Upravopiupiu wrote:Ja bih voljela da se doseli što više stranaca. Sa svih strana. Mislim da je to zdravo.
Arapi u BiH, dobro ili lose?
-
breuer
#801 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#802 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
nek se doseljava ko god želi
i nek ima sva prava koja bih i ja imao u njihovim zemljama
- MikroBelaj
#803 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
Planirajul Arapi za TK,imam 20 duluma pod sljivom,povoljno bih prodo,da zivnem malo 
-
Za bolju buducnost
#804 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
A ja bih ovako rekla, kao turisti da max.3 sedmice, kao investitori ne, jer su jako losi poslodavci i svoje radnike smatraju robovima a kao sugradjane BiH absolutnoToto wrote:e jebi ga @fudo: sad si i ti 2:1 za Arape..Fudo Bosna wrote: P.S.
Da rezimiram. Arapu kao investitori, da. Arapi kao turisti da. Arapi kao kupci, ovo malo zemlje, pa da ovdje doseljavaju, ne, veliko "hvala!"
a mene neki dan zalijepi: sto sam imo isti skor ko i ti
veliko NE. Hvala
- Rugafet
#805 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
Da rakiju pekuMikroBelaj wrote:Planirajul Arapi za TK,imam 20 duluma pod sljivom,povoljno bih prodo,da zivnem malo
-
Haman
#806 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
Cudna jada od Sarajeva grada. Koliko ljudi okrecu stvar naopako.
Niko nema nista portiv turizma, niko nema nista protiv ulaganja u privredu,u nove tehnologije, tvornice itd, jer ih ni Arapi nemaju, nego se ulaze u zgrade i naselja za doseljene Arape i poneki trgovacki centar da se narodu zamazu oci. Da li je normalno prodavati svoju zemlju arapskoj sirotinji koju bogati arapi salju sa svojim parama da idu iz njihove zemlje u tu malu Bosnu, da kupuju zemlju, kuce pa ako hoces i nase kceri, da nam namecu svoje davno prevazidjene obicaje, da nam usadjuju svoju ljenost i podanicki odnos prema onima koji preko njihovih bogatasa vladaju njihovom zemljom, iz koje ih salju nama uz komentare koje citamo na ovoj stranici.
Sve u svemu izgubili smo mi davno svoje licno, nacionalno a posebno vjersko dostojanstvo. Prodali smo se za male pare kao ljudi, sad prodajemo svoju zemlju opet za mare pare, prodali smo svoju vjeru opet za male pare, pa sad vise i ne znamo kojih sve pravaca u islamu ima u BiH. Sve je to zbog sitnog cara koji ce nam se razbiti od glavu. I prije nismo bili plaho jedinstveni kad smo svi bili pripadnici jednog pravca u islamu, a kako ce tek sad biti kad imao: site, ahmedije, selafije, gulenovce i koga jos nema. Sve su to pravci u islamu puni razlicitosti i medjusobne netrpeljivosti
Sta to rade Arapi u Bosni. Kupe zemlju, kucu, ne rad, zive od donacija iz svoje zemlje. Dokle tako, pa dotle dok njihovim gospodarima njihov gospodar ne naredi da pocnu ono sto smo vec gledali. Ako nece nema para a nema ni povratka. Tada pocinjemo gledati bacanje ljudi sa solitera i masu ushicenih koja to odobrava, eksplozije u kantama za smece, eksplozije pred dzamijom i u dzamiji, sudjenje na ulici gdje je tuzitelj jedna osoba, sudija ista osoba, izvrsilac kazne opet ista osoba a sve uz picu kako je to u skladu sa islamom, sto je notorna laz, laz koju neki svesrdno prihvataju kao istinu, iako znaju da je to sve daleko od istine u obrazovnom smislu ali ne i u onom emocionalnom, jer se takvim stvarima mogu odusevljavati samo bolesnici.
Niko nema nista portiv turizma, niko nema nista protiv ulaganja u privredu,u nove tehnologije, tvornice itd, jer ih ni Arapi nemaju, nego se ulaze u zgrade i naselja za doseljene Arape i poneki trgovacki centar da se narodu zamazu oci. Da li je normalno prodavati svoju zemlju arapskoj sirotinji koju bogati arapi salju sa svojim parama da idu iz njihove zemlje u tu malu Bosnu, da kupuju zemlju, kuce pa ako hoces i nase kceri, da nam namecu svoje davno prevazidjene obicaje, da nam usadjuju svoju ljenost i podanicki odnos prema onima koji preko njihovih bogatasa vladaju njihovom zemljom, iz koje ih salju nama uz komentare koje citamo na ovoj stranici.
