Zenica / III Korpus A RBiH

Post Reply
PM72

#801 Re: VOZUCA 1995

Post by PM72 »

ABiH je u tom segmentu, kako u Vozući tako i inače, izvukla deblji kraj.

Zadnji pasus mu je legendaran.Bio je ili navija za vojsku koja je imala 450 tenkova ,400 OT,avione,haubice,skladišta,logistiku JNA i koja je došla u poziciju da je od totalnog poraza i kapitulacije samo mjeseci dijele.I to od vojske koja 06.04.1992 nije imala NITI jedna jedini tenk ili top.

I ima obraza tumačiti kako je neko izvukao "deblji" kraj.Smješno.
mudrac2

#802 Re: VOZUCA 1995

Post by mudrac2 »

s tim što je prvo ustvrdio da je morbidno licitirati sa tim stvarima, da bi onda to i sam uradio.
Roald Amundsen

#803 Re: VOZUCA 1995

Post by Roald Amundsen »

PM72 wrote:
Niko u BiH nije ratovao protiv svoje rodne grude, baš naprotiv.
:D
Šta izjavi i ostade živ...vidim da te istina pogodila.
Poslednje što želim je da se iz ovog izrodi rasprava kojoj nema kraja i koja definitivno nema šanse da donese neki obostrano prihvatljiv zaključak. Ne gajim iluziju da jedan drugog možemo ubijediti u neke stavove, s obzirom da u dijalog ulazimo sa dijametralno suprotnih stajališta, kilometrima udaljenih. Ovdje sam najviše zbog toga da pokupim korisne informacije i tako kompletiram vlastitu sliku o zbivanjima koja me interesuju, kao i da informacije koje imam podijelim sa onima koje to zanima. Pritom me manje interesuje kako je okvir za sliku sklopio ovaj drugi, i kakav će na kraju njegov mozaik ispasti. Super bi bilo kad bi svi tako razmišljali - razmjena informacija, bez dubljeg zalaženja u ideološka pitanja. Ali opet, tvrditi da je neko bio toliko lud da ratuje protiv sebe...ili davati sebi autoritet da određuješ šta je istina a šta ne... :-)

No dobro ako ćemo na taj način prevazići nesuglasice i nastaviti sa konstruktivnim dijalogom, što da ne, spreman sam reći: JESTE, DA, SVE JE BAŠ TAKO KAKO TI VELIŠ :thumbup:
Roald Amundsen

#804 Re: VOZUCA 1995

Post by Roald Amundsen »

mudrac2 wrote:s tim što je prvo ustvrdio da je morbidno licitirati sa tim stvarima, da bi onda to i sam uradio.

Pa između ostalog i zato da vidi kako to bezveze izgleda.
Roald Amundsen

#805 Re: VOZUCA 1995

Post by Roald Amundsen »

PM72 wrote:
ABiH je u tom segmentu, kako u Vozući tako i inače, izvukla deblji kraj.

Zadnji pasus mu je legendaran.Bio je ili navija za vojsku koja je imala 450 tenkova ,400 OT,avione,haubice,skladišta,logistiku JNA i koja je došla u poziciju da je od totalnog poraza i kapitulacije samo mjeseci dijele.I to od vojske koja 06.04.1992 nije imala NITI jedna jedini tenk ili top.

I ima obraza tumačiti kako je neko izvukao "deblji" kraj.Smješno.
Mnogo upitnika, a najveći je ovaj da ju je do pred poraz dovela vojska koju spominješ... Predlažem da se ovdje zaustavimo, ručna! Inače, nema kraja. A moguće je i da izletim sa foruma, nisam siguran kako to ovdje kod vas funkcioniše, koliko su moderatori tolerantni i kako gledaju na ovo moje pisanije... :shock:
PM72

#806 Re: VOZUCA 1995

Post by PM72 »

Nećeš izletjeti sa foruma - ne sekiraj se,jer kod "nas" kako ti kažeš, nema zakona (niti će ga ikad biti) da se kažnjava sloboda misli.To se radi u Bjelorusiji,Rusiji,Sjevernoj Koreji i polovini BiH tj.u boljem dijelu :lol: .

Ne treba nam ručna ,samo dobra volja i mrva iskrenosti.Ti meni dokaži da smo "mi" imali bar jedan jedini tenk ili top,dana 06.04.1992 a tebi dokaz o tome koliko ste imali oružja naravno ne treba.dakle,tražim ti dokaz o bar jednom tenku ili topu.Samo jednom.

ja sam svoje ratove završio.za sva vremena.ali,ne mogu kad mi neko laže u lice.
moee

#807 Re: VOZUCA 1995

Post by moee »

