naravno da niste u pravu ,jer ste jako sebicni i licemjernibeautyfool wrote:seln, Karlin stalno ponavlja da su zene diskrimisane u svojoj religijskoj zajednici i da se to pitanje uvijek ignorira tako da tek kad se to regulise onda ce biti sve ok a pod regulisanjem misli kad se muslimanke razgolite....hau jes nouglavnom
sta god da napises nisi u pravu pa se ne zamaraj
Burkini, Evropa i demokratija
- Connaisseur Karlin
#801 Re: Burkini, Evropa i demokratija
- seln
#802 Re: Burkini, Evropa i demokratija
https://bs.wikipedia.org/wiki/IronijaMyTao wrote:I ti si dosao da pricas o diskriminaciji, zakonu i ljudskim pravima??seln wrote: Sta se nerviras? Policajci pucaju preventivno, sta znas, moze nigga odnekle izvuci pistolj... sigurno je sigurno.
Ne znam dali da te marsnem kao kera ili da jednostavno prekinem ovu diskusiju... Nevjerovatno kako odvratnih ljudi ima. Zanimljivo uvijek oni upekli vjernici, moralni itd...
- MyTao
#803 Re: Burkini, Evropa i demokratija
bila bi ironija da me nisi pomjesao sa nekim drugim ko je pricao o preventivnim mjerama... ja sam se cak i slozio s tobom da Francuzi ovo vjerovatno rade iz mrznje (sto ne znaci da je protiv zakona, da krsi ljudska prava itd.)seln wrote:https://bs.wikipedia.org/wiki/IronijaMyTao wrote:I ti si dosao da pricas o diskriminaciji, zakonu i ljudskim pravima??seln wrote: Sta se nerviras? Policajci pucaju preventivno, sta znas, moze nigga odnekle izvuci pistolj... sigurno je sigurno.
Ne znam dali da te marsnem kao kera ili da jednostavno prekinem ovu diskusiju... Nevjerovatno kako odvratnih ljudi ima. Zanimljivo uvijek oni upekli vjernici, moralni itd...
Nek si ti pljuno na rasnoj osnovi o veliki borcu za ljudska prava... jebo crnce to su zivotinje, daj da pokrijemo zene na plazi
-
Satori
#804 Re: Burkini, Evropa i demokratija
Ne, ni kupanje na plazi nije ljudsko pravo i drzava ima pravo da zabrani. Kao i kupanje u bikiniju. Kao i nosenje hidzaba u S.A.Pa i genocid nad Bosnjacima je ucinjen preventivno, ha ja...
stvarno ne vjerujem ono sto citam... preventivna diskriminacija?
Je li kupanje u bikiniju ljudsko pravo? Je li kupanje na plazi uopste ljudsko pravo?
Ne, ovo je cista supremacija, gest krkana koji hoce da pokaze ko je gazda u kuci, nista drugo.
Genocid ne mozes trpati u isti kos jer tu se radi o ugrozavanju ljudskih prava.
Kao sto sam ranije rekla, ako neko zeli da se kupa u burkiniju, neka iznajmi kucu sa bazenom, neka iznajmi brodic kojim ce se odvesti na pucinu. To nije zabranjeno. Kupanje na plazi jeste, bilo to fer ili ne.
- Connaisseur Karlin
#805 Re: Burkini, Evropa i demokratija
Mnoge religijse su eliminirale svoja pravila,a koja su upravo diskiminirala njene vjernike.seln wrote:Dobro, jesi li ti fakat ogranicena ili nas ovdje kolektivno podjebavas?Connaisseur Karlin wrote:
Sta? Pa nije problem ne-svidjanje islaskog propisa,vec diskriminacija zene istim islamskim propisom. Kuzis![]()
Kome se dopada diskiminacija zena muslimanki od strane njene religijske zajednice ? Vjeru su pogazili muslimani svojim pravilima oblacenja zena,tj. diskiminacija zena je pristuna. ne postoji "dobroboljna odluka" jer je bazirana na pravilima. Procitaj nekoliko prethodnh strnica,jer,primjetil sam da ne kuzis,ili glumis da ne kuzis problem
Ostavimo na stranu islamske diktature, ali ko moze u demokratskoj Francuskoj
-natjerati nekoga da bude muliman ili muslimanka
-da se oblaci kako joj se cefne
-ko joj moze zabraniti da, na kraju krajeva, promijeni vjeru?
Svaka jebena vjera je skup pravila.
Ako neko dobrovoljno odluci da slijedi ta pravila, onda on ili ona nije diskriminisana.
Tuci covjeka bicem je krivicno djelo. Tuci mazohistu po njegovoj zelji nije krivicno djelo. Jesi li shvatila ili da napisem jos jednom?
