Pelet u BiH - cijene i gdje
Moderator: anex
-
mukimax
#801 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Ove zime pellet je jeftiniji u odnosu na prošlu. Vjerovatno ima više proizvođača. Npr. prošle godine na piku zimska cijena je bila oko 400 KM. Ove godine cijeli decembar i januar cijena se kretala oko 340 KM. Pelet treba kupovati u maju kada ga ima po 270 KM.
- Danguba
#802 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Pretpostavljam da ce ici jos dole. Svakim danom raste broj proizvodjaca. Oni koji su izvozili, izvozit ce sve manje jer taj ''kvalitet'' ne zadovoljava standarde odredjenih zemalja.
Mnogi su mislili da je dovoljno samo proizvoditi i eto Italijana, Slovenaca, Austrijanaca...
Proizvodjaci uzeli fursata. Hoces-neces, doce Italijan. Meni veca cijena nego sto su davali za izvoz.
Dobre zarade a time i veliku rezervu da bi trebali ici dole sa cijenama.
Samo me interesuje kada ce doci vrijeme poticaja? Drze predavanja i upucuju ljude da se preorjentisu na obnovljive izvore energije a niko nista ne nudi. Znam da je do nasih tromih vlasti koji bi trebali zatraziti ta sredstva i onda ih raspodijeliti. Sredstva sigurno postoje u EU fondovima samo ko ih zna povuci.
Mnogi su mislili da je dovoljno samo proizvoditi i eto Italijana, Slovenaca, Austrijanaca...
Proizvodjaci uzeli fursata. Hoces-neces, doce Italijan. Meni veca cijena nego sto su davali za izvoz.
Samo me interesuje kada ce doci vrijeme poticaja? Drze predavanja i upucuju ljude da se preorjentisu na obnovljive izvore energije a niko nista ne nudi. Znam da je do nasih tromih vlasti koji bi trebali zatraziti ta sredstva i onda ih raspodijeliti. Sredstva sigurno postoje u EU fondovima samo ko ih zna povuci.
-
mudrac2
#803 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
šuma ti u BiH obnovljivi izvor? ko je i gdje kod nas obnavlja? šume još malo pa neće biti.Danguba wrote:Pretpostavljam da ce ici jos dole. Svakim danom raste broj proizvodjaca. Oni koji su izvozili, izvozit ce sve manje jer taj ''kvalitet'' ne zadovoljava standarde odredjenih zemalja.
-
sabanss
#804 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Meni se desavalo kada ima dosta prasine u vrecama da se nabije i zaglavi puz. Cudno ali istinito, uglavnom sa peletom koji je poprilicno izmrvljen (proslogodisnji)Filter wrote:@referentko je deverao sa cumurom ili placao plin znace cijeniti pelet
obzirom da ti je pecka u sobi, mozda bi ti usisivac za pepeo olaksao posao?
i pitanje za vlasnike thermofluxovih peci, da li ste imali problema sa puzem/transporterom peleta iz silosa?
sinoc mi pec prijavi gresku da nema peleta a silos pun i skontam da se puz ne okrece.![]()
prvo sam kontao da je imbus saraf na osovini proklizao ili se odsarafio, medjutim, nije.
elem, odsarafio, naspricao wd-om, ponovo namjestio i proradi. al mi sad svezalo suhvu da nije elektromotor pri kraju.
- Filter
#805 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
sabanss wrote:Meni se desavalo kada ima dosta prasine u vrecama da se nabije i zaglavi puz. Cudno ali istinito, uglavnom sa peletom koji je poprilicno izmrvljen (proslogodisnji)Filter wrote:@referentko je deverao sa cumurom ili placao plin znace cijeniti pelet
obzirom da ti je pecka u sobi, mozda bi ti usisivac za pepeo olaksao posao?
i pitanje za vlasnike thermofluxovih peci, da li ste imali problema sa puzem/transporterom peleta iz silosa?
sinoc mi pec prijavi gresku da nema peleta a silos pun i skontam da se puz ne okrece.![]()
prvo sam kontao da je imbus saraf na osovini proklizao ili se odsarafio, medjutim, nije.
elem, odsarafio, naspricao wd-om, ponovo namjestio i proradi. al mi sad svezalo suhvu da nije elektromotor pri kraju.
nesta ga je zaglavilo. kad je procepilo nisam vise dirao. a moze biti svasta. prasina, smola, zica
- Magarece_godine
#806 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Lego Thermoflux
Sad slijedi vjezbanje sa tersmostatom, temperaturom i snagom kotla ... Serviser mi rece da je najbolje da kotao drzim na maksimalnoj snazi, s obzirom da tada postize najprije zadate paramaetra, a na "trojci" to ide dosta sporo pa kotao konstantno radi ... Uglavnom, eto da se pridruzim u klub..