Kako teska tema...S obzirom da sam ratne godine zivota proveo u jednom selu u dolini Krivaje (nedaleko od Vozuce), uzecu sebi za pravo da napisem komentar.
Kao sto su mnogi prije mene rekli, pa i cetnici na temi potvrdili, oslobodjenje Vozuce, kao i sve sto mu je prethodilo, je briljantna vojna akcija. Odred El-Mudzahidin je uveliko tome doprinio i velika im hvala na tome. Svojom hrabroscu i odvaznosti su 'sokolili' borce ARBiH, a tekbirima ledili krv u zilama neprijatelja. Krsenje Zenevskih konvencija prilikom postupanja sa dijelom vojnih zarobljenika im je velika mrlja na sve sto su uradili i nikako ih ne opravdavam, ali s obzirom na okolnosti koje su prethodile oslobodjenju Vozuce, mnogi su dobro prosli.
Samo bih jos skrenuo paznju pojedinim clanovima foruma (zavidovicivozuca i sl.), koji glume mirotvorce da prilikom iznosenja "objektivnih" cinjenica iskljuce MITOMANIJU i navedu konkretne dokaze za svoje tvrdnje. Npr. rovovi na Biljacicu 1991.g., imena mladica iz doline Krivaje koji su isli na vojnu obuku u ZG i sl.
Takodjer, nekakav napad na zene izmedju Stoga i Vozuce sa kraja juna 1992.g. nikako ne moze biti uvod u rat u Zavidovicima jer je prva zrtva na Pocijelovu (Podsjelovo) pala 01.05.1992.g., a vec smo utvrdili koliko je Podsjelovo bilo povezano sa Vozucom.
Roald Amundsen

#808 Re: VOZUCA 1995

Post by Roald Amundsen »

PM72 wrote:Nećeš izletjeti sa foruma - ne sekiraj se,jer kod "nas" kako ti kažeš, nema zakona (niti će ga ikad biti) da se kažnjava sloboda misli.To se radi u Bjelorusiji,Rusiji,Sjevernoj Koreji i polovini BiH tj.u boljem dijelu :lol: .

Ne treba nam ručna ,samo dobra volja i mrva iskrenosti.Ti meni dokaži da smo "mi" imali bar jedan jedini tenk ili top,dana 06.04.1992 a tebi dokaz o tome koliko ste imali oružja naravno ne treba.dakle,tražim ti dokaz o bar jednom tenku ili topu.Samo jednom.

ja sam svoje ratove završio.za sva vremena.ali,ne mogu kad mi neko laže u lice.
OK, drago mi je da forsirate slobodu mišljenja. :thumbup: Ova smijurija od zakona na koju aludiraš je priča za sebe, kao i fraza da je RS po nečemu "bolji dio" BiH, toliko često pominjana od političke vrhuške. :lol: Opet ponavljam, poslednje što želim je da se s nekim svađam, da nekog uzaludno ubjeđujem u nešto, ili nedajbože vrijeđam. Nemam sad previše vremena za škrabanje, možda sutra, ali opet moram reći da ne kontam poentu - to koliko je ko imao tenkova i topova je naravno vrlo važno za razmatranje pitanja kojima se ovdje bavimo, ali konkretno kad su u pitanju ove ideološke postavke smatram da je to od sporedne važnosti. Da parafraziram Parni valjaki: namjera je to što čini razliku od čovjeka do čovjeka (Ljubavna pjesma). Takođe, zamolio bih te da mi konkretno ukažeš na činjenicu za koju smatraš da sam slagao, pa da vidimo šta se može učiniti s tim.

P.S. Može li neko da mi objasni kako se ubacuju slike, da znam. Inače sam nov na forumima, pa eto... Hvala unaprijed.
Roald Amundsen

#809 Re: VOZUCA 1995

Post by Roald Amundsen »

mudrac2 wrote:
PM72 wrote:
Niko u BiH nije ratovao protiv svoje rodne grude, baš naprotiv.
:D
Šta izjavi i ostade živ...vidim da te istina pogodila.
ma to je ona ko nas bre zavadi i svi smo mi isti, svi se samo branili...i tako
Mađar, Mađar nas zavadio! :D

Jok, nisam ja od te klike, a ni od onih sa kojekakvim radikalnim stavovima. Ako je neko stekao drugačiji utisak, žao mi je, al' šta mogu...
PM72

#810 Re: VOZUCA 1995

Post by PM72 »

to koliko je ko imao tenkova i topova je naravno vrlo važno za razmatranje pitanja kojima se ovdje bavimo, ali konkretno kad su u pitanju ove ideološke postavke smatram da je to od sporedne važnosti.
Yebo Muhameda Filipovića kakav si ti filozof i kako stručno izbjegneš odgovor na moj upit. :lol: Čuj od sporedne važnosti je činjenica koliko je ko imao tenkova i artiljerije dana 06.04.1992 a trunimo o ratu! Pa to je poenta svega.Da niste imali to oružje - rata ne bi ni bilo.

A sliku umećeš slično kao i kad kopiraš nečiji pasus samo moraš ići na kvadratić "img".
Roald Amundsen

#811 Re: VOZUCA 1995

Post by Roald Amundsen »

Del_Boy_Trotter wrote:
zavidovicivozuca wrote:
Del_Boy_Trotter wrote:Ma pusti četalje neka komentarišu, ja samo mogu požaliti jer nismo uzeli cijeli Ozren. Baš kada smo krenuli glupa politika tj. ameri nas jebaše.....
Uz duzno postovanje ne mogu da shvatim tu pricu Ameri nas zaustavise.Pa nije rat trajao samo 95,pa zapitas li se ti da li su jedinice VRS sa Ozrena mogle da uzmu npr Lukavac ,Klokotnicu itd,iskreno sa te strane Ozrena situciju ne poznajem,jedino price oko dogadjaja u Smolucoj i probijanju nekakovog koridora za izlazak smoluckih Srba,iz prica ljudi koji su zivjeli u Smolucoj i njihovog dozivljaja svega toga.
Nemam se šta pitati vi bi uzeli sve nabrojano da ste mogli. Kad već spominješ Klokotnicu ( Doboj Istok) bili su napadani iz više pravaca i vođene su velike borbe na lokalitetima Mujanov mezar, Becanj itd. ali te teritorije su sačuvane. Znači nije mogla VRS zazuzeti to ali propaganda u RS odmah to pripisuje ili izdaji ili nekom dogovoru. Gdje god je poražena VRS to je za vas prodano ili dogovoreno jer ne možete sebi pojmiti da ste s onolikom silom doživjeli poraz od slabo naoružanog naroda a ne vojske u pravom smislu riječi.

