kako je tako je. bitno je da su mladji narastaji zadovoljni ovim sto imaju. nisam mogao vjerovati da se cijela drzava moze tako brzo srozati na nivo, ne trebaju nam fabrike, nisam nikad bio u muzeju, ma sta ce nam pozoriste kad ni u ovo niko ne ide.piupiu wrote: Ne znam za Aliju, ali znam za cenzuru. Danas se koriste i vrlo kreativna sredstva - Cosa Nostra tipa.
Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
-
5 0 5
#801 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
-
5 0 5
#802 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
isto je i danas. samo se partija drugacije zove.skupljac_zeljeza wrote: Pa to je manje od 10% populacije SFRJ koja je imala samo tu jednu partiju. Kada se uz to uzme u obzir da se na mnoga radna mjesta nije moglo konkurisati bez "moralno političke podobnosti" onda dobija još 'veću' težinu.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#803 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Ne bih da ti kvarim ideju, ali sund komisija je postojala u JugoslavijiArteta wrote:
Napraviti neku komisiju od priznatih umjetnika ili nesto slicno.
Ja bi recimo u Cevljanovicima udario poreze da sve poskupi, neka oni idu i dalje ali barem ce se nesto dobiti od njih.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#804 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
I kino salom Zivojinovicpiupiu wrote:Ja i finansiram, kad god mogu. Al' kad se neko proslavi, zahtijevam da se tebi oduzme pravo da se ponosiš time.Leons wrote: pa neka se piupiu i 505 i ljudi koji dijele slicno misljenje organizuju dobrovoljno i u okviru slobodnog trzista finansiraju mlade umjetnike.
Sloboda.![]()
Umjetnik će predstavljati državu Piuland sa glavnim gradom 505 ...
-
kakavdanakneiskustvu
#805 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Niemand wrote:Pa sta sad, jel valjala ta jugoslavija il nije
kako kome
- skupljac_zeljeza
#806 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Onda je Kazaz nešto pobrk'o.5 0 5 wrote:isto je i danas. samo se partija drugacije zove.skupljac_zeljeza wrote: Pa to je manje od 10% populacije SFRJ koja je imala samo tu jednu partiju. Kada se uz to uzme u obzir da se na mnoga radna mjesta nije moglo konkurisati bez "moralno političke podobnosti" onda dobija još 'veću' težinu.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#807 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Izbaci maloljetnike iz racunice, zeljezarac.5 0 5 wrote:isto je i danas. samo se partija drugacije zove.skupljac_zeljeza wrote: Pa to je manje od 10% populacije SFRJ koja je imala samo tu jednu partiju. Kada se uz to uzme u obzir da se na mnoga radna mjesta nije moglo konkurisati bez "moralno političke podobnosti" onda dobija još 'veću' težinu.
-
5 0 5
#808 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
zasto? postoji puno oblasti koje su bolje funkcionirale u bivsoj drzavi nego u danasnjoj. to sto nas narod nije promijenio svoje navike, a to su, ako si blizak vlasti, profitiras, govori o tom narodu. ne o sistemu u kojem zive. da je danasnja vlast ili sistem, kako hoces, vrijednuje kvalitet naspram pogodnosti, onda bi mogli reci, da. napredovali smo. sada smo posteniji nego kakvi smo bili prije 30 godina. nazalost, to nije tako. razlika je u tome, sto danas nista ne vrijedi titova biografija u vitrini, ali zato se pika ako te neko primjeti na dzumi. motivacija je ostala ista. nema razlke.skupljac_zeljeza wrote: Onda je Kazaz nešto pobrk'o.
- tzipiripi
#809 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Otkud uopšte ideja da su Deen, Rizo Ruža... i slični likovi umjetnici?!? Nisu nikad bili i nikad neće ni bit koliko god oni to ponavljali. Danas svaki balvan koji uzme mikrofon, gitaru ... za sebe tvrdi da je umjetnik.Leons wrote:Sto bi drzava stimulisala umjetnost?
Kreativni procesi nekog pojedinca nisu posljedica drzavnih poticaja.
Glupo je da se uzimaju novci poreznih obveznika pa da se slusaju Deen, Rizo Ruza gleda LZN i slicno. Pola tih "umjetnika" ne mrda kurcem citav dan, pjano napuseno i sad ih treba radna snaga finansirati.
MA MRS U PICKU MATERINU!!!
Andric, Johny Cash i Kubrick se radjaju.
Ali zato Predrag Stanković dobija 4,5 marke po času. Čovjek iz čije je škole izašlo nekoliko svjetskih imena u umjetnosti. Koliko mladih danas zna ko su Denis Azabagić, Alen Garagić, Dejan Ivanović ili Sanel Redžić?
