FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post Reply
It_is_a_Leclerc

#801 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by It_is_a_Leclerc »

Dobar i kvalitetan zakon. :thumbup: Podrška vladi, iako ga je vjerovatno pisao neko iz MMF-a
Captain Ahab

#802 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by Captain Ahab »

It_is_a_Leclerc wrote:Dobar i kvalitetan zakon. :thumbup: Podrška vladi, iako ga je vjerovatno pisao neko iz MMF-a
Zakon slican kao u vecini zapadnih zemalja...
lelooo

#803 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by lelooo »

Captain Ahab wrote:
It_is_a_Leclerc wrote:Dobar i kvalitetan zakon. :thumbup: Podrška vladi, iako ga je vjerovatno pisao neko iz MMF-a
Istina sličan je i poslodavcima daje širi prostor da rade, zarade pare, zaposle nove radnike i povećaju im plate.
Al u q.
Kako je ovo Bosna i Balkan, praktično će ovo proizvesti inflaciju povremenog rada, neplacenog i slabo plaćenog i zapošljavanje onog jeftinijeg na tri mjeseca i otkaz itd.
A gazda za to vrijeme se bogati, a ova sirotinja nek crkne ili tuži gazdu a sad ga ni zakon ne štiti.
A državna stoka svakako ima svoj zakon i ne tiče ih se ovo.
Glasali ste, gladujte.
mirzadelibasic

#804 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by mirzadelibasic »

gidra wrote:
mirzadelibasic wrote:Možda zato što se ukida rad na neodredjeno vrijeme i kolektivni ugovor ograničava na tri godine. :-)
ne ukida se neodređeno, pročitaj prijedlog, imaš na klixu. Za kolektivni si upravu.
Image
Moja greška, nisam na vrijeme pročitao zakon već gledao na vijestima i oni baš ovo za neodredjeno vrijeme spomenuse. Živio.
mmaar

#805 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by mmaar »

Sve covjek rekao!
Last edited by mmaar on 23/07/2015 18:06, edited 1 time in total.
mmaar

#806 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by mmaar »

Procitah ga cijelog :shock: :shock: :shock:

Kao da ga je sastavio sam Hitler na vrhuncu nadahnuca.

Samo ovo "vrijeme pripravnosti" znaci da nikad necete imati mira, gotovo potpuno ukidanje prava na strajk, zastara potrazivanja placa, sta sve ne.

Tajkuni, Cengici i njihove marionete su stvarno ludi ako misle da ce radnici ovo prihvatiti tek tako. Pa ovo je smrtna presuda svakom radniku, njihovoj djeci i svim generacijama koje dolaze, a hajte vi o budzetlijama i radnicima kod privatnika, iako je nepovoljan za sve, a posebno ce ovim drugim tek svanuti crna zora ako ovo prodje.
kamen spoticanja

#807 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by kamen spoticanja »

No more balkanski socijalizam u kome uhljebljeni zive ko lordovi a nejac lomi ledja za iste...
Sad liberalizirat privatni sektor ukiniti idiotske takse i otimanja...inspekcijske sluzbe dovesti u red i taman...
Pa da nam javni sektor bude toliko popularan da u njemu.posao traze samo osobe s fizickim i mentalnim invaliditetom
Captain Ahab

#808 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by Captain Ahab »

lelooo wrote:
Captain Ahab wrote:
Istina sličan je i poslodavcima daje širi prostor da rade, zarade pare, zaposle nove radnike i povećaju im plate.
Al u q.
Kako je ovo Bosna i Balkan, praktično će ovo proizvesti inflaciju povremenog rada, neplacenog i slabo plaćenog i zapošljavanje onog jeftinijeg na tri mjeseca i otkaz itd.
A gazda za to vrijeme se bogati, a ova sirotinja nek crkne ili tuži gazdu a sad ga ni zakon ne štiti.
A državna stoka svakako ima svoj zakon i ne tiče ih se ovo.
Glasali ste, gladujte.
A kakva je situacija sada?
sumirprimus

