mislim da hrana nije postala jeftinija, pogotovo u odnosu na ostale stvarijeza u ledja wrote:Mislim da se sam pojam "radnog mjesta" i "zaposlenja" mijenja. Takodje mislim da se mijenja dimenzija "potrosacke korpe" (ovo onako kazem cisto odokativno). Mensecini da jednostavno sve materijalno kosta mnogo manje nego u vrijeme nasih roditelja (hrana, odjeca, materijali, masine, alatke). Neke stvari su postale toliko jeftine da mnogi o njima i ne razmisljaju. Pare se trose na neke druge stvari, a i to se preskace (usluge, luksuzna roba, izlasci, zabava).uglavnomja wrote:
![]()
i na to jos dodaj ekonomsku krizu koja traje vec par decenija, od pojave kompjutera, interneta ... koji su pojeli milione radnih mjesta (one sf price da ce nas zamijeniti roboti se ostvaruje laganini), nove tehnologije, masine, masovna proizvodnja svega, ... a stanovnistvo planete samo raste ... stvaranje vjestackih radnih mjesta za krpljenje rupa ... proizvodnja se premjesta u kljznj zemlje gdje je dnevnica otprilike kao minuta radnog vremena na zapadu itd
a te iste komunikacije su omogucile da prosjecan klinac-ka sanja da ce ostvariti instant uspjeh nekom pjesmom ili golotinjom na iternetu![]()
obrazovanje je davno degradirano, a i trud je na tom putu, like je vazniji od ocjena u skoli
i onda se kokuz sjeti da je ugrozen od strane drugog i drugacijeg ...
mada stoji cinjenica da azilanti kostaju drzave enormne kolicine para koje ni treca generacija danasnjih azilanata nece kroz poreze vratiti
I onda se postavlja vrlo realno pitanje - sta ljudi ocekuju da mogu raditi?
Parola je snadji se, prekvalifikuj, obrazuj, ili idi trbuhom za kruhom.
U suprotnom...dobijes ovo sto dobijes.
stvari su postale jeftine i nekvalitetne, i dan danas mozes naci po kucama frizidere iz 80-ih koji rade.
a danas kupljeni fizideri ako dobace 8 godina
i sve ostale masine.
a i odjeca, 5 pranja i vec je staro, ... plus varijanta: majica od 7 dolara, majica kosta 2, a krokodilcic 5
i drugo, stvorena je potreba za mobilnom telefonijom u svakom dzepu, sa internetom od x giga, najnovijim modelom blablabla ... kome realno treba 4 ili 5 giga na mobu
to je ta tvoja nova potrosacka korpa