- seln
#806 Re: Burkini, Evropa i demokratija
Kao prvo, ne postoji zena muslimanka kao skupno bice. Postoji nekih 700-800 miliona individua zenskog spola, koje se ocituju kao muslimanke.Connaisseur Karlin wrote:naravno da niste u pravu ,jer ste jako sebicni i licemjernibeautyfool wrote:seln, Karlin stalno ponavlja da su zene diskrimisane u svojoj religijskoj zajednici i da se to pitanje uvijek ignorira tako da tek kad se to regulise onda ce biti sve ok a pod regulisanjem misli kad se muslimanke razgolite....hau jes nouglavnom
sta god da napises nisi u pravu pa se ne zamarajNe zelite priznati da vas ne intereusju prava zena u islamu,ali kad se nesto desi u EU,tad se "brilijatnom logikom" borite za njihova prava. Tebi sam sinoc,dovoljno rekla,da ne postoji solidranost zena muslimanki prema drugim zenama muslimankama,a ti i zeina ste jedan od primjera na temi.
Par desetina miliona istih nosi suknje, tijesne jeans i stikle... i opet bi ti razbile nos ako bi posumnjala da su muslimanke.
Mozemo do sutra naglabati o pravima zena u diktaturama, necemo nista promijeniti... diktatura je diktatura, a trenutno je najzesca jedna nominalno sekularna - Sjeverna Koreja.
Mi ovdje govorimo o takozvanim demokratijama i pravu zene muslimanke da za sebe odluci kako ce se odijevati, ponasati i slicno, toliko dugo dok ne ugrozava javnu sigurnost, ne krsi krivicno pravo i OBJEKTIVNO ne smeta drugima.
Iskreno me interesuje kako si dosla do zakljucka sta misli ta mitska muslimaska Borg-zena... jesi li provela anketu, jesi li poslala upitnike, napravila blic anketu pred dzamijom?
-
Mohamad Sissoko
#807 Re: Burkini, Evropa i demokratija
Cinjenice su takve.Tvoje rijeci.Tesko da si bas kakav covjek.Ne moralisi please.Licemjerno je od tebe.MyTao wrote:Dobiti ban (koji bi definitivno vrijedio) ili biti veci covjek???... hmmmMohamad Sissoko wrote: Objasnjavas liku koji svoju mater smatra ludom jer je vjernik a on ti slaze moralne pridike.![]()
- fakat
#808 Re: Burkini, Evropa i demokratija
"kozojeb" je izraz koji se na ovim stranicama koristi skoro pa u svakom postu, nikome ne smeta, duhovito 
- seln
#809 Re: Burkini, Evropa i demokratija
Da, ali zabrana ne moze biti selektivna. Ili je za sve ili nije ni za koga.Satori wrote: Ne, ni kupanje na plazi nije ljudsko pravo i drzava ima pravo da zabrani. Kao i kupanje u bikiniju. Kao i nosenje hidzaba u S.A.
Idi? Bas ugrozavanje ljudskih prava? Pa sta, ako je vecina odlucila tako?Genocid ne mozes trpati u isti kos jer tu se radi o ugrozavanju ljudskih prava.
Pa bi, shodno tome, i homoseksualce trebalo stjerati u njihova cetiri zida i neka tamo budu homoseksualci. Na ulici imaju biti hetero.Kao sto sam ranije rekla, ako neko zeli da se kupa u burkiniju, neka iznajmi kucu sa bazenom, neka iznajmi brodic kojim ce se odvesti na pucinu. To nije zabranjeno. Kupanje na plazi jeste, bilo to fer ili ne.
- seln
#810 Re: Burkini, Evropa i demokratija
Izvini, stvarno izvini.. ali sad bas kenjas preko mjere.Connaisseur Karlin wrote:Mnoge religijse su eliminirale svoja pravila,a koja su upravo diskiminirala njene vjernike.seln wrote:Dobro, jesi li ti fakat ogranicena ili nas ovdje kolektivno podjebavas?Connaisseur Karlin wrote:
Sta? Pa nije problem ne-svidjanje islaskog propisa,vec diskriminacija zene istim islamskim propisom. Kuzis![]()
Kome se dopada diskiminacija zena muslimanki od strane njene religijske zajednice ? Vjeru su pogazili muslimani svojim pravilima oblacenja zena,tj. diskiminacija zena je pristuna. ne postoji "dobroboljna odluka" jer je bazirana na pravilima. Procitaj nekoliko prethodnh strnica,jer,primjetil sam da ne kuzis,ili glumis da ne kuzis problem
Ostavimo na stranu islamske diktature, ali ko moze u demokratskoj Francuskoj
-natjerati nekoga da bude muliman ili muslimanka
-da se oblaci kako joj se cefne
-ko joj moze zabraniti da, na kraju krajeva, promijeni vjeru?
Svaka jebena vjera je skup pravila.
Ako neko dobrovoljno odluci da slijedi ta pravila, onda on ili ona nije diskriminisana.
Tuci covjeka bicem je krivicno djelo. Tuci mazohistu po njegovoj zelji nije krivicno djelo. Jesi li shvatila ili da napisem jos jednom?Znaci da ista pravila nisu dirketna Bozija rijec,vec interpertacija religisjkih sadrzaja. Zene koje izaberu da slijede diskrinirajuca pravila obalcenja su automatski sebe diskirminirale,tj. dozvolile su sebi da ih i drugi diskriminiraju. Ne postoji eksluzivna dobrovoljnost,vec je izbor baziran na emocijama,vjerovanju i uvjerenjima religijske sredine. Postavjanje religijskih vrijednosti na nivo pravila oblacenja je jedna oblik potcjenjivanja stvarnih vrijednosti religijskog vjeorvanja.
