TITO!!!

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
vatrogasac

Post by vatrogasac »

mosor1 wrote:
vatrogasac wrote:...ja tebi već prije rekoh da su mi najmjerodavnije izjave onih svjedoka događaja iz prve ruke......
A ja ti ponavljam da se one moraju kombinirati sa izjavama drugih svjedoka, iz pouzdanih izvora, i detaljno potkrijepiti proucavanjem dokumenata, za sto mi i nismo kvalificirani, jer nismo historicari, niti imamo pristup arhivima. Iskreno, mene uopce ne zanima kada su i kako Tito i njegovi postali svjesni bosnjackog nacionalnog pitanja, bitno je da jesu i da su ga uglavnom rijesili. A izdvajanje samo jednog kamencica iz mozaika ne mijenja opcu sliku: cetnike su partizani politicki i vojno porazili i debelo im naplatili njihova nedjela.
...a u produžetku je stojalo...
.......još kada se poklope sa pričama kao u ovoj.....
....jer u moj grad je dosta izbjeglo iz istočne Bosne i u II svjetskom pa sam slušao njihove ispovijesti koje se poklapaju sa ovim detaljima koje Zulfikarpašić ispriča....historičari koji se bave Titom i čekaju otvaranje arhiva u Moskvi, Londonu i Parizu za što je potrebno 30 godina od smrti, kako oni kažu......
....zašto se trebala čekati čak '68. za rješavanje tog pitanja kada je u ratu postojala 16. Muslimanska NOU brigada čiji su borci ginuli i u Crnoj Gori,a na Vratnik već 05. aprila 1945. godine ulazi 16. Muslimanska brigada, odmah za njom i 20. Romanijska ... pa ZAVNOBiH....

A izdvajanje samo jednog kamencica iz mozaika ne mijenja opcu sliku
...ovo i ja volim reći....ili nekoliko kamenčića u mozaiku ne čine sliku....
Vodenjak

Post by Vodenjak »

Znaci iz arhiva u Moskvi, Londonu i Parizu saznacemo kako nam je bilo u onih cetrdesetak godina...

Aha...
Dobro onda...

Mila majko... :roll: :roll:
Sto se ja onda cudim sto mnogi hoce da im svijet drzavu pravi, sto u demokratiji koje su im puna usta od sadake zive, sto vec petnaest godina nekim svojim zastavama mashu i nikad da ruke spuste i pogledaju predase i vide koje su golje u stvari? :? :shock:
Vodenjak

Post by Vodenjak »

vatrogasac wrote:
...
....zašto se trebala čekati čak '68. za rješavanje tog pitanja kada je u ratu postojala 16. Muslimanska NOU brigada čiji su borci ginuli i u Crnoj Gori,a na Vratnik već 05. aprila 1945. godine ulazi 16. Muslimanska brigada, odmah za njom i 20. Romanijska ... pa ZAVNOBiH....
...
Mozes li objasniti zasto je ime toj brigadi bilo bas takvo kakvo jeste?

Koliko znam (a znam, i to puno!) ogromna vecina brigada i ostalih jedinica su imale prefiks "proleterska" ili pak prefiks odredjen geografskim obiljezjem tipa "krajiska", dalmatinska" ili kako ti navede "romanijska" i slicno...

Stvarno ne mogu da se sjetim neke jedinice koja je u imenu imala prefiks "srpska" ili "hrvatska", a jos manje pravoslavna ili katolicka ako je ono gore ime asocijacija na vjersku pripadnost...
Dozvoljavam da grijesim, ali i ako je koja bila sa nacionalnim (ne i vjerskim jer sam za to 101 % siguran da nije postojalo), ne mijenja sustinu pitanja.
Dakle, kakvo je tvoje tumacenje toga?
Fair Life

Post by Fair Life »

Da se upisas od smijurije...

Pise se nova stara istorija u Rogatici... Modricu, Gracanici...

Image

http://hjem.get2net.dk/rogatica/Reklama ... eklama.htm
winetou

Post by winetou »

Koliko znam (a znam, i to puno!) ogromna vecina brigada i ostalih jedinica su imale prefiks "proleterska" ili pak prefiks odredjen geografskim obiljezjem tipa "krajiska", dalmatinska" ili kako ti navede "romanijska" i slicno...
Pa u tvom kraju je djelovala 8. muslimanska.
Unska operativna grupa je kao obilježje nosila mjesec i zvijezdu.
Vodenjak

Post by Vodenjak »

winetou wrote:

Onda se isto pitanje odnosi i na tu brigadu...

