Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post Reply
juzna_strana

#801 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by juzna_strana »

Cloud-Xz wrote:
juzna_strana wrote:@cloud
Razumijem ja rokanje zgrada na liniji,vojska je tu,ali ne mogu razumjeti rasturanje civilnih objekata..
Cini mi se da je tog aprila 96-e kad sam prvi put dosao u Mostar doslovno pola grada bilo sruseno.. Nije trebalo jbg.

@ ponos

Hvala ti za informacije. Mogu samo pretpostaviti kako je bilo,ne daj boze nikome.
Kad sam napisao Santicevu mislio sam i na bulevar tako da je dobro da si i njega spomenuo. Slicno su mi pricali oficiri
iz Livca, to da je bilo ljudi ali da je oruzje bilo problem.. Cudo je Mostar,i prije rata,i u ratu,i sada..

Vidi se na forumu da ste juznjaci,nema labavo :D
ma nisam pristran, nemogu ja optužiti jedan narod iza vid ovakih fanatika kao što je ovaj ponos,..meni je žao što je doslo do hr-boš, sukoba ,al šta je tu je ,politika je kurva, ima toga puno za reći vezano za rat u Mostaru al neke nisu stvari za foruma,(barem šta ja znam) i sam pitam neke ,gdje ni sam nisam bio kad je rat bio ..on meni govori(ponos) gdje sam bio i šta sam radio,da ja tebi sad kažem gdje ti je kuhinja doma a gdje dnevni boravak :-) ,komično ,nemam zivaca se raspravljati s budalam ,podzrav svako dobro juzna strana :wink:
Ne treba generalizovati,naravno da jedan narod ne moze biti ovakav ili onakav.
Kod nas se bas provlace takve predrasude.. Ne treba koristiti teske rijeci na forumu,
imate svi svoja iskustva i ja to postujem..
Meni je iskreno zao sto grad s takvom dusom ne moze da normalno funkcionise..
A ono sto je sigurno je da su politicke elite dobro naplatile vasu muku.. Takodje sve najbolje :thumbup:
juzna_strana

#802 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by juzna_strana »

ponos wrote:
Razumijem ja rokanje zgrada na liniji,vojska je tu,ali ne mogu razumjeti rasturanje civilnih objekata..
Cini mi se da je tog aprila 96-e kad sam prvi put dosao u Mostar doslovno pola grada bilo sruseno.. Nije trebalo jbg.

@ ponos

Hvala ti za informacije. Mogu samo pretpostaviti kako je bilo,ne daj boze nikome.
Kad sam napisao Santicevu mislio sam i na bulevar tako da je dobro da si i njega spomenuo. Slicno su mi pricali oficiri
iz Livca, to da je bilo ljudi ali da je oruzje bilo problem.. Cudo je Mostar,i prije rata,i u ratu,i sada..

Problem je bilo sve, ništa nismo imali, Mostar pod našom kontrolom je izgledao kao Berlin 45 god. Malo hrane,malo oružja,malo municije, malo vode,struje nikako,a svaki dan su hrabri bojovnici protjerivali nove skupine civila bošnjaka koji su živili u drugom djelu grada koji je bio pod okupacijom, što se tiče linije na bulevaru bilo je mrvu lakše jer je linija razdvajanja bila malo veća, dakle put sa dvije trake u oba smjera, to je bila linija razdvajanja, bili su bojovnici na početku došli do hotela ruže ali su ubrzo istjerani tako da se linija od d. mahale bila ispravila ...
Vjerujem ti da je bilo tako.. Meni je nevjerovatan nacin prelaska s jedne obale na drugu,nekakvim sajlama..
I odolijevanje tolikoj sili orudja i oruzja.. Jos kad onaj zvizdan upekne,ne moze gore.
Cudno mi je da je Hvo imao toliki motiv da razori grad,ipak je to bila jedna raja,ona Mostarska..
Kazu da je Mostar poslije Vukovara imao najveci broj 'mijesanih' brakova.. I onda katastrofa. Tuga bas
ponos

