Za predane Životu

Rasprave o filozofskim temama.
Post Reply
nasa

#801 Re: Za predane Životu

Post by nasa »

@odron
Zasto mislis da je vjernike vise strah svega pa i smrti?
Zar nisi ti navodio primjer onih sto su kako ti kazes zavedeni pricama o raju te zrtvuju svoj zivot,neispravno ali to ne pokazuje da je njih strah smrti?

@NIN

Mozda nevjernici drugcije gledaju na svijet ali vjernicu to ne mogu znati ,tako da je to slicna prica kao s vjerom,moras dozivjeti,osjetiti ...
vatrogasac

#802 Re: Za predane Životu

Post by vatrogasac »

NIN wrote: Sada, ti mozes meni pokusati svoj subjektivni osjecaj prikazati necim visim dok ga ja vidim samo kao manifestaciju biohemije u tvom mozgu.
Neću ja mijenjati tvoj osjećaj koji je mix spoznaja prirodnih nauka i tvog subjektivnog stava spram religije. Nisam pokušavao ni gore osim zanemarivanja onoga što je više nego očigledno da vjernici nisu ti koji ovaj svijet prolaze kao Dolinu suza. Da su na gubitku zato što su vjernici i sl.

Sve te spoznaje su korisne, ali i sam znaš da će dobar dio njih derogirati nove. Šta će biti u njima ne znamo ni ti ni ja. Da li baš ne bi bilo privlačnosti da nema feromona? Nagađa se još uvijek.

Sjetih se jednog ateističkog primjera redukcionizma. Pazi ovu režiju i montažu. Ako neko ko se uzima kao ateistički misionar ovo radi šta očekivati od sljedbenika? Ubacivanje ovakvog naslova u clip je najbezazlenije.

NIN

#803 Re: Za predane Životu

Post by NIN »

@Vatrogasac, niti te napadam, niti zelim promjenuti tvoje spoznaje, a niti imam namjeru bilo sta osim porazgovarati, uci u dijalog.

A ovaj klip... :lol: :lol:

P.S. Naslov isjecka je osmislio onaj koji ga je i postavio, ne Dawkins i filmadzije koje su radile ovaj dokumentarac (a znam da i ti to znas sto dokazuje da si obican ublehas, nevrijedan za bilo kakav konstruktivan razgovor).

MoRel' 'vako?

:D
Kroksica

#804 Re: Za predane Životu

Post by Kroksica »

NIN wrote:...i da, sto bi Feynman rekao, ljudi koji gledaju na svijet na ovaj nacin su bogatiji za iskustvo jer osim sto vide svu ljepotu oko sebe olicenu u prirodi, kao i svi ostali, oni tu ljepotu mogu i objasniti kao, recimo, zasto je ruza crvena, suma zelena, nebo plavo, zalazak sunca ocaravajuce narandzast, proljece predivno, itd.

:)
Ma bola, sve je to bozije davanje. :D
fatamorgana

#805 Re: Za predane Životu

Post by fatamorgana »

Kroksica wrote:
NIN wrote:...i da, sto bi Feynman rekao, ljudi koji gledaju na svijet na ovaj nacin su bogatiji za iskustvo jer osim sto vide svu ljepotu oko sebe olicenu u prirodi, kao i svi ostali, oni tu ljepotu mogu i objasniti kao, recimo, zasto je ruza crvena, suma zelena, nebo plavo, zalazak sunca ocaravajuce narandzast, proljece predivno, itd.

E ima ona narodna: Bog mu da a đavo neda ....
Kroksica

#806 Re: Za predane Životu

Post by Kroksica »

fatamorgana wrote:
Kroksica wrote:

E ima ona narodna: Bog mu da a đavo neda ....
Ono k'o: "Ne da mu djavo mira?" Sto hoce reci da Bog da. :D
fatamorgana

#807 Re: Za predane Životu

Post by fatamorgana »

Kroksica wrote: Ono k'o: "Ne da mu djavo mira?" Sto hoce reci da Bog da. :D
Ma nije nego "džabe bog da kad džavo neda", :D
vatrogasac

#808 Re: Za predane Životu

Post by vatrogasac »

NIN wrote:@Vatrogasac, niti te napadam, niti zelim promjenuti tvoje spoznaje, a niti imam namjeru bilo sta osim porazgovarati, uci u dijalog.

