Za predane Životu
- nasa
#801 Re: Za predane Životu
@odron
Zasto mislis da je vjernike vise strah svega pa i smrti?
Zar nisi ti navodio primjer onih sto su kako ti kazes zavedeni pricama o raju te zrtvuju svoj zivot,neispravno ali to ne pokazuje da je njih strah smrti?
@NIN
Mozda nevjernici drugcije gledaju na svijet ali vjernicu to ne mogu znati ,tako da je to slicna prica kao s vjerom,moras dozivjeti,osjetiti ...
Zasto mislis da je vjernike vise strah svega pa i smrti?
Zar nisi ti navodio primjer onih sto su kako ti kazes zavedeni pricama o raju te zrtvuju svoj zivot,neispravno ali to ne pokazuje da je njih strah smrti?
@NIN
Mozda nevjernici drugcije gledaju na svijet ali vjernicu to ne mogu znati ,tako da je to slicna prica kao s vjerom,moras dozivjeti,osjetiti ...
- vatrogasac
#802 Re: Za predane Životu
Neću ja mijenjati tvoj osjećaj koji je mix spoznaja prirodnih nauka i tvog subjektivnog stava spram religije. Nisam pokušavao ni gore osim zanemarivanja onoga što je više nego očigledno da vjernici nisu ti koji ovaj svijet prolaze kao Dolinu suza. Da su na gubitku zato što su vjernici i sl.NIN wrote: Sada, ti mozes meni pokusati svoj subjektivni osjecaj prikazati necim visim dok ga ja vidim samo kao manifestaciju biohemije u tvom mozgu.
Sve te spoznaje su korisne, ali i sam znaš da će dobar dio njih derogirati nove. Šta će biti u njima ne znamo ni ti ni ja. Da li baš ne bi bilo privlačnosti da nema feromona? Nagađa se još uvijek.
Sjetih se jednog ateističkog primjera redukcionizma. Pazi ovu režiju i montažu. Ako neko ko se uzima kao ateistički misionar ovo radi šta očekivati od sljedbenika? Ubacivanje ovakvog naslova u clip je najbezazlenije.
- NIN
#803 Re: Za predane Životu
@Vatrogasac, niti te napadam, niti zelim promjenuti tvoje spoznaje, a niti imam namjeru bilo sta osim porazgovarati, uci u dijalog.
A ovaj klip...
P.S. Naslov isjecka je osmislio onaj koji ga je i postavio, ne Dawkins i filmadzije koje su radile ovaj dokumentarac (a znam da i ti to znas sto dokazuje da si obican ublehas, nevrijedan za bilo kakav konstruktivan razgovor).
MoRel' 'vako?

A ovaj klip...
P.S. Naslov isjecka je osmislio onaj koji ga je i postavio, ne Dawkins i filmadzije koje su radile ovaj dokumentarac (a znam da i ti to znas sto dokazuje da si obican ublehas, nevrijedan za bilo kakav konstruktivan razgovor).
MoRel' 'vako?
- Kroksica
#804 Re: Za predane Životu
Ma bola, sve je to bozije davanje.NIN wrote:...i da, sto bi Feynman rekao, ljudi koji gledaju na svijet na ovaj nacin su bogatiji za iskustvo jer osim sto vide svu ljepotu oko sebe olicenu u prirodi, kao i svi ostali, oni tu ljepotu mogu i objasniti kao, recimo, zasto je ruza crvena, suma zelena, nebo plavo, zalazak sunca ocaravajuce narandzast, proljece predivno, itd.
- fatamorgana
#805 Re: Za predane Životu
E ima ona narodna: Bog mu da a đavo neda ....Kroksica wrote:Ma bola, sve je to bozije davanje.NIN wrote:...i da, sto bi Feynman rekao, ljudi koji gledaju na svijet na ovaj nacin su bogatiji za iskustvo jer osim sto vide svu ljepotu oko sebe olicenu u prirodi, kao i svi ostali, oni tu ljepotu mogu i objasniti kao, recimo, zasto je ruza crvena, suma zelena, nebo plavo, zalazak sunca ocaravajuce narandzast, proljece predivno, itd.
- Kroksica
#806 Re: Za predane Životu
Ono k'o: "Ne da mu djavo mira?" Sto hoce reci da Bog da.fatamorgana wrote:E ima ona narodna: Bog mu da a đavo neda ....Kroksica wrote:Ma bola, sve je to bozije davanje.NIN wrote:...i da, sto bi Feynman rekao, ljudi koji gledaju na svijet na ovaj nacin su bogatiji za iskustvo jer osim sto vide svu ljepotu oko sebe olicenu u prirodi, kao i svi ostali, oni tu ljepotu mogu i objasniti kao, recimo, zasto je ruza crvena, suma zelena, nebo plavo, zalazak sunca ocaravajuce narandzast, proljece predivno, itd.