Ljudi koji su živjeli na području današnje općine Petrovo znaju da je sve bilo prazno, stanovništvo se spremalo za bijeg prema Doboju, nakon pada Vijenca jasno je da je ARBiH mogla osloboditi Ozren ali eto tek tada je došlo i do direktnih prijetnji našem državnom vrhu da se mora stati sa oslobađanjem teritorije vlastite države, dakle kada je protiv sebe imala respektabilnu vojsku u 95 godini VRS je nizala samo poraze, da ih JNA nije utvrdila na brdima prije 92 ne bi oni ni 20 % okupirali teritorije.

Postoji i tema o Smolućoj na ovom forumu, popalili su cijelu Dobošnicu i pobili tridesetak civila , koristili čak i helikoptere u proboju koridora do Smoluće ali nećemo o tome na ovoj temi.
Živa istina. Ali nije to svojstveno samo Srbima. Spomeni Hrvatima Posavinu 1992., ili još gore, Unu 1995. Odmah se naroguše i samo čuješ: prodaja, izdaja, htio NATO bombardovati, i sto drugih belaja!

Toliko od mene za večeras. :zzzz:
mudrac2

#812 Re: VOZUCA 1995

Post by mudrac2 »

mora u svakoj rečenici malo mitomanije prosuti. Monstrum ćosić je to fino opisao.
I još ima obraza spomenuti 5. Korpus, a bolje od nas zna da su te dane proveli na traktorima čekajući pokret za maticu i konačno ispunjenje sna svi ssrbi u jednoj državi.
mahalas505

#813 Re: VOZUCA 1995

Post by mahalas505 »

PM72 wrote:Zadnji pasus mu je legendaran.Bio je ili navija za vojsku koja je imala 450 tenkova ,400 OT,avione,haubice,skladišta,logistiku JNA i koja je došla u poziciju da je od totalnog poraza i kapitulacije samo mjeseci dijele.I to od vojske koja 06.04.1992 nije imala NITI jedna jedini tenk ili top.
Nemoj tako, ja koliko sam razumio da su se na Vozucoj branili tandzarama.
zavidovicivozuca

#814 Re: VOZUCA 1995

Post by zavidovicivozuca »

moee wrote:Kako teska tema...S obzirom da sam ratne godine zivota proveo u jednom selu u dolini Krivaje (nedaleko od Vozuce), uzecu sebi za pravo da napisem komentar.
Kao sto su mnogi prije mene rekli, pa i cetnici na temi potvrdili, oslobodjenje Vozuce, kao i sve sto mu je prethodilo, je briljantna vojna akcija. Odred El-Mudzahidin je uveliko tome doprinio i velika im hvala na tome. Svojom hrabroscu i odvaznosti su 'sokolili' borce ARBiH, a tekbirima ledili krv u zilama neprijatelja. Krsenje Zenevskih konvencija prilikom postupanja sa dijelom vojnih zarobljenika im je velika mrlja na sve sto su uradili i nikako ih ne opravdavam, ali s obzirom na okolnosti koje su prethodile oslobodjenju Vozuce, mnogi su dobro prosli.
Samo bih jos skrenuo paznju pojedinim clanovima foruma (zavidovicivozuca i sl.), koji glume mirotvorce da prilikom iznosenja "objektivnih" cinjenica iskljuce MITOMANIJU i navedu konkretne dokaze za svoje tvrdnje. Npr. rovovi na Biljacicu 1991.g., imena mladica iz doline Krivaje koji su isli na vojnu obuku u ZG i sl.
Takodjer, nekakav napad na zene izmedju Stoga i Vozuce sa kraja juna 1992.g. nikako ne moze biti uvod u rat u Zavidovicima jer je prva zrtva na Pocijelovu (Podsjelovo) pala 01.05.1992.g., a vec smo utvrdili koliko je Podsjelovo bilo povezano sa Vozucom.
Sa ovim potamnjenim si sve rekao,odnosno unapred da imas svoju pricu,znaci po tebi svi Srbi sa podrucija opstine Zavidovici su cetnici,ali su zato Arapi bili dobri Samaricani.
E sada da odgovorim na pitanja;O rovovima na brdu Biljacic(za neupuce brdo iznad Zavidovica,i to onog dijela grada sa kako smo tada nazivali hrvatskom vecinom) raspljavljalo se i na Skupstini Opstine Zavidovici na inicijativu srpskih odbornika.Da li je to mitomanija ili nedovoljan argument?
Takodje odgovor o odlasku mladica na obuku u Hrvatsku kod pripadnika ZNG-a mogu vise podataka pa mozda cak i imena da ti daju veterani Patriotske lige koji se nalaze u starom hotelu.A takodje mozda mogu da ti daju i to ko je pokrao odnosno sakrio knjige u kojima su se nalazili podaci o vojnim obaveznicima za podrucije opstine Zavidovici.Trece rat na podruciju izmedju sela Krivaja i Polje je krenuo ranije nego oko same i u samoj Vozucoj ,to je cinjenica.A o bezocnim lazima,kao prilog o tome ko je cekao rat na podruciju opstine Zavidovici dajem u jednom dijelu priloga:
Jedna među najopremljenijim jedinicama P/L (patriotske lige) je bila jedinica u Potklečju. Iz ove jedinice je krajem decembra 91.god formiran Izviđačko diverzantski vod (IDV) Podkleče. Komandir voda je bio legendarni, dvostruki invalid, Zike Gradinović. Jedinica je bila veoma dobro naoružana i uniformisana. Ovo je bila prva jedinica na zavidovićkom području koja je imala organizovan kasarnski način života. Taj način života je bio organizovan u Omladinskom domu. Tu su bili kreveti, magacin za oružje, sanitetski stacionar sa 8 kreveta. Imala je istem žičane veze i radio veze sa punktovima koje je nadzirala kao i za potrebe izviđanja. Da bi zavarala protivnika koristila je džamijsku prangiju (koja se koristila za oglašavanje iftara za vrijeme ramazanskog posta. U narodu je poznata i kao “Lagum”). Korištena je maketa topa na točkovima kolske zaprege. (TV Novi sad je izvršila avio snimanje februara 92. godine i dala prikaz, kao “dokaz”, da u Podkleču više Zavidovića imaju instalirani i topovi.)
Prva žrtva agresora na području zavidovićke općine pala je na k-715 Podsijelovo 18.05.’92. god. u 01.00 sat a bio je to Mustafić (Naila) Jusuf, koji je bio na stražarskom mjestu.

