Mobilni radari / kamere

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
kakavdanakneiskustvu

#801 Re: mobilni radari tj kamere

Post by kakavdanakneiskustvu »

holowey wrote:dosli smo u situaciju da nam je potrebno, kao u izraelu, na svako malo postavljeno policijsko vozilo sa ukljucenom rotacijom... preventive radi... jer se jedino tada vozaci smire...

tacno
Nabucco

#802 Re: mobilni radari tj kamere

Post by Nabucco »

Je li se neko od vas susreo ili mozda poznaje kako radi radar Velomatic 512 ? tj, da li može automatski snimati brzinu i slati kazne bez potrebe zaustavljanja ?
muha_sa

#803 Re: mobilni radari tj kamere

Post by muha_sa »

Nabucco wrote:Je li se neko od vas susreo ili mozda poznaje kako radi radar Velomatic 512 ? tj, da li može automatski snimati brzinu i slati kazne bez potrebe zaustavljanja ?
gdje li si ga to nabro :-) :D
Nabucco

#804 Re: mobilni radari tj kamere

Post by Nabucco »

Uz bradinu, da procepim dizne :D ... Sve sto sam uspio naci na google o ovom uređaju je da je bilo dosta skandala sa njim ,jer ako nije precizno podešen ( u nivou ceste), prikazuje vecu brzinu od realne... Neki je stari model iz 2005-6.. Da stvar bude gora, ja još gledo najavljene radarske na stranici MUPa i nije bio najavljen..

Samo mogu reci, dao Bog da je bio dobro podešen, jer nema potrebe da mi išta pokazuje vecu brzinu od te kojom sam vozio :-)
condy

#805 Re: mobilni radari tj kamere

Post by condy »

Ti uredjaji se moraju redovno provjeravati bazdariti najmanje dva puta godisnje. Tesko da mozes osporiti njegovu preciznost jer imaju svi atest.

Ne mozes se pouzdati u najavljene kontrole. Ono sto je bitno je da slika kad mu se priblizis. Mozda si usporio malo pred njim usporiti ako si ga vidio prije. Ja prolazio tom cestom u prosli petak, nije bilo radara. Da nije bio vikend kad si ti isao, tad ih svagdje postavljaju.
amar1994

#806 Re: mobilni radari tj kamere

Post by amar1994 »

bitno je da si dizne procepio, kazna manje vise :D :D
ja cesto idem ono gdje su dvije trake koliko moze auto izvuc i drzat krivinu, napojedinim mjestima 110+ :-) :lol:
condy

#807 Re: mobilni radari tj kamere

Post by condy »

Vala ko je projektovao tu cestu svaka mu cast nije mogao gore krivine osmislit. Slomise auto
Nabucco

#808 Re: mobilni radari tj kamere

Post by Nabucco »

Ma ništa, poslao sam im mail. Ako ne odgovore, zvati cu u ponedjeljak da se raspitam.. Bolje odma sad da dam vozačku, nego u sred ljeta da ostanem bez nje :roll:
MOSALJOZE

#809 Re: mobilni radari tj kamere

Post by MOSALJOZE »

Nabucco wrote:Ma ništa, poslao sam im mail. Ako ne odgovore, zvati cu u ponedjeljak da se raspitam.. Bolje odma sad da dam vozačku, nego u sred ljeta da ostanem bez nje :roll:
:lol:
Ne znaju oni šta je to,znam iz iskustva.
530i

#810 Re: mobilni radari tj kamere

Post by 530i »

condy wrote:Vala ko je projektovao tu cestu svaka mu cast nije mogao gore krivine osmislit. Slomise auto
Neće valjda audija da slome!? :sad: :sad:
amar1994

#811 Re: mobilni radari tj kamere

Post by amar1994 »

condy wrote:Vala ko je projektovao tu cestu svaka mu cast nije mogao gore krivine osmislit. Slomise auto
onaj lakat, kako sam je smoto, iz 5 u 3 bez kocenja i na pola krivine gas :P , samo je problem kad ljudi ne znaju traku drzati pa onda moras pazit da te ne zakaci :shock: :-)
condy

#812 Re: mobilni radari tj kamere

Post by condy »

