PC gamerske konfiguracije
Moderator: Benq
-
winkiewinkie
#801 Re: PC gamerske konfiguracije
R9 270, po meni se ispod nje i GTX 950 ne isplati ništa uzimati za iole ozbiljniji gaming
-
Pirija
- Averus
#803 Re: PC gamerske konfiguracije
Prva stvar: otvori ovo http://www.tomshardware.com/reviews/gam ... 107-7.html
Malo skrolaj dole i vidjećeš spisak grafičkih, poredan prema performansama u igrama.
Druga stvar, ako se odlučiš za r9 270X, radije uzmi r9 270. Razlika u novcu nije velika, ali zašto bacati pare, kad možeš i sam overclockati 270ku i imati isti klinac za manje love. Naravno, ako nemaš iskustva i znanja oko overclocka, onda bolje idi na sigurno.
GTX 660 je zvijer, ali dosta stara zvijer tako da te na duže staze neće usrećiti.
Moj rezon je: "Ako imam novca za nVidia grafičku - uzimam nVidia. Ako nemam novca za nVidia, uzimam AMD"
Uzimajući sve u obzir što je napisano, mislim da ti je r9 270 bolja opcija
Malo skrolaj dole i vidjećeš spisak grafičkih, poredan prema performansama u igrama.
Druga stvar, ako se odlučiš za r9 270X, radije uzmi r9 270. Razlika u novcu nije velika, ali zašto bacati pare, kad možeš i sam overclockati 270ku i imati isti klinac za manje love. Naravno, ako nemaš iskustva i znanja oko overclocka, onda bolje idi na sigurno.
GTX 660 je zvijer, ali dosta stara zvijer tako da te na duže staze neće usrećiti.
Moj rezon je: "Ako imam novca za nVidia grafičku - uzimam nVidia. Ako nemam novca za nVidia, uzimam AMD"
Uzimajući sve u obzir što je napisano, mislim da ti je r9 270 bolja opcija
- avaks
#804 Re: PC gamerske konfiguracije
GTX 950 volja koliko ja vidim, neće je uzimati da sintetičke benchmarke radi. Pogledaj u igrama FPS jbt.Pirija wrote:ne bih bas rekao
http://gpuboss.com/gpus/Radeon-R9-270X- ... ce-GTX-950
Evo test recimo:
https://www.techpowerup.com/reviews/MSI ... ing/6.html
U svim igrama (krenete redom, ima ih 10ak i više na testu) ima dobar FPS na 1080p i lakta se sa 270x i 285 više nego sa 270, manje struje vuče, i po meni bolja opcija i od 750ti i GTX 960 a može se uzeti za 300KM.
-
winkiewinkie
#805 Re: PC gamerske konfiguracije
Samo što sa GTX 950 i bilo kojom 9## neće dobiti punu DX 12 podršku.
- Qler
#806 Re: PC gamerske konfiguracije
Meni R9 270x u nekim igrama ima losiji FPS od stare 6870... znaci za sad sigurno na MK X i na SC2 HotS... ne znam kako, ali pogotovo na SC-u kad igram 4v4 i kad se zaguzva to je katastrofa... prije sam regualra mogao igrati, sad patnja ziva, padne FPS katastofa... Moguci problem je sto sam na insider build-u na Windows 10... drivere sam sve ocistio, sa driver sweeper, sve pobrisao, sredio i snimio nanovo, i kao bolje je malo ali opet nije to to. SC2 na mojoj konfi bi trebao da ga mogu dva puta pokrenuti i igrati...
- skafiskafsnjak
#807 Re: PC gamerske konfiguracije
Koji cooler kupiti za fx 6300 ... posto je njihov fabricki smece ..
- Averus
#808 Re: PC gamerske konfiguracije
Ne treba ti ništa dalje od
CoolerMaster Hyper 212 +
Imam ga, samo mogu pohvaliti
CoolerMaster Hyper 212 +
- avaks
#809 Re: PC gamerske konfiguracije
Potpisujem, mada su sada EVO izvedpe pošto je ovo starkeljaAverus wrote:Ne treba ti ništa dalje od
CoolerMaster Hyper 212 +
- p206
- Maharadza
#811 Re: PC gamerske konfiguracije
Ma i kod tih EVO verzija samo ima komplet bakarna "baza" dok kod stare verzije nije!avaks wrote:Potpisujem, mada su sada EVO izvedpe pošto je ovo starkeljaAverus wrote:Ne treba ti ništa dalje od
CoolerMaster Hyper 212 +

Naravno, ova druga je bolja i efikasnija, ali govorimo o 2-3%!