- fatamorgana
#807 Re: Za predane Životu
Ma nije nego "džabe bog da kad džavo neda",Kroksica wrote: Ono k'o: "Ne da mu djavo mira?" Sto hoce reci da Bog da.
- vatrogasac
#808 Re: Za predane Životu
Znaš i sam i da hoćeš da nećeš ništa promijeniti.NIN wrote:@Vatrogasac, niti te napadam, niti zelim promjenuti tvoje spoznaje, a niti imam namjeru bilo sta osim porazgovarati, uci u dijalog.
A ovaj klip...![]()
![]()
MoRel' 'vako?
Ako si ovo 'ublehaš' izvukao iz mog navođenja ko je ubacio naslov clipu razmisli da li si prebrzo prešao preko onoga što sam napisao.
Piše ispod clipa ko je postavio i kakve još clipove ima na svom profilu. Kažu da je brzina od šejtana.Sjetih se jednog ateističkog primjera redukcionizma. Pazi ovu režiju i montažu. Ako neko ko se uzima kao ateistički misionar ovo radi šta očekivati od sljedbenika? Ubacivanje ovakvog naslova u clip je najbezazlenije.
Da li ima istine u tome što su rekli?
-
bizet
#809 Re: Za predane Životu
dozivljaj, percepcija, shvatanje...svijet u bojama...u problemu sam...upravo mi je muz rekao da ne pjevam melodiju sa reklame dobro
...sad ja zelim da ga ubjedim da je njegova percepcija pogresna...duhovni ili naucni pristup?..hej, dilema je
- vatrogasac
#810 Re: Za predane Životu
Pokušaj iz srca. Iz duše.bizet wrote:dozivljaj, percepcija, shvatanje...svijet u bojama...u problemu sam...upravo mi je muz rekao da ne pjevam melodiju sa reklame dobro...sad ja zelim da ga ubjedim da je njegova percepcija pogresna...duhovni ili naucni pristup?..hej, dilema je
- fatamorgana
#811 Re: Za predane Životu
Trebalo bi pitat' Šumahera ....vatrogasac wrote: Kažu da je brzina od šejtana.
- Kroksica
#812 Re: Za predane Životu
Moram razmisliti o ovome.fatamorgana wrote:Ma nije nego "džabe bog da kad džavo neda",Kroksica wrote: Ono k'o: "Ne da mu djavo mira?" Sto hoce reci da Bog da.
- fatamorgana
#813 Re: Za predane Životu
Ne more, to mogu samo vjernici,vatrogasac wrote:Pokušaj iz srca. Iz duše.bizet wrote:dozivljaj, percepcija, shvatanje...svijet u bojama...u problemu sam...upravo mi je muz rekao da ne pjevam melodiju sa reklame dobro...sad ja zelim da ga ubjedim da je njegova percepcija pogresna...duhovni ili naucni pristup?..hej, dilema je
- fatamorgana
#814 Re: Za predane Životu
Bolje bi bilo da je On razmislio o ovome, uštedio bi nam hrpu zavrzlama da je šejtanu malo poteg'o ručnu .... al' eto ....Kroksica wrote:Moram razmisliti o ovome.fatamorgana wrote:Ma nije nego "džabe bog da kad džavo neda",Kroksica wrote: Ono k'o: "Ne da mu djavo mira?" Sto hoce reci da Bog da.
-
bizet
#815 Re: Za predane Životu
vatrogasac wrote:Pokušaj iz srca. Iz duše.bizet wrote:dozivljaj, percepcija, shvatanje...svijet u bojama...u problemu sam...upravo mi je muz rekao da ne pjevam melodiju sa reklame dobro...sad ja zelim da ga ubjedim da je njegova percepcija pogresna...duhovni ili naucni pristup?..hej, dilema je
kako vidim, ne gine mi u drugoj sobi vjezbati melodiju, pa kad je savladam predstaviti se u boljem svjetlu...tako ce kompliment biti stvaran i od srca, a i postenije je
- vatrogasac
#816 Re: Za predane Životu
A koji je ono se slupao pa ga oživljavali i krpili na klinici u Ludwigshafenu? Ne valja previše brzo, koraci su odbrojani, što reče Zuko Džumhur.fatamorgana wrote:Trebalo bi pitat' Šumahera ....vatrogasac wrote: Kažu da je brzina od šejtana.
- NIN
#817 Re: Za predane Životu
I ja budala!
Nego, oftopik i trolanje ce biti sankcionisano! @fatamorgana...
