Filmovi (i knjige) Avde Huseinovića

Post Reply
Fact

#801 Re: Na Drini krvavi Višegrad

Post by Fact »

SmokingMan wrote:Nadovezao bih se...

Dobar do jevrejske djece,posebno oficira,od malenih nogu uče od roditelja da pucaju iz vatrenog oružija,čim stasaju,vojska ih čeka,i niti jedan vojno sposoban muškarac ili žena ne mogu izbjeći vojni rok,u suprotnom mogu zavšiti u nekom od strogih zatvora.

Mislim da da mimo OSBIH FBIH,mora opet uvesti služenje vojnog roka,nezavisno od toga kakav stav RS bi imala po ovom pitanju,mišljenja sam da imamo pravo na takav potez,opet kažem,za ovako nešto nama prije svega je prijeko potreba sinhronizovana politička scena u Federaciji,trenutno i već dugo vremena ne postoji skoro nikakve dodirne tačke u politikama stranaka,pa čak i kada je u pitanju državni interes i njen integritet,takva situacija najviše pogoduje pro-srpskoj politici,i radikalima u sjeni.
Boldirana rečenica nema nikakvog smisla,vojno sposobni su upravo jer su završili vojni rok,a nikako drugačije.
Vojska je državna,a ne entitetska.Tako da je jako bitno što RS kaže.
Ostalo bi se složio,pričam o tome dugo vremena.Svaki potez koji FBiH vuče jača RS,ali ovdje je važnije đe ima više bošnjaka a đe hrvata i tako u krug 22 godine.
wolf07

#802 Re: Na Drini krvavi Višegrad

Post by wolf07 »

Na zalost mi pokazujemo, u politickom smislu, totalnu nezrelost i diletantizam najgore vrste. Vojni rok u Srbiji nije ukinut, samo je ostavljena mogucnost da se ne sluzi ako to neko ne zeli iz bilo kog razloga. I sta se desava, onaj dio finog i pametnog svijeta u Srbiji koji svakako nije prijetnja po opstojnost Bosne i Hercegovine ne sluzi vojni rok i bavi se pametnijim poslom. Onaj sljam, dno drustva, obavezno sluzi vojni rok i onda se kroz kojekakve "dveri", "obraze", "nase".... (namjerno pisem imena ovih fasistickih organizacija malim slovom) dalje militarizuje i sanja neko novo klanje po Bosni i Hercegovini.

Za to vrijeme, nas politicki vrh opet razmislja o smanjenju vojnih efektiva sa 10.000 na nekih 8-8.500 ljudi UKUPNO!!!! Dakle, u toj konstelaciji odnosa imali biste nesto manje od 4.000 Bosnjaka u vojsci spram Srbije i RS gdje imate zajedno preko 30.000 ljudi pod oruzjem u svakom trenutku. Tome dodajte ove koji su sluzili u neposrednoj proslosti vojni rok, pa onda nekih 50.000 registrovanih "lovaca" u RS-u (a mozda ih sad ima cak i vise) i eto nam slike naseg odnosa prema vlastitoj bezbjednosti. Lijepo je to sto smo danas otvorili Vijecnicu u Sarajevu, ali to kako je zapaljeno prvi put isto tako moze da se uradi i koliko sutra. Niko ziv ne razmislja o sigurnosti ovog naroda, zaista niko! Opet idemo istom stazom kojom smo vec isli, vjerujemo u neke ublehe poput one da za rat treba dvoje, da mirno spavamo i slicno. Mislim da imamo hiljadu razloga da budemo zabrinuti i da konacno nesto poduzmemo za vlastitu i sigurnost svoje djece, umjesto toga izgleda da je puno lakse okrenuti glavu, otvoriti u nekoj selendru tvornicu keksa ili makarona i odmahnuti rukom - ma nece ba rat, ima EUFOR, svijet gleda!
agnostic_front

#804 Re: Na Drini krvavi Višegrad

Post by agnostic_front »

Zna li se datum otprilike?
Mračajski proto

#805 Re: Na Drini krvavi Višegrad

Post by Mračajski proto »

