Kako nastadosmo? Iz nicega, bog, vanzemaljci, ili...?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Dozer

#801 Re: Kako nastadosmo - ni iz cega (boga), evolucijom, od vanzemaljaca, ili...?

Post by Dozer »

:roll:
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Unident ... ing_object
http://www.history.com/topics/history-of-ufos
http://content.time.com/time/health/art ... 14,00.html
Jbg....
Nauka se bavi NLO/UFO dogadjajima, ali eto....to nisu cinjenice vec decenijama, jer sam, valjda, samo ja rekao da su NLO-i cinjenica....

Ista stvar je i za sve ranije postirane objekte, gradjevine i fragmente ko zna cega, za koje mi nemamo pojma sta su, ko ih napravi, ostavi, zasto....
To su, valljda, sve kojekakve fake legende na kojima neko zaradjuje.... Iskreno, cudi me da i za piramide u Egiptu i sve jos uvijek postojece misterije, koje su takodjer cinjenice i predmet izucavanja nasih naucnika i danas, jos uvijek nisi rekao da su fake....jbg....
sizifinho

#802 Re: Kako nastadosmo - ni iz cega (boga), evolucijom, od vanzemaljaca, ili...?

Post by sizifinho »

Koliko sam ja shvatio, ti si odrastao covjek.
Vjeruj u sto hoces, ja to postujem
Ali si isuvise netacnih cinjenica napisao. Sto se mene tice, vjeruj u njih, ali nemoj druge uvjeravati u to.
Mislim da neko ko ne zna osnovnu brzinu svjetlosti ne moze biti kompetentan da prica o suncevim fenomenima, i logicno da ce tom covjeku biti lakse oprat mozak pricom o kojekakvim letecim objektima koji crpe sunce.
Ili da covjek koji ne zna da je Atlantida izmisljeni grad u Plutonovim djelima, a ne stvarni grad, pise tu o historijskim gradjevinama, misterioznosti izgradnje (ima ih zagonetnih, ali i piramide u egiptu su bile zagonetne i povezivane s svemircima dok nisu u javnosti plasirali naucne dokumentarce nee bil se sire mase obrazovale i ne lupale gluposti o letecim brodovima koji grade piramide)
Trebam li te napomenuti na to da nisi znao da covjek nije nastao od majmuna?
U da sirene postoje

Vidis, upravu si, mi punno tog ne znamo, drzi se ti tog i pisi ono u sto vjerujes samo nemoj tvrditi da je tako kad ne znas :D
i nemoj pokusavati nauku mjesati s pseudonaukom i fantazikama
piupiu

#803 Re: Kako nastadosmo - ni iz cega (boga), evolucijom, od vanzemaljaca, ili...?

Post by piupiu »

Latte wrote:Ova tema je meni jedna od boljih na kompletnom forumu.
:thumbup:

Mi smo i maštovita i radoznala i društvena bića, pa i na univerzalno-kozmičkoj razini. :P Tema je super.
sizifinho

#804 Re: Kako nastadosmo - ni iz cega (boga), evolucijom, od vanzemaljaca, ili...?

Post by sizifinho »

Svemir je u stalnoj ekspanziji.
Postoje dvije mogućnosti - ili Svemir nema granica, pa je postavljanje pitanja: U šta se širi svemir beznačajno, jer se tada svemir ne širi ni u čemu, on jeste sve.
A druga mogućnost je da je Svemir ograničen, i da ima kraj. U tom slučaju je moguće da se širi u nešto, ali pošto se stalno širi, i mi sad ne vidimo granicu, nikad ni nećemo. Jer koliko god se mi brzo razvijali kao rasa, svemir će se brže širiti.

Ne znam za vas, ali ovo meni jako strašno djeluje. Na globalnoj skali smo toliko beznačajni svi, i šta god u životu uradimo, odgovori na ova pitanja nam nikad neće biti jasni.
Ja se nadam da su ti vanzemaljci jako blizu i da će nas posjetiti za vrijeme mog životnog vijeka. Odmah bih im otišao, gol ko od majke i molio ih za odgovore.
Dozer

#805 Re: Kako nastadosmo - ni iz cega (boga), evolucijom, od vanzemaljaca, ili...?

Post by Dozer »

sizifinho wrote:Koliko sam ja shvatio, ti si odrastao covjek.
Vjeruj u sto hoces, ja to postujem
Ali si isuvise netacnih cinjenica napisao. Sto se mene tice, vjeruj u njih, ali nemoj druge uvjeravati u to.
Mislim da neko ko ne zna osnovnu brzinu svjetlosti ne moze biti kompetentan da prica o suncevim fenomenima, i logicno da ce tom covjeku biti lakse oprat mozak pricom o kojekakvim letecim objektima koji crpe sunce.
Ili da covjek koji ne zna da je Atlantida izmisljeni grad u Plutonovim djelima, a ne stvarni grad, pise tu o historijskim gradjevinama, misterioznosti izgradnje (ima ih zagonetnih, ali i piramide u egiptu su bile zagonetne i povezivane s svemircima dok nisu u javnosti plasirali naucne dokumentarce nee bil se sire mase obrazovale i ne lupale gluposti o letecim brodovima koji grade piramide)
Trebam li te napomenuti na to da nisi znao da covjek nije nastao od majmuna?
U da sirene postoje

Vidis, upravu si, mi punno tog ne znamo, drzi se ti tog i pisi ono u sto vjerujes samo nemoj tvrditi da je tako kad ne znas :D
i nemoj pokusavati nauku mjesati s pseudonaukom i fantazikama
Vala, sad si usr'o i sefa i stanicu :lol: :lol:
Vidis, ovo sada izgleda kao da se peres od necega na sta nemas konkretan negirajuci komentar ili link, pa ides u kojekakve nebulozne detalje i etiketiranja u pokusaju da me prikazes maloumnim. A to ti bas i ne polazi za rukom.
Kao prvo, ja sam se za brzinu svjetlosti ispravio vrlo brzo, a greska je bila u oznakama brzina. Ne sjecam se da si ti bio toliko dobar profa, pa da me ispravis s detaljima o tome.

