Zašto je potrebna religija?

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
IcedMFEarth

#801 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by IcedMFEarth »

vatrogasac wrote: Onda si nam dao dezinformaciju da u Švedskoj i Švicarskoj nema više religije. A Bošnjaci tamo fino žive jer ne bi imali pare da kupe prostor za džamije. Jel' tako?
Uh al' ti iskirivi moju poentu. Bit je u tome da je najbogatijim zemljama religija najmanje bitna. Šta implicira šta, ne znam, ali to govori nešto. A Bosanci u Švedskoj žive lijepo jer im je Švedska omogućila. Ne pokušavaš me ubijediti da lijepo žive jer su napravili džamiju ?
Last edited by IcedMFEarth on 28/08/2014 17:27, edited 1 time in total.
sigh

#802 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by sigh »

vatrogasac wrote:
sigh wrote: Jedna trecina amerikanaca ispod 30 godina danas se otvoreno izjasnjava da su ateisti.
Tipa Al Bundy? Tamo je nešto krivo krenulo još od vremena kauboja i indijanaca.

Jos kad bih znao da su ovo vjernici i juznjaci iz Bible Belt-a ili kad bi prosjecnom bosancu ili bilo kome drugom poceo postavljati pitanja npr. recimo o njihovoj drzavi pokazalo bi isto neznanje ali eto lahko je biti ignorantan :thumbup:

http://www.telegraph.co.uk/news/religio ... finds.html

https://www.youtube.com/watch?v=dIJXGQ4H0GQ :wink:
vatrogasac

#803 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by vatrogasac »

IcedMFEarth wrote:
vatrogasac wrote: Onda si nam dao dezinformaciju da u Švedskoj i Švicarskoj nema više religije. A Bošnjaci tamo fino žive jer ne bi imali pare da kupe prostor za džamije. Jel' tako?
Uh al' ti iskirivi moju poentu. Bit je u tome da je najbogatijim zemljama religija najmanje bitna. Šta implicira šta, ne znam, ali to govori nešto. A Bosanci u Švedskoj žive lijepo jer im je Švedska omogućila. Ne pokušavaš me ubijediti da lijepo žive jer su napravili džamiju ?
Jesi li se možda družio sa Zelenima u Njemačkoj gdje su čak pravili koalicije u vlasti? Kako oni doživljavaju 'bogatstvo' i 'prosperitet' na koje ti stavljaš akcenat? U njihovom pokretu ima i teista i ateista.
vatrogasac

#804 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by vatrogasac »

sigh wrote: Jos kad bih znao da su ovo vjernici i juznjaci iz Bible Belt-a ili kad bi prosjecnom bosancu ili bilo kome drugom poceo postavljati pitanja npr. recimo o njihovoj drzavi pokazalo bi isto neznanje ali eto lahko je biti ignorantan :thumbup:
Sjećaš se kada su Rimljani vladali svijetom. Eno ih sada čuvaju Papu. Naslušao sam se ja futurista i njihovih teorija. Svaka skoro prošla kao kada neka sekta najavi Smak svijeta.
MJAU - da

#805 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by MJAU - da »

IcedMFEarth wrote:
Jednostavno. Činjenica da je siromašnim nacijama potrebna nada za bolje sutra. A niko tu nadu i ljepše sutra na onom svijetu ne nudi ko vjera. Skoro sam gledala jedan dokumentarac ljudi koji žive da prežive, dakle, rade za osnovne životne potrebe i ono malo ribe što ulove i prodaju ostave novac (godinama taj novac skupljaju) da odu na hodočaške.

Bogatim nacijama takvo što je veoma strano.
MJAU - da

#806 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by MJAU - da »

MJAU - da wrote:
IcedMFEarth wrote:
Jednostavno. Činjenica da je siromašnim nacijama potrebna nada za bolje sutra. A niko tu nadu i ljepše sutra na onom svijetu ne nudi ko vjera. Skoro sam gledala jedan dokumentarac ljudi koji žive da prežive, dakle, rade za osnovne životne potrebe i ono malo ribe što ulove i prodaju ostave novac (godinama taj novac skupljaju) da odu na hodočašće.

vatrogasac

#807 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by vatrogasac »

MJAU - da wrote:
IcedMFEarth wrote:
Jednostavno. Činjenica da je siromašnim nacijama potrebna nada za bolje sutra. A niko tu nadu i ljepše sutra na onom svijetu ne nudi ko vjera. Skoro sam gledala jedan dokumentarac ljudi koji žive da prežive, dakle, rade za osnovne životne potrebe i ono malo ribe što ulove i prodaju ostave novac (godinama taj novac skupljaju) da odu na hodočaške.

Zato oni štede da bi otišle jednom godišnje na orgije u Majorku.
(VIDEO+18) LUDILO NA MAJORKI: Pijana Engleskinja oralno zadovoljila 24 muškarca za piće od 3 evra!

Misliš li da u Americi, Francuskoj, Engleskoj i Njemačkoj nema sirotinje?
MJAU - da

#808 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by MJAU - da »

Tema orgije nije. Ponajmanje je tema kako ljudi troše novac, a ponajmanje i tebe treba da interesuje kako ljudi provode svoje godišnje odmore.

