Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba
-
AzerVisoko
#801 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba
Sta velih narod na fb stranici Fatmira Alispahica
Edin Dedovic
Jad bjeda i tuga podanistva s tim da je fol vjerujem u slijedecem kavazovic ili je sija ili maloumnik,izetbegovic vjerovatno ucjenjen milijardama koje je pokro s ocem za koje obavjestajne sluzbe znaju pa mora igrati onako kako mu se kaze jer sutra mogu na vidjeli izaci papiri i dokazi pljacke gradzana koje je on s ocem u reziji imao od 92 do danas a durakovic je islamofob i jedna nisko-profilna dusa koja je u svom ugursuzluku nasla dobila svojih 5 minuta da nesto kaze o ljudima koji su ocito njegova zbog njihovih djela slijedzenja suneta Muhameda a.s zivotna frustracija.Ukupno jad,bjeda i siromastvo
Edin Dedovic
Jad bjeda i tuga podanistva s tim da je fol vjerujem u slijedecem kavazovic ili je sija ili maloumnik,izetbegovic vjerovatno ucjenjen milijardama koje je pokro s ocem za koje obavjestajne sluzbe znaju pa mora igrati onako kako mu se kaze jer sutra mogu na vidjeli izaci papiri i dokazi pljacke gradzana koje je on s ocem u reziji imao od 92 do danas a durakovic je islamofob i jedna nisko-profilna dusa koja je u svom ugursuzluku nasla dobila svojih 5 minuta da nesto kaze o ljudima koji su ocito njegova zbog njihovih djela slijedzenja suneta Muhameda a.s zivotna frustracija.Ukupno jad,bjeda i siromastvo
- kritichar
#802 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba
Imali još koji tekst uz koji ide komentar, čovjek objasnio, žena objasnila i sl.? 
- Connaisseur Karlin
#803 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba
Poznajem istoriju religija!kritichar wrote:Da poznaješ islam kako se praviš da poznaješ, ovaj drugi dio pitanja bi bio suvišan, zato kani se stvari koje ne poznaješ!Connaisseur Karlin wrote:
Nosenje marame nije striktan vjerski propis vec licni izbor !Ako je nosenje marame striktan vjerski propis ,(kao sto ti tvrdis),dali to znaci da isti propis prisiljava i namece kod oblacenja zenama?
- Connaisseur Karlin
#804 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba
Dali IZ BiH podrzava prisilno nosenje marama u serijatskim drzavama? Dali postoji clanak?m_l wrote:Saopćenje Rijaseta: Država i njeni organi prema muslimanima i njihovim vjerskim pravima ne pokazuju potrebnu odgovornost
Sarajevo, 11. februar 2016. (MINA) - Povodom odluke Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine da ostaje pri svom ranije donesenom zaključku o vjerskim obilježjima, Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini je izdao saopćenje za javnost u kojem se kaže:
- Odluku Visokog sudskog i tužilačkog vijeća od 10. 02. 2016. godine da ostane pri svom ranijem zaključku o zabrani vjerskih obilježja, kojim se muslimanke s mahramom isključuju iz pravosudnih institucija, Islamska zajednica razumijeva kao ostajanje Visokog sudskog i tužilačkog vijeća pri zaključku o kršenju temeljnih ljudskih prava muslimana. Islamska zajednica je nastojala u otvorenoj i transparentnoj argumentaciji i komunikaciji da ukaže Visokom sudskom i tužilačkom vijeću na pogrešno tumačenje mahrame u islamu što ima za posljedicu nedopustivo kršenje prava muslimanki. Međutim, zauzimanje definitivnih stavova od strane Visokog sudskog i tužilačkog vijeća po ovom pitanju, čijim se sprovođenjem nastavlja kršiti Ustav BiH, Zakon o slobodi vjere i međunarodne konvencije o ljudskim pravima, tako što se jedna društvena grupa potpuno diskriminira, čini se da obesmišljava ovu vrstu komunikacije. Štaviše, pozivanje na dijalog oko već zauzetih konačnih stavova, uz najavu da se oni neće mijenjati, teško je smatrati iskrenim i s željom da se postigne rješenje u interesu zadovoljstva svih građana.
Islamska zajednica drži neprihvatljivim istupe pojedinih članova Visokog sudskog i tužilačkog vijeća koji su se stavili u ulogu tumača islama i njegovih propisa, iako za to nemaju nikakve kvalifikacije, što oslikava intencije pojedinih članova Visokog sudskog i tužilačkog vijeća i pokazuje njihov odnos prema slobodi i autonomiji Islamske zajednice i njenim ingerencijama u tumačenju islamskih propisa.