-
Fudo387
#811 Re: Burkini, Evropa i demokratija
Ovo ti je momentalno prihvatljivo jer se poklapa sa tvojim svijetonazorima, neka vrsta duhovnog zadovoljstva kod sovinista jer su mu seSatori wrote:Ne, ni kupanje na plazi nije ljudsko pravo i drzava ima pravo da zabrani. Kao i kupanje u bikiniju. Kao i nosenje hidzaba u S.A.Pa i genocid nad Bosnjacima je ucinjen preventivno, ha ja...
Je li kupanje u bikiniju ljudsko pravo? Je li kupanje na plazi uopste ljudsko pravo?
Ne, ovo je cista supremacija, gest krkana koji hoce da pokaze ko je gazda u kuci, nista drugo.
Kao sto sam ranije rekla, ako neko zeli da se kupa u burkiniju, neka iznajmi kucu sa bazenom, neka iznajmi brodic kojim ce se odvesti na pucinu. To nije zabranjeno. Kupanje na plazi jeste, bilo to fer ili ne.
u odredjenom momentu poklopile zvijezde sa razmisljanjem vecine.
Nista tu nema dobroga i normalnog, pocetak sranja u kojem prvo stradaju najslabiji.
Al' ne sekiraj se, doce jednog dana i po tebe, vec vidjeno toliko puta.
- seln
#812 Re: Burkini, Evropa i demokratija
Helverova nocFudo387 wrote:Ovo ti je momentalno prihvatljivo jer se poklapa sa tvojim svijetonazorima, neka vrsta duhovnog zadovoljstva kod sovinista jer su mu seSatori wrote:Ne, ni kupanje na plazi nije ljudsko pravo i drzava ima pravo da zabrani. Kao i kupanje u bikiniju. Kao i nosenje hidzaba u S.A.Pa i genocid nad Bosnjacima je ucinjen preventivno, ha ja...
u odredjenom momentu poklopile zvijezde sa razmisljanjem vecine.
Nista tu nema dobroga i normalnog, pocetak sranja u kojem prvo stradaju najslabiji.
Al' ne sekiraj se, doce jednog dana i po tebe, vec vidjeno toliko puta.
- MyTao
#813 Re: Burkini, Evropa i demokratija
Ti imas ozbiljnih problem, ako mislis da bi ja na forumu pricao o svojoj materi, a jos vecih ako mislis da bi je nazvao bolesnom.Mohamad Sissoko wrote:Cinjenice su takve.Tvoje rijeci.Tesko da si bas kakav covjek.Ne moralisi please.Licemjerno je od tebe.MyTao wrote:Dobiti ban (koji bi definitivno vrijedio) ili biti veci covjek???... hmmmMohamad Sissoko wrote: Objasnjavas liku koji svoju mater smatra ludom jer je vjernik a on ti slaze moralne pridike.![]()
Prijavio bi ovaj post, ali neka... lijepo je vidjeti kako se ponasa jedan vjernik;)
A ko je covjek a ko ne nek ova diskusija kaze... bye
- animals
#814 Re: Burkini, Evropa i demokratija
Svi znamo kakve su drzave gdje religija vodi tu drzavu..
jad i cemer.
ako ste za takve drzave, sirok vam put
Evropa po drugi put raskrstava sa pokusajima namecanja ..ovaj put islamski pravila..
jad i cemer.
Evropa po drugi put raskrstava sa pokusajima namecanja ..ovaj put islamski pravila..
- Connaisseur Karlin
#815 Re: Burkini, Evropa i demokratija
Kao prvo,ja kosntano pisem o pravima i stautsu zena unutar religijskih zejednica,jer su vjernice,a ne o njihovom statusu u razlcitim drzavama i drustvima. Pisem o ponasnaju ,stavu i postavljanju besmilsenih pravila oblacenja unutar relgije. Shavti,izvor problema,generalno je u religijskim zajednnicama,ne iskljucivo u drzavama koje primjenjuju vlro agresivan serijat.seln wrote:Kao prvo, ne postoji zena muslimanka kao skupno bice. Postoji nekih 700-800 miliona individua zenskog spola, koje se ocituju kao muslimanke.Connaisseur Karlin wrote:
naravno da niste u pravu ,jer ste jako sebicni i licemjerniNe zelite priznati da vas ne intereusju prava zena u islamu,ali kad se nesto desi u EU,tad se "brilijatnom logikom" borite za njihova prava. Tebi sam sinoc,dovoljno rekla,da ne postoji solidranost zena muslimanki prema drugim zenama muslimankama,a ti i zeina ste jedan od primjera na temi.
Par desetina miliona istih nosi suknje, tijesne jeans i stikle... i opet bi ti razbile nos ako bi posumnjala da su muslimanke.
Mozemo do sutra naglabati o pravima zena u diktaturama, necemo nista promijeniti... diktatura je diktatura, a trenutno je najzesca jedna nominalno sekularna - Sjeverna Koreja.
