Pa ima u ranijim postovima na ovoj temi, dođe valjda neko iz JS da provjeri. E sad šta rade ako te nema kući, ne znamaldinmah wrote:A da li je neko poslao onu izjavu da nema TV prijemnika u stanu, kakva je tu procedura, kako oni to provjeravaju, gledaju li po ormarima po stanu, ima li iko iskustva sa tim?
RTV taksa
Moderator: _BataZiv_0809
-
TouringBiker
- Grijem se na: Struju
#801 Re: RTV taksa
- Bloo
- Globalna šefica
#802 Re: RTV taksa
uzmes u opstini obrazac za vlastitu izjavu, popunis da NEMAŠ PRIJEMNIK (radio, TV, tranzistore itd), ovjeris, platis 4KM takse na ovjeru, priložiš račun i predas na protokol rtv-a.aldinmah wrote:A da li je neko poslao onu izjavu da nema TV prijemnika u stanu, kakva je tu procedura, kako oni to provjeravaju, gledaju li po ormarima po stanu, ima li iko iskustva sa tim?
Dođu valjda na vrata
Ostatak procedure ne znam
-
Puf
#803 Re: RTV taksa
e jbg taj ostatak me zanima, posto me nema od 8:00 do 17:00, da li nazovu i kazu eto nas ( u sta cisto sumnjam, jer gubi poentu onda to dolazenje), a isto tako cisto sumnjam da ce doci poslje 17:00, takodjer ako su nekome ulazili u stan, kako oni to tacno provjeravaju, jel bas prpaju po stanu i gledaju svugdje ili?Bloo wrote:uzmes u opstini obrazac za vlastitu izjavu, popunis da NEMAŠ PRIJEMNIK (radio, TV, tranzistore itd), ovjeris, platis 4KM takse na ovjeru, priložiš račun i predas na protokol rtv-a.aldinmah wrote:A da li je neko poslao onu izjavu da nema TV prijemnika u stanu, kakva je tu procedura, kako oni to provjeravaju, gledaju li po ormarima po stanu, ima li iko iskustva sa tim?
Dođu valjda na vrata
-
TouringBiker
#804 Re: RTV taksa
http://www.bhrt.ba/rtv-taksa/
Informacije o taksi na posjedovanje RTV prijemnika (za građane FBiH)
"Obavezu plaćanja RTV takse nemaju ona fizička (domaćinstva) i pravna lica koja ne posjeduju ni radio ni televizijski prijemnik."
TV ću prodati, a na risiver satelitske priključiti kompjuterski monitor... Radija svakako više nemam.
Kompjuterski monitor, za razliku od TV-a, nema "tjuner", tj. prijemni dio za prijem TV signala bilo preko antene bilo kablovske. Pa neka dolaze u kontrolu
Informacije o taksi na posjedovanje RTV prijemnika (za građane FBiH)
"Obavezu plaćanja RTV takse nemaju ona fizička (domaćinstva) i pravna lica koja ne posjeduju ni radio ni televizijski prijemnik."
TV ću prodati, a na risiver satelitske priključiti kompjuterski monitor... Radija svakako više nemam.
Kompjuterski monitor, za razliku od TV-a, nema "tjuner", tj. prijemni dio za prijem TV signala bilo preko antene bilo kablovske. Pa neka dolaze u kontrolu
- un1ted
- Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676
#805 Re: RTV taksa
Bez minusaTouringBiker wrote:Ja sam danas platio samo taj dio računa, dakle bez takse ja JS. Sutra ću se ulogovati na stranicu elektroprivreme, da vidim piše li mi NULA ili da sam još u minust 7,50 KMun1ted wrote:Na stranici elektroprivrede, pod stanje računa, minus je uračunat bez RTV takse. Tako da ako vam je stigao račun 30KM, na stranici EP piše da je dug 22.5KM.
