Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Locked
dale cooper

#801 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by dale cooper »

A_A_AKCIJA wrote:

Priča o USA dugu je toliko daleko od logike, da mi se ne da objašnjavati, ukratko niđe veze. Nije pitanje što se zadužuješ, nego za šta se zadužuješ.
Objasni? Za šta se zaduživala Jugoslavija? Za šta se Amerika zadužuje? Za šta BiH?
VjecitiStudent

#802 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by VjecitiStudent »

A_A_AKCIJA wrote:
Imaš gomilu historijskog materijala za svakog, ko hoće da vidi, da donese mišljenje zasnovano na činjenicama.
Četnički pokret se ni na najuđem tripu LSD-a ne može oprati, kada sve pogledaš objektivno.

Pogledaš slike sa skupa pored Višegrada i svaki drugi se slika sa kamom prislonjenom na vrat.

Ja ne pravdam Handžar diviziju. Gdje to kažem? Volio bih da imam više informacija na tu temu, ali ih nema, ni blizu nije toliko dokumentovano kao Dražina pismena naređenja o klanju, ili izvještaji o tom istom izvršenom klanju. Kontaš? Samo crno na bijelo, pa ćemo doći do neke vjerodostojne istine, bez emocija i ideoloških naočala.
O zločinima Handžar divizije naširoko je ovdje pisano, često crno na bijelo i dokumentovano, pogotovo prati postove kolege forumaša @janko_007
http://forum.klix.ba/handzar-divizija-t109682.html
A_A_AKCIJA

#803 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by A_A_AKCIJA »

dale cooper wrote:
A_A_AKCIJA wrote:

Priča o USA dugu je toliko daleko od logike, da mi se ne da objašnjavati, ukratko niđe veze. Nije pitanje što se zadužuješ, nego za šta se zadužuješ.
Objasni? Za šta se zaduživala Jugoslavija? Za šta se Amerika zadužuje? Za šta BiH?
Jedino da ti pošaljem neku knjigu međunarodne ekonomije, pa da pročitaš.

USA je na jednom kraju, a ostatak svijeta na drugom kraju. Neuporedivo, po svakom kriteriju. USA ima dolar, koji je svjetska valuta (progooglaj ovaj pojam), a ostali nemaju. Samim time i zaduživanje nije isto. Ni blizu, ukratko. BiH se zadužuje kod MMF-a a Amerika proda svoje obveznice Kini.

Jugoslavija se zaduživala na jako sličan način kao BiH. Kupovinom socijalnog mira. Subvencioniranjem neprofitabilnih preduzeća i stvaranjem iluzije zaposlenosti, jer je to bio ideološki cilj komunista. Zato i jesu radnici bili sretni, ne radiš, a plata ide, još možeš i na more.

Kada je pao sistem, zato je i propala većina preduzeća, jer nisu imala šanse u međunarodnoj konkurenciji. Ovo se ne odnosi na sve, jer i danas postoje veliki sistemi, koji su dokazali da se može (Gorenje, Podravka npr).

BiH radi isto, samo su ti radnici u državnim službama, nikakve razlike nema. Zapošljavaju se politički podobni i finansira zaduženjem.

Ne kažem da je ovaj sistem išta bolji, ali treba učiti iz historijskih grešaka.
dale cooper

#804 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by dale cooper »

Dobar članak vezan za to famozno zaduživanje i dug bivše države.

http://www.b92.net/biz/fokus/analiza.ph ... id=1061942
Ukupan spoljni dug država ex SFRJ sada iznosi oko 145 milijardi američkih dolara (oko 133 milijarde evra), dok se pre rata kretao oko 15 milijardi dolara. U poređenju sa visokim spoljnim dugom Srbije, koji je prema podacima Narodne banke Srbije iz marta 2015. iznosio 26,73 milijarde evra, bivša SFRJ bila je manje zadužena.
Kikibombona

#805 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by Kikibombona »