Mi ovdje govorimo o takozvanim demokratijama i pravu zene muslimanke da za sebe odluci kako ce se odijevati, ponasati i slicno, toliko dugo dok ne ugrozava javnu sigurnost, ne krsi krivicno pravo i OBJEKTIVNO ne smeta drugima.
Iskreno me interesuje kako si dosla do zakljucka sta misli ta mitska muslimaska Borg-zena... jesi li provela anketu, jesi li poslala upitnike, napravila blic anketu pred dzamijom?
Ti svjesno izbjegavas cinjnicu da ne zene muslimanke imaju izbor da ne nose,a zene koje su napravile "dobrovoljno" izbor su prakticno izabrale pravilo koje ih autommatski diskriminira. O tome pisem cijelo vrijeme. Interni problemi su problemu religije,a ne sekularnih drzava ili drzava koje nisu pod serijatom.
- Connaisseur Karlin
#816 Re: Burkini, Evropa i demokratija
Ja se ispricavam,jer ne poznajes istoriju religijaseln wrote:Izvini, stvarno izvini.. ali sad bas kenjas preko mjere.Connaisseur Karlin wrote:
Mnoge religijse su eliminirale svoja pravila,a koja su upravo diskiminirala njene vjernike.Znaci da ista pravila nisu dirketna Bozija rijec,vec interpertacija religisjkih sadrzaja. Zene koje izaberu da slijede diskrinirajuca pravila obalcenja su automatski sebe diskirminirale,tj. dozvolile su sebi da ih i drugi diskriminiraju. Ne postoji eksluzivna dobrovoljnost,vec je izbor baziran na emocijama,vjerovanju i uvjerenjima religijske sredine. Postavjanje religijskih vrijednosti na nivo pravila oblacenja je jedna oblik potcjenjivanja stvarnih vrijednosti religijskog vjeorvanja.
-
Satori
#817 Re: Burkini, Evropa i demokratija
seln wrote:Da, ali zabrana ne moze biti selektivna. Ili je za sve ili nije ni za koga.Satori wrote: Ne, ni kupanje na plazi nije ljudsko pravo i drzava ima pravo da zabrani. Kao i kupanje u bikiniju. Kao i nosenje hidzaba u S.A.
Idi? Bas ugrozavanje ljudskih prava? Pa sta, ako je vecina odlucila tako?Genocid ne mozes trpati u isti kos jer tu se radi o ugrozavanju ljudskih prava.
Pa bi, shodno tome, i homoseksualce trebalo stjerati u njihova cetiri zida i neka tamo budu homoseksualci. Na ulici imaju biti hetero.Kao sto sam ranije rekla, ako neko zeli da se kupa u burkiniju, neka iznajmi kucu sa bazenom, neka iznajmi brodic kojim ce se odvesti na pucinu. To nije zabranjeno. Kupanje na plazi jeste, bilo to fer ili ne.
Zabavan si i s tobom je zanimljivo raspravljati.
Kazes, nema neselektivnih zabrana. Imam li ja pravo prosetati gola Ferhadijom? Ili svi imamo pravo setati, ili nema niko.
U Jugi je jedno vrijeme bila odredba o par-nepar tablicama. Dakle, drzava ima pravo provoditi svoje zakone kako hoce, svidjelo se to nama ili ne.
Homoseksualci imaju pravo da ih se ne diskriminise po principu seksualne orjentacije. Dakle,ako se ne skida gol na javnom mjestu, ne izaziva tucu, ne gadja jajima zgradu Predsjednistva, ni ne krsi zakone drzave niti drzava krsi njegove. Ako ga otpuste jer je gay, onda su njegova prava ugrozena.
-
hAZNADAR
#818 Re: Burkini, Evropa i demokratija
Obicna pokrivena zena nije provokacija i to je uobicajena slika i uobicajeno islamsko pravilo.daddy-kool wrote:
U čemu se sastoji provokacija burkinija - samoidentifikacija muslimanke iz NA - ME?
Burkini jeste provokacija, totalno debilna pojava, i osobe koje to oblace na javnoj plazi su nenormalne.
Sta je sljedece - prozirni burkini za suncanje ili solarij, nindza kostim sa šlicom na pravom mjestu prilagodjen za sex, kaciga sa kamerama napolju i ekranom unutar vizira widescreen, ultrazvucno snimanje burki na granici za one koje prelaze granicu, astronautsko odijelo za skijasice, masažini za one koje idu na masiranje, zastor ili paravan u kaficima oko stola za "specijalne goste", .... ima mnogo idiotskih ideja za one koji svoja pravila misle kao prilagoditi drustvu.
To jeste egzibicionizam dokle god 99,9% muslimana zivi bez problema i prakticizira vjeru za sebe kako smo navikli vidjeti i kako znamo.Ne znam zašto potenciraš ovo oko prava? Ako su građani Fr onda bi trebalo da imaju potpuno ista, u bobu, prava kao i ostali, ili se možda ne slažeš? Ovo oko egzibiocionizma jednostavno nije tačno, jer bi onda trebali zabranjivati i ostale non-mainstream pojave: raste, pankere, freakove, itd. Ovo se francuzi gube u antiislamskoj histeriji.