Muslimani trebaju znati za ovakve uvredljive i diskriminirajuće postupke, ali i činjenicu da država Bosna i Hercegovina nastavlja sustavno diskriminirati muslimane odugovlačenjem da potpiše ugovor s Islamskom zajednicom, kao najvećom vjerskom grupacijom u BiH, premda je isti ugovor potpisala sa Katoličkom crkvom 2006. i Srpskom pravoslavnom crkvom 2007. godine.
Sve ovo ukazuje da država i njeni organi prema muslimanima i njihovim vjerskim pravima ne pokazuju potrebnu odgovornost i da su spremni s pozicije moći nastaviti svoje protuustavno djelovanje na štetu vjerskih sloboda i ljudskih prava muslimana.
Nakon što je u otvorenoj komunikaciji Islamska zajednica predložila Visokom sudskom i tužilačkom vijeću korekciju zaključka o zabrani vjerskih obilježja, a Visoko sudsko i tužilačko vijeće svojom jučerašnjom odlukom praktički razgovor o ovom pitanju učinilo bespredmetnim, Islamska zajednica neće razgovarati s onima koji krše ljudska prava i Ustav Bosne i Hercegovine.
Islamska zajednica će nastaviti poduzimati sve potrebne mjere u zaštiti prava muslimana koristeći sve legalno raspoložive domaće i međunarodne instrumente.
IZ BIH nije objasnila razlog podrske prisilnog nosenja marame proslog vijeka u bivsoj Jugi! Mnoge zene su bile presretne nakon ukidanja takvog pravila! Zasto je tad,IZ podrzavala prisiljavanje zena da slijede religijski kod obalcenja?
- Ali Kemal
#805 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba
Evo može li neko meni, kao neznalici, konkretno, bez uvijanja, objasniti da li je nošenje marame obavezno po Islamu ili nije?kritichar wrote:Da poznaješ islam kako se praviš da poznaješ, ovaj drugi dio pitanja bi bio suvišan, zato kani se stvari koje ne poznaješ!Connaisseur Karlin wrote:
Nosenje marame nije striktan vjerski propis vec licni izbor !Ako je nosenje marame striktan vjerski propis ,(kao sto ti tvrdis),dali to znaci da isti propis prisiljava i namece kod oblacenja zenama?
Da makar to pitanje rješimo
- undefined007
#806 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba
Jeste, potvrđeno Kur'anom i sunnetom. 
-
Hakiz
#807 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba
Počne to sa vjeronaukom u školama, pa na kraju dođe do uvođenja šerijata ili inkvizicije kao državnog pravnog sistema. Tako to počne.Fudo Bosna wrote:Ne znam za Ustav ali znam da je to problem za žene u Oružanim snagama BIH, i da nema žena policajki sa maramom,znam da je bilo zabrana u školstvu, npr Srebrenica itd..., sutra neče moći piti profesorke u školi , prekosutra neće moći raditi u apoteci, to tako počinje, ali , (neće moći, nismo gubili zdravlje po brdima Bosne ili Sarajeva da nam neke Telgeltije i druge "demokrate" , uskraćuje, našim majkama, sestrama, suprugama, osnovna ljudska prava) a to je normalna pojava u mnogim neislamskim zemljama, da imaš ženu sa maramom u javnoj službi !!!
Nisam ni ja gubio zdravlje po brdima BiH i postao invalid u ratu da bi mi danas neki novoprobuđeni vjernici uskraćivali ljudska prava.
Last edited by Hakiz on 12/02/2016 14:56, edited 1 time in total.
- kritichar
#808 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba
Nemoj se neznalico onda ni upušat u disusijeAli Kemal wrote:Evo može li neko meni, kao neznalici, konkretno, bez uvijanja, objasniti da li je nošenje marame obavezno po Islamu ili nije?kritichar wrote:Da poznaješ islam kako se praviš da poznaješ, ovaj drugi dio pitanja bi bio suvišan, zato kani se stvari koje ne poznaješ!Connaisseur Karlin wrote:
naređeno je ženama muslimankama da pokriju svoje tijelo, radi pokrivanja ukrasa (tjelesnih) i radi identifikacije, da se zna da su to žene muslimanke.
iz tih razloga to nije samo religijsko obilježje, to je dio identiteta osobe, dio nje, a ne modni detalj koji možeš tek tako skidati.
već oko 130 godina ovdje žive muslimani bez turaka, pa valjda je vrijeme da skontate kakav je islam i da to prihvatite.