-
TouringBiker
#806 Re: RTV taksa
Ma što ćeš nositi na protokol, pošalješ poštom:Bloo wrote:uzmes u opstini obrazac za vlastitu izjavu, popunis da NEMAŠ PRIJEMNIK (radio, TV, tranzistore itd), ovjeris, platis 4KM takse na ovjeru, priložiš račun i predas na protokol rtv-a.aldinmah wrote:A da li je neko poslao onu izjavu da nema TV prijemnika u stanu, kakva je tu procedura, kako oni to provjeravaju, gledaju li po ormarima po stanu, ima li iko iskustva sa tim?
Dođu valjda na vrata
RTV FBiH
za Sektor RTV takse
Bulevar Meše Selimovića br.12
71000 SARAJEVO
-
TouringBiker
#807 Re: RTV taksa
A ako ko stigne neka ih nazove i pita treba li ovjeravati izjavu u općini (još jedno stajanje u redu) ili je dovoljno samo napisati i potpisati izjavu:
Tel. : +387 33455 442
Fax. :+387 33461 540; 464 074
Denis Hajdarević
Rukovodilac Odjela RTV takse
E-mail: [email protected].
Tel. : +387 33 464 069
Tel. : +387 33455 442
Fax. :+387 33461 540; 464 074
Denis Hajdarević
Rukovodilac Odjela RTV takse
E-mail: [email protected].
Tel. : +387 33 464 069
-
TouringBiker
#808 Re: RTV taksa
Odgovor iz Televizije:
Poštovani,
Pretpostavka o posjedovanju RTV prijemnika, može se osporiti pisanom izjavom nosioca domaćinstva.
Pisana izjava dostavlja se RTVFBiH i istovremeno podrazumijeva pristanak da ovlašteni predstavnik javnih servisa izvrši neposrednu kontrolu tačnosti navoda iz izjave. U slučaju nedozvoljavanja neposredne kontrole, pisana Izjava ne vrijedi.
Ljubazno Vas molim da po prijemu računa za električnu energiju na kojem je iskazana RTV taksa, ukoliko imate osnova, dostavite poštom pisanu Izjavu o osporavanju obaveze plaćanja RTV takse ovjerenu u opštini, uz koju ćete priložiti kopiju računa na kojem je fakturisana RTV taksa.
Adresa za dostavu je:
RTVFBiH
Odjel RTV takse
Bulevar Meše Selimovića 12
71000 Sarajevo
S poštovanjem,
Odjel RTV takse
Poštovani,
Pretpostavka o posjedovanju RTV prijemnika, može se osporiti pisanom izjavom nosioca domaćinstva.
Pisana izjava dostavlja se RTVFBiH i istovremeno podrazumijeva pristanak da ovlašteni predstavnik javnih servisa izvrši neposrednu kontrolu tačnosti navoda iz izjave. U slučaju nedozvoljavanja neposredne kontrole, pisana Izjava ne vrijedi.
Ljubazno Vas molim da po prijemu računa za električnu energiju na kojem je iskazana RTV taksa, ukoliko imate osnova, dostavite poštom pisanu Izjavu o osporavanju obaveze plaćanja RTV takse ovjerenu u opštini, uz koju ćete priložiti kopiju računa na kojem je fakturisana RTV taksa.
Adresa za dostavu je:
RTVFBiH
Odjel RTV takse
71000 Sarajevo
S poštovanjem,
Odjel RTV takse
-
bumerangss
#809 Re: RTV taksa
Ja ipak nešto ne vjerujem tom internet placanju jer hocu da imam papirnati dokaz da sam platio. Jednom mi je došlo od ViK-a da nisam platio racun prije godinu dana a ja jesam platio imao placen racun kao dokazi otišao gore kod Katedrale ulica Jaroslava Cernija mislim da je tako i pokazao i nikom ništa. Moji me ružili što sam im išao, trebao sam cekati kad bude bilo sudsko izvršenje o pljenidbi ili cekati da mi iskljuce pa im tek tad pokazati taj racunDozer wrote:A sto komplikujete bezze...
Jel' imate racun u banci? Uzmete On-line bankarstvo (moze i mobilno, svejedno), i sve fino placate sjedeci kuci uz kaficu. I unosite cifru koju hocete. Ne moze jednostavnije.
