Imam ponudu za posao u Klagenfurtu, ali veze nemam kakav je grad. Ima li zivota? Nase raje? Kakve su cijene?
Zivot u Austriji
- kokakolas
#801 Re: Zivot u Austriji
Vozdra raja 
Imam ponudu za posao u Klagenfurtu, ali veze nemam kakav je grad. Ima li zivota? Nase raje? Kakve su cijene?
-
mib357
#802 Re: Zivot u Austriji
Pitanje za Operatera.
Pročitao sam sve tvoje postove i svaka čast na informacijama, vidio sam da su te i napadali kako braniš austrijance i da si se zaljubio itd
ali ti si nastavio da nas izvještavaš sa pravim informacijama i hvala ti na tome.
Zamolio bih te da pročitaš dole sledeće i da mi odgovoriš na dileme koje imam.
Moja supruga ima slovenačko državljanstvo i uskoro ide u Linc na nekih desetak dana da pokuša da pronađe posao, tamo imamo prijatelje i mislim da to neće biti problem. Za početak bi radila neke obične poslove koji vjerovatno nisu tako dobro plaćeni ali nema veze bitno je da uđe u sistem. Po zakonu ona može da radi i ne treba joj radna dozvola. E sad, naš plan je da ja dođem za njom i povedem djecu na foru spajanja porodice pa nam reci nešto o tome, koja je procedura itd?
Takođe bih te zamolio da mi kažeš koji dokumenti bi joj sad u startu bili potrebni da ih odmah ponese, npr rodni list, razna uvjerenja itd? Taj odgovor će mi značiti.
Još jedna dilema???
Ona ima dvojno državljanstvo Slo-BiH! E sad, kad joj naprimjer budu tražili uvjerenje o nekažnjavanju, odakale će da ga pribavi? Iz Bosne ili Slovenije? Važno da na pomenem da u Sloveniji nikad nije čak ni bila, nego je državljanstvo dobila po porijeklu. Odakle će joj tražiti dokumentaciju???
Pročitao sam sve tvoje postove i svaka čast na informacijama, vidio sam da su te i napadali kako braniš austrijance i da si se zaljubio itd
Moja supruga ima slovenačko državljanstvo i uskoro ide u Linc na nekih desetak dana da pokuša da pronađe posao, tamo imamo prijatelje i mislim da to neće biti problem. Za početak bi radila neke obične poslove koji vjerovatno nisu tako dobro plaćeni ali nema veze bitno je da uđe u sistem. Po zakonu ona može da radi i ne treba joj radna dozvola. E sad, naš plan je da ja dođem za njom i povedem djecu na foru spajanja porodice pa nam reci nešto o tome, koja je procedura itd?
Takođe bih te zamolio da mi kažeš koji dokumenti bi joj sad u startu bili potrebni da ih odmah ponese, npr rodni list, razna uvjerenja itd? Taj odgovor će mi značiti.
Još jedna dilema???
Ona ima dvojno državljanstvo Slo-BiH! E sad, kad joj naprimjer budu tražili uvjerenje o nekažnjavanju, odakale će da ga pribavi? Iz Bosne ili Slovenije? Važno da na pomenem da u Sloveniji nikad nije čak ni bila, nego je državljanstvo dobila po porijeklu. Odakle će joj tražiti dokumentaciju???
- Bilki
#803 Re: Zivot u Austriji
slovenacki pasos, uvjerenje o nekaznjavanju iz mjesta rdodjenja, cim svu papirologiju sredi odma mozete za njom, ti kao supruznik EU drzavljana ces dobiti vizu na 5 godina i ne treba da ucis jezik kao supruznici Austriskih drzavljana, svakako nazovi AMS u austriji i kod njih se raspitaj sta treba za suprugu od papira, jer iako ima pravo na rad mora da dobije od njih potvrdu da bi mogla raditi
- pirmin
#804 Re: Zivot u Austriji
Najljepse godine zivota.kokakolas wrote: Imam ponudu za posao u Klagenfurtu, ali veze nemam kakav je grad. Ima li zivota? Nase raje? Kakve su cijene?