A ovaj klip... :lol: :lol:

P.S. Naslov isjecka je osmislio onaj koji ga je i postavio, ne Dawkins i filmadzije koje su radile ovaj dokumentarac (a znam da i ti to znas sto dokazuje da si obican ublehas, nevrijedan za bilo kakav konstruktivan razgovor).

MoRel' 'vako?

:D
Znaš i sam i da hoćeš da nećeš ništa promijeniti. :wink: A znam i ja da neću.

Ako si ovo 'ublehaš' izvukao iz mog navođenja ko je ubacio naslov clipu razmisli da li si prebrzo prešao preko onoga što sam napisao.
Sjetih se jednog ateističkog primjera redukcionizma. Pazi ovu režiju i montažu. Ako neko ko se uzima kao ateistički misionar ovo radi šta očekivati od sljedbenika? Ubacivanje ovakvog naslova u clip je najbezazlenije.
Piše ispod clipa ko je postavio i kakve još clipove ima na svom profilu. Kažu da je brzina od šejtana.

Da li ima istine u tome što su rekli? :mrgreen:
bizet

#809 Re: Za predane Životu

Post by bizet »

dozivljaj, percepcija, shvatanje...svijet u bojama...u problemu sam...upravo mi je muz rekao da ne pjevam melodiju sa reklame dobro :shock: ...sad ja zelim da ga ubjedim da je njegova percepcija pogresna...duhovni ili naucni pristup?..hej, dilema je
vatrogasac

#810 Re: Za predane Životu

Post by vatrogasac »

bizet wrote:dozivljaj, percepcija, shvatanje...svijet u bojama...u problemu sam...upravo mi je muz rekao da ne pjevam melodiju sa reklame dobro :shock: ...sad ja zelim da ga ubjedim da je njegova percepcija pogresna...duhovni ili naucni pristup?..hej, dilema je
Pokušaj iz srca. Iz duše. :mrgreen:
fatamorgana

#811 Re: Za predane Životu

Post by fatamorgana »

vatrogasac wrote: Kažu da je brzina od šejtana.

Trebalo bi pitat' Šumahera ....
Kroksica

#812 Re: Za predane Životu

Post by Kroksica »

fatamorgana wrote:
Moram razmisliti o ovome.
fatamorgana

#813 Re: Za predane Životu

Post by fatamorgana »

vatrogasac wrote:
bizet wrote:dozivljaj, percepcija, shvatanje...svijet u bojama...u problemu sam...upravo mi je muz rekao da ne pjevam melodiju sa reklame dobro :shock: ...sad ja zelim da ga ubjedim da je njegova percepcija pogresna...duhovni ili naucni pristup?..hej, dilema je
Ne more, to mogu samo vjernici, :wink:
fatamorgana

#814 Re: Za predane Životu

Post by fatamorgana »

Kroksica wrote:
fatamorgana wrote:
Bolje bi bilo da je On razmislio o ovome, uštedio bi nam hrpu zavrzlama da je šejtanu malo poteg'o ručnu .... al' eto ....
bizet

#815 Re: Za predane Životu

Post by bizet »

vatrogasac wrote:
:) tesko...brizina njegovih sivih celija je daleko bolja od moje, uz to on nije tip koji ce slagati samo da bi me smirio...taj kaze sto misli, pa sve i da je posljednja zelja u pitanju
kako vidim, ne gine mi u drugoj sobi vjezbati melodiju, pa kad je savladam predstaviti se u boljem svjetlu...tako ce kompliment biti stvaran i od srca, a i postenije je :)
vatrogasac

#816 Re: Za predane Životu

Post by vatrogasac »

fatamorgana wrote:
vatrogasac wrote: Kažu da je brzina od šejtana.