Drugo, brzina svjetlosti i suncevi fenomeni su uporedivi i imaju veze koliko i fen za kosu i tenk. Pored toga, vidim da se uopste nisi udostojio da odes na SOHO-ov portal i provjeris bazu originalnih snimaka Sunca za vrijeme navedeno na snimku koji je dostupan na YT i koji su postavili ljudi koji na svojim kompjuterima snimaju sve s tog portala 24/7/365. Tamo bi, i bez puno znanja o modificiranju snimaka, bez problema uvidio da na originalnim snimcima fale neki dijeovi, plus da su tamo vidljivi samo snimci u frame-ovima koji pokrivaju periode od skoro 24h. SOHO, ipak, pravi malo bolje snimke od toga. Ali, zato se na snimcima lijepo vide one energetske "spage", i to traju danima, ali - pogodi sta nedostaje na kraju njih, prema mracnom dijelu svemira....Nidje veze....

Trece, Atlantida nije bas Platonova (ne PlUtonova) izmisljotina, nego je on bio taj koji je na papir bacio price i legende koje je i sam cuo. Dakle, nije on izmislio da je nesto postojalo, on je samo tome necemu dao ime. I, da, jeste izmislio ime Atlantida, ali ne i price o takvom mjestu. Sad, po tvom rezonu, ja bih trebao reci - sta ja da pricam s nekim ko ovo ne zna?

Cetvrto, piramide su, za tvoju info, u mnogim svojim segmentima i dan danas zagonetka, i cak i danas nije definitivno dokazano da su napravljene onako kako mi to pretpostavljamo. Jos uvijek puno naucnika raznih profila i specijalnosti to pokusavaju odgonetnuti. Ali, vidim da ti to vec znas i da nemas nikakvih dilema oko toga :wink:

Peto, budi ljubazan i citiraj taj dio u kojem ja nisam znao da covjek nije nastao od majmuna? Kao i taj da ja vjerujem u sirene...?

Na kraju, meni se cini da si ti neki student fizike, pa kontas da si pobrao svu pamet svijeta. Naravno, do momenta kada naidjes na nesto sto nauka jos nije objasnila, ili NASA, i onda se pretvaras u standardnog domaceg mentalca koji ce sagovornika pokusati diskreditovati podsmijehom, laznim optuzbama, podmetanjem, itd. :wink:
sizifinho

#806 Re: Kako nastadosmo - ni iz cega (boga), evolucijom, od vanzemaljaca, ili...?

Post by sizifinho »

Dozer wrote: Vala, sad si usr'o i sefa i stanicu :lol: :lol:
Vidis, ovo sada izgleda kao da se peres od necega na sta nemas konkretan negirajuci komentar ili link, pa ides u kojekakve nebulozne detalje i etiketiranja u pokusaju da me prikazes maloumnim. A to ti bas i ne polazi za rukom.
Kao prvo, ja sam se za brzinu svjetlosti ispravio vrlo brzo, a greska je bila u oznakama brzina. Ne sjecam se da si ti bio toliko dobar profa, pa da me ispravis s detaljima o tome.

Drugo, brzina svjetlosti i suncevi fenomeni su uporedivi i imaju veze koliko i fen za kosu i tenk. Pored toga, vidim da se uopste nisi udostojio da odes na SOHO-ov portal i provjeris bazu originalnih snimaka Sunca za vrijeme navedeno na snimku koji je dostupan na YT i koji su postavili ljudi koji na svojim kompjuterima snimaju sve s tog portala 24/7/365. Tamo bi, i bez puno znanja o modificiranju snimaka, bez problema uvidio da na originalnim snimcima fale neki dijeovi, plus da su tamo vidljivi samo snimci u frame-ovima koji pokrivaju periode od skoro 24h. SOHO, ipak, pravi malo bolje snimke od toga. Ali, zato se na snimcima lijepo vide one energetske "spage", i to traju danima, ali - pogodi sta nedostaje na kraju njih, prema mracnom dijelu svemira....Nidje veze....

Trece, Atlantida nije bas Platonova (ne PlUtonova) izmisljotina, nego je on bio taj koji je na papir bacio price i legende koje je i sam cuo. Dakle, nije on izmislio da je nesto postojalo, on je samo tome necemu dao ime. I, da, jeste izmislio ime Atlantida, ali ne i price o takvom mjestu. Sad, po tvom rezonu, ja bih trebao reci - sta ja da pricam s nekim ko ovo ne zna?

