_Scarlett_ wrote:madner wrote:
Da je veza uspjela bila bi primjer da je generalizacija samo donekle tacna, jer i pored svega bi zivila skupa sa primjerkom takvog Srbina kao Bosnjakina.
Inace fula desnog krila je sto nikako ne shvata da je NS jedna Sarajevska stranka koja nema prolaz ni u cijelom kantonu. Traziti da bude uspjesna prvo anamo je jednako tome da se trazi da pobjedi prvo u Buzimu, pa onda dobije pravo nastupa na domacem terenu.
Druga fula je sto mislite da neko gaji iluzije, nije cilj gradjanskog uredjenja da se udovolji nekome, nego da se napravi optimalno drustvo za ljude koji su tu. To sto je to najbolje rjesenje i za Bosnjake, Srbe i Hrvate je druga stvar, mada ocito bi neki da diskriminiraju manjine u svom djelu kada vec ne mogu nista vise.
Druze, cijenim sto si ozbiljan sagovornik i argumentiras svoje stavove, ali opet pokazujes kako vi ljevicari bas ne poznavaju drustva Srba i Hrvata u BiH.
Jel mislis da nema mijesovitih brakova u RS-u? U kojima je muz nacionalisticki nastrojeni Srbin i zena Bosnjakinja? Ima ih, itekako, najvise prijeratnih koji su ostali na srpskoj strani. To su brakovi u kojima se djeca iskljucivo iznjasnjavaju kao Srbi, u kojima je zena nekad cak promijenila ime da se izbrise njeno "muslimanstvo". Nisu to nikakvi "give and take" brakovi u kojima se slavi i Bajram i Bozic i djeca su mladi kozmopoliti. Znaci, njih koristiti kao primjer suzivota i umjerenost kod njih je jednostavno naivno.
I kao drugo, ko kaze da ja zelim diskriminirati manjine u Sarajevu ili BiH? Ja zelim da bosnjacki dijelovi Federacije budu napredni, sekularni, prosperitetni i ugodni za zivot. Ne glasam za SDA upravo zbog njihovog javasluka, njihove nesposobnosti i njihovog pretjeranog fokusa na vjerski identitet Bosnjaka umjesto na nacionalni identitet. Ali rjesenje nije u NS, stranka koja je za ukidanje bosanskog jezika u sred Sarajeva, stranka ciji predstavnici zanemaruju doslovno svako nacionalno pitanje jer je eto, "podizanje tenzija".
Ok, ti si ljevicar, ja sam vise desno. I da zivimo u Svicarskoj ne bismo glasali za iste stranke. Ali ako ti mislis da NS pravi uslugu BiH time sto nastavlja svoje iluzije o "gradjanskoj drzavi" na 24% teritoriji, varas se.
Mislim da provodim vise vremena sa istim nego sto mislis, samo ne iz tih djelova.
Naravno da ima, ali posto je drustvo u RSu sovinisticko postoji pritisak za asimilaciju. Samo mogu ti odmah reci da u vecini slucajeva ljudi koji su usli u mjesovite brakove su imali manji nacionalni naboj, bar prije rata. Ali govorimo o tvojoj vezi, poslje rata, gdje si zivila skupa sa momkom. Dakle nikakvih iluzija nije bilo, pa opet zamalo
Primjeri suzivota i umjerenosti su otrcane fraze, suzivot opcenito je sukurac.
Pa imamo dva prijedloga, jedan prijedlog bi razdvojio razrede po jeziku, drugi bi znacio da djeca uce 3 oficijelna jezika BiH i budu u istom razredu. Inace niko tu ne ukida bosanski jezik, da su nacionalisti malo pametniji shvatili bi da je to puno unitaristicki pristup od toga da se roditelji izjasne.
NS djeluje na uzem podrucu kantona, nema se tu sta baviti nacionalnim pitanjima. Zato postoje razliciti nivoi vlasti, na svakom se moze birati stranka koja zastupa interese koji se rjesavaju na tom nivou.
Tako da prakticno nisi za opciju koja je napredna, sekularna i zalaze se za bolji zivot, mada mislis da jesi.
24% je teza nekih hrvatskih krugova, ne znam zasto ponavljas te gluposti. NS ne pravi uslugu BiH, BiH predstavlja opciju koju dio gradjana smatra ispravnom. Ako taj dio bude dovoljno veliki, drustvo ce se promjeniti u tom smjeru. Kakva god da je ponuda, bitno je sta kupci kazu.