Zasto naziv nacije (ili vjere?) u imenu jedinice bas kad su M(m)uslimani u pitanju?
winetou

Post by winetou »

Nisu ih htjeli primiti u druge brigade. :D
mosor1

Post by mosor1 »

vatrogasac wrote:....zašto se trebala čekati čak '68. za rješavanje tog pitanja kada je u ratu postojala 16. Muslimanska NOU brigada čiji su borci ginuli i u Crnoj Gori,a na Vratnik već 05. aprila 1945. godine ulazi 16. Muslimanska brigada, odmah za njom i 20. Romanijska ... pa ZAVNOBiH....
Po tebi su i Dalmatinci na temelju ratnih zasluga trebali traziti zasebnu naciju - nemoj da ti napisem gdje su sve ginuli. :lol:
BigBoss

Post by BigBoss »

mosor1 wrote:
BigBoss wrote: Ti si cito historiju koju su komunisti pisali, a ja u tu "okresanu" historiju ne vjerujem. Gledo sam i procito na vise mjesta i iz vise izvora a ne samo jednog (kao ti). Za Svabe su partizani bili ko komarac za slona. Oslobodili bi oni za 1000 godina da nisu drugi uletitli. Cetnici ga ispusili i partizani suradjivali sa Rusima, ovi im dali vlast i onda Tito im okrenuo ledja. Dobar je bio strateg, to jest.
Aj mi reci u kojoj si ozbiljnoj povijesnoj knjizi procitao takve nebuloze? Nitko ne kaze da su partizani sami mogli pobijediti Hitlera, pa sta je tebi? Ali su uglavnom samostalno pobijedili njemacke (i talijanske, i ustaske i cetnicke) snage na teritoriju Jugoslavije (uz pomoc Crvene armije pri oslobadanju uze Srbije, Beograda i pri proboju Sremskog fronta).

A vjerujes li da su Ameri u Iraku, ili je to samo propaganda, pa nas zajebavaju skupa sa Sadamom? :)
BigBoss wrote:A pitas koji grad su oslobodili, pa nema tu grad kad je povlacenje onda se svi povlace iz svih gradova. Ovi datumi su obiljezeni kao datumi kad su partizani usli u te gradove. Kad su Ameri oslobadjali francusku Svabe su se povlacile a de gol iso za njima (amerima) i "oslobadjo". Pitaj Amerikance ko je koga oslobodio.

Mozda i Francuzi misle da ih je De gol oslobodio, nece priznat da su Ameri.
Jest, dosta je bilo da Rusi nazovu Nijemce i kazu ev mi stizemo, odmah se Nijemci pokupili, sto ih ranije ne nazvase, majku im?

Evo ti samo jedan link, pa vrti dalje http://arhiv.slobodnadalmacija.hr/20031 ... jton01.asp .

Ili jos bolje, uzmi pa citaj, povjesnicari su se davno usaglasili oko cinjenica, to bi samo nasi ustase, cetnici i drugi biseri reinterpretirali povijest.
Gledo sam dokumentar negdje. Knjige svako pise, knjiga ne dokazuje nista. Dokumentovano samo, slikom i snimkom.

Partizani su pobjedili cetnike. A jesu se borili protiv Nijemaca i ustasa, medjutim slaba nafaka bile od toga.

Hajd ti meni nadji neki uspjeh partizana u borbi protiv svaba i ustasa. Nema, jedini uspjeh je bio kad su ih Svabe htjeli unistiti a oni se izvukli. Sve one ofanzive su u stvari spasavanje glave. I ne kazem da nisu bili na pravoj strani, ali su i preuzeli vlast nakon oslobodjenja. Totalitarni komunizam.

I normalno da je i Hrvatska osjetila rat, pa je i Hrvatskoj tesko ekonomski. Rat je sve pogodio, zato treba gledat u buducnost a ne zaliti za starim. Trebalo je 50 godina dok se postigo onaj standard prije 90-tih, a i nije bas bio neki standard. Propalo sve bilo, nezaposlenost, lopovluk, sverc, firme pred kolapsom. Dugova tona. Ljudi nisu plate dobijali mjesecima.

Dobro je onaj reko, treba radit. Ako ne zaradis nema ni para. Dodji malo na zapad, ovdje se rintaci turbo brzinom, efektivitet.

Treba misliti i na socijalne slucajeve, medjutim nista od toga ako se ne zaradjuje.