-
Hakiz
#809 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba
Marama po strani, hoćeš reći da je dio identiteta i nikab, a lice (oči, usta, nos itd) nije dio identiteta. Pa se lice može/mora sakriti jer ti ne daje identitet, ali odjeća kojom to lice kriješ ti daje identitet?kritichar wrote: naređeno je ženama muslimankama da pokriju svoje tijelo, radi pokrivanja ukrasa (tjelesnih) i radi identifikacije, da se zna da su to žene muslimanke.
iz tih razloga to nije samo religijsko obilježje, to je dio identiteta osobe, dio nje, a ne modni detalj koji možeš tek tako skidati.
već oko 130 godina ovdje žive muslimani bez turaka, pa valjda je vrijeme da skontate kakav je islam i da to prihvatite.
- kritichar
#810 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba
ta žena ne želi da joj ti vidiš liceHakiz wrote:Marama po strani, hoćeš reći da je dio identiteta i nikab, a lice (oči, usta, nos itd) nije dio identiteta. Pa se lice može/mora sakriti jer ti ne daje identitet, ali odjeća kojom to lice kriješ ti daje identitet?kritichar wrote: naređeno je ženama muslimankama da pokriju svoje tijelo, radi pokrivanja ukrasa (tjelesnih) i radi identifikacije, da se zna da su to žene muslimanke.
- Ali Kemal
#811 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba
Citatundefined007 wrote:Jeste, potvrđeno Kur'anom i sunnetom.
Pitanje je bilo konkretno, da li muslimanke moraju da nose maramu, DA ili NE?kritichar wrote:Nemoj se neznalico onda ni upušat u disusijeAli Kemal wrote:Evo može li neko meni, kao neznalici, konkretno, bez uvijanja, objasniti da li je nošenje marame obavezno po Islamu ili nije?
naređeno je ženama muslimankama da pokriju svoje tijelo, radi pokrivanja ukrasa (tjelesnih) i radi identifikacije, da se zna da su to žene muslimanke.
Ne interesuju me razlozi, tu me ne možeš ubijediti da to nije besmisleno, nego čisto kao islamski propis, DA ili NE?
Last edited by Ali Kemal on 12/02/2016 15:05, edited 1 time in total.
- Fudo Bosna
#812 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba
Hakiz wrote:Počne to sa vjeronaukom u školama, pa na kraju dođe do uvođenja šerijata ili inkvizicije kao državnog pravnog sistema. Tako to počne.Fudo Bosna wrote:Ne znam za Ustav ali znam da je to problem za žene u Oružanim snagama BIH, i da nema žena policajki sa maramom,znam da je bilo zabrana u školstvu, npr Srebrenica itd..., sutra neče moći piti profesorke u školi , prekosutra neće moći raditi u apoteci, to tako počinje, ali , (neće moći, nismo gubili zdravlje po brdima Bosne ili Sarajeva da nam neke Telgeltije i druge "demokrate" , uskraćuje, našim majkama, sestrama, suprugama, osnovna ljudska prava) a to je normalna pojava u mnogim neislamskim zemljama, da imaš ženu sa maramom u javnoj službi !!!
Nisam ni ja gubio zdravlje po brdima BiH i postao invalid u ratu da bi mi danas neki novoprobuđeni vjernici uskraćivali ljudska prava.
Nigdje tvoje pravo nije ugroženo, ta vjeronauka je ionako fakultativna, tako da te niko,( tebe, tj tvoje dijete), ionako ne prisiljava...
Last edited by Fudo Bosna on 12/02/2016 15:26, edited 2 times in total.
- piupiu
#813 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba
Jeste gledali? Zapravo je bilo odlično i mnogo pozitivnije nego ova dramatična forumska rasprava, mislim da su ljudi mnogo bliži po stavovima nego što se na prvi pogled čini ...
- Fudo Bosna
#814 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba
Ali Kemal wrote:Pitanje je bilo konkretno, da li muslimanke moraju da nose maramu, DA ili NE?kritichar wrote:Nemoj se neznalico onda ni upušat u disusijeAli Kemal wrote:Evo može li neko meni, kao neznalici, konkretno, bez uvijanja, objasniti da li je nošenje marame obavezno po Islamu ili nije?
Ne interesuju me razlozi, tu me ne možeš ubijediti da to nije besmisleno, nego čisto kao islamski propis, DA ili NE?
Islamski se propisi dijele na obligatne fard, manje obligatne vadžib, preporučene sunnet, lijepe/pohvalne mendub,itd...