Dovoljno ti je pogledati slike okoline, samo ce ti se reci...
https://www.google.com/search?q=w%C3%B6 ... 80&bih=923
Kärnten-najljepsa pokrajina Austrije. Glavni grad:Klagenfurt
Ima sve osim guzve i ciganluka jednog Beca.
A za "nasu" raju ne moras pitati.
Vjerujem da je Neil sa ekipom i na Mjesecu sreo par nasih "zemi". Nema gdje ih nema.
- Zatamnjena stakla
#805 Re: Zivot u Austriji
Izlazi l' se u Austriji vikendom miševi?
-
mib357
#806 Re: Zivot u Austriji
Bilki wrote:slovenacki pasos, uvjerenje o nekaznjavanju iz mjesta rdodjenja, cim svu papirologiju sredi odma mozete za njom, ti kao supruznik EU drzavljana ces dobiti vizu na 5 godina i ne treba da ucis jezik kao supruznici Austriskih drzavljana, svakako nazovi AMS u austriji i kod njih se raspitaj sta treba za suprugu od papira, jer iako ima pravo na rad mora da dobije od njih potvrdu da bi mogla raditi
Hvala ti puno, samo mi reci da li treba ovo uvjerenje da se prevede na njemački i da li su joj potrebni rodni list i uvjerenje o državljanstvu?
-
mib357
#807 Re: Zivot u Austriji
mib357 wrote:Bilki wrote:slovenacki pasos, uvjerenje o nekaznjavanju iz mjesta rdodjenja, cim svu papirologiju sredi odma mozete za njom, ti kao supruznik EU drzavljana ces dobiti vizu na 5 godina i ne treba da ucis jezik kao supruznici Austriskih drzavljana, svakako nazovi AMS u austriji i kod njih se raspitaj sta treba za suprugu od papira, jer iako ima pravo na rad mora da dobije od njih potvrdu da bi mogla raditi
Hvala ti puno, samo mi reci da li treba ovo uvjerenje da se prevede na njemački i da li su joj potrebni rodni list i uvjerenje o državljanstvu?
I reci mi šta je AMS u Austriji? Misliš na slovenačku ambasadu?
-
bang and blame
#808 Re: Zivot u Austriji
AMS je biro za zaposljavanje.mib357 wrote:mib357 wrote:Bilki wrote:slovenacki pasos, uvjerenje o nekaznjavanju iz mjesta rdodjenja, cim svu papirologiju sredi odma mozete za njom, ti kao supruznik EU drzavljana ces dobiti vizu na 5 godina i ne treba da ucis jezik kao supruznici Austriskih drzavljana, svakako nazovi AMS u austriji i kod njih se raspitaj sta treba za suprugu od papira, jer iako ima pravo na rad mora da dobije od njih potvrdu da bi mogla raditi
I reci mi šta je AMS u Austriji? Misliš na slovenačku ambasadu?
- kokakolas
#809 Re: Zivot u Austriji
Hvala puno na odgovoru. Pokrajina je zaista fascinantna, to sam i vidio kada sam bio na razgovoru. Na moju zalost, nisam imao mnogo vremena za razgledanje, ali mi se grad cini lijep i miran. Bojim se samo da nije previse mrtav, jer se katkad voli i zadernecitipirmin wrote:Najljepse godine zivota.kokakolas wrote: Imam ponudu za posao u Klagenfurtu, ali veze nemam kakav je grad. Ima li zivota? Nase raje? Kakve su cijene?![]()
Dovoljno ti je pogledati slike okoline, samo ce ti se reci...
https://www.google.com/search?q=w%C3%B6 ... 80&bih=923
Kärnten-najljepsa pokrajina Austrije. Glavni grad:Klagenfurt
Ima sve osim guzve i ciganluka jednog Beca.
A za "nasu" raju ne moras pitati.
Vjerujem da je Neil sa ekipom i na Mjesecu sreo par nasih "zemi". Nema gdje ih nema.