Film je stvarično prezentiran, tako je i trebalo. Svaka čast ljudima koji su bili dio te čitave priče. Klasični urbicid grada kroz vizuru žrtve.
hatemondays

#806 Re: Na Drini krvavi Višegrad

Post by hatemondays »

Mračajski proto wrote:Film je stvarično prezentiran, tako je i trebalo. Svaka čast ljudima koji su bili dio te čitave priče. Klasični urbicid grada kroz vizuru žrtve.
Film je tezak onima koji nisu prozivjeli zlocine koji se prije mogu smjestiti u srednji vijek nego na kraju 20.stoljeca.Mene je potreslo to sto se u filmu prikazalo svjedocenje mog rahmetli dede, koje je napravljeno negdje u augustu na podrucje Gorazda.Ono sto je dedo rekao u ovom filmu nije ni jedan posto od onoga sto je rekao, jedan od najsokantnijih detalja je kad je iskocio iz kuce, sakrio se u obliznji potok, slusao je krikove iz kuce a zadnje sto je cuo je plac bebe koja je bila stara DVA dana.Nije spomenuto pljackanje prije paljevine u Pionirskoj , odvodjenje zena prije paljenja kuce itd.Nema veze svjedocenenje je prikazano tamo gdje treba.Najtuznije je sto su ovi ljudi koji su stradali u Pionirskoj vec bili pobjegli u aprilu prema Gorazdu i onda su se vratili na nagovor cak i nekih nasih majmuna da bi na kraju zijanili glavu na najgori moguci nacin, biti ziv zapaljen. Na zivoj buktinji je napravljena rs, nije im bilo dovoljno da otmu imovinu i da opljackaju nego u stilu srednjovjekovnih barbara zapale zive i neduzne ljude.I onda u istom stilu zele da sruse znake svog zlocina,srusiti istu kucu pomisljajuci da ce oprati "savjest" i da cemo mi zaboraviti i onda opet ponoviti zlocine u buducnosti.Dedo je bio 73 godine star i zivio je jos 4 godine poslije toga, umro je 96 u jesen.U toj kuci ubili su mu zenu, dvije kcerke i jedno unuce, tri generacije jednim udarcem to se zove "umjetnost"- dakle starac, tri zene i djete (11 godina)ta strasna opasnost po srpsko zivlje.
Onima koji lizu dupe ovim zlocincima mogu samo reci zavrsili bi isto kao i ovi nesretni ljudi, samo su sretni da im nisu pali saka.Nani, dedi, tetkama i malom Faruku rahmet dusi i da vam dragi Alah podari dzenet.Sad ce 14 juna 22 godine od kako niste sa nama ali cete uvijek biti u nasim srcima.
SmokingMan

#807 Re: Na Drini krvavi Višegrad

Post by SmokingMan »

wolf07 wrote:Na zalost mi pokazujemo, u politickom smislu, totalnu nezrelost i diletantizam najgore vrste. Vojni rok u Srbiji nije ukinut, samo je ostavljena mogucnost da se ne sluzi ako to neko ne zeli iz bilo kog razloga. I sta se desava, onaj dio finog i pametnog svijeta u Srbiji koji svakako nije prijetnja po opstojnost Bosne i Hercegovine ne sluzi vojni rok i bavi se pametnijim poslom. Onaj sljam, dno drustva, obavezno sluzi vojni rok i onda se kroz kojekakve "dveri", "obraze", "nase".... (namjerno pisem imena ovih fasistickih organizacija malim slovom) dalje militarizuje i sanja neko novo klanje po Bosni i Hercegovini.