Pokrivalo za glavu je obligatan propis, (fard), po svim islamskim meshebima, tu nema razilaženja među 1,7 ili 1,8 milijardi muslimana niti među dvije največe skupine šijjskoj ili sunnijskoj...(Naravno za muslimana/muslimanku /vjernika /praktičara/prektičarku)
Last edited by Fudo Bosna on 12/02/2016 15:11, edited 2 times in total.
- Connaisseur Karlin
#815 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba
Da,to sam napisala prije par dana na temi: doticno pravilo je u tadasnje vrijeme vjerovatno imalo smisla,jer je drustvo tad bilo nauceno da se osobe nevjernici,vjernici identificiraju na ulici,u javnom zivotu,kao i identifikacija pripadnika razlicith religija.Zakonima religijskih isntitucija se kontrolisao zivot svake osobe u drustvu.Upravo si svojom izjavom potvrdio: zakon pokrivanja zene nije zenina obaveza prema Bogu,vec prema religijskikm normama koje su prisilno instalirane u drustvo.kritichar wrote:Nemoj se neznalico onda ni upušat u disusijeAli Kemal wrote:Evo može li neko meni, kao neznalici, konkretno, bez uvijanja, objasniti da li je nošenje marame obavezno po Islamu ili nije?kritichar wrote:
Da poznaješ islam kako se praviš da poznaješ, ovaj drugi dio pitanja bi bio suvišan, zato kani se stvari koje ne poznaješ!
Zasto je danas neophodno zadrzati stari obicaj identifikacije zene muslimmanke,ako je njegova uloga nefunkcionalna?
Last edited by Connaisseur Karlin on 12/02/2016 15:15, edited 1 time in total.
-
Hakiz
#816 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba
Nisam to pitao. Pitao sam je li nikab identitet, a lice nije identitet?kritichar wrote:ta žena ne želi da joj ti vidiš liceHakiz wrote:Marama po strani, hoćeš reći da je dio identiteta i nikab, a lice (oči, usta, nos itd) nije dio identiteta. Pa se lice može/mora sakriti jer ti ne daje identitet, ali odjeća kojom to lice kriješ ti daje identitet?kritichar wrote: naređeno je ženama muslimankama da pokriju svoje tijelo, radi pokrivanja ukrasa (tjelesnih) i radi identifikacije, da se zna da su to žene muslimanke.
-
Hakiz
#817 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba
.
Last edited by Hakiz on 12/02/2016 15:22, edited 1 time in total.
- Ali Kemal
#818 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba
Hvala Fudo, znači obavezno je za sve žene muslimanke.Fudo Bosna wrote:Islamski se propisi dijele na obligatne fard, manje obligatne vadžib, preporučene sunnet, lijepe/pohvalne mendub,itd...
Pokrivalo za glavu je obligatan propis, (fard), po svim islamskim meshebima, tu nema razilaženja među 1,7 ili 1,8 milijardi muslimana niti među dvije največe skupine šijjskoj ili sunnijskoj...(Naravno za muslimana/muslimanku /vjernika /praktičara/prektičarku)
- Connaisseur Karlin
#819 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba
Ko je pisao propis? Zene ili muskarci? Ljudi ili Bog?Fudo Bosna wrote: Islamski se propisi dijele na obligatne fard, manje obligatne vadžib, preporučene sunnet, lijepe/pohvalne mendub,itd...
- piupiu
#820 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba
Prilično neukusan komentar ... šta je pisac htio da kaže?Fudo Bosna wrote: Nigdje tvoje pravo nije ugroženo, ta vjeronauka je ionako fakultativna, tako da te niko,( tebe, tj tvoje dijete), ionako ne prisiljava, a gdje si ti gubio snagu i na kojoj strani ,(ćisto sumnjam u odbrani BiH), prema tome, to je posebna priča
- HAVANA
#821 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba
Nabijem ih ja na racq ,fakultativno ...ovako kako su je organizovali.A sto to?Ko biva ako ima nesto protiv vjeronauke i modernih tokova u obrazovanjuFudo Bosna wrote:Hakiz wrote:Počne to sa vjeronaukom u školama, pa na kraju dođe do uvođenja šerijata ili inkvizicije kao državnog pravnog sistema. Tako to počne.Fudo Bosna wrote:Ne znam za Ustav ali znam da je to problem za žene u Oružanim snagama BIH, i da nema žena policajki sa maramom,znam da je bilo zabrana u školstvu, npr Srebrenica itd..., sutra neče moći piti profesorke u školi , prekosutra neće moći raditi u apoteci, to tako počinje, ali , (neće moći, nismo gubili zdravlje po brdima Bosne ili Sarajeva da nam neke Telgeltije i druge "demokrate" , uskraćuje, našim majkama, sestrama, suprugama, osnovna ljudska prava) a to je normalna pojava u mnogim neislamskim zemljama, da imaš ženu sa maramom u javnoj službi !!!