- Op3r4t0r
#810 Re: Zivot u Austriji
Hvala na lijepim rijecimamib357 wrote:Pitanje za Operatera.
Pročitao sam sve tvoje postove i svaka čast na informacijama, vidio sam da su te i napadali kako braniš austrijance i da si se zaljubio itdali ti si nastavio da nas izvještavaš sa pravim informacijama i hvala ti na tome.
Još jedna dilema???
Ono sto vam od papira uvijek treba su rodni list, potvrda o drzavljanstvu (po mogucnosti internacionalno da ne moras prevoditi) i potvrda o nekaznjavanju za sve vas, treba vam i vjencani list. Ono sto ce njoj jos u Austriji trebati su platne liste, kvadratura stana u kojem zivi i potvrda o kreditu (ako ga ima ili nema), ovo joj treba kao dokaz da se mozete uzdrzavati i da ne dolazite na teret drzavi. I upravo ove zadnje potvrde vam mogu predstavljati najveci problem jer ako njoj bude mala plata ili bude zivjela u nekoj garsonjeri odnosno ako ne moze dokazati da se moze starati o vama vi necete dobiti mogucnost dolaska sve dok ona ne obezbjedi osnovne uslove po austrijskim zakonima.
- Bilki
#811 Re: Zivot u Austriji
samo da napomenem da kada supruga bude se snasla, da vas dovodi pojedinacno jer ako bude za sve pravila odjednom papire plata ce joj svakako biti preniska
- Zatamnjena stakla
#812 Re: Zivot u Austriji
Zatamnjena stakla wrote:Izlazi l' se u Austriji vikendom miševi?
-
AMMMeRRR
#813 Re: Zivot u Austriji
Pozdrav
Trebao bih malo savjetovanja oko traženja posla za Austriju, koji su najbolji web servisi i sl?
Kakve su moje sanse sa magistriranim mašinskim fakultetom, znam njemački i engleski, imam i nekog iskustva u struci ovdje , jedno pola godine?
Kakva su njima pravila za dovođenje supružnika? Za njemačku sam informisan, pa bih cijenio svaku pomoć za Austriju, ne biram izmedju te dvije zemlje, svejedno mi je..
Thx
Trebao bih malo savjetovanja oko traženja posla za Austriju, koji su najbolji web servisi i sl?
Kakve su moje sanse sa magistriranim mašinskim fakultetom, znam njemački i engleski, imam i nekog iskustva u struci ovdje , jedno pola godine?
Kakva su njima pravila za dovođenje supružnika? Za njemačku sam informisan, pa bih cijenio svaku pomoć za Austriju, ne biram izmedju te dvije zemlje, svejedno mi je..
Thx
-
dinob1000
#814 Re: Zivot u Austriji
Ne znam da li je ovakvo pitanje vec bilo postavljeno al eto da probam.
Prijatelj koji zivi u Austriji vec godinama i ima boravak itd. zeli da otvori restoran u Austriji.
Posto mu nedostaje novca i radnici predlozio mi je da se ja i on uortacimo tako sto cemo zajedno uloziti novac i raditi za pocetak samo nas dvojica.inace on ima zavrsenu ugostiteljsko turisticku skolu u Austriji i ne bi imao problema oko dobijanja gewerbeschein.
ja vec dugo godina radim u ugostiteljstvu na poslovima kuhara i sl.
E sad posto ja nemam boravak u Austriji a inace sam BH drzavljanin ako neko zna da odgovori ili da uputi na neki link na internetu gdje se mogu pronaci informacije vezane za ovo pitanje.
Ja sam pretrazivao ali ne mogu doci do nekih konkretnih informacija.
Da li ja kao gescheftbeteiligte imam pravo na bilo kakav oblik boravka i rada u Austriji
Da li postoji neka odredjena suma koju moras uloziti da bi dobio boravak i radnu dozvolu
Navodno sam saznao da ako otkupim udio u nekoj firmi i sl dobijam status tzv.Stille teilhaber ili tako nesto i da na osnovu toga mogu dobiti boravak u austriji( znaci viza od godinu dana pa na vise)
Ako neko ima kakve informacije neka se javi
Hvala
Prijatelj koji zivi u Austriji vec godinama i ima boravak itd. zeli da otvori restoran u Austriji.
