Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#801 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by mk ultra »

Vizionar 1985 wrote:Ma i da jest opet su nas stigli. I Srbiju itd., isto tako. :shock:
a jbg... nemam ništa u životu do iPhone i auto... grijem se po tržnim centrima, knjigu pročitao zadnji put u prvom osnovne a i to nazor, jedina zarada je neka "flash" zarada - nema siguran izvor prihoda - kupi prodaj zajebi podvali (a i to je vidio od nekoga, pa kad neko krene da odvori Smuti bar a drugi vidi da radi otvori se 1000 Smuti barova)
Još da dodam da sam vidio da nam je u odnosu na 2012 prosječni IQ pao za 5, što je prilično zabrinjavajuće... iz ovoga slijedi neinovativnost totalna, prepisivanje i debilizam (Sishe, doneri, pekare, picerije, kafići i sl. - zaglupljivanje i danguba)
pa napretka nema

jebo vas i đala i Pink i DMSat... garantujem da bi se situacija značajno promijenila kad bi se sistematska propaganda radila u kulturnom području
napravi sedmično predstavu u Skenderiji, stavi kartu 3KM, promoviši pa ćeš vidjeti... al jbg
Sanjarko

#802 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by Sanjarko »

mk ultra wrote:
Vizionar 1985 wrote:Ma i da jest opet su nas stigli. I Srbiju itd., isto tako. :shock:
a jbg... nemam ništa u životu do iPhone i auto... grijem se po tržnim centrima, knjigu pročitao zadnji put u prvom osnovne a i to nazor, jedina zarada je neka "flash" zarada - nema siguran izvor prihoda - kupi prodaj zajebi podvali (a i to je vidio od nekoga, pa kad neko krene da odvori Smuti bar a drugi vidi da radi otvori se 1000 Smuti barova)
Još da dodam da sam vidio da nam je u odnosu na 2012 prosječni IQ pao za 5, što je prilično zabrinjavajuće... iz ovoga slijedi neinovativnost totalna, prepisivanje i debilizam (Sishe, doneri, pekare, picerije, kafići i sl. - zaglupljivanje i danguba)
pa napretka nema

jebo vas i đala i Pink i DMSat... garantujem da bi se situacija značajno promijenila kad bi se sistematska propaganda radila u kulturnom području
napravi sedmično predstavu u Skenderiji, stavi kartu 3KM, promoviši pa ćeš vidjeti... al jbg
Ne znam. Puno je 3 km. Nama toliko raja para. A za KI nisam znao. Jb-ga iseljavamo se pa nije cudo da i to pada. Odose pametni iz drzave. Ostade samo ona raja koja ne moze da ode a to su vecinom slabo ili malo ili nimalo obrazovani.

:bih:
Sanjarko

#803 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by Sanjarko »

Vizionar 1985 wrote: Ne znam. Puno je 3 km. Nama toliko raja para. A za KI nisam znao. Jb-ga iseljavamo se pa nije cudo da i to pada. Odose pametni iz drzave. Ostade samo ona raja koja ne moze da ode a to su vecinom slabo ili malo ili nimalo obrazovani.

:bih:
:(
JThomas

#804 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by JThomas »

onaj režim je tako radio, i za svoje vrijeme išao puno bolje u korak sa svijetom, htio to neko priznati ili ne. bili su i tad, i slušali se, i sinan, i kvaka, i šemsa i mile. ali na to je bio ekstra porez, a na "pravu" kulturu se išlo uz organizovano guranje i stimulaciju od države. ovdje se danas ta doner pekara nadogradnja noktiju pamet pita - treba li država finansirati muzeje i galerije. luvr ne može sam sebe da isfinansira, samo pola, a pola mu država dodaje.
155_mm

#805 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by 155_mm »

krajisnici kupe krpe i odlaze. mogao bi najgusce naseljeni dio SFRJ postati pustara.

TRBUHOM ZA KRUHOM

Krajišnici masovno odlaze preko granice: Zbog sve manje učenika ove godine zatvorene četiri škole

Kockice mozaika odlaska građana BiH iz svoje zemlje, skoro najviše popunjavaju Krajišnici. Odlaze svi, mladi, stariji, visokoobrazovani, oni bez ikakvih zanimanja.
Pusta sela

Prema nepotpunim podacima, u protekle tri godine iz Cazina je otišlo oko 2.000, iz Bihaća 500 porodica, a dvostruko više iz Velike Kladuše.

U tom je periodu Sanski Most napustilo više od 2.000 porodica ili blizu 7.000 osoba. Samo u ovoj godini, već 583 stanovnika svoje su adrese zamijenila onim u Sloveniji, Austriji, Njemačkoj.