Za to vrijeme, nas politicki vrh opet razmislja o smanjenju vojnih efektiva sa 10.000 na nekih 8-8.500 ljudi UKUPNO!!!! Dakle, u toj konstelaciji odnosa imali biste nesto manje od 4.000 Bosnjaka u vojsci spram Srbije i RS gdje imate zajedno preko 30.000 ljudi pod oruzjem u svakom trenutku. Tome dodajte ove koji su sluzili u neposrednoj proslosti vojni rok, pa onda nekih 50.000 registrovanih "lovaca" u RS-u (a mozda ih sad ima cak i vise) i eto nam slike naseg odnosa prema vlastitoj bezbjednosti. Lijepo je to sto smo danas otvorili Vijecnicu u Sarajevu, ali to kako je zapaljeno prvi put isto tako moze da se uradi i koliko sutra. Niko ziv ne razmislja o sigurnosti ovog naroda, zaista niko! Opet idemo istom stazom kojom smo vec isli, vjerujemo u neke ublehe poput one da za rat treba dvoje, da mirno spavamo i slicno. Mislim da imamo hiljadu razloga da budemo zabrinuti i da konacno nesto poduzmemo za vlastitu i sigurnost svoje djece, umjesto toga izgleda da je puno lakse okrenuti glavu, otvoriti u nekoj selendru tvornicu keksa ili makarona i odmahnuti rukom - ma nece ba rat, ima EUFOR, svijet gleda!
Ljudi koji bi živjeli nekim boljim životom,bez obzira na njihovu vjesrku opredjeljenost,daleko od nesretnih scenarija 90-tih,su danas u statusu Quo,patu,a najbliže mat poziciji,teško je planirati budućnost,bolje reći:"nemoguće...
k3ngur

#808 Prijedorska polja smrti

Post by k3ngur »

Malo prije sam dosao iz grada i pogledao premijeru dokumentarne emisije 'Prijedorska polja smrti" ciji je autor Avdo Huseinovic. Moram reci na prvi utisak da me covjek strasno odusevljava njegovim trudom i pristupom dokazivanja genocida u Bosni i Hercegovini. Film je tezak za gledanje ali on se mora pogledati, ako nista barem zbog svih ubijenih u svakom cosku i ulici i u kucama i u logorima po Prijedorskoj opstini. Najvise me je potresla izjava N. K. jer njenog sina sam ugostio prije pola godine ne znajuci sve do veceras da su njegovu majku silovali pred njegovim ocima a njoj prijetili da ce ga zaklati ako ne bude prestao braniti svoju majku. Ima dosta potresnih izjava i slika, ali na kraju moram opet ponoviti da se film mora pogledati jer taj film je napravljen za nas i za sljedece generacije da ne bi vise nikad zaboravili ono sto nam se desilo.

Zasto je bila premijera veceras u Melburnu? Jednostavno, zato sto je bh dijaspora Australije a najvise Melburna finansirala ovaj dokumentarni film. I kao zahvalu za finansiranje i pomoc, Avdo je odlucio da prvu premijeru obavi u Melburnu u samom centru grada u fakultetu RMIT. Dva puta je sala bila puna i to po 400 ljudi. Moram reci da je bilo tuzno i jezivo gledati prijedorcane koji su izlazili iz sale pognutih lica. Njihova tragedija koja ih je zatekla se mogla opisati na njihovim licima i u njihovim ocima.

U vezi filma on je u full hd i fantasticno je uradjen. Traje 103 minute i najvise obradjuje period izmedju aprila i avgusta 1992 godine. Pored toga upoznao sam jutros Avdu i snjim popio kahvu te smo tako malo popricali o situaciji u Bosni, njegovim buducim planovima i njegovim dosadasnjim projektima. Covjek je nacitan, inteligentan i jako jako druzeljubiv. Ono sto on radi je ogromno za nas narod i njegovi filmovi i knjige sve vise i vise osvjetljavaju ovu nasu nesrecu. Ako Bogda da mu Bog podari zdravlja i srece i da nastavi njegovim radom kao dosada jer kao sto je i sam rekao ima se jos dosta toga uraditi i napisati.
Last edited by k3ngur on 02/06/2014 10:44, edited 4 times in total.
karanana

#809 Re: Prijedorska polja smrti

Post by karanana »

sutra u 20h na facetv-u. pretpostavljam da ce i tvsa veoma brzo pustiti film. kao i alfa, vogosca. na zalost to je domet televizija koje ce pustati, ali ok.
agnostic_front

#810 Re: Prijedorska polja smrti

Post by agnostic_front »

Hajde ko zna, da nam to na youtube metne.
karanana

#811 Re: Prijedorska polja smrti

Post by karanana »

jos jedan fascinantan dokument koji je avdo napravio.