#803 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by ponos »

Ovaj gore snimak što je postavio Cloud-Xz je u periodu 94 god. dakle na samom kraju sukoba, ovo je bilo nezamislivo u 93 god a pogotovo na početku sukoba, pri samom kraju sukoba 94 god. je bilo šverca u šantićevoj i s naše strane su švercovali oni koji su bili najmanje na linijama i u borbama kad su krenuli da nas unište na ovim prostorima ...
Dakle ne nasjedajte na ove snimke ...
juzna_strana

#804 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by juzna_strana »

ponos wrote:Ovaj gore snimak što je postavio Cloud-Xz je u periodu 94 god. dakle na samom kraju sukoba, ovo je bilo nezamislivo u 93 god a pogotovo na početku sukoba, pri samom kraju sukoba 94 god. je bilo šverca u šantićevoj i s naše strane su švercovali oni koji su bili najmanje na linijama i u borbama kad su krenuli da nas unište na ovim prostorima ...
Dakle ne nasjedajte na ove snimke ...
Logicno mi je da se sverc radi kad se smiri situacija..
Svugdje,al' bas svugdje su svercali oni sto linije vidjeli nisu.
Hvala ti puno na informacijama.
Meni najdraza : Ja cu biti sijed,ja cu biti star,al' bice vjecno mlad moj Mostar..
Pozdrav :thumbup:
ponos

#805 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by ponos »

juzna_strana wrote:
ponos wrote:

@ ponos

Problem je bilo sve, ništa nismo imali, Mostar pod našom kontrolom je izgledao kao Berlin 45 god. Malo hrane,malo oružja,malo municije, malo vode,struje nikako,a svaki dan su hrabri bojovnici protjerivali nove skupine civila bošnjaka koji su živili u drugom djelu grada koji je bio pod okupacijom, što se tiče linije na bulevaru bilo je mrvu lakše jer je linija razdvajanja bila malo veća, dakle put sa dvije trake u oba smjera, to je bila linija razdvajanja, bili su bojovnici na početku došli do hotela ruže ali su ubrzo istjerani tako da se linija od d. mahale bila ispravila ...
Vjerujem ti da je bilo tako.. Meni je nevjerovatan nacin prelaska s jedne obale na drugu,nekakvim sajlama..
I odolijevanje tolikoj sili orudja i oruzja.. Jos kad onaj zvizdan upekne,ne moze gore.
Cudno mi je da je Hvo imao toliki motiv da razori grad,ipak je to bila jedna raja,ona Mostarska..
Kazu da je Mostar poslije Vukovara imao najveci broj 'mijesanih' brakova.. I onda katastrofa. Tuga bas
Ma kakva raja, tu gubi sve smisao, cilj je samo jedan, stvaranje etnički čistog hrvatskog područja, tu niko više nikoga ne poznaje, niko ne može nikome pomoći, sve su uradili tamo neki sa strane, ma znaš tu demagogiju ...
Što se tiče prelazaka s jedne na drugu obalu, imali smo pješačke viseće mostove u šantićevoj prema vila Neretvi, imali smo montažni most na musali koji je bio napravljen taman pred početak sukoba, imali smo viseći između cernice i fejićeve, imali smo stari most i bio je još jedan u d.mahali koji je išao na luku, bojovnici su ih stano gađali a jednom su pustili veliku vodu s brane Mostar i voda je sve ove viseće mostove bila odnijela ...
mirage77

#806 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by mirage77 »

