

kako ti poistovjetiš nespojive stvari :mrgreen:
harač

#803 Re: Ateizam vs. Religija

Post by harač »

cekaj malo, covjek kad umre njegova nematerijalna dusa biva teleportirana u jedan od paralelnih univerzuma u multiverseu?
Bloo
Globalna šefica

#804 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

harač wrote:cekaj malo, covjek kad umre njegova nematerijalna dusa biva teleportirana u jedan od paralelnih univerzuma u multiverseu?
*Deadpool approves this*
harač

#805 Re: Ateizam vs. Religija

Post by harač »

Bloo wrote:
harač wrote:cekaj malo, covjek kad umre njegova nematerijalna dusa biva teleportirana u jedan od paralelnih univerzuma u multiverseu?
*Deadpool approves this*
zamisljam prije ono astralno putovanje u "The Fountain" :D
Bloo
Globalna šefica

#806 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

Smrcak15 wrote:
Odvadi malo i ohani.
Ne budi bezobrazan i znaš dobro na šta sam se referirala.
Smrcak15

#807 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

shmizlica wrote:a ebemu, paralelni svijet nije isto što i raj i pakao u koji ideš prema zasluzi/nezasluzi :-)

kako ti poistovjetiš nespojive stvari :mrgreen:
po islamu mozemo tumaciti da su Raj i pakao paralelni univerzumi.

znas kako to znamo?? sta mislis??

Pa Muhammed je rekao kada je isao u vece nebeske sfere da je morao prolaziti kroz 7 nebesa, svako nebo/univerzum je imao svoje stanovnike

tek kada je prosao 7 univerzum tu je onda bio Raj.

Isto tako drugi hadis koji slicno tvrdi, kada vjernikova dusa ode sa ovoga svijeta mora prolaziti kroz ovih 7 nebesa/univerzuma da se registruje pa tek onda mu se dusa Vraca u zgrobni Berzah svijet.

tako da imamo 2 primjera gdje jasno se ukazuje na paralelne univerzume koji se prolaze da bi se doslo do raja...a jos Kuran kaze da je velicina raja kao velicina univerzuma , i razdaljine izmedju ljudi ce biti toliko velike u Raju kao razdaljine nase planete i zvijezda na nebu.

posto sam dobro upoznat sa islamskom pricom o Raju i paralelnim svjetovima/nebesima/univerzumima, i kad neko drugi sa strane prica nesto a nije vjernik mogu da vidim da li se poklapa to sa ovim sta Kuran i hadisu kazu ili ne.

pa kad vidim da astrofizicar kaze skro opa isto ono sto islam kaze

kako onda to moze biti nelogicno sto islam kaze ako tako i ovih moderni astrofizicari govore??

sta mislis mozda da ti nisi sve to skontao/skontala pa ti zato nelogicno?
Smrcak15

#808 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

Bloo wrote:
Smrcak15 wrote:
Odvadi malo i ohani.
Ne budi bezobrazan i znaš dobro na šta sam se referirala.
gdje problem covjece??? :-)
Bloo
Globalna šefica

#809 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

Nek si ti sebe i Greena stavio na istu ravan sa tumacenjima.
Naklon od mene do poda za ta muda do poda.
beni-bu-man

#810 Re: Ateizam vs. Religija

Post by beni-bu-man »

Jel vidio Thora ili Thanos, Odina Lokia kad je prosao kroz tih 7 juniverza ili je mozda bio DC juniverz u pitanju ???
Smrcak15

#811 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

Bloo wrote:Nek si ti sebe i Greena stavio na istu ravan sa tumacenjima.
Greena sam prvi puta slusao i gledao tamo nekad davne 2003/2004 kada je lansirao svoju String theory dokumentarac

a ja volim takve dokumentarce pa sam ga pregledao i vidio da covjek prica kao da je citao poslanikove hadise , odmah sam mogao konekciju napraviti

razlika je jedino, sto on tvrdi d aje mogucnost beskonacan broj univerzuma dok hadisi kazu da im je ogranicen broj. to je sva razlika.

