Autoputevi u BiH - analiza isplativosti

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Alfons Kauders

#801 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti

Post by Alfons Kauders »

madner wrote:Jah, isto da te zemlje koje su prestigle Hrvatsku nisu gradile autoputeve.

Ono sto je zanimljivo jeste da je rast stao sa zavrsetkom gradnje.
Dobro, to se podudara sa 2008/09, kad je sve otislo u kurac, tako da i nije samo do puteva... Mislim, djelimicno svakako jeste, posto se radilo o ogromim cirframa.

I kod nas je zabiljezen rast kada se krenulo u malo vece projekte, a sad kada je SDA zajahala, mislim da mozemo ocekivati sporiji tempo.
Drvosjeca iz Dejcica

#802 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

VjecitiStudent wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote:
VjecitiStudent wrote:Jablanici bi najbolje bilo da se svim silama upiru da se taj dio autoputa nikada ne izgradi. Kako god da se trasa napravi oni, tj. onih par desetina objekata i zaposlenih u njima, su donji.
E moj student, dobro sam ja tebe prokužio. :roll: Već sam ti rekao na jednoj od prošlih tema da vi koji ste naučili da se vozite kozijim stazama po tri dana jahanja nastavite i dalje tako ali pustite nas koji želimo brže, udobnije i sigurnije stizati do odredišta da to i uradimo. Ti bi zbog pola kile mesa zakl'o cijelu kravu. Koliko radnih mjesta će biti otvoreno kada ova dionica autoputa bude u funkciji? (održavanje, naplatne, restorani, pumpe...) Ti si baš negativac na svakoj temi, ja nisam pročitao neki tvoj afirmativan i pozitivan post niti na jednoj temi a to govori mnogo. :oops:
Pusti na tren sve te planetarne dobiti naše autoceste, kako će to sve izgledati iz ugla Jablanice, AKO se izgradi?
Jer na Jablanicu se odnose dvije rečenice koje si citirao.
Pa tako razmišlja i Memić...kako autoput i otkup (IMT) izgleda iz njegovog ugla. :roll: Rekao bih uskogrudno, mahalski, lokal patriotski. Kako iz ugla moje ulice i mene pojedinca izgleda nešto. :roll: kakvo je to mjerilo za bilo šta? Ti kojima autoput ne izgleda dobro neka nastave sa svojim načinom života. Neka presele negdje u vrleti Bjelašnice (mogu im ja prodati zemlju pojeftino u Dejčićima) pa neka nastave život koji se živio prije 60 ili 150 godina. Ne može Jablanica kao grad određivati prioritet cijeloj federaciji ili državi, kontaš? A siguran sam da 90% ljudi u Jablanici nema ništa protiv autoputa, osim par koji su dio režimske hobotnice i tala.
sinuhe

#803 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti

Post by sinuhe »

Dobar dio BiH se naslanja na hrvatske autoputeve. Kakav je rast zabiljezen u Dubici i Kladusi? :D
VjecitiStudent

#804 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti

Post by VjecitiStudent »

madner wrote:Jah, isto da te zemlje koje su prestigle Hrvatsku nisu gradile autoputeve.

Pogledah Slovačku, jesu gradili autoceste u tom periodu, ali nešto malo, ni 60km.

No na stranu ovi zaključci od pet minuta, ima li gdje kakvog naucnog rada, studije, na tu temu?
vodoinstalater

#805 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti

Post by vodoinstalater »

prog321 wrote:Naravno da ima veze gdje je šta raspodjeljeno. 1.5 milijarda duga od ukupno 8 nije ni četvrtina.
Isto tako 3 milijarde od ukupno 12 ne može biti trećina.
Mada je Titin dug bio preko 2 milijarde. Cetvrtinu smo otplatili.