Ali zato znaju ko je koga na estradi naguzio, čija je sisa ispala pred kamerama ... Kad čuješ da cijeli bus klinaca osnovne škole na školskom izletu pjeva džigeru, ona stara da "na mladima svijet ostaje" dobije drugi smisao.
- Ali Kemal
#810 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Moral je definitivno gori. Svima je jasno da se postenjem ne moze nista postici.
A svi kao vjernici
A svi kao vjernici
-
5 0 5
#811 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
a vidi ovo. http://www.bloomberg.com/visual-data/be ... -countries. pogledaj koliko para bosanci trose na kockanje. a onaj kaze, sta ce mi muzej i pozoriste.Ali Kemal wrote:Moral je definitivno gori. Svima je jasno da se postenjem ne moze nista postici.
A svi kao vjernici
- skupljac_zeljeza
#812 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Kako mogu? Regruti su bili u pripravnosti. U svakoj školi, u svakoj učionici._BataZiv_0809 wrote:Izbaci maloljetnike iz racunice, zeljezarac.5 0 5 wrote:isto je i danas. samo se partija drugacije zove.skupljac_zeljeza wrote: Pa to je manje od 10% populacije SFRJ koja je imala samo tu jednu partiju. Kada se uz to uzme u obzir da se na mnoga radna mjesta nije moglo konkurisati bez "moralno političke podobnosti" onda dobija još 'veću' težinu.

- trcicu trceci
#813 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
jugoslavija je bila karina od drzave u kojoj je vladalo jednoumlje.
- skupljac_zeljeza
#814 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Kako neko reče, zatvori samo pravljeni za političke...?5 0 5 wrote:a vidi ovo. http://www.bloomberg.com/visual-data/be ... -countries. pogledaj koliko para bosanci trose na kockanje. a onaj kaze, sta ce mi muzej i pozoriste.Ali Kemal wrote:Moral je definitivno gori. Svima je jasno da se postenjem ne moze nista postici.
A svi kao vjernici
-
5 0 5
#815 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
opet, kakva je razlika? pioniri su bili nesto pozitivno u drustvu. nismo se razdvajali po imenu. nije bilo diskrimininacije. ucio si vrijednosti za buducnost. da trebas biti "vrijedan i dobar drug". negativna stvar jeste bila doktrinacija. stalno podsjecanje i velicanje nob-a, komunisticke partije i tita. ali u cemu je razlika? danas djecu podijele po nacionalosti. doktriniraju ih religijom. ukazu im od malih nogu koga trebaju mrziti i koga se treba bojati. prostor je postao klaustrofobican. ja sam imao cijelu jugoslaviju. osjecao sam se kao bosanac. znao sam za svoje podrijeklo. danasnja djeca zive u mikro svijetu. uceni da se boje, da mrze, da se odvajaju. da se lopovluk nagradjuje a trud i posten nacin je za luzere. ne treba nam istorija. kultura. umjetnost. sport. daj nam shopping centara, pjevackih takmicenja i kladionicu u svakom cumezu. ti danas, kao odrastao covjek se ne smijes uputiti 10km od sarajeva. ne smijes ostaviti auto na ulici. ne smijes pustiti to isto dijete samo od kuce do skole.skupljac_zeljeza wrote: Kako mogu? Regruti su bili u pripravnosti. U svakoj školi, u svakoj učionici.
moji prijatelji iz osnovne skole su bili goran, strahinja, emir, admir, srecko, alen. dijelili smo se po muzici koju smo slusali. klub za koji smo navijali. danas su svi nabrojani posteni ljudi. skolovani. nisu ksenofobicni nacionalisti. i svi jos uvijek zive u sarajevu. mozda za to trebamo zahvaliti bivsoj drzavi koja nam nije nudila kic i kockarnice. nije ohrabrivala kriminal, lopovluk i nasilje. danas ne smijes pogledati dijete od 16 godina poprijeko, jer nikad ne znas hoce li te upucati na pravdi boga. moram 6 puta pogledati prije nego predjem ulicu na zeleno da me neko ne bi zgazio ko psa.