Cetvrto, piramide su, za tvoju info, u mnogim svojim segmentima i dan danas zagonetka, i cak i danas nije definitivno dokazano da su napravljene onako kako mi to pretpostavljamo. Jos uvijek puno naucnika raznih profila i specijalnosti to pokusavaju odgonetnuti. Ali, vidim da ti to vec znas i da nemas nikakvih dilema oko toga :wink:

Peto, budi ljubazan i citiraj taj dio u kojem ja nisam znao da covjek nije nastao od majmuna? Kao i taj da ja vjerujem u sirene...?

Na kraju, meni se cini da si ti neki student fizike, pa kontas da si pobrao svu pamet svijeta. Naravno, do momenta kada naidjes na nesto sto nauka jos nije objasnila, ili NASA, i onda se pretvaras u standardnog domaceg mentalca koji ce sagovornika pokusati diskreditovati podsmijehom, laznim optuzbama, podmetanjem, itd. :wink:
Dozeru nezaebai, ima sve ovdje na forumu spašeno, ljudi se mogu vratiti i pročitati šta si pisao, kao šta sam ja pisao.
Naravno da si se ispravio, jer sam te ja citirao pa si guglao - i to se može vidjeti. Dozer piše grešku, ja ga ispravljam, on se ispravlja, u decimalu, preciznije nego što bi znao neko ko studira astrofiziku... Z
1:0 za mene.

Spominješ da sunce i svjetlost nisu u korelaciji i kažeš da su povezani koliko fen za kosu i tenk?
pa upravu si, samo ukoliko te tenk opali po glavi onda kad sušiš kosu. Kontaš, sunce emitira svjetlo, a fen ne emitira tenkove.
Što se tiče te "kugle" tvoje, vjeruj ti u nju, nije problem.
ja neću.
2:0 za mene.

treće, kažeš da je Plato čuo priče o nekoj bajnoj zemlji s naprednim ljudima, pa stavio u spise, dodavši ime Atlantida.
I kažeš da ja to nisam znao.
Neću s tobom o grčkoj historiji i mitologiji, nije uredu da te dovodim na nešto na čemu sam odrastao, jer vidiš, dok su djeca čitala grimove bajke, mene je više zanimalo o grčkoj i rimskoj prošlosti, mitologiji, tako da mislim da sam tu i više nego dovoljno potkovan da bi meni jedan Dozer rekao da ja "ne znam" o tom, samo jer sam fulio slovo razmišljajući o planetu (haman su istog imena)
Ali ima logike to o čemu ti pričaš.
Jer kažeš- on je ČUO PRIČE, pa ih je stavio na spise. Iako se OSIM TOGA!!! nikad NIŠTA nije našlo da se kaže: Evo, dokaz da atlantida postoji, ti tvrdiš da postoji.
To je nebulozno na deset nivoa.
Baš u tom dobu su pisali i o jednom mjestu Olimpu gdje su bogovi živjeli - pa ne vidim da tragaš za njima. Čudno, zašto pobijaš očite dokaze?
Jer dokaza u korist atlantide ima jednako koliko ovih u korist Olimpa.
Logika - 0, rezon - 0
3:0 za mene

ovdje leži ključ svega:
tvoje zaključivanje je toliko pogrešno i ofulano, da haman svaki put kad si nešto zaključio javno, bilo je pogrešno, kao i u ovom slučaju:
Na kraju, meni se cini da si ti neki student fizike
4:0 za mene, disk.
Nisam student fizike.
onda se pretvaras u standardnog domaceg mentalca koji ce sagovornika pokusati diskreditovati podsmijehom, laznim optuzbama, podmetanjem,
vjeruj u što hoćeš, pa i u ovo ako će ti biti lakše.

Ko hoće, može se vratiti par stranica u nazad, gdje smo dozer i ja raspravljali o marihuani i dokazanim/nedokazanim tvrdnjama.
Ja sam ispisao čitavu stranicu sa svim člancima koje su objavljeni javno i transparentno.
Dozer je meni na taj post odgovorio člankom iz Index.hr

Kasnije je neko počeo o sirenama, zalijepivši dio mokumentarca u kojem se vidi "sirena".
Dozer na to komentariše sarkastično:
Ma FAKE ba :lol: :lol: :lol: :lol:
Cuj - postoji nesto ovakvo u moru, a mi ne znamo za to :lol: :lol: :lol:

(P.S. Vidi onoga u lijevom cosku i face kad vidje snimak :D )
naravno da ću se smijati i s podsmijehom pričati nekom ko, na moju želju za objašnjenjem nečeg što razumijem i znam nekom ko to očito ne razumije, odgovori s jednim člankom iz nekakvih kvazi-novina.
i nekom ko čak ni svoje informacije ne provjeri.
Rekla/kazala
sumirprimus

#807 Re: Kako nastadosmo - ni iz cega (boga), evolucijom, od vanzemaljaca, ili...?

Post by sumirprimus »

Piramide su zanimljive jer su ih pravili na razlicitim kontinentima a tada su jedni drugim valjda bili nepoznanica ne?nema dokaza da su bili u kontaktu ne?
sizifinho

#808 Re: Kako nastadosmo - ni iz cega (boga), evolucijom, od vanzemaljaca, ili...?

Post by sizifinho »

sumirprimus wrote:Piramide su zanimljive jer su ih pravili na razlicitim kontinentima a tada su jedni drugim valjda bili nepoznanica ne?nema dokaza da su bili u kontaktu ne?
Nema dokaza, i upravu si.
Bile su zanimljive jer su evropejci smatrali ljude iz tog perioda Velikog Egipta glupim, zaostalim, pa je bilo fascinantno kako su ovi sve to uvezali geometrijski pravilno... ali onda su evropejci naišli na pitanje: kako su ti drevni egipćani pomakli ove velike blokove tako daleko.