Sve u svemu izgubili smo mi davno svoje licno, nacionalno a posebno vjersko dostojanstvo. Prodali smo se za male pare kao ljudi, sad prodajemo svoju zemlju opet za mare pare, prodali smo svoju vjeru opet za male pare, pa sad vise i ne znamo kojih sve pravaca u islamu ima u BiH. Sve je to zbog sitnog cara koji ce nam se razbiti od glavu. I prije nismo bili plaho jedinstveni kad smo svi bili pripadnici jednog pravca u islamu, a kako ce tek sad biti kad imao: site, ahmedije, selafije, gulenovce i koga jos nema. Sve su to pravci u islamu puni razlicitosti i medjusobne netrpeljivosti
Sta to rade Arapi u Bosni. Kupe zemlju, kucu, ne rad, zive od donacija iz svoje zemlje. Dokle tako, pa dotle dok njihovim gospodarima njihov gospodar ne naredi da pocnu ono sto smo vec gledali. Ako nece nema para a nema ni povratka. Tada pocinjemo gledati bacanje ljudi sa solitera i masu ushicenih koja to odobrava, eksplozije u kantama za smece, eksplozije pred dzamijom i u dzamiji, sudjenje na ulici gdje je tuzitelj jedna osoba, sudija ista osoba, izvrsilac kazne opet ista osoba a sve uz picu kako je to u skladu sa islamom, sto je notorna laz, laz koju neki svesrdno prihvataju kao istinu, iako znaju da je to sve daleko od istine u obrazovnom smislu ali ne i u onom emocionalnom, jer se takvim stvarima mogu odusevljavati samo bolesnici.
- insomnia78
#807 Re: RE: Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
[emoji1] [emoji1] [emoji1] [emoji1]Haman wrote:Cudna jada od Sarajeva grada. Koliko ljudi okrecu stvar naopako.
Niko nema nista portiv turizma, niko nema nista protiv ulaganja u privredu,u nove tehnologije, tvornice itd, jer ih ni Arapi nemaju, nego se ulaze u zgrade i naselja za doseljene Arape i poneki trgovacki centar da se narodu zamazu oci. Da li je normalno prodavati svoju zemlju arapskoj sirotinji koju bogati arapi salju sa svojim parama da idu iz njihove zemlje u tu malu Bosnu, da kupuju zemlju, kuce pa ako hoces i nase kceri,
De odvadi malo bgt
Za to smo zakasnili. Sve to su nam vec Turci donijeli u paketu sa religijomda nam namecu svoje davno prevazidjene obicaje, da nam usadjuju svoju ljenost i podanicki odnos prema onima koji preko njihovih bogatasa vladaju njihovom zemljom, iz koje ih salju nama uz komentare koje citamo na ovoj stranici.
Da, zlobnici bi cak rekli: "za večeru" [emoji1] [emoji1] [emoji1]Sve u svemu izgubili smo mi davno svoje licno, nacionalno a posebno vjersko dostojanstvo. Prodali smo se za male pare kao ljudi, sad prodajemo svoju zemlju opet za mare pare, prodali smo svoju vjeru opet za male pare, pa sad vise i ne znamo kojih sve pravaca u islamu ima u BiH. Sve je to zbog sitnog cara koji ce nam se razbiti od glavu. I prije nismo bili plaho jedinstveni kad smo svi bili pripadnici jednog pravca u islamu, a kako ce tek sad biti kad imao: site, ahmedije, selafije, gulenovce i koga jos nema. Sve su to pravci u islamu puni razlicitosti i medjusobne netrpeljivosti
Ovo nema toliko veze sa arapima koliko sa samim islamom i vecom povezanoscu i pristupu informacijama.
Pricas gluposti. Koliko je to njih ostalo ovdje i kakve bolan donacije? Ne budi smijesan.Sta to rade Arapi u Bosni. Kupe zemlju, kucu, ne rad, zive od donacija iz svoje zemlje. Dokle tako, pa dotle dok njihovim gospodarima njihov gospodar ne naredi da pocnu ono sto smo vec gledali. Ako nece nema para a nema ni povratka. Tada pocinjemo gledati bacanje ljudi sa solitera i masu ushicenih koja to odobrava, eksplozije u kantama za smece, eksplozije pred dzamijom i u dzamiji, sudjenje na ulici gdje je tuzitelj jedna osoba, sudija ista osoba, izvrsilac kazne opet ista osoba a sve uz picu kako je to u skladu sa islamom, sto je notorna laz, laz koju neki svesrdno prihvataju kao istinu, iako znaju da je to sve daleko od istine u obrazovnom smislu ali ne i u onom emocionalnom, jer se takvim stvarima mogu odusevljavati samo bolesnici.