Nigdje tvoje pravo nije ugroženo, ta vjeronauka je ionako fakultativna, tako da te niko,( tebe, tj tvoje dijete), ionako ne prisiljava, a gdje si ti gubio snagu i na kojoj strani ,(ćisto sumnjam u odbrani BiH), prema tome, to je posebna priča
-
Hakiz
#822 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba
.
Last edited by Hakiz on 12/02/2016 15:42, edited 1 time in total.
- Fudo Bosna
#823 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba
Connaisseur Karlin wrote:Ko je pisao propis? Zene ili muskarci? Ljudi ili Bog?Fudo Bosna wrote: Islamski se propisi dijele na obligatne fard, manje obligatne vadžib, preporučene sunnet, lijepe/pohvalne mendub,itd...
Da ovdje ne bi pametovali o tome mi : ekonomisti, ljekari, šoferi, vozači, studenti , pogledajmo mišljenje zvanične institucije fetvi emina :
http://www.islamskazajednica.ba/compone ... ivanja-ene
Obaveznost pokrivanja žene
Published in Februar 10, 2010 Štampa, El. pošta
Pitanje:
Esselamu alejkum.
Hvala Allahu dž.š. živim u skladu sa islamom i islamskim propisima čitav život. Međutim, ne nosim hidžab, iako imam iskren nijet da izvršim i ovu islamsku dužnost. Razlog zbog kojeg još uvijek ne nosim hidžab je u tome što na poslu na kojem se trenutno nalazim (gdje sam primljena na određeno vrijeme) biti pokriven predstavlja poteškoću. Ja se zaista oblačim pristojno, ne nosim ni kratke rukave, uvijek mi je čitavo tijelo pokriveno, izuzev kose. Da li činim grijeh što još nisam pokrila i kosu iz razloga što čekam da dobijem stalno zaposlenje, iako znam da je to farz koji svaka žena muslimanka treba da izvrši?
Odgovor:
Esselamu alejkum!
Pokrivanje muslimanke hidžabom je farz, kao što ste i sami rekli, a neizvršavanje farza je grijeh. No svi grijesi nisu isti. Nadamo se da to nije veliki grijeh, ali svakako je potrebno da učinite teobu, ali tek onda kada se odlučite za upotpunjenje hidžaba, jer teoba uz nastavljanje istog grijeha nema nekog smisla. To što Vam je ostali dio nošnje u skladu s islamskim propisima je dobra osnova i temelj za upotpunjenje spomenutog propisa. Dilema između primjene propisa i dobijanja posla je teška za presuđivanje. Tu odluku morate sami donijeti, jer Vi najbolje poznajete svoje stanje i mogućnosti, a Uzvišeni sve zna i prati.
- Fudo Bosna
#824 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba
piupiu wrote:Prilično neukusan komentar ... šta je pisac htio da kaže?Fudo Bosna wrote: Nigdje tvoje pravo nije ugroženo, ta vjeronauka je ionako fakultativna, tako da te niko,( tebe, tj tvoje dijete), ionako ne prisiljava, a gdje si ti gubio snagu i na kojoj strani ,(ćisto sumnjam u odbrani BiH), prema tome, to je posebna priča
Hvala na sugestiji, nema veze sa temom , ali bila je provokacija, u svakom slučaju izbrisaću...
ovaj drugi dio rečenice ...
- zagortenej
#825 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba
Connaisseur Karlin wrote:
Da,to sam napisala prije par dana na temi: doticno pravilo je u tadasnje vrijeme vjerovatno imalo smisla,jer je drustvo tad bilo nauceno da se osobe nevjernici,vjernici identificiraju na ulici,u javnom zivotu,kao i identifikacija pripadnika razlicith religija.Zakonima religijskih isntitucija se kontrolisao zivot svake osobe u drustvu.Upravo si svojom izjavom potvrdio: zakon pokrivanja zene nije zenina obaveza prema Bogu,vec prema religijskikm normama koje su prisilno instalirane u drustvo.
Zasto je danas neophodno zadrzati stari obicaj identifikacije zene muslimmanke,ako je njegova uloga nefunkcionalna?
to je to