Trebalo bi pitat' Šumahera ....
A koji je ono se slupao pa ga oživljavali i krpili na klinici u Ludwigshafenu? Ne valja previše brzo, koraci su odbrojani, što reče Zuko Džumhur. :wink:
NIN

#817 Re: Za predane Životu

Post by NIN »

I ja budala! :-)

Nego, oftopik i trolanje ce biti sankcionisano! @fatamorgana... :wink:
nasa

#818 Re: Za predane Životu

Post by nasa »

Kroksica wrote:
fatamorgana wrote:
Nemas sta razmisljat,u Islamu sta Bog da niko ne moze uzeti...ali ono sto covjek gradi dzavo moze zavesti covjeka da covjek to sam da....
Kroksica

#819 Re: Za predane Životu

Post by Kroksica »

fatamorgana wrote:
Bolje bi bilo da je On razmislio o ovome, uštedio bi nam hrpu zavrzlama da je šejtanu malo poteg'o ručnu .... al' eto ....
Ne, ne. Dao je nama mogucnost da mu potegnemo rucnu, na nama je hocemo li je potegnuti. :D
vatrogasac

#820 Re: Za predane Životu

Post by vatrogasac »

fatamorgana wrote:
Ali bi ti bilo dosadno da ga je izbacio iz igre......priznaj. :wink:
drug_profi

#821 Re: Za predane Životu

Post by drug_profi »

Vatrogasac, potpuno pogresno si shvatio da ateistima treba misionar. Svako od nas je potpuno razlicit. Dawkins je biznismen.
Kroksica

#822 Re: Za predane Životu

Post by Kroksica »

nasa wrote: Nemas sta razmisljat,u Islamu sta Bog da niko ne moze uzeti...ali ono sto covjek gradi dzavo moze zavesti covjeka da covjek to sam da....
Ja sam imala nesto drugo na umu...al da ne spamamo temu vise....
fatamorgana

#823 Re: Za predane Životu

Post by fatamorgana »

vatrogasac wrote:
fatamorgana wrote:
Ali bi ti bilo dosadno da ga je izbacio iz igre......priznaj. :wink:
Priznam .... a tek što bi Njemu bilo dosadno ....
NIN

#824 Re: Za predane Životu

Post by NIN »

Haj'mo jos jednom:

Oftopik i trolanje ce biti sankcionisano! Takodjer, ovima sto prijavljuju postove jer vjernici dolaze na ovu temu cu reci da se sjete vjerskih tema na religiji gdje su isto radili vjernicima. Dakle, ne prijavljujte vise ovakve stvari!

Nadam se da smo se razumjeli?!
harač

#825 Re: Za predane Životu

Post by harač »

vatrogasac wrote:
drugi profil wrote:
Ne razumijem pitanje. Sta je materijalisticka barijera?

Dobro poznati genetičar i otvoreni evolucionista Richard C. Lewontin sa Harvardskog univerziteta priznaje da je on "prije svega materijalista, a onda znanstvenik", ovim riječima:

"Mi imamo jednu materijalističku vjeru, koja je ‘a priori’ vjera. Ono što nas primorava da na svijet donosimo materijalistička objašnjenja nisu naučne metode ni principi. Naprotiv, zbog naše apriorne privrženosti materijalizmu mi montiramo istraživačke pojmove i principe koji će iznijeti neko materijalističko objašnjenje. A i s obzirom da je materijalizam apsolutan, mi ne možemo dozvoliti pojavljivanje nekih stavova koji upućuju na religiju."
generaliziraš i opet ideš sa faux argumentima iz autoriteta. naturalizam, a la hard core materijalizam, samo je varijanta ateizma (istina, dominantna). većina matematičara, koji su ateisti, nisu naturalisti, odnosno odbacuju materijalizam - većina vjeruje, barem, u postojanje platoničkih formi.

stvar nije dogmatike, već dokaza, odnosno nedostatku dokaza za duhove, vilove, dušove, anđelove, šejtanove, rajove, paklove, bogove i druge nadnaravne pojave. ukoliko u svom cjeloživotnom naučnom radu ne naiđeš na bilo kakav iole ukazatelj na postojanje takvih pojava (koje su svuda oko nas i imaju neposrednu kauzalnu vezu sa stvarnošću), onda je objašnjivo zašto je jedna pozicija, ona koja ukazuje na odsustvo takvih pojava, default pozicija. ukoliko tvrdiš da takva pojava postoji, dužan si ponuditi adekvatne dokaze - u suprotnom, nema razloga ići sa početnih pozicija
Post Reply