Tek kasnije su otkrili spise i hartije u kojima se ispostavio mehanizam prenošenja blokova, oblikovanja...
E sad, našao sam davno jedan dobar citat koji se može savršeno prenijeti na ovu temu građenja velikih objekata u stara vremena.
Alien theorists often say that the pyramids (and other ancient temples) couldn’t have been built by such ‘primitive’ ancient people and it’s strange that the pyramids suddenly just appeared out of nowhere

First of all, these ancient peoples were nowhere near as stupid as the people who make such statements. While we may have accumulated knowledge over the centuries, our species’ brains haven’t changed at all in the past few thousand years and ancient people were just as intelligent as we are today.
Dozer

#809 Re: Kako nastadosmo - ni iz cega (boga), evolucijom, od vanzemaljaca, ili...?

Post by Dozer »

@Sizife
Ti tvoji "rezultati" su pravo cool :lol:
Za 1:0 - ja sam napisao 300.000 km/h, a onda se ispravio na 300.000.000m/s. Kako rekoh, to je nesto sta sam ja daaaavno ucio, ali svako ce shvatiti da je "300" osnovna cifra i da nisam bas toliko fulio. Usput, to je ionako potpuno irelevantan podatak za svu ovu raspravu, a tebi sluzi upravo za ono vezano za " nas mentalitet" :wink: Dakle, tanko ti to 1:0

Za 2:0 - Sunce i svjetlo jesu u toj korelaciji, i to je jasno i najvecem idiotu. Ali, nisu ni u kakvoj korelaciji s onim sta je snimio SOHO. Tako da ti je i ovo 2:0 jos tanje. :wink: Btw, fen za kosu i tenk imaju neuporedivo vise korelacija od ovoga sta si ti uzeo kao primjer (motor, struja, topli ispuh, cijev, itd. :-x )

Za 3:0 - Prije svega, drago mi je da si odrastao, good for you :thumbup: . Jos samo da nam kazes koliko si tacno odrastao, bar u decenijama. Zao mi je sto "greske" uvijek pravis na covjekovom imenu - on niti je Pluton, niti Plato, nego - Platon. :D Naravno, zamolicu da mi citiras dio u kojem ja kaazem da "Atlantida postoji" :wink:
Olimp - planina. Bogovi s Olimpa - moguca tema za raspravu o vanzemaljcima :wink: Znaci, i ovo 3:0 ti je vrlo sumnjivo :wink:

4:0 necu ni komemtarisati.

Na kraju, po obicaju si preskocio detalje za koje si skontao da si fulio (iako si fulio i u svemu ovom gore) poput NLO-a. Nazalost, tvoju naravno, dobio si samo 3 linka vezana za njih i njihovo "nepostojanje". Onda si skontao da si se tu izradio, pa cemo to od sad preskakati, a :wink:
sizifinho

#810 Re: Kako nastadosmo - ni iz cega (boga), evolucijom, od vanzemaljaca, ili...?

Post by sizifinho »

Eh, sad se hvatat za slamku.. kasno je.
O čemu ti pričaš, samo ti znaš.
Davno sam prestao pratiti linkove koje lijepiš, mislim da sam stao onda kad si nam dao:
"Šaptače UFO-ima " i pitao nas kako objašnjavamo ljude koji mogu prizvati UFO-ove.
Ne osjećam potrebu da ti sve dokazujem i očito je da si ti mašio poentu zašto sam se usmjerio protiv tvojih idiokracija.
Ne zato što imam nešto protiv tebe, već zato što ti to prezentuješ kao činjenicu, kao dokaz i kao nešto što svi mi moramo uzeti kao nepobitno, a u stvari je u najmanju ruku klimavo, da ne kažem smiješno.

Rezultate sam napravio kao šalu, mojne da se hvataš isuviše ozbiljno za njih, nije ovo sudnica, ovo je forum.

To za fen i tenkove neću razmatrati, valjda će se neko fino nasmijati ujutro uz kafu.
.
Samo post iznad si napisao ovo:
... i onda se pretvaras u standardnog domaceg mentalca koji ce sagovornika pokusati diskreditovati podsmijehom
a idući post pišeš ovo:
Zao mi je sto "greske" uvijek pravis na covjekovom imenu - on niti je Pluton, niti Plato, nego - Platon. :D
A ja kažem da je Plato i tako će ostati
Nisam ja kriv što sam odrastao bilingvalan, a ti nisi. Plato-platon, pluto-pluton, greška grešci, ko o čemu kurva o poštenju
Kaže meni ja diskreditujem podsmjehivanjem, a onda on isti.
Malo smo dvolični, a?

Poenta je ova, pazi sad, da završimo i prestanemo s offtopicom:
vjeruj u šta hoćeš,ali nemoj druge uvjeravati da je tako jer nije. Nije 100%, nije nepobitno, nisu činjenice i nisu dokazi.
Tako je kako je.
Mani se mlaćenja prazne slame, jebi ga, nisi se pronašao u fizici, strana ti je i razumijem to. Ali čovječije je priznati da si pogriješio.