530i wrote:
Neće valjda audija da slome!? :sad: :sad:
Nisam mislio na audija vec na druga vozila . Audi prolazi kao zakovan za cestu kroz krivine i sa lakocom savladava svaki uspon. Zbog svoje duzine i tezine, konkretno gabarita audi a6 nije najugodnije vozit takvom cestom zamara te jer osjetis tezinu vozila na sebi u zavojima izuzev onog sa 4×4 pogonom koji je dosta efikasniji ali takav nije kod mene.
condy

#813 Re: mobilni radari tj kamere

Post by condy »

amar1994 wrote:
onaj lakat, kako sam je smoto, iz 5 u 3 bez kocenja i na pola krivine gas :P , samo je problem kad ljudi ne znaju traku drzati pa onda moras pazit da te ne zakaci :shock: :-)
Ih da je zadnji pogon, kako bi krivine ispravljo :mrgreen:

Tu si upravu da treba paziti da te ne zakace, pogotovo oni sa desne strane ovi na lijevoj stani pani mogu malo krivinu i sjeci. Al zato stanes napunis baterije sa kilom pecenja i bezalkoholnom bavarijom ima ta cesta i svoji prednosti :mrgreen:
amar1994

#814 Re: mobilni radari tj kamere

Post by amar1994 »

condy wrote:
amar1994 wrote:
Ih da je zadnji pogon, kako bi krivine ispravljo :mrgreen:

Tu si upravu da treba paziti da te ne zakace, pogotovo oni sa desne strane ovi na lijevoj stani pani mogu malo krivinu i sjeci. Al zato stanes napunis baterije sa kilom pecenja i bezalkoholnom bavarijom ima ta cesta i svoji prednosti :mrgreen:
da, upravo tako :thumbup: :mrgreen: , mada ja ne volim meso, al moze cener s lukom :D :D
Nabucco

#815 Re: mobilni radari tj kamere

Post by Nabucco »

Sam sam se uvjerio kako Audi 4x4 fata krivine, zato cu sada pjehe hodati mjesec dana najmanje :lol:

A ima li neko iskustva, kako idu ove kazne od do sto pišu. Jel obicno salju ovu najnizu ili ? Mislim nisam nikog ugrozio, pa ni sebe ( sta je 95-100, u A4ki :lol: ) ... zadnja dva-tri puta su mi pisali najmanju, al ono ko fol haj vidim da si pošten, stavicemo ovu najmanju,a sad nešto nisam siguran da ce kamera reci da sam pošten :D .. Mislim drasticna je razlika između 100 i 300KM i između 1 i 4 mjeseca bez vozacke...
direstraits0078

#816 Re: mobilni radari tj kamere

Post by direstraits0078 »

Mislim da laješ na pogrešan mjesec, tu su krivi ovi što su brda projektovali, njih trebaš kontaktirati. Ako oni tebe ne kontaktiraju prvi.
snake c3

#817 Re: mobilni radari tj kamere

Post by snake c3 »

Nabucco wrote:Sam sam se uvjerio kako Audi 4x4 fata krivine, zato cu sada pjehe hodati mjesec dana najmanje :lol:

A ima li neko iskustva, kako idu ove kazne od do sto pišu. Jel obicno salju ovu najnizu ili ? Mislim nisam nikog ugrozio, pa ni sebe ( sta je 95-100, u A4ki :lol: ) ... zadnja dva-tri puta su mi pisali najmanju, al ono ko fol haj vidim da si pošten, stavicemo ovu najmanju,a sad nešto nisam siguran da ce kamera reci da sam pošten :D .. Mislim drasticna je razlika između 100 i 300KM i između 1 i 4 mjeseca bez vozacke...
Uglavnom pišu najmanju, u tvom slučaju vjerovatno će biti 100 KM i mjesec vozačka. I od kud radar uz Bradinu?? :shock: Gdje tačno?
Nabucco

#818 Re: mobilni radari tj kamere

Post by Nabucco »

100-200m nakon znaka naselja ( otprilike odma nakon prestanka dvije trake ).. Pokriva krivinu i posljednji pravac prije samog naselja....
Optimist

#819 Re: mobilni radari tj kamere

Post by Optimist »

Lose objasnjavas, ali to vjerovatno dodje na samoj Bradini na autobuskoj stanici, prije one vece krivine i kafane.