A_A_AKCIJA wrote:
Kikibombona wrote:
Kada imas takvo misljenje o fasistickoj Handzar diviziji, onda se nemoj cuditi sto cetnici i ustase rehabilituju svoje pulene. Slusam Seselja neki dan. Kaze co'ek, zlocin u Srebrenici se desio, to je lose (bad). Trebali smo 'Muslimane' uz srpsku ratnu muziku ispratiti do Tuzle, da im dlaka sa glave ne fali. Isto tako, kaze da su cetnici pocinili zlocine u Foci i Gorazdu (bad), neki odmetnuti cetnicki komadanti, ali da zlocin nije bila politika cetnickog pokreta... Kaze da se u cetnickim redovima borio veliki broj 'Muslimana', da su cetnici branili srpski narod od ustasa (good). Svaki nacionalista ima opravdanje. Jos se nije desio nijedan jedini zlocin da se za njega nije ponudilo milion opravdanja. Ako krenemo tim putem, daleko cemo dogurati. Ako ti imas pravo pravdati SS Handzar diviziju, onda isto to pravo ima neki Srbin ili Hrvat pravdati cetnike ili ustase, razdvajati ih na dobre i lose, iznositi pozitivne i negativne strani. Nisu ni svi cetnici a ni sve ustase bili govna. Ima i tu ok ljudi, moze se probrati. Moze se tu iscupati stotsta pozitivno. Fuj.
Imaš gomilu historijskog materijala za svakog, ko hoće da vidi, da donese mišljenje zasnovano na činjenicama.
Četnički pokret se ni na najuđem tripu LSD-a ne može oprati, kada sve pogledaš objektivno.

Pogledaš slike sa skupa pored Višegrada i svaki drugi se slika sa kamom prislonjenom na vrat.

Ja ne pravdam Handžar diviziju. Gdje to kažem? Volio bih da imam više informacija na tu temu, ali ih nema, ni blizu nije toliko dokumentovano kao Dražina pismena naređenja o klanju, ili izvještaji o tom istom izvršenom klanju. Kontaš? Samo crno na bijelo, pa ćemo doći do neke vjerodostojne istine, bez emocija i ideoloških naočala.
Ti razmisljas tako - neki Srbih ili Hrvat potpuno suprotno. Ti pravdas Handzar, dijelis ih na dobre i lose, uzimas pozitivno i negativno. Isto rade i oni.

Ti onda gubis moralni kredibilitet, stavljas se u istu ravan sa njima. Kako ces ih optuzivati za fasizam ako Handzar peres u 'sedam voda'? Ne ide, nikako.

Cetnici i ustase su ucinili puno vise zla od Handzar divizije. To je cinjenica. Po tome se ne mogu izjednaciti. Al' po fasizmu itekako mogu, po idelogiji zla, tu su za mene potpuno isti. Nikoga ne bih rehabilitovao niti bi se njima previse bavio. Fasisticki pokreti i aj zdravo!
dale cooper

#806 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by dale cooper »

A_A_AKCIJA wrote:
dale cooper wrote:
A_A_AKCIJA wrote:

Jedino da ti pošaljem neku knjigu međunarodne ekonomije, pa da pročitaš.

USA je na jednom kraju, a ostatak svijeta na drugom kraju. Neuporedivo, po svakom kriteriju. USA ima dolar, koji je svjetska valuta (progooglaj ovaj pojam), a ostali nemaju. Samim time i zaduživanje nije isto. Ni blizu, ukratko. BiH se zadužuje kod MMF-a a Amerika proda svoje obveznice Kini.

Jugoslavija se zaduživala na jako sličan način kao BiH. Kupovinom socijalnog mira. Subvencioniranjem neprofitabilnih preduzeća i stvaranjem iluzije zaposlenosti, jer je to bio ideološki cilj komunista. Zato i jesu radnici bili sretni, ne radiš, a plata ide, još možeš i na more.

Kada je pao sistem, zato je i propala većina preduzeća, jer nisu imala šanse u međunarodnoj konkurenciji. Ovo se ne odnosi na sve, jer i danas postoje veliki sistemi, koji su dokazali da se može (Gorenje, Podravka npr).

BiH radi isto, samo su ti radnici u državnim službama, nikakve razlike nema. Zapošljavaju se politički podobni i finansira zaduženjem.

Ja postavim konkretno pitanje na šta ide novac kojim se pojedine države zadužuju ti mi odgovaraš poznatim floskulama.

Poenta je da sistem nije pao zbog prevelikih zaduženja i duga, jer su se sva ta zaduženja, što se može vidjeti i u
članku koji sam postavio, mogla i jesu bila servisirana. Jugoslaviju je uništio nacionalizam i međunacionalni sukobi
koji su proizišli iz njega a koji nisu imali nikakve veze sa ekonomskom situacijom koja je vladala u tom momentu u Jugoslaviji.
prog321

#807 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by prog321 »

I Euro je svjetska valuta.
MMF je daleko pametniji izbor zaduzivanja nego izdavanje obveznica.
USA se može bezgranično zaduživati :-D
Kikibombona

#808 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by Kikibombona »

A_A_AKCIJA wrote: Jedino da ti pošaljem neku knjigu međunarodne ekonomije, pa da pročitaš.