Ti sad nastavi s svojim životom, ja ću sa svojim, previše sam zauzet učenjem i nadogradnjom da bih svoju mladost trošio na forumske rasprave s čikcima starijim, iskusnijim i manje naivnim od mene, niti želim da mi vrhunac života bude rasprava s nekim ko je u egalu sa svime, i bolje zna od ljudi koji troše vrijeme zapravo učeći a ne čitajući nekakve reference po tamo žnj stranicama. I onda mene proziva za bosanski mentalitet a on zapravo prototip.
Al upravu si. Pametnije je provesti 2-3 sata čitajući nešto pa kasnije pričajući kao da znaš to, nego sjediti po 6--7-8 sati dnevno i učit.
Pošten ti meni bio, kako kažu da se stari pas ne uči novim trikovima (ne mislim da si pas, niti te želim uvrijediti) a nije se ni kriva drina ispravila, pa neću ni ja tebe uvjeriti u to da ti ne znaš ono o čemu pričaš kao da znaš.
Ko hoće čitati temu, čitat će je, samo se nadam da će drugi paziti da ne počnu vjerovati u UFO šaptače, jerbo pored šaptača pasa, konja i mačaka, još nam samo fali po nat geo i discovery-u da gledamo i te UFO-šaptače.
sizifinho

#811 Re: Kako nastadosmo - ni iz cega (boga), evolucijom, od vanzemaljaca, ili...?

Post by sizifinho »

Da izađem iz ovog nepotrebnog offtopica, i besciljne rasprave, evo jedan link jako zanimljiv, a uz to i kredibilan, provjerljiv i povjerljiv, nikakva šuhveli priča i tako nešto:

http://www.keckobservatory.org/recent/e ... stest_star

znači zvijezde inače stoje, jer su vezane gravitacijom, ali ovako par zvijezda plutaju, velikim brzinama...
šta ako zvijezda naleti na crnu rupu... neće li je ova usisati?
Gdje onda ide taj singularitet... tolika svjetlost koja ne može pobjeći... u nešto mora otići.

U CERN-u tvrde da bi mogli rekreirati Big Bang sa dovoljno jakim instrumentima. I šta, urade to... stvore mikrouniverzum. I onda sazamo da smo i mi sami dio nečijeg mikrouniverzuma. Interesantno.

Ili recimo crna rupa usisa ovu zvijezdu u svoj singularitet... svi ti atomi i sve te čestice, toliko blizu a taleko daleko, za jedan Big Bang.

Upravo to može biti odgovor na mnoga pitanja o univerzumu.
Image

Zvijezdu pokušava progutat crna rupa ali joj baš i ne ide od ruke.

Crne rupe emitiraju Neutrino čestice, a naša crna rupa, u središtu naše galaksije ih pljuje doslovno. No za tako energetski nabijene čestice, treba izvor... Možda upravo jedna od ovakvih progutanih zvijezda.
Neutrino se jedino može naći u tamnoj masi svemira, koju naši teleskopi ne mogu detektovati.
A zamislite mogućnosti stvari izvan našeg trodimenzionalnog shvatanja koje mi ne možemo pojmiti...
sumirprimus

#812 Re: Kako nastadosmo - ni iz cega (boga), evolucijom, od vanzemaljaca, ili...?

Post by sumirprimus »

e zato i je zanimljivo i spekulativno jer su to stvari koje 99,9% ljudi ne moze ni zamislit.
ali je u ljudskoj prirodi da se zanima,istrazuje...

Nema dokaza, i upravu si.
Bile su zanimljive jer su evropejci smatrali ljude iz tog perioda Velikog Egipta glupim, zaostalim, pa je bilo fascinantno kako su ovi sve to uvezali geometrijski pravilno... ali onda su evropejci naišli na pitanje: kako su ti drevni egipćani pomakli ove velike blokove tako daleko.

Tek kasnije su otkrili spise i hartije u kojima se ispostavio mehanizam prenošenja blokova, oblikovanja...
E sad, našao sam davno jedan dobar citat koji se može savršeno prenijeti na ovu temu građenja velikih objekata u stara vremena.
vidis meni je recimo zanilmljivije zbog cega su nadolazili na taj oblik gradjevine,nego sta su bijeli europejci mislili od tamo nekim divljim plemenima.
a nisu bili komunikacijski uvezani.u sustini malo se toga zna sa sigurnoscu,vecinom se pretpostavlja,nagadja...
joint union

#813 Re: Kako nastadosmo - ni iz cega (boga), evolucijom, od vanzemaljaca, ili...?

Post by joint union »

Ne znam je li neko spominjao, interesantna stvar, mapa Piri Reisa:

https://en.wikipedia.org/wiki/Piri_Reis_map
https://www.uwgb.edu/dutchs/pseudosc/piriries.htm

Zanimljivo, karta je, prema dokumentima, iz 1513 godine, dakle 20-ak godina nakon Kolumbovog otkrica Amerike.
Kartografi su izgleda bili jako ekspeditivni u to vrijeme.

Image
sumirprimus

#814 Re: Kako nastadosmo - ni iz cega (boga), evolucijom, od vanzemaljaca, ili...?

Post by sumirprimus »

pa dobro valjda je dokazano da su vikinzi plovili do obala sjeverne amerike...
dakle davno prije krisa i kompanije..pa i pirije...
joint union

#815 Re: Kako nastadosmo - ni iz cega (boga), evolucijom, od vanzemaljaca, ili...?