#809 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by sumirprimus »

dobro je ovo uvijek moze gore..
mmaar

#810 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by mmaar »

kamen spoticanja wrote:
No more balkanski socijalizam u kome uhljebljeni zive ko lordovi a nejac lomi ledja za iste...
Sad liberalizirat privatni sektor ukiniti idiotske takse i otimanja...inspekcijske sluzbe dovesti u red i taman...
Pa da nam javni sektor bude toliko popularan da u njemu.posao traze samo osobe s fizickim i mentalnim invaliditetom
Ima li kraja vise tom idiotizmu?
kamen spoticanja

#811 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

mmaar wrote:
kamen spoticanja wrote:
Ima li kraja vise tom idiotizmu?
Kojem? Idiotizmu percepcije drzave kao najboljeg poslodavca u kome se plata prima radio ili ne radio...u kojem se stimulise nerad i bolovanja bez kraja...u kome najbezobrazniji prolaze najbolje?
Pa menscini da se kraj primakao
iz zadnje klupe

#812 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by iz zadnje klupe »

Pročitao sam zakon , nisam pravnik, jedino su mi kazne male za prekršaje, ostalo mi sve gleda ok...

I sam sam pod kolektivnim ugovorom, prije toga sam radio kod privatnika, i sad bi ja trebo reći, uaaa vlada.... :-)

Kad ljudi počnu gledati i misliti i na druge, a ne samo na vlastitu guzicu, tek onda možemo očekivati da nam svima bude bolje

Ovo su pisali EU komesari, a našima samo potureno na potpis, bi hodže tipa Softića iz SDA stavio u zakon zabranu diskriminacije po osnovu spolnog opredjeljenja, :lol:
Captain Ahab

#813 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by Captain Ahab »

iz zadnje klupe wrote:Pročitao sam zakon , nisam pravnik, jedino su mi kazne male za prekršaje, ostalo mi sve gleda ok...

I sam sam pod kolektivnim ugovorom, prije toga sam radio kod privatnika, i sad bi ja trebo reći, uaaa vlada.... :-)

Kad ljudi počnu gledati i misliti i na druge, a ne samo na vlastitu guzicu, tek onda možemo očekivati da nam svima bude bolje

Ovo su pisali EU komesari, a našima samo potureno na potpis, bi hodže tipa Softića iz SDA stavio u zakon zabranu diskriminacije po osnovu spolnog opredjeljenja, :lol:
Konacno neko da je procitao zakon :D :thumbup:
sunceKOtepsija

#814 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by sunceKOtepsija »

Federalna ministrica financija Jelka Milićević izjavila je u četvrtak u Mostaru kako su pokrenute sve aktivnosti oko zaduživanja Federacije kod komercijalnih banaka u iznosu od 200 milijuna maraka, koliko trenutno nedostaje sredstava u proračunu.

Ona je u izjavi za medije naglasila kako će uvjeti kod banaka, što se tiče kamata i grace perioda, biti slični kao i s MMF-om.

Istaknula je i kako je Federalna vlada pokrenula aktivnosti na racionalizaciji svih mogućih troškova, čime bi se do kraja godine trebalo uštedjeti oko 20 milijuna maraka.

(Fena)
jao_situacije

#815 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by jao_situacije »

volim ove teme tačno vidiš ove uhljebljene
:izet: :izet:
Novak20

#816 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by Novak20 »

jao_situacije wrote:volim ove teme tačno vidiš ove uhljebljene
:thumbup: Tačno vidiš i stranačke aktiviste.
jao_situacije

#817 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by jao_situacije »

Novak20 wrote:
njih već napamet znam :mrgreen:
walk_M-A-N

#818 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by walk_M-A-N »

Ja danas gledam ide masa,čujem galama, evo reko' protesta za Zakon o radu.. kad ono priđu, idu Manijaci na utakmicu.. I na Klix-u aktuelno Vučić.. ma marš, kakav Vučić, ovo nam je ŽIVOTNO pitanje.
mmaar wrote:
Sve covjek rekao!
"Prof. Dr Slobodan Komazec, Vodeći Srpski Ekonomista" jer je ista priča i u BiH i u Srbiji i svim takvim zemljama trećeg svijeta. Podsjeća me na Nikolu Grabovca i Aleksu Milojevića.
Da li je sve rekao? U jednoj rečenici "Sukob rada i kapitala" jer se samo to problematizira. Jeste onima koji razumiju. u stanju su slušati 35 minuta itd, a to je nažalost manjina.
Molim da se ne hvale oni koji su pročitali ovaj prijedlog, ali nisu i sada važeći zakon, i ne razumiju rješenja u njima i posljedice na radne odnose i sudske postupke.