Mada ovdje izvor ne zeli da navede da su prve srpske zrtve bile poslije okrsaja na Kleku oko repetitora!
zavidovicivozuca

#815 Re: VOZUCA 1995

zavidovicivozuca wrote:
moee wrote:Kako teska tema...S obzirom da sam ratne godine zivota proveo u jednom selu u dolini Krivaje (nedaleko od Vozuce), uzecu sebi za pravo da napisem komentar.
Sa ovim potamnjenim si sve rekao,odnosno unapred da imas svoju pricu,znaci po tebi svi Srbi sa podrucija opstine Zavidovici su cetnici,ali su zato Arapi bili dobri Samaricani.
E sada da odgovorim na pitanja;O rovovima na brdu Biljacic(za neupuce brdo iznad Zavidovica,i to onog dijela grada sa kako smo tada nazivali hrvatskom vecinom) raspljavljalo se i na Skupstini Opstine Zavidovici na inicijativu srpskih odbornika.Da li je to mitomanija ili nedovoljan argument?
Takodje odgovor o odlasku mladica na obuku u Hrvatsku kod pripadnika ZNG-a mogu vise podataka pa mozda cak i imena da ti daju veterani Patriotske lige koji se nalaze u starom hotelu.A takodje mozda mogu da ti daju i to ko je pokrao odnosno sakrio knjige u kojima su se nalazili podaci o vojnim obaveznicima za podrucije opstine Zavidovici.Trece rat na podruciju izmedju sela Krivaja i Polje je krenuo ranije nego oko same i u samoj Vozucoj ,to je cinjenica.A o bezocnim lazima,kao prilog o tome ko je cekao rat na podruciju opstine Zavidovici dajem u jednom dijelu priloga:
Jedna među najopremljenijim jedinicama P/L (patriotske lige) je bila jedinica u Potklečju. Iz ove jedinice je krajem decembra 91.god formiran Izviđačko diverzantski vod (IDV) Podkleče. Komandir voda je bio legendarni, dvostruki invalid, Zike Gradinović. Jedinica je bila veoma dobro naoružana i uniformisana. Ovo je bila prva jedinica na zavidovićkom području koja je imala organizovan kasarnski način života. Taj način života je bio organizovan u Omladinskom domu. Tu su bili kreveti, magacin za oružje, sanitetski stacionar sa 8 kreveta. Imala je istem žičane veze i radio veze sa punktovima koje je nadzirala kao i za potrebe izviđanja. Da bi zavarala protivnika koristila je džamijsku prangiju (koja se koristila za oglašavanje iftara za vrijeme ramazanskog posta. U narodu je poznata i kao “Lagum”). Korištena je maketa topa na točkovima kolske zaprege. (TV Novi sad je izvršila avio snimanje februara 92. godine i dala prikaz, kao “dokaz”, da u Podkleču više Zavidovića imaju instalirani i topovi.)
Prva žrtva agresora na području zavidovićke općine pala je na k-715 Podsijelovo 18.05.’92. god. u 01.00 sat a bio je to Mustafić (Naila) Jusuf, koji je bio na stražarskom mjestu.