Da, sa arapima koji dolaze u BiH postoji 1001 potencijalni problem ali sto se tice ovog "Lajes na pogresno drvo" za to o cemu ti pricas imaju nasel, domace ljude. Sto bi Koke reko "nove muslimane" Ovi koji dolaze ni ne drze bas puno do religijskih pravila
- Sanjarko
#808 Re: RE: Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
'Stoka Kaurska (Ateisticka)'.insomnia78 wrote: Ovi koji dolaze ni ne drze bas puno do religijskih pravila
Za ostalo
Onaj bas precera.
- Sanjarko
#809 Re: RE: Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
Vid ovo.Vizionar 1985 wrote:'Stoka Kaurska (Ateisticka)'.insomnia78 wrote: Ovi koji dolaze ni ne drze bas puno do religijskih pravila![]()
Za ostalo![]()
Onaj bas precera.
https://en.wikipedia.org/wiki/Kaur
- Sanjarko
#810 Re: RE: Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
https://en.wikipedia.org/wiki/GiaourVizionar 1985 wrote:Vid ovo.Vizionar 1985 wrote:'Stoka Kaurska (Ateisticka)'.insomnia78 wrote: Ovi koji dolaze ni ne drze bas puno do religijskih pravila![]()
Za ostalo![]()
Onaj bas precera.
https://en.wikipedia.org/wiki/Kaur
Iz Albanskog doslo a ne Turskog.Persian: گور gaur, Albanian: Kaur
Covjek uci dok je ziv.
-
crazy_diamond
#811 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
Da, namjerno se prave budale, niko nece da kaze da ovo podrzavaju samo zato sto su ovi muslimani, sto omaju licni finansijski interes ili sto su pristalice arapskog vidjenja islama poput pristalica selefijskog pokreta. Bas citam na fb neki dan jednog lika koji se satra da brani ovo masovno naseljavanje Arapa, isto ovako kao ovi ovdje, a nece da kaze da Arapima renta citav jedan sprat kuce za 200€ dnevno u jednom mjestu na opcini Ilidza a njegov brat voza Arape kombijem isto za dobre pare. Znaci, suti se o licnom finansijskom interesu, a misli da nema ljudi poput mene koji ga znaju i ono sto radi.Lopov-eliminator wrote:HAVANA wrote:Sto se ba pravite budale kad znate o cemu se prica.Zakoni,izbjegavanje zakona,prednosti u odnosu na lokalno stanovnistvo su problem,nasi uhljupi na vlasti koji bi mater prodali za pare...Arapi ko arapi,na svoju ruku,prenosi ih malo ko i sve nas.Svi smo mi malo na svoju ruku zavisno iz kojeg dijela svijeta dolazimo.Ali tamo gdje dodjemo mora se postovati obicaj,zakoni i nacin zivota domaceg stanovnistva.Ne prilagodjava se domacin useljeniku,vec useljenik domacinu.U normalnom svijetu.Ja cekam na toj istoj opstini skoro dvije godine jebenu urbanisticku za galeriju u poslovnom prostoru koji je uknjizen i situacija cista ko suza.Poslije godinu dosla komisija,pogledali i kaze ma ok je ovo,dovoljna visina...Nidje nikog.Nit ko zove nit sta javlja.Ja predo za jebenih 60m2 galerije prije nego je onaj na ilidzi poceo onu zgradurinu pravit.Eno je on i napravio.Da ne nabrajam dalje.Znate li vi kada su dolazili ljudi za investiranje u bjelasnicu,ozbiljni investitori?Jok,odjebali ih glat jer nisu dali para uhljupima.Sad imamo one skalamerije gore i price,suplje price...dok uhljupi uzimaju pare od investitora koji nosaju pare u kesama i djele ih okolo.Sad imate jedno skijaliste u eu po projektu koji je trebao biti na bjelasnici.U isto malo mahnitoj zemlji,ali zemlji koja ide naprijed u smislu zakonodavstva i poslovanja.Jebe se meni u sta on vjeruje ,u sta se mota i sta pije i jede.Lako se prilagoditi i ispunjavati zelje turistima sve dok postoji zakon,red i nacin poslovanja koji je obavezujuci i za domicilno stanovnistvo,i za strance koji dolaze investirati,zivjeti ili posjetiti nasu zemlju.Ne moze ovako,ovo je glupo.Profitiraju samo uhljupi na vlasti,mutni investitori i malo sitne buranije koja naravno opet na crno radi,ko i milion drugih u ovoj zemlji.Svi bi prava a niko obaveze.Svi smo mi ludi,luda zemlja.Ludi i investitori.Sve ovo je odraz lose vlasti.Mora postojati red i zakon.Al ko,ko i sta da uredjuje?Pogledaj samo izborne plakate,isto alan ford stare mi.