Sirotinje ima svugdje na svijetu, ali u sređenim društvima sirotinja je najčešće povezana sa narkomanijom, kockom i neradnicima.
vatrogasac

#809 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by vatrogasac »

MJAU - da wrote:Tema orgije nije. Ponajmanje je tema kako ljudi troše novac, a ponajmanje i tebe ne treba da interesuje kako ljudi provode svoje godišnje odmore.

Sirotinje ima svugdje na svijetu, ali u sređenim društvima sirotinja je najčešće povezana sa narkomanijom, kockom i neradnicima.
Zar tebe prvog/u nije čudilo kako tamo negdje ribari štede za hadž? Moraš priznati da su posljedice hadža daleko ljepše od onih poslije orgija. Kada već trošiš pare troši ih zdravo. :wink:

Kada govoriš o sirotinji na Zapadu može se reći da jeste manji dio povezanim sa nabrojanim radnjama. Tamo ljudi danas mogu imati sve, a preko noći znaju izgubiti sve to i naći se jednostavno na ulici praznih džepova. Profit je povezan sa rizicima.
MJAU - da

#810 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by MJAU - da »

Niti sam na orgijama niti na hodočašću bila, pa ne mogu dati odgovor iz iskustva.
Stvar je u tome da li bi taj isti čovjek koji godinama sakuplja novac i rizukuje čak i život da ode na hodočašće isto to radio da ne živi tako kako živi.

Profit ne samo u razvijenim zemljama, nego svugdje iskučivo zavisi od rizika koji je s njim povezan. To je opet druga tema.
vatrogasac

#811 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by vatrogasac »

MJAU - da wrote:Niti sam na orgijama niti na hodočašću bila, pa ne mogu dati odgovor iz iskustva.
Stvar je u tome da li bi taj isti čovjek koji godinama sakuplja novac i rizukuje čak i život da ode na hodočašće isto to radio da ne živi tako kako živi.

Profit ne samo u razvijenim zemljama, nego svugdje iskučivo zavisi od rizika koji je s njim povezan. To je opet druga tema.
Siromašan nema obavezu odlaska na hadž. Nije dužan ni zekat davati nego se daje njemu. Svako ima želje koje treba poštovati, a vjerovatno se takvi naslušali pozitivnih iskustava drugih pa žele da ga dožive.
IcedMFEarth

#812 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by IcedMFEarth »

Pa i jedni i drugi troše na ono što ih čini sretnim, zar treba i o tome raspravljati.
MJAU - da

#813 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by MJAU - da »

Moguće, ne ulazim u to, ali je najjednostavnije prihvatiti njegovu želju da obavi dužnost, jer će ga time čekati bolje sutra.
Vrlo respektivno, ali da sam ja na njegovom mjestu taj novac bi sklonila sa strane pa dijete poslaal sa otoka da se školuje.
Međutim, on je vjernik, a ja nisam.
MJAU - da

#814 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by MJAU - da »

MJAU - da wrote:Moguće, ne ulazim u to, ali je najjednostavnije prihvatiti njegovu želju da obavi dužnost, jer će ga time čekati bolje sutra.
Vrlo respektabilno, ali da sam ja na njegovom mjestu taj novac bi sklonila sa strane pa dijete poslala sa otoka da se školuje.
Da napomenem kako su na tom otku svi siromađni, a on se smatra iole bogatijim, jer ima dobar čamac pomoću kojeg lovi ribu i prevozi i tako uspije zaraditi.
MJAU - da

#815 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by MJAU - da »

@IcedMFEarth po meni ne bi trebalo, ali postoji jedna bitna distanca (vrijeme). Ovi za "orgije" troše za danas, a ovi za hodočašće za neku nadu, neko bolje, pa i vječno sutra.

Ovim drugim kad bi neko pokušao uzeti tu nadu, tj. vjeru mislim da bi bilo nešto najnehumanije što bi taj isti mogao uraditi, jer najljepše je živjeti za neko bolje sutra.
vatrogasac

#816 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by vatrogasac »

IcedMFEarth wrote:Pa i jedni i drugi troše na ono što ih čini sretnim, zar treba i o tome raspravljati.
Jesam li ja uporan u priči o trošenju novca ili....? Sumnjam da nisi negdje naletio na slike sa Majorke i one iz Mekke pa tebi na sud.

MJAU - da wrote:Moguće, ne ulazim u to, ali je najjednostavnije prihvatiti njegovu želju da obavi dužnost, jer će ga time čekati bolje sutra.
Vrlo respektivno, ali da sam ja na njegovom mjestu taj novac bi sklonila sa strane pa dijete poslaal sa otoka da se školuje.
A šta misliš da on možda ipak nije sretniji od tebe? Zamisli malo. Cijeli dan pored vode i peca ribu na suncu bez stresa iliti sve ono za šta ti štediš godinu dana da odeš na desetak dana i doživiš kao odmor. Uz to nije kriv za rupu u ozonskom omotaču. Neće ga djeca sutra za to optuživati. Ti možeš lahko doći pod tu lupu kroz par stoljeća kada se kuće budu pravile pod zemljom. Pričaju tako naučnici.
IcedMFEarth

#817 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by IcedMFEarth »

vatrogasac wrote: A šta misliš da on možda ipak nije sretniji od tebe? Zamisli malo. Cijeli dan pored vode i peca ribu na suncu bez stresa iliti sve ono za šta ti štediš godinu dana da odeš na desetak dana i doživiš kao odmor. Uz to nije kriv za rupu u ozonskom omotaču. Neće ga djeca sutra za to optuživati. Ti možeš lahko doći pod tu lupu kroz par stoljeća kada se kuće budu pravile pod zemljom. Pričaju tako naučnici.