Mada ovdje izvor ne zeli da navede da su prve srpske zrtve bile poslije okrsaja na Kleku oko repetitora 1992!
zavidovicivozuca

#816 Re: VOZUCA 1995

zavidovicivozuca wrote:
zavidovicivozuca wrote:
[b]Jedna među najopremljenijim jedinicama P/L (patriotske lige) je bila jedinica u Potklečju. ]z ove jedinice je krajem decembra 91.god formiran Izviđačko diverzantski vod (IDV) Podkleče. Komandir voda je bio legendarni, dvostruki invalid, Zike Gradinović. Jedinica je bila veoma dobro naoružana i uniformisana. Ovo je bila prva jedinica na zavidovićkom području koja je imala organizovan kasarnski način života. Taj način života je bio organizovan u Omladinskom domu. Tu su bili kreveti, magacin za oružje, sanitetski stacionar sa 8 kreveta. Imala je istem žičane veze i radio veze sa punktovima koje je nadzirala kao i za potrebe izviđanja. Da bi zavarala protivnika koristila je džamijsku prangiju (koja se koristila za oglašavanje iftara za vrijeme ramazanskog posta. U narodu je poznata i kao “Lagum”). Korištena je maketa topa na točkovima kolske zaprege. (TV Novi sad je izvršila avio snimanje februara 92. godine i dala prikaz, kao “dokaz”, da u Podkleču više Zavidovića imaju instalirani i topovi.)
Prva žrtva agresora na području zavidovićke općine pala je na k-715 Podsijelovo 18.05.’92. god. u 01.00 sat a bio je to Mustafić (Naila) Jusuf, koji je bio na stražarskom mjestu.[/b][/b]

Mada ovdje izvor ne zeli da navede da su prve srpske zrtve bile poslije okrsaja na Kleku oko repetitora 1992!
mishic

#817 Re: VOZUCA 1995

Post by mishic »

Ova tema koja sama po sebi zbog svoje važnosti ali i ponovne aktuelnosti, izaziva pažnju svih a posebno neposrednih učesnika ovih događaja. Međutim, kad se sve ovo što se ovdje može pročitati sagleda onda je teško naći rijeći kojima bi ovo bilo moguće koliko toliko objektivno ocijeniti. Od propagande, laži, mitova, pretjerivanja do stvarnih činjenica i događaja koji su "upakovani" u jednu potpuno novu priću, došlo se do slike o Vozući koja sa stvarnošću nema više ništa zajedničko. Tako je i Istina potpuno potonula u more laži do te mjere da samo naslov jednog posta koji glasi da "Hag ima potpune informacije o svemu" ostaje kao jedina objektivna tvrdnja koja se može kao zaključak uzeti iz svih ovih nebuloza sabranih na ovu temu. Rahmetli rasim Delić kome je kao komandantu ARBiH Vozuća bila centralna tema optužnice pokrenute protiv njega uz pomoć svjedoka i dokumenata dokazao je u Hagu da sve ono što je učinjeno u Vozući a izvan je "pravila i običaja rata" nije činjeno pod komandom, uz znanje i po naređenju bilo kojeg starlešine ARBiH. Ne kažem da se nešto od naprijed opisanog i nije dogodilo. Na žalost jeste!!! Ali šta, kada i koliko toga, ko su počinioci, i čemu služe snimci, fotografije i neke izjave koje su poslije Vozuće davane različitim medijima, pitanja su koja bi mogla dati odgovor na mnogo toga. Jedan post je to i nagovijestio govoreći o potrebi da tim materijalom vršilo "pravdanje sredstava" finansijerima nekih projekata. Ali ovo je već znatno šira tema od same Vozuće! Unutar nje je i dolazak mudžahedina u BiH o čemu takođe mnogo zna Hag. I Hag zna da su imali hrvatske putovnice, osobne karte, da su mjesecima slobodno putovali od Rijeke, Splita, Zagreba i brojnih drugih gradova u "Lijepoj našoj" do srednje Bosne i nazad i po nekoliko puta, dok konačno nije poćeo sukob u kome su oni činili djela koja se sada pripisuju pripadnicima i starješinama ARBiH. Onaj ko zna čitati i između redova vidi da je te ljude u BiH neko poslao, da su nekome trebali, da je sada pitanje jeli u BiH neko trebao da ih odbije i sprijeći njihov dolazak... Kako bi onda neke snage na ovim prostorima branile Evropu od nadolazeće opasnosti i kako bi bilo moguče govoriti o tri strane u sukobu i zločinima koje su sve tri strane činile...
Hag, Tribunal, tužioci, istražitelji i sudije su prošli kroz ovu priću i dokaze, prošli su i kroz saznanja koliko dugo o tim događajima u Vozući nisu znali ili kada su za njih čuli i o njima saznavali Mahmuljin, Delić, Izetbegović...
Ovo je opširna i teška tema, učesnik sam mnogih događaja a ne samo Vozuće, učesnik sam i Haških sesija o ovim temama i zato mi smeta banaliziranje ovih događaja do mere "slanja glava za peškeš"bilo kome jer to jednostavno nije istina. Uz sve drugo, želim konačno reći javno još nešto što mnogi neposredni učesnici brojnih događaja već znaju. Nisam ni jedini pripadnik ARBiH, ali nisam ni samo jednom kao starješina, bio u prilici da sa određenim grupama i pojedincima iz ove jedinice dolazim u situaciju kada se sa prstom na obaraču i cijevi uperenom u sagovornike žućno raspravljalo o tome šta se može a šta ne, šta se smije a šta ne... I u Vozučoj u toku same operacije bile su dvije takve prilike i ni u jednoj nisam bio sam. Ali ipak o onome što se sve događalo u Vozučoj, mjesecima poslije Vozuče saznavala je i javnost i Mahmuljin i mnogi drugi, ali na način kao i na ovom forumu, tako da je bilo teško razlučiti nebuloze od činjenica, istinu od laži, objektivnost od propagande... Hag sudi i za " ne poduzimanje mjera da se spriječi" ili "kazne počinioci" i budite sigurni Hag je detaljno prečešljao šta se sve poduzelo, i našao da u postojećim uvjetima i u skaldu sa nadležnošću i mogućnostima, nije bilo propusta od strane starješina i pripadnika ARBiH.
Kamo sreće da je bilo više i saznanja i moći mnogim starješinama ARBiH pa da je iskoriste i okrenu ne samo za spriječavanje incidenata unutar i od strane ARBiH, nego i protiv agresora čiji je javni i jasno obznanjeni projekat " da jedan narod neće moći da se odbrani ako dođe do rata na ovim prostorima". Agresija na RBiH je širok i krupan projekat, planera i aktera je daleko više nego što se na prvi pogled čini, Hag je dokučio mnogo toga, ali Hag su osnovali i finansirali oni kojima je cilj bio da sakriju svoju ulogu i da podijele odgovornost, krivicu, učesnike i događaje po principu "tri strane u sukobu". I nevinih nema!!!
mudrac2