Mozes ti obuci prozirne kupace gace i tehnicki gledano biti odjeven na plazi. Nisi prekrsio pravilo tehnicki gledano.Meni se čini da ni u Fr nije dozvoljeno nudistima na javnim plažama, ali nisam čuo da negdje više odjeće znači nešto loše.
A ovdje se ne radi o pravilu oblacenja i kodeksu. Mogu zene obuci bikini ili jednodjelni kostim, mogu muski obuci kupace ili sorc, mnogi zbog sunca imaju i majicu u vodi da im ne izgore ramena, .. jednostavno ne postoji striktno pravilo oblacenja na plazi konto duzine, debljine tkanine,...
Burkini oznacava nenormalnu osobu, ne obicnu muslimanku vec radikalnu i ne opusteno odmaranje na suncu vec inat i provokaciju.
Zato nece proci suplja o tehnickim pravilima - svako drustvo ima pravo samo da naznaci sta je provokativno a sta ne. Ako Francuska pored svih problema koje su priredili radikalni muslimani, golemog socijalnog balasta socijalaca i kriminalaca, svih ubistava zadnjih par godina,.. i dalje respektuje pokrivene cure koje mozes vidjeti od carine, policije,.. pa do zdravstva, saltera, biznisa,.... onda nema govora o opcoj histeriji. Evropa se navikla na muslimane vjernike - ali na fanatike i radikale nece nikada i burkini pokazuje upravo to.
- insomnia78
#819 Re: RE: Re: Burkini, Evropa i demokratija
Pa i jeste za sve. Za sve koji su neprikladno obuceni na javnoj plaziseln wrote:Da, ali zabrana ne moze biti selektivna. Ili je za sve ili nije ni za koga.Satori wrote: Ne, ni kupanje na plazi nije ljudsko pravo i drzava ima pravo da zabrani. Kao i kupanje u bikiniju. Kao i nosenje hidzaba u S.A.
- seln
#820 Re: Burkini, Evropa i demokratija
Ako pogledas moje postove, vidjeces da sam uvijek " s druge strane barikade".animals wrote:Svi znamo kakve su drzave gdje religija vodi tu drzavu..
jad i cemer.
Zucno branim sekularizam, campam se sa vehabijama i simpatizerima istih, branim pravo na pivo i mini suknjicu...
ali kakva je to islamizacija ako neka zena odluci da se odijeva po pravilima svoje vjere?
Ne zagovaram hidzab, ni jedna meni vazna osoba ne nosi hidzab i razvalio bih zvalje svima koji zele natjerati zene da nose isti...
ali cu se do zadjneg daha boriti za pravo zena da po svojoj volji nose hidzab.
- seln
#821 Re: RE: Re: Burkini, Evropa i demokratija
...kaze covjek koji brani pravo Erdogana da po svom ceifu hapsi i otpusta sa posla.insomnia78 wrote:Pa i jeste za sve. Za sve koji su neprikladno obuceni na javnoj plaziseln wrote:Da, ali zabrana ne moze biti selektivna. Ili je za sve ili nije ni za koga.Satori wrote: Ne, ni kupanje na plazi nije ljudsko pravo i drzava ima pravo da zabrani. Kao i kupanje u bikiniju. Kao i nosenje hidzaba u S.A.
- seln
#822 Re: Burkini, Evropa i demokratija
...koju si ti vjerovatno doktorirala.Connaisseur Karlin wrote:Ja se ispricavam,jer ne poznajes istoriju religijaseln wrote:Izvini, stvarno izvini.. ali sad bas kenjas preko mjere.Connaisseur Karlin wrote:
Mnoge religijse su eliminirale svoja pravila,a koja su upravo diskiminirala njene vjernike.Znaci da ista pravila nisu dirketna Bozija rijec,vec interpertacija religisjkih sadrzaja. Zene koje izaberu da slijede diskrinirajuca pravila obalcenja su automatski sebe diskirminirale,tj. dozvolile su sebi da ih i drugi diskriminiraju. Ne postoji eksluzivna dobrovoljnost,vec je izbor baziran na emocijama,vjerovanju i uvjerenjima religijske sredine. Postavjanje religijskih vrijednosti na nivo pravila oblacenja je jedna oblik potcjenjivanja stvarnih vrijednosti religijskog vjeorvanja.