- Ovaj dio BiH ima najjaču i najbrojniju dijasporu, jer su ljudi odlazili stalno, ali ostajale su porodice. I sada je ta linija odlazaka najživlja i najuvezanija, jer ljudi odlaze tamo gdje već neko iz njihovih porodica živi - kazuju u Ministarstvu zdravstva, rada i socijalne politike USK, uz konstataciju da je zabrinjavajuće da u nekim porodicama baš niko ne ostaje u državi.

Jedna od ilustracija masovnijeg odlaska su i podaci o zatvaranju škola, odnosno upis sve manjeg broja učenika. U ovoj su školskoj godini zatvorene četiri škole – dvije u Velikoj Kladuši, u Ključu i Sanskom Mostu po jedna. Skoro da nema nijedne u kojoj nije prepolovljen broj učenika.

U prve razrede u Kantonu upisano je manje od 600 učenika. Zanimljivo je da je u cazinskoj, pa velikokladuškoj općini, u Bužimu i Bosanskoj Krupi sve više pustih sela i praznih kuća. Dva-tri puta više djece porijeklom iz njih, polazi u škole u Sloveniji, Austriji, Njemačkoj.

Nema medicinara

Posebno zabrinjava trend odlaska mladih. Tako je, primjerice, iz Kantonalne bolnice otišlo tridesetak zdravstvenih radnika. Nadalje, skoro svi koji su završili bihaćku Medicinsku školu također su već preko granice. Očito, razlog je to stalnog pritiska na Fakultet zdravstvenih nauka Univerziteta u Bihaću, u kojem je najviše upisanih i gdje jedino nije bilo problema s brojem upisanih studenata.

Profitabilne agencije za učenje jezika

Agencije za učenje stranih jezika, naročito njemačkog, u USK su sve brojnije i profitabilnije. No, nigdje u Kantonu nisu zabilježene nikakve aktivnosti na eventualnom zaustavljanju odlaska ili barem smanjenju.
http://avaz.ba/vijesti/teme/320005/kraj ... tiri-skole

samo 600 prvacica na citavom kantonu. :shock:

jos kad im bakir napravi aerodrom u bihacu ima svi da odlete.
:lol:
155_mm

#806 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by 155_mm »

nije bas da je krajisnicima odlazak "narad u bili svit" neopoznanica

15. April 2017.
Spomenik Krajišnicima stradalim na Titanicu

Iz Bosanske Krupe i Pisarovine u Hrvatskoj deseci osoba su stradali u najvećoj svjetskoj pomorskoj nesreći.

Image
http://balkans.aljazeera.net/vijesti/sp ... a-titanicu
ali ovo danas nije odlazak na rad, nego egzodus.
detroit-mercy

#807 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by detroit-mercy »

mk ultra wrote:
pa napretka nema

Hos kurac vidjeti, i u onoj drazavi gdje je sund bio oporezovan Sinan i Dragana su punili i Kosevo i Senderiju dubke. A u Narodno porzoriste, znalo se je ko je isao. Jedin predstave koje su punile dvorane su trash predstave tipa Audicija ili Hamlet u Mrdusi Donjoj :mrgreen:
detroit-mercy

#808 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by detroit-mercy »

JThomas wrote:onaj režim je tako radio, i za svoje vrijeme išao puno bolje u korak sa svijetom, htio to neko priznati ili ne. bili su i tad, i slušali se, i sinan, i kvaka, i šemsa i mile. ali na to je bio ekstra porez, a na "pravu" kulturu se išlo uz organizovano guranje i stimulaciju od države. ovdje se danas ta doner pekara nadogradnja noktiju pamet pita - treba li država finansirati muzeje i galerije. luvr ne može sam sebe da isfinansira, samo pola, a pola mu država dodaje.
Jes al i u onom sistemu Narodno nije bilo puno a Brena okrene Kosevo po par puta :mrgreen:. Preduzeca dzabe dijelila karte za Pozoriste al raja hoce Audiciju i slicne predstave :skoljka: .
insomnia78

#809 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by insomnia78 »

Osim toga sva ona plejada likova 90-tih a i danasnjih dana je upravo odgojena u onoj drzavi

Ma hajte molim vas
Last edited by insomnia78 on 09/11/2017 21:49, edited 1 time in total.
Sanjarko

#810 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by Sanjarko »

Ma uvijek se sa svih ovih prostora odlazilo. Pada mi na pamet odmah Tesla. Nije to problem prije bio toliki jer se prije radzalo puno djece pa se nije toliko osjecalo kao sada kada se manje djece radza. A nedavno sam neki komentar procitao u vezi ekonomije i iseljavanja ne znam gdje. Ako nadzem postaviti cu ga na temi demografija. Ne sjecam se ali se nesto radilo o porodici tako nekako, kako 5 ima pa se iseli 2 nesto. Ako ga nadzem postavim ga, nazalost nije mi nampalo da ga kopiram i postavim.
Sanjarko

