Bravo Akadi... to je taj nivo komunikacije. Kad se nema sta pametno reci, onda se sagovornik nazove ili prikaze majmunom. Aferim!
Cinjenica je da ce medju Bosnjacima biti najvise Ostalih. Ali, isto tako je cinjenica da ni svi na koje SDA i IZ racunaju kao na Bosnjake, samo radi imena i prezimena i odokativne statistike koju su izvukli iz CIPS-a, nisu Bosnjaci niti se tako osjecaju.
Zato su smijesni svi ovi pokusaji ubjedjivanja ljudi da se MORAJU pisati kao Bosnjaci, inace - Oho im se, Oho!
Evo, ja nisam Bosnjak, ne identifikujem se s tom etnickom grupom iako bih imenom i prezimenom i po SDA/IZ "pravilima" to trebao biti, i jednostavno se ne mogu pisati kao nesto sto nisam. Niti to hocu. Isto kao sto se ne mogu pisati kao Srbin ili Hrvat, prvenstvno jer to nisam, a onda ni jer se tako ne osjecam (niti imam ikakvog porodicnog osnova za to).
I ovakvih kao ja ima jos. Koliko - vidjecemo nakon popisa. Mnogi bi se mogli iznenaditi, pogotovo ako se sjetimo koliko je ljudi glasalo za Zeljku Komsica, a on je pricao o Bosancima i Hercegovcima, ne Bosnjacima, Srbima i Hrvatima (da je pametan, to bi mu bila i platforma za stranku, ako je vec osniva). Novi rat? Pa nek' bude, nek' sve ide u PM. Bar ce se onda znati sve, i gotovo.
Ali, ova tema, i razni komentari na njoj, pokazuje jos jednu cinjenicu - ljudi u BiH su toliko optereceni tim nekakvim svrstavanjem po etnickim osnovama, kao da im zivot od toga zavisi. Pri tome, uopste ne vide da im zivot ne zavisi od toga, nego od ekonomije koja stagnira i propada, a to joj se desava upravo radi etnickih tenzija. U pozadini, naravno, etnicke vodje otimaju ne lopatama, nego sleperima. A otimaju upravo od onih kojima su bacili kost razdora u vidu price o bitnosti etnicke, alias "nacionalne" pripadnosti. I ovo samo pokazuje svu glupost postojeceg Ustava, sistema, ali i naroda u BiH u ukupnom smislu.
Ma koga zaboli jel' se neko ovdje pise ovako ili onako, vjeruje ili ne vjeruje u ovo ili ono ako je stomak pun? Nikoga.
Bas mene zivo zaboli koliko je ovdje Srba ili Bosnjaka ili Hrvata ako imam posao, djeca obucena i nahranjena, skolstvo kvalitetno, ulice ciste i sigurne, mogu na godisnji k'o sav normalan svijet, i slicne normalne stvari.
E, ovo je vecini BH gradjana sve kontra upravo jer se svi bave pogresnim stvarima, kao sto je prebrojavanje krvnih zrnaca, i tome pridaju ogroman znacaj i na to trose 80% svoje energije umjesto da se bave ekonomijom, razvojem, unapredjenjem skolstva, itd. itd.. Ali, sve dok se slijede pogresne kvalitativno-kvantitativne premise, to ce tako i biti - skolstvo bez veze, ekonomija u supljaku, nestasice vode, grijanja i struje, rast cijena, povecanje nezaposlenosti i siromastva, nezadovoljstvo, itd. Svi znamo gdje to na kraju vodi. Osim budala, naravno.
@NIN
"Benefiti" davno promijenjeno, a ORA-e su nam i te kako potrebne