Ustedite vrijeme za hodanje od saltera do saltera (ko to vec radi tako), a i provizije su manje ovako nego da sve placate na salteru u posti ili banci.
Kad dobijem sve racune ja jednom mjesecno odem na Dolac Maltu u BHTelecom platim Moja TV pa tamo u Azize Sacirbegovic platim vodu pa na Socijalno u glavnu Elektroprivredu platim struju i jednom u pola godine prošetam do Pofalica i platim smece odma za svih 6 mjeseci. Malo prohodam i sve platim bez ikakvih provizija
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#810 Re: RTV taksa
Pa imaš i papirnati dokaz, kad god ti zatreba, isprintaš i eto ga.
A ovaj što si ovako platio, negdje se zagubi i halali huso materi.
Ne kontam što ljudi bježe od nečeg što je bolje i budućnost.
Onaj ko ima vremena da hoda i plaća račune ili recimo penzioneri, ok.
A ovaj što si ovako platio, negdje se zagubi i halali huso materi.
Ne kontam što ljudi bježe od nečeg što je bolje i budućnost.
Onaj ko ima vremena da hoda i plaća račune ili recimo penzioneri, ok.
-
channel10
#811 Re: RTV taksa
Zato sam vec pisao da je najbolje uzeti uplatnicu i platiti EP račun bez taxe.TouringBiker wrote:Odgovor iz Televizije:
Poštovani,
Adresa za dostavu je:
RTVFBiH
Odjel RTV takse
71000 Sarajevo
S poštovanjem,
Odjel RTV takse
-
TouringBiker
#812 Re: RTV taksa
Jeste, ali treba srediti i da te poslije ne tuže zbog toga - dakle otkazati TV.
Ja sam juče naručio kabel da mogu spojiti HDMI izlaz sa satelitskog risivera na veliki kompjuterski monitor koji imam (a isti mogu koristiti i oni koji imaju risivere za kablovsku, Telemach i sl.):
http://www.ebay.de/itm/2-Meter-HDMI-TO- ... 2501623404
Ima sličnih kablova i za priključenje sa SCART ili RCA (cinch) izlaza na VGA ulaz monitora.
Kad dođe, televizor "ide u penziju", a kad majmuni sa Radio-Tlevizije dođu u kontrolu nakon što odjavim TV, moći ću im fino pokazati kako ja NEMAM NI TV NI RADIO PRIJEMNIK. Ko ih šiša...
Ja sam juče naručio kabel da mogu spojiti HDMI izlaz sa satelitskog risivera na veliki kompjuterski monitor koji imam (a isti mogu koristiti i oni koji imaju risivere za kablovsku, Telemach i sl.):
http://www.ebay.de/itm/2-Meter-HDMI-TO- ... 2501623404
Ima sličnih kablova i za priključenje sa SCART ili RCA (cinch) izlaza na VGA ulaz monitora.
Kad dođe, televizor "ide u penziju", a kad majmuni sa Radio-Tlevizije dođu u kontrolu nakon što odjavim TV, moći ću im fino pokazati kako ja NEMAM NI TV NI RADIO PRIJEMNIK. Ko ih šiša...
- Maraschino
#813 Re: RTV taksa
Obrnuta logika. Svi ste kriminalci ali ako niste morate to dokazati izjavom ovjerenom iz opstine.TouringBiker wrote:Odgovor iz Televizije:
Poštovani,
Adresa za dostavu je:
RTVFBiH
Odjel RTV takse
71000 Sarajevo
S poštovanjem,
Odjel RTV takse
Valjda je red da oni dokazu da ja trebam placati rtv taksu na osnovu: spiska kojega imamo da posjedujete tv aparat ili drugi, spiska kojeg smo koristili u prethodnom periodu...a ne, posto ste korisnik el.energije duzni ste placati i rtv taksu ili dokazite da nemate tv prijemnik.
Ja cu podnijeti tuzbu protiv EP jer je neovlasteno ustupila moje podatke trecem licu.