Pelet koji trosim je BioEnergy iz Ilijasa.
- rovac13
#807 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Serviser te je u startu slagao i to jakoMagarece_godine wrote:Serviser mi rece da je najbolje da kotao drzim na maksimalnoj snazi, s obzirom da tada postize najprije zadate paramaetra, a na "trojci" to ide dosta sporo pa kotao konstantno radi ...
Samo slusaj servisere i daleko ces stici
- Magarece_godine
#808 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
pa dobro, vodicu se ja vlastitim iskustvom...aa volim eksperimentirati....rovac13 wrote:Serviser te je u startu slagao i to jakoMagarece_godine wrote:Serviser mi rece da je najbolje da kotao drzim na maksimalnoj snazi, s obzirom da tada postize najprije zadate paramaetra, a na "trojci" to ide dosta sporo pa kotao konstantno radi ...![]()
![]()
![]()
Samo slusaj servisere i daleko ces stici
Nego sad imam dilemu..uugasio sam kotao tako sto sam zavrnuo termistat u kuci...aa pec san podesio da se pali u 6 ujutro...moram li tada ustati i odvrnuti termostat?
- Filter
#809 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
hmmm kakav ti je termostat? obicni on/off hepek kao sa termo peci ili neki malo pametniji sa podesavanjem vremenskih termina.Magarece_godine wrote: Nego sad imam dilemu..uugasio sam kotao tako sto sam zavrnuo termistat u kuci...aa pec san podesio da se pali u 6 ujutro...moram li tada ustati i odvrnuti termostat?
ako je obicni, moras. ako je kakav malo pametniji, moraces njega programirati jer je on sad preuzeo funkciju paljenja i gasenja peci.
to sto ti je rekao serviser, je tacno. pec ce najbrze doci do zadatih parametara u najvisem modu i progutati gomilu peleta prije nego sto udje u modulaciju.
za to vrijeme nabice ti temperaturu u kuci i obzirom da imas termostat, vjerovatno ce on ugasiti pec. da bi sprijecio da se pec stalno pali i gasi, jer to nije bas najbolje ni za sporet niti za potrosnju, moraces stimati na radijatorima itd itd
elem, koji je thermoflux peling eco ili peling? volis eksperimente... imas kamaru opcija
sretno i pitaj, mozda nesto i pomognemo.
-
mukimax
#810 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Nek bude sretno i hairliMagarece_godine wrote:Lego ThermofluxSad slijedi vjezbanje sa tersmostatom, temperaturom i snagom kotla ... Serviser mi rece da je najbolje da kotao drzim na maksimalnoj snazi, s obzirom da tada postize najprije zadate paramaetra, a na "trojci" to ide dosta sporo pa kotao konstantno radi ... Uglavnom, eto da se pridruzim u klub..
Da se dobro ugrijes za sto manje para i da ti serviser ne pipne kotao!
Mislim da jacinu kotla treba podesavati prema tome koliko je hladno vani. Kad su minusi kotao treba da radi sa vecom snagom i obrnuto kad je toplije i sangu kotla smanjis. Kao sto kolega Filter napisa ako kotao radi sa nepotrebno velikom snagom cesto ce se paliti i gasiti. Ja izbjegavam da se kotao cesto pali i gasi.
-
Wind
#811 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Jest da je sezona zavrsena a i ja ovo ne koristim ali hocu da vas pitam, jeste li znali za ovo i je li ko probao?
Eko pelet u Euro Stilu prave od ugljene prašine i to uglavnom iz rudnika Stanari kod Prnjavora, jer se radi o lignitnom ugljenu, koji ima dokazano nizak sadržaj sumpora i visoku energetsku vrijednost.