Ovaj tvoj primjer s urbanistickom je upravo ono o cemu sam ovdje govorio, jedan je ovdje pokusavao opovrgnuti da se aarapima dopusta svasta sto domicilnom ne moze. Ovo tvoje je jos jedan primjer toga.
Svi se prave budale, izmisljaju nasilu argumente da opravdaju sve ovo, jedan mi kaze Kinezi radili sve ovo isto u BiH, pitam ga da navede konkretne primjere, frajer se usutio i poklopio usima.
Arapi vrlo dobro znaju da su ovdje ljudi lako povodljivi za parama. Samo daj para, sve je na prodaju.
Da pitam ove pristalice arapskog naseljavanja: hajd evo Arapi preko agencija kupe znacajan dio kuca na Ilidzi da njihovo ucesce u stanovnistvu na Ilidzi bude vecinsko ili barem polovicno, sta ako im padne ideja da svoj resort koji se zove Ilidza urede iskljucivo po svojim mjerilima, sta bi ih u tome sprijecilo?[/quote]
Ko i cijela ova pricha oko arapa, pretjerivanje i suplja o tome da ce nesto ugroziti, sagledaj stvari realno samo i sve ce ti se samo kazati.
Ajmo realno, ilidza im je posebno interesantna jer je tu dosta vode i zelenila,a blizu je sehera,aerodroma,autoputa i planina. Tu su vec dosta toga kupili i kupuju i dalje, al sve to do sada je jos uvijek manje od dva posto u odnosu na ono sto posjeduju bh gradjani,sto je opcinsko ili drzavno, a broj arapa koji su tu sad za stalno je jos uvijek daleko ispod 0.5 posto,to je realno stanje stvari.
Drugi je par opanaka sto velika vecina arapa koji se tu vrte dodju i odu kao klasicni turisti koji nista od zemlje,kuca i stanova ne kupuju, jedni odlaze,drugi dolaze, pa onda vidjevsi njih izvlaci se zakljucak pogresan da sve to sto vidis sad nesto kupuje,i da ih ima ko mravi, al i to je jedna obicna opticka varka, zato sto su uocljivi zbog izgleda i nosnje. Da sad svi bh gradjani stanovnici ilidze i vlasnici necega u ilidzi koji zive na drugim mjestima nabiju onu njihovu odjecu i dobro se nakvarcaju, i umjesto za poslom svaki dan spaciraju carsijom,vrelom bosne itd imali bi dojam da nema na hiljade arapa,nego da ih dolazi na milione,nasi ljudi ne upadaju u oci,prodje ih stotine kraj tebe,a petero arapa kad prodje odmah i primijetis
Dakle do sad arapi posjeduju vrlo mali procenat zemlje i nekretnina,a jos manje ih tu zivi ne za stalno nego i na par mjeseci, al tendencija raste i to je ono sto moze nekoga zabrinuti,danas jedan posto,za sest mjeseci 3 posto,za godinu 5 posto, za 5 godina kontas mogli bi otkupiti preko 50 posto i onda nesto traziti
Ali vraga, ne ide to tako lako ko sto se misli, ekonomija i realan zivot nisu obicna matematika, kako tendencija kupovine raste, jos brze raste i tendencija dizanja cijena,to su neprikosnovene sile i zakoni trzista koji su neumoljivi
Kad su poceli kupovati bilo je jeftino, sad vec i nije jer se vec sad nabila cijena,sto vise traze sve ce vise nabijati i tako to ide, npr prvih 1 posto mogu kupiti po prosjecnoj cijeni hiljadu maraka za nesto, vec sledeci procenat ce kostati dvije-tri hiljade,kad pokupuju oko 5 posto i zele dalje,vec je to vrtoglavo otislo na oko 10 milja, kad bi se doslo do toga davsu arapi vec kupili 20 posto ilidze, i zele i daje, jedan stan recimo koji je kostao prije par godina 80 hiljada maraka,tada bi kostao 300 hiljada maraka,jer niko nije lud da proda za 100 kad moze uzeti 300 jer su arapi navalili i mozes zacijeniti koliko.hoces
Taj zakon ponude i potraznje nece nikad dozvoliti arapima da poklope bilo sto,jer nece doci ni do pola puta a vec ce im postati preskupo, i onda ce traziti druga mjesta, i onda ce i na drugim mjestima poskupiti, i onda ce imati svugdje po malo,neuvezano,svugdje manjina i to je to, ako se neko toga boji
A ja to realno gledam i znam kako to hoda i kojem ce pravcu sve ici, sad se dosta kupuje zemlje al to ce brzo zakovati,ja bi volio da ne zakuje ali hoce, jer ce na do sad kupljenom oni onda napraviti veca naselja,zgrade i apartmane, gdje ce manjoj povrsini biti vise arapa,i bice im jeftinije kupiti uredjen apartman u u uredjenom naselju turistickom,nego da kupuju kuce i zemlje od bosanaca