- hopi
#812 Re: PC gamerske konfiguracije
raja imam čudan problem već neko vrijeme, u zadnje vrijeme malo češće,
pc se ugasi sam od sebe, nekada u igri, nekada samo dok bezze gledam po netu, nekad nakon pola sata, 2 sata, nekada se ne ugasi čitav dan. Pogledao sam po netu moguće uzroke, pc redovno čistim i trudim da je sve pod konac.
visoka temp- mislim da nije, iako north bridge nekada ima malo višu, cpu, grafa, diskovi sve ok temperature, imam 3 dodatna ventilatora, naprijed, nazad, iznad cpu, svi pravilno okrenuti. Napajanje isto jedva da bude mlako, ne smrdi. Napajanje je thermaltake, 630W, modularno. , gigabyte matična, fx 6300, 8gb ddr3, asus r265 2Gb.
dodatak problemu je da nakon što se sam ugasi komp, ponekada (ne uvijek) neće da upali, pa moram nazad na napajanju prekidač gasiti, čekati, mrdati kablove unutra, skidati sa matične, i šta sve ne da se smiluje da upali. Iako neće da se upali napajanje daje struju još- tj barem svijetli miš i lampica na grafičkoj. I zbog toga mislim ne mogu biti siguran da je u napajanju problem, možda bi i matična mogla problem praviti ili čak nešto treće.
Obje komponente nisu baš jeftine da ih tek tako zamjenim, šta još da uradim, provjerim, neka ideja?
pc se ugasi sam od sebe, nekada u igri, nekada samo dok bezze gledam po netu, nekad nakon pola sata, 2 sata, nekada se ne ugasi čitav dan. Pogledao sam po netu moguće uzroke, pc redovno čistim i trudim da je sve pod konac.
visoka temp- mislim da nije, iako north bridge nekada ima malo višu, cpu, grafa, diskovi sve ok temperature, imam 3 dodatna ventilatora, naprijed, nazad, iznad cpu, svi pravilno okrenuti. Napajanje isto jedva da bude mlako, ne smrdi. Napajanje je thermaltake, 630W, modularno. , gigabyte matična, fx 6300, 8gb ddr3, asus r265 2Gb.
dodatak problemu je da nakon što se sam ugasi komp, ponekada (ne uvijek) neće da upali, pa moram nazad na napajanju prekidač gasiti, čekati, mrdati kablove unutra, skidati sa matične, i šta sve ne da se smiluje da upali. Iako neće da se upali napajanje daje struju još- tj barem svijetli miš i lampica na grafičkoj. I zbog toga mislim ne mogu biti siguran da je u napajanju problem, možda bi i matična mogla problem praviti ili čak nešto treće.
Obje komponente nisu baš jeftine da ih tek tako zamjenim, šta još da uradim, provjerim, neka ideja?
- Benq
- Moderator
#813 Re: PC gamerske konfiguracije
@hopi , promijeni napojnu , imao sam isti problem na jednom starijem racunaru.
- hopi
#814 Re: PC gamerske konfiguracije
ma ja i ja sumnjam na napojnu
zna li neko možda vrijedi li to nositi na servis (možda je još pod garancijom moram provjeriti) ili se ne isplati peglati s tim, prikopčali bi je, vidjeli da radi i vratili mi je, bila je oko 150KM
zna li neko možda vrijedi li to nositi na servis (možda je još pod garancijom moram provjeriti) ili se ne isplati peglati s tim, prikopčali bi je, vidjeli da radi i vratili mi je, bila je oko 150KM
- Benq
- Moderator
#815 Re: PC gamerske konfiguracije
Ako je pod garancijom onda odnesi da ti je zamjene ili naprave jer 150KM nije malo.. samo ako je odneses nemoj ocekivati da ce se to rijesit u par dana jer se takvi slucajevi testiraju po mjesec dana , najvise zbog aljkavosti servisera jer im je mrsko testirat jednu napojnu. S druge strane ima servisa koji ce ti bukvalno kroz 24 sata dati drugu napojnu a tvoju poslat odakle je i dosla.. sve zavisi u kojoj radnji si je kupio.
Kod tebe je fazon sto se to gasenje racunara random desava pa zato treba i vremena da se testira , lakse bi bilo da ne radi nikako.