Posto mu nedostaje novca i radnici predlozio mi je da se ja i on uortacimo tako sto cemo zajedno uloziti novac i raditi za pocetak samo nas dvojica.inace on ima zavrsenu ugostiteljsko turisticku skolu u Austriji i ne bi imao problema oko dobijanja gewerbeschein.
ja vec dugo godina radim u ugostiteljstvu na poslovima kuhara i sl.
E sad posto ja nemam boravak u Austriji a inace sam BH drzavljanin ako neko zna da odgovori ili da uputi na neki link na internetu gdje se mogu pronaci informacije vezane za ovo pitanje.
Ja sam pretrazivao ali ne mogu doci do nekih konkretnih informacija.
Da li ja kao gescheftbeteiligte imam pravo na bilo kakav oblik boravka i rada u Austriji
Da li postoji neka odredjena suma koju moras uloziti da bi dobio boravak i radnu dozvolu
Navodno sam saznao da ako otkupim udio u nekoj firmi i sl dobijam status tzv.Stille teilhaber ili tako nesto i da na osnovu toga mogu dobiti boravak u austriji( znaci viza od godinu dana pa na vise)
Ako neko ima kakve informacije neka se javi
Hvala
-
mib357
#815 Re: Zivot u Austriji
Bilki wrote:slovenacki pasos, uvjerenje o nekaznjavanju iz mjesta rdodjenja, cim svu papirologiju sredi odma mozete za njom, ti kao supruznik EU drzavljana ces dobiti vizu na 5 godina i ne treba da ucis jezik kao supruznici Austriskih drzavljana, svakako nazovi AMS u austriji i kod njih se raspitaj sta treba za suprugu od papira, jer iako ima pravo na rad mora da dobije od njih potvrdu da bi mogla raditi
Obratio sam se putem maila AMS-u i dobio sledeći odgovor:
Sehr geehrte Dame, sehr geehrter Herr!
Ausländer und Ausländerinnen, die in Österreich eine Arbeit aufnehmen
wollen, brauchen im allgemeinen
- eine Aufenthaltsgenehmigung und
- eine Arbeitsbewilligung
Das gilt nicht für EWR-Angehörige, die Einreise und Niederlassungsfreiheit
genießen. Sie brauchen lediglich eine sogenannte "Anmeldebescheinigung",
wenn sie länger als drei Monate in Österreich zu bleiben beabsichtigen. Die
Anmeldebescheinigung wird von der zuständigen Aufenthaltsbehörde
ausgestellt. Auch die Aufnahme einer unselbständigen Erwerbstätigkeit ist
EWR-Angehörigen - mit Ausnahme von Kroaten, für die noch
Arbeitsmarktzugangsbeschränkungen bis längstens 30.06.2020 gelten -
bewilligungsfrei gestattet.
Die Aufenthaltsgenehmigungen (Visa und Aufenthaltstitel) werden von den
Aufenthalts- bzw Fremdenpolizeibehörden vergeben, manche müssen im Ausland,
andere können im Inland beantragt werden. Die rechtliche Grundlage bildet
das Niederlassungs- und Aufenthaltsgesetz sowie das Fremdenpolizeigesetz.
Der wichtigste Aufenthaltstitel ist die mit 1. Juli 2011 eingeführte
"Rot-Weiß-Rot-Karte". Sie wird besonders qualifizierten Arbeitskräften für
die Dauer von einem Jahr ausgestellt. Ein entsprechender Antrag kann nur mit
Hinweis auf ein adäquates Arbeitsplatzangebot und im Einvernehmen mit dem
künftigen Arbeitgeber eingebracht werden. Über den Antrag entscheidet die
zuständige Aufenthaltsbehörde auf Grund eines Gutachtens des AMS.