“Specifičnost našeg proizvoda je u tome što ima samo 0,08 posto sumpora, a po standadrima Evropske unije ne smije prelaziti jedan posto. Naš ugljeni eko pelet je jeftiniji od drvenog peleta za 30 posto i kaloričniji za 15 posto, a kada sagori, njegov pepeo je idealno gnojivo za biljke, pa je odličan za kompanije koje se bave agrikulturom, ali i za domaćinstva. I konačno, ovaj proizvod je za otprilike 40 posto jeftiniji od drvenog peleta i vjerovatno je najjeftiniji energent”, priča Ahmetlić.

Eko pelet u Euro Stilu prave od ugljene prašine i to uglavnom iz rudnika Stanari kod Prnjavora, jer se radi o lignitnom ugljenu, koji ima dokazano nizak sadržaj sumpora i visoku energetsku vrijednost.
“Specifičnost našeg proizvoda je u tome što ima samo 0,08 posto sumpora, a po standadrima Evropske unije ne smije prelaziti jedan posto. Naš ugljeni eko pelet je jeftiniji od drvenog peleta za 30 posto i kaloričniji za 15 posto, a kada sagori, njegov pepeo je idealno gnojivo za biljke, pa je odličan za kompanije koje se bave agrikulturom, ali i za domaćinstva. I konačno, ovaj proizvod je za otprilike 40 posto jeftiniji od drvenog peleta i vjerovatno je najjeftiniji energent”, priča Ahmetlić.
-
Omeras73
#812 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Prica Ahmetlic zato sto je to njegov proizvod, kotlovi za sagorijevanje drvenog peleta nije im preporucljivo koristit ugljeni pelet ima dosta razloga za to:prljanje kotla, potpala vatre bi trajala mnogo duze ,sto dovodi do brzog stradanja grijaca ,pa se sve svodi sta si ustedio daces u popravak kotla,da ne pricamo dalje o gubitku garancije na kotao itd.....Wind wrote:Jest da je sezona zavrsena a i ja ovo ne koristim ali hocu da vas pitam, jeste li znali za ovo i je li ko probao?
- rovac13
#813 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Koja je svrha ugljenog peleta ?
Imali kotao na ugalj 1000-1500km.....izbacili ga uzeli kotao na pelet od 4000-5000km......da bi se lakse brze i malo rjedje cistilo........i sad u taj skupi kotao ubacivat ugljeni pelet da bi opet vise cistio ???
Imali kotao na ugalj 1000-1500km.....izbacili ga uzeli kotao na pelet od 4000-5000km......da bi se lakse brze i malo rjedje cistilo........i sad u taj skupi kotao ubacivat ugljeni pelet da bi opet vise cistio ???
- Danguba
#814 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Zasto ga presaju u pelet kada tu prasinu mogu presati u brikete i prodavati kao takve za kotlove na cvrsto gorivo sa spremnikom.
Neka on prica sta hoce ali te stvari su totalno nepodudarne sa ovim kotlovima.
- Filter
#815 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
ma nema sanse da guram cumur u pec na drva. prvo bi sonda posandrcala i slala pogresne vrijednosti elektronici.Danguba wrote:Zasto ga presaju u pelet kada tu prasinu mogu presati u brikete i prodavati kao takve za kotlove na cvrsto gorivo sa spremnikom.
pa ciscenje
-
Wind
#816 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
To sam ovdje pocitao pa sam htio da vidim sta vi kazete o tome. Evo malo opsirniji tekst, mozda bude nekom interesantno...
http://www.tesanj.biz/tesanjska-firma-j ... uducnosti/
- Danguba
#817 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Sve je to ok ili u dure sto bi reko nas narod.Wind wrote:To sam ovdje pocitao pa sam htio da vidim sta vi kazete o tome. Evo malo opsirniji tekst, mozda bude nekom interesantno...
Dodji ti nama ovdje kada oni razviju kotao koji ce to koristiti.
-
Kondenzator
#818 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Pozdrav Peletasi,
Blizi se kraj nase prve sezone otkako koristimo Centrometalovu pec na pelet.