I naravno BiH je nisko zadužena zemlja. To samo znači da imamo mnogo prostora da se dodatno zadužimo i spucamo autoput uzduž i poprijeko.
Sa gradnjom autoputa istovremeno BDP i plate rastu. Pogledaj u HR.
U teoriji i u normalnim zemljamaa rastu plate i GDP. Kod nas plate ne, gotovo zanemarivo. Mislim da je rast plata u gradjevinskom sektoru mizeran bez obzira na ogromna ulaganja u autoput. Sto ne bi trebalo biti tako, jer gradjevinski sektor bi to trebala biti prvi koji bi osjetio ta ulaganja.
Efekat je postojao samo u prvom krugu ljudi i "firmi" koje su bile blizu izgradnje. Na ustrebe kvalitete, nepostivanja propisa i kvazi usteda danas imamo i dalje nerazvijenu gradjevinsku operativu i grupice koje nas ubjedjuju da se moramo jos vise zaduziti da bi oni i dalje imali posla.
Ali da ne odem daleko od teme. Treba i dalje graditi ali zaboraviti na dionice od Tarcina do Mostara, ostavimo to za narednoj genaraciji za 20 godina. Imamo puno precih i prakticnijih zaduzivanja.
madner

#806 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti

Post by madner »

VjecitiStudent wrote:

Pogledah Slovačku, jesu gradili autoceste u tom periodu, ali nešto malo, ni 60km.

No na stranu ovi zaključci od pet minuta, ima li gdje kakvog naucnog rada, studije, na tu temu?
Meni pise nekih 300 km autoputa i jos toliko brzih cesta.

Trenutno 60 u izgradnji.

Keynes je nesto pisao na tu temu, ne znam ima li kakav updejt. :D
statixx

#807 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti

Post by statixx »

Eno Hih u Londonu sa EBRD-om pregovaraju novi kredit, akcize su podigli, bice to prolaz... :D

I sta kada upumpamo tu milijardu na Vc, hocemo li kroz par godina proglasiti bankrot, ili ce BDP nastaviti rasti. :D
madner

#808 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti

Post by madner »

Da je upumpat 10, to vise ne bi bilo pitanje :D
Thorgerson

#809 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti

Post by Thorgerson »

VjecitiStudent wrote:
VjecitiStudent wrote:Jablanici bi najbolje bilo da se svim silama upiru da se taj dio autoputa nikada ne izgradi. Kako god da se trasa napravi oni, tj. onih par desetina objekata i zaposlenih u njima, su donji.
E moj student, dobro sam ja tebe prokužio. :roll: Već sam ti rekao na jednoj od prošlih tema da vi koji ste naučili da se vozite kozijim stazama po tri dana jahanja nastavite i dalje tako ali pustite nas koji želimo brže, udobnije i sigurnije stizati do odredišta da to i uradimo. Ti bi zbog pola kile mesa zakl'o cijelu kravu. Koliko radnih mjesta će biti otvoreno kada ova dionica autoputa bude u funkciji? (održavanje, naplatne, restorani, pumpe...) Ti si baš negativac na svakoj temi, ja nisam pročitao neki tvoj afirmativan i pozitivan post niti na jednoj temi a to govori mnogo. :oops:
Pusti na tren sve te planetarne dobiti naše autoceste, kako će to sve izgledati iz ugla Jablanice, AKO se izgradi?
Jablanica bolan ima u vrh glave 10k ljudi. Halo? Jedna Tuzla ce pet puta vise biti udaljenija od tog autoputa?! A koliko Tuzla ima stanovnika?

Jebla vas janjetina... ja je inace ne jedem, ali moji neki koji to zderu, planski odu dole...kontas? planski ode do jablanice da se nazdere, malo prohodaju i kuci...i znas koliko to jos ljudi radi...i zasto mislis da ce propast ako jos bude auoput..pa moze im samo skocit posao ako budu pametni...imat ces evo sarajlije na pola sata voznje?! 400.000 ljudi na pola sata...daj bolan :run:

Dosta je bilo guzovace turizma...nego se fino sad potrudi, pa privuci ljude...
VjecitiStudent

#810 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti

Post by VjecitiStudent »

Thorgerson wrote:
VjecitiStudent wrote:
Jablanica bolan ima u vrh glave 10k ljudi. Halo? Jedna Tuzla ce pet puta vise biti udaljenija od tog autoputa?! A koliko Tuzla ima stanovnika?

Jebla vas janjetina... ja je inace ne jedem, ali moji neki koji to zderu, planski odu dole...kontas? planski ode do jablanice da se nazdere, malo prohodaju i kuci...i znas koliko to jos ljudi radi...i zasto mislis da ce propast ako jos bude auoput..pa moze im samo skocit posao ako budu pametni...imat ces evo sarajlije na pola sata voznje?! 400.000 ljudi na pola sata...daj bolan :run:

Dosta je bilo guzovace turizma...nego se fino sad potrudi, pa privuci ljude...
:shock: :?
Nije mi jasno na osnovu čega zaključi da podržavam ove tlapnje iz Jablanice?
Thorgerson

#811 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti

Post by Thorgerson »

Ma ne njih, ali eto jbg pricas kako ce jablanica kao mjesto propasti. Ma nece bolan.