#818 Re: VOZUCA 1995

Post by mudrac2 »

mrsko mi sve citati, dakle, hoćeš da kažeš da su bosnjaci napali srbe i tako poče rat u bih?
Del_Boy_Trotter

#819 Re: VOZUCA 1995

Post by Del_Boy_Trotter »

A takodje mozda mogu da ti daju i to ko je pokrao odnosno sakrio knjige u kojima su se nalazili podaci o vojnim obaveznicima za podrucije opstine Zavidovici.T
Pa naravno da će sakriti, tako su i naši uradili u Gračanici. Bilo je i direktnih prijetnji zaposlenima u Vojnom Odsjeku, JNa je nastojala izuzeti knjige iz svake općine a tamo gdje je to spriječeno od strane TO i postigli su se rezultati u odbrani. Vidim gore neko bulaznjenje ili naprđavanje o arapima i rusima kao okupatorima u ovoj državi. A u svakoj ozrenskoj selendri stoje natpisi velika srbija, kafane pod tim imenom...jedna je od mene na nekih 2 km....Vi ste izdali ovu državu, okrenuli joj leđa i ubili prvog nesrbina kojeg ste ugledali....to je onaj model kako se ponašao dobar srbin 92 godine...i svi to znaju, zato nemojte da glumimo nešto, ja sam imao komšije Srbe, mlad sam ali to su bili prijatelji s našim očevima. 92 godine oni su zarobili i ubili mog komšiju i dva njegova sina, sve za veliku srbiju i ti očekuješ da vama koji dođete na ove forume da blatite časnu borbu povjerujemo bilo šta.

Da je bilo imalo pravde svaki pripadnik VRS bi odgovarao 96 godine ali nije i zato ovo stanje danas i nije mir. Jer da bi između dvije zaraćene strane nastupio mir neko mora odgovarati a to nije bio slučaj. Da skratim znam vas k'o zlu paru, svi ste prefinjeni i zlatni a ustvari dublje da porazgovaramo ljubite sliku Ratkovu i Rašinu u 95 % slučajeva.
Roald Amundsen

#820 Re: VOZUCA 1995

Post by Roald Amundsen »

PM72 wrote:
to koliko je ko imao tenkova i topova je naravno vrlo važno za razmatranje pitanja kojima se ovdje bavimo, ali konkretno kad su u pitanju ove ideološke postavke smatram da je to od sporedne važnosti.
Yebo Muhameda Filipovića kakav si ti filozof i kako stručno izbjegneš odgovor na moj upit. :lol: Čuj od sporedne važnosti je činjenica koliko je ko imao tenkova i artiljerije dana 06.04.1992 a trunimo o ratu! Pa to je poenta svega.Da niste imali to oružje - rata ne bi ni bilo.