Taksa nije velika ali nije red da se nesto radi protuzakonito.
-
Korisnikk
#814 Re: RTV taksa
Iako sam protivnik RTV takse logika o pretpostavci posjedovanja je ispravna i zdravorazumna. Više ljudi svakako ima TV nego što ga nema i usuđujem se reći da barem (kažem barem) 90% stanovništva ima TV, te su shodno tome obavezni plaćati taksu. Puno je jednostavnije poći od pretpostavke da imaju nego dokazivati da imaju TV a mali broj onih koji nemaju ima također jednostavnu proceduru na raspolaganju da se oslobodi obaveze.Maraschino wrote:Obrnuta logika. Svi ste kriminalci ali ako niste morate to dokazati izjavom ovjerenom iz opstine.TouringBiker wrote:Odgovor iz Televizije:
Poštovani,
Adresa za dostavu je:
RTVFBiH
Odjel RTV takse
71000 Sarajevo
S poštovanjem,
Odjel RTV takse![]()
Valjda je red da oni dokazu da ja trebam placati rtv taksu na osnovu: spiska kojega imamo da posjedujete tv aparat ili drugi, spiska kojeg smo koristili u prethodnom periodu...a ne, posto ste korisnik el.energije duzni ste placati i rtv taksu ili dokazite da nemate tv prijemnik.
Ja cu podnijeti tuzbu protiv EP jer je neovlasteno ustupila moje podatke trecem licu.
- mayab
#815 Re: RTV taksa
I nije samo TV, nego i radio se "pika"Korisnikk wrote:Iako sam protivnik RTV takse logika o pretpostavci posjedovanja je ispravna i zdravorazumna. Više ljudi svakako ima TV nego što ga nema i usuđujem se reći da barem (kažem barem) 90% stanovništva ima TV, te su shodno tome obavezni plaćati taksu. Puno je jednostavnije poći od pretpostavke da imaju nego dokazivati da imaju TV a mali broj onih koji nemaju ima također jednostavnu proceduru na raspolaganju da se oslobodi obaveze.Maraschino wrote:Obrnuta logika. Svi ste kriminalci ali ako niste morate to dokazati izjavom ovjerenom iz opstine.TouringBiker wrote:Odgovor iz Televizije:
Poštovani,
Adresa za dostavu je:
RTVFBiH
Odjel RTV takse
71000 Sarajevo
S poštovanjem,
Odjel RTV takse![]()
- orinoco
#816 Re: RTV taksa
Čuj ono će podnijeti tužbu zbog ustupanja podataka trećem licuMaraschino wrote:TouringBiker wrote:Odgovor iz Televizije:
Poštovani,
Obrnuta logika. Svi ste kriminalci ali ako niste morate to dokazati izjavom ovjerenom iz opstine.![]()
- Dozer
#817 Re: RTV taksa
Hajmo ovako...
Da li se taksa placa po broju uredjaja ili po domacinstvu?
Da li onaj ko ima vise TV uredjaja placa taksu za svaki?
Da li se taksa placa i na R komponentu, tj. na posjedovanje radija? U skladu s tim, da li se i to placa po broju radio uredjaja, i da li svako ko ga ima i u autu mora platiti taksu na taj radio?
Da li se taksa placa i na R komponentu, tj. na posjedovanje radija? U skladu s tim, da li se i to placa po broju radio uredjaja, i da li svako ko ga ima i u autu mora platiti taksu na taj radio?
- orinoco
#818 Re: RTV taksa
Dozer wrote:Hajmo ovako...
Članak 54. Pristojba za posjedovanje prijemnika
(1) Svako domaćinstvo i pravna osoba na teritoriju Bosne i Hercegovine koji posjeduju radio ili televizijski prijemnik dužni su plaćati mjesečnu pristojbu na posjedovanje tog prijemnika (u daljnjem tekstu: RTV pristojba), pod uvjetima određenim ovim zakonom.
(2)Od obveze iz prethodnog stavka izuzimaju se domaćinstva i pravne osobe kojima se ne isporučuje signal nijednog javnog servisa u Bosni i Hercegovini.