Zbog ovog imam problem s religijom.
vatrogasac

#818 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by vatrogasac »

IcedMFEarth wrote:
vatrogasac wrote: A šta misliš da on možda ipak nije sretniji od tebe? Zamisli malo. Cijeli dan pored vode i peca ribu na suncu bez stresa iliti sve ono za šta ti štediš godinu dana da odeš na desetak dana i doživiš kao odmor. Uz to nije kriv za rupu u ozonskom omotaču. Neće ga djeca sutra za to optuživati. Ti možeš lahko doći pod tu lupu kroz par stoljeća kada se kuće budu pravile pod zemljom. Pričaju tako naučnici.

Zbog ovog imam problem s religijom.
Šta ti nije jasno?
MJAU - da

#819 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by MJAU - da »

sreća je opet relativan pojam. Po onome što sam mogla vidjeti, djeluje mi jako sretno. nada se boljem životu, vjeruje u to. :razz:

Što se tiče ostalog, počinješ mi e sviđati, jer isto razmišljamo kad je u pitanju naša planeta. :thumbup:
vatrogasac

#820 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by vatrogasac »

MJAU - da wrote:sreća je opet relativan pojam. Po onome što sam mogla vidjeti, djeluje mi jako sretno. nada se boljem životu, vjeruje u to. :razz:

Što se tiče ostalog, počinješ mi e sviđati, jer isto razmišljamo kad je u pitanju naša planeta. :thumbup:
Ima li mu osmijeha na licu kada se vrati sa pijace? Ima li vremena za svoju djecu? Ženi li ih i udaje? Da li je samo opsjednut tim odlaskom na hadž ili ima i sitnih dunjualučkih ćejfova?
IcedMFEarth

#821 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by IcedMFEarth »

Pokušavaš vratiti u sedmi vijek. Da pecamo ribu, čuvamo ovce, kopamo zemlju i idemo u džamiju i svi sretni.
MJAU - da

#822 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by MJAU - da »

vatrogasac wrote:
MJAU - da wrote:sreća je opet relativan pojam. Po onome što sam mogla vidjeti, djeluje mi jako sretno. nada se boljem životu, vjeruje u to. :razz:

Ima li mu osmijeha na licu kada se vrati sa pijace? Ima li vremena za svoju djecu? Ženi li ih i udaje? Da li je samo opsjednut tim odlaskom na hadž ili ima i sitnih dunjualučkih ćejfova?
Pa iskreno, ne bih rekla da ne skida osmijeh sa lica, vidljivi su tragovi izuzetno teškog života. I kako je rekaa, cijelu zaradu je ostavljao samo za hodočašće.
vatrogasac

#823 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by vatrogasac »

IcedMFEarth wrote:Pokušavaš vratiti u sedmi vijek. Da pecamo ribu, čuvamo ovce, kopamo zemlju i idemo u džamiju i svi sretni.
Nisam to rekao nigdje. Islam kritikuje siromaštvo ako je produkt ljenosti. Rekoh da eto taj vjernik nije u depresiji što neće 9.septembra dobiti iPhone 6 kao što će se desiti mnogima koji imaju mnogo više od njega u džepu. On vjerovatno na svoju sreću nije nikada ni upao u mentalitet koji zovemo potrošačkim niti je opterećen prestižom. Da li mu je TV od 60" ili 32". On posao završi i polovnom Nokiom 3310. On zadovoljstvo nađe u nečemu drugom. Isto kao onaj Zeleni u sred Berlina.
vatrogasac

#824 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by vatrogasac »

MJAU - da wrote:
vatrogasac wrote:

Pa iskreno, ne bih rekla da ne skida osmijeh sa lica, vidljivi su tragovi izuzetno teškog života. I kako je rekaa, cijelu zaradu je ostavljao samo za hodočašće.
Imaš propise oko hadža pa tako da onaj ko ode na hadž, a nije materijalno obezbijedio porodicu dok je na putu taj hadž mu je vrlo upitan. Analogijom se može prenijeti i na to ako on i njegova porodica trpi, a on štedi za hadž.
Ako je takav slučaj onda je nešto pogrešno skont'o.
MJAU - da

#825 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by MJAU - da »

Ma ne bih da ulazim u to. Pododica je prehranjena, to što djeca su bosa nije samo kod njega slučaj. Uglavnom, poenta je u tome, trebaš pogledati da bi shvatio kako on sve što je zaradio dao za hodočašće. Niko se tome nije usprotivio, pa nemam pravo ni ja.
Locked