Hajde da se opet vratimo kostruktivnom dijalogu sto bi rekli delegati. Evo vidim ima direktnih ucesnika sa zapadne strane Mostara. Evo vec se to spominjalo, a nikako neko da odgovori. Koje su bile zone 2. i 3. brigade HVO? Kako su bile rasporedjenje bojne HVO? Misli se naravno na period rata ARBiH-HVO. Koliko je bilo ucesce bojni ili brigada iz Sirokog Brijega, Citluka, Gruda... na mostarskom ratistu? Koliki su bili gubici HVO-a i HV u akciji na Kocine, a koliki 30.06.1993.? Interesuje me posebno centralno odnosno ratiste u urbanoj zoni Mostara. Ko je to pokrivao? I koje su jedinice sa strane dolazile?
ponos

#807 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by ponos »

mirage77 wrote:Hajde da se opet vratimo kostruktivnom dijalogu sto bi rekli delegati. Evo vidim ima direktnih ucesnika sa zapadne strane Mostara. Evo vec se to spominjalo, a nikako neko da odgovori. Koje su bile zone 2. i 3. brigade HVO? Kako su bile rasporedjenje bojne HVO? Misli se naravno na period rata ARBiH-HVO. Koliko je bilo ucesce bojni ili brigada iz Sirokog Brijega, Citluka, Gruda... na mostarskom ratistu? Koliki su bili gubici HVO-a i HV u akciji na Kocine, a koliki 30.06.1993.? Interesuje me posebno centralno odnosno ratiste u urbanoj zoni Mostara. Ko je to pokrivao? I koje su jedinice sa strane dolazile?
Ma to ti od njih niko neće reći, većina ih i ne zna a ovi što znaju oni šute, lukavo je to, nisu oni kao Dragan koji priča o svemu što zna, ali evo ti iz njihovih spiskova ranjenih i poginulih na početku rata vidi se kako su prošli:

http://www.slobodanpraljak.com/MATERIJA ... .g/298.pdf

http://www.slobodanpraljak.com/MATERIJA ... .g/299.pdf
ponos

#808 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by ponos »

A evo kako mladi bojovnici poslije 19 god. na istom mjestu gdje i njihovi stariji jure za balijama:

http://www.youtube.com/watch?v=6JECHbOcQDI
Cloud-Xz

#809 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by Cloud-Xz »

mirage77 wrote:Hajde da se opet vratimo kostruktivnom dijalogu sto bi rekli delegati. Evo vidim ima direktnih ucesnika sa zapadne strane Mostara. Evo vec se to spominjalo, a nikako neko da odgovori. Koje su bile zone 2. i 3. brigade HVO? Kako su bile rasporedjenje bojne HVO? Misli se naravno na period rata ARBiH-HVO. Koliko je bilo ucesce bojni ili brigada iz Sirokog Brijega, Citluka, Gruda... na mostarskom ratistu? Koliki su bili gubici HVO-a i HV u akciji na Kocine, a koliki 30.06.1993.? Interesuje me posebno centralno odnosno ratiste u urbanoj zoni Mostara. Ko je to pokrivao? I koje su jedinice sa strane dolazile?
Ponos, je tad vjerovatno nogu hvatao,..skrivao se negdje oko Vrapćića, :lol: što se tiče kočina tu sam čak i sam pitao kolegu Lisku,ima više verzija od upada u vezu,navodenja krivih kordinata itd,...vidis da ovom Ponosu jadan oci su mu na rezervi po vazdan je na praljkovoj stranici traži informacije onda ovdje navodi,da sam zna , kako su stvari stajale kod kočina rekao bi,al ne čeka on da mu neko sa strane kaže pa će nama prodavati tu priču ko i sve do sada,nije se ni izjasnio, ni gdje bio u ratu, naveo je kad je MOS zauzeo vrtić i par lokalnih zgrada šantićevoj i to mu je sve,ko zna gdje li je taj dio pročitao gdje koja bojna bila ko sto je meni govorio :D ,lik je otiso u pm totalno ovaki internet -komandosi su najveći miševi kad su na desnoj obali grada,mislim da bi već u gipsu da ovako javno priča nebuloze dalje ,drugo kakve veze ima utakmica zrinjski-velež,s ovom temom poslao sam moderaciji ovoga djela foruma da primire, ovoga šovinistu i nacionalistu,sve mu se svodi, "ustaše"" škutori" "fašisti", moj savjet je da ga blokirate kao i ja ,koliko sam vidio njegov psihološki profil ovo je neki dečko željan ratnih informacija,..a što "zna" netko mu sa strane je rekao,..nego Liska,.. već sam te pitao ranije koja su tvoja saznaja ako znas broj vojnika HV-a akcija vinarija tj kočine?!
zović