(3) Prihod od RTV pristojbe može se koristiti samo za financiranje osnovne djelatnosti RTVFBiH.
(4) Prihod od RTV pristojbi ne podliježe poreznim obvezama.
Članak 55. Oslobađanje od plaćanja RTV pristojbe
(1) Zahtjev za oslobađanje od plaćanja RTV pristojbe podnose domaćinstva i pravne osobe putem lokalne zajednice (općinske službe ili mjesne zajednice), a oslobađanje od plaćanja RTV pristojbe utvrđuje se uvjerenjem koje donosi, za određeno područje, mjerodavno ministarstvo na temelju mjerenja službe RTVFBiH.
(2) Služba RTVFBiH je dužna organizirati mjerenje po zahtjevu lokalne zajednice u roku od mjesec dana od dana podnošenja zahtjeva.
Članak 56. Vjerodostojna isprava
(1) Računi ili izvodi iz poslovnih knjiga javnih servisa u odnosu na potraživanja RTV pristojbe predstavljaju vjerodostojnu ispravu u smislu Zakona o izvršnom postupku.
Članak 57. Način naplate
(1) Način naplate RTV pristojbe određuje i uspostavlja Odbor sustava.
(2) Organizacijska jedinica zadužena za pristojbu u RTVFBiH prati naplatu RTV pristojbe, i o tome obavješćuje Odbor sustava.
(3) Naplatu RTV pristojbe može vršiti RTVFBiH putem vlastite službe ili taj posao na ugovornoj osnovi povjeriti drugim pravnim osobama (javna poduzeća, agencije i sl.).
(4) RTVFBiH vrši naplatu RTV pristojbe na području Federacije. Naplaćena RTV pristojba raspoređuje se sukladno članku 23. Zakona o javnom radiotelevizijskom sustavu Bosne i Hercegovine.
(5) U svim ugovorima koji se odnose na prikupljanje RTV pristojbe iz stavka (3) ovoga članka, a sukladno odredbama članka 18. Zakona o javnom radiotelevizijskom sustavu Bosne i Hercegovine, RTVFBiH će biti ugovorna strana.
Članak 58. Pretpostavka o posjedovanju
(1) Smatra se da jedna osoba u svakom domaćinstvu i svaka registrirana pravna osoba u Federaciji Bosne i Hercegovine ima radio ili televizijski prijemnik.
(2) Pretpostavka iz stavka (1) ovoga članka može se osporiti pisanom izjavom nositelja domaćinstva, odnosno osobe ovlaštene za zastupanje pravne osobe.
(3) Pisana izjava dostavlja se RTVFBiH i istovremeno podrazumijeva pristanak da ovlašteni predstavnik javnih servisa izvrši izravnu kontrolu točnosti navoda iz izjave. U slučaju nedozvoljavanja izravne kontrole, pisana izjava ne proizvodi pravna djelovanja.
Članak 59. Broj prijemnika
(1) Svako domaćinstvo dužno je plaćati RTV pristojbu za samo jedan prijemnik, bez obzira na njihov ukupan broj u domaćinstvu. Samo jedan član domaćinstva može biti evidentiran kao obveznik plaćanja RTV pristojbe.
(2) Svaka pravna osoba osim onih navedenih u stavku (3) ovoga članka dužna je plaćati RTV pristojbu za svaki prijemnik koji posjeduje.
(3) Javne zdravstvene institucije, javne obrazovne institucije, institucije za socijalnu pomoć, radio-televizijske postaje i pravne osobe koje se bave proizvodnjom, servisiranjem, instalacijom, prodajom ili iznajmljivanjem radio ili televizijskih prijemnika plaćaju jednu pristojbu po instituciji, prodavnici, odnosno poslovnici ili ispostavi.
Članak 60. Obveza prijavljivanja prijemnika
(1) Svako domaćinstvo ili pravna osoba dužna je RTVFBiH prijaviti nabavu radio ili televizijskog prijemnika, u roku od 30 dana, ako se tom nabavom za njega stvara obveza plaćanja RTV pristojbe utvrđena ovim zakonom.