A sliku umećeš slično kao i kad kopiraš nečiji pasus samo moraš ići na kvadratić "img".
Uf, sad ga i ti zagrdi... Dobro, možda sam nesretno sročio svoje rečenice i nisam bio jasan, pa ću pokušati da pojasnim. Ne izbjegavam odgovor na pitanje već ga smatram djelimično, ali samo djelimično, irelevantnim za konkretnu priču u koju smo se upustili. Na stranu to što me malo praviš budalom sugerišući kako ne znam da oružje itekako ima veze s ratom, a mi eto i palamudimo o ratu. Pa nisam baš toliko blesav da tako nešto izjavim – naravno da ima veze, to sam i rekao, ali držim da nije bilo presudan faktor za otpočinjanje sukoba. Znači, od trenutka kad je rat počeo, kad je oružje počelo da „radi“, naravno da je važno, skoro sve se svodi na to. Dakle, samo pravim razliku oko toga koliko je bitno za početak, a koliko za dalji tok i razvoj događaja od trenutka kad je počelo. Ti s druge strane tvrdiš kako je činjenica da je VRS na raspolaganju imala tušta i tma oružja i opreme bila presudna upravo u startu, tačnije i prije nego je sve počelo, kad se stvar lomila – hoće biti, neće biti. Pritom aludiraš da su Srbi imali sledeći rezon: smatrali su da bi bila prava šteta i grehota da svo to silno oružje tek tako čami po skladištima, neupotrijebljeno; stoga su riješili da se ispucaju i opleli po komšijama (ovo čak i ne karikiram, doslovno se može tako protumačiti). Mislim, polemika o uzrocima i karakteru rata, inače tako izlišna i unaprijed osuđena na propast u smislu nemogućnosti usklađivanja stavova (po koji već put ovo ponavljam, postajem i sebi dosadan) je donekle škakljiva i redovno vrvi od sijaseta šarolikih argumenata, te tako i dijalog može odvesti u raznim pravcima, ali nemojmo stvari baš toliko banalizovati. Ispravi me ako griješim...

Još nešto da dodam, u vezi mog komentara kolegi cules82 o neukusnom razmatranju broja poginulih vojnika. Nemam namjeru da se pravdam, stojim iza svega što sam napisao, ali pošto sam izazvao niz negativnih komentara želim da to dodatno pojasnim, da me se ne bi do kraja krivo shvatilo. Poslednji argument (ono o debljim krajevima) sam iznio da bi cules sagledao stvari iz drugog ugla i uvidio kako je takvo pisanje besmisleno. Takođe, ali stvarno, to sam napisao i zbog njega samog, jer je bezveze da čovjek u raspravi poteže argumente kad činjenice očigledno nisu na njegovoj strani – tako samo radi protiv sebe. Druga je priča šta je sve uticalo da bude tako... I konačno, kad ponovo pročitam svoj komentar i ja uviđam da je bio neumjesan. Uprkos svemu, tačno je da sam najprije osudio a potom i sam pribjegao pomenutoj retorici, kao što ste lijepo primjetili. Očigledno je, i to priznajem, da sam ispao nedosljedan (iako opet skrećem pažnju na prethodno napisane razloge) te stoga koristim priliku da se izvinim prvenstveno onima koje sam možda uvrijedio. A takvih vjerovatno ima, pošto su nažalost rijetki oni koji u ratu nisu izgubili nekog od porodice, prijatelja ili bar komšija. Nije mi bila namjera grubo se šaliti sa osjećanjima ljudi, zaista.

U vezi slika - je li taj postupak isti za slike koje su na netu i one koje imam na računaru? Malo sam guglao, čini mi se postoji razlika...
Last edited by Roald Amundsen on 08/02/2015 12:26, edited 3 times in total.
Roald Amundsen

#821 Re: VOZUCA 1995

Post by Roald Amundsen »

Jel' treba kolega zavidovicivozuca i ja da se ovdje prepoznamo? :D
mahalas505

#822 Re: VOZUCA 1995

Post by mahalas505 »

Roald Amundsen wrote:Pa nisam baš toliko blesav da tako nešto izjavim – naravno da ima veze, to sam i rekao, ali držim da nije bilo presudan faktor za otpočinjanje sukoba.
E vidis ja mislim da je bio presudan faktor za pocinjanje rata. Bili je joj nekih faktora kao npr. vecina vojnog komandnog kadra su bili srbi, itd. Niko ne pocinje rat, ako nema logistiku i oruzje pripremljeno.
moee

#823 Re: VOZUCA 1995

Post by moee »

@Roald Amundsen

''Ljude nazivati cetnicima koji je za Srbe bio naziv tokom citavog rata je po meni nekako za to vrijeme bilo prihvatljivo jel su takodje pripadnike Muslimanskog naroda nazivali balijama,odnosno Hrvate ustasama.'' Dio posta forumaša zavidovicivozuca od 23.01.2015.g. - strana 9 na ovoj temi.

Znači navedeni kolega se već prepoznao, a za Vas ne znam. :D
Roald Amundsen

#824 Re: VOZUCA 1995

Post by Roald Amundsen »

Roald Amundsen wrote:
PM72 wrote:

Uf, sad ga i ti zagrdi... Dobro, možda sam nesretno sročio svoje rečenice i nisam bio jasan, pa ću pokušati da pojasnim. Ne izbjegavam odgovor na pitanje već ga smatram djelimično, ali samo djelimično, irelevantnim za konkretnu priču u koju smo se upustili. Na stranu to što me malo praviš budalom sugerišući kako ne znam da oružje itekako ima veze s ratom, a mi eto i palamudimo o ratu. Pa nisam baš toliko blesav da tako nešto izjavim – naravno da ima veze, to sam i rekao, ali držim da nije bilo presudan faktor za otpočinjanje sukoba. Znači, od trenutka kad je rat počeo, kad je oružje počelo da „radi“, naravno da je važno, skoro sve se svodi na to. Dakle, samo pravim razliku oko toga koliko je bitno za početak, a koliko za dalji tok i razvoj događaja od trenutka kad je počelo. Ti s druge strane tvrdiš kako je činjenica da je VRS na raspolaganju imala tušta i tma oružja i opreme bila presudna upravo u startu, tačnije i prije nego je sve počelo, kad se stvar lomila – hoće biti, neće biti. Pritom aludiraš da su Srbi imali sledeći rezon: smatrali su da bi bila prava šteta i grehota da svo to silno oružje tek tako čami po skladištima, neupotrijebljeno; stoga su riješili da se ispucaju i opleli po komšijama (ovo čak i ne karikiram, doslovno se može tako protumačiti). Mislim, polemika o uzrocima i karakteru rata, inače tako izlišna i unaprijed osuđena na propast u smislu nemogućnosti usklađivanja stavova (po koji već put ovo ponavljam, postajem i sebi dosadan) je donekle škakljiva i redovno vrvi od sijaseta šarolikih argumenata, te tako i dijalog može odvesti u raznim pravcima, ali nemojmo stvari baš toliko banalizovati. Ispravi me ako griješim...