#810 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by zović »

Mostar treba raseliti da bude ka Černobil,jer se sve zatrovalo mržnjom do nerazumne mjere.
ponos

#811 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by ponos »

Evo vidite kako istina boli, ovaj Cloud-Xz očito bi mjenjao istoriju nakon 20 god. isto kao oni s Bleiburga nakon 67 god. ali ne ide to tako sine moj, previše je živih svjedoka da bi se zaboravilo šta ste htjeli a šta ste dobili ...
Što se Kočina tiče tamo nisam bio na liniji ali znam da su se gačani poslije još jedne neuspjele akcije bojovnika i to većinom iz RH hvalili kako su ih dosta povaljali sa sijačima, kažu da su ih kupili nekoliko dana ...
Dalje opet spominje ovaj gore Cloud-Xz nekakvu desnu obalu, očito čovjek živi još u prošlosti kad se moglo fino harati po golorukim civilima na toj kako on naziva desnoj obali, čovjeku očito nije jasno da se Mostar ne nalazi ni u kakvoj HR HB već u našoj jedinoj domovini BIH ...
Vidite i sada spominje nekakav MOS, vidite čak i 93 god su govorili tkzv. ARBIH,čak i danas je teško napisati ili reći AR BIH ...
Što se tiče saznanja gdje je koja bojna bila na bojišnici, pa sve smo znali još 93 god. šta mislite da nismo i mi imali svoje ljude u HVO-u koji su nam sve javljali ...
A ovo što se tiče traženja moje blokade od strane admina to je još jedan dokaz koliko su ovi škutori spremni na dijalog i na priznanje krivice koju su počinili, ima ona narodna ko prizna pola mu se prašta,možda i ovo čelništvo HR HB u Hagu ako priznaju dobiju samo pola zaslužene kazne ...
Pa zar Liska nije uhapšen 09.05.93. u svom stanu u Liska ulici kao "civil", kako on može znati šta se dešavalo na bojišnici?
O tome ko je šovinista i nacionalista baš bih volio da čujem od admina, neka pročitaju sve postove pa neka odluče, ako to budem ja neka me odmah blokiraju ...
Borat1001

#812 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by Borat1001 »

Al ste usrali temu! Natječete se čiji je veći, nastupate navijački, punite svoj ego, tašti ste...

dragane.s, de molim te, živ bio, piši još nešto čega se sjećaš. Sit sam ovih sitnopolitičaskih prepucavanja kao na komentarima od youtube-a do raznoraznih portala.
ponos

#813 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by ponos »

Borat1001 wrote:Al ste usrali temu! Natječete se čiji je veći, nastupate navijački, punite svoj ego, tašti ste...

dragane.s, de molim te, živ bio, piši još nešto čega se sjećaš. Sit sam ovih sitnopolitičaskih prepucavanja kao na komentarima od youtube-a do raznoraznih portala.
Jest vala dok smo lijepo divanili o lipanjskim zorama 92 god. sve je bilo ok, uspjesi hrvatskih bojovnika na svakom koraku, ali ovdje je tema "Rat u Hercegovini 1992-1995". Znam da istina iz 93 god.nekad boli ali treba biti čovjek pa je prihvatiti, nemojte samo budućim generacijama pričati kako ste srbe "protjerali" 92 god.iz doline Neretve, pričajte im i kako ste prošli 93 god. u drugom sukobu s AR BIH.
ponos