- skupljac_zeljeza
#816 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Ne bi ni Orwell ovako kao ti, a volio je opisivati sisteme o kojima pričamo.5 0 5 wrote: opet, kakva je razlika? pioniri su bili nesto pozitivno u drustvu. nismo se razdvajali po imenu. nije bilo diskrimininacije. ucio si vrijednosti za buducnost. da trebas biti "vrijedan i dobar drug". negativna stvar jeste bila doktrinacija. stalno podsjecanje i velicanje nob-a, komunisticke partije i tita. ali u cemu je razlika? danas djecu podijele po nacionalosti. doktriniraju ih religijom. ukazu im od malih nogu koga trebaju mrziti i koga se treba bojati. prostor je postao klaustrofobican. ja sam imao cijelu jugoslaviju. osjecao sam se kao bosanac. znao sam za svoje podrijeklo. danasnja djeca zive u mikro svijetu. uceni da se boje, da mrze, da se odvajaju. da se lopovluk nagradjuje a trud i posten nacin je za luzere. ne treba nam istorija. kultura. umjetnost. sport. daj nam shopping centara, pjevackih takmicenja i kladionicu u svakom cumezu. ti danas, kao odrastao covjek se ne smijes uputiti 10km od sarajeva. ne smijes ostaviti auto na ulici. ne smijes pustiti to isto dijete samo od kuce do skole.
moji prijatelji iz osnovne skole su bili goran, strahinja, emir, admir, srecko, alen. dijelili smo se po muzici koju smo slusali. klub za koji smo navijali. danas su svi nabrojani posteni ljudi. skolovani. nisu ksenofobicni nacionalisti. i svi jos uvijek zive u sarajevu. mozda za to trebamo zahvaliti bivsoj drzavi koja nam nije nudila kic i kockarnice. nije ohrabrivala kriminal, lopovluk i nasilje. danas ne smijes pogledati dijete od 16 godina poprijeko, jer nikad ne znas hoce li te upucati na pravdi boga. moram 6 puta pogledati prije nego predjem ulicu na zeleno da me neko ne bi zgazio ko psa.
http://www.klix.ba/nightlife
-
5 0 5
- skupljac_zeljeza
#818 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Hoćeš reći lice i naličje kao i onda?5 0 5 wrote:http://www.klix.ba/vijesti/crna-hronikaskupljac_zeljeza wrote: http://www.klix.ba/nightlife
-
5 0 5
#819 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
pisao sam ranije. prvi put sam otisao na more, sam, kada sam imao 16 godina. pokazi mi tog roditelja danas koji ce stisnuti guzicu da pusti svoje dijete.skupljac_zeljeza wrote: Hoćeš reći lice i naličje kao i onda?
iz osnovne skole sam isao kuci pjeske. pojeo bih nesto, napisao zadacu i vec bi bio vani do kasnih sati igrajuci se u mahali. danas roditelji dolaze po svoju djecu autima. nema ih na ulici vise.
gledao sam bar 2 filma sedmicno u kinu kao dijete. danas nema tih kina. kao sto vidis, omladina danas kaze, sta ce nam uopste pozoriste ili muzej. ali zato je in nositi pistolj ili noz.
bavio sam se sportom skoro cijeli svoj maloljetni zivot. placao sam sitnu clanarinu u sd bosna. isao na takmicenja. dobijao sam i opremu dzaba. danas je to sd unisteno.
imao sam slobodno i sretno djetinjstvo. volio bih da danas moja djeca mogu imati bar dio te slobode i bezbriznosti.
-
Fudo387
#820 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Ima kako nema, samo bolja.5 0 5 wrote:gledao sam bar 2 filma sedmicno u kinu kao dijete. danas nema tih kina. kao sto vidis, omladina danas kaze, sta ce nam uopste pozoriste ili muzej. ali zato je in nositi pistolj ili noz.
http://www.cinemacity.ba/
- skupljac_zeljeza
#821 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
A možda bi onda dolazili po djecu autima da su imali kao danas. Onda se vozalo većinom biciklo ili motor, a nisu registrovani za više osoba. I milicija je u fićama i kasnije u stojadinima ganjala, pošto nije bilo kriminala, ne znam koga? A što su pioniri lijepo odgojeni moglli smo vidjeti na području cijele ex-Yu njenim raspadom. A i ovi u sadašnjoj vlasti su bili pioniri, a neki čak i komunisti.5 0 5 wrote:pisao sam ranije. prvi put sam otisao na more, sam, kada sam imao 16 godina. pokazi mi tog roditelja danas koji ce stisnuti guzicu da pusti svoje dijete.skupljac_zeljeza wrote: Hoćeš reći lice i naličje kao i onda?
iz osnovne skole sam isao kuci pjeske. pojeo bih nesto, napisao zadacu i vec bi bio vani do kasnih sati igrajuci se u mahali. danas roditelji dolaze po svoju djecu autima. nema ih na ulici vise.
gledao sam bar 2 filma sedmicno u kinu kao dijete. danas nema tih kina. kao sto vidis, omladina danas kaze, sta ce nam uopste pozoriste ili muzej. ali zato je in nositi pistolj ili noz.
bavio sam se sportom skoro cijeli svoj maloljetni zivot. placao sam sitnu clanarinu u sd bosna. isao na takmicenja. dobijao sam i opremu dzaba. danas je to sd unisteno.
imao sam slobodno i sretno djetinjstvo. volio bih da danas moja djeca mogu imati bar dio te slobode i bezbriznosti.