Ova mitomanija moze proci samo kod SDA birackog tijela koje se otiskom prsta potpisuje.

Period Jugoslavije je bio najbolji period u historiji BiH.

Obicna balkanska rupa, primitivna i zaostala, je izgradjena, narod se obrazovao. Napravljeni su gradovi, putne komunikacije, skole, bolnice, sve - sve... napravljene su firme, ogromne firme... ljudi se zaposlili... dzabalesku stanove dobili itd itd...

Sta su napravili etno-religijasi? Aj da malo uporedimo.

Koliko se Jugoslavija zaduzila i sta je od tih para napravila?
Koliko se BiH zaduzila i sta je od tih para napravila?

Daj nam brojke i cinjenice, mani se demagogije i mitomanije.
Bodkin

#809 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by Bodkin »

Jebo usa. Sta je ostalih 200 zemalja na svijetu
hAZNADAR

#810 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by hAZNADAR »

Bodkin wrote:
hAZNADAR wrote:
Bodkin wrote:

Prvo, ima razlike izmedju zlocinac i daj imenu skolu po njemu. Mozda romel nije zlocinac (mada je i ovo nategnuta klasifikacija) ali je ratovao za NAJVECE ZLO DANASNJICE. I poredjenje njega i zukova ili patona je bezobrazluk. Zukov se branio. Romel je po hitlerovoj naredbi napadao tri hiljade kilometara daleko
A koliko su daleko bili od kuce Paton, Zukov,..? Posebno Paton.
Branili su se u Njemackoj koliko i Monty u Africi.

Najvece zlo danasnjice?

Haj ti u krpe.
Ww2 je noderno doba ako nisi znao.
Tebi isti odgovor. Zukova ne bi bilo u berlinu, da nije Hitler bio u rusiji. Isto vazi i za patona.

Jebote zivot ljudi mrtvi hladni pravdaju jebene naciste. H kurac
A Hitler bio u Americi, Kanadi, Australiji, Indiji,...

Moderno doba i danasnjica nisu isto. WWII iz proslog milenija nije danasnjica.

A mozda nisi upratio, ja niti opravdavam naciste niti opravdavam zvanje skola po Busaldzicu, Muhamedagi, Dzozi,.. iz prostog razloga sto su bili na strani Hitlera. Pa malo zaboravi licne razloge i vjecito docekivanje na noz.

Ali kada citiram, prenosim,... odnos danasnjih nekadasnjih saveznickih sila i tumacenja licnosti poput Romela, govorim o faktama i kako jeste. Ako BBC snimi poduzi dokumentarac o njemu sa pozitivnim tonom - ja takvo tumacenje postujem.
Bodkin

#811 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by Bodkin »

hAZNADAR wrote:

A mozda nisi upratio, ja niti opravdavam naciste niti opravdavam zvanje skola po Busaldzicu, Muhamedagi, Dzozi,.. iz prostog razloga sto su bili na strani Hitlera. Pa malo zaboravi licne razloge i vjecito docekivanje na noz.

Ali kada citiram, prenosim,... odnos danasnjih nekadasnjih saveznickih sila i tumacenja licnosti poput Romela, govorim o faktama i kako jeste. Ako BBC snimi poduzi dokumentarac o njemu sa pozitivnim tonom - ja takvo tumacenje postujem.
Aaa dobro si. Nije bio. Nije ga trebalo dirati. Samo oni koji su ga napali. Hoces osuditi zapadnu koaliciju sto su srbe bombardovali?

Ja komentarisem samo postove. Ako si protiv to je normlano. Nacisti su u pitanju jebote. Dakle izjednacavanje zukova, patona i romela moze samo bezobrazna osoba
A_A_AKCIJA

#812 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by A_A_AKCIJA »

Kikibombona wrote:
Ova mitomanija moze proci samo kod SDA birackog tijela koje se otiskom prsta potpisuje.

Obicna balkanska rupa, primitivna i zaostala, je izgradjena, narod se obrazovao. Napravljeni su gradovi, putne komunikacije, skole, bolnice, sve - sve... napravljene su firme, ogromne firme... ljudi se zaposlili... dzabalesku stanove dobili itd itd...