I tu je standardna čeka, tu uvijek budu.
KB9

#820 Re: mobilni radari tj kamere

Post by KB9 »

direstraits0078 wrote:
Mislim da laješ na pogrešan mjesec, tu su krivi ovi što su brda projektovali, njih trebaš kontaktirati. Ako oni tebe ne kontaktiraju prvi.
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
snake c3

#821 Re: mobilni radari tj kamere

Post by snake c3 »

Nabucco wrote:100-200m nakon znaka naselja ( otprilike odma nakon prestanka dvije trake ).. Pokriva krivinu i posljednji pravac prije samog naselja....
To je tačno u Bradini. Budu oni tu počesto, ali nisam nikad radar vidio.
Da znaš i ostali, budu skoro stalno na izlazu iz Bradine, zaštekaju se ispred one kuće i ne možeš ih vidjeti nema teorije, a raja vozi tu 100+ km/h.
direstraits0078

#822 Re: mobilni radari tj kamere

snake c3 wrote:
Nabucco wrote:100-200m nakon znaka naselja ( otprilike odma nakon prestanka dvije trake ).. Pokriva krivinu i posljednji pravac prije samog naselja....
Da znaš i ostali, budu skoro stalno na izlazu iz Bradine, zaštekaju se ispred one kuće i ne možeš ih vidjeti nema teorije, a raja vozi tu 100+ km/h.
Image

Image

Na prvoj slici, prva oznaka lijevo je radar, uredno postavljen iza znaka za naseljeno mjesto Bradina, mjeri u pravcu SA. Sve ostale oznake su za patrole koje parkiraju s desne strane ceste u smjeru SA, i kaznjavaju za preticanje preko pune linije, sto iz pravca SA, sto iz pravca KNJ. Moja preporuka: vozite po ogranicenjima u naseljenim mjestima, a van naseljenih mjesta vozite po ogranicenjima, ako vec uslovi dozvoljavaju nesto preko, ali ne preko onoga sto tolerise zdrav razum i policija.
snake c3

#823 Re: mobilni radari tj kamere

Post by snake c3 »

Realno tačno kroz Bradinu i ne možeš brže od 60 km/h.

Nego, postoji li neki radar koji slika i navečer. Riječ je o brzoj cesti na izlazu iz Sarajeva.
Vozio sam taman dovoljno da me slikaju, ali me slikao kao aparatom nekim :? Bijeli blic :shock:
Nabucco

#824 Re: mobilni radari tj kamere

Post by Nabucco »

direstraits0078 wrote:
snake c3 wrote:
Image

Image

Na prvoj slici, prva oznaka lijevo je radar, uredno postavljen iza znaka za naseljeno mjesto Bradina, mjeri u pravcu SA. Sve ostale oznake su za patrole koje parkiraju s desne strane ceste u smjeru SA, i kaznjavaju za preticanje preko pune linije, sto iz pravca SA, sto iz pravca KNJ. Moja preporuka: vozite po ogranicenjima u naseljenim mjestima, a van naseljenih mjesta vozite po ogranicenjima, ako vec uslovi dozvoljavaju nesto preko, ali ne preko onoga sto tolerise zdrav razum i policija.

Da prva slika lijeva strijelica tu su bili. Ne vozim ja kroz naselje brzo, i baš na tom pravcu pred sami ulazak u naselje ( ne mislim na znak, jer se znak nalazi 500m prije samih kuca) i smanjim brzinu, međutim on je mene vjerovatno skino odma na izlazu iz krivine..
Evo citao sam nešto, u ZOBSu piše, da sama tabla sa nazivom naselja smanjuje ograničenje na 60, a tek kad su kuce sa jedne ili druge strane tek je ogranicenej 50. jel ovo još važi ? Ako ovo važi onda je on mene snimao iz zone 50, ali ja sam bio u zoni 60, imam snimak i jasno se na snimku vidi kočenje...
direstraits0078

#825 Re: mobilni radari tj kamere

Ogranicenje metar nakon table je 50 km/h, i moze legalno da te ocita radarom i kazni. Nemas sta da se zalis.
Post Reply