Während die "Rot-Weiß-Rot-Karte" nur mit Bezug auf einen bestimmten
österreichischen Arbeitgeber ausgestellt wird, ermöglich die im Anschluß
erteilte "Rot-Weiß-Rot-Karte plus" einen Arbeitgeberwechsel. Nach
fünfjähriger Aufenthaltsdauer und Erfüllung der Integrationsvereinbarung
kann der Aufenthaltstitel "Daueraufenthalt-EG" erteilt werden. Er gilt
unbefristet.
Neben der "Rot-Weiß-Rot-Karte" gibt es seit 1. Juli 2011 auch die "Blaue
Karte EU", die ausländischen Spitzenfachkräften unter Zusicherung eines
bestimmten Mindesteinkommens, das das Eineinhalbfache des durchschnittlichen
österreichischen Bruttojahresgehalts betragen muss, erteilt werden kann.
Die genannten Aufenthaltstitel inkludieren die Arbeitsbewilligung, eine
weitere Genehmigung ist also nicht erforderlich.
Ausländer und Ausländerinnen, die sich nur vorübergehend bzw auf absehbare
Zeit in Österreich aufhalten wollen, brauchen eine Aufenthaltsbewilligung,
die für längstens ein Jahr ausgestellt wird, prinzipiell aber für die Dauer
des Aufenthaltszwecks (zB bei Studierenden für die Dauer der Ausbildung)
verlängert werden kann. Die Aufenthaltsbewilligung inkludiert die
Arbeitgenehmigung nur, wenn sie für eine Tätigkeit ausgestellt wurde, die
dem Geltungsbereich des Ausländerbeschäftigungsgesetzes nicht unterliegt.
Keine Aufenthaltstitel sind "Visa", die von den österreichischen
Vertretungbehörden bzw den Fremdenpolizeibehörden ausgestellt werden. Die
rechtliche Grundlage bildet das Fremdenpolizeigesetz. Zwei Arten von Visa
sind im vorliegenden Zusammenhang von Interesse: das Visum zum Zweck der
Arbeitsuche ("Jobseeker" Visum ) und das Aufenthalts-Reisevisum, das
sichtvermerkspflichtige Saisonarbeitskräfte brauchen, ehe für sie eine
Saisonbeschäftigungsbewilligung ausgestellt werden kann.
Näheres zum Thema Aufenthaltstitel finden Sie auf der Homepage des
Innenministeriums .
Drittstaatsangehörige, die bei einer illegalen Beschäftigung angetroffen
werden, müssen mit der sofortigen Ausweisung und mit einem Aufenthaltsverbot
bis zu zehn Jahren rechnen.
Mit freundlichen Grüßen
IT-HelpLine
Ne znam njemački pa ako ima neko da mi ovo u kratkim crtama objasni i prevede.
Malo sam ja pokušao sa google translate i zaključio da ljudima koji dolaze iz evropske unije samo treba Anmeldebescheinigung a shvati osam da se radi o uvjerenju o registraciji i da se otprilike vadi u policiji. Tri mjeseca je rok da se izvadi to uvjerenje. E sad i dalje sam u dilemi. Da li će njoj trebati neka dokumentacija iz Bosne obzirom da ima dvojno državljanstvo odnosno da joj je mjesto prebivališta u Bosni a ima sekundarnu adresu u pasošu koja je u sloveniji.
Ako sam dobro shvatio kad su slovenački državljani u pitanju oni provjere sve što ih interesuje služebeno. Da li će joj obzirom da je rođena u Bosni i da je do danas nastanjena tu trebati naprimjer uvjerenje o nekažnjavanju itd odavde ili će biti tretirana kao državljanin slovenije?
Još jedna stvar, ako neko od poslodavaca npr neki hotel bude voljan da nju zaposli kao sobaricu... da li joj treba diploma osnovne ili srednje škole? Kod nas je to upisano u radnu knjižicu i to je dokaz o završenoj stručnoj spremi. Kako je to u austriji za ljude koji dođu da rade? Na koji način dokazuju stručnu spremu, odnosno da li joj treba uopšte diploma za te neke mizerne poslove kao pomoćni radnik u kuhinji itd?