#811 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by Sanjarko »

insomnia78 wrote:Psim toga sva ona plejada likova 90-tih a i danasnjij dana je upravo odgojena u onoj drzavi

Ma hajte molim vas
Pisao je neko kako su 2 drzave skrsili i rat izazvali, a neko je na netu studiju postavio da bejbibumeri imaju najvise psihopata. :evil:
Thorgerson

#812 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by Thorgerson »

Vizionar 1985 wrote:Ma uvijek se sa svih ovih prostora odlazilo. Pada mi na pamet odmah Tesla. Nije to problem prije bio toliki jer se prije radzalo puno djece pa se nije toliko osjecalo kao sada kada se manje djece radza. A nedavno sam neki komentar procitao u vezi ekonomije i iseljavanja ne znam gdje. Ako nadzem postaviti cu ga na temi demografija. Ne sjecam se ali se nesto radilo o porodici tako nekako, kako 5 ima pa se iseli 2 nesto. Ako ga nadzem postavim ga, nazalost nije mi nampalo da ga kopiram i postavim.
Ma ne znam...ja mislim da se nije tek tako odlazilo. Ono, odlazio je ko je bas morao. Ili je bjezao od necega ili su jednostavno bili tako neki ljudi zeljni avanture, da vide nesto novo, da zarade...

Sada ljudi idu gotovo protiv svoje volje.

Imam jaranicu koja je vezana za roditelje haos, ima raje ovdje bruku. I otisla je, na ispracaju na aerodromu samo sto nije pala u nesvjest i ona i mater joj. Mama joj ne moze da dodje sebi poslije, mislim cura je otisla u Dansku, sto nije bas toliko daleko...al nebitno, sama pomisao tih roditelja da ce oni svoje dijete vidjati jednom godisnje ili mozda jednom u dvije godine sjebe covjeka...

I vjeruj mi nije se ni nijoj previse islo, bila je vec tamo i kaze to je drugi svijet, ne znas nikoga, stranac si...ali jbg sve to se prevazidje kada provjeris bankovni racun. I ono ona standardna prica...ma vraticu se ja u Bosnu, nekad...kontam u sebi, neces prijateljice...tamo kada se djeca rode, kad se jos uhodas...za tebe bosne vise nema. Dolazit ce ovdje mozda na godisnji, na ljeto, nece imat vode, otice izvadit neku potvrdu iznervirat se i jedva cekat da se vrati u dansku.
stakasa

#813 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by stakasa »

Thorgerson wrote:
Vizionar 1985 wrote:Ma uvijek se sa svih ovih prostora odlazilo. Pada mi na pamet odmah Tesla. Nije to problem prije bio toliki jer se prije radzalo puno djece pa se nije toliko osjecalo kao sada kada se manje djece radza. A nedavno sam neki komentar procitao u vezi ekonomije i iseljavanja ne znam gdje. Ako nadzem postaviti cu ga na temi demografija. Ne sjecam se ali se nesto radilo o porodici tako nekako, kako 5 ima pa se iseli 2 nesto. Ako ga nadzem postavim ga, nazalost nije mi nampalo da ga kopiram i postavim.
Ma ne znam...ja mislim da se nije tek tako odlazilo. Ono, odlazio je ko je bas morao. Ili je bjezao od necega ili su jednostavno bili tako neki ljudi zeljni avanture, da vide nesto novo, da zarade...

Imam jaranicu koja je vezana za roditelje haos, ima raje ovdje bruku. I otisla je, na ispracaju na aerodromu samo sto nije pala u nesvjest i ona i mater joj. Mama joj ne moze da dodje sebi poslije, mislim cura je otisla u Dansku, sto nije bas toliko daleko...al nebitno, sama pomisao tih roditelja da ce oni svoje dijete vidjati jednom godisnje ili mozda jednom u dvije godine sjebe covjeka...

I vjeruj mi nije se ni nijoj previse islo, bila je vec tamo i kaze to je drugi svijet, ne znas nikoga, stranac si...ali jbg sve to se prevazidje kada provjeris bankovni racun. I ono ona standardna prica...ma vraticu se ja u Bosnu, nekad...kontam u sebi, neces prijateljice...tamo kada se djeca rode, kad se jos uhodas...za tebe bosne vise nema. Dolazit ce ovdje mozda na godisnji, na ljeto, nece imat vode, otice izvadit neku potvrdu iznervirat se i jedva cekat da se vrati u dansku.
Sve si ti ovde u pravu sto si napisao ali mi nije jasan cin odlaska kada se sve okolnosti sagledaju - nije joj se islo, padaju u nesvjest i ona i mama, zivot u Danskoj joj se i nije svidio previse... Bez potrebe se pati
Sanjarko

#814 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by Sanjarko »

Thorgerson wrote:

Pa jest tako ali kazem odlazilo se i prije samo vise se radzalo, duplo i vise pa se manje osjetilo.
mousstapha

#815 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by mousstapha »

Sam odlazak dijela stanovnistva u osnovi nije nikakav problem. U nekim slucajevima moze biti itekako pozitivan. Medjutim, problem je sto je omjer onih koji odlaze u odnosu sa onima koji dolaze, radjaju se zele da ostanu znatno na strani odlazaka. Stvar je perspektive, a na taj dio direktno utice politika i uredjenje drzave.
stakasa

#816 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by stakasa »

Kako se je samo sudbina poigrala sa nama - teritorijalni ratovi su se vodili da se zapisa teritorija bez stanovnistva. Ovo je jos izrazenije u Hrvatskoj tacnije Kninu i Slavoniji.
Sanjarko

#817 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by Sanjarko »

stakasa wrote:Kako se je samo sudbina poigrala sa nama - teritorijalni ratovi su se vodili da se zapisa teritorija bez stanovnistva. Ovo je jos izrazenije u Hrvatskoj tacnije Kninu i Slavoniji.
Pobili se radi podjele kuce da bi svi otisli iz kuce i da kuca ostade prazna na kraju. :-)
Bluemore

#818 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by Bluemore »

pa nije se niko bio radi podjele kuce, a nije ni kuca da ostane prazna....

svega tu ima umjesano...
radostan dan

#819 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by radostan dan »

mousstapha wrote:Sam odlazak dijela stanovnistva u osnovi nije nikakav problem. U nekim slucajevima moze biti itekako pozitivan.
:thumbup: :thumbup:

penzioneri, dijabetičari, hiv pozitivni, soc.slučajevi, lijenji, inertni, neškolovani...
imamo sreću pa su se baš oni odlučili da odu.
Gojeni H

#820 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by Gojeni H »

stakasa wrote: Probise mozak sa zapitkivanjem. Bukvalno. Evo sve ove godine. Brato dosadni. Vrlo bi rado u anonimnost sto se toga tice. Sto puta sam na iste stvari odgovorio
P.S.
A publika treba. Svakome. To jest razgoracene oci. I da se je u centru paznje. To je ljudski. Maslow i piramida
Vjerujem. Samo, nisam mislio na pojedinacne slucajeve. Pokusam da sebi predstavim scenario gdje vozac zapitkuje kolegu bosanskog porijekla da mu kiaze nesto vise od onoga sto probija led u normalnoj komunikaciji ... prilicno nevjerovatan scenario, priznaces.
meteorit135531

#821 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by meteorit135531 »

Baratate s ciframa nekim hiljadama... U tim hiljadama ljudi moji vise od 90% je ljudi koji imaju HR putovnicu, a ovo ostalo su medicinski radnici, varioci, i profesionalni vozaci.. Daj nek se ovdje javi neko je dobio custimung da u DE bude trgovac, konobar, radnik u pekari, ili u proizvodnji??? covjek cija struka nije na pozitivnoj listi deficitarnih zanimanja , moze na Njemacku slobodno da zaboravi. Nemojte da se zavaravate!

Ende, draga gospodo Bosanci sa BH pasosima :bih:
muha_sa

#822 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by muha_sa »

meteorit135531 wrote:Baratate s ciframa nekim hiljadama... U tim hiljadama ljudi moji vise od 90% je ljudi koji imaju HR putovnicu, a ovo ostalo su medicinski radnici, varioci, i profesionalni vozaci.. Daj nek se ovdje javi neko je dobio custimung da u DE bude trgovac, konobar, radnik u pekari, ili u proizvodnji??? covjek cija struka nije na pozitivnoj listi deficitarnih zanimanja , moze na Njemacku slobodno da zaboravi. Nemojte da se zavaravate!

dokle si ti sa ispaljivanjem :?
mousstapha

#823 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by mousstapha »

meteorit135531 wrote:Baratate s ciframa nekim hiljadama... U tim hiljadama ljudi moji vise od 90% je ljudi koji imaju HR putovnicu, a ovo ostalo su medicinski radnici, varioci, i profesionalni vozaci.. Daj nek se ovdje javi neko je dobio custimung da u DE bude trgovac, konobar, radnik u pekari, ili u proizvodnji??? covjek cija struka nije na pozitivnoj listi deficitarnih zanimanja , moze na Njemacku slobodno da zaboravi. Nemojte da se zavaravate!

Hoces broj mog druga iz Würzburga koji je nedavno dobio Zustimmung za konobara :D

Ima bolan ljudi i drugih zanimanja, nemoj biti previse siguran.
Streptokok

#824 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by Streptokok »

Dobiju ljudi radnu dozvolu u sloveniji npr a onda traze posla gdje im volja u eu.
insomnia78

#825 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by insomnia78 »

Dobiju, dobiju
Post Reply