(2) Svaki pretplatnik dužan je prijaviti RTVFBiH promjenu adrese stanovanja, odnosno sjedišta pravne osobe.
(3) Obveza plaćanja RTV pristojbe nastaje od prvog dana narednog mjeseca od dana nabave radio ili televizijskog prijemnika.
http://www.fbihvlada.gov.ba/bosanski/za ... /22hrv.htm
-
channel10
#819 Re: RTV taksa
Da je moglo tako, davno bi on dobijao na adresu racun za RTV.orinoco wrote:Čuj ono će podnijeti tužbu zbog ustupanja podataka trećem licuMaraschino wrote:TouringBiker wrote:Odgovor iz Televizije:
Poštovani,
Obrnuta logika. Svi ste kriminalci ali ako niste morate to dokazati izjavom ovjerenom iz opstine.![]()
Taksa nije velika ali nije red da se nesto radi protuzakonito.![]()
![]()
Kojih podataka, onih što stoje na poštanskom sandučiću
- Dozer
#820 Re: RTV taksa
E, lijepo.
Po Cl. 54, Stav 2 - svi ce ih dobiti na sudu.
Razlog - oni ne isporucuju signal u vecinu gradskih domaxinstava.
To rade drugi operateri.
Samim tim - JS se mora dogovoriti s isporuciocima usluga o preuzimanju i distribuciji njihovog signala, a ne s domacinstvima.
Po tom clanu i tom stavu, niko kome ne isporucuju signal direktno,ne mora im ni platiti jer uslugu ne prima.od njih.
Pa-paaa
To rade drugi operateri.
Samim tim - JS se mora dogovoriti s isporuciocima usluga o preuzimanju i distribuciji njihovog signala, a ne s domacinstvima.
Po tom clanu i tom stavu, niko kome ne isporucuju signal direktno,ne mora im ni platiti jer uslugu ne prima.od njih.
Pa-paaa
- holowey
#821 Re: RTV taksa
poenta je da li na nekom podrucju postoji prijem zemaljskog signala...na tome se zasniva stav 2... sretno na suduDozer wrote:E, lijepo.
To rade drugi operateri.
Pa-paaa
- Rugafet
#822 Re: RTV taksa
Ma kakav sud kakvi bakraci. Ne mozes trazit i ocekivat da ti pola sela placa pola ne. Na frku se ide pa ako opali opali, ko god da uplati njima je za uhar
- un1ted
- Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676
#823 Re: RTV taksa
Jep tacno tako. Dosta ce stanovistva, a posebno oni starij platiti da se ne zajebaju sa uplatnicama.
- edo_79
#824 Re: RTV taksa
Ja svaki mjesec plaćam MOJA TV NET paket, znači Internet plus TV .... prema tome gospoda iz RTVFBIH mogu lagano do zgrade BH telecoma pa nek se tale s njma, jer meni ne pada na pamet da istu uslugu plaćam 2 puta .... pa nije niko lud ovdje .... u konačnici, zaključajte mi FTV i mirna Bosna .... platiš gledaš, ne platiš zaključan kanal i kapak ....
Čuj majke ti RTV taksa .... GROHOTOM SE SMIJEM

Čuj majke ti RTV taksa .... GROHOTOM SE SMIJEM
- holowey
#825 Re: RTV taksa
dogovori se sam sa sobomedo_79 wrote:Ja svaki mjesec plaćam MOJA TV NET paket, znači Internet plus TV .... prema tome gospoda iz RTVFBIH mogu lagano do zgrade BH telecoma pa nek se tale s njma, jer meni ne pada na pamet da istu uslugu plaćam 2 puta .... pa nije niko lud ovdje .... u konačnici, zaključajte mi FTV i mirna Bosna .... platiš gledaš, ne platiš zaključan kanal i kapak ....
Čuj majke ti RTV taksa .... GROHOTOM SE SMIJEM![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()