Koristili smo pelet koju smo nabavili iz Rogatice tako sto smo istu nasli na PIK-u. Misleci da je manje vise svejedno od koga cemo narucit.
Ta pelet je bila katastrofa.
Pepeo nikako nije bio kakav bi trebao biti fin, mekan, praskast, vec naprotiv. Bio je krut kao krute gromade ( da li od ljepila ukoliko ga ima u peletu ili smole ili kore ne znamo ), ali uglavnom znali smo nekad po 2x dnevno cistiti pec da bi nam prije par dana pec skroz prestala radit.
Plamenik se nije palio. Naime, zvali smo servisera i konstantovao nam je da je grijac pregorio.
Ok zamijenili smo isti i to nas je kostalo 85 KM + 40 KM ruke.
Pored toga kosarica u kojoj pelet sagorijeva je takodjer bila pregorena bas zbog nekvalitetne peleti. To nam je takodjer receno da trebamo zamijenit sto smo i uradili i to nas je kostalo 150 KM.
Serviser nam je promijenio grijac, ocistio foto-celije i objasnio nam da je problem do peleti i da je vrlo, vrlo tesko naci dobru pelet.
Mene zanimaju iskustva ostalih, a ponajvise onih koji nisu imali konstantne errore zbog nekvalitetne peleti. Da li ste bili u mogucnosti da programirate pec i ne silazite u kotlovnicu po nekoliko dana a da sve fercera? Zanima me gdje ste nabavili pelet i po kojoj cijeni.
Mi nismo vidjeli smisao programatora kad smo bukvalno sate provodili dole boreci se sa errorima i ciscenjem kosarice.
Blizi se kraj nase prve sezone otkako koristimo Centrometalovu pec na pelet.
Koristili smo pelet koju smo nabavili iz Rogatice tako sto smo istu nasli na PIK-u. Misleci da je manje vise svejedno od koga cemo narucit.
Ta pelet je bila katastrofa.
Pepeo nikako nije bio kakav bi trebao biti fin, mekan, praskast, vec naprotiv. Bio je krut kao krute gromade ( da li od ljepila ukoliko ga ima u peletu ili smole ili kore ne znamo ), ali uglavnom znali smo nekad po 2x dnevno cistiti pec da bi nam prije par dana pec skroz prestala radit.
Plamenik se nije palio. Naime, zvali smo servisera i konstantovao nam je da je grijac pregorio.
Ok zamijenili smo isti i to nas je kostalo 85 KM + 40 KM ruke.
Pored toga kosarica u kojoj pelet sagorijeva je takodjer bila pregorena bas zbog nekvalitetne peleti. To nam je takodjer receno da trebamo zamijenit sto smo i uradili i to nas je kostalo 150 KM.
Serviser nam je promijenio grijac, ocistio foto-celije i objasnio nam da je problem do peleti i da je vrlo, vrlo tesko naci dobru pelet.
Mene zanimaju iskustva ostalih, a ponajvise onih koji nisu imali konstantne errore zbog nekvalitetne peleti. Da li ste bili u mogucnosti da programirate pec i ne silazite u kotlovnicu po nekoliko dana a da sve fercera? Zanima me gdje ste nabavili pelet i po kojoj cijeni.
Mi nismo vidjeli smisao programatora kad smo bukvalno sate provodili dole boreci se sa errorima i ciscenjem kosarice.
- rovac13
#819 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Meni tu nesto smrdi
.
Kosarica izgorila zbog nekvalitetnog peleta ????.
Valjda pelet ako je nekvalitetan temperature su manje nego sto treba da bude.......kako ce tek da izgori kad bude kvalitetan pelet.
I grijac da pregori radi peleta ......sumnjivo.
Kotao sam mora da radi ko curica......samo se dosipa pelet i cisti kotao u 10-20 dana
Vjerujem da taj majstor nije ustimao kotao.
Kosarica izgorila zbog nekvalitetnog peleta ????.
Valjda pelet ako je nekvalitetan temperature su manje nego sto treba da bude.......kako ce tek da izgori kad bude kvalitetan pelet.
I grijac da pregori radi peleta ......sumnjivo.