Fino kaže ovaj pr.dr.: "ovo je gubitak prava radnika stečenih u 100 godina", "iznajmljivanje radnika" dok su mladi i zdravi..."ukidanje stalnog radng mjesta", "cilj nije podsticanje rasta zaposlenosti već potčinjavanje radničke klase da se prigrabi domaća akumualcija i stvaraju države kolonije".
Gledam što glupe što naručene što stranačke komentare (od komentatora koji imaju dnevno 10 postova u prostim rečenicama) tipa e neka ukine onim koji su se uvalili, uhljabima, budžetlijama... Super, zavadi pa usvoji. Ne kontaju da je svima gore, pa i zaposleniku kod privatnika kojeg sada poslodavac vara protiv zakona, a sada će ga lakše ...
Da bi se to razumjelo, treba znati da su bogati u svijetu sve bogatiji, basnoslovno, imaju i iznosi... To je taj neoliberalni kapitalizam. A i kod nas ide tim putem.

Da, prosjek u EP je prevelik, ali ovo jednostavno lažu, i o iznosima, i jednakosti :-) :
http://www.klix.ba/vijesti/bih/novalic- ... /150723093
Ministrica financija Jelka Milićević je kao primjer nejednakosti plaća navela kako minimalna plaća u FBiH iznosi oko 370 maraka, dok s druge, pak, strane prosječna plaća u državnoj upravi iznosi 1600, u elektroprivredama 1800 maraka itd.
Tome će se kako je kazala, novim zakonom stati ukraj, te će se stvoriti jednaki preduvjeti za sve.
Milićević je jedna Čovićeva kriminalka, oslobođena optužbi na Kantonalnom sudu, kao i on. Ali kakva manipulatorka, čuj upoređuje minimalnu platu sa ovim lažnim iznosima. Da ne pričamo da treba tačno navesti po radnim mjestima, ali propala bi onda priča...

O Fadilu sve najgore..
Novalić se posebno obrušio na važeće kolektivne ugovore u kojima, kako je kazao, izuzetnu prednost imaju uposlenici javnog, energetskog, telekomunikacijskog i komunalnog sektora, dok u njima nikakvu prednost nemaju tekstilna, metalna industrija i sl. Dodao je kako su trenutno važeći kolektivni ugovori imali neograničen vijek trajanja, dok će novi biti ograničeni na znatno kraće razdoblje.
Naglasio je i kako je krajnje vrijeme da se kao društvo suočimo sa socijalnom nejednakošću koju trenutno imamo i u kojoj, primjerice, postoje oni koji su u potpunosti zadovoljni i koji nemaju granica u svojim zahtjevima kroz kolektivne ugovore. Kao primjer uzeo je kolektivni ugovor Elektroprivrede u kojem se, među ostalim, članovi njihove obitelji mogu liječiti u inozemstvu.
Pa ko im je dao? Da nije Fadilova stranka? Recimo, u Sarajevu su upravo oni potpisali kolektivne ugovore za komunalna preduzeća koji su ih zavalili određujući prevelike plate svima, bez gledanja na tržišne uslove. I sada je to argument da se svima ukine!?
Ne da mi se tražiti po godinama ko je potpisivao ostale. Ima li ih neko da čitamo? Ali, ako VSS ima 1.300 oni i trebaju imati kolektivni da im ovakvi ne smanjuju. A ako imaju 2.300, da vidimo ko im je dao. A ne svima ukini sve, radili ne radili.
kamen spoticanja

#819 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Novak20 wrote:
Godinama se provlaci teza da je veliku vecinu zaposlenih u javnom.sektoru zaposlila zelena stranka...
Kako sad kad zeleni uzimaju beneficije istim pristalice reformi budu opet zeleni aktivisti...shizofreno pomalo
I na budzetu i mimo budzeta zeleni...sve zeleno majku mu
colt

#820 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by colt »

Captain Ahab wrote:
iz zadnje klupe wrote:Pročitao sam zakon , nisam pravnik, jedino su mi kazne male za prekršaje, ostalo mi sve gleda ok...