da da i imam muda se uhvatiti u kostac sa ovim temama jer me interesuju, a Green je extra astrofizicar , pa ide onom tehnikom koju ja volim kompliciranu stvar pojednostavi da je i laik koliko toliko razumije a kad gvoori akademskim rijecnikom o istoj stvari ko da ti prica vanzemaljaac.
shmizlica

#812 Re: Ateizam vs. Religija

Post by shmizlica »

stvarno ljudi, ja ne znam kako nam je nelogično :mrgreen:
MarlboroGold

#813 Re: Ateizam vs. Religija

Post by MarlboroGold »

Čitam i dođoh do paralelnih univerzuma... ne mogu više :pisnuo:
ExNihilo

#814 Re: Ateizam vs. Religija

Post by ExNihilo »

Image
beni-bu-man

#815 Re: Ateizam vs. Religija

Post by beni-bu-man »

ExNihilo wrote:Image
al je jedan smrle :mrgreen:
MarlboroGold

#816 Re: Ateizam vs. Religija

Post by MarlboroGold »

nananananananananana SMRLE 8-)
Euridika
Globalna šefica

#817 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Euridika »

Dozer wrote:
Euridika wrote:Alkohol nije bio zabranjen u islamu od početka, već je ta zabrana uvedena naknadno. I to samo zato što su džematlije dolazile na namaz mortus pijani, ljuljali se od pijanstva tokom klanjanja namaza, kojeg tačnije i nisu mogli pravilno obavljati - petljali su jezikom, mumljali dok su izgovarali riječi sura i dova, klatili se, padali i sl. Plus, zulumi koje su neki činili u stanju teškog pijanstva je ono što je dovelo do apsolutne zabrane.
Iako ima čak i hadis koji kaže da je mala količina vina zdrava, ali da je problem nemanje mjere u konzumaciji alkohola od strane ljudi. A kako nisu svi ljudi umjereni i kršili bi pravilo o konzumaciji jedne čaše vina, a islam je vjera koja propagira ista prava za sve ljude, to je uvedena zabrana za sve (da je uvedena parcijalna zabrana, tj. samo za one koji "znaju piti", tad bi se oni koji "ne znaju piti" žalili da je islam nepravedan prema njima).
Super.
Drugim rijecima, bog se obratio Muhammedu po ovom pitanju i izdiktirao mu zabranu alkohola - kada tacno?
Ako šta fakat mrzim na ovakvim temama jeste kad me neko pita kad je nešto rečeno, gdje to piše, ko je to tačno rekao i sl. Ja takve stvari jednostavno ne pamtim. I moram da guglam da nađem odgovore, isto što bi mogao da uradi i vrli pitac. Pa to i sad uradih:

https://questionsonislam.com/question/h ... forbidden/
https://www.muslimsandtheworld.com/is-a ... -in-islam/

Nemam pojma da li su ove stranice zaista priznate ili ne, po sadržaju su svakako populističke. Vjerovatno nešto o ovome piše i na stranicama IZ BiH ili nekog bosanskog islamskog udruženja, ali stvarno nemam vremena, a ni volje da to istražujem. Valjda te ovo gore zadovolji.
beni-bu-man

#818 Re: Ateizam vs. Religija

Post by beni-bu-man »

MarlboroGold wrote:nananananananananana SMRLE 8-)
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Smrcak15

#819 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

shmizlica wrote:stvarno ljudi, ja ne znam kako nam je nelogično :mrgreen:

ako Astrofizicar kaze da moguce da postoje paralelni svjetovi sa svojim prirodnim zakonima i svojim stanovnicima

sta je tu nelogicno? objasni sta je ovdje nelogicno? da cujem
Bloo
Globalna šefica