Kotao sam mora da radi ko curica......samo se dosipa pelet i cisti kotao u 10-20 dana
Vjerujem da taj majstor nije ustimao kotao.
- Banksy
#820 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Moguće je sve to, pisali smo o tim Rogatica peletima davno, užasni su ...
prošle Fis Vitez, Trgovir i Em Ho (ili tako nešto) Karakaj, rade za EU, OBi ih nabavlja (ali ove godine isti ti peleti su se pokazali katastrofalnim, skoro kao rogatički)
pretprošle opet najbolji Fis Vitez, itd.
Upravo zbog neodržavanja stabilne kvalitete nisam ove zime uzimala velike količine jednog proizvođača, a mnoge sam i definitivno prekrižila kao sasvim nepouzdane. Dogodine samo Fis Vitez.
Banksy wrote:
Možda nekome bude korisno, preporučujem pelete Trgovir Gračanica i FIS Vitez, a rogatičke zaobilazite u širokom luku ...
Ove godine najbolje su se pokazali peleti Fis Vitez, drugi Vladrag, treći Trgovir,Banksy wrote:
Ovaj iz Rogatice mi je skoro ubio peć, pa da se ko ne zaleti ...
prošle Fis Vitez, Trgovir i Em Ho (ili tako nešto) Karakaj, rade za EU, OBi ih nabavlja (ali ove godine isti ti peleti su se pokazali katastrofalnim, skoro kao rogatički)
pretprošle opet najbolji Fis Vitez, itd.
Upravo zbog neodržavanja stabilne kvalitete nisam ove zime uzimala velike količine jednog proizvođača, a mnoge sam i definitivno prekrižila kao sasvim nepouzdane. Dogodine samo Fis Vitez.
-
gurabija78
#821 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
duga pelet, sokolac, ove sezone se pokazao kao odlican, i kvalitetom i cijenom.....
- rovac13
#822 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Roditelji nabavljaju pelet preko ljeta.....trgovir.. odlican potrosnja mala ciscenje rijetko sljaka ne znaju ni sta je......plate ga 260-270 km po toni......u isto vrijeme fisov kosta 350km.... .sumnjam da se isplati doplatit......mozda je on i bolji ali ne vjerujem da vrijedi to koliko je skuplji.
- Banksy
#823 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
U zimskoj sezoni je FIS 400 po toni, mislim da je ljeti daleko jeftiniji. I Trgovir i Vladrag su odlični, ali ovaj iz FISa ostavlja tri mrve za sobom, a peć se ne mora čistiti danima. Ne znam, treba izvagati ...
-
mukimax
#824 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Prošle sezone i dio ove koristio sam kovanov pellet iz Olova. Koštao me 284 KM po toni sa prevozom.Kotao kovan radio dobro. Ove sezone (drugi dio) koristio pellet Bioenergy iz Ilijaša koštao me 270 KM po toni sa prevozom. Kotao radio dobro.
Sa oba pelleta kotao čistim nakon potrošenih 300 - 400 kg, odprlike 8-15 dana.
Što se tiče kaloričnosti, Kovanov pellet je kaloričniji i od 1 kg pelleta sam dobivao 4,15 kWh korisne energije, izmjerene na izlazu iz kotla odnosno polaznom vodu koji ide u radijatore.
Pellet Bioenergy,od 1 kg pelleta sam dobivao 4,02 kWh korisne energije.
Dakle Bioenegy je jeftiniji ali je i manje kaloričan. Ako poredimo cijene korisne energije izražene u KM/kWh, dobijemo slijedeći rezultat:
Pellet Kovan: 1 kWh = 0,0685 KM
Pellet Bioenergy: 1 kWh = 0,0672 KM
Može se zaključiti da je Bioenergijev pellet povoljniji!
Što se tiče sagorjevanja oba peleta su dobra i nisam imao nikakvih problema. Možda kod Bioenergyja da malkice ima vise pepela.
I da dodam, Kovanov pellet je u Olovu 250 KM/t, ljetna cijena ali bez prevoza, mene je prevoz za Sarajevo kostao 34KM/t. Ako bi cijena prevoza iz Olova bila jeftinija od 28 KM po toni onda bi isplativije bilo koristiti Kovanov pellet.
