madner wrote:Nije pitanje kada ce putarine odplatiti put, nego da li se zapravo tim putem povecao BDP toliko da je cijena znatno manja.
Jedini nacin da manja mjesta u BiH opstanu jeste kroz autoput sa vinjetom.
Kada bi se moglo ziviti u Jablanici a raditi u Sarajevu, to bi smanjilo odliv stanovnika. Ovo sa naplatom nema smisla, sitni olos obrce mizerne cifre a nema efekta od puta.
Treba li sad objašnjavati da angažovanje građevine na izgradnji bilo čega povećava BDP?
Bio je jedan političar, stalno je upotrebljavao pojam "multiplikator".
A rast BDP usljed samog (izgrađenog) autoputa u našoj državi je nešta posredno. Posredno kroz povećanje konkurentnosti, brzine i cijene dolaska roba i usluga.
I to je veoma ograničeno jer čitava dionica nije završena. Tek kada čitav koridor bude završen to će imati svoj veliki uticaj na BDP.
Slično je i sa Zagreb-Ploče A1 autoputem. Napravljen je za turiste (između ostalog). Ali, tek kad se produži na BiH, Crnu Goru, Albaniju, te spoji sa Makedonijom i Grčkom imaće veliki uticaj na BDP (i Hrvatske).
Ja se slažem da je problem najveći putarina. Ja bih čak sa trenutnim planiranim povećanjem akciza ukinuo plaćanje. Mnogo je bitnije da se autoput koristi. Ostala mi cifra od 80ak miliona godišnje od putarina. Ne znam je li tačna. Nema bolje injekcije u privredu nego da država na sebe preuzme taj trošak.
Autoput nije rješenje, ali je važan dio priče za naš BDP. Sam od sebe neće sve uraditi. Ali, sa drugim potezima može i hoće. Sada najveći naš problem nije zadužiti se i završiti autoput. Sad je šta mi hoćemo sa tim autoputem. Ako zadržimo folozofiju - ako nemaš 5 maraka da platiš autoput, ne trebaš ga ni koristiti - onda ostaje samo dug koji će naša djeca vraćati.