#814 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by ponos »

Evo kako je SIS dokumentovao još jedan od primjera kako su prolazili bošnjaci 93 god. u okupiranom djelu grada Mostara:

http://www.slobodanpraljak.com/MATERIJA ... 8/9225.pdf
kv99

#815 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by kv99 »

............ ali me zanima ovo :

- Odbijene cak 2 ofenzive 8-) Cim se falis sa tim to onda znaci da je vise nego sto je Armija Republike Bosne i Hercegovine odbila ofanziva HV i tzv hvo-a pa me zanima koliko je to ona odbila , 0 ili 1 ?
- Koliki je bio to zivotni prostor ARBIh prije nego sto je HV i tzv hvo poceo napad ? 10 km ? 5 km? 2 km pa je HV i tzv hvo ostvarila svoj cilj ?
Last edited by Anonymous on 28/05/2012 14:24, edited 1 time in total.
Reason: .
ponos

#816 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by ponos »

Evo spiska od 1823 lica koji su za samo jedan dan uhapšeni u okupiranom dijelu grada Mostara, obratite pažnju koliko se na spisku nalazi staraca, koliko žena i koliko malodobne djece, dakle još jedan klasični primjer etničkog čišćenja od strane hrabrih bojovnika:

http://www.slobodanpraljak.com/MATERIJA ... 6/7342.pdf
RIOP

#817 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by RIOP »

da se vratimo na temu,
bio sam u Mostaru sve to ratova koliko ih je bilo, neznam ni ja ko je s kim ratovao i protiv koga, protiv hvo-a i hv-a znam da je linija pomicana 30.06 kada je pao sjeverni logor i Bijelo polje u korist Armije BiH, ovo sve ostalo je bilo kratkotrajno, kao ono dole na Biscu polju, kad je bila pukla linija Armije, pa onda ubrzo vracena sa velikim gubitcima na strani hv i hvo-a. Snaga hvo i hv je bila u artiljerijskim napadim na civile, progone civila sa desne na lijevu obalu, ubijanja neduznih ljudi, i koncentracione logore. Ja sam isto protjeran sa desne na lijevu obalu, a rodjak koji je bio maloljetan odveden na Heliodrom, i to je bila snaga tzv. bojovnika. i Svaka vojska i svaki vojnik koji je to radio neka se stidi...
adnandus

#818 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by adnandus »

RIOP wrote:da se vratimo na temu,
bio sam u Mostaru sve to ratova koliko ih je bilo, neznam ni ja ko je s kim ratovao i protiv koga, protiv hvo-a i hv-a znam da je linija pomicana 30.06 kada je pao sjeverni logor i Bijelo polje u korist Armije BiH, ovo sve ostalo je bilo kratkotrajno, kao ono dole na Biscu polju, kad je bila pukla linija Armije, pa onda ubrzo vracena sa velikim gubitcima na strani hv i hvo-a. Snaga hvo i hv je bila u artiljerijskim napadim na civile, progone civila sa desne na lijevu obalu, ubijanja neduznih ljudi, i koncentracione logore. Ja sam isto protjeran sa desne na lijevu obalu, a rodjak koji je bio maloljetan odveden na Heliodrom, i to je bila snaga tzv. bojovnika. i Svaka vojska i svaki vojnik koji je to radio neka se stidi...

:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
ponos

#819 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by ponos »

ktlzi wrote:
RIOP wrote:da se vratimo na temu,
Apsolutno ništa što su radili Hrvati radili Bošnjacima nije nezabilježeno i u obrnutom smjeru. Najbolji dokaz je upravo ta priča o logorima gdje se stalno kuka o tim tobožnjim hrvatskim "konc-logorima" (mene šokira kako se ljudi olako nabacivaju ovakvim formulacijama) a svi se pravite kao da nijednog bošnjačkog nije bilo, iako ih je bilo I VIŠE OD HRVATSKIH što je potvrdilo i izvješće UN-a od 27. svibnja 1994.:

The reports reviewed alleged a total of 677 camps within BiH. Among those camps, 333 (49.2 per cent) were alleged to have been controlled by Bosnian Serbs; 83 (12.2 per cent) by Bosnian Muslims; 51 (7.5 per cent), by Croats; 31 (4.6 per cent) by both Croats and Muslims; 5 (.7 per cent), by private parties; and 174 (25.7 per cent) by unidentified forces.

Poštujem svaku žrtvu i sramim se svakog Hrvata zločinca čak i kada su isti zločini činjeni nad Hrvatima ali ova razina ignoriranja vlastitih zločina i samoviktimizacija je zaista zapanjujuća.

Vjerujem da će se i za ovaj post naći razloga da ga se prijavi i obriše.
Koliko je hrvatske djece bilo u tim bošnjačkim logorima a koliko bošnjačke djece u hrvatskim, nadam se konkretnom i poštenom odgovoru?
ponos

#820 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by ponos »

ktlzi wrote:
ponos wrote:Evo kako je SIS dokumentovao još jedan od primjera kako su prolazili bošnjaci 93 god. u okupiranom djelu grada Mostara:

Ključna je razlika što nitko razuman sa hrvatske strane ovakve zločine niti opravdava niti negira da su se događali. Kao što vidiš, to se ne taji već jedan od čelnika BiH Hrvata to objavljuje na svojoj stranici. Samo izvješće pokazuje da to nije bila službena politika vec čin pojedinca što u ratnom kaosu nažalost nije rijetko. Počinitelji se nazivaju razbojnicima a ozlijeđeni se liječe u hrvatskoj bolnici. No, ti sada to koristiš valjda kao neki dokaz hrvatskog genocida nad Bošnjacima koji valjda nijedan sličan zločin nikada nisu počinili.
A jesi pametan u pm. ma vi ove zločine ne bi ni priznali da ih vaš "Slobo" nije javno objavio, da su ovo dokumenti AR BIH rekli bi da su to laži ili izmišljotine, ti pametan a mi svi ludi, cijeli svijet lud, čin pojedinca uhapsiti za jedan dan preko 1800 ljudi, prvenstveno žena i djece, ma tu fašističku demagogiju prodaji mami svojoj a ne nama što smo ovo sve preživili i što možemo slobodno u svojoj jedinoj državi BIH da pričamo i pišemo o ovome klasičnom etničkom čišćenju, prvo srpskog naroda 92, a potom bošnjačkog 93 god.
star(i)mo

#821 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by star(i)mo »

ktlzi wrote:
ponos wrote:Evo kako je SIS dokumentovao još jedan od primjera kako su prolazili bošnjaci 93 god. u okupiranom djelu grada Mostara:

Ključna je razlika što nitko razuman sa hrvatske strane ovakve zločine niti opravdava niti negira da su se događali. Kao što vidiš, to se ne taji već jedan od čelnika BiH Hrvata to objavljuje na svojoj stranici. Samo izvješće pokazuje da to nije bila službena politika vec čin pojedinca što u ratnom kaosu nažalost nije rijetko. Počinitelji se nazivaju razbojnicima a ozlijeđeni se liječe u hrvatskoj bolnici. No, ti sada to koristiš valjda kao neki dokaz hrvatskog genocida nad Bošnjacima koji valjda nijedan sličan zločin nikada nisu počinili.
Posto vidim da su se kritike samo izbrisale a moderator (zagazaga, uci mi uslugu ovaj put) me jos uvijek nije izbrisao, mozda ovaj odgovor pomogne:
ktzli, kome prodajes svoju propagandu ovdje i pokusavas izjednaciti pojedine zlocine od strane ABiH i organizovane, pripremljene od HVO uz pomoc agresora susjedne drzave? Lijepo se prijavi na poskok, mada sam siguran da si tamo moderator, i pisi kako smo se samoubijali, sami organizovali zlocine i logore a "vi" ste na lijecili u "hrvatskoj" (pretpostavljam da mislis na gradsku na BB) bolnici.
star(i)mo