Pa ako ćemo već naprđivati (jer ovo tvoje je na nivou kafanske priče), Austrougarski period je najbolji u BiH. Zašto, jer ja tako mislim :D . Napravili Vjećnicu, hidrocentrale, uredili korito Miljacke, insistirali na vjerskim slobodama, prvi muzej na Balkanu, tramvaje, struju... EU prije EU.
De ba.

Priča o balkanskoj rupi je šovinizam oličen u djelima Ive Andrića, da sad ne ulazimo u detalje.

Tvoj problem je što ne vidiš dalje od nosa. Uzmi Norvešku, Maleziju, Južnu Koreju, pa pogledaj kako se gradi država od ničega.

Pa Jugoslavija je pola duga skrhala u bunker u Konjicu, aerodrom Željava i kasarnu Lora, gomilu municije koja će pobiti njene građane...

BiH je katastrofa i ne kontam zašto mene stavljaš u poziciju da ja branim ovakvo stanje kako je danas. Ah, da, zbog toga što je teško razmišljati mimo matrice, mi-oni, mi dobri, oni loši :D
Kikibombona

#813 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by Kikibombona »

A_A_AKCIJA wrote:
Pa ako ćemo već naprđivati (jer ovo tvoje je na nivou kafanske priče), Austrougarski period je najbolji u BiH. Zašto, jer ja tako mislim :D . Napravili Vjećnicu, hidrocentrale, uredili korito Miljacke, insistirali na vjerskim slobodama, prvi muzej na Balkanu, tramvaje, struju... EU prije EU.
De ba.

Priča o balkanskoj rupi je šovinizam oličen u djelima Ive Andrića, da sad ne ulazimo u detalje.

Tvoj problem je što ne vidiš dalje od nosa. Uzmi Norvešku, Maleziju, Južnu Koreju, pa pogledaj kako se gradi država od ničega.

Pa Jugoslavija je pola duga skrhala u bunker u Konjicu, aerodrom Željava i kasarnu Lora, gomilu municije koja će pobiti njene građane...

BiH je katastrofa i ne kontam zašto mene stavljaš u poziciju da ja branim ovakvo stanje kako je danas. Ah, da, zbog toga što je teško razmišljati mimo matrice, mi-oni, mi dobri, oni loši :D
Naravno da je vukojebina. Tome svjedoci kulturno-historijsko naslijedje koje je mizerno u poredjenju sa evropskim drzavama. Nema potrebe za mitomanijom i gradnjom lazne i nepostojece vrijednosti. Po tome su recimo Srbi najpoznatiji. Cirkus.

Austrougarska je uradila solidan posao, ali to nije ni 0.1% onoga sto su uradili komunisti.

Niko ne govori da je komunisticki sistem bio najbolji u Evropi. Svaki zapadnoevropski je bio bolji. Samo kazem da su komunisti uradili najvise za BiH, bez ikakve konkurencije. Ova etno-religijska zgadija nije uradila NISTA! Cista nula. Komunisti su za etno-religijase izmislili ekonomiju. Ova danasnja elita je smece najgore vrste, u svakom mogucem pogledu.

Mozda si ti dio ove danasnje smecarske elite, pa te sva ova prica pogadja!?? :D :lol: :lol:
hAZNADAR

#814 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by hAZNADAR »

salik79 wrote:

Ova laz i pokusaj izvrdavanja vise puta ponovljene cinjenice bi bila dovoljna da sa tobom vise nikada ni slova ne razmijenim. Pa kako te nije stid?! Covjek, kao prvo, nije bio industrijalac, nego trgovac, a pogotovo ne u tom vaktu, nego se je obogatio poslije rata. Dakle, nije se Hico tada slikao sa milijarderom, nego sa svojim vojnikom, koji je u najelitnijoj diviziji dogurao, u sklopu svoje regimente, do 2. najviseg oficirskog cina. Pa sta ti mislis, da ga je Hico odlikov'o Celicnim krizom 2. stepena zato sto se je slikao s njim?!! E moj Haznadare...

A o Rommelu znam sigurno daleko vise nego ti, jer sam o njemu ucio jos u onome sistemu. I nije istina da su ga osudili na smrt zbog ucesca u atentatu na Hitlera. On je bio osumnjicen da je znao da se atentat sprema, ali da nije nista poduzeo...A ustvari smetao je jer je ukazivao na katastrofalne i bezumne Hitlerove poteze, upozoravajuci da ce na taj nacin izgubiti rat...Ali, isto tako, bio je odan vojnik koji nikada nije pokrenuo vojnu/oruzanu pobunu protiv Hitlera, a mogao je, posto je bio najomiljniji vojni zapovjednik medju Njemcima.