Jablanica u kakvom god polozaju bude u odnosu na autoput, opet ce biti tranzitno mjesto, skrenut ce ljudi i sa autoputa, nece svi ici na autoput ne boj se.

Al sta je sa slijepim crijevima kao sto je npr. Vares i sl gradici. Jablanica je uzivala tu privilegiju i uzivat ce jos, jer ja ne vidim da cemo mi tu trasu izgraditi u dogledno vrijeme...
VjecitiStudent

#812 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti

Post by VjecitiStudent »

madner wrote:
VjecitiStudent wrote:

Meni pise nekih 300 km autoputa i jos toliko brzih cesta.

Trenutno 60 u izgradnji.

Keynes je nesto pisao na tu temu, ne znam ima li kakav updejt. :D
Ne valja ti račun.
Ako neko želi da provjerava, evo linkova ...
https://en.wikipedia.org/wiki/D1_motorw ... lovakia%29
https://en.wikipedia.org/wiki/D2_motorw ... lovakia%29
https://en.wikipedia.org/wiki/D3_motorw ... lovakia%29
https://en.wikipedia.org/wiki/D4_motorw ... lovakia%29
VjecitiStudent

#813 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti

Post by VjecitiStudent »

Thorgerson wrote:Ma ne njih, ali eto jbg pricas kako ce jablanica kao mjesto propasti. Ma nece bolan.

Jablanica u kakvom god polozaju bude u odnosu na autoput, opet ce biti tranzitno mjesto, skrenut ce ljudi i sa autoputa, nece svi ici na autoput ne boj se.

Al sta je sa slijepim crijevima kao sto je npr. Vares i sl gradici. Jablanica je uzivala tu privilegiju i uzivat ce jos, jer ja ne vidim da cemo mi tu trasu izgraditi u dogledno vrijeme...
Kad je SDP naumio premještati trasu kroz Prenj, jablanički SDA načelnik pokrenuo bunu.
Sad kad istu trasu premješta SDA, ćuti SDA načelnik, ali bune se iz jablaničkog SDP-a.

A olovku i papir, nije uzeo niko, nikad, niti će.
I tako nam je u svemu, ugrađivanje i politikantstvo, glavni faktori odlučivanja ...
VjecitiStudent

#815 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti

Post by VjecitiStudent »

:-)
A šta ono bi pitanje na početku?
prog321

#816 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti

Post by prog321 »

Vjeciti, prestani se sramotiti.

http://www.polen.travel/de-at/mit-dem-a ... -in-polen/

Prosle godine je u Poljskoj skoro 300 kilometara autoputa izgradjeno.
Im vergangenen Jahr wurden in Polen insgesamt knapp 300 Kilometer neue Autobahnen sowie rund 330 Kilometer Schnellstraßen für den Verkehr freigegeben.
Dazu gehörten die letzten Teilstücke auf der Autobahn A2, die Berlin mit Warszawa (Warschau) verbindet. Sie stand bereits zur EURO 2012 in voller Länge für den Verkehr zur Verfügu

Google Translate:

Također, u studenom 2012. godine, gotovo 85 kilometara, dio sjever-jug autoceste A1 otvorena je za promet. To vodi od spoja s A2 u blizini Lodzu sjever do Kowal. Za posljednjeg dugog 65 kilometara dijelu o ovoj ruti prema Gdanjsku (Danzig) početkom 2013. godine potpisali smo nove ugovore s građevinskim tvrtkama. Prije nego što su ugovori su raskinuti s postojećim izvođačima. Rad sada bi trebao biti završen do proljeća 2014. Tada će prvi dati link kontinuirani autoceste od Berlina i Varšave do Gdanjska. Također, za daljnje produženje A1 od čvora autoceste južnoj Łódź ugovora su sada zaključili. Približno 40-kilometar istočna obilaznica Lodzu će biti završena u prvoj polovici 2014.