Post by joint union »

sumirprimus wrote:pa dobro valjda je dokazano da su vikinzi plovili do obala sjeverne amerike...
dakle davno prije krisa i kompanije..pa i pirije...
Ima onaj Erik Crveni, cini mi se, samo ne znam je li bas dokazano.
No ovdje imas kartu Juzne Amerike, jedino ako su sve obisli, vratili se i kartirali...
sumirprimus

#816 Re: Kako nastadosmo - ni iz cega (boga), evolucijom, od vanzemaljaca, ili...?

Post by sumirprimus »

joint union wrote: Ima onaj Erik Crveni, cini mi se, samo ne znam je li bas dokazano.
No ovdje imas kartu Juzne Amerike, jedino ako su sve obisli, vratili se i kartirali...
Vikinško naselje otkriveno u L'Anse aux Meadows u Terranovi, u Kanadi, i srednjovjekovni islandski tekstovi kao što je 'Saga o Grenlanđanima' ili 'Saga o Eiriku Crvenom', napisane u XIII. stoljeću, upućuju na to da su Vikinzi stigli na obale Sjeverne Amerike već u X. stoljeću.
ili
NORVEŽANKA HELGA INSTAT UŠLA JE U ISTORIJU 1963. GODINE KADA JE NA SEVERNOJ OBALI NJUFAUNDLENDA, ZAJEDNO SA SUPRUGOM, PRONAŠLA OSTATKE NASEOBINE VIKINGA, KOJA SE SASTOJI OD DEVET KUĆICA I KOVAČNICE. METODOM RADIOAKTIVNOG UGLJENIKA C14 UTVRĐENO JE DA SU SAČUVANI ARTEFAKTI U OVOM NASELJU NASTALI OKO 1000. GODINE, ŠTO ODGOVARA VREMENU KADA SU, PREMA SAGI O ERIKU CRVENOM, VIKINZI BORAVILI NA VINLANDU
joint union

#817 Re: Kako nastadosmo - ni iz cega (boga), evolucijom, od vanzemaljaca, ili...?

Post by joint union »

sumirprimus wrote:
joint union wrote: Ima onaj Erik Crveni, cini mi se, samo ne znam je li bas dokazano.
Vikinško naselje otkriveno u L'Anse aux Meadows u Terranovi, u Kanadi, i srednjovjekovni islandski tekstovi kao što je 'Saga o Grenlanđanima' ili 'Saga o Eiriku Crvenom', napisane u XIII. stoljeću, upućuju na to da su Vikinzi stigli na obale Sjeverne Amerike već u X. stoljeću.
ili
NORVEŽANKA HELGA INSTAT UŠLA JE U ISTORIJU 1963. GODINE KADA JE NA SEVERNOJ OBALI NJUFAUNDLENDA, ZAJEDNO SA SUPRUGOM, PRONAŠLA OSTATKE NASEOBINE VIKINGA, KOJA SE SASTOJI OD DEVET KUĆICA I KOVAČNICE. METODOM RADIOAKTIVNOG UGLJENIKA C14 UTVRĐENO JE DA SU SAČUVANI ARTEFAKTI U OVOM NASELJU NASTALI OKO 1000. GODINE, ŠTO ODGOVARA VREMENU KADA SU, PREMA SAGI O ERIKU CRVENOM, VIKINZI BORAVILI NA VINLANDU
Postujem, citao sam o tome, no opet kazem Juzna Amerika, dole garant nisu bili...
sumirprimus

#818 Re: Kako nastadosmo - ni iz cega (boga), evolucijom, od vanzemaljaca, ili...?

Post by sumirprimus »

ha jebiga u hiljadu godina,puse sjeverac puse i puse, jednom valjda zapuse i prema jugu.misim kad su vec plovili svugdje i vjerovatno nisu imali strah od plovidbe u nepoznato,gdje nijedan cojvek prije plovio nije :D
joint union

#819 Re: Kako nastadosmo - ni iz cega (boga), evolucijom, od vanzemaljaca, ili...?

Post by joint union »

sumirprimus wrote:ha jebiga u hiljadu godina,puse sjeverac puse i puse, jednom valjda zapuse i prema jugu.misim kad su vec plovili svugdje i vjerovatno nisu imali strah od plovidbe u nepoznato,gdje nijedan cojvek prije plovio nije :D
Valjda zapuse :D
Takvu teoriju sam nekad davno citao u Marti Misteriji, cini mi se. Nesto kao zene Vikinga se pokupe i odu od muskaraca koji su htjeli da se vrate kuci iz Amerike.
Pa one furaju dole na jug, i od njih postanu Amazonke. Ne sjecam se detalja, davno je to bilo...
pemanapemani

#820 Re: Kako nastadosmo - ni iz cega (boga), evolucijom, od vanzemaljaca, ili...?

Post by pemanapemani »

Teorija o Bogu.
Teorija o evoluciji.
Teorija o vanzemaljcima.
Teorijao širenju/skupljanju svemira...

Zašto je jedna teorija važnija od druge, kada nema materijalnih dokaza niti za jednu teoriju?

Koliko je tema "glupa" pokazuje činjenica (ne teorija), da su se pojedinci 20 puta javno odjavili sa teme zato što je "preglupa", pa su se opet vraćali zaboravljajući patetično napuštanje teme.
Dozer

#821 Re: Kako nastadosmo - ni iz cega (boga), evolucijom, od vanzemaljaca, ili...?