Ipak cu biti fer, pa ti odgovoriti i na pitanje koje potenciras - nadam se da ces i sa ulicama i trgovima biti zadovoljan - posto nemam puno vremena, izdvojit cu samo Austriju i Italiju.

Austrija:

Po Dr. Julius Wagner-Jaureggu nazvane prometnice (i klinika) u Linzu i Welsu, po Karl Heinrich Waggerlu nazvane ulice u Welsu, Leondingu i Attnang-Puchheimu, kao i ulice koje nose ime Franz Karl Ginzkey u Linzu, Welsu, Freistadtu, Attnang-Puchheimu, Lenzingu, Seewalchenu i Vöcklabrucku. (Nesto su pokretane peticije za promjenu naziva, ali nisam upratio koliko je to "pilo vode"). Bilo je jos naziva po kvislinzima, kao sto je ulica Ottokar Kernstocka u Greinu, Franz-Xaver-Rais-Promenada u Sankt Wolfgangu i Margarete-Pausinger-Strasse u Lambachu, koje su skoro izmijenjene. Postoji jos masa institucija, spomen ploca i sl. austrijskim kvislinzima, koje tesko da ce ikada promijeniti ime, ili biti uklonjene.

Italija: necu dalje - ukucaj Giovanni Palatucci, pa mi reci sta si dobio :mrgreen:
Sabur, otkud ti toliko energije i strasti u ovoj temi da mi je samo znati. :roll:
Pa nisu ni Rommel ni Busaldzic amidze ni tebi ni meni.

Rommel je bio profesionalni vojnik odan drzavi i vlasti. A ako je znao za atentat i smjenu nacista, a nije javio, sprijecio,.. - znaci nije bio odan. Pa zamisli da je Dudakovic znao da se sprema atentat na Aliju I. od strane nekih oficira - i presutno odobrio, usutio se i spremio na puc? Ja sam o Rommelu procitao sasvim dovoljno a poslije gledanja dugometraznog dokumentarca BBC o njemu u pozitivnom tonu, mogu samo da konstatiram da relevantniji od mene - nekadasnji saveznici ga postuju pa to uzimam kao default. Jer njihovi djedovi su ginuli protiv Rommela pa kada ga oni i dalje postuju, to tako prihvatam. Mogu samo da zalim sto mu plan nije uspio. Jer bi milioni zivota bili postedjeni.
Jeli bio u sluzbi nacisticke Njemacke - jeste i to je lose.
Ali je takodjer i zrtva nacistickog rezima - sto ga automatski pere.

Da su Busaldzic, Muhamedaga, Dzozo,.. stradali od nacisticke strane - to bi bila skroz druga prica.

I tu se tvoja logika sukobljava. U jednu ruku kudis Rommela jer je bio na nacistickoj strani a u drugoj opravdavas nase koji su isto bili na toj strani?

A prvi upisi o Giovanni Palatucciju kojeg nudis govore da je ubijen u Dahau. Zrtva nacizma. Sto je meni sasvim dovoljno da je lik OK.

A sto se tice kvislinga i kolaboratora - Austrija nije relevantan primjer. Kao i Italija koja je izvozila fasizam.
Austrija se prikljucila Njemackoj prije rata uz volju velike vecine Austrijanaca. Cuveni Anschluss. Uz opstenarodno slavlje. Prije rata i Austrija nije na listi okupiranih zemalja u ratu.

Danasnja Evropa uz neke male i diskutabilne iznimke je osudila sve i jedan kvislinski pokret. Gotovo svi koji su ucestvovali na strani okupatora su ili streljani poslije oslobodjenja, ili osudjeni na zatvor,.. ili jednostavno nisu dobili mjesto u aleji velikana. Mozda mozes naci rijetku, rijetku iznimku u sljedecoj listi:

Francuska - Vicijev rezim, SS Charlemagne, 33 wafen
Belgija - Rexist pokret, Flamanska legija, Valonska legija
Norveska - Kvisling i njegova vlada, Wafen SS
Grcka - Nacionalna Unija, Balli Kombetar organizacija
Jugoslavija - NDH(ustase, domobrani), cetnici, Nedicevci, Rupnik, SS Handzar, balisti, Lovcen brigada, belogardejci, Zbor, Ohrana
Albanija, milicija i SS Skenderbeg
Slovacka - 12 bataljon
Danska - SS slobodni danski korpus,
Estonija - SS estonska legija,
Latvija - SS Latvija legija
Litvanija - SD, teritorijalna odbrana
Holandija - SS peta oklopna divizija Viking,
Poljska - brigada sveti krst
Rusija - SS RONA, SS Kozak
Ukraina - SS Galicija,

ali te iznimke nisu pravilo. 99,9% sudionika kvislinskih pokreta, SS Wafena, kolaboratora,,... u Evropi nisu dobili pocasna zvanja i imena skola. I to je ono sto ti cijelo vrijeme govorim.