moze li mi neko dati listu svih avdinih dokumentaraca?
nece da me nadoda kao prijatelja na facebooku, kontam tamo bi imao filmografiju, pa ako neko moze da mi da, da skinem svaki i da ih cuvam kao dokumente za sva vremena.
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#812 Re: Prijedorska polja smrti

Post by KatarinaKosaca »

karanana wrote:jos jedan fascinantan dokument koji je avdo napravio.

moze li mi neko dati listu svih avdinih dokumentaraca?
nece da me nadoda kao prijatelja na facebooku, kontam tamo bi imao filmografiju, pa ako neko moze da mi da, da skinem svaki i da ih cuvam kao dokumente za sva vremena.
Slažem se. Avdo Huseinović je istinski mirnodobski heroj. Iako drhtim kao prut upravo gledajući još uvijek ovaj dokumentarac, treba imati dvd-ove u filmoteci i prikazivati ih djeci kad malo sazriju bar jednom godišnje.
cenecimoveocino

#813 Re: Prijedorska polja smrti

Post by cenecimoveocino »

Evo pregledah na Face-u,sta reci :'(

Sent from my GT-I9195 using Tapatalk
Romanista 101%

#814 Re: Prijedorska polja smrti

Post by Romanista 101% »

jos ne mogu da shvatim zbog cega je Armija zaustavljena 1995
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#815 Re: Prijedorska polja smrti

Post by KatarinaKosaca »

Romanista 101% wrote:jos ne mogu da shvatim zbog cega je Armija zaustavljena 1995
Nisu zapadne zemlje više izbjeglica htjele na kazan, a Srbija poslije oluje više nije mogla primati. To im je bio motiv a lobiranje Miloševića i vrisak Koljevića samo signal.
m_l

#816 Re: Prijedorska polja smrti

Post by m_l »

karanana wrote:moze li mi neko dati listu svih avdinih dokumentaraca?
Ja znam za ove, ko zna jos neka doda.

Vjerovatno ce neko i ovaj o Prijedoru prebaciti na YT.
T4h

#817 Re: Prijedorska polja smrti

Post by T4h »

Avdi sve pohvale, stalno covjeka hvalim ali zaista to zasluzuje. Svaki njegov dokumentarac treba da bude stivo svima nama i nasim potomcima. Strasno je pomisliti da ljudi koji su cinili ovakve grozote jos uvijek setaju tu medju nama. Treba imati to na umu...

Sent from my Idol X
079

#818 Re: Prijedorska polja smrti

Post by 079 »

...sve je ovo KAO DA JE JUČE BILO... kao da nema ove 22 godine između...
uh, brate!!!
Pol_Pot

#819 Re: Prijedorska polja smrti

Post by Pol_Pot »

m_l wrote:

Last edited by Pol_Pot on 01/06/2014 23:34, edited 1 time in total.
agnostic_front

#820 Re: Prijedorska polja smrti

Post by agnostic_front »

@m_l,
da dodam i ja još jedan.

EDIT: evo dodao je kolega već
It_is_a_Leclerc

#821 Re: Prijedorska polja smrti

Post by It_is_a_Leclerc »

Film je težak. Jako.
Mene moja duša zaboljela gledajući samo.
Zokipfc

#822 Re: Prijedorska polja smrti

Post by Zokipfc »

Jebote. Ovo moraju u srednjim skolama prikazivati. Obavezno.
Ovi prostori su prokleti

:sad: 'bem ti zivot
k3ngur

#823 Re: Prijedorska polja smrti

Post by k3ngur »

Ima i film o prvom korpusu, snimljen ako se ne varam 2012 godine.
Woody
Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine

#824 Re: Prijedorska polja smrti

Post by Woody »

Može li iko da odgovori kada i kako su u Prijedoru ubijeni Aziz Ališković i Husein Ramić?

Šta je bilo sa Jasminom Ališićem-Jamijem i Munibom Kadirićem - Nunom?

Hvala i pozdrav domovini :thumbup:
Bancho

#825 Re: Prijedorska polja smrti

Post by Bancho »

Pol_Pot wrote:
m_l wrote:

Post Reply