Post by Dozer »

sizifinho wrote:Da izađem iz ovog nepotrebnog offtopica, i besciljne rasprave, evo jedan link jako zanimljiv, a uz to i kredibilan, provjerljiv i povjerljiv, nikakva šuhveli priča i tako nešto:

http://www.keckobservatory.org/recent/e ... stest_star

znači zvijezde inače stoje, jer su vezane gravitacijom, ali ovako par zvijezda plutaju, velikim brzinama...
šta ako zvijezda naleti na crnu rupu... neće li je ova usisati?
Gdje onda ide taj singularitet... tolika svjetlost koja ne može pobjeći... u nešto mora otići.

U CERN-u tvrde da bi mogli rekreirati Big Bang sa dovoljno jakim instrumentima. I šta, urade to... stvore mikrouniverzum. I onda sazamo da smo i mi sami dio nečijeg mikrouniverzuma. Interesantno.

Ili recimo crna rupa usisa ovu zvijezdu u svoj singularitet... svi ti atomi i sve te čestice, toliko blizu a taleko daleko, za jedan Big Bang.

Upravo to može biti odgovor na mnoga pitanja o univerzumu.
Zvijezdu pokušava progutat crna rupa ali joj baš i ne ide od ruke.

Crne rupe emitiraju Neutrino čestice, a naša crna rupa, u središtu naše galaksije ih pljuje doslovno. No za tako energetski nabijene čestice, treba izvor... Možda upravo jedna od ovakvih progutanih zvijezda.
Neutrino se jedino može naći u tamnoj masi svemira, koju naši teleskopi ne mogu detektovati.
A zamislite mogućnosti stvari izvan našeg trodimenzionalnog shvatanja koje mi ne možemo pojmiti...
Sve ovo je upravo ono o cemu ja cijelo vrijeme pricam i sta ja, zapravo, tvrdim i kazem da su cinjenice - mi jos uvijek nemamo pojma. Nase ukupno znanje o svemiru se moze porediti s Neutrino cesticom.
Za boldirano - sta ako ta zvijezda bude izbacena na drugi kraj svemira, koji mi uopste jos i ne vidimo? Sta ako su crne rupe, u stvari, te nekakve crvotocine i kratice izmedju raznih dijelova svemira?

Ili, sta ako su crne rupe nesto poput kucnog miksera, koji svojimm mjesalicama i njihovom rotacijom uvlaci u sebe okolno tijesto, a onda ga izbaci ispod sebe, a nova/stara masa tijesta stalno gura ono prethodno opet na vanjski rub zdjele, neuporedivo brze nego je uvuceno...? Pa ga opet uvuce, pa opet izbaci, i tako u nedogled...?
Sta ako je svemir, u stvari, konstantne velicine i mase, ali mi trenutno imamo privid da se on siri jer se nalazimo na nekom rubu neke crne rupe (miksera) i jos nas nije pocela povlaciti sebi, ali vidimo objekte koje jeste uvukla ko zna kada, a onda ih izbacila i koji se sada udaljavaju od nas...?
Mikser je zaista dobar primjer ovog efekta... Upali i pogledaj sta se desava s nekom fluidnom masom koja nije pregusta...
Mi znamo da crne rupe postoje i da usisavaju sve, ali - sta se desava sa svim tim tijelima koje crne rupe usisaju, o tome, realno, ne znamo nista... I necemo ni znati sve dok ne udjemo u neku od njih. Mada, meni se ideja ulaska u eventualni mikser nikako ne svidja :)

A, moram te upitati, apropo ranije diskusije vezane za Neutrine - ispada da Neutrini, ipak, nisu uvijek neutralne cestice nego da postoje i one nabijene energijom. Takodjer, s obzirom na kolicinu neutrina koja svake sekunde prolazi kroz kvadratni cm svega na Zemlji (oko 65 milijardi), a koji su proizvod nuklearnih reakcija na Suncu i koji se nazivaju solarni neutrini, zar nije logicno da oni imaju i odredjenu energiju?
Ovo te pitam ne da bih se raspravljao, nego cisto da ne bude da sam nesto lagao kada sam pricao o onome sta sam licno gledao vezano za one prototipove uredjaja koji koriste neutrine kao izvor energije.
sizifinho

#822 Re: Kako nastadosmo - ni iz cega (boga), evolucijom, od vanzemaljaca, ili...?

Post by sizifinho »

Dozer wrote: Sve ovo je upravo ono o cemu ja cijelo vrijeme pricam i sta ja, zapravo, tvrdim i kazem da su cinjenice - mi jos uvijek nemamo pojma. Nase ukupno znanje o svemiru se moze porediti s Neutrino cesticom.
Za boldirano - sta ako ta zvijezda bude izbacena na drugi kraj svemira, koji mi uopste jos i ne vidimo? Sta ako su crne rupe, u stvari, te nekakve crvotocine i kratice izmedju raznih dijelova svemira?