Nego, oftopik i trolanje ce biti sankcionisano! @fatamorgana...
- nasa
#818 Re: Za predane Životu
Nemas sta razmisljat,u Islamu sta Bog da niko ne moze uzeti...ali ono sto covjek gradi dzavo moze zavesti covjeka da covjek to sam da....Kroksica wrote:Moram razmisliti o ovome.fatamorgana wrote:Ma nije nego "džabe bog da kad džavo neda",Kroksica wrote: Ono k'o: "Ne da mu djavo mira?" Sto hoce reci da Bog da.
- Kroksica
#819 Re: Za predane Životu
Ne, ne. Dao je nama mogucnost da mu potegnemo rucnu, na nama je hocemo li je potegnuti.fatamorgana wrote:
Bolje bi bilo da je On razmislio o ovome, uštedio bi nam hrpu zavrzlama da je šejtanu malo poteg'o ručnu .... al' eto ....
- vatrogasac
#820 Re: Za predane Životu
Ali bi ti bilo dosadno da ga je izbacio iz igre......priznaj.fatamorgana wrote:
Bolje bi bilo da je On razmislio o ovome, uštedio bi nam hrpu zavrzlama da je šejtanu malo poteg'o ručnu .... al' eto ....
- drug_profi
#821 Re: Za predane Životu
Vatrogasac, potpuno pogresno si shvatio da ateistima treba misionar. Svako od nas je potpuno razlicit. Dawkins je biznismen.
- Kroksica
#822 Re: Za predane Životu
Ja sam imala nesto drugo na umu...al da ne spamamo temu vise....nasa wrote: Nemas sta razmisljat,u Islamu sta Bog da niko ne moze uzeti...ali ono sto covjek gradi dzavo moze zavesti covjeka da covjek to sam da....
- fatamorgana
#823 Re: Za predane Životu
Priznam .... a tek što bi Njemu bilo dosadno ....vatrogasac wrote:Ali bi ti bilo dosadno da ga je izbacio iz igre......priznaj.fatamorgana wrote:
- NIN
#824 Re: Za predane Životu
Haj'mo jos jednom:
Oftopik i trolanje ce biti sankcionisano! Takodjer, ovima sto prijavljuju postove jer vjernici dolaze na ovu temu cu reci da se sjete vjerskih tema na religiji gdje su isto radili vjernicima. Dakle, ne prijavljujte vise ovakve stvari!
Nadam se da smo se razumjeli?!
Oftopik i trolanje ce biti sankcionisano! Takodjer, ovima sto prijavljuju postove jer vjernici dolaze na ovu temu cu reci da se sjete vjerskih tema na religiji gdje su isto radili vjernicima. Dakle, ne prijavljujte vise ovakve stvari!
Nadam se da smo se razumjeli?!
- harač
#825 Re: Za predane Životu
generaliziraš i opet ideš sa faux argumentima iz autoriteta. naturalizam, a la hard core materijalizam, samo je varijanta ateizma (istina, dominantna). većina matematičara, koji su ateisti, nisu naturalisti, odnosno odbacuju materijalizam - većina vjeruje, barem, u postojanje platoničkih formi.vatrogasac wrote:drugi profil wrote:
Ne razumijem pitanje. Sta je materijalisticka barijera?
Dobro poznati genetičar i otvoreni evolucionista Richard C. Lewontin sa Harvardskog univerziteta priznaje da je on "prije svega materijalista, a onda znanstvenik", ovim riječima:
"Mi imamo jednu materijalističku vjeru, koja je ‘a priori’ vjera. Ono što nas primorava da na svijet donosimo materijalistička objašnjenja nisu naučne metode ni principi. Naprotiv, zbog naše apriorne privrženosti materijalizmu mi montiramo istraživačke pojmove i principe koji će iznijeti neko materijalističko objašnjenje. A i s obzirom da je materijalizam apsolutan, mi ne možemo dozvoliti pojavljivanje nekih stavova koji upućuju na religiju."
stvar nije dogmatike, već dokaza, odnosno nedostatku dokaza za duhove, vilove, dušove, anđelove, šejtanove, rajove, paklove, bogove i druge nadnaravne pojave. ukoliko u svom cjeloživotnom naučnom radu ne naiđeš na bilo kakav iole ukazatelj na postojanje takvih pojava (koje su svuda oko nas i imaju neposrednu kauzalnu vezu sa stvarnošću), onda je objašnjivo zašto je jedna pozicija, ona koja ukazuje na odsustvo takvih pojava, default pozicija. ukoliko tvrdiš da takva pojava postoji, dužan si ponuditi adekvatne dokaze - u suprotnom, nema razloga ići sa početnih pozicija