U 2013. godini, ostali dijelovi autocesta S8 su završeni, što dovodi do Białystoku iz Wroclawa (Breslau) preko Varšave. Do kraja 2012. godine dva 83 kilometara, dijelova Piotrkow o Rawa Mazowiecka su otvorili nakon Adamowice. Nedostaje odjeljak za vrata Varšavi je slijediti sredinom ove godine. Cijeli projekt izgradnje je da će biti dovršen 2014.
VjecitiStudent

#817 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti

Post by VjecitiStudent »

Kakve sad veze ima sa diskusijom i temom gradnja 300km nekakvog autoputa 2012 - 2014 godine u Poljskoj?
prog321

#818 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti

Post by prog321 »

Prica je pocela kako gradnja autoputeva utice na rast BDPa.
Ti pokusavas opovrgnuti to. Ja sam ti dio primjer Hrvatske a sad ti dajem primjer i Poljske ciji rast BDPa nije usporio jer i poslije ekonomskog kraha 09e oni su nastavili graditi kilometre autoputeva.

Usko je povezan ekonomski rast sa tom gradnjom. A ti ne zelis da vidis. Blamiras se.
VjecitiStudent

#819 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti

Post by VjecitiStudent »

prog321 wrote:Prica je pocela kako gradnja autoputeva utice na rast BDPa.
Ti pokusavas opovrgnuti to. Ja sam ti dio primjer Hrvatske a sad ti dajem primjer i Poljske ciji rast BDPa nije usporio jer i poslije ekonomskog kraha 09e oni su nastavili graditi kilometre autoputeva.

Usko je povezan ekonomski rast sa tom gradnjom. A ti ne zelis da vidis. Blamiras se.
:-), imamo nobelovca ...

Evo kako su dvije kompetentne novine komentarisale poljsko čudo.
Obratite pažnju na cifru navedenu u drugom članku, koliko je Poljska dobila za infrastrukturu od EU - 67 milijardi Eura.
André Sapir, a senior fellow and economist at the Brussels policy organization Bruegel who specializes in European integration, said that Poland’s success was a result of good management of both monetary and fiscal policy, keeping its debts low and its exchange rate flexible. Poland exercised strong financial supervision, he said, preventing the kind of explosion of consumer borrowing in foreign currencies that went out of control in Hungary.

“They did a number of things simultaneously that were coherent and always understood that they had to be flexible,” Mr. Sapir said. One of their advantages, a large domestic market, could not be replicated by Poland’s neighbors. With 38 million people (more than the Czech Republic, Slovakia and Hungary combined), Polish companies are less dependent on export markets than their peers.
http://www.nytimes.com/2012/07/18/world ... .html?_r=0
http://www.ft.com/cms/s/0/99bb5b68-c13d ... z40vXdAxFp

As EU leaders scramble to save the eurozone and cobble together policies to restore growth, Poland is solidifying its position as the union’s fastest growing economy. In its latest forecast, the European Commission predicted Poland would grow by 2.7 per cent this year, the fastest in the EU.

If that comes true it will build on what has been a startling economic performance in recent years. Poland’s economy recorded a 15.8 per cent cumulative expansion from 2008 to 2011, a period during which the EU as a whole saw its GDP shrink by 0.5 per cent.

Poland is now the most resilient of the ex-communist states that joined the EU between 2004 and 2007 – the Czech Republic has slumped into recession, while Hungary is negotiating a bailout with the IMF.

Andrzej Raczko, a former Polish finance minister and now a senior central bank official, says Poland’s performance has been down to strong domestic demand driven in part by consumers who respond to crises by spending rather than saving and a flexible exchange rate that helped buffer exporters. But he also credits a sensible fiscal policy that has brought the deficit under control without killing growth, an inflow of external funding including €67bn in EU funds for infrastructure and a healthy banking sector.

Although there is a bit of bombast in his comments, and of course there is more to the Polish success story than hard work, Mr Szymanski is backed by some numbers. A recent survey by Coe-Rexecode, the French economic institute, finds that Poles work an average of 1,975 hours a year, more than Germans and a lot more than the French, who clock in at only 1,679 hours a year.

German workers remain about twice as efficient as their Polish counterparts but Polish salaries are only about a fifth of German salaries.