Kod tebe je fazon sto se to gasenje racunara random desava pa zato treba i vremena da se testira , lakse bi bilo da ne radi nikako.
- skafiskafsnjak
#816 Re: PC gamerske konfiguracije
Ljudi ....
Konfa je fx 6300 , r9 270 i 4gb rama.
E sad, cooler procesora je onaj fabricki i nije pohvaljen .
Sta mi je prioriter , novi cooler ili jos 4gb ram ?
Konfa je fx 6300 , r9 270 i 4gb rama.
E sad, cooler procesora je onaj fabricki i nije pohvaljen .
Sta mi je prioriter , novi cooler ili jos 4gb ram ?
- Benq
- Moderator
#817 Re: PC gamerske konfiguracije
Svaka tebi cast kad mozes slusat buku koju pravi stock cooler ... ja sam uspio NEKAKO par sati i to zato sto su radnje bile zatvorene , ali vec ujutro sam otrcao da kupim Hyper 212
.
Uglavnom ako si ti zadovoljan tim stock coolerom i temperaturama procesora s njim , onda radije uzmi jos 4GB memorije i stavi u dual channel.
Uglavnom ako si ti zadovoljan tim stock coolerom i temperaturama procesora s njim , onda radije uzmi jos 4GB memorije i stavi u dual channel.
- skafiskafsnjak
#818 Re: PC gamerske konfiguracije
Pa i ja sam to nesto kontao ...najbitnij su mi temperature... ako su ok temperature, bolje neko vrijeme slusati procesor i imati 8gb rama nego tisinu s 4gb
- Benq
- Moderator
#819 Re: PC gamerske konfiguracije
Neces imati nikakvih problema ni sa stock coolerom osim sto je bucan i temperature su nesto vece u odnosu na aftermarket coolere, a u tvom slucaju bolje ici na vise memorije a kasnije nekad nadjes polovan cooler za 30-40KM i miran si.
-
winkiewinkie
#820 Re: PC gamerske konfiguracije
LC CC 95 je 32KM i hladio bi dosta bolje od stock coolera i mogao bi ga malo cak i clocknut , probaj to nekako uklopiti sa 4GB RAMa ( 45KM u winwinu najjeftiniji DDR3 1600 MHz)
- Arslan_11
#821 Re: PC gamerske konfiguracije
Ako ti je istekla garancija otvori je, ili odnesi u neki servis, i vidi ima li napuhan/ih kondenzatora.hopi wrote:raja imam čudan problem već neko vrijeme, u zadnje vrijeme malo češće,
-
T-pain
#822 Re: PC gamerske konfiguracije
ismo isti problem samo sto se kod mene gasio samo u igricama ( napojna vrisnula )Arslan_11 wrote:Ako ti je istekla garancija otvori je, ili odnesi u neki servis, i vidi ima li napuhan/ih kondenzatora.hopi wrote:raja imam čudan problem već neko vrijeme, u zadnje vrijeme malo češće,
-
winkiewinkie
#823 Re: PC gamerske konfiguracije
Arslan_11 wrote: Ako ti je istekla garancija otvori je, ili odnesi u neki servis, i vidi ima li napuhan/ih kondenzatora.
Ni slučajno sam otvarati napojnu
- Benq
- Moderator
#824 Re: PC gamerske konfiguracije
Sto ? Jel bomba? Ja sam sebi popravio 3-4 napojne , nisam imao garanciju pa nisam htio da me servisi pucaju po usima.winkiewinkie wrote:Arslan_11 wrote: Ako ti je istekla garancija otvori je, ili odnesi u neki servis, i vidi ima li napuhan/ih kondenzatora.
Ni slučajno sam otvarati napojnu
- Arslan_11
#825 Re: PC gamerske konfiguracije
Zto sam i rekao ili neka nosi u servis.
Nije to ni toliko opasno. Iskljucis iz struje racunar i upalis ga, cesto se tada zavrte malo ventovi. Ostavis pola sata sat napojnu i do tada bi trebalo daxsu se kondenzatori ispraznili. Naravno i tada oprez, i samo skinuti poklopac napojne.
Nije to ni toliko opasno. Iskljucis iz struje racunar i upalis ga, cesto se tada zavrte malo ventovi. Ostavis pola sata sat napojnu i do tada bi trebalo daxsu se kondenzatori ispraznili. Naravno i tada oprez, i samo skinuti poklopac napojne.