A usput samo da podsjetim, ja nisam jedan od jugonostalgicara,.. tek toliko da me ne svrstas u tabor. Sto je ovdje vec vidim krenulo.
hAZNADAR

#815 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by hAZNADAR »

Bodkin wrote:
hAZNADAR wrote:

Aaa dobro si. Nije bio. Nije ga trebalo dirati. Samo oni koji su ga napali. Hoces osuditi zapadnu koaliciju sto su srbe bombardovali?

Ja komentarisem samo postove. Ako si protiv to je normlano. Nacisti su u pitanju jebote. Dakle izjednacavanje zukova, patona i romela moze samo bezobrazna osoba
Ma ne izjednacavam, ne idi u krajnosti.

Ako je neko zrtva nacizma, osudjen na smrt od nacista iz politickih, ideoloskih,.. razloga - ta osoba nije toliko negativna.

Racunica vrlo jasna i prosta.

Svi domaci saradnici okupatora, svi koji su se borili ili djelovali na strani okupatora,.. a nisu presli na drugu stranu, nisu stradali od samih tih okupatora iz politickih razloga, nisu se ogradili od toga dok je bilo vruce,.. ne zasluzuju mjesto medju velikanima. Meni su u istom kosu i ustase, cetnici, domobrani, Handzar, belogardejci, nedicevci, ljoticevci, rupelovci, balisti,.. - svi listom na strani okupatora, svi obuceni i naoruzani od okupatora. Svi oni koji su bili u tome do trenutka zarobljavanja - ne zasluzuju respekt u drustvu koje je izgradjeno na antifasistickim vrijednostima.

Osim ako nisu promijenili stranu na vrijeme ili stradali iz politickih razloga od mentora. I naravno - ako nisu cinili zlocine.

Ta racunica i logika je svugdje u svijetu ista kada se tumaci WWII.
hAZNADAR

#816 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by hAZNADAR »

LBVIEW wrote:
Dalje,o liku i djelu Busaldzica znamo uglavnom iz izvora rezima kojem je Njegos bio "zastitni znak" i koji se,od strane "moralista",smatra nekakvim vrhovnim moralnim autoritetom.
To nije tacno. Bar za mene i mnoge druge ovdje.
Imamo dovoljno informacija o Busaldzicu pa da sami steknemo stav. Ako ga slucajno fanovi Njegosa ne gotive - to me ne interesuje. Kao sto me uopce ne interesuje misljenje o antifasizmu i arsinima pravde od onih koji su rehabilitovali Drazu.
Nama to sranje ne treba i mi mozemo bez takvih heroja. Jer imamo mnogo drugih koje ne mozes povezati ni sa nacizmom niti sa komunizmom.
Gojeni H

#817 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by Gojeni H »

KatarinaKosaca wrote:
Kikibombona wrote: Pa sasvim 'slucajno', ti koji se zalazu za ulice 'zrtava komunizma', trude se na sve nacine oprati pripadnike cetnickog/ustaskog pokreta (plus Handzar). Jos nisam vidio da se neko zalaze za ulicu 'zrtava komunizma' i 'zrtava fasisticke skupine Handzar divizija' u isto vrijeme. Ili da se zalaze za ulicu 'zrtava komunizma' i 'zrtava cetnickih ili ustaskih zlocinackih pohoda'.

Meni ovdje nesto opasno smrdi.

Al' ne sumnjam da ce te uspjeti u konacnici... pa doslo je vase, etno-religijsko vrijeme... vasi su na vlasti...
sa takvim predrasudama, generaliziramjem i nemoci da shvatis da biti protiv svakog nedemokratskog rezima koji nema elemente pravne drzave nije = biti fasista i «necemo».
:thumbup:

Ne konta Kasandro da postoje ljudi kojima tukne sve sto iole podsjeca na ogranicavanje ljudskih sloboda, "vodju", "partiju", i slicne stvari koje kao da iskoce iz 1984.
Gojeni H