Konacno neko da je procitao zakon :D :thumbup:
Čuj. Pročitao sam i ja Zakon i upoređivao sa starim Zakonom.Za naše uvjete je katastrofa. Ajde pitaj te radnike u EU, šta se desi kad dobiju otkaze pod ovakvim Zakonom o radu. Država stane iza njih i oni se ne moraju brinuti kao mi. Da li će država stati iza svakog našeg otpuštenog radnika. Hoće, hoće :izet:
Lako je prepisati ovaj Zakon od EU, ali šta država čini za one koji se nađu u belaju . . .
Novak20

#821 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by Novak20 »

Zakon o radu, smanjenje plata.........Paušalne i populističke priče premjera, vlasti i pijuna koje nisu potkrepljene ciframa ne vode ničemu nego nastavku obmana sa ciljem zabijanja glave u pijesak pred pravim problemima i skidanja poderanih gaća sa napaćenih insana.
sigh

#822 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by sigh »

kamen spoticanja wrote:
Novak20 wrote:
Godinama se provlaci teza da je veliku vecinu zaposlenih u javnom.sektoru zaposlila zelena stranka...
Kako sad kad zeleni uzimaju beneficije istim pristalice reformi budu opet zeleni aktivisti...shizofreno pomalo
I na budzetu i mimo budzeta zeleni...sve zeleno majku mu
A ajde ne zezaj pa izadji malo tokom izbora na teren. Prati situaciju prije izbora i poslije izbora. Evo ja sam bio licno zadjucen primjerom kako prijatelj iz jednog malog gradica, aktivizmom za zelene dok je bio clan druge partije bude nagradjen radnim mjestom u Banja Luci, od strane zelenih na teret budzeta. To je njihov modus operandi. To ko ne vidi ili ne shvata je jednostavno dosta naivan ili nema iskreno misljenje. :-)
strong69

#823 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by strong69 »

Prije neki dan sam napisao negativan komentar o Novalicu ali sam ga gledao na N1 i spreman sam revidirati svoj stav. Prvi put da neko iz vlasti spomene sramotno i zlocinacko ponasanje Elektroprivrede. Imaju godisnju amortizaciju od 250 miliona KM! 250 mio KM * 20 godina! Sta je Elektroprivreda izgradila od ˙95. do danas? Bog im dao a Tito sve izgradio! Nisu ekser zakucali od ´92.

Ako obustavi ovu kradju gradana i zemlje svaka mu cast. Nadam se da nece sve ostati na rijecima.
mmaar

#824 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by mmaar »

strong69 wrote:Prije neki dan sam napisao negativan komentar o Novalicu ali sam ga gledao na N1 i spreman sam revidirati svoj stav. Prvi put da neko iz vlasti spomene sramotno i zlocinacko ponasanje Elektroprivrede. Imaju godisnju amortizaciju od 250 miliona KM! 250 mio KM * 20 godina! Sta je Elektroprivreda izgradila od ˙95. do danas? Bog im dao a Tito sve izgradio! Nisu ekser zakucali od ´92.

Ako obustavi ovu kradju gradana i zemlje svaka mu cast. Nadam se da nece sve ostati na rijecima.

O moj Boze, pa ovaj zakon i jeste da se ta kradja i unistavanje radnistva legalizuje!
colt

#825 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by colt »

strong69 wrote:Prije neki dan sam napisao negativan komentar o Novalicu ali sam ga gledao na N1 i spreman sam revidirati svoj stav. Prvi put da neko iz vlasti spomene sramotno i zlocinacko ponasanje Elektroprivrede. Imaju godisnju amortizaciju od 250 miliona KM! 250 mio KM * 20 godina! Sta je Elektroprivreda izgradila od ˙95. do danas? Bog im dao a Tito sve izgradio! Nisu ekser zakucali od ´92.

Odvadi malo. Šta ti misliš koliko je firma vrijedila, a koliko sad sa ovom tvojom teorijom izračuna

Drugo, za svaku ozbiljniju investiciju se traži dozvola od parlamenta. Jedino joj bez dozvole preostaje obnavljanje postojećeg . . .
Post Reply