- Fudo Bosna
#823 Re: Burkini, Evropa i demokratija
"FRANCUSKI KOLONIJALIZAM
Francusko carstvo označava Francusku s kolonijalnim posjedima, u raznim oblicima, od početka 17. vijeka do '60-ih godina 20. vijeka. U 19. i 20. vijeku, francuska kolonijalna imperija bila je drugi po veličini u svijetu, iza Britanske imperije. Između dva svjetska rata, francusko kolonijalno carstvo prostiralo se na više od 13 miliona km² površine što je, zajedno s evropskom Francuskom, činilo 8.7% svjetske teritorije. Danas se ostaci kolonijalnog carstva nalaze na desetinama hiljada ostrva i arhipelaga u sjevernom Atlantiku, na Karibima, Indijskom okeanu, sjevernom i južnom Tihom okeanu, Antarktičkom okeanu i Južnoj Americi. Ukupna površina tih područja iznosi 123.150 km², što čini samo 1% posjeda koje je Francuska imala prije početka Drugog svjetskog rata. Francuska kolonijalna čizma vladala je u Kanadi, SAD, Karibima, Dominikanskoj Republici, Grenadi, Haitiju, Martiniku, Trinidadu i Tobagu, Francuskoj Gvajani, Novom Zelandu, Alžiru, Maroku, Tunisu, Beninu, Burkini Faso, Kamerunu, Srednjeafričkoj Republici, Obali Slonovače, Čadu, Kongu, Gabonu, Gvineji, Maliju, Mauritaniji, Nigeru, Senegalu, Togu, Džibutiju, Jemenu, Komorima, Madagaskaru, Libanu, Siriji, Kambodži, Kini, Vijetnamu, Novoj Kaledoniji, Francuskoj Polineziji, Tajlandu, Egiptu, Indiji, Sudanu, Etipiji, Palestini, sjevernom Iraku i Siriji. Francuska se očajnički i žestoko, bez obzira na cijenu, borila da zadrži afričke kolonije. U martu 2008. godine, bivši francuski predsjednik Žak Širak izjavio je: “Bez Afrike, Francuska bi dospjela u društvo zemalja Trećeg svijeta”. Njegov prethodnik, Fransoa Miteran, još je 1957. izjavio je: “Bez Afrike, Francuska neće imati budućnosti u 21. vijeku”. Teško je povjerovati kakvih se ugovornih obaveza moraju držati bivše francuske kolonije u Africi, koje su danas formalno nezavisne države. Evo ključnih odredbi:
KOLONIJALNI DUG Sve novonastale “nezavisne” države trebaju otplatiti infrastrukturu koju im je izgradila Francuska u vrijeme kolonizacije;
NACIONALNE REZERVE Sve bivše kolonije moraju deponovati svoje novčane rezerve u francusku Centralnu banku. Francuska godišnje ubire oko 500 milijardi dolara od zemalja koje praktički nemaju pristup svom novcu;
PRIRODNI RESURSI Francuska ima ekskluzivno pravo na novootkrivene prirodne resurse na teritorijama bivših kolonija;
JAVNI KONKURSI Bivše kolonije moraju na konkursima dati prednost francuskim firmama;
VOJSKA I VOJNI SAVEZI Svi, koji žele steći čin u vojskama svojih zemalja, moraju proći obuku u Francuskoj. Države su obavezane na savezništvo s Francuskom u slučaju rata, te imaju zabranu ulaska u vojne saveze s ostalim zemljama;
PODNOŠENJE RAČUNA Države moraju Francuskoj slati godišnje izvještaje o svojim finansijskim stanjima.
Malo je poznata činjenica da neke afričke zemlje i danas, u 21. vijeku, plaćaju kolonijalni porez Francuskoj. Čak 14 afričkih zemalja dužne su, kroz kolonijalni ugovor, davati 85 posto svojih novčanih rezervi Centralnoj banci Francuske. Afrički lideri, koji su odbili platiti porez, ubijeni su ili bili žrtve državnog udara. Također, Francuska je često koristila bivše legionare za rušenje afričkih predsjednika koje su izabrali njihovi vlastiti narodi. Ogromno prostranstvo Francuske Ekvatorijalne Afrike (današnji Čad, Gabon, Srednjoafrička Republika i Kongo) razdijeljeno je 1900. godine između 40 francuskih firmi koje su stekle pravo na 30 godina korištenja, bolje rečeno bezobzirne pljačke. Proizvode su skupljali Afrikanci koji su dovoljnim količinama gume, slonovače i ostale robe mogli skupiti novac za glavarinu koju su morali platiti kako ne bi išli na direktni prisilni rad. Za izgradnju željezničke pruge do atlantske obale, koja se gradila u južnim dijelovima Konga od 1921. do 1932., regrutovano je 127.250 muškaraca, od kojih je 14.000 nestalo. U zapadnoj Africi, Francuzi su u Drugom svjetskom ratu mobilisali 211.000 Afrikanaca, a 169.000 učestvovalo je u bitkama u južnoj Francuskoj. Ubijeno je 24.762, a ništa se ne govori o mnogima čija sudbina nije poznata. Niko se nikada nije potrudio isplatiti odštetu porodicama poginulih. Za vrijeme sedmogodišnjeg rata u Alžiru, francuska vojska pobila je između 350.000 i 400.000 civila. Čak ni arapski, kojim govori većina Alžiraca, nije bio dozvoljen kao službeni jezik u obrazovnim ustanovama niti su ga djeca mogla učiti u školama. Sve je to radila Francuska koja se sada čudi terorizmu u Parizu ili Nici i kaže kako je rat objavljen Francuskoj. Surovom kolonijalnom prošlošću, kao i intervencijama u Libiji i Siriji, računi stižu na naplatu, a Francuska je sama sebi donijela rat na kućni prag."
https://www.youtube.com/watch?v=5wKENum57Wk
The brutality of the French in Algeria
https://www.youtube.com/watch?v=kBnmtFgDPCE
French Holocaust / War Crimes in Algeria
https://www.youtube.com/watch?v=cyUQhC9j_34
French Army overTripoli (COS-GIGN) Special Force Raid
Šta hoće ti "muslići", da im dopustimo, /muslimankama, kupanje u burkiniju, a naše "blagodati" demokracije, a što smo ih pobili par stotina hiljada , zadnji put 2011, friško sjećanje na Libiju, što im uvodimo "demokratiju" širom islamskoga svijeta, uništavamo ekonomije, popravljamo , "neperspektivnu Libiju" koja je imala standard prije Francuske intervancije daleko bolji od onog u Francuskoj, a muslimani ni hvala !!!