The result has been the rapid formation of a Polish equivalent of Germany’s Mittelstand, of medium-sized, often family-owned companies geared towards exports.
madner

#820 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti

Post by madner »

Znaci nisi protiv milijardi za infrastrukturu, samo bi nekako da drugi plate. :D
VjecitiStudent

#821 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti

Post by VjecitiStudent »

Poljska ima 12x više stanovnika nego BiH, dok je površina Poljske svega 6x veća, uz veoma živahnu privrednu aktivnost - njima uopće ne treba tranzit da bi imali dovoljno prometa na svojim cestama.
Nas da je 6 miliona, čak i sa ovakvim blagim rastom, onda se uopće ne bi postavljalo pitanje isplativosti koridora Vc, on bi bio isplativ.
A nas je svakim danom sve manje i manje ...
prog321

#822 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti

Post by prog321 »

Poljska je gradila infrastrukturu za evropsko prvenstvo 2012 i onda nastavila da gradi.
Većinom kroz EU fondove naravno.

Čuj fleksibilna valuta? Koja glupost. Skoro svaka valuta je fleksibilna.

Firme imaju unutrašnje tržište pa im ne treba izvoz. Wtf. Gomila nonsensa.

Neka sutra prestanu graditi ceste i imat će rast isti ko Hrvatska i Češka .
madner

#823 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti

Post by madner »

Nije pitanje kada ce putarine odplatiti put, nego da li se zapravo tim putem povecao BDP toliko da je cijena znatno manja.

Jedini nacin da manja mjesta u BiH opstanu jeste kroz autoput sa vinjetom.

Kada bi se moglo ziviti u Jablanici a raditi u Sarajevu, to bi smanjilo odliv stanovnika. Ovo sa naplatom nema smisla, sitni olos obrce mizerne cifre a nema efekta od puta.
Haris.ba

#824 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti

Post by Haris.ba »

madner wrote:Nije pitanje kada ce putarine odplatiti put, nego da li se zapravo tim putem povecao BDP toliko da je cijena znatno manja.

Jedini nacin da manja mjesta u BiH opstanu jeste kroz autoput sa vinjetom.

Kada bi se moglo ziviti u Jablanici a raditi u Sarajevu, to bi smanjilo odliv stanovnika. Ovo sa naplatom nema smisla, sitni olos obrce mizerne cifre a nema efekta od puta.
Treba li sad objašnjavati da angažovanje građevine na izgradnji bilo čega povećava BDP?
Bio je jedan političar, stalno je upotrebljavao pojam "multiplikator". :D
A rast BDP usljed samog (izgrađenog) autoputa u našoj državi je nešta posredno. Posredno kroz povećanje konkurentnosti, brzine i cijene dolaska roba i usluga.
I to je veoma ograničeno jer čitava dionica nije završena. Tek kada čitav koridor bude završen to će imati svoj veliki uticaj na BDP.
Slično je i sa Zagreb-Ploče A1 autoputem. Napravljen je za turiste (između ostalog). Ali, tek kad se produži na BiH, Crnu Goru, Albaniju, te spoji sa Makedonijom i Grčkom imaće veliki uticaj na BDP (i Hrvatske).

Ja se slažem da je problem najveći putarina. Ja bih čak sa trenutnim planiranim povećanjem akciza ukinuo plaćanje. Mnogo je bitnije da se autoput koristi. Ostala mi cifra od 80ak miliona godišnje od putarina. Ne znam je li tačna. Nema bolje injekcije u privredu nego da država na sebe preuzme taj trošak.

Autoput nije rješenje, ali je važan dio priče za naš BDP. Sam od sebe neće sve uraditi. Ali, sa drugim potezima može i hoće. Sada najveći naš problem nije zadužiti se i završiti autoput. Sad je šta mi hoćemo sa tim autoputem. Ako zadržimo folozofiju - ako nemaš 5 maraka da platiš autoput, ne trebaš ga ni koristiti - onda ostaje samo dug koji će naša djeca vraćati.
The BEN10

#825 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti

Post by The BEN10 »

VjecitiStudent wrote:Nas da je 6 miliona, čak i sa ovakvim blagim rastom, onda se uopće ne bi postavljalo pitanje isplativosti koridora Vc, on bi bio isplativ.
A nas je svakim danom sve manje i manje ...
E ovo je baš problem. I ne samo da nas je malo manje, već prilično tonemo sa brojem stanovnika...
Haris.ba wrote:Ja se slažem da je problem najveći putarina. Ja bih čak sa trenutnim planiranim povećanjem akciza ukinuo plaćanje. Mnogo je bitnije da se autoput koristi. Ostala mi cifra od 80ak miliona godišnje od putarina. Ne znam je li tačna. Nema bolje injekcije u privredu nego da država na sebe preuzme taj trošak.
Država - to sam ja! ;-)
Post Reply