Hvala svima na odgovorima.
-
AlicS
#816 Re: Zivot u Austriji
Pozdrav za sve..Citala sam posto e i zao mi je sto nemam odgovore jer sam i ja ovdje tek godinu..Jedino sto mogu odgovoriti..Nasih u Austriji ima gdje god krenes, nema radnje,posla, ulice, skole,kursa ili bilo cega a da nema bar jedan nas covjek..
A sad moje pitanje..Kako ide to sa trudnickim ovdje. Mislim na to kad zena ode u 3 -4 mjesecu trudnoce na trudnicko. ( podrazu jeva se da je posao fizicki tezak i da ne moze da radi do 8. mjes.) Da li dobiva svoju punu platu ili ne i ako da do kada.?
A kada je preuzima krankenversicherung?
Znam za ovaj austriski sistem kad zena odluciva koliko ce biti na trudnickom i znam i kolika su primanja u sva tri slucaja.O tome ima info na netu..
Ali me zanima ovaj period prije kad se ide iz radnog odnosa koliko dugo i da li primam svoju platu..Mislila sam da moram odraditi 6mj da bi mogla ici na trudnicko iz radnog odnosa ali su mi u AK rekli da ne treba, jedino sto mi nisu rekli je ovo za moju platu.
Pa bujrum, ako neko zna konkretno info bila bi zahvalna
Hvala
A sad moje pitanje..Kako ide to sa trudnickim ovdje. Mislim na to kad zena ode u 3 -4 mjesecu trudnoce na trudnicko. ( podrazu jeva se da je posao fizicki tezak i da ne moze da radi do 8. mjes.) Da li dobiva svoju punu platu ili ne i ako da do kada.?
A kada je preuzima krankenversicherung?
Znam za ovaj austriski sistem kad zena odluciva koliko ce biti na trudnickom i znam i kolika su primanja u sva tri slucaja.O tome ima info na netu..
Ali me zanima ovaj period prije kad se ide iz radnog odnosa koliko dugo i da li primam svoju platu..Mislila sam da moram odraditi 6mj da bi mogla ici na trudnicko iz radnog odnosa ali su mi u AK rekli da ne treba, jedino sto mi nisu rekli je ovo za moju platu.
Pa bujrum, ako neko zna konkretno info bila bi zahvalna
Hvala
-
bang and blame
#817 Re: Zivot u Austriji
Moras imati potvrdu od doktora. Mogu te pozvati i na komisiju, da provjere da ti je trudnoca rizicna, odnosno da ti je posao tezak- sto , opet, ugrozava trudnocu. Trebala bi ti primati, mislim, cijeli taj period trudnickog , brutto platu. A, kad se porodis, prelazis na zdravstveno osiguranje. Iznos novca koji tad budes dobijala, zavisice od "paketa" koji izaberes, a to ti zavisi od vremena koje planiras da ostanes na porodiljskom. Kraci period, vise novca.
Ali, sve to zavisi od tvog statusa u Austriji.
Sretno
Ali, sve to zavisi od tvog statusa u Austriji.
Sretno
- Sodom1
#818 Re: Zivot u Austriji
Ides 8 sedmica pre rodjenja i ostajes 8 sedmica posle rodjenja,tad ti je zabranjeno da radis.
Ovo sto govoris da bi ranije isla na trudnicko to moze ali onda moras imati od dr. potvrdu da ti je kriticna trudnoca itd itd onda ides ranije.
Ovo sto govoris da imaju neka tri ja znam da imaju 5 modela kad si na trudnickom jedan je fixni i 4 pausalna, tj biras duzinu odsustva i velicinu naknade imas i pravo da radis ali do odredjene granice da zaradjujes
Ovo sto govoris da bi ranije isla na trudnicko to moze ali onda moras imati od dr. potvrdu da ti je kriticna trudnoca itd itd onda ides ranije.