P.S.
Prvo gosodo "demokrate" pročitajte tekst, a potom pogledajte klipove, burkini /zabrana je, vjerujte mi na riječ, sitnica, muslimane su ubijali kao životinje, bez ikakve odgovornosti za učinjene teške zločine !!!
Francusko carstvo označava Francusku s kolonijalnim posjedima, u raznim oblicima, od početka 17. vijeka do '60-ih godina 20. vijeka. U 19. i 20. vijeku, francuska kolonijalna imperija bila je drugi po veličini u svijetu, iza Britanske imperije. Između dva svjetska rata, francusko kolonijalno carstvo prostiralo se na više od 13 miliona km² površine što je, zajedno s evropskom Francuskom, činilo 8.7% svjetske teritorije. Danas se ostaci kolonijalnog carstva nalaze na desetinama hiljada ostrva i arhipelaga u sjevernom Atlantiku, na Karibima, Indijskom okeanu, sjevernom i južnom Tihom okeanu, Antarktičkom okeanu i Južnoj Americi. Ukupna površina tih područja iznosi 123.150 km², što čini samo 1% posjeda koje je Francuska imala prije početka Drugog svjetskog rata. Francuska kolonijalna čizma vladala je u Kanadi, SAD, Karibima, Dominikanskoj Republici, Grenadi, Haitiju, Martiniku, Trinidadu i Tobagu, Francuskoj Gvajani, Novom Zelandu, Alžiru, Maroku, Tunisu, Beninu, Burkini Faso, Kamerunu, Srednjeafričkoj Republici, Obali Slonovače, Čadu, Kongu, Gabonu, Gvineji, Maliju, Mauritaniji, Nigeru, Senegalu, Togu, Džibutiju, Jemenu, Komorima, Madagaskaru, Libanu, Siriji, Kambodži, Kini, Vijetnamu, Novoj Kaledoniji, Francuskoj Polineziji, Tajlandu, Egiptu, Indiji, Sudanu, Etipiji, Palestini, sjevernom Iraku i Siriji. Francuska se očajnički i žestoko, bez obzira na cijenu, borila da zadrži afričke kolonije. U martu 2008. godine, bivši francuski predsjednik Žak Širak izjavio je: “Bez Afrike, Francuska bi dospjela u društvo zemalja Trećeg svijeta”. Njegov prethodnik, Fransoa Miteran, još je 1957. izjavio je: “Bez Afrike, Francuska neće imati budućnosti u 21. vijeku”. Teško je povjerovati kakvih se ugovornih obaveza moraju držati bivše francuske kolonije u Africi, koje su danas formalno nezavisne države. Evo ključnih odredbi:
KOLONIJALNI DUG Sve novonastale “nezavisne” države trebaju otplatiti infrastrukturu koju im je izgradila Francuska u vrijeme kolonizacije;
NACIONALNE REZERVE Sve bivše kolonije moraju deponovati svoje novčane rezerve u francusku Centralnu banku. Francuska godišnje ubire oko 500 milijardi dolara od zemalja koje praktički nemaju pristup svom novcu;
PRIRODNI RESURSI Francuska ima ekskluzivno pravo na novootkrivene prirodne resurse na teritorijama bivših kolonija;
JAVNI KONKURSI Bivše kolonije moraju na konkursima dati prednost francuskim firmama;
VOJSKA I VOJNI SAVEZI Svi, koji žele steći čin u vojskama svojih zemalja, moraju proći obuku u Francuskoj. Države su obavezane na savezništvo s Francuskom u slučaju rata, te imaju zabranu ulaska u vojne saveze s ostalim zemljama;
PODNOŠENJE RAČUNA Države moraju Francuskoj slati godišnje izvještaje o svojim finansijskim stanjima.
Malo je poznata činjenica da neke afričke zemlje i danas, u 21. vijeku, plaćaju kolonijalni porez Francuskoj. Čak 14 afričkih zemalja dužne su, kroz kolonijalni ugovor, davati 85 posto svojih novčanih rezervi Centralnoj banci Francuske. Afrički lideri, koji su odbili platiti porez, ubijeni su ili bili žrtve državnog udara. Također, Francuska je često koristila bivše legionare za rušenje afričkih predsjednika koje su izabrali njihovi vlastiti narodi. Ogromno prostranstvo Francuske Ekvatorijalne Afrike (današnji Čad, Gabon, Srednjoafrička Republika i Kongo) razdijeljeno je 1900. godine između 40 francuskih firmi koje su stekle pravo na 30 godina korištenja, bolje rečeno bezobzirne pljačke. Proizvode su skupljali Afrikanci koji su dovoljnim količinama gume, slonovače i ostale robe mogli skupiti novac za glavarinu koju su morali platiti kako ne bi išli na direktni prisilni rad. Za izgradnju željezničke pruge do atlantske obale, koja se gradila u južnim dijelovima Konga od 1921. do 1932., regrutovano je 127.250 muškaraca, od kojih je 14.000 nestalo. U zapadnoj Africi, Francuzi su u Drugom svjetskom ratu mobilisali 211.000 Afrikanaca, a 169.000 učestvovalo je u bitkama u južnoj Francuskoj. Ubijeno je 24.762, a ništa se ne govori o mnogima čija sudbina nije poznata. Niko se nikada nije potrudio isplatiti odštetu porodicama poginulih. Za vrijeme sedmogodišnjeg rata u Alžiru, francuska vojska pobila je između 350.000 i 400.000 civila. Čak ni arapski, kojim govori većina Alžiraca, nije bio dozvoljen kao službeni jezik u obrazovnim ustanovama niti su ga djeca mogla učiti u školama. Sve je to radila Francuska koja se sada čudi terorizmu u Parizu ili Nici i kaže kako je rat objavljen Francuskoj. Surovom kolonijalnom prošlošću, kao i intervencijama u Libiji i Siriji, računi stižu na naplatu, a Francuska je sama sebi donijela rat na kućni prag."
https://www.youtube.com/watch?v=5wKENum57Wk
The brutality of the French in Algeria
https://www.youtube.com/watch?v=kBnmtFgDPCE
French Holocaust / War Crimes in Algeria
https://www.youtube.com/watch?v=cyUQhC9j_34
French Army overTripoli (COS-GIGN) Special Force Raid
Šta hoće ti "muslići", da im dopustimo, /muslimankama, kupanje u burkiniju, a naše "blagodati" demokracije, a što smo ih pobili par stotina hiljada , zadnji put 2011, friško sjećanje na Libiju, što im uvodimo "demokratiju" širom islamskoga svijeta, uništavamo ekonomije, popravljamo , "neperspektivnu Libiju" koja je imala standard prije Francuske intervancije daleko bolji od onog u Francuskoj, a muslimani ni hvala !!!
P.S.
Prvo gosodo "demokrate" pročitajte tekst, a potom pogledajte klipove, burkini /zabrana je, vjerujte mi na riječ, sitnica, muslimane su ubijali kao životinje, bez ikakve odgovornosti za učinjene teške zločine !!!
Last edited by Fudo Bosna on 25/08/2016 18:18, edited 1 time in total.
- seln
#824 Re: Burkini, Evropa i demokratija
Mislim, stvarno... pitaj vecinu krscana sta misle o tvom pravu da se prosetas gola. Usporedba je stvarno izvucena iz dupeta.Satori wrote:seln wrote:Da, ali zabrana ne moze biti selektivna. Ili je za sve ili nije ni za koga.Satori wrote: Ne, ni kupanje na plazi nije ljudsko pravo i drzava ima pravo da zabrani. Kao i kupanje u bikiniju. Kao i nosenje hidzaba u S.A.
Pa bi, shodno tome, i homoseksualce trebalo stjerati u njihova cetiri zida i neka tamo budu homoseksualci. Na ulici imaju biti hetero.Kao sto sam ranije rekla, ako neko zeli da se kupa u burkiniju, neka iznajmi kucu sa bazenom, neka iznajmi brodic kojim ce se odvesti na pucinu. To nije zabranjeno. Kupanje na plazi jeste, bilo to fer ili ne.![]()
Zabavan si i s tobom je zanimljivo raspravljati.
Kazes, nema neselektivnih zabrana. Imam li ja pravo prosetati gola Ferhadijom? Ili svi imamo pravo setati, ili nema niko.
U Jugi je jedno vrijeme bila odredba o par-nepar tablicama. Dakle, drzava ima pravo provoditi svoje zakone kako hoce, svidjelo se to nama ili ne.
Homoseksualci imaju pravo da ih se ne diskriminise po principu seksualne orjentacije. Dakle,ako se ne skida gol na javnom mjestu, ne izaziva tucu, ne gadja jajima zgradu Predsjednistva, ni ne krsi zakone drzave niti drzava krsi njegove. Ako ga otpuste jer je gay, onda su njegova prava ugrozena.
I muslimanke imaju pravo da ih se ne diskriminise po pitanju religije.
Super su mi branioci pravde koji brane neko pravo samo zato jer odgovara njihovom misljenju.
- seln
#825 Re: Burkini, Evropa i demokratija
To sto je nesto debilno nije osnov za zabranu. Debilni su i piercings i gothic i emo i Lady kaKa i jos hejbet stvari.hAZNADAR wrote:Obicna pokrivena zena nije provokacija i to je uobicajena slika i uobicajeno islamsko pravilo.daddy-kool wrote:
U čemu se sastoji provokacija burkinija - samoidentifikacija muslimanke iz NA - ME?
Burkini jeste provokacija, totalno debilna pojava, i osobe koje to oblace na javnoj plazi su nenormalne.
Osnovno pitanje je: ugrozava li sigurnost i smeta li OBJEKTIVNO nekome?