Sa oba pelleta kotao čistim nakon potrošenih 300 - 400 kg, odprlike 8-15 dana.
Što se tiče kaloričnosti, Kovanov pellet je kaloričniji i od 1 kg pelleta sam dobivao 4,15 kWh korisne energije, izmjerene na izlazu iz kotla odnosno polaznom vodu koji ide u radijatore.
Pellet Bioenergy,od 1 kg pelleta sam dobivao 4,02 kWh korisne energije.
Dakle Bioenegy je jeftiniji ali je i manje kaloričan. Ako poredimo cijene korisne energije izražene u KM/kWh, dobijemo slijedeći rezultat:
Pellet Kovan: 1 kWh = 0,0685 KM
Pellet Bioenergy: 1 kWh = 0,0672 KM
Može se zaključiti da je Bioenergijev pellet povoljniji!
Što se tiče sagorjevanja oba peleta su dobra i nisam imao nikakvih problema. Možda kod Bioenergyja da malkice ima vise pepela.
I da dodam, Kovanov pellet je u Olovu 250 KM/t, ljetna cijena ali bez prevoza, mene je prevoz za Sarajevo kostao 34KM/t. Ako bi cijena prevoza iz Olova bila jeftinija od 28 KM po toni onda bi isplativije bilo koristiti Kovanov pellet.
-
Kondenzator
#825 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Hvala Vam svima na odgovorima. Da ne odgovaram svima zasebno reci cu Vam i cijene koliko me je kostalo zamjena cega. Naravno racun nisam dobio ni za jedno ni drugo.
Grijac je kostao 80 KM, a kosarica 150 KM.
Kosaricu sam dobio danas i gle cuda ni s glave ne moze da udje. Kontaktirao sam servisera i rekao mi je da su to nove kosarice i da mora da je zbrusi da ce doci u subotu. Rekao sam dobro. Iskulirao sam to, ali sam istovremeno kontaktirao centrometal u hrvatskoj i poslao im upit u vezi kosarice. Da li kosarica sa slike odgovara njihovoj kosarici.
Uporedne slike ( izgorene / nove ) kosarice.

Obavijestit cu Vas sta sam dobio kao odgovor iz centrometala. Takodjer sam uzeo usisivac za pelet. To mi se cini super stvar i kosta 80 KM.
Sto se tice moje peleti to je cista suprotnost od svih Vasih komentara koje ste napisali nakon mog posta. Ja bukvalno planiram nakon kraja grijne sezone odvojit jedan dan i provest u kotlovnici dok ne dovedem sve u red. Pelet je puna prasine da je to haos.
Takodjer obratite paznju na slikama i vidjet cete da se kosarica razlikuje sa donje strane od originalne i takodjer ovaj prednji dio joj je zavaren. Kako mi rece serviser to su sad nove kosarice. Vidjet cemo... ja hocu da vjerujem da je tako.
Zivjeli
Grijac je kostao 80 KM, a kosarica 150 KM.
Kosaricu sam dobio danas i gle cuda ni s glave ne moze da udje. Kontaktirao sam servisera i rekao mi je da su to nove kosarice i da mora da je zbrusi da ce doci u subotu. Rekao sam dobro. Iskulirao sam to, ali sam istovremeno kontaktirao centrometal u hrvatskoj i poslao im upit u vezi kosarice. Da li kosarica sa slike odgovara njihovoj kosarici.
Uporedne slike ( izgorene / nove ) kosarice.
Obavijestit cu Vas sta sam dobio kao odgovor iz centrometala. Takodjer sam uzeo usisivac za pelet. To mi se cini super stvar i kosta 80 KM.
Sto se tice moje peleti to je cista suprotnost od svih Vasih komentara koje ste napisali nakon mog posta. Ja bukvalno planiram nakon kraja grijne sezone odvojit jedan dan i provest u kotlovnici dok ne dovedem sve u red. Pelet je puna prasine da je to haos.
Takodjer obratite paznju na slikama i vidjet cete da se kosarica razlikuje sa donje strane od originalne i takodjer ovaj prednji dio joj je zavaren. Kako mi rece serviser to su sad nove kosarice. Vidjet cemo... ja hocu da vjerujem da je tako.
Zivjeli