#818 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by Gojeni H »

stakasa wrote:Mi Bosnjaci smo nafrisko priznat narod i imamo krizu identiteta. Polako, nadocemo. Dobar dio nas jos uvjek ne moze da pojmi da imamo svoju drzavu nego se okrecu za Titom i proslim vremenima. Sve je to normalno i dio procesa kroz koji se mora proci
:thumbup:

Samo da jos rijec odgovornost razlozimo na slogove. :D
hAZNADAR

#819 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by hAZNADAR »

A_A_AKCIJA wrote:
Handžarevci su jako kompleksna kategorija. Osnovani od nacista (bad), da bi Bošnjaci branili svoje živote (good), sa sljedbenicima koji su bili i fašisti (bad), ali i običnim pukom koji je tražio oružje da se zaštiti (good). Sve se dešavalo u momentu kada se nije znalo za zločine SS-a po Evropi, niti je osnivanje i pristupanje ovoj jedinici bilo ideološki uslovljeno nacističkim idejama. Svi zločini koji su počinili (grozno), trebaju biti osuđeni, ali i preispitana pozitivna uloga (zaštita naroda). Sam kraj ove formacije najbolje objašnjava o čemu se radilo.
Handzar jeste kompleksna kategorija ali sa subjektivnog stanovista gdje ih ipak opravdavamo na neki nacin.
Objektivno - formacija je bila u sastavu okupatorskih snaga i nek nisu pocinili niti jedan zlocin - cinjenica je da ta formacija nije presla kolektivno na stranu saveznika, antifasista, i da je do kraja imala istog mentora.

Medjutim, da su svi na taj nacin branili svoje zivote - partizana nebi bilo. Nije tacno da je Handzar bio jedina zastita. Bio je najlaksa alternativa jer si imao slobodu kretanja u okupacionoj zoni, oruzje, uniforme, hranu, logistiku, prijevoz,... i na strani jaceg naravno.
Ona teza varijanta je bila partizanska gdje su se antifasisti bez icije pomoci organizovali, snalazili za oruzje, uniforme kako su znali, vise gladni nego siti, bez ikakve logistike, pokroviteljstva,..

Pa i ako je Handzar poceo na laksi nacin - mogao je listom prijeci na partizansku stranu. 1943-ce se znalo za zlocine jer su suparnicki kvislinzi pobili silu naroda, znalo se koja strana u tom ratu cini vece zlocine. Znalo se ko se bori na strani Nijemaca u ofanzivama 43-ce.

Da li su Bosnjaci mogli i na drugi nacin braniti svoje zivote - mogli su itekako i mnogi u partizanima su to dokazali.

Mnoge cetnicke formacije su formirane u Bosanskoj Krajini upravo zbog zastite od ustskog klanja. Sila naroda je bjezala i njih je vrbovao ko je prije stigao. Zvuci bizarno ali uspjeh NOB na samom pocetku je bio zahvaljujuci ustaskom klanju i sto su do tih izbjeglih stigli prije cetnickih komesara. To je cinjenica.
Ali ne sve. Mnoge pobjegle od ustaske kame su uspjeli prvo vrbovati cetnicki agitatori.
I ako opravdavas formiranje Handzara zbog cetnickih zlocina nad Bosnjacima, moras opravdati na isti nacin i formiranje mnogih cetnickih formacija jer su isto formirane zbog ustaskih zlocina.

Ali dalji tok rata gdje je sve bilo jasno KO je na cijoj strani i kakvoj strani ne opravdava nastavak jedinica na strani okupatora do konacnog poraza.
Tu se jedino na bosnjackoj strani moze izdvojiti Huskina vojska. Sa komandantom Huskom Miljkovicem. Huska je sacuvao cazinsku krajinu pragmaticnom politikom i iako formalno pod NDH, itekako je imao kontakte sa partizanima i pomagao. I 1944-te Huskina vijska prelazi na stranu partizana. Huskina smrt je nerazjasnjena ali najvjerovatnije su ga ubili sami partizani jer je bio isuvise jak, a nije ideoloski odgovarao. Pa eto puno boljeg primjera za velikana, ime skole,.. koje pase svacijem ukusu. I zrtva komunizma, i sacuvao narod, i bio na strani antifasista.