I bitan je temelj drzave, a to nema nijedna drzava bivse YU osim Slovenije.
vatrogasac

Post by vatrogasac »

mosor1 wrote:
vatrogasac wrote:....zašto se trebala čekati čak '68. za rješavanje tog pitanja kada je u ratu postojala 16. Muslimanska NOU brigada čiji su borci ginuli i u Crnoj Gori,a na Vratnik već 05. aprila 1945. godine ulazi 16. Muslimanska brigada, odmah za njom i 20. Romanijska ... pa ZAVNOBiH....
Po tebi su i Dalmatinci na temelju ratnih zasluga trebali traziti zasebnu naciju - nemoj da ti napisem gdje su sve ginuli. :lol:
...nisam ja rekao za bosanske Krajišnike...nego za Bošnjake.....ne miješaj babe i žabe.....Zastupnici (delegati) ZAVNOBiH-a bili su bosanskohercegovački Muslimani, Hrvati i Srbi. Na prvom zasjedanju, kao polazni dokument, usvojen je onaj čuveni Proglas ZAVNOBiH-a, u kome se kaže da država nije ni-ni-ni, već je i-i-i.

Vodenjak wrote:Mozes li objasniti zasto je ime toj brigadi bilo bas takvo kakvo jeste?
...to je duža priča....ima veze sa pokoljima u istočnoj Bosni, pa kao revolt ulaženje Bošnjaka u njemačku SS diviziju....onda tek Tito osniva te brigade.....nazovimo to političkim potezom.....
....usput, ako si gledao onaj maratonski intervju sa Zulfikarpašićem na FTV , pokušaj se prisjetiti....
senada

Post by senada »

Vodenjak wrote:
winetou wrote:

Zasto naziv nacije (ili vjere?) u imenu jedinice bas kad su M(m)uslimani u pitanju?
tada sam znala zasto...da su svi borci bili pripadnici Armije BiH u tom slucaju se mogla desiti multietnicka BiH bez segregacija, bez entiteta, bez kantona, bez distrikta, bez podjela po religijskoj osnovi... bez Dejtona, bez ovakvoga Haga... bez kriminalaca... mogla se desiti prava drzava...
pravi borci su pravo prevareni, od pocetka rata do danas jer su izginuli i izborili se za entitete, za kantone, za distrikt, za tri drzavnika - tri predsjednika u dvo i po' komponentnoj 'drzavi'.
cilj borbe je bila, ovakva podijeljena 'drzava'.
takva strategija degradirala je znacaj agresije, potpomogla kreiranje RS-a, i nanijela najvecu stetu muslimanskoj populaciji... a bome i svim drugim, obicnim casnim ljudima... svim Bosancima i Hercegovcima...
BigBoss

Post by BigBoss »

senada wrote:
Vodenjak wrote:
winetou wrote: Pa u tvom kraju je djelovala 8. muslimanska.

tada sam znala zasto...da su svi borci bili pripadnici Armije BiH u tom slucaju se mogla desiti multietnicka BiH bez segregacija, bez entiteta, bez kantona, bez distrikta, bez podjela po religijskoj osnovi... bez Dejtona, bez ovakvoga Haga... bez kriminalaca... mogla se desiti prava drzava...
pravi borci su pravo prevareni, od pocetka rata do danas jer su izginuli i izborili se za entitete, za kantone, za distrikt, za tri drzavnika - tri predsjednika u dvo i po' komponentnoj 'drzavi'.
cilj borbe je bila, ovakva podijeljena 'drzava'.
takva strategija degradirala je znacaj agresije, potpomogla kreiranje RS-a, i nanijela najvecu stetu muslimanskoj populaciji... a bome i svim drugim, obicnim casnim ljudima... svim Bosancima i Hercegovcima...
Ta drzava bez podjela na religijskoj ili etnickoj osnovi je iluzija. Nema od toga nista, to je bio san koji se nije mogo ostvariti. Svako svakog mrzi gdje tu vidis da moze bez etnickih podjela????
Vodenjak

Post by Vodenjak »

BigBoss wrote:
Ta drzava bez podjela na religijskoj ili etnickoj osnovi je iluzija. Nema od toga nista, to je bio san koji se nije mogo ostvariti. Svako svakog mrzi gdje tu vidis da moze bez etnickih podjela????
Dobro, eto, culi smo tvoj stav..