Ili, sta ako su crne rupe nesto poput kucnog miksera, koji svojimm mjesalicama i njihovom rotacijom uvlaci u sebe okolno tijesto, a onda ga izbaci ispod sebe, a nova/stara masa tijesta stalno gura ono prethodno opet na vanjski rub zdjele, neuporedivo brze nego je uvuceno...? Pa ga opet uvuce, pa opet izbaci, i tako u nedogled...?
Sta ako je svemir, u stvari, konstantne velicine i mase, ali mi trenutno imamo privid da se on siri jer se nalazimo na nekom rubu neke crne rupe (miksera) i jos nas nije pocela povlaciti sebi, ali vidimo objekte koje jeste uvukla ko zna kada, a onda ih izbacila i koji se sada udaljavaju od nas...?
Mikser je zaista dobar primjer ovog efekta... Upali i pogledaj sta se desava s nekom fluidnom masom koja nije pregusta...
Mi znamo da crne rupe postoje i da usisavaju sve, ali - sta se desava sa svim tim tijelima koje crne rupe usisaju, o tome, realno, ne znamo nista... I necemo ni znati sve dok ne udjemo u neku od njih. Mada, meni se ideja ulaska u eventualni mikser nikako ne svidja :)

A, moram te upitati, apropo ranije diskusije vezane za Neutrine - ispada da Neutrini, ipak, nisu uvijek neutralne cestice nego da postoje i one nabijene energijom. Takodjer, s obzirom na kolicinu neutrina koja svake sekunde prolazi kroz kvadratni cm svega na Zemlji (oko 65 milijardi), a koji su proizvod nuklearnih reakcija na Suncu i koji se nazivaju solarni neutrini, zar nije logicno da oni imaju i odredjenu energiju?
Ovo te pitam ne da bih se raspravljao, nego cisto da ne bude da sam nesto lagao kada sam pricao o onome sta sam licno gledao vezano za one prototipove uredjaja koji koriste neutrine kao izvor energije.
crna rupa i crvotočina su dva, esencijalno različita pojma, i nipošto se ne mogu miješati u jedan. Ovo o čemu ti pričaš je "bijela rupa". Pogledaj po netu.

Za neutrino, ti si tvrdio da su napravili uređaj koji to koristi kao energiju. Dok neutrino ima svoju energiju, evo ti pa pročitaj:
Neutrinos do not carry any electric charge, which means that they are not affected by the electromagnetic force that acts on charged particles, and are leptons, so they are not affected by the strong force that acts on particles inside atomic nuclei. Neutrinos are therefore affected only by the weak subatomic force and by gravity. The weak force is a very short-range interaction, and gravity is extremely weak on the subatomic scale. Thus, neutrinos typically pass through normal matter unimpeded and undetected.
Dozer

#823 Re: Kako nastadosmo - ni iz cega (boga), evolucijom, od vanzemaljaca, ili...?

Post by Dozer »

sizifinho wrote: crna rupa i crvotočina su dva, esencijalno različita pojma, i nipošto se ne mogu miješati u jedan. Ovo o čemu ti pričaš je "bijela rupa". Pogledaj po netu.
Fakat me fasciniras... Hajde, molim te, procitaj sta sam sve tacno napisao za ovo...a onda se potrudi da shvatis da ja nista nisam tvrdio i rekao da su cinjenice, nego je sve pod "sta ako...?".
Osim, ako ti ne tvrdis da su ove pretpostavke o bijelim rupama nesto vise od pretpostavki, kao i da znamo sta se desava s materijom koju usisaju crne rupe...?
Za neutrino, ti si tvrdio da su napravili uređaj koji to koristi kao energiju. Dok neutrino ima svoju energiju, evo ti pa pročitaj:
Za ovo, hajde budi drug pa se vrati i procitaj sta sam napisao. Ovo sto ti tvrdis nisam sigurno, nego sam napisao da postoji prototip uredjaja koji neutrine koristi kao izvor energije (logicno), a ne kao energiju, tj. da ih prikuplja i onda nekako pretvara u energiju. Takodjer sam napisao da me ne pitas kako, jer - nemam pojma.
sizifinho

#824 Re: Kako nastadosmo - ni iz cega (boga), evolucijom, od vanzemaljaca, ili...?

Post by sizifinho »

pošteno, ne da mi se vraćati, sve je tako kako si napisao. Postaju peglativne rasprave, gube žar. Vidimo se kad se opet rasplamsa nečim svježim i interesantnim.
Dozer

#825 Re: Kako nastadosmo - ni iz cega (boga), evolucijom, od vanzemaljaca, ili...?

Post by Dozer »

Pa, da ne izvrces sve sto napisem, ne bi bilo ni rasprave ;)

Ali, evo...ja sam nasao, posto je tebi mrsko. Cisto da ti dokazem ;)
Dozer wrote: str. 16........... Cak je napravljen i prototip uredjaja, tacnije 2, koji su uspjesno funkcionisali, i to na frapantno jednostavan nacin - jedan je jednostavno crpio/privlacio Neutrine iz zemlje, sa dubine od nekih 7-10m (iz zemlje, jer je potvrdjeno da se na toj dubini Neutrini koncentrisu), konvertovao ih u struju i sprovodio do razvodne kutije i sata na kuci. Drugi ih je prikupljao iz zraka, preko tanjira slicnom satelitskom ali precnika 30-ak cm, konvertovao u struju i onda na isti nacin slao u kucu. Razlika je bila u tome sto je "zracni" uredjaj radio samo na dnevnom svjetlu, dok po noci nije posto nema Sunca, a "zemljani" radi i danju i nocu jer se Neutrini zadrzavaju u zemlji.
I upravo je ovo radjeno na bazi teslinih tvrdnji o slobodnoj i neogranicenoj energiji svuda oko nas.
Last edited by Dozer on 07/09/2015 14:18, edited 1 time in total.
Post Reply