#822 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by star(i)mo »

I da pojasnim, pokusavam ostati objektivan koliko mogu ali neke stvari se jednostavno ne mogu presutiti. Posebno ukoliko moderatori zakazu. Postoje granice u kojima se mogu odvijati diskusije. Ako cemo pisati nebuloze onda laku noc. Meni ne bi na kraj pameti palo da pisem da u Grabovici nije pocinjen zlocin.
Zivko

#823 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by Zivko »

Isključen/a korisnik/ca iz razloga “zabranjeno kloniranje ranije banovanih”
» Zivko
Isključen/a korisnik/ca iz razloga “zabranjeno kloniranje ranije banovanih”
» Kuro-sawa
Last edited by Anonymous on 28/05/2012 15:28, edited 1 time in total.
Reason: banned
adnandus

#824 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by adnandus »

ktlzi wrote:
star(i)mo wrote:I da pojasnim, pokusavam ostati objektivan koliko mogu ali neke stvari se jednostavno ne mogu presutiti. Posebno ukoliko moderatori zakazu. Postoje granice u kojima se mogu odvijati diskusije. Ako cemo pisati nebuloze onda laku noc. Meni ne bi na kraj pameti palo da pisem da u Grabovici nije pocinjen zlocin.
A gdje sam ja negirao ikakav zločin?

Upravo suprotno - ja sam se jedini ovdje jasno odredio i osudio hrvatske zločine. Jedino što sam od vas dobio su napadi i optužbe da objavljujem propagandu zato što sam citirao izvješće UN-a. I naravno, pozivanje moderatora i traženje cenzure.
Pošto vladaš UN-ovim podacima reci mi molim te koliko je procesuirano hrvata u Tribunalu a koliko bošnjaka za te zločine o kojima pricas.
adnandus

#825 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by adnandus »

ktlzi wrote:
adnandus wrote:
Pošto vladaš UN-ovim podacima reci mi molim te koliko je procesuirano hrvata u Tribunalu a koliko bošnjaka za te zločine o kojima pricas.
Ja sam već ranije u nekim drugim raspravama da mi je zaista patetično toliko pozivanje na Haag kao što je slučaj kod Bošnjaka. To me zaista iznenadilo i to nikako ne shvaćam. Ako vi do danas niste shvatili što je Haag i što je svjetska politika bojim se da vas čeka vrlo ružna sudbina.

Što se tiče Haaga vjerujem da znaš za ulogu Carle del Ponte u prikrivanju dokumenata koji su bili važni za tužbu BiH za genocid protiv Srbije. Valjda ti, kao takav poštovatelj Haaga, opravdavaš takav rad haaške tužiteljice. I naravno, ne sumnjam da prihvaćaš presudu Međunarodnog suda pravde u Haagu da Srbija nije odgovorna za genocid u BiH.

A što se tiče konkretnog slučaja upravo si sam otkrio o kakvom sudu i kakvoj pravdi se tu radi. Više bošnjačkih logora nego hrvatskih a opet na sudu više Hrvata a nego Bošnjaka. Zanimljiva matematika. Ili slučaj Ahmići za koje su suđene i procesuirane 15-ak osoba a za Križančevo selo - O. I o kakvoj pravdi mi pričamo?

Mozda je tebi pateticno
Ne slazem se ni ja niti se ponosim sa ovim sudom, ali je ipak jedini koji se bavim ovim zlocinima i koliko toliko dijeli pravdu. Dali je pravedno dijeli nisam kompetentan da kazem, mozda eto ti kao priznati medunarodni pravni ekspert, jesi.
Post Reply