#820 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

Smrcak15 wrote:
Greena sam prvi puta slusao i gledao tamo nekad davne 2003/2004 kada je lansirao svoju String theory dokumentarac
a ja volim takve dokumentarce pa sam ga pregledao i vidio da covjek prica kao da je citao poslanikove hadise , odmah sam mogao konekciju napraviti
razlika je jedino, sto on tvrdi d aje mogucnost beskonacan broj univerzuma dok hadisi kazu da im je ogranicen broj. to je sva razlika.
da da i imam muda se uhvatiti u kostac sa ovim temama jer me interesuju, a Green je extra astrofizicar , pa ide onom tehnikom koju ja volim kompliciranu stvar pojednostavi da je i laik koliko toliko razumije a kad gvoori akademskim rijecnikom o istoj stvari ko da ti prica vanzemaljaac.
Kada koristi registar svoje struke, to što ga ti ne razumiješ, je tvoj problem.
Dalje, ti nama izlažeš SVOJE viđenje i doživljaj Kurana, te praviš paralelu sa Greenovim izlaganjima, tvrdnjama, opservacijama, stavljajući vas dvojicu u istu ravan.
Ne vidiš problem u tome?
Dobro.
ExNihilo

#821 Re: Ateizam vs. Religija

Post by ExNihilo »

Znaš šta Green još kaže. Da ne'a boga. Hajd sad ti meni reci što mu vjeruješ po pitanju jednog, a ne po pitanju drugog.
Bloo
Globalna šefica

#822 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

Smrcak15 wrote:
shmizlica wrote:stvarno ljudi, ja ne znam kako nam je nelogično :mrgreen:

ako Astrofizicar kaze da moguce da postoje paralelni svjetovi sa svojim prirodnim zakonima i svojim stanovnicima

sta je tu nelogicno? objasni sta je ovdje nelogicno? da cujem
Da li si možda pročitao neke njegove teze o tome, članke? Disertacije?
Pročitao na koji način je došao do te pretpostavke? Možda je koju formulu razbacio?
U ovom slučaju, kao što već rekoh, nije problem u njemu niti njegovim tvrdnjama.
Na koji način si ti došao do sličnog zaključka?
Iščitavajući Kuran i hadise, kreirajući pretpostavku na osnovu vlastitog doživljaja i interpretacije, te ona nalazeći "potvrdu" prilikom slušanja emisije o pop nauci.

Da li si možda model paralelnih svemira/dimenzija u Kur'anu razradio u vidu formule koja bi svima nama, ai Greenu bila razumljiva?
Euridika
Globalna šefica

#823 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Euridika »

Smrcak15 wrote:

A Smrle, jesi li ti astrofizičar po struci? Malo je nadmeno za sebe reći da si u istom nivou sa planetarno poznatim ekspertom - prof. dr fizike kojem je uža specijalnost astrofizika, osim naravno ako si i sam vrhunski stručnjak iz te oblasti. Ako jesi, tad tebi svaka čast. Ali, ako nisi, a vjerujem da ipak nisi, onda zaista spusti lopticu.

Btw, po teoriji superstruna, broj dimenzija paralelnog univerzuma nije beskonačan. Teorija daje koherentne rezultate samo za dva diskretna modela univerzuma: 10-dimenzionalni i 26-dimenzionalni, pri čemu se smatra da je ovaj prvi vjerovatnija opcija.
Smrcak15

#824 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

Bloo wrote:
Smrcak15 wrote:
Dalje, ti nama izlažeš SVOJE viđenje i doživljaj Kurana, te praviš paralelu sa Greenovim izlaganjima, tvrdnjama, opservacijama, stavljajući vas dvojicu u istu ravan.
Ne vidiš problem u tome?
Dobro.
ne razumijes ni ti garantujem ti.
nismo mi u istoj ravan, nego jednostavno povlacim paralelu, jer ako nesto govori sto se poklapa sa Kuranom i hadisom, nisam toliko glup da nemogu vidjeti jeli se nesto poklapa.

nema ovdje problema na dugo i na siroko.
harač

#825 Re: Ateizam vs. Religija

Post by harač »

zar ne postoji ocit problem sa ovom teorijom paralelnih univerzuma kao objasnjenja raja i pakla... radi se opet o mjestu unutar univerzuma, prostora i vremena, a ne izvan univerzuma? zar allah nece biti na neki (bukvalan?) nacin prisutan u raju, grijati vas svojom pojavom i sl.?
Locked