Samo da napomenem - nisam jugonostalgicar niti fan komunizma, komunizam je imao mnogo losih strana, pogotovo dvostruke arsine po pitanju Bosnjaka,... ali se ipak mora priznati da su jedini pravi antifasisti bili partizani. Do te mjere da su saveznici morali konacno odustati od cetnika, prelomiti tesku odluku za njih i poceti kontakt i saveznistvo sa komunistima.
kakonako

#820 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by kakonako »

Je li Dervis Susic jedan od najboljih BiH knjizevnih stvaralaca? Jeste.Je li Susic partizan i antifasista ? Jeste. Je li napisao "Parergon"? Jeste.Je li ga danas rijetko,ili nikako spominju u redovima nove bosnjacke intelektualne klase? Jeste. Odgovor je PARERGON gdje je do kosti ogolio mladomuslimansku ideologiju.
VjecitiStudent

#821 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by VjecitiStudent »

Nevolja je što je zaista rijetkost da neko za "svoje" prizna da su se u nečemu zajebali, pa onda na sve strane teku ti bezgrješni narativi. A odabir i među svojima je najčešće po tome koliko su nekoj od strana, za koju se vežu neki od tekućih političkih aktera, gurnuli prst u oko.
Najgora zloupotreba Istorije zarad dnevne politike, otud i izbor baš Busuladžića, baš sada.
hAZNADAR

#822 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by hAZNADAR »

Kikibombona wrote:

Halo ba, Jugoslavija se nalazi u po Evrope i ko god da je vladao - bio bi isto progres. Cijela Evropa bez obzira na politicki sistem se gradila, gradila infrastrukture, fabrike, sistem,... odakle ti pomisao da su samo komunisti bili voljni izgradnje a neko drugi nebi?
Evropom su poslije rata vladali i kapitalisti, i liberalni kapitalisti, socijal demokrati, light komunisti, har komunisti, fasisti(Frankova Spanija), vojska(Grcka),.. i svi su se gradili, svi su isli u skole, u fabrike, vozali auta, imali TV, slusali Stonse, imali godisnji,... i samo zato sto je komuniste zapao taj period opceg progresa i gradnje, tehnologije i ideja u cijelom svijetu - ispadaju oni jedini moguci neimari i prosvjetljitelji?

Zasto je danas lose? Zato sto smo prepusteni sami sebi i prvi put u situaciji da se sami gradimo i sami organizujemo. Isto kao tinejdjer koji ode od kuce pa se krene snalaziti za novac, stan, posao,..
Nema vise mentora. Nema vise tutora koji nam kazu vi radite a ja cu vas hraniti. Nismo vise pod nicijim skutima pa da se neko o nama brine - sad valja dokazati da smo zreli za nesto svoje.

Onog dana kada Bosnjaci definitivno napuste i zaborave YU i taj sistem - to ce biti drugi narod. U samom okruzenju imamo nacije koje su to vec uspjele i nije im gore nego nama.
A to nismo jos - izmedju ostalog i zbog toga sto jos zalimo za pravednim vladarima, bivsim sistemom i cekamo vlasti da nam izgrade fabrike i dadnu hljeba i igara.
kakonako

#823 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by kakonako »

Haznadar,ko biva sad smo sami,a za vladavine Titove,ko biva,imali mentore...I ti,vala bas,ponekad, izletis sa svojim replikama da mi se cini da ni sam ne znas koju bi "stranu" branio.
hAZNADAR

#824 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by hAZNADAR »

kakonako wrote:Haznadar,ko biva sad smo sami,a za vladavine Titove,ko biva,imali mentore...I ti,vala bas,ponekad, izletis sa svojim replikama da mi se cini da ni sam ne znas koju bi "stranu" branio.
Kao neko rodjen 60 i neke, znam o cemu pricam.
Bosnjaci u YU su mogli samo ucestvovati u necemu sto je Beograd odlucivao, planirao, osmislio, razradio,...
Pa smo bili siti podanici.

Danas nismo podanici i nismo bas siti. Treba vremena za neke stvari.

A izmedju nabusanih vjernika, SDA botova, desnih nacionalista,.. i jugonostalgicara, urbane elite, YU ljevicara,... postoji uvijek neka sredina. Zato sinko ne razmisljaj previse u krajnostima i ne trpaj ljude u tabore.
kakonako

#825 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by kakonako »

Dobro.Ja sam mislio na Jugoslaviju i u njoj Bosnu i Hercegovinu,ti,vidim,gledas iz ugla Bosnjaka,eto,nisu se nista pitali,sve im dolazilo iz Beograda.Dabome da se Bosnjaci nisu pitali nego Bosanci i Hercegovci pa samostalno stvorise Univerzitet,TV,Olimpijadu,"Energoinvest",hiljadu skola i hiljadu kilometara asvaltnih puteva itd.
Locked