Tendencija ce otici u tom pravcu, to ce znaciti manje bh grunta u vlasnistvu arapa, jer ce biti skoncentrisaniji u turistickim kompleksima, i onda ti dodje ko klasicni turizam kojem svi tezimo. Zato nisu budale ovi koj najavljuju buroj i ovi koji su neke komplekse vec zavrsili, arapske firme ce time upravljati,dole ce to dobro izreklamirati, kad masa dodje ici ce u komplekse a ne hodati ilidzom od kuce do kuce, u tim kompleksima mogu rentati ili otkupiti,dosta i jeftinije nego od bosanaca a sve im je tu i uredjenihe,tako da ce se ovim arapima koji investiraju u naselja sve brzo otplatiti,nisu oni budale bezveze da to grade,ove stvari o kojim ja pricam oni znaju odavno kako to hoda i zato tu vide poslovnu sansu, bih ce imati manju korist nego da sad oni kupuju vise teritorije i da svaki arap pojedinacno nesto gradi, al i ovako ce imati strahovito dobru korist
-
Paul F.
#812 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
Prije rata, neko se sjetio da više puta proda Begovu Džamiju a sad izgleda fali kreativnosti. 
- HAVANA
#813 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
Upravo tako,ne treba ti taj.Black swan wrote:nek se doseljava ko god želi
Last edited by HAVANA on 15/09/2016 07:02, edited 1 time in total.
- HAVANA
#814 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
Sta smo para iskamcili mogli smo ko las vegas bit do sada.Vidjecemo za par godina sta ce biti od tih para i poljoprivrede...Opet kazem,najveci problem smo mi sami ,vlast,mentalitet...Ostalo bi se rijesilo.Danguba wrote:http://www.klix.ba/vijesti/bih/saudijsk ... /160914015
koja je ovo dalabu...kolko je duluma mogao da kupi a on budala poklanja.![]()
- KB9
#815 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
kakva je situacija, ima li jos onih genijalnih slika gdje se porede tito i arapi? 
- Toto
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
#816 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
prosla sezona godisnjih odmora pa i sezona lova na Arape jenjava
-
crazy_diamond
#817 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
Toto wrote:prosla sezona godisnjih odmora pa i sezona lova na Arape jenjava
Otkud to,zar nisu i dalje tamo i bicuju napacene bosnje i vehabiziraju ih
- Fudo Bosna
#818 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
Sezona je prosla za dijasporce i ove kojo lupetaju o Sarajevu a zadnji put bili ovdje ko zna kada?
Carsija puna Arapa, Ilidza, centar opcine pun Arapa, Vrelo Bosne puno Arapa, Bijambare, Skakavac, Bjelasnica i neka ih neka trose, samo neke ne kupuju bosansku zemlju, neka ulazu i dolaze kao turisti !
Carsija puna Arapa, Ilidza, centar opcine pun Arapa, Vrelo Bosne puno Arapa, Bijambare, Skakavac, Bjelasnica i neka ih neka trose, samo neke ne kupuju bosansku zemlju, neka ulazu i dolaze kao turisti !
- and
#819 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
naravno da smo mi problem,vlast i mentalitet.HAVANA wrote:Sta smo para iskamcili mogli smo ko las vegas bit do sada.Vidjecemo za par godina sta ce biti od tih para i poljoprivrede...Opet kazem,najveci problem smo mi sami ,vlast,mentalitet...Ostalo bi se rijesilo.Danguba wrote:http://www.klix.ba/vijesti/bih/saudijsk ... /160914015
koja je ovo dalabu...kolko je duluma mogao da kupi a on budala poklanja.![]()
gledamo na stvari površno, lično.Sad ako ti nisi mogao neki papir završiti, a arap jeste, ne možeš na osnovu toga donositi zaključak da li je njihov dolazak nešto dobro ili loše.
to nam samo potvrđuje kako se stvari kod nas završavaju i to je svima jasno.
imamo masovan dolazak arapa koji posjećuju bih turistički, troše puno para, neki ulažu u nekretnine...