Još nešto da dodam, u vezi mog komentara kolegi cules82 o neukusnom razmatranju broja poginulih vojnika. Nemam namjeru da se pravdam, stojim iza svega što sam napisao, ali pošto sam izazvao niz negativnih komentara želim da to dodatno pojasnim, da me se ne bi do kraja krivo shvatilo. Poslednji argument (ono o debljim krajevima) sam iznio da bi cules sagledao stvari iz drugog ugla i uvidio kako je takvo pisanje besmisleno. Takođe, ali stvarno, to sam napisao i zbog njega samog, jer je bezveze da čovjek u raspravi poteže argumente kad činjenice očigledno nisu na njegovoj strani – tako samo radi protiv sebe. Druga je priča šta je sve uticalo da bude tako... I konačno, kad ponovo pročitam svoj komentar i ja uviđam da je bio neumjesan. Uprkos svemu, tačno je da sam najprije osudio a potom i sam pribjegao pomenutoj retorici, kao što ste lijepo primjetili. Očigledno je, i to priznajem, da sam ispao nedosljedan (iako opet skrećem pažnju na prethodno napisane razloge) te stoga koristim priliku da se izvinim prvenstveno onima koje sam možda uvrijedio. A takvih vjerovatno ima, pošto su nažalost rijetki oni koji u ratu nisu izgubili nekog od porodice, prijatelja ili bar komšija. Nije mi bila namjera grubo se šaliti sa osjećanjima ljudi, zaista.

U vezi slika - je li taj postupak isti za slike koje su na netu i one koje imam na računaru? Malo sam guglao, čini mi se postoji razlika...
moee

#825 Re: VOZUCA 1995

Post by moee »

zavidovicivozuca wrote: Sa ovim potamnjenim si sve rekao,odnosno unapred da imas svoju pricu,znaci po tebi svi Srbi sa podrucija opstine Zavidovici su cetnici,ali su zato Arapi bili dobri Samaricani.

Mada ovdje izvor ne zeli da navede da su prve srpske zrtve bile poslije okrsaja na Kleku oko repetitora!
1. Nisu svi Srbi četnici, ali su svi četnici Srbi. Vratite se na 9. stranu teme gdje ste u Vašem komantaru od 23.01. sami sebe nazvali četnicima. Nekolicini Srba koji nisu pred početak rata otišli na okolne položaje da tuku po svojim komšijama, tj. koji su ostali u gradu pa i okolnim mjestima, ni dlaka sa glave nije falila i svo vrijeme su nastavili raditi kao uspješni i poznati građani (nastavnici, profesori, opštinski vijećnici, zdravstveni radnici...). Arapi nemaju veze sa početkom rata, nisu bili dobri, ali su pomogli u mnogim bitkama. Sada ih je većina protjerano ili u zatvorima.

2. Zna se tko je prije 1992.g. ratovao protiv Hrvata i to Vam je odgovor na pitanje tko je kopao ''fantomske'' rovove na Biljačiću.

3. Nisam čuo imena tih momaka-specijalaca iz Zagreba.

4. Ovaj dokaz od TV Novi Sad je u rangu dokaza koje je druga TV kuća dala o stradanju ''srpske nejači'' od strane lavova u Pionirskoj dolini. MAKETA je u pitanju.

5. Rahmetli Mustafić Jusuf je bio prva žrtva i nastradao je 18.05.1992.g., a ne 01.05. kako sam naveo ranije, ali Vi niste naveli imena i datum stradanja tih Srba na Kleku.

6. Otkud nekome pravo da u suverenoj, nezavisnoj i međunarodno priznatoj Republici Bosni i Hercegovini osniva tzv. Srpsku opštinu Zavidovići sa sjedištem u Vozućoj koja je 20-ak kilometara udaljena od centra Zavidovića?

7. Vaša ''nepristrasnost'' se vidi i u postu u kome kažete da Zavidovići danas izgledaju poput Sirije, Iraka i Islamske države. Po čemu ste to zaključili? Ja garantiram da su Zavidovići danas među gradovma koji imaju najviše kafića i kladionica u odnosu na broj stanovnika, a to je nezamislivo u Siriji i Iraku.

Neću se više osvrtati na ružna dešavanja iz perioda 1992.-1995.g., ali samo da znate da mi nismo zaboravili šta se dešavalo i da se, ne daj Bože, ponovi slična situacija, puno bi spremniji dočekali, a oslobađanje ne bi trajalo 3 ili 4 godine.

Lijep pozdrav!
Post Reply