- Ali Kemal
#822 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Kako je bolje kada je vecina kina zatvorena. Ja sam kao dijete isao u kino Kumrovec ili kino Arenu, sada ta lokalna kina ne postoje.Fudo387 wrote:Ima kako nema, samo bolja.5 0 5 wrote:gledao sam bar 2 filma sedmicno u kinu kao dijete. danas nema tih kina. kao sto vidis, omladina danas kaze, sta ce nam uopste pozoriste ili muzej. ali zato je in nositi pistolj ili noz.
Kao 16-godisnjak sam poceo da kampujem sa rajom i ostao bih i po 20 dana na moru sa vrlo malo novca, mozda 100 maraka, ko ce znati nije se tada racunalo u markama, ali toliko malo da uopste nije bio problem da se skuca ta lova. Spavao po kampovima, ali i po plazama, bez ijednog inicidenta, bez pasosa i granica, sa knjizicom postanske stedionice.
Putovalo se vozom za male pare, a na moru svi radosni i sretni, iz cijele SFRJ. Jasno mi je da to sadasnje generacije ne mogu da shvate, da je to za njih naucna fantastika da je tako nesto moguce, imati takvu jednu slobodu, da te niko ne kontrolise, da se ne bojis da ti neko izgrebe auto, da se skitas kuda zelis, da maznes curu bilo koje nacionalnosti i da to nikoga ne interesuje, ko si , sta si, a da ne govorim koje si vjere
Javio se kuci, ne javio, niko se nije brinuo, jer se znalo da je najgore sto moze da ti se desi da stanes na jeza u moru
Imaju neke stvari sto se ne mogu ni platiti.
- Ali Kemal
#823 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
To je tacno samo za 60-te, sedamdesetih i osamdesetih je skoro svaka familija imala auto. Osamdesetih vec nije bilo fica, nego su se vozila najvise zastavina vozila, stojadin i jugo, reno 4, skode, te vogoscanski golfovi i ostala uvezena vozila, kako je ko imao, od mercedesa pa do moskvica.skupljac_zeljeza wrote:A možda bi onda dolazili po djecu autima da su imali kao danas. Onda se vozalo većinom biciklo ili motor, a nisu registrovani za više osoba.
Medjutim za to da se ide po dijete u skolu, jednostavno nije bilo nikakve potrebe.
- skupljac_zeljeza
#824 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Šta su ovi htjeli kada je teklo med i mlijeko? Asiluk?Ali Kemal wrote:Kako je bolje kada je vecina kina zatvorena. Ja sam kao dijete isao u kino Kumrovec ili kino Arenu, sada ta lokalna kina ne postoje.Fudo387 wrote:Ima kako nema, samo bolja.5 0 5 wrote:gledao sam bar 2 filma sedmicno u kinu kao dijete. danas nema tih kina. kao sto vidis, omladina danas kaze, sta ce nam uopste pozoriste ili muzej. ali zato je in nositi pistolj ili noz.
Kao 16-godisnjak sam poceo da kampujem sa rajom i ostao bih i po 20 dana na moru sa vrlo malo novca, mozda 100 maraka, ko ce znati nije se tada racunalo u markama, ali toliko malo da uopste nije bio problem da se skuca ta lova. Spavao po kampovima, ali i po plazama, bez ijednog inicidenta, bez pasosa i granica, sa knjizicom postanske stedionice.
Putovalo se vozom za male pare, a na moru svi radosni i sretni, iz cijele SFRJ. Jasno mi je da to sadasnje generacije ne mogu da shvate, da je to za njih naucna fantastika da je tako nesto moguce, imati takvu jednu slobodu, da te niko ne kontrolise, da se ne bojis da ti neko izgrebe auto, da se skitas kuda zelis, da maznes curu bilo koje nacionalnosti i da to nikoga ne interesuje, ko si , sta si, a da ne govorim koje si vjere![]()
Javio se kuci, ne javio, niko se nije brinuo, jer se znalo da je najgore sto moze da ti se desi da stanes na jeza u moru![]()
Imaju neke stvari sto se ne mogu ni platiti.
- Gojeni H
#825 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
5 0 5 wrote: ... nismo se razdvajali po imenu. nije bilo diskrimininacije.
moji prijatelji iz osnovne skole su bili goran, strahinja, emir, admir, srecko, alen. dijelili smo se po muzici koju smo slusali. klub za koji smo navijali.
Vidis li ti bilo kakav problem u ovoj svojoj izjavi?
Ko nas zavadi?
Ko je ratovao?
Ko je rodio danasnju djecu?