Ovo sto govoris da imaju neka tri ja znam da imaju 5 modela kad si na trudnickom jedan je fixni i 4 pausalna, tj biras duzinu odsustva i velicinu naknade imas i pravo da radis ali do odredjene granice da zaradjujes
-
AlicS
#819 Re: Zivot u Austriji
Hvala vam na kratkim i jasnim odgovorima.. Moguce da je i pet ja sam isla na tri ali to je sad i nebitno.
Kako bruto platu da primam? Ja se nadam da cu bar neto
Znaci punu platu primam 8 sedmica prije poroda i 8 poslije a onda me preuzima osiguranje..Ako odem ranije na trudnicko naravno uz potvrdu od doktora u tome periodu isto primam platu..Jesam dobro razumjela
Jos jednom hvalaaa
Kako bruto platu da primam? Ja se nadam da cu bar neto
Znaci punu platu primam 8 sedmica prije poroda i 8 poslije a onda me preuzima osiguranje..Ako odem ranije na trudnicko naravno uz potvrdu od doktora u tome periodu isto primam platu..Jesam dobro razumjela
Jos jednom hvalaaa
-
bang and blame
#820 Re: Zivot u Austriji
Moja drugarica je otisla na tzv. "Frühkarenz", vec u petom mjesecu trudnoce i dobijala je brutto platu. Ona je imala u anamnezi "spontani"( nazalost), tako da bez problem je ostvarila pravo na "Frühkarenz". Znam da je dobijala brutto platuAlicS wrote:Hvala vam na kratkim i jasnim odgovorima.. Moguce da je i pet ja sam isla na tri ali to je sad i nebitno.
Kako bruto platu da primam? Ja se nadam da cu bar neto![]()
Znaci punu platu primam 8 sedmica prije poroda i 8 poslije a onda me preuzima osiguranje..Ako odem ranije na trudnicko naravno uz potvrdu od doktora u tome periodu isto primam platu..Jesam dobro razumjela![]()
Jos jednom hvalaaa
- Sodom1
#821 Re: Zivot u Austriji
Ako ona dobije brutto ko onda plati porez,penziono ,zdravstveno?
-
bang and blame
#822 Re: Zivot u Austriji
Dobije negdje tom iznosu.. Jer, nije sve plata, vec nakav dodak od ca. 500€. Nisam objasnjavala bas sve. Do mene jeSodom1 wrote:Ako ona dobije brutto ko onda plati porez,penziono ,zdravstveno?
- Sodom1
#823 Re: Zivot u Austriji
Dobro ima tih caka ali raja ne zna. Dosta ljudi kad govore o svojoj plati govore brutto cifru, ona nije bitna ,bitno je koliko imas na kontu.Doduse ovo je mozda preuzeto od poslodavaca jer kad informisu o plati bilo na webu i li u intervjuu govore o bruttu.Sto je i logicno oni to zele da napusu,a stvarnost je drugo
-
bang and blame
#824 Re: Zivot u Austriji
To si u pravu. Bas se radi o "napuhavanju". Ljudi (ne svi) zele da uvelicaju cifru koju zaradjuju, a ja se upravo vodim time sto ti napisa- koliko dobijes na racun u banciSodom1 wrote:Dobro ima tih caka ali raja ne zna. Dosta ljudi kad govore o svojoj plati govore brutto cifru, ona nije bitna ,bitno je koliko imas na kontu.Doduse ovo je mozda preuzeto od poslodavaca jer kad informisu o plati bilo na webu i li u intervjuu govore o bruttu.Sto je i logicno oni to zele da napusu,a stvarnost je drugo
- Sodom1
#825 Re: Zivot u Austriji
Ako neko zna voliko bi da napise: kako nabaviti ,kome se opratit za gutscheinheft(valjda treba biti crvenkaste boje) za vakcine za bebe.
Valjda sam to trebao dobiti u bolnici neki formular za popuniti pa poslati no to ja nisam dobio.Pa ako neko zna kako naknadno to nabaviti
Valjda sam to trebao dobiti u bolnici neki formular za popuniti pa poslati no to ja nisam dobio.Pa ako neko zna kako naknadno to nabaviti