Ako ti ja kazem da meni licno nije nikad, niti je danas BILO STA znacilo ko je kakve religije, nacije, boje koze i ostalih karakteristika koje apsolutno apriori ne odlucuju kvalitete ljudi s kojima se susrecem, druzim, poslovno saradjujem ili prijateljujem, sta mislis onda cije razmisljanje predstavlja buducnost, ne samo male i u tom kontekstu prakticno nebitne Bosnice, vec i buducnost citavog covjecanstva?
BigBoss

Post by BigBoss »

Vodenjak wrote:
BigBoss wrote:

Ako ti ja kazem da meni licno nije nikad, niti je danas BILO STA znacilo ko je kakve religije, nacije, boje koze i ostalih karakteristika koje apsolutno apriori ne odlucuju kvalitete ljudi s kojima se susrecem, druzim, poslovno saradjujem ili prijateljujem, sta mislis onda cije razmisljanje predstavlja buducnost, ne samo male i u tom kontekstu prakticno nebitne Bosnice, vec i buducnost citavog covjecanstva?
Vodenjak, ne znaci tebi ali znaci drugima. Svako se boji majorizacije, nemoj reci da nije tako. Ne moze se nesto silom naturiti osim ako neces oruzjem rijesiti stvari.

I mozda je tako tamo gdje zivis, ne kazem da nema i takvih kao ti ali je daleko veci broj onih koji ne mogu one druge. U BiH mislim.
Vodenjak

Post by Vodenjak »

BigBoss wrote:
Vodenjak wrote:
BigBoss wrote:

Vodenjak, ne znaci tebi ali znaci drugima. Svako se boji majorizacije, nemoj reci da nije tako. Ne moze se nesto silom naturiti osim ako neces oruzjem rijesiti stvari.

I mozda je tako tamo gdje zivis, ne kazem da nema i takvih kao ti ali je daleko veci broj onih koji ne mogu one druge. U BiH mislim.
Da je narod u BiH zatrovan, znamo to valjda svi...
Ali ja upitah, je li to buducnost covjecanstva a time i BiH?

I ne, nisam govorio o onima kod kojih sam sad...
taxi_driver

Post by taxi_driver »

ja samo znam da se bolja muzika svirala,da je bilo boljih rock grupa,boljih koncerta.bilo je normalnih diskoteka ,a ne ko sad turbo folk u diskoteci.
i na kraju pogledajte sta dr.rambo kaze za ovo danasnje vrijeme.
BigBoss

Post by BigBoss »

taxi_driver wrote:ja samo znam da se bolja muzika svirala,da je bilo boljih rock grupa,boljih koncerta.bilo je normalnih diskoteka ,a ne ko sad turbo folk u diskoteci.
i na kraju pogledajte sta dr.rambo kaze za ovo danasnje vrijeme.
Ne moze bit sad odmah ali bice, bice bolje nego sto je bilo. Rat je bio, sve se unistilo. Ali barem Bosnu nece musti kao sto su je muzli.

Hrvatska jedino moze preko turizma da zaradi a Bosna ima resurse za citavu eks YU.
A i Srbija, nemaju nista.

Bosna je najbogatija od svih bivsih republika. Samo rat je sve unistio, ali izgradice se.

I ne razumijem kako su svi bili horni da grade Yugoslaviju a kad treba svoju zemlju Bosnu graditi nece niko, sve im fali nesto.
kekec

Post by kekec »

Hrvatska jedino moze preko turizma da zaradi a Bosna ima resurse za citavu eks YU.
Bosna je najbogatija od svih bivsih republika
:lol: :lol: :lol:
:( :( :(
I smijati se i plakati.
Vodenjak

Post by Vodenjak »

kekec wrote:
Bosna je najbogatija od svih bivsih republika
:lol: :lol: :lol:
:( :( :(
I smijati se i plakati.
Blago tebi...
Ja zanijemio! :oops:
BigBoss

Post by BigBoss »

Bogata je resursima, a to sto vi samo gledate jednu stranu medalje to je nesto drugo. I Bosna ima manje dugova od suseda, provjerite sami ako ne znate. Hrvatska zivi na kredit. Tako i Srbija.
kekec

Post by kekec »

Nemoj vise, matere ti.
Prokuha´cu. :D
BigBoss

Post by BigBoss »

Kekec, vi uvijek vidite Bosnu kao nesto najgore, a je li zivis u njoj???? Vise vi kukate iz inostranstva nego oni koji zive u toj zemlji.
Vodenjak

Post by Vodenjak »

kekec wrote:Nemoj vise, matere ti.
Prokuha´cu. :D
Opet blago tebi...
Ja se ohladio!

:D
BigBoss

Post by BigBoss »

Vodenjak, pa nije vruce u Svedskoj, kad si se to zagrijo????
Vodenjak

Post by Vodenjak »

BigBoss wrote:Vodenjak, pa nije vruce u Svedskoj, kad si se to zagrijo????
Jel ti to znas kako je i u Svedskoj, osim sto si expert za Bosnu?

:roll:
Post Reply