o tim stvarima bi trebalo da vode računa institucije, pa da imamo podatke koliko je turista arapa došlo, koliko su noćenja ostvarili, koliko je naplaćeno taksi, koliko ih je kupilo zemlju, dobilo boravak, državljanstvo, kakvi su trendovi, šta ih interesuje, šta kupuju, šta posjećuju, koliko su firmi otvorili, kolika su ulaganja, koliko su radnika zaposlili........?
na osnovu tih podataka bi se mogli kvalitetni zaključci donositi i kroz zakonsku regulativu urediti kako nama odgovara.
za početak čini mi se nemamo ni turističku zajednicu, ako sam dobro upratio da je ukinuta, a kamo li šta više.
stvari se trebaju samo staviti u zakonske okvire, pa da se i država "ugradi", tj. da naplati ono što joj pripada, takse,pdv....
s obzirom šta nudimo mislim da su ovo pare koje dolaze s neba i treba to turistički iskoristiti što je moguće više.
-
Novak20
#820 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
and wrote: naravno da smo mi problem,vlast i mentalitet.
gledamo na stvari površno, lično.Sad ako ti nisi mogao neki papir završiti, a arap jeste, ne možeš na osnovu toga donositi zaključak da li je njihov dolazak nešto dobro ili loše.
to nam samo potvrđuje kako se stvari kod nas završavaju i to je svima jasno.
imamo masovan dolazak arapa koji posjećuju bih turistički, troše puno para, neki ulažu u nekretnine...
o tim stvarima bi trebalo da vode računa institucije, pa da imamo podatke koliko je turista arapa došlo, koliko su noćenja ostvarili, koliko je naplaćeno taksi, koliko ih je kupilo zemlju, dobilo boravak, državljanstvo, kakvi su trendovi, šta ih interesuje, šta kupuju, šta posjećuju, koliko su firmi otvorili, kolika su ulaganja, koliko su radnika zaposlili........?
na osnovu tih podataka bi se mogli kvalitetni zaključci donositi i kroz zakonsku regulativu urediti kako nama odgovara.
za početak mi čini mi se nemamo ni turističku zajednicu, ako sam dobro upratio da je ukinuta, a kamo li šta više.
stvari se trebaju samo staviti u zakonske okvire, pa da se i država "ugradi", tj. da naplati ono što joj pripada, takse,pdv....
s obzirom šta nudimo mislim da su ovo pare koje dolaze s neba i treba to turistički iskoristiti što je moguće više.
Uvijek me muka uhvati kad pomislim koliko smo godina imali da se organizujemo a nismo uradili skoro ništa što bih mogao okarakterizirati kao bitno i značajno za napredak kompletnog društva.
- Mx
#821 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
SVIJET
Velika Britanija: Rasista napao ženu, izgubila bebu od udarca u stomak
Klix.ba
prije 56 min 0 29

Velika Britanija: Rasista napao ženu, izgubila bebu od udarca u stomak 0
Policija je u Bletchleyu u Velikoj Britaniji raspisala potjernicu za čovjekom koji je u supermarketu napao trudnu Afroamerikanku, zbog čega je nesretna žena izgubila dijete.
Policija je uzela snimak iz supermarketa, na kojem se jasno vidi muškarac koji bez očitog razloga prilazi 34-godišnjoj ženi i verbalno je napada.
Muškarac je zatim pratio trudnicu do njenog automobila na parkingu ispred supermarketa gdje ju je udario u stomak i oborio na zemlju.
Žrtva je prevezena u bolnicu te je ustanovljeno kako je od siline udarca doživjela pobačaj.
U bolnicu je primljen i jedan muškarac koji je pokušao spasiti unesrećenu, međutim, napadač ga je udario flašom u glavu.
Policijski službenici nazvali su ovo brutalnim rasističkim napadom koji je imao poražavajuće posljedice, piše Independent.
"Detaljna istraga je u toku i nadamo se kako ćemo imati priliku porazgovarati sa počiniocem ovog zločina. Žena mu ništa nije učinila, prišao joj je bez razloga i ubio njeno dijete", saopćeno je iz policije.
Obje žrtve su puštene iz bolnice, oporavljaju se, a za počiniocem se još uvijek traga.
http://www.klix.ba/vijesti/svijet/velik ... /160914009
-------------------------------------------------------------
Kreten, treba ga odmah objesiti za primjer drugima
Klix.ba
prije 56 min 0 29

Policija je u Bletchleyu u Velikoj Britaniji raspisala potjernicu za čovjekom koji je u supermarketu napao trudnu Afroamerikanku, zbog čega je nesretna žena izgubila dijete.
Policija je uzela snimak iz supermarketa, na kojem se jasno vidi muškarac koji bez očitog razloga prilazi 34-godišnjoj ženi i verbalno je napada.
Muškarac je zatim pratio trudnicu do njenog automobila na parkingu ispred supermarketa gdje ju je udario u stomak i oborio na zemlju.
Žrtva je prevezena u bolnicu te je ustanovljeno kako je od siline udarca doživjela pobačaj.
U bolnicu je primljen i jedan muškarac koji je pokušao spasiti unesrećenu, međutim, napadač ga je udario flašom u glavu.
Policijski službenici nazvali su ovo brutalnim rasističkim napadom koji je imao poražavajuće posljedice, piše Independent.
"Detaljna istraga je u toku i nadamo se kako ćemo imati priliku porazgovarati sa počiniocem ovog zločina. Žena mu ništa nije učinila, prišao joj je bez razloga i ubio njeno dijete", saopćeno je iz policije.
Obje žrtve su puštene iz bolnice, oporavljaju se, a za počiniocem se još uvijek traga.
-
Novak20
#822 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
Kakve ovo ima veze sa temom ?Mx wrote:SVIJET
Klix.ba
prije 56 min 0 29
-
Haman
#823 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
Jedan komentator koji najvjerovatnije zivi od arapskih para, gladi malo poduzu bradu, nosi malo skracene panatalone i glumi velikog muslimana a do juce je mozda koristio drogu rece "Ovi koji dolaze ni ne drze bas puno do religijskih pravila". I ja sam to primijetio, ali traba znati da su oni dobro instruirani kako da se ponasaju u jednoj sredini gdje i mnogi muslimani koji sebe tako nazivaju ne drze do vjere. Njima je sad sve normalno, ne upiru prstom na mlade djevojke koje idu golih nogu, ruku, otkrivena lice ne pokrivene kose itd. Dakle, trebaju pokazati svoju tolerantnost i zelju za uklapanjem u novu sredinu- posledica instrukcija.
Ali sutra kada posiljalac novca po naredjenu zatvori slavinu i izda naredjenje sta treba da radi, onda ce pokazati sve ono sto mu smeta. Smeta mu nas pravac u islamu, zeli nametnuti svoj, a to moze samo na neislamski nacin, podmetanjem eksploziva, poslije caga ide sve vec vidjeno u: Avaganistanu, sad vec i Pakistanu, Iraku, Jemenu, Somaliji, Siriji, Libiji, Nigeriji it'd, it'd. To je ta netolerancija koju zaboravljaju svi oni koji od Saudijaca primaju novac. Dakle, naveo sam primjer gdje se to pokazuje netolerancija prema onim drugim.
Ali sutra kada posiljalac novca po naredjenu zatvori slavinu i izda naredjenje sta treba da radi, onda ce pokazati sve ono sto mu smeta. Smeta mu nas pravac u islamu, zeli nametnuti svoj, a to moze samo na neislamski nacin, podmetanjem eksploziva, poslije caga ide sve vec vidjeno u: Avaganistanu, sad vec i Pakistanu, Iraku, Jemenu, Somaliji, Siriji, Libiji, Nigeriji it'd, it'd. To je ta netolerancija koju zaboravljaju svi oni koji od Saudijaca primaju novac. Dakle, naveo sam primjer gdje se to pokazuje netolerancija prema onim drugim.
Ovo tumacenje nece se dopasti mnogima koji primaju novac od S. Arabije . Isti se nece sloziti na na pogled u odnosu prema drugim i razlicitim od njih, pa ce traziti da svi budu bas onakvi kakvi su oni ili kakav je on. To nam sve pokazuju primjeri iz zamalje koje sam naveo na pocetku ovog teksta. Da li ja nesto izmisljam ili navodim cinjenice, koje svaki pametan covjek moze da razumije. Da li neki vide da se sukobi medju raznim vjerama dogadjaju samo mahom medju muslimanima i to na najbrutalniji nac, brutalnost koja prevazilazi normalno mastanje. Nekima je novca zaslijepio oci, pocev od nekih konentatora na ovom Forumu, do novinara, tuzitelja, sudaca, malih i velikih politicara ili bolje receno malih i plitkih ljudi na visokim polozajima.ISTINA O BURKAMA: Prema Kur'anu muslimanke uopšte ne moraju da pokrivaju lice?!
Prema riječima šeika Khaleda Omrada, muslimanke ne bi trebale pokrivati lice. Radi se, tvrdi, o izuzetku koja važi samo za žene Poslanika Muhameda
FOTO: (Profimedia)
Glavni sekretar Vijeća za fetvu Univerziteta Azhar u Kairu, šeik Khaled Omrad, odgovorio je na pitanje moraju li muslimanke zaista pokrivati lice. Smjernice važe kao općevažeće za sve sunitske muslimane
Šeik Khaled Omran nosi odjeću koja priliči njegovoj službi. Njegova glava je ukrašena crvenim fesom koji je omotan bijelim platnom. Nosi kaftan i tamni ogrtač. Fes i kaftan pokazuju da je on vjerski učitelj na Azharu i to nije odjeća koju privatno nosi. Jer, privatna odjeća je, smatraju učenjaci sa univerziteta u Kairu, privatna stvar. Kada je riječ o ženama, šerijatski zakon, kaže Šeik Khaled, propisuje samo tri stvari, piše Deutsche velle kojem je šeik dao intervju
"U svetom Kuranu i suni, u predaji sačuvanim izjavama proroka Muhameda, postoje pravila odijevanja - posebno za žene. Odjevni predmet ne smije isticati liniju tijela, ne smije otkrivati tijelo i ne smije biti usko pripijen uz tijelo. Također, odjeća ne bi trebala pokrivati ruke i lice", rekao je Omran te dodatno pojasnio:
"Što se tiče vela koji potpuno pokriva lice, takozvanog nikaba, ni Kur'an ni suna ne obavezuju ženu da ga nosi. Zato kažemo da je nikab tradicija, običaj koji potiče iz nekih zemalja i koji se u njima uvriježio, ali to ne stoji u načelima šerijatskog prava. Samo su žene Poslanika Muhameda morale pokrivati lice. To je bila izuzetak koji je važio pre 1.400 godina."
Prema riječima šeika Khaleda Omrada, muslimanke ne bi trebale pokrivati lice. Radi se, tvrdi, o izuzetku koja važi samo za žene proroka Muhameda.
"Izuzetak važi samo za prorokove žene. Ako šerijatsko pravo kaže da je ovo posebno pravilo, da se pokriva lice, važi samo za proroka i njegove žene, onda druge muslimanske žene to ne smiju koristiti za opravdanje da to oponašaju. Radi se samo o proroku! Žena koja je odrasla u društvu u kojem je uobičajeno nošenje nikaba, ima pravo s vjerskog stanovišta sama da odluči hoće li nositi nikab ili ne. Ali to ne smije gledati kao vjerski čin. Jer bi to onda bio problem", objasnio je.
"Sve što smo mi u istraživanjima o potpunom pokrivanju žena u islamskoj filozofiji našli nas je dovelo do zaključka da je to tradicija. Učenjaci su različitog mišljenja o nikabu kada su u pitanju sigurnost i zaštita žena. Jedni kažu da ih on štiti. Drugi kažu: ne, to je vjerski fanatizam! Neki od njih kažu da je nikab, štaviše, izmišljotina koje u našoj veri uopće nema. I da on nije dozvoljen ni ženama niti muškarcima. Postoje, doduše, krajevi, na primjer pustinje, gdje je to u određenim okolnostima dozvoljeno i to zato što ih to štiti, recimo u pješčanoj oluji. U ostalim slučajevima je nikab izraz vjerskog fanatizma koji se ne može prihvatiti!"
Neki smatraju da nikab u nekim društvima za žene predstavlja zaštitu. Djelomično se s time slaže i šeik Omrad.
"Neki učenjaci smatraju da u nekim društvima nikab za žene predstavlja zaštitu. U tom slučaju bih rekao: dobro, neka ga nose. Ali kad nikab nanosi štetu nekom društvu, kada on služi kao za izvođenje terorističkih napada, onda sam za to da se zabrani", zaključio je Omrad i pojasnio zašto je na Univerzitetu u Kairu predavačima zabranjeno pokrivati lice:
"Zabrana je naprosto neophodna jer kada neka predavačica stoji pred studentima kako bi im prenijela nastavni sadržaj, onda u sredstva komunikacije sa studentima spadaju i mimika i gestikulacija. Osim toga je mimika primarni međuljudski način komunikacije, a mimiku možemo razumjeti samo ako vidimo lice žene. Dekan Univerziteta u Kairu je stoga donio ispravnu odluku i mi ga u njoj podržavamo."
(TBT)
- insomnia78
#824 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
Ti shvatas da za sirenje selefizma uopste nisu potrebni arapski turisti, cak uopste nije potrebno ni fizicko prisustvo arapa?
Ja sam siguran da 90% ovih idiota koji su iz BiH razgulili u Siriju prije svog dolaska tamo nije u zivotu vidilo arapa
-
Innovation
#825 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
insomnia78 wrote:Ja sam siguran da 90% ovih idiota koji su iz BiH razgulili u Siriju